200 voetafdrukken dino’s gevonden in Engeland, langste spoor is 150 meter
OXFORDSHIRE – Onderzoekers hebben zo’n tweehonderd voetafdrukken van dinosaurussen ontdekt in een steengroeve in het Zuid-Engelse Oxfordshire. Het langste spoor is meer dan 150 meter lang. Eén van de wetenschappers noemt de vondst vanwege de omvang indrukwekkend. Bij de opgraving zijn vijf uitgebreide sporen gevonden, melden onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Birmingham donderdag. Die zijn ongeveer 166 miljoen jaar oud.
Het langste afgelegde pad strekt zich uit over ruim 150 meter. Aangezien maar een deel van de groeve is uitgegraven, kunnen de voetsporen nog veel langer zijn, schrijft BBC News. De sporen zijn per toeval gevonden door de bestuurder van een graafmachine. In de jaren negentig waren in het gebied al eens al dinosporen aangetroffen. Daardoor realiseerde de man zich dat de hobbels in de bodem voetafdrukken van dinosaurussen konden zijn.Het gaat vermoedelijk om twee verschillende soorten dinosaurussen: een sauropode en megalosaurus.
Vier van de sporen zijn gemaakt door een sauropode. Deze gigantische, plantenetende dinosaurussen hadden een lange nek. Het gaat waarschijnlijk om de cetiosaurus, die tot wel 18 meter lang kon worden. Het vijfde spoor is van een megalosaurus. Die had een kenmerkende poot met drie tenen. Een megalosaurus was tussen de 6 en 9 meter lang. De sporen van vleeseters en planteneters kruisen elkaar op één punt. Dat roept vragen op over hoe de twee soorten naast elkaar leefden. De megalosaurus was de eerste dinosaurus die in 1824 een wetenschappelijke naam kreeg en werd beschreven. Daarmee gaf de soort de aanzet tot tweehonderd jaar dinowetenschap en publieke belangstelling.
Een paleontoloog van het Oxford University Museum of Natural History reageert blij verrast tegenover de BBC: “Wetenschappers kennen en bestuderen megalosaurussen al langer dan alle andere dinosaurussen. Maar deze recente ontdekkingen tonen aan dat er nog steeds nieuw bewijs te vinden is.” (NU)