Nieuws volgens datum: 1 Feb, 2016

Rijbewijs hardrijder ingevorderd

Politieman aangehouden

De politie van Rijsdijk heeft op woensdag 27 januari tijdens een verkeerscontrole op de Indira Ghandiweg het rijbewijs van een hardrijder ingevorderd. Volgens een persbericht van de politie heeft deze bestuurder  ter hoogte van Onverwacht de maximum snelheid overschreden. Op dat weggedeelte is de toegestane maximum snelheid 50 km per uur, terwijl hij met een snelheid reed van 100 km per uur. Het rijbewijs van deze hardrijder werd ingevorderd. Het dossier is opgemaakt en voor verdere afhandeling opgestuurd naar het Openbaar Ministerie…[+]

Echtpaar Amir-Kudratullah vijftig jaar gehuwd

deze gebruiken

PARAMARIBO – Het echtpaar Amir-Kudratullah heeft vrijdag zijn gouden huwelijk herdacht. Het echtpaar is woonachtig in het ressort Blauwgrond en heeft de gebruikelijke enveloppe in ontvangst mogen nemen.

Samsoennisa Amir-Kudratullah is geboren op 1 maart 1949 in het district Nickerie en haar man Joesoef Amir op 9 november 1945 in Commewijne. Het echtpaar heeft een geregeld huwelijk gehad. Door brieven voor elkaar te schrijven, hebben ze elkaar beter leren kennen voordat ze in het huwelijksbootje stapten.

Uit het huwelijk zijn vier kinderen geboren, drie meisjes en een jongen. Het echtpaar heeft vijf kleinkinderen. Joesoef is op zijn zeventiende begonnen met werken bij een monteurzaak. Hierna heeft hij gewerkt bij het bedrijf Sohansing te Paranam en besloot later zijn vader te ondersteunen in de houtsector…[+]

Burger King klaar om deuren te openen

DSC_0050

PARAMARIBO – Burger King is klaar om over enkele weken zijn deuren te openen in Suriname. Zaterdag werd het tweede pop-up event van Burger King gehouden te Kerkplein. Ook dit keer was er grote belangstelling vanuit het publiek om de Whoppers en Chicken sandwiches te proeven. Hiervan zijn er zaterdag ruim 3000 verkocht. “In de tweede week van februari hebben wij een soft opening en de grand opening van Burger King is op 27 februari”, zegt Warsha Torilal-Sardjoe, de vicepresident van de Rudisa Holdingmaatschappij NV, de nieuwe franchisehouder van Burger King in Suriname.

Volgens haar is de vraag naar Burger King in Suriname groot en is het team er helemaal klaar voor om de zaak draaiende te krijgen. “Er is hard gewerkt, de mensen zijn getraind en met de twee pop-up events hebben we kunnen proeven wat voor drukte ons te wachten staat. Het team is er klaar voor en we gaan er een groot succes van maken”, zegt Torilal-Sardjoe. Via social media is volgens haar te merken hoe enthousiast de mensen zijn over weer een Burger King in Suriname…[+]

Auto gedeeltelijk door brand verwoest

daklozen door brand

PARAMARIBO – Een auto is donderdagochtend aan de Cabellstraat in Kwatta gedeeltelijk door een brand verwoest. Volgens brandweervoorlichter Olton Pinas was de wagen voor de inrit van een woning geparkeerd. Nadat de brand ontdekt is, is de brandweer ingeschakeld. De melding kwam om 02.06 uur binnen en de brandweerlieden hadden om 02.15 uur de brand onder controle. Het is niet bekend of de wagen verzekerd was. De brand is begonnen in de motorkamer, waardoor de schade beperkt is tot de voorzijde. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Pinas zegt dat dit de tweede autobrand binnen een week is. Begin deze week stond een wagen aan de Jacques Gompertsstraat in brand. Aan de Cabellstraat heeft de brandweer voorkomen dat de wagen in zijn geheel is afgebrand…[+]

Nog steeds veel alcohol- en drugsgebruik in West-Suriname

alcohol

SIPALIWINI – “Er komt nog steeds veel alcohol- en drugsgebruik voor in West-Suriname,” zegt kapitein Carlo Lewis van Apoera. Lewis zegt dat mannen hierdoor niet in staat zijn hun gezin te verzorgen. Het gezin wordt hierdoor verwaarloosd. Moeders zijn niet in staat om voor hun kinderen te zorgen, raken gefrustreerd en mishandelen ze. Doordat de man geen geld brengt in het laatje, komt de moeder onder een bepaalde druk te staan.

Dit komt volgens Lewis nogal veel voor in de dorpen in het bestuursressort Kabalebo. Kinderen worden verwaarloosd met als gevolg dat zij niet meer naar school gaan of heel slecht presteren op school. Ook deze kinderen beginnen vroeg met het gebruik van alcohol en drugs. Lewis verwacht dat het Ministerie van Justitie en Politie met voorlichting komt voor de mannen en ook de verkooppunten van drugs onderzoeken…[+]

PPP refusing to sit on state boards

PPP refusing

Several state boards are have been named by the administration but it appears that the Parliamentary Opposition, the People’s Progressive Party (PPP), will not be participating.

This past week, at least four boards were introduced to Minister of Public Infrastructure, David Patterson, but on none of them was there a representative of the opposition.  Questioned about it, Patterson said that the PPP had been written to, asking the party to submit names, but there were no responses.

The Minister insisted that Government remains committed to engaging the Opposition especially when it comes to conducting business of the country and when it has to do with wide participation from stakeholders.  The Boards introduced this week under that Ministry were the Guyana Power and Light Inc. (GPL), Guyana Energy Agency (GEA), Demerara Harbour Bridge and the Cheddi Jagan International Airport. In recent weeks, Boards of Directors were also installed for the Sea Defence Board and the Guyana Civil Aviation Authority. (KAIETEUR NEWS/photo: kaieteurnewsonline.com)…[+]

Dozens killed in explosions near Damascus

Syrians stand in front of the wreckage of vehicles at the site of suicide bombings in the area of a revered Shiite shrine in the town of Sayyida Zeinab, on the outskirts of the capital Damascus, on January 31, 2016.
The Islamic State group claimed responsibility for the bombings that killed at least 45 people. / AFP / LOUAI BESHARA

SYRIA – Three explosions killed 45 people Sunday in a suburb near the Syrian capital of Damascus, state media reported.

“Terrorists” detonated a car bomb at a bus terminal, followed shortly by two suicide bombings that targeted onlookers and medics at the scene of the initial attack, an Interior Ministry official told SANA, the Syria state news agency.

The blasts injured 40 others in Sayeda Zeynab, according to the news agency. The suburb is named after an important Shiite mosque. “The aim of this cowardly and desperate terrorist attack is to raise the morale of the defeated terrorist groups following the great victories that our brave army has accomplished in several areas,” Prime Minister Wael al-Halqi told SANA.

The attack happened while representatives from President Bashar al-Assad’s regime and the main Syrian opposition are in Geneva, Switzerland, for talks aimed at ending the country’s civil war. (CNN/photo: middleeasteye.net)…[+]

99 people taken into custody on ‘Back Road’

99 people

ST CATHERINE, Jamaica – The police have reported that 99 people were taken into custody and a number of items seized during an operation on Port Henderson Road, known as ‘Back Road’, in Portmore, St Catherine saturday.

The police say the eight-hour long operation began about 2:00 am, and involved police personnel from the Area Five Headquarters, the Counter Terrorism and Organised Crime Investigation Branch (CTOC), the St Catherine North Division, the St Catherine South Division, and the Mobile Reserve.

Fifty-nine females and 40 males were taken into police custody for processing. Their identities are being withheld at this time. Among the items seized were two firearms, ganja weighing approximately 2.5 pounds and three offensive weapons, while two business establishments were ordered closed due to violations of the Public Health Act.(Jamaica Observer/photo: jamaicaobserver.com)…[+]

‘Soldaten lieten mensen in container stikken’

vluchtelingen

ADDIS ABEBA – In het door een crisis geteisterde Zuid-Sudan hebben militairen volgens een rapport ongeveer vijftig mensen in een zeecontainer laten stikken. De militairen hadden deze burgers in oktober in het noorden van de olierijke staat ondanks de intense hitte in een afgesloten container gedreven. Dat staat in een maandag gepubliceerd rapport van de zogeheten Gemengde Commissie voor de Monitoring en Evaluatie (JMEC).

 De regering wees de beschuldiging als ,,volstrekt belachelijk” van de hand. Het incident is een hersenspinsel van tegenstanders van de regering, zei een woordvoerder van de Zuid-Sudanese president Salva Kiir in een reactie.

De JMEC werd opgericht om de uitvoering van een in augustus ondertekend vredesakkoord tussen de regering en de rebellen te monitoren. De commissie had het rapport zondagavond in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba aan de Afrikaanse Unie (AU) voorgelegd. Mogelijke motieven voor het optreden van de soldaten waren in eerste instantie onduidelijk. In het Oost-Afrikaanse land heerst sinds december 2013 een machtsstrijd tussen president Kiir en diens voormalige vicepresident Riek Machar, tegenwoordig de leider van de oppositionele rebellen. (Telegraaf)…[+]

Leeuwen ’gevonden’ in Ethiopië

leeuwen

ADDIS ABABA – Biologen hebben leeuwen aangetroffen in een natuurpark in het noordwesten van Ethiopië langs de grens met Soedan. De consensus was tot nu toe dat leeuwen al lang geleden waren uitgestorven in dit deel van Afrika, als gevolg van de jacht en de oprukkende ’beschaving’.

De leeuwen leven in en rond het Alatash Nationaal Park, zo melden onderzoekers van de Universiteit van het Britse Oxford na een expeditie naar het gebied. Vermoedelijk leven er ook flink wat leeuwen over de grens in het Soedanese Dinder Nationaal Park. Omdat er weinig prooidieren in het gebied leven, is de relatieve populatie vrij laag. De onderzoekers schatten dat er slechts één tot twee leeuwen leven in een gebied van 100 vierkante kilometer. Omdat het totale gebied zo’n 10.000 vierkante kilometer groot is, gaan de onderzoekers uit van een totale populatie van 100 tot 200 leeuwen. De volgende stap is om in gesprek te gaan met de Ethiopische en Soedanese autoriteiten, om ervoor te zorgen dat de leeuwen beschermd gaan worden. Dat is hard nodig, omdat de leeuwenpopulatie in heel Afrika sinds 1980 met 50 tot 75 procent is afgenomen, aldus natuurbeschermingsorganisatie Born Free.(Telegraaf)…[+]

Atlético wil Costa en Martínez ruilen

Atletico

VOETBAL – Atlético Madrid wil voor het einde van de transferperiode Chelsea-aanvaller Diego Costa vastleggen. Als onderdeel van de transfer willen de Madrilenen Jackson Martínez als ruilmiddel aanbieden. (VZ)…[+]

Marquinhos prioriteit voor Real Madrid

Marquinhos

VOETBAL – Paris Saint-Germain’s centrale verdediger Marquinhos is de topprioriteit geworden voor Real Madrid om de verdediging te versterken voor het einde van de transferperiode.   (Goal)…[+]

Barcelona denkt aan Mata

Barcelona

VOETBAL – Omdat Nolito niet langer een optie is, heeft FC Barcelona de interesse verlegd in Juan Mata van Manchester United. De technisch begaafde speler staat niet onwelwillend tegenover een stap naar Barça, maar dan wel in de zomer.   (Goal)…[+]