“2017 was geen geweldig jaar voor de rijstsector”
NICKERIE – Het jaar 2017 was geen geweldig jaar voor de rijstsector. Dit zegt de grootlandbouwer en verwerker Leakat Mahawatkhan in gesprek met de krant. “We hebben droge tijd gekend en daarna hadden we plotseling zoveel regen dat bijna heel Suriname onder water begon te lopen.”
Vooral de rijstsector heeft volgens de ondernemer hieronder geleden, doordat de Lekbeteugelingsdam begon te overstromen. Veel arealen liepen daarbij onder water en veel padie ging verloren. “De padieboeren hebben veel moeten inboeten”, weet de industrieel. Alsof dat niet genoeg was, kwam volgens Mahawatkhan de verhoging van de government take. “Nu komen ze ook nog met een verhoging van de grondhuurtarieven”, zucht de grootlandbouwer. Hij vindt het een kwalijke zaak dat de boeren per jaar SRD 24 miljoen aan government take betalen, terwijl de overheid per seizoen niet eens SRD 3 miljoen vrij kan maken voor brandstof voor de Wakaypompen.
Mahawatkhan is ervan overtuigd dat de rijstsector in 2018 kan floreren. Dat is volgens hem alleen mogelijk als alle actoren in de sector de koppen bij elkaar steken en een eenheid vormen. Onder andere moeten de ‘grote’ jongens in de sector zoals Manglie, Ramadhin en Narsingh bij elkaar komen. “Er moet geen ruzie zijn. De boeren en verwerkers moeten op hun hoede zijn, omdat het de regering is die zelf die onenigheid creëert.” Mahawatkhan pleit voor een padieprijs van SRD 150 per baal dit seizoen. In dat geval moet volgens hem de rijstprijs ook aangepast worden en zou een baal rijst van 25 kilogram semisuper ook SRD 150 moeten kosten. “Dan gaat het lopen, en dan kan iedereen een graantje meepikken.
Ik ga het alleen niet kunnen.” Daarnaast zal volgens de grootlandbouwer de regering ook moeten inkomen door het rentepercentage van de banken te brengen naar hooguit vijf procent per jaar voor de boeren. De goverment take moet worden afgeschaft en de grondhuurbelasting moet in plaats van SRD 200 naar SRD 2 per hectare gebracht worden. Ten slotte moeten de pompen van Wakay op tijd draaien wanneer de boeren irrigatiewater nodig hebben…[+]