PERU – Het catastrofale effect van COVID-19 op werkuren en arbeid is ook voelbaar in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied want de pandemie heeft geleid tot een verlies van 5.7 procent in werkuren in het tweede kwartaal, wat gelijk is aan 14 miljoen vaste arbeiders. De data zijn beschikbaar in een nieuw rapport van de International Labour Organization (ILO) dat afgelopen dinsdag werd gepubliceerd in Switzerland.
“We worden geconfronteerd met de grootschalige vernietiging van banen en dit is een uitdaging van ongekende omvang op de arbeidsmarkten van Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied.” Aldus Vinícius Pinheiro, de regionale directeur van de ILO voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Wereldwijd is het verlies aan werkuren 6,7 procent, gelijk aan 195 miljoen vaste arbeiders in het tweede kwartaal van 2020. De ILO omschrijft de pandemie als de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, omdat die eindigt in een drastische toename van werkloosheid en onzekerheid op de arbeidsmarkt. Volgens het rapport zijn er ook grote verliezen in de verscheidene inkomensgroepen en dat de horeca en productiesector, restaurants, de kleinhandel en de administratieve beroepen het grootste risico lopen.
“In Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied is meer dan 50 procent van alle arbeiders werkzaam in de sectoren die de zwaarste klappen van de crisis krijgen zoals de handel.” Aldus de meest recente ILO Labour Overview van de regio, dat werd gepubliceerd in januari. Pinheiro legde de nadruk op de groeiende zorgen omtrent de werkgelegenheid van vrouwen die de klappen van de crisis het meest zullen incasseren vanwege het feit dat meer vrouwen dan mannen werkzaam zijn in de gezondheidszorg en de toerisme- en dienstensector. Hij legde ook uit dat de toerismesector van het Caribisch Gebied onder heel zware druk zal staan, omdat dit gebied sterk afhankelijk is van toerisme…[+]