PARAMARIBO – Na bijkans een jaar nadat zeventien arrestanten waren mishandeld in het politiecellenhuis Geyersvlijt is gisteren de strafeis tegen vijftien verdachten, onder wie politiemannen, leden van de Beveiliging- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) en penitentiaire ambtenaren gedaan. Officier van justitie Mirella van Dijk heeft een zodanig strafvoorstel gepresenteerd, waardoor de verdachten, die allen op vrije voeten zijn, niet terug in de cel hoeven.
Tegen inspecteur Lloyd T. is twaalf maanden celstraf gevorderd, waarvan elf voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van twee jaar en een boete van SRD 7500, te vervangen door vier maanden hechtenis. De strafeis tegen de veertien overige verdachten is twaalf maanden, waarvan elf voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest met een proeftijd van twee jaar en een boete van SRD 5000, subsidiair drie maanden hechtenis. Het gaat om de verdachten Otniel P., Ian R., Avinash B., Gherlyvin M., Virendra G., Lloyd D., Radjkoemar H., Krishan K., Raveen R., Tito E., Harold C., Martin P., Charles S. en Mohamed D.
Van Dijk zegt dat de camerabeelden helder en duidelijk hebben laten zien en horen dat er op geen moment sprake was van verzet vanuit de arrestanten, wat noopte tot handelingen in het toebrengen van letsels en vernielingen. Sommige verdachten hebben aangegeven dat het verzet van de arrestanten gebroken moest worden, maar daarvan is volgens de officier van justitie geen sprake. Ook geeft zij aan dat op geen enkel moment te zien is dat de toegangsdeur van het cellenhuis met touw was vastgebonden, zoals de verdachten hebben aangegeven.
Ook klopt volgens haar het verhaal niet dat Krishan K. was overmeesterd door arrestanten en dat zijn bril was vernield. Op camerabeelden is juist te zien dat Krishan K. tot het eind als een Turk is tekeergegaan, terwijl hij zijn bril ophad. Van Dijk zegt dat elk van de vijftien verdachten geweldshandelingen heeft toegepast tegen de arrestanten, waarvoor er geen aanleiding is gebleken. De informatie was naar verklaring van inspecteur Lloyd T. dat er een vuurwapen in het cellenhuis was, maar op geen enkel moment van het plegen van geweldshandelingen is aan de arrestanten iets gevraagd over een vuurwapen.
De vervolgingsambtenaar kwam tot het wettig en overtuigend bewijs van mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg en vernielingen. Er was een rapport over de controle in het cellenhuis opgemaakt door inspecteur Lloyd T.
Volgens Van Dijk zitten in het rapport onwaarheden, waardoor dit van nul en generlei waarde is. Zij is de mening toegedaan dat buitensporig geweld tegen de arrestanten is toegepast. Zij benadrukt dat mensen in detentie ook recht hebben op een menswaardige behandeling. Door de handelingen van de verdachten als werkarm van het Openbaar Ministerie, is volgens Van Dijk de vervolging in verlegenheid gebracht. Zij geeft aan dat alle verdachten first offenders zijn, met uitzondering van Lloyd T. die in 2012 was veroordeeld voor mishandeling.
Op 10 maart 2023 kwam de melding dat de arrestanten tijdens een controle in het cellenhuis waren mishandeld en dat er vernielingen waren aangericht. Op 27 maart 2023 werden de verdachten in verzekering gesteld, maar kwamen na een maand weer op vrije voeten. In mei zullen raadslieden Raoul Lobo, Chandra Algoe, Murwin Dubois, Roweena Ghogli en Derrick Veira hun pleidooi houden.
WJ…[+]