Nieuws volgens datum: 30 Jun, 2024

Several US military bases in Europe on heightened alert amid possible terrorist threat

6--Several-US-military-bases-in-Europe-on-heightened-alert-amid-possible-terrorist-threat

USA – Several US military bases across Europe were put on a heightened state of alert over the weekend, with the level of force protection raised to its second-highest state amid concerns that a terrorist attack could target US military personnel or facilities, according to two US officials.

The bases, including the US Army garrison in Stuttgart, Germany where US European Command is headquartered, raised their alert level to Force Protection Condition “Charlie” on Sunday, the officials said. That status “applies when an incident occurs or intelligence is received indicating some form of terrorist action or targeting against personnel or facilities is likely,” according to the US Army.

One of the US officials, who is stationed at a base in Europe, told CNN they haven’t seen this threat level “in at least 10 years,” and said it usually means the military has received an “active-reliable threat.” Asked about the shift, a spokesperson for US European Command, Cdr. Dan Day, declined to comment on specific force protection levels. But he told CNN that USEUCOM is “constantly assessing a variety of factors that play into the safety of US military community abroad. As part of that effort, we often times take additional steps to ensure the safety of our service members. For operational security reasons we will not get into specific measures, but we remain vigilant.”

Day added that “USEUCOM constantly monitors the security environment to ensure its personnel are informed and best postured to assure the safety of their individual person, family and loved ones. As always, USEUCOM advises personnel in the European theater to remain vigilant and stay alert at all times.” (CNN)…[+]

Woning Ceylonstraat in vlammen opgegaan

6-Woning-Ceylonstraat-in-vlammen-opgegaan

PARAMARIBO – Een woning aan de Ceylonstraat in het district Wanica is zaterdagavond in vlammen opgegaan. Volgens brandweervoorlichter Olton Pinas is de oorzaak van de brand onbekend.

De melding van de brand kwam omstreeks 23.31 uur. Volgens Pinas woonde een man in het huis, maar die was ten tijde van de brand niet thuis. Het is niet duidelijk waar van de woning de brand is begonnen. Bij aankomst van de brandweer stond de woning in lichterlaaie. Er waren twee huizen op het perceel, waarvan een is afgebrand.

De buren hebben twee knallen gehoord. Bij de tweede knal namen zij een kijkje en ontdekten de brand. Zij schakelden de brandweer in. De brandweer heeft een gascilinder van 28 lbs uit het brandende pand gehaald. Omstanders hebben niets kunnen redden. Het gaat om een woning die in steen was opgetrokken. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. WJ…[+]

 

 

Man giet zure vloeistof over terrasganger in Bochum heen

9 Man giet zure vloeistof over terrasganger in Bochum heen

BOCHUM – In de Duitse stad Bochum zijn meerdere mensen gewond geraakt door een onbekende zure vloeistof. Een man goot dat bij een café over een gast die op het terras zat. Hij raakte daarbij zwaargewond.

Ook een vrouw die bij het slachtoffer aan tafel zat en een serveerster liepen door de bijtende stof verwondingen op.  De politie en de brandweer rukten uit na het incident en ook vier politieagenten en twee brandweerlieden raakten gewond doordat ze met de vloeistof in aanraking kwamen. De politie zegt dat de dader op de vlucht sloeg, maar korte tijd later kon worden opgepakt. (De Telegraaf)…[+]

Russell lachende derde na crash Verstappen en Norris

Russell lachende derde na crash Verstappen en Norris ol

AUTOSPORT- Na een chaotische slotfase op de Red Bull Ring wist George Russell tot ieders verrassing de Grand Prix van Oostenrijk te winnen. Lang lag Max Verstappen aan de leiding, maar een gevecht met Lando Norris eindigde in een drama.

Norris wist aan te vallen bij Verstappen, maar de Nederlander liet dit niet zomaar gebeuren. Het tweetal raakte elkaar met lekke banden als direct gevolgd. Norris viel uit, Verstappen werd uiteindelijk vijfde ondanks een tijdstraf van 10 seconden.

De lachende derde? Russell. Lang lag hij op de derde plaats, maar met het wegvallen van de twee heren voor hem, wist hij de GP van Oostenrijk ’ineens’ te winnen. “Ongelooflijk, en dat na een zwaar gevecht aan het begin van de race. Ik moest vasthouden aan P3 en zag vanuit daar dat het er hard aan toe ging tussen Max en Lando”, reageert hij na afloop van de race in Spielberg.
“Je moet er uiteindelijk wel staan om te profiteren van dit soort momenten. We zaten er al relatief dicht op, zo’n 12 of 13 seconden achter de leider. Je droomt dan dat er nog iets gebeurt”, aldus de Mercedes-rijder, die inderdaad een incident voor zich zag ontstaan. “Ik ben heel blij met de overwinning!”

Voor het eerst sinds de GP van Sao Paulo in 2022 wist Mercedes weer een Grand Prix te winnen. Oscar Piastri werd voor McLaren tweede. “Dit is slechts mijn vierde podium in de Formule 1, maar zó dicht op de zege doet het toch wel een beetje pijn. Toch zijn het goede punten.”

Ferrari completeerde in de vorm van Carlos Sainz het podium. Ook hij is tevreden, ook voor de F1 in het algemeen. “Heel goed voor de sport dat er meer acties en gevechten zijn, maar helaas zijn wij nog aan het herstellen van een aantal minder goede races. We doen er alles aan om weer terug te vechten”, zegt hij afsluitend.

De volgende Grand Prix wordt een week na de race in Oostenrijk gereden. Op het circuit van Silverstone wordt de laatste race van de zogeheten triple header gereden, de GP van Groot-Brittannië op zondag 7 juli. (De Telegraaf)…[+]

Zeker 5 doden en tientallen gewonden bij gasexplosie in Turkije

8 Zeker 5 doden en tientallen gewonden bij gasexplosie in Turkije

IZMIR – Bij een vermoedelijke gasexplosie in de westelijke Turkse kuststad Izmir zijn minstens vijf mensen om het leven gekomen. Volgens de autoriteiten raakten ook minstens 57 mensen gewond. De eerste bevindingen duiden erop dat de explosie veroorzaakt werd door gaslekken in een restaurant, schreef minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya op X. Volgens de provinciegouverneur bevinden sommige gewonden zich in kritieke toestand. Delen van het gebouw zijn zwaar beschadigd door de explosie, zoals te zien is op beelden uitgezonden door de tv-zender CNN Türk. Zo werden de eerste verdieping van het gebouw en de gevel gedeeltelijk verwoest. (De Telegraaf)

Criminelen stelen meer dan SRD 400 duizend

Illustration with characters of robber.

PARAMARIBO – Criminelen hebben vrijdag ingebroken bij een bedrijf aan de Marietje- en Aswa Mukriestraat. Daarbij maakten zij SRD 400 duizend, USD 7000 en 3000 euro buit.

 

De benadeelde ondernemer had het geld in een filekast van de kantoorruimte bewaard. Hij verliet zijn werkplaats donderdag omstreeks 18.00 uur en ontdekte de inbraak vrijdag omstreeks 07.00 uur. De criminelen drongen het gebouw binnen via de achterzijde door het raam van de toiletruimte te forceren. Het gebouw is voorzien van camera’s, maar de camera’s aan de achterzijde van het gebouw zijn vermoedelijk niet in werking. Er was wel een bewaker in dienst, maar hij vertrok vrijdag omstreeks 04.00 uur.  

Bij de politie is melding gemaakt van de inbraak, waarna zij naar de plaats is gegaan voor onderzoek. Het is nog onbekend hoeveel verdachten de daad hebben gepleegd en hoe zij de plaats hebben aangedaan en verlaten. Zij worden nog opgespoord. WJ…[+]

Twaalf finaleliedjes van SuriPop 2024 gelaunched

Twaalf finale liedjes van SuriPop2024 gelaunched

PARAMARIBO – De twaalf finaleliederen van SuriPop 2024 zijn gisteravond gelaunched in Bastion in Commewijne. Deze liedjes zijn vanaf nu te horen via de verschillende radio- en tv-stations en via YouTube.  Vanaf nu zal bij elke keer dat SuriPop wordt georganiseerd de launch in een ander district plaatsvinden, omdat de organisatie hierdoor meer aandacht voor de liederen vanuit de districten wil. Dit is de reden waarom dit jaar de launch van de finaleliederen heeft plaatsgevonden in het Bastion te Commewijne.

 

Ondanks de regen is het publiek goed opgekomen. Deze  editie van SuriPop is opgedragen aan de onlangs overleden oprichter tevens erevoorzitter van SuriPop, Frank Cameron. Vóór het officiële gedeelte van de avond was er een kleine beurs, waarbij de lokale ondernemers en kunstenaars van Commewijne hun waar, waaronder souvenirs, kunstwerken en lekker eten, aan het publiek mochten tonen. Hierna mochten de componisten van de twaalf finaleliederen elkaar interviewen en vragen stellen over hun lied, de bijbehorende videoclip en welk gevoel ze kregen toen ze hoorden dat ze in de finale van SuriPop 2024 waren.

Donovan Moor met het lied Mek mi Lobi yu en Arantis Forster, die het lied Broko’ Ati heeft gecomponeerd, waren de eersten die elkaar interviewden. Vestiane Dixon van Nickerie heeft Mi Lobi bon gecomponeerd, Marcel Pinas het lied A Ten, Roberto Banel Ondrofeni, Cyriel Lamesie Tru Lobi, Clint Fazal Alikhan Yu manga mi, Chantay Muringen Gi Sranan, Gail Molijn Tru yeye Lobi, Bryan Muntslag Kon w’ gwe, Jorgen Albitrouw Wan Bosroyti en Eurito Sandvliet Mi lobi tranga so. De eerste videoclip die werd vertoond was die van Broko’ Ati en deze is gecomponeerd door Arantis Forster.

Er werd  ook een interview afgenomen van een van de jongste arrangeurs, Rolinzo Huur, die al heel lang verbonden is aan SuriPop. Verder is er ook met Ernesto van Dal, die bijna 40 jaar aan SuriPop is verbonden, gesproken. Bryan Muntslag, die dit keer als componist in plaats van zanger meedoet aan SuriPop 2024, gaf aan dat hij al jaren liederen schrijft, en iets anders voor SuriPop wil doen dan alleen maar zingen, vandaar dat hij dacht deze keer  als componist mee te doen en met succes, want hij is een van de twaalf finalisten. Opmerkelijk is ook dat vijf uit de twaalf  liedjes die zijn geselecteerd voor de finale, duets zijn. De  launch van SuriPop 2024 werd afgesloten met een after-party onder leiding van Jason Eduwaiti.

 

Fototekst: De componisten van SuriPop interviewen elkaar over hun composities die zijn geselecteerd voor de finale van SuriPop 2024…[+]

Bellingham en Kane helpen Engeland aan onvergetelijke EK-ontsnapping

Bellingham en Kane helpen Engeland aan onvergetelijke EK ol

VOETBAL – Engeland is zondagavond door het oog van de naald gekropen tegen Slowakije. Door een weergaloze treffer van Jude Bellingham wisten The Three Lions een verlenging af te dwingen tegen de Slowaken, waarna Harry Kane voor de bevrijdende winnende treffer zorgde: 2-1.

Dat Southgate zijn ideale formatie nog niet gevonden heeft, werd voor de aftrap duidelijk. De bondscoach van Engeland gaf na Trent Alexander-Arnold en Conor Callagher nu Kobbie Mainoo de kans vanaf de aftrap op een middenveld met Bellingham en Declan Rice. De negentienjarige middenvelder van Manchester United is nu na Wayne Rooney en Michael Owen de jongste speler ooit die in de knock-out fase van een eindtoernooi bij The Three Lions heeft mogen starten.

Waar op voorhand werd verwacht dat de Engelsen direct het initiatief zouden grijpen, was het toch echt Slowakije dat in de openingsfase het gevaarlijkst werd. Via een iets te scherpe voorzet van Dávid Hancko en een gevaarlijke kopbal van Lukas Haraslin was het Slowakije dat het meest aanspraak maakte op de openingstreffer. Buiten die kansen om drukte arbiter Halil Umut Meler zijn stempel. In de eerste helft gaf hij liefst vijf gele kaarten.

Halverwege de eerste helft kreeg Slowakije waar het recht op kreeg. Na een opportunistische aanval van de Slowaken gaf David Strelec de bal mee aan Ivan Schranz. De Slowaakse topschutter deed vervolgens wat hij dit EK al twee keer eerder deed: scoren. Schranz liet Jordan Pickford kansloos met een goede schuiver: 0-1. Na dit moment werden de zachte Engelse fluitconcerten oorverdovend. Engeland kwam iets beter in de wedstrijd, maar ook echt niet meer dan dat.

Na de rust leken The Three Lions direct te krijgen waar iedereen in Engeland op hoopte. Kieran Trippier stoomde op en wist een geheel vrijstaande Phil Foden te bereiken, die scoorde. De buitenspeler van Manchester City bleek echter iets te gretig in het aanvallen van de bal, waardoor hij in buitenspelpositie stond en daardoor ging het Engelse feest niet door. Niet veel later kwam Slowakije nog een keer goed weg Juraj Kucka werd door Meler gespaard na een overtreding op Mainoo. De middenvelder had zo zijn tweede gele kaart kunnen krijgen.

Naarmate de tijd verstreek kwam de Engelse wanhoop meer en meer nabij. Southgate bracht Cole Palmer, Eberechi Eze en Ivan Toney in om de gelijkmaker te forceren. Na kopkansen van Harry Kane en een schot op de paal van Rice leek het gedaan voor Engeland, totdat het verhaal van Bellingham werd geschreven. De middenvelder zag kans om een ingooi met een omhaal richting het doel te werken, en met succes. Bellingham liet de Engelse fans met dit kunstwerk werkelijk waar ontploffen: 1-1.

Het was het startschot voor meer plezier voor de hongerige Engelsen. Na nog geen minuut in de verlenging stond Kane op de juiste plaats om een verlengde kopbal van Marc Guehi binnen te koppen: 2-1. Slowakije wilde nog wel en werd nog enkele keren gevaarlijk ook, maar het inmiddels defensief teruggetrokken Engeland winst de overwinning over de streep te trekken. De Engelsen treffen nu Zwitserland in de kwartfinales. (VI)…[+]

Frans vliegtuigje stort neer op snelweg, zeker 3 doden

7 Frans vliegtuigje stort neer op snelweg, zeker 3 doden

PARIJS – In de buurt van Parijs is een klein vliegtuigje neergestort op een snelweg. Er zijn zeker drie doden gevallen. Volgens nieuwszender BFMTV heeft het toestel een hoogspanningslijn geraakt en stortte het daarna neer. Het vliegtuigje kwam neer op de A4, maar heeft geen voertuigen geraakt. Op foto’s zijn brandende brokstukken te zien. De weg is afgezet in beide richtingen. (De Telegraaf)…[+]

Omgekomen bromfietser verleende geen voorrang

omgekomen bromfietser

PARAMARIBO – Een bromfietser (62) is zaterdagmiddag omgekomen bij een aanrijding op de hoek van de Hendrik- en Koningspalmstraat in Paramaribo. Hij zou geen voorrang hebben verleend aan een auto met als gevolg de botsing.

 

De krant verneemt dat de bromfiets reed over de Hendrikstraat, komende vanuit de richting van de Derde Rijweg en gaande in die van de Biharielaan, terwijl de auto vanuit de tegenovergestelde richting kwam. Ter hoogte van de kruising met de Koningspalmstraat beschreef de bromfietser een rechtse bocht zonder voorrang te verlenen aan het recht doorgaande verkeer, met als gevolg de aanrijding. Een arts stelde de dood van de man vast. Het ontzielde lichaam werd afgevoerd.

 

De politie heeft het ontzielde lichaam in beslag genomen voor een gerechtelijke lijkschouwing na afstemming met het Openbaar Ministerie. In eerste instantie was de ambulance ingeschakeld, maar het bleek dat de bestuurder geen teken van leven meer vertoonde. De personenauto en de bromfiets zijn met de sleepwagen vervoerd. WJ…[+]

Pereira prolongeert titel met brute knock-out

Pereira prolongeert titel met brute knock-out

MMA – Alex Pereira heeft zijn UFC-titel zaterdagavond op spectaculaire wijze geprolongeerd. Bij UFC 303 gaf hij Jiri Prochazka een hoge trap na dertien seconden in de tweede ronde. Zijn tegenstander ging direct naar de grond.

Pereira moest al voor de tweede keer in drie maanden tijd zijn titel verdedigen in de lichtzwaargewichtsklasse. Maar het leek de Braziliaan geen moeite te kosten. Aan het einde van de eerste ronde sloeg hij de Tsjech al naar de grond, maar toen ging nét de bel. Prochazka begon mogelijk nog een beetje wibbly wobbly – zoals Conor McGregor zou zeggen – aan de tweede ronde, want hij werd direct naar de grond gewerkt. Daar kreeg hij nog een paar rake tikken van Pereira, waarna de scheidsrechter het genoeg vond.

Pereira pakte een half jaar geleden juist de titel af van Prochazka, via een technische knock-out. Veel mensen vonden destijds dat de scheidsrechter te vroeg ingreep, waardoor deze rematch op zijn plaats leek. De 36-jarige Pereira liet er ditmaal, in Las Vegas, Nevada, geen twijfel over bestaan wie de betere vechter is.

Pereira maakte eind 2021 de overstap van Glory naar UFC. In januari van dat jaar werd hij nog de eerste vechter die in het bezit was van twee gordels bij Glory, nadat hij in bezit was van de titel bij het middengewicht en het lichtzwaargewicht. In 2022 pakte hij bij de UFC direct de titel in het middengewicht. Sinds een half jaar is hij dus in het bezit van de titel bij het lichtzwaargewicht. (SN)…[+]

Israel sparks international condemnation over plans to legalize five West Bank settlements

5 Israel sparks international condemnation over plans to legalize five West Bank settlements

WEST BANK – Israel has sparked condemnation after the finance minister announced plans to legally recognize five unauthorized Jewish settlements in the occupied West Bank.

As CNN has reported, the Israeli government has been looking to “strengthen” Jewish settlements in the occupied West Bank after several countries unilaterally recognized a Palestinian state. The spokesperson for Israel’s far-right finance minister, Bezalel Smotrich, told CNN that the Israeli government had agreed in a late-night cabinet to recognize five Israeli settlements in the occupied West Bank that were built illegally and that Smotrich will release tax funds to the Palestinian Authority that Israel collects on its behalf.

In a statement to CNN on Sunday, Smotrich’s office said the decision to release funds to the Palestinian Authority was “immediate” and would cover the past three months. Funds have been frozen following the October 7 attacks.  CNN reached out to the Prime Minister’s office, which has not yet publicly commented on the reports. Once authorized, settlements become more like parts of Israel, with access to water, electricity and medical care. The Palestinian Authority, which administers some areas of the Israeli-occupied West Bank, told CNN on Sunday that it has not yet received the funds from Israel. “So far, no money or official messages from the Israeli side have been received,” an official source in the Palestinian Authority said. (CNN)…[+]

47e Caricom-staatshoofdenvergadering uitgesteld vanwege orkaan Beryl

Uitstel 47e Caricom-staatshoofden vergadering door orkaan Beryl

PARAMARIBO – Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking verneemt van het Caricom-secretariaat dat de 47ste reguliere bijeenkomst van regeringsleiders, die gepland staat voor 3 tot en met 5 juli 2024 in Grenada, is uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum.

Dit uitstel volgt op de ontwikkeling van de tropische storm Beryl, die overnacht sterker is geworden tot een zeer gevaarlijke categorie 3 storm en waarvan wordt verwacht dat die ten zuiden van Barbados en vervolgens ’s nachts St. Vincent and the Genadines zal passeren. Verwacht wordt dat de route zich daarna voortzet langs Haïti, Jamaica en Belize.

De luchtvaartreizen worden inmiddels al beïnvloed door wijzigingen in de dienstregeling en verwachtbaar is dat er meer wijzigingen zullen volgen. De meeste lidstaten, waaronder gastland Grenada, zullen zich bezighouden met de noodvoorbereidingen en de nasleep van de orkaan. De primaire focus voor de Caricom-gemeenschap ligt nu op het voorbereiden op de impact en veiligheid en beveiliging van haar inwoners…[+]