Nieuws volgens datum: 5 Jul, 2024

Frankrijk stuurt Portugal via strafschoppen naar huis

FRA-PORT

VOETBAL – Frankrijk heeft zich ten koste van Portugal geplaatst voor de halve finale van het EK. Een velddoelpunt werd er wederom niet gemaakt (0-0), maar na strafschoppen werd er alsnog afgerekend met Cristiano Ronaldo en consorten: 5-3. João Félix schoot zijn pingel op de paal.
Veel spektakel kon er derhalve al niet worden verwacht, maar het schouwspel dat op de mat werd gelegd, viel desondanks nog behoorlijk tegen. Reden voor Cristiano Ronaldo om een vrije trap eens aan een ploeggenoot te geven, al deed Bruno Fernandes niets met het buitenkansje. Een doelpunt om de boel open te breken was ontzettend hard nodig en in de tweede helft kwamen daar plots ook serieuze kansen voor. Nadat Kylian Mbappé een voorzet hard op zijn gebroken neus geschoten kreeg – maar hij kon op dat moment wel verder –, kreeg eerst Portugal mogelijkheden. Fernandes testte Mike Maignan en de sluitpost hield daarna Vitinha knap van scoren af en toonde zich in de rebound alert op de hakbal van Ronaldo. Na dat gevaar was het de beurt aan de Fransen, die via Randal Kolo Muani, Camavinga en invaller Ousmane Dembélé driemaal vanaf rechts aan de verkeerde kant van de paal schoten op het doel van Diogo Costa – eenmaal via het been van Rúben Dias.
In de verlenging liet namelijk ook Ronaldo een kansje liggen. Ook Rafael Leão was gevaarlijk, maar de Franse achterhoede bleek zoals zo vaak dit toernooi ongekend betrouwbaar. Aan het begin van de tweede verlenging dacht een deel van het stadion even dat Frankrijk een tegengoal moest incasseren, maar de kopbal van João Félix raakte de verkeerde kant van het net. Vlak daarvoor was Mbappé alsnog naar de kant gehaald. De vedette had zichtbaar last van de bal op zijn neus eerder en was geen schim van zichzelf: de aanvaller produceerde vooral krachteloze rolletjes. Omdat Nuno Mendes een grote kans liet liggen diep in de verlenging, werden het penalty’s: Frankrijk zonder Mbappé en Olivier Giroud, die klaarstond om in te vallen, maar niet op tijd binnen de lijnen werd gebracht. Zonder Mbappé en Giroud deden Dembélé, Youssouf Fofana, Jules Koundé, Bradley Barcola en Theo Hernández wat ze moesten doen, terwijl bij Portugal invaller Felix op de paal schoot. (VI)…[+]

Bestuurder rijdt al tien jaar zonder rijbewijs

wheel

PARAMARIBO –Alvaro C. veroorzaakte een kettingbotsing aan de Martin Luther Kingweg. Zijn auto is niet verzekerd en ook niet herkeurd. Bovendien rijdt de man al tien jaar zonder rijbewijs.

Alvaro C. reed over de Martin Luther Kingweg en veroorzaakte een aanrijding ter hoogte van de Dageraadweg. Hij botste tegen een voorrijder die op zijn beurt een andere wagen heeft aangereden. Alle drie voertuigen hadden materiële schade. De man heeft niet voldoende afstand gehouden tussen zijn voertuig en dat van zijn voorrijder. De rechter heeft Alvaro C. twaalf maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd met een proeftijd van drie jaar en een boete van SRD 4500 te vervangen door drie maanden hechtenis voor het rijden zonder rijbewijs. Verder is er een boete opgelegd van SRD 750 te vervangen door twee weken hechtenis voor het rijden op een zodanige wijze dat de veiligheid van het verkeer in gevaar is gebracht. Omdat de auto niet is verzekerd, is er een boete opgelegd van SRD 2500 subsidiair vijf weken hechtenis. Voorts moet hij een boete van SRD 1000 betalen, te vervangen door drie weken hechtenis, omdat de auto niet is herkeurd. WJ …[+]

Spanje naar halve finale EK

Spanje-naar-halve-finale-EK

VOETBAL – Spanje heeft ten koste van Duitsland de halve finales bereikt op het EK. De Spanjaarden stonden een groot deel van de tweede helft op voorsprong, slikten vlak voor tijd de gelijkmaker, maar kwamen die in de verlenging te boven: 2-1. Mikel Merino besliste de wedstrijd met een rake kopbal in de 119de minuut. Het kwartfinaleduel werd op voorhand beschouwd als finalewaardig. Een treffen tussen twee titelfavorieten, beide al drievoudig Europees kampioen. Een herhaling van de eindstrijd op het EK 2008 ook. En toch vooral een duel tussen smaakmakers, spelers die met spelvreugde en verrassingen iets extra’s bieden. Lamine Yamal en Nico Williams van Spanje, Jamal Musiala en Florian Wirtz bij Duitsland. Mede door wat die jongelingen tot nu toe al hadden laten zien op dit toernooi keken liefhebbers uit naar wat zich in Stuttgart af zou spelen. Maar uitblinken bleek in deze fase van het toernooi niet makkelijk. De wedstrijd werd op het scherpst van de snede gespeeld. Door stevige overtredingen, veel onderbrekingen en tactische aanpassingen werd het een voetbalgevecht waarin invaller Dani Olmo beslissend leek. Duitsland had na zijn treffer in de 52ste minuut nog alle tijd om in ieder geval gelijk te maken. De grote kansen die nog kwamen, waren deze avond niet besteed aan spits Kai Havertz en de populaire pinchhitter Niclas Füllkrug. Vlak voor tijd was het Wirtz die voor het doel opdook en een gewonnen kopduel van Joshua Kimmich van dichtbij tot doelpunt promoveerde. In de verlenging leek Duitsland, door veel wissels spelend met veel meer aanvallend ingestelde spelers dan Spanje, kansrijker. Het miste flinke kansen en smeekte om een strafschop bij hands van Marc Cucurella. Maar Olmo had nog iets moois bewaard. Hij bediende met een afgemeten voorzet de ingevallen Mikel Merino, die met zijn hoofd 2-1 maakte en het gastland in rouw dompelde.
(Nos)…[+]

MF Bhagwandas triomfeert in Keti Koti Superblitz-toernooi

(23.00-uur)-MF-Bhagwandas-ongeslagen-kampioen-C

DAMMEN – Federatie Meester Arwien Bhagwandas heeft het Keti Koti Superblitz-toernooi op zijn naam geschreven, dat werd georganiseerd door damvereniging Combinatie’80. Bhagwandas eindigde met zestien punten.

Aan dit toernooi namen 22 spelers deel. Na negen rondes eindigden de gebroeders Arwien en Santosh Bhagwandas beiden met zestien punten. Beide dammers behaalden ook hetzelfde aantal S-Buchholz-punten: 87. Hierdoor werd gekeken naar andere punten. Arwien won zijn ontmoeting tegen de nummer 3, Satish Chandai, terwijl Santosh remise speelde tegen Chandai. Daardoor werd Arwien kampioen en moest Santosh genoegen nemen met de tweede plaats. Chandai eindigde met twaalf punten. Rohit Sewdajal, Ashokkoemar Karia en Radjes Narain eindigen allemaal met elf punten, waarbij S-Buchholz-punten doorslaggevend waren. Sewdajal werd vierde met 90 S-Buchholz-punten, Karia vijfde met 89 S-Buchholz-punten en Narain zesde met 84 S-Buchholz-punten.

De top vijf ontving prachtige trofeeën. Op dezelfde avond vond ook de prijsuitreiking plaats van het klassieke toernooi, waar Sewdajal een week eerder kampioen was geworden met 24 punten. Chandai eindigde als tweede met 23 punten, Santosh Bhagwandas werd derde met 20 punten, Sanjay Beharie vierde met negentien punten en Rohan Doergamissier sloot de top 5 af met zeventien punten.

Foto: MF Arwien Bhagwandas (m) staat met zijn trofee geflankeerd door de overige winnaars. (Foto: Bhagwandas) …[+]

 

Nordea Bank beschuldigd van witwassen voor Russische klanten

5-Nordea-Bank-beschuldigd-van-witwassen-voor-Russische-klanten

HELSINKI  – De Scandinavische Nordea Bank wordt er door de Deense politie van beschuldigd ongeveer 3,5 miljard euro te hebben witgewassen voor Russische klanten. Het gaat om één van de grootste witwasonderzoeken ooit in Denemarken.

Nordea, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in de Finse hoofdstad Helsinki, bestrijdt de beschuldigingen. Volgens de Deense opsporingsautoriteiten zou de bank waarschuwingen over verdachte transacties van Russische klanten tussen 2012 en 2015 hebben genegeerd.

Nordea maakte de aanklacht zelf bekend. De bank heeft in 2019 al een voorziening van 95 miljoen euro getroffen voor een mogelijke boete.

Het is niet het eerste witwasschandaal in de Scandinavische bankensector. In 2018 kwam Danske Bank in opspraak omdat een dochterbedrijf in Estland jarenlang verdachte geldstromen van buitenlandse criminelen ongemoeid liet. De Deense bank moest daarvoor een boete van 2 miljard dollar betalen. (NU)

Fototekst: Nordea Bank in Kopenhagen. (ANP) …[+]

Herkansings- en aandachtscholen voor leerlingen met leerachterstanden

4-“Herkansings--en-aandachtscholen

PARAMARIBO – Om de leerachterstanden terug te dringen, heeft het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) besloten herkansings- en aandachtscholen in te stellen. Dit houdt in dat vanaf 26 augustus tot 20 september landelijk centraal gelegen scholen worden gebruikt als scholen waar leerlingen vrijblijvend extra begeleiding zullen krijgen.

 

Dit initiatief is bedoeld om leerlingen met opgelopen leerachterstanden, met name op het gebied van lezen, schrijven en rekenen, bij te scholen en op niveau te brengen. In een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname vertellen OWC-Minister Henry Ori en Helima Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs, over de aanpak.

 

Het ministerie introduceert twee belangrijke instrumenten om leerachterstanden in te lopen: herkansings- en aandachtscholen. Herkansingsscholen bieden leerlingen die op het randje van overgaan staan extra mogelijkheden om toch naar het volgende leerjaar over te gaan. Aandachtscholen daarentegen richten zich specifiek op leerlingen met significante leerachterstanden, waarbij de nadruk ligt op het verhogen van het leerniveau.

 

Directeur Poese benadrukt dat leerlingen voor deze programma’s worden geselecteerd op basis van advies van hun klassenleerkracht, rekening houdend met de overgangsnormen. In samenwerking met deskundige leerkrachten zullen leerlingen individueel of in groepen begeleid worden om hun achterstanden in te lopen. Bij de herkansingsscholen worden de leerlingen bijgeschoold met de leerstof van het vak waarin ze het laagst hebben gescoord, gericht op de leerstof van het derde kwartaal. “Ze krijgen dan weer een toets op 2 en 3 september. Als ze die hebben gehaald en de nodige punten hebben bijgehaald, gaan ze over naar het volgende leerjaar”, meldt Poese. Bij aandachtscholen worden elke week toetsen afgenomen om de voortgang van de leerlingen te monitoren en hun beheersing van de leerstof te evalueren.

 

Deze toetsen dienen als hulpmiddel om handelingsplannen voor verdere ondersteuning aan te scherpen. Bij de aandachtscholen worden de toetsresultaten niet gebruikt om leerlingen naar een volgend leerjaar te laten gaan. Het ministerie streeft ernaar om landelijk zoveel mogelijk hetzelfde concept toe te passen. Poese geeft een voorbeeld van het binnenland, waarbij met name O.S. Brokopondo en O.S. Brownsweg zullen fungeren als herkansings- en aandachtscholen. “De school zal dan de centrale plek zijn voor alle andere scholen in de buurt. De leerlingen van alle scholen die daaromheen liggen, melden zich daar aan voor bijscholing. Als blijkt dat de kinderen te ver moeten reizen om de centrale school te bezoeken, zullen we in een van de andere dorpen nog een herkansingsschool opzetten”, stelt Poese. …[+]

Man who stabbed South Korea opposition leader gets 15 years in jail

5-Man-who-stabbed-South-Korea-opposition-leader-gets-15-years-in-jail

BUSAN – A man who stabbed South Korea’s then-opposition leader Lee Jae-myung in the neck in January has been sentenced to 15 years in prison, a regional court has announced. The attacker was charged with attempted murder and election law violations after the stabbing, which was carried out before the April 10 parliamentary elections. Prosecutors had sought a 20-year prison sentence.

Police in the southern port city of Busan, where the attack took place, said the assailant wanted to kill Lee, then the leader of the liberal Democratic Party (DP), to prevent him from becoming president.

The Busan District Court called the attack “a grave challenge” to the country’s election systems and an act that “significantly destroys social consensus and confidence on the basic liberal democratic principles”, according to the Yonhap news agency. It cited the verdict as saying the attacker had long loathed Lee because of differences of political opinions, had practised stabbing his neck in advance and followed him on five public events.

The court did not disclose the man’s identity. Police earlier said he is about 67. The attacker pretended to be a supporter and stabbed Lee in the neck as the politician was surrounded by journalists at an event on January 2. Lee suffered a wound to his jugular vein, underwent emergency surgery and recovered after being hospitalised for about a week.

President Yoon Suk-yeol’s ruling People Power Party (PPP) lost the elections for the National Assembly to the DP and its allies. Lee last week resigned as party leader and is widely expected to run for the leadership of the DP again at a party convention scheduled for August.

Several high-profile South Korean politicians have been attacked in public. Song Young-gil, who led the DP before Lee, was struck in the head with a blunt object in 2022. And in 2006, Park Geun-hye, who became president in 2013, was attacked with a knife at a rally. (Al Jazeera)

 

Photo: South Korea’s then-opposition leader Lee Jae-myung. (Reuters) …[+]

Ecuadoraanse politie redt 49 mensen van drugsbende ‘Los Lobos’

4-Ecuadoraanse-politie-redt-49-mensen-van-drugsbende-'Los-Lobos'

GUAYAQUIL  –  In Ecuador heeft de politie 49 mensen gered die waren ontvoerd door de drugsbende ‘Los Lobos’. Dat meldt de Ecuadoraanse politie op X. Bij de redding werden de politieagenten beschoten door meer dan twintig mensen, maar geen van de agenten raakte gewond.

Los Lobos is een drugsbende die is ontstaan in de gevangenis en daar achter gewelddadige rellen zat. Sindsdien is Los Lobos uitgegroeid tot een bende met 8 duizend leden, die zich bezighoudt met drugshandel, afpersing, ontvoeringen en huurmoorden.

De havenstad Guayaquil heeft het meest last van het bendegeweld. De ontvoerde mensen werden gevonden in de nabijgelegen mijnregio Azuay. Wie deze mensen zijn en waarom ze ontvoerd werden is niet bekend.

De politie heeft twee verdachten gearresteerd bij de operatie. Naast de vrijgelaten mensen heeft de politie ook kogels, explosieven en telefoons gevonden.

Ecuador kampt al langer met geweld door drugshandel. Verschillende bendes zijn verwikkeld in een gewelddadige strijd om territorium. Het land wordt gebruikt als doorvoerhaven voor cocaïne voor bendes uit landen als Peru en Colombia, waar cocaïne wordt geproduceerd. Ecuador is aantrekkelijk als doorvoerhaven van drugs vanwege de zwakke staat, corruptie en toegang tot de zee.

Dit jaar werd in Ecuador al drie keer een noodtoestand afgekondigd, onder andere vanwege de verdwijning van een bendeleider van ‘Choneros’, die was veroordeeld voor drugshandel en moord. Bij een noodtoestand kan het leger worden ingezet en ingrijpen in gevangenissen. (NOS)

Fototekst: De gevonden wapens en telefoons. (Policia Ecuador) …[+]

Campaign season for presidential election begins in Venezuela

4-Campaign-season-for-presidential-election-begins-in-Venezuela

CARACAS – The campaign season in Venezuela officially started ahead of the July 28 presidential elections, according to the National Electoral Council.

The governing United Socialist Party of Venezuela and its allies, together known as the Great Patriotic Pole, are backing President Nicolas Maduro’s reelection bid with planned marches in 70 cities across the country.

“We are going to take 70 cities, for the 70 years of our Commander Hugo Chavez, with gigantic marches. We are going with our joy, our music and our tenderness,” Maduro’s campaign manager Jorge Rodriguez said in a post on social media.

“There will be hundreds of thousands of people who will show the strength in the unity we have!” Rodriguez added. Other candidates also took to social media to announce they would be hitting the campaign trail.

Luis Eduardo Martinez, the candidate for Democratic Action, a social democratic party, said he would again travel “my country’s roads inviting everyone to peacefully and electorally resolve the #Venezuela model.”

The standard bearer of the Venezuela First party, Jose Brito, said he was “committed to working on the transformation of Venezuela, with a focus on the well-being and prosperity of our people.”

Edmundo Gonzalez, the candidate for the Democratic Unity Roundtable, announced he would start his campaign with a mobilization in the capital Caracas, saying: “See you this Thursday, July 4.” More than 21 million Venezuelans are eligible to vote in the presidential elections. (Xinhua)

 

Photo: A man dressed as an independence fighter attends a political event with Venezuelan opposition presidential candidate Edmundo Gonzalez in Caracas. (AP) …[+]

Rotary Club of Paramaribo Quota doneert medische apparatuur aan ziekenhuizen

3-Rotary-Club-of-Paramaribo-Quota-doneren

PARAMARIBO – De symbolische overhandiging van apparatuur vond woensdag plaats door Rotary Club of Paramaribo Quota aan de Vereniging van Kinderartsen in Suriname (VKS). Deze medische apparaten, met een waarde van ruim USD 43000, werden gedoneerd ten behoeve van de kinderzorg in Suriname.

De overhandiging vond plaats in het Diakonessen Ziekenhuis. Vorig jaar ontving Rotary Club of Paramaribo Quota een donatie van 45 duizend euro van een crowdfundingplatform, dat op zijn beurt donaties ontving voor onder andere het SU4SU-gezondheidszorgproject. In samenwerking met de donateurs is besloten het geld te doneren aan Rotary Club of Paramaribo Quota voor een zorgproject, bij voorkeur gericht op kinderen.

Kinderen vormen een speciale doelgroep binnen de Rotary, en zeker binnen Rotary Quota. Daarom besloot deze club, in samenwerking met de organisatie van kinderartsen in Suriname, om benodigde speciale zorgapparatuur aan te schaffen voor verschillende ziekenhuizen in Suriname.

In november 2023 heeft de VKS een projectvoorstel ingediend waarin de behoefte aan noodzakelijke apparatuur voor de kinderafdelingen van diverse ziekenhuizen werd aangegeven, waaronder het Diakonessen Ziekenhuis, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het Sint Vincentius Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Nickerie. Het ’s Lands Ziekenhuis komt niet voor op de lijst omdat het al een volledig ingerichte HighCare Unit heeft die met behulp van andere donaties is opgezet.

Het Diakonessenhuis ontving een borstkolfapparaat, twee Perfusorspuiten, twee monitoren en twee uitzuigapparaten. Sint Vincentius Ziekenhuis ontving vier Perfusorspuiten, een monitor, twee uitzuigapparaten en een biliblanket. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo ontving ook een biliblanket en Streekziekenhuis Nickerie twee Perfusorspuiten.

Maternal & Child Health is een van de zeven aandachtsgebieden binnen Rotary International waarvoor zij zich sterk maakt. In juli wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dit gezondheidsgebied binnen Rotary. Daarom vond Rotary Quota het ook meer dan gepast om de medische apparaten in deze periode te overhandigen.

Rotary Club of Paramaribo Quota is een serviceclub waarvan de leden zich inzetten voor sociaal zwakke groepen in Suriname. De club maakt deel uit van het wereldwijde netwerk van Rotary International, bestaande uit meer dan 46 duizend clubs wereldwijd. Sinds 7 juni 2021 is Rotary Quota de juridische opvolger van Quota International of Suriname en zet zich sinds 1997 in voor verschillende doelgroepen, waaronder kinderen en volwassenen met een beperking, vrouwen en kinderen in nood, en senioren burgers.

 

Fototekst:

  1. Braafheid, kinderarts in het Sint Vincentius Ziekenhuis, Wilco Zijlmans, kinderarts in het Diakonessen Ziekenhuis, Astrie Thakoersingh (President Rotary Club of Paramaribo Quota), Henna Draaibar (projectcoördinator Kinderartsen) en Yinxia Mac Donald (commissielid project Kinderartsen) bij de overhandiging van een van de apparaten. …[+]

Nederland moet stevige keuzes maken om Caribische eilanden leefbaar te houden

3-Nederland-moet-stevige-keuzes-maken-om-Caribische-eilanden-leefbaar-te-houden

AMSTERDAM  –  De regering-Schoof moet stevige politieke keuzes maken om de Caribische eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba leefbaar te houden in 2050. Dit concludeert de staatscommissie Demografische Ontwikkelingen Caribisch Nederland 2050 in haar rapport Gerichte groei, dat onlangs gepubliceerd is.

De staatscommissie is een tijdelijk adviescollege en staat onder leiding van oud-formateur Richard van Zwol. Die benadrukt de noodzaak van gerichte bevolkingsgroei om de kwaliteit van leven op de eilanden te waarborgen.

“Bonaire, Sint-Eustatius en Saba kennen stevige opgaven, zowel sociaal-maatschappelijk als ruimtelijk. De komende demografische veranderingen, zoals meer vergrijzing en ook migratie, maken politieke keuzes gericht op de lange termijn heel urgent”, aldus Van Zwol.

De kwaliteit van leven op de eilanden staat volgens het adviescollege onder druk. De kleinschaligheid van de eilanden maakt het organiseren van voorzieningen duur en complex. Bovendien zijn de eilanden kwetsbaar voor economische tegenslagen en de gevolgen van klimaatverandering. De commissie voorspelt dat deze druk verder zal toenemen door een groeiende en vergrijzende bevolking tot 2050.

Bij vergelijkbare migratiestromen als van de afgelopen tien tot vijftien jaar zal de bevolkingsomvang op alle drie de eilanden blijven groeien. Bij een zeer snelle bevolkingsgroei op Bonaire kan het aantal inwoners zelfs toenemen tot wel 70 duizend in 2050, een verdriedubbeling van de huidige 23 duizend inwoners van het eiland. “Een reëel scenario”, schetst het rapport.

Het rapport wijst op de noodzaak van gerichte arbeidsmigratie om tekorten in essentiële sectoren zoals zorg en onderwijs op te vangen. Tegelijkertijd waarschuwt de commissie dat ongerichte bevolkingsgroei de druk op voorzieningen, huisvesting en ruimte zal vergroten. Gerichte migratie, die rekening houdt met de draagkracht van publieke voorzieningen en de fysieke omgeving, is daarom essentieel.

De commissie benadrukt dat vergrijzing om extra actie op korte termijn vraagt. Er zijn samenhangende politieke keuzes nodig over de ruimtelijke inrichting, woningen, economie en publieke voorzieningen. Dit vereist samenwerking met de regio en Europees Nederland, evenals meer kennis en verbeterde data over demografische ontwikkelingen.

De tijdelijke staatscommissie roept op tot robuust beleid dat is gebaseerd op demografische scenario’s. Demografie moet een duidelijke plek krijgen in de besluitvorming om de eilanden klaar te maken voor de toekomst.

De eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba werden in 2010 bijzondere gemeenten onder Haags gezag. Curaçao en Sint-Maarten zijn nu afzonderlijke landen binnen het koninkrijk. Aruba had die status al sinds 1986. (NOS)

Fototekst: Onderhoud aan een weg op Bonaire. (NOS) …[+]

Sicily closes airport as Etna and Stromboli volcanoes erupt

3-Sicily-closes-airport-as-Etna-and-Stromboli-volcanoes-erupt

CATANIA – Italy’s Mount Etna and the smaller Stromboli volcano spewed hot ash and lava, raising alert levels on the Mediterranean island of Sicily and forcing a temporary shutdown of the airport in Catania, disrupting flights.

 

Etna, one of the world’s most active volcanoes, has seen intense activity in recent days, lighting up the sky near Catania, while Stromboli off the northern Sicilian coast spilled lava into the sea.

“The runway at Catania Airport is unusable due to volcanic ash fall: both arrivals and departures are suspended,” the company managing the airport said in a statement.

Footage shared on social media showed the streets of central Catania covered in thick layers of black ash, slowing traffic. Residents and authorities moved in to clean up the city after streets and cars were smothered in ash. Mount Etna, a 3,324-metre (10,905ft) volcano, has erupted multiple times in recent decades. Over the past few days, its crater had started spitting out fountains of scorching lava and releasing ash that landed on Catania airport.

Millions of passengers transit every year through Catania’s airport, which connects them to eastern Sicily, among Italy’s most popular tourist destinations. Italy’s Civil Protection Department also issued a red alert, its highest, for Stromboli, warning the situation could deteriorate.

Civil Protection Minister Nello Musumeci said Stromboli was “under surveillance”, adding that authorities were making sure evacuation plans were ready in case of emergency. The fire brigade said they had doubled the number of firefighters on the island, also named Stromboli, which is just off Sicily. Mount Stromboli, which rises to 920 metres (3,018ft) and has a base reaching 2,000 metres (6,560ft) below sea level, is known for being one of the only nearly constantly active volcanoes in the world, according to the vulcanology agency. In 2019, one person was killed and a second injured in a Stromboli eruption.  (Al Jazeera)

 

Photo: Etna lightens up the sky near the city of Catania. (AFP) …[+]

Scheidend Chinese ambassadeur Han Jing krijgt staatsonderscheiding

2-Scheidend-Chinese-ambassadeur-Han-Jing

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi heeft als blijk van waardering en dank voor zijn bijzondere verdiensten de scheidende ambassadeur Han Jing van de Volksrepubliek China in Suriname gedecoreerd. Als Groot Officier in de Ere-Orde van de Palm ontving de diplomaat deze onderscheiding tijdens een plechtigheid op 4 juli in het presidentieel paleis. Aanwezig waren parlementsvoorzitter Marinus Bee, leden van de Raad van Ministers, departementsdirecteuren en functionarissen van de Chinese ambassade.

In zijn toespraak sprak president Santokhi zijn erkenning uit aan de scheidende diplomaat en memoreerde enkele van zijn verdiensten. De ambassadeur Jing begon zijn ambassadeurschap op 23 augustus 2021 met de presentatie van zijn geloofsbrieven. In de afgelopen jaren zijn de historische betrekkingen tussen Suriname en China sterk aangehaald en versterkt. Enkele hoogtepunten waren de bijzondere herdenking van 160 jaar Chinese immigratie in Suriname en het succesvolle staatsbezoek van president Santokhi aan de Volksrepubliek China in april van dit jaar. Het strategische, coöperatieve partnerschap tussen de twee landen is middels dit staatsbezoek verstevigd, waarbij ambassadeur Jing aanzienlijk heeft bijgedragen.

Het Surinaamse staatshoofd benadrukte dat het portfolio van samenwerkingsprojecten gevarieerd en uitgebreid is. Hij sprak ook zijn waardering uit voor de inspanningen van de Chinese ambassadeur gedurende zijn tijd in Suriname. “De implementatie van de gezamenlijke projecten zal de nationale doelstellingen van Suriname ondersteunen”, merkte hij op. In zijn dankwoord onderstreepte ambassadeur Han Jing zijn erkentelijkheid voor de Surinaamse onderscheiding en gaf aan vereerd te zijn met deze geste.

De ambassadeur gaf aan dat de erkenning niet alleen een waardering is naar zijn persoon. “Het is ook een waardering naar het werk van het personeel op de Chinese ambassade in Paramaribo en de relatie van de twee landen als geheel.” De diplomaat beklemtoonde de diepgewortelde relatie tussen Suriname en China en uitte zijn verzekering dat deze zich verder zal verdiepen en versterken na het succesvolle staatsbezoek. Hij stond stil bij de gemeenschapsrelaties tussen Surinamers en Chinezen en bedankte de Surinaamse overheid voor de onwankelbare steun in het ‘One-China-principe’. President Santokhi wenste ambassadeur Jing goede gezondheid en succes toe in zijn toekomstige inspanningen. …[+]