Nieuws volgens datum: 9 Jul, 2024

Derde finale op een rij voor Messi

Derde-finale-op-rij-voor-Messi

VOETBAL – Voor de derde keer in drie jaar staat Lionel Messi met Argentinië weer in een finale. Dinsdagavond werd de halve finale van de Copa America ontmoeting tussen Argentinië en Canada gewonnen door Argentinië met: 2-0. Zondag speelt Argentinië de finale tegen de winnaar van de ander halve finale die nog moet plaatsvinden tussen Colombia en Uruguay.

 

Argentinië startte de wedstrijd met Lionel Messi, die kampt met een blessure. Verder ruimde bondscoach Lionel Scaloni een plaats in voor Julián Álvarez en Lautaro Martínez. Bondscoach Jesse Marsch van Canada startte met dezelfde elftal, die aantrad in de kwartfinale. Canada startte de wedstrijd heel verdedigend en loerde op de counters. Dit kreeg het team in de achtste minuut, maar het schot van Jacob Shaffelburg ging naast doelman Emiliano Martínez van Argentinië.

De eerste kans van Argentinië viel voor Ángel Di María, maar hij kon het net niet vinden. Argentinië ging door en in de 23ste minuut viel het eerste doelpunt. Moïse Bombito en Alistair Johnston lieten hun concentratie even vallen en Álvarez sloeg toe. De aanvaller van Manchester City schoot de bal achter de Canadese doelman Maxime Crépeau: 1-0.

Canada moest hierdoor uit hun hol komen, als ze de finale wilden spelen. Dit gaf Argentinië de ruimtes om achter hun te komen, maar gevaarlijk konden ze niet worden. Hierdoor ging het team van Messi met een minimale voorsprong naar de kleedkamer.

Canada begon de tweede helft ook minder in de verdediging en betaalde hiervoor. Enzo Fernandez schoot de bal richting het doel en Messi veranderde dit van richting, waardoor de bal in het doel ging. De Canadese spelers appelleerde voor buitenspel. Uit de VAR-beelden bleek het dat Derek Cornelius nog achter Messi stond en hierdoor bleef het doelpunt staan: 2-0. Met dit vroege doelpunt in de tweede helft werd het verzet van Canada gebroken.

Scaloni bracht in de slotminuten Martínez en Exequiel Palacios binnen de lijnen, terwijl Alphonso Davies en Jonathan David werden gewisseld bij Canada. Dit was al een teken van Marsch, dat ze hun aandacht meer gingen vestigen voor de derde/vierde plaats ontmoeting, die zaterdag gespeeld gaat worden. …[+]

Kastiel aan kop op SML-topscoorderslijst

08-SML

VOETBAL – Romeo Kastiel van Inter Moengo Tapoe (IMT) blijft aan kop op de topscoorderslijst van Suriname Major League (SML). De kleine aanvaller van het team uit Moengo heeft zeventien keer het net gevonden.

Kastiel kwam afgelopen weekend met IMT uit tegen Transvaal. Hij maakte het  enige doelpunt van IMT in de verloren wedstrijd: 1-2. Hiermee komt de aanvaller op zeventien doelpunten. Dimitri Apai van Transvaal is op de tweede plaats met zestien doelpunten. Hij maakte het  eerste doelpunt van Transvaal in de ontmoeting tegen IMT.
Notch-aanvaller Finidi Misidjan staat op de derde plaats met elf doelpunten. Hij maakte afgelopen weekend het tweede doelpunt van Notch in de gewonnen wedstrijd tegen Flora.

Lalanie Tooy van Transvaal, die het winnende doelpunt maakte van Transvaal, staat op de vierde plaats met tien doelpunten. Quilliano Stedenburg van Robinhood staat op de vijfde plaats met negen doelpunten. Afgelopen weekend vond Stedenburg het net niet voor Robinhood. Shaquille Petrusi van Flora is zesde met acht doelpunten. Garvey Kwelling (PVV), Jamilhio Rigters (Robinhood) en Babayaro Eduards (Inter Wanica) hebben zeven doelpunten gemaakt. Faustino Benali van PVV staat op de tiende plaats met zes doelpunten. …[+]

Jongemannen gearresteerd voor roof op bettingshop

4 men rob entrepreneur

PARAMARIBO – De politie heeft Don W. (17) en Jozua K. (21) zondag aan de Verlengde Ephraimszegenweg klemgereden en aangehouden, voor het plegen van een roofoverval in een bettingshop aan de Mohamed Rashied Pierkhanweg. Bij de verdachten zijn een houwer, een neppistool en SRD 6480,- in beslag genomen.

De krant verneemt dat de jongemannen in een auto naar de bettingshop gingen. Er was een kassier in de shop aanwezig. Hij was bezig de shop te bezemen om vervolgens te sluiten. Op dat moment kwamen drie gemaskerde mannen met vermoedelijk een trui de shop binnen. Twee van hen waren gekleed in blauwe jeansbroeken en de derde in een grijze joggingbroek. De rovers waren gewapend met een vuurwapen en een houwer.

Onder bedreiging brachten de verdachten het slachtoffer meteen naar de kassa en namen de opbrengst, SRD 23.825, weg. Daarna stapten zij in een grijze wagen die voor de shop stond geparkeerd. Zij reden weg in de richting van de Mawakaboweg. Van een klant, die ook in de shop was en nog bezig was te gokken, hebben de daders niets weggenomen. Hij had geen geld meer bij zich. De slachtoffers hebben geen letsel opgelopen. De politie wist twee van de verdachten, die in de vluchtauto zaten, klem te rijden.

Het vermoeden bestaat dat dezelfde verdachten een roofoverval hebben gepleegd op 4 juli, omstreeks 22.00 uur bij een bettingshop aan de Welgedacht C-weg. Ze hebben dezelfde modus operandi toegepast. Daar maakten zij SRD 28.635 buit. Ten tijde van de roof zat de kassierster achter de kassa. De rovers hebben het glaswerk kapotgeslagen om zich toegang te verschaffen tot de kassa. Onder bedreiging werd de dagopbrengst van SRD 28.635 buitgemaakt. WJ…[+]

Colombia aast op tweede Copa America kampioenschap

Colombia-aast-op-tweede-Copa-America-kampioenschap

VOETBAL – Colombia wil het eindtoernooi van het Copa America op zijn naam schrijven, maar moet eerst langs Uruguay gaan. In de halve finale zal Colombia vandaag uitkomen tegen Uruguay. De wedstrijd staat geprogrammeerd voor 21.00 uur (Surinaamse tijd).

Bondscoach Nestor Lorenzo zegt dat Colombia niet tevreden zal zijn tenzij het de Copa America wint. Colombia is in vorm op het toernooi en is op een ongeslagen reeks van 27 wedstrijden na zijn dominante 5-0 overwinning op Panama in de laatste ronde. Het heeft tot nu toe – op één na – alle wedstrijden in de Copa America gewonnen. Tegen Brazilië speelde Colombia zijn laatste groepswedstrijd gelijk (1-1) en eindigde als groepshoofd in groep D.

Colombia heeft de Copa America slechts één keer eerder gewonnen, in 2001. Lorenzo wil een einde maken aan het 23 jaar kampioenschap droogte. “Het kampioenschap halen zal als succes gezien worden en niets anders. Het is geen ingewikkelde formule. Wij moeten vanaf nu nog twee wedstrijden winnen.” Lorenzo wil eerst van Uruguay winnen en daarna de finale.

Bondscoach Marcelo Bielsa van Uruguay is voorbereid. “Colombia heeft een goed team. Een team met veel doelpuntenmakers, wat niet normaal is.” Bielsa geeft verder aan dat zijn team voorbereid is en wil ook de finale halen. Uruguay heeft al vijftien keer de Copa America gewonnen en gaat voor de zestiende titel. …[+]

 

Politie onderschept zeven kilo cocaïne in reiskoffer jongedame

192 cocaine

PARAMARIBO- Valerie D. (24) is gisteren op de Johan Adolf Pengelluchthaven in de kraag gevat. In haar reiskoffer is 7314 gram cocaïne onderschept.

De krant verneemt dat de drugs waren verborgen in vis, specerijen en Chinese vruchten. De jonge vrouw ging naar de luchthaven met de bedoeling naar Nederland te vertrekken. Op de luchthaven viel zij door de mand: de zeven kilo cocaïne werd in haar reiskoffer aangetroffen. De verdachte is aangehouden door leden van het Bestrijding Internationale Drugssmokkel Team, waarna zij is overgedragen aan de Narcoticabrigade. De politie heeft het verboden spul in beslag genomen, waarbij de scheikundige zal vaststellen of het daadwerkelijk om drugs gaat. De jonge vrouw is na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Het onderzoek is nog gaande om te achterhalen hoe de vrouw aan de drugs kwam en voor wie die bestemd waren. WJ…[+]

De Straal, Randjietboys en Tulip boeken winst

(20.00-uur)-De-Straal

DAMMEN – De Straal, Randjietboys en Tulip hebben een goede start gemaakt bij de Clubcompetitie 2024, die georganiseerd wordt door de Surinaamse Dambond. Na een ronde staat De Straal wegens betere
S-Buchholz punten aan kop.

De Straal nam het op tegen Welgedacht. De tien dammers van De Straal verloren geen enkel wedstrijd. Alleen Pradeep Hardayal en Robby Koendjbiharie speelden remise, waardoor De Straal de ontmoeting won met 18-2. Tulip won zijn ontmoeting van Denk en Zet met 13-7. Groot Internationaal Messter Guno Burleson van Tulip won zijn ontmoeting van Marlon Klassie. Randjietboys versloeg Victoria met 15-5.
Bij Randjietboys liet Federatie Meester Arief Salarbaks zich verrassen door Carlos Adaba. Salarbaks speelde remise. De andere toppers van Randjietboys wonnen wel hun wedstrijd.

De ontmoeting tussen Combinatie’80 en Dragon werd afgelast en zal op een later tijdstip gespeeld worden. Na een ronde staat De Straal aan kop, gevolgd door Randjietboys en Tulip. Al deze damverenigingen hebben twee punten. Denk en Zet is vierde, Victoria vijfde en Welgedacht staat op de zesde plaats. Combinatie’80 en Dragon bezetten de zevende en achtste plaats.

Foto: Groot Internationaal Meester Guno Burleson van Tulip in actie tegen Carlos Adaba. (Foto: SDB)

…[+]

Spanje eerste finalist

Spanje eerste finalist

VOETBAL – Spanje staat in de finale van het EK voetbal. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente won in de halve eindstrijd met 2-1 van Frankrijk door goals van Lamine Yamal en Dani Olmo.
De ploeg van Didier Deschamps kreeg dit toernooi al veel kritiek vanwege de behoudende speelstijl, maar begon messcherp aan de halve finale. Binnen tien minuten was het zelfs al raak. Randal Kolo Muani kopte binnen uit een voorzet van de zonder masker spelende Kylian Mbappé: 0-1. Voor de Fransen was het pas de eerste treffer uit open spel.
Het antwoord van Spanje liet desondanks niet lang op zich wachten. Uitgerekend Lamine Yamal maakte na 21 minuten gelijk met een fantastische uithaal, waarmee hij Mike Maignan volledig kansloos liet. Het Spaanse toptalent werd daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit in de halve finale van een EK. La Roja kantelde het duel niet veel later volledig. Dani Olmo schoot raak, via het been van Jules Koundé.
Na die eerste 25 minuten ging de storm iets liggen, maar de clash tussen de toplanden bleef vermakelijk. In de tweede helft waren er al snel Franse zorgen om Maignan, die goed ingreep voor Nico Williams gevaarlijk kon worden, maar daar wel pijn aan over hield. De doelman kon gelukkig verder. Het spel golfde verder op en neer. Les Bleus jaagde op de gelijkmaker, maar Spanje hield goed stand. Na een uur kwam daarom onder meer Antoine Griezmann in het veld.
Theo Hernández zorgde voor een opleving, maar in kansrijke positie schoot hij hoog over. De Fransen streden met de moed der wanhoop, brachten ook Olivier Giroud, maar kwamen goed weg toen Yamal nog een keer uithaalde. Ditmaal scheerde zijn poging over. Aan de andere kant deed daarna ook de Franse ster van zich spreken. Mbappé dribbelde zich goed vrij, alleen produceerde hij een afzwaaier. De tijd tikte daardoor weg in het voordeel van Spanje, dat zich mag opmaken voor de eindstrijd. Daarin wacht een clash met Nederland of Engeland…[+]

Politie onderzoekt verdrinking in waterput

politie

PARAMARIBO – Volgens bewering van personen op sociale media moet de 19-jarige D.E., die in een waterput sprong en kwam te overlijden, door  politieambtenaren zijn neergeschoten. De politie ontkent met klem deze aantijgingen en verduidelijkt dat er niet is geschoten op D.E. Nadat er echter door het Openbaar Ministerie (OM) videobeelden zijn bekeken op sociale media, is besloten om het stoffelijk overschot van de 19-jarige in beslag te nemen. De afdeling Onderzoek Personeelszaken (OPZ) bij het Korps Politie Suriname zal op instructie  van het Openbaar Ministerie het onderzoek verrichten, om definitief vast te stellen of er wel dan geen misdrijf in het spel is.

Het ontzielde lichaam van de 19-jarige D.E. is in de morgen van zondag 7 juli 2024 gesignaleerd en door de politie van Brownsweg geborgen. De wetsdienaren van voormeld  politiebureau kregen in de nacht van zaterdag 6 juli omstreeks 24.00 uur melding van een verdrinking, en deden de locatie aan voor onderzoek.

Daar aangekomen  trof de politie de Taskforce van het goudbedrijf Zijin aan, die de politiemannen te kennen gaf dat zij tijdens werkzaamheden vrijdag  twee porknokkers heeft aangehouden. Eén hunner en wel de 19-jarige D.E., is ter ontkomen aan zijn aanhouding van een 20 meter hoge bench gesprongen. Hierna stond hij op, rende weg en viel in een waterput waar hij in de diepte verdween en niet meer boven water kwam.

De politie doet een beroep op ooggetuigen die ter plaatse waren, een bijdrage te leveren aan dit onderzoek. In dit onderzoek is het van belang dat niet de schuld bewezen moet worden, maar ook de onschuld van de aanwezige veiligheidsfunctionarissen ten tijde van het ongeval…[+]

Feyenoord strikt veelbelovende Costa Ricaanse verdediger Mitchell

(18.00-uur)-Feyenoord-strikt-veelbelovende-Costa-Ricaanse-verdediger-Mitchell

VOETBAL – Feyenoord heeft zich versterkt met de veelbelovende centrale verdediger Jeyland Mitchell. De negentienjarige international van Costa Rica komt over van LD Alajuelense uit zijn vaderland en heeft een vijfjarig contract getekend in De Kuip.

Naar verluidt troeft Feyenoord een aantal Europese topclubs af met de komst van Mitchell, die onlangs als basisspeler van Costa Rica in actie kwam op de Copa América. Ondanks onder meer een gelijkspel tegen Brazilië was de poulefase het eindstation. “Voor een jonge voetballer uit Costa Rica is het natuurlijk een droom dat een indrukwekkende club als Feyenoord me wil hebben”, zegt Mitchell, die begin dit jaar debuteerde als international.

“Het is heel snel gegaan, van Alajuelense naar het nationale team en nu de stap naar Europa. Maar ik ben er nog niet, het begint nu pas. Ik wil bij Feyenoord slagen, de harten van het publiek veroveren en grote wedstrijden spelen in De Kuip.” Mitchell is zeker niet de eerste zomeraanwinst van Feyenoord. De Rotterdammers verwelkomden eerder onder anderen verdediger Gijs Smal, middenvelder Chris-Kévin Nadje en aanvallers Anis Hadj-Moussa en Julián Carranza.

Onder leiding van Arne Slots opvolger Brian Priske begon Feyenoord onlangs aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De eerste oefenwedstrijd tegen FC Dordrecht werd zaterdag met 0-4 gewonnen.            (Nusport)

Foto: Jeyland Mitchell (l) verruilt LD Alajuelense voor Feyenoord. (Foto: ESPN) …[+]

Buurtorganisaties willen meer beleid met betrekking tot jongeren

11 (18.00 uur) Buurtorganisaties willen meer beleid met betrekking tot jongeren

PARAMARIBO – Diverse jeugd- en buurtorganisaties zijn van mening dat de regering meer beleid moet maken voor jongeren. Volgens de organisaties wordt er bitter weinig gedaan voor jongeren. De organisaties zijn van mening dat de regering meer sociale projecten moet uitvoeren ter bevordering van de jeugd.

Fabienne Menig is van mening dat tijdens de vorige regering er wel beleid werd gemaakt met betrekking tot jongeren. “Er was maar één lijn waarmee er gewerkt werd.” Ook was het Ministerie van Sport en Jeugdzaken een aanwinst voor Suriname, omdat men zodoende meer zicht had op het jongerenbeleid. “Wij zien dat steeds meer jongeren van huis weglopen en wij vragen ons af waaraan dat kan liggen.”  Zo vertelt zij dat er de voorgaande keren wel activiteiten werden ontplooid voor jongeren en er ook vakantiejobs werden gecreëerd, zodat jongeren in de vakantie wat zakcentjes konden verdienen. Echter, zij ziet dat er niets meer wordt gedaan voor de jeugd. Zij vindt het erg dat de zogeheten vakantiescholen niet meer worden gehouden, maar dat er in plaats daarvan aandachtscholen worden gehouden. “Ik vraag me af hoe gemotiveerd de leerkracht, die les zal verzorgen op de aandachtschool, zal zijn. Ik hoop niet dat zij zich opgeven, omdat zij denken dat zij iets extra’s kunnen verdienen en daarom les gaan verzorgen in de vakantie”, zegt Menig.

De organisaties zijn van mening dat er meer beleid moet komen met betrekking tot jongeren. Zij betreuren het dat met het aantreden van de huidige regering het Ministerie van Sport en Jeugdzaken is opgesplitst en is opgegaan in twee verschillende ministeries die totaal niets te maken hebben met jongeren. Zij geven als voorbeeld aan dat sinds het COVID-19-gebeuren er weinig tot geen voorlichting wordt gegeven over ziekten, zoals hiv. De organisaties hopen dat de regering dit  jaar wel beleid zal maken, omdat ook jongeren behoefte hebben aan ontspanning, maar ook voorlichting nodig hebben…[+]

 

Man found guilty of swindling woman

man found

PARAMARIBO – Ricky M. was recently found guilty of swindling a woman and her family out of money. He had allegedly promised the woman to arrange for her husband and two brothers-in-law to receive the Surinamese nationality.

Judge  Maytrie Kuldip Singh sentenced Ricky M. to 8 months in prison and a fine of SRD 50,000.

The woman whose husband is a Nigerian had contacted the defendant to speed things up. The defendant claimed that he could speed things up because he knows people at Immigration Services. He allegedly demanded a payment of $3,000 from each person for his services which means that he received $9,000 in total.

But after he had received the money, he came up with a different excuse each time the woman called him.

When the woman contacted Immigration Services she found out that her husband’s application was still being processed but that the applications of his brothers had not even been handed in yet. She then decided to press charges against the defendant…[+]

De psychologische trucs van Engeland bij penalty’s

(16.00-uur)-De-psychologische-trucs-van-Engeland-bij-penalty

VOETBAL – Engeland neemt het nemen van strafschoppen uiterst serieus. Dat blijkt wel uit de psychologische trucs die worden ingezet tijdens een penaltyserie. De belangrijkste foefjes: niet meer arm in arm staan na een gemiste strafschop en elke speler een eigen ‘buddy’ toewijzen.

De Engelsen plaatsten zich zaterdag ten koste van Zwitserland via strafschoppen voor de halve finale van het EK. De afgelopen toernooien liep dat meermaals heel anders af voor Engeland. Daarom heeft de bond de Noorse sportwetenschapper Geir Jordet ingehuurd. Hij deed in het verleden grondig onderzoek naar de psychologie bij strafschoppen en schreef daar ook een boek over.

Bij Engeland was zichtbaar een aantal dingen veranderd. Bijvoorbeeld dat de spelers tijdens de strafschoppen niet meer arm in arm staan, zoals te doen gebruikelijk. Volgens Jordet is dat om elkaar betere morele steun te geven, in plaats van te doen alsof je elkaar steunt. Dat zou voor het mentaal van de speler die een strafschop mist, beter zijn. ‘Arm in arm staan geeft het gevoel van “wij tegen jou” voor de speler die komt teruglopen’, aldus Jordet tegen de NOS.

Daarnaast heeft bij Engeland elke speler een eigen ‘buddy’. Dat is een speler die hem komt opvangen na een strafschop. Zo hoeft hij niet alleen terug naar de groep te lopen. ‘Als iemand mist, moet hij zo snel mogelijk weer bij de groep horen. Het snel ontvangen van degene die geschoten heeft, heeft geen effect op de strafschop, dat is al gebeurd. Het is indirecte steun, zodat andere nemers zien dat teamgenoten er altijd voor ze zijn. Dat kan een beetje druk verlagend zijn.‘                          (VI)

Foto: Doelman Jordan Pickford van Engeland stopt een strafschop. (Foto: ESPN) …[+]

Oplichter nam geld aan voor regelen Surinaamse nationaliteit

hamer-rechtbank

PARAMARIBO – Ricky M. nam geld aan voor het regelen van de Surinaams nationaliteit. Op die manier heeft hij een vrouw en haar familie opgelicht. Rechter Maytrie Kuldip Singh heeft Ricky M. veroordeeld tot acht maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest. Ook vonniste zij de man tot betaling van SRD 50 duizend aan de Staat ten behoeve van de benadeelde.

De man nam geld van een vrouw aan voor het in orde maken van de Surinaamse nationaliteit voor haar man en diens twee broers. De vrouw deed aangifte tegen de verdachte. Haar man is een Nigeriaan, die een aanvraag had gedaan voor de Surinaamse nationaliteit. De vrouw maakte contact met de verdachte voor het versnellen van het proces van haar man. De verdachte hield haar voor dat hij het proces voor het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit kon versnellen, omdat hij mensen op de afdeling Vreemdelingendienst kent. Daarbij werd een bedrag van USD 3000 genoemd, voor het versnellen van het proces ter verkrijging van de nationaliteit. De twee broers van de Nigeriaan wilden ook hun aanvraag voor de Surinaamse nationaliteit indienen en versnellen. Daarbij werd een bedrag van in totaal USD 9000 aan de verdachte aangeboden.

Nadat de verdachte het bedrag had ontvangen, kwam hij volgens de vrouw steeds met een excuus. Op een gegeven moment beantwoordde hij de telefoon niet meer. Zij heeft toen navraag gedaan bij de afdeling Vreemdelingendienst, waarbij bleek dat het verzoek van haar man voor het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit nog in behandeling was. Van de twee broers van haar man was er niet eens een aanvraag ingediend. Bij de afdeling Vreemdelingendienst was de verdachte niet bekend. Ricky M. krijgt rechtsbijstand van raadsvrouw Therese Roos.  WJ…[+]