Nieuws volgens datum: 10 Jul, 2024

Argentinië treft Colombia in finale Copa America

Argentinië treft Colombia in de finale van Copa America

VOETBAL – Colombia zal tegen Argentinië spelen in de finale van de Copa America. Woensdag won Colombia van Uruguay met een minimaal verschil: 1-0. De finale wordt zondag gespeeld. Uruguay zal zaterdag spelen tegen Canada voor de derde/vierde plaats.

Uruguay startte de wedstrijd zonder verdediger Ronald Araújo (blessure), Nahitan Nandez en Matias Vina. Dit drietal werd door bondscoach Marcelo Bielsa vervangen met Sebastian Caceres, Jose Maria Gimenez en Rodrigo Bentancur. Bij Colombia was er een verandering. Jefferson Lerma, die geschorst was in de vorige wedstrijd, was weer in de basis elf.

In de beginfase kreeg Uruguay de beste kans. Echter, Darwin Núñez schoot de bal naast het doel. Núñez bleef een doorn in het oog voor de Colombiaanse verdediging. Het ritme van Uruguay werd verstoord in de 35ste minuut, toen Bentancur gewisseld moest worden wegens een blessure. Guillermo Varela kwam in zijn plaats en Colombia nam de wedstrijd over. Uruguay kreeg het heel moeilijk om Colombia onder druk te zetten en in de 39ste minuut keek het tegen een achterstand aan. De hoekschop van James Rodríguez vond Lerma en die kopte de bal in het doel: 1-0.

Colombia nam de wedstrijd over en zette Uruguay onder druk, maar het kreeg in blessuretijd van de eerste helft een domper te verwerken. Daniel Muñoz kreeg zijn tweede gele kaart, dus rood. Colombia moest dus verder met tien man. Bielsa bracht in de tweede helft Cristian Olivera, Giorgian de Arrascaeta en Luis Suárez binnen de lijnen om iets te forceren uit de wedstrijd. Colombia aan de andere kant deed er alles aan om tijd te  winnen.

Uruguay kwam gaande de wedstrijd steeds dichter bij een doelpunt, maar kon de Colombiaanse doelman Camilo Vargas niet verslaan. Zo raakte Núñez de deklat, Nicolás de la Cruz zijn  schot werd gestopt door Vargas en Suárez ramde de paal. Colombia zag de druk steeds groter worden en offerde een aanvaller voor een verdediger op. Aanvaller Jhon Córdoba werd naar de kant gehaald voor verdediger Yerry Mina. Het team van bondscoach Néstor Lorenzo zocht de aanval niet meer op in de laatste tien minuten om zo met de minimale score te winnen. Colombia bleef stug verdedigen en Uruguay kon de gelijkmaker niet maken. Colombia plaatst zich hiermee voor de finale…[+]

WADA heeft niet verkeerd gehandeld in zaak Chinese zwemmers

WADA-heeft-niet-verkeerd-gehandeld-in-zaak-Chinese-zwemmers

ZWEMMEN – Het mondiale antidopingbureau WADA heeft niet verkeerd gehandeld in de zaak van 23 Chinese zwemmers die kort voor de Olympische Spelen van 2021 betrapt werden op doping en toch mochten meedoen. Dat is de conclusie van een onafhankelijk onderzoek.

De zwemmers testten positief op het middel trimetazidine, dat in een hartmedicijn zit en prestatiebevorderend werkt. Alle zwemmers ontliepen een schorsing, omdat het WADA de bevindingen van de Chinese dopingautoriteit Chinada niet kon weerleggen. Die meldde dat de sporters het middel onwetend hadden binnengekregen via besmette voeding.

Een groot deel van de betrapte zwemmers kwam ook gewoon uit op de Spelen van Tokio. De Chinese zwemploeg behaalde zes medailles. Zhang Yufei was een van de atleten die positief testte. Zij won vervolgens twee keer goud. Ook Wang Shun (één keer goud en één keer zilver) en Qin Haiyang (wereldrecordhouder op de 200 meter schoolslag) kregen een positieve testuitslag.

Het WADA liet wetenschappelijke en juridische experts kijken naar de bevindingen uit China en moest de conclusie trekken dat er geen “geloofwaardig bewijs” was om de Chinese versie van de gebeurtenissen te weerleggen. Het bureau is om die reden niet in beroep gegaan en moest de zwemmers vrijpleiten.

“Alle elementen waarmee het WADA rekening heeft gehouden – of ze nu afkomstig zijn uit het dossier dat Chinada met zijn besluit heeft overgelegd of uit de onderzoeksprocedures die het heeft uitgevoerd – tonen aan dat de beslissing om geen beroep in te stellen redelijk is, zowel vanuit het standpunt van de feiten als de toepasbare regels”, schreef onderzoeksleider Eric Cottier in zijn rapport.

 

De zaak bleef in aanloop naar de vorige Spelen binnenskamers. Elf van de betrapte zwemmers doen in Parijs opnieuw mee aan de Spelen. (Nusport) …[+]

Presentatie kunstenaarsboek ‘Stuart Robles de Medina: Pengel’

13 (23.00 uur) Presentatie kunstenaarsboek 'Stuart Robles de Medina Pengel'

PARAMARIBO – Beeldend kunstenaar en schrijver Xavier Robles de Medina presenteert donderdag in Readytex Art Gallery zijn kunstenaarsboek: ‘Stuart Robles de Medina: Pengel’. Het boek documenteert uitgebreid het gehele constructieproces van het iconische standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein en schetst een breder politiek verhaal rond de periode voor de onafhankelijkheid van Suriname.

Het diepgaande onderzoek van Xavier Robles de Medina werd geïnspireerd door een fotoalbum dat de totstandkoming van het drie en een halve meter bronzen beeld van Johan Adolf Pengel door zijn grootvader, Stuart Robles de Medina, illustreert. Dit album speelde een cruciale rol in zijn artistieke ontwikkeling en zijn keuze voor kunst als beroep. Xavier is een kleinzoon van Stuart Robles de Medina. “Het gaf inzicht in de mogelijkheden en uitdagingen van kunst maken, voor mij als kind in Suriname in de jaren negentig,” verklaart Xavier. “De schaal en technische innovaties van het werk, gestuurd door de wilskracht, het doorzettingsvermogen en de politieke inzet van mijn grootouders, inspireerden me en inspireren me tot op de dag van vandaag.”

Als beeldend kunstenaar verzamelt en arrangeert Xavier beelden en teksten uit digitale en fysieke  bronnen en legt daarmee de basis voor zijn wiskundig in kaart gezette werken, waarin poëzie en politiek samenvloeien. Zijn onderzoek naar het creatieproces van het ‘Pengel’ standbeeld resulteerde in het kunstenaarsboek ‘Stuart Robles de Medina: Pengel’ (coy koi books, 2024), een genummerd en gesigneerd werk dat eerder dit jaar al werd gepresenteerd tijdens zijn solo-expositie:’Love is not a Maybe Thing….’ in galerie Efremidis in Berlijn.

De boekpresentatie op donderdag in Readytex Art Gallery begint om 19.30 uur. Het kunstenaarsboek van Xavier vormt tevens het hoofdonderdeel van de groepsexpositie ‘NON-FICTIE’, samengesteld door hem als curator, die tot en met zaterdag 27 juli te bezichtigen is in de galerie…[+]

Djokovic zonder te spelen naar halve finales Wimbledon

Djokovic-zonder-te-spelen-naar-halve-finales-Wimbledon

TENNIS – Novak Djokovic heeft woensdag zonder te spelen de halve finales van Wimbledon bereikt. De Serviër zou het in de kwartfinale opnemen tegen Alex De Minaur, maar die meldde zich woensdag geblesseerd af voor de partij.

Daardoor kwam Djokovic woensdag dus niet in actie op het centercourt in Londen, waar hij eerder deze week nog een veelbesproken toespraak gaf. De voormalige nummer één van de wereld liet van zich horen richting de aanhangers van zijn tegenstander Holger Rune.

Djokovic baarde opzien toen hij na zijn zege plaatsnam achter de microfoon op het veld. “Tegen alle mensen die mij niet respecteren, wil ik alleen maar zeggen: fijne avond”, zei Djokovic cynisch. “Ik heb voor hetere vuren gestaan, jullie kunnen me niet raken.” De fans op Wimbledon zien Djokovic nu pas weer op vrijdag terug op het heilige gras. Dan neemt hij het op tegen Taylor Fritz of Lorenzo Musetti.

Voor De Minaur eindigt Wimbledon in mineur. De 25-jarige Australiër raakte geblesseerd toen hij in de vierde ronde tegen Arthur Fils zijn matchpoint benutte. Hij kwam ten val en belandde op zijn heup. De Minaur trok zich woensdag een paar uur voor de kwartfinale terug.

“Ik ben er kapot van. Ik voelde een luide knal tijdens de laatste drie punten van mijn wedstrijd tegen Fils. Gisteren heb ik een scan laten maken en die bevestigde dat dit de blessure was. Ik liep een groot risico om het erger te maken als ik het veld op zou stappen”, zei De Minaur op een ingelast persmoment. “Als ik zou spelen, loop ik een groot risico om de blessure erger te maken.” (Nusport) …[+]

Missing pastor found dead in submerged car after a week

3 Missing pastor found dead in submerged car after a week

CHICAGO  – A missing pastor was found dead in his car in the Des Plaines River, near Chicago, Tuesday night after he had been missing for a week, according to officials. Warren Beard, 53, was last heard from on July 2 and was last seen in Joliet, Illinois, according to the Chicago Police Department. Beard was the assistant pastor at New Israelite Missionary Baptist Church in Chicago.

Video footage from July 2 shows Beard’s vehicle going through a gate and under a raised drawbridge before crashing into the river, Rockdale officials said at a press conference Tuesday. The vehicle was located underwater using sonar. The road where the vehicle was seen was closed, according to officials. Beard was found in the Des Plaines River approximately 150 yards west of Brandon Road in Rockdale, according to the Will County Coroner’s Office.

An autopsy to determine the final cause and manner is scheduled for Wednesday, but the results have not yet been publicly released. “He was the greatest person, one of the greatest men I’ve ever met in my life, and this is painful,” New Israelite Missionary Baptist Church Pastor Chenier Alston told Chicago ABC station WLS. “We want answers. Words can’t even begin to describe how we feel.” Illinois State Police is investigating the incident. (ABC news)…[+]

Man zit vast op verdenking van met kruisboog doden van 3 vrouwen in Engeland

4 Man zit vast op verdenking van met kruisboog doden van 3 vrouwen in Engeland

LONDEN – De politie heeft woensdag een man aangehouden die wordt verdacht van het doden van drie vrouwen in het noorden van Londen. De slachtoffers werden een dag eerder vermoedelijk met een kruisboog om het leven gebracht.

De 26-jarige verdachte werd aan het einde van de middag gewond aangetroffen na een zoektocht van enkele uren. De man is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Bij zijn aanhouding is niet geschoten. De politie vermoedt dat de man een bekende van de drie slachtoffers was. Het gaat om de vrouw (61) en twee dochters (28 en 25) van BBC-commentator John Hunt, die op de radio commentaar geeft bij paardenraces.

De vrouwen werden dinsdagavond met ernstige verwondingen aangetroffen in een huis in de plaats Bushey. Ze overleden kort nadat de hulpdiensten bij het huis aankwamen.  De politie startte een grote zoekactie en vroeg iedereen om uit te kijken naar de man. Daarbij waarschuwde de politie dat hij vermoedelijk een kruisboog bij zich had. Onderzoek moet definitief uitwijzen of de kruisboog is gebruikt als moordwapen. Het motief van de verdachte is nog niet bekend, maar de politie gaat uit van een “gerichte aanval”. (NU)…[+]

Monetaire autoriteiten bekijken mogelijkheden voor heropbouw van goudreserves

200821 goud

PARAMARIBO – In tijden van economische onzekerheid en valutavolatiliteit kan het vergroten van de goudreserves bijdragen aan de financiële stabiliteit van een land. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zegt samen met de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) te onderzoeken hoe de goudreserves uitgebreid kunnen worden. Hij benadrukt een ‘conservatieve’ benadering te hanteren, waar hij nog steeds in gelooft.

Hoewel veel landen afstappen van goud als bescherming voor monetaire reserves, blijft minister Raghoebarsing van mening dat Suriname hier nog waarde in kan vinden. De goudreserves zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, maar vertonen nu weer een stijging. “Ik nodig u uit om naar de balans van de centrale bank te kijken toen het goud nog verkocht werd”,  merkte hij op, verwijzend naar de periode tijdens het presidentschap van Desi Bouterse. In 2016 bedroegen de goudreserves van de CBvS nog geen USD 30 miljoen. Sindsdien zijn ze gestegen tot USD 97 miljoen in 2023.

De export van goud blijft een cruciale rol spelen in de economie van Suriname. In 2023 bedroeg de goudexport USD 690,7 miljoen, wat neerkomt op 11,8 duizend kilogram. In de eerste helft van 2024 is er al 5.938 kilogram goud geëxporteerd met een waarde van USD 393,4 miljoen. Als deze trend zich voortzet en de goudprijs ten minste op hetzelfde niveau blijft, zal de exportwaarde voor 2024 die van vorig jaar overtreffen. Minister Raghoebarsing benadrukt dat deze gegevens voornamelijk betrekking hebben op de export van particuliere exporteurs, waaronder goudmultinationals zoals Newmont en Zijin…[+]

Assad vertrouwt op play-off kansen voor IMT in SML

IMT

VOETBAL – Joel Assad heeft nog steeds vertrouwen dat Inter Moengo Tapoe (IMT) zich zal plaatsen voor de play-offs van de Suriname Major League door in de top vier te eindigen. IMT staat momenteel op de vijfde plaats met 25 punten, twee punten minder dan Voorwaarts, dat op de vierde plaatst staat.

IMT stond lange tijd op de vierde plaats, terwijl Voorwaarts op de vijfde plaats stond. Afgelopen weekend verloor IMT echter van Transvaal met 1-2, terwijl Voorwaarts won van Inter Wanica met 1-0. Door deze resultaten is Voorwaarts IMT voorbijgestreefd. Zowel Voorwaarts als IMT moet nog drie wedstrijden spelen. Komend weekend speelt Voorwaarts tegen PVV en IMT neemt het op tegen Flora. Daarna moet IMT nog spelen tegen PVV en Leo Victor. Voorwaarts moet naast PVV nog uitkomen tegen Transvaal en Flora.

Assad, assistent-trainer van IMT, heeft nu de taken overgenomen van Hesron Jeroe, te midden van een meningsverschil tussen Jeroe en het bestuur van IMT. Assad blijft geloven dat de top vier haalbaar is. “De kansen worden gecreëerd, alleen de afronding ontbreekt.” Assad zal de komende tijd met de spelers praten en hen motiveren om dit probleem aan te pakken. “We moeten gewoon scherper worden voor het doel.” …[+]

VS gaan in 2026 langeafstandswapens stationeren in Duitsland

3 VS gaan in 2026 langeafstandswapens stationeren in Duitsland

WASHINGTON – De Verenigde Staten gaan in 2026 langeafstandswapens stationeren in Duitsland. Het gaat onder meer om hypersonische wapens die nog in ontwikkeling zijn en een groot bereik hebben, zeggen de twee landen. Die wapens hebben een groter bereik dan de vanaf land gelanceerde projectielen die momenteel zijn ondergebracht in Europa, staat in een gezamenlijke verklaring.

De landen zeggen dat ook kruisraketten van het type Tomahawk en de SM-6 in Duitsland worden ondergebracht. Het gaat in eerste instantie om een “episodische” inzet van de wapens, die er dus niet permanent worden gestationeerd. Dat zulk geavanceerd wapentuig wordt neergezet in Europa, moet volgens de landen laten zien dat de VS de NAVO volledig steunen en een bijdrage leveren aan de afschrikkingsmacht van Europa. (De Telegraaf)…[+]

Pope Francis distressed by continuing violence in Ukraine and Gaza

2 Pope Francis distressed by continuing violence in Ukraine and Gaza

ROME – “The Holy Father has learned with great sorrow the news about the attacks on two medical centres in Kyiv, including the largest Ukrainian children’s hospital, as well as a school in Gaza.”

According to a statement released by the Holy See Press Office on Tuesday, Pope Francis has expressed his deep distress over the increasing violence. “While expressing his closeness to the victims and innocent wounded,” the statement continues, “he hopes and prays that concrete paths may soon be identified to bring an end to the ongoing conflicts.”

Pope Francis has tirelessly appealed for peace and negotiated solutions to the wars in Ukraine and in Gaza, as well as sending Vatican envoys to both territories with humanitarian aid and messages of closeness and concern. The statement on Tuesday comes in the wake of Russian strikes in cities across Ukraine, on Monday that killed scores of people and hit a children’s hospital in Kyiv.

The statement on Tuesday comes in the wake of Russian strikes in cities across Ukraine, on Monday that killed scores of people and hit a children’s hospital in Kyiv.  According to the apostolic nuncio in Ukraine, Archbishop Visvaldas Kulbokas who spoke to Vatican Radio shortly after the strike, the dialysis ward of the pediatric hospital was hit. He expressed shock at the strike on the area where there are no military targets, just the nunciature, the hospital and some homes and shops.

What’s most shocking, he said, in this case, those who were struck were not only children, “but children who need oncological care or liver transplants or other organ transplants” When missiles target “the smallest of the smallest, the weakest of the weak,” he added, each one of us asks why. “Why does someone continue to provide explanations for the war as if it could be justified for some reason? I do not know how these consciences can continue to do so.” (Vatican news)…[+]

Messi biedt verontschuldigingen aan Enzo aan

(19

VOETBAL – Lionel Messi maakte dinsdag tegen Canada zijn 109de internationale doelpunt voor Argentinië. Na de wedstrijd bood hij zijn verontschuldigingen aan Enzo Fernández aan omdat hij diens schot van richting had veranderd. Argentinië won de halve finale van de Copa America met 2-0.

In de 50ste minuut schoot Enzo Fernández richting het doel, nadat de Canadees Ismaël Koné de bal niet goed had weggewerkt. Messi, die voor de Canadese doelman Maxime Crépeau stond, veranderde de richting van de bal en versloeg Crépeau. Op sociale media is hier kritiek op geleverd. “Het was een reflex”, zei Messi. “Ik wist niet zeker of de inzet van Enzo erin zou gaan. Ik zei tegen Enzo dat het niet mijn bedoeling was om de bal te raken, maar ik zag dat de doelman naar de hoek ging en dat de bal langzaam aankwam, dus ik heb hem een beetje van richting veranderd”, zei Messi.

Met dit doelpunt staat Messi op de tweede plaats van de internationale topscorerslijst. De Portugees Cristiano Ronaldo staat op de eerste plaats met 130 doelpunten. Argentinië probeert de Copa America-titels rond het WK van 2022 aan elkaar te rijgen en hoopt de prestatie van Spanje te evenaren door het winnen van de Europese kampioenschappen van 2008 en 2012, samen met het WK van 2010. “We moeten genieten van elk moment van wat we meemaken”, zei Messi. “Ik ben me ervan bewust dat dit de laatste gevechten zijn.”

“Dit zijn statistieken. Ik ben er niet echt in geïnteresseerd”, zei de Argentijnse coach Lionel Scaloni. “Het belangrijkste is om te winnen.” De Canadese bondscoach Jesse Marsch zei dat vermoeidheid hen heeft ingehaald en parten heeft gespeeld. “Er is hitte geweest, er is gereisd, er zijn veel uitdagingen geweest. We staan nog aan het begin van ons proces. Argentinië had misschien acht jaar samen, zeven jaar samen met dit team. Wij moeten meer spelers ontwikkelen die een bijdrage kunnen leveren, zodat we ook kunnen rouleren in toernooien.” (ESPN)

Foto: Lionel Messi (r) veranderde de bal van richting, waardoor doelman Maxime Crépeau deze niet kon stoppen. (Foto: ESPN) …[+]

Meisje wilde seks met stiefvader

PARAMARIBO – Een dertienjarig meisje wilde seks met haar stiefvader. De man, die achter slot en grendel is, geeft toe dat hij seks met het meisje heeft gehad, nadat zij hem erom vroeg. Hij kon zich niet beheersen toen het kind naakt in zijn kamer kwam.

Zodoende kreeg hij afzonderlijk seks: met de minderjarige en haar moeder, want hij wilde beide personen tevreden stellen. De verdachte verklaarde dat de moeder wilde dat hij meer geld in huis zou brengen. De dochter vroeg hem om seks. De man ging een relatie met de moeder van het meisje aan toen het kind pas drie maanden was. Hij erkende zijn stiefdochter en kwam niet onderuit toen zij hem om seks vroeg.  

De man kreeg acht keer seks met zijn stiefdochter. Hij pleegde de seksuele handelingen met het meisje zelfs als haar moeder thuis was. De moeder merkte niets op. De verdachte geeft toe dat hij heeft verzuimd een voorbeeldige stiefvader te zijn. Volgens hem liep het meisje met zelfmoordgedachten. Hij ontving naaktfoto’s van het meisje, dat een betere band wilde met haar moeder.

Rechter Maytrie Kuldip Singh sprak de man aan dat hij stiefvader van het meisje is en verantwoordelijk is voor het door hem erkende kind. Volgens haar behoorde de man het beter te weten. Hij diende het meisje te beschermen. “Als u alles voor haar koopt, betekent niet dat u zich gaat vergrijpen aan het kind”, merkte de rechter. De verdachte had verschillende scenario’s in gedachten hoe hij eruit zou komen. Hij had eraan gedacht dat hij in de bak zou belanden. In augustus wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. WJ…[+]

Police intercept cocaine at JAP

8-Police-intercept-cocaine-at-JAP

PARAMARIBO – The police on Monday intercepted more than 7 kilograms of cocaine at the Johan Adolf Pengel (JAP) International Airport. 24-year-old Valerie D reportedly had 7,314 grams of cocaine in her suitcase.

 

Sources told Times of Suriname that the suspect had hidden the cocaine in fish,spices and Chinese fruits. The woman was scheduled to catch a flight to the Netherlands when she was caught red-handed at the international airport. She was arrested by officers of the BID team before being handed over to the Narcotics Brigade. The investigation is ongoing. The suspect is currently in jail awaiting trial. …[+]