Nieuws volgens datum: 11 Jul, 2024

Jacott wil personal best verbeteren in Lima

Jacott02

ATLETIEK – Isaiah Jacott is naar Lima (Peru) vertrokken om deel te nemen aan de U-20 Zuid-Amerikaanse atletiekkampioenschappen. De Surinaamse atleet gaat deelnemen op de 1500 meter en de 3000 meter. De spelen gaan vandaag van start en duren tot en met 14 juli. Jacott is samen afgereisd met coach Jermainy Tjon A Kon.
De 18-jarige atleet van atletiekvereniging Renvosu wist zich tijdens de laatstgehouden Carifta Games van 2024 op Grenada, te kwalificeren voor deze Zuid-Amerikaanse kampioenschappen. Jacott miste in Grenada net de bronzen plek op de 5000 meter met een tijd van 16.10.27. Hij verbeterde wel zijn inschrijftijd. Op de 1500 meter verbeterde hij zijn personal best met een tijd van 4.07.03. Hij eindigde op dit onderdeel op de zesde plaats in Grenada.
“Ik ben erg trots dat ik me heb kunnen plaatsen voor de Zuid-Amerikaanse kampioenschappen onder 20 jaar”, aldus een enthousiaste Jacott. “Het is een mooie beloning voor de harde trainingen van de afgelopen maanden. Ik kijk er enorm naar uit om me in Lima te meten met de beste atleten van Zuid-Amerika en op beide onderdelen op z’n minst een persoonlijk record te plaatsen.” Het afgelopen weekend werd Jacott Nationaal Junioren Kampioen op de 1500m.…[+]

Dronken man klapt inspecteur

13 (23.00 uur) Dronken man klapt inspecteur

PARAMARIBO – Een man, die onder invloed van alcohol verkeerde, heeft een inspecteur van politie geklapt. De inspecteur van politie was op een adres aanwezig, in verband met onderzoek naar een ontzield lichaam in een woning.

 

De verdachte heeft toen een vuistslag aan de mond van de politieman toegebracht. De inspecteur struikelde en viel op de grond. Hij heeft een verwonding aan zijn lip en linkerarm opgelopen. De politieman ging naar de melding dat er een lijk in een woning was. Toen hij op de plaats aankwam, begon de verdachte de politie uit te schelden. De verdachte is een broer van de overleden persoon. Hij wilde afscheid nemen van zijn broer, maar de politie wilde de gebruikelijke procedure eerst afronden. Er was nog geen arts op de plaats. De man ging echter tekeer en bracht een klap toe aan de inspecteur, die hem vroeg om zich rustig te houden. De inspecteur raakte daarbij aan zijn mond gewond en liep een verwonding op aan zijn lip. Hij kwam te vallen, nadat hij was gestruikeld met als gevolg dat hij ook een verwonding aan zijn linkerarm heeft opgelopen. De politie bracht de verdachte over naar het bureau. WJ…[+]

Núñez verliest controle en vecht met fans

(23.00 uur) Núñez verliest controle compleet en vecht met fans

VOETBAL – De situatie na afloop van de halve finale van de Copa América tussen Uruguay en Colombia is behoorlijk uit de hand gelopen. Onder anderen de Uruguayaanse spits Darwin Núñez dook een vak met rivaliserende supporters in en raakte betrokken bij een massale vechtpartij.
Colombia plaatste zich in de nacht van woensdag op donderdag voor de finale van de Copa América. Nadat Colombiaanse fans de families van de Uruguayaanse spelers zouden hebben lastiggevallen, escaleerde de situatie. Meerdere spelers stormden de tribunes op om hun familieleden te beschermen. Onder anderen Núñez schroomde niet om fysiek in te grijpen.
Na afloop sprak de Uruguayaanse verdediger José Maria Giménez schande van de situatie. “Laat me iets zeggen voordat ze je onderbreken, want ze laten ons niet in de microfoon praten”, zei hij op de Uruguayaanse televisie. “Dit is een schande. We moeten hier heel voorzichtig mee zijn, want onze families zitten op de tribune en er zijn pasgeboren kinderen bij. Ze werden belaagd en er was geen politie om ze te verdedigen. Het is een totale ramp.”
“Dit is de schuld van twee of drie mensen die iets te veel gedronken hebben en daar niet mee om kunnen gaan”, vervolgde Giménez. Bondscoach Marcelo Bielsa heeft niets meegekregen van de commotie. “Ik zag de wedstrijd eindigen met een ruzie op het veld en toen ik dat zag gebeuren, ben ik naar de kleedkamer gegaan”, zei hij op een persconferentie. “Ik dacht dat ze de fans bedankten voor hun steun. Maar toen hoorde ik dat er helaas problemen waren.”
Inmiddels heeft organisator Conmebol laten weten een onderzoek te zijn gestart naar de ongeregeldheden. “Conmebol veroordeelt ten zeerste elke vorm van geweld in het voetbal’, laat de Zuid-Amerikaanse voetbalbond weten in een verklaring. (VI)…[+]
Foto: Darwin Núñez (m) van Uruguay heeft gevochten met een Colombiaanse supporter na de wedstrijd. (Foto: Globo)

Minstens 65 kangoeroes in Australië omgekomen door geweerschoten en aanrijdingen

4 Minstens 65 kangoeroes in Australië omgekomen door geweerschoten

GOBARUP – Nabij het Australische Gobarup zijn minstens 65 dode grijze reuzenkangoeroes gevonden. Volgens lokale autoriteiten lijkt het erop dat de dieren zijn neergeschoten en aangereden met een voertuig. De nationale natuurbeschermingsdienst van Australië doet een oproep aan getuigen om zich te melden.

De kangoeroes hebben “dodelijke schotwonden opgelopen” en “traumatische verwondingen die overeenkomen met een aanrijding door een voertuig”, geeft een woordvoerder van de natuurbeschermingsdienst aan. Drie kangoeroes werden na het incident levend aangetroffen, maar moesten later worden geëuthanaseerd vanwege de ernst van hun verwondingen. Twee andere gewonde kangoeroejonkies worden momenteel verzorgd bij een dierenopvang.

Er zijn meerdere gebruikte jachtgeweerpatronen bij de dode kangoeroes gevonden. “Het was behoorlijk gruwelijk… de kangoeroes hadden gebroken benen en schotwonden, het was schokkend”, zegt lokale natuurbeschermer Tania Begg tegen Amerikaanse nieuwszender ABC. “Het was langs de kant van de weg, in weilanden, het was echt overal. Dit is het gruwelijkste dat ik ooit gezien heb.”

Kangaroes zijn een beschermde diersoort in Australië, maar de grijze reuzenkangoeroes worden niet bedreigd. Dit houdt in dat er op ze gejaagd kan worden, maar daar is wel toestemming van de Australische overheid voor nodig. (De Telegraaf)…[+]

Nearly 200 cases of dengue virus reported in New York and New Jersey: CDC

3 Nearly 200 cases of dengue virus reported in New York and New Jersey

USA – Nearly 200 people have been infected with dengue in the states of New York and New Jersey so far this year, according to data from the Centers for Disease Control and Prevention.

New York has reported 143 cases and New Jersey has reported 41. Dengue transmission is typically common in tropical and subtropical areas of the world, according to the CDC. Over 2,500 people have been infected in the U.S. so far this year, about five times higher than the same time last year. Puerto Rico currently makes up the bulk of those cases — with over 1,700 reported. The U.S. territory declared a public health emergency back in March.

The CDC issued a health alert last month warning health care providers of an increased risk of dengue virus infection this year. Globally, new cases of dengue have been the highest on record, according to the CDC.

Dengue viruses spread through mosquito bites. The most common symptom is a fever with aches and pains, nausea, vomiting and rash. Symptoms usually begin within two weeks after being bitten by an infected mosquito and last 2-7 days. Most people recover after about a week. The best way to prevent dengue is to avoid mosquito bites, according to the CDC. (ABCnews)…[+]

 

 

Man verdacht van verkoop negen kilo marihuana

12 (21.00 uur) Man verdacht van verkoop negen kilo marihuana

PARAMARIBO – Dennis S. wordt verdacht van het verkopen van 9280 gram marihuana. Hoewel de beschuldiging is het verkopen van negen kilo marihuana, bekent de verdachte 400 gram marihuana in zijn bezit te hebben gehad.

De marihuana is  in de woning van de verdachte gevonden. Volgens informatie die de politie had ontvangen had een man uit het district Nickerie een jute zak met daarin marihuana aangeleverd voor Dennis S. Naar aanleiding van die informatie werd een onderzoek verricht. Op de plaats aangekomen, werd Dennis S. aangehouden. Dennis S. krijgt rechtsbijstand van raadsvrouw Chandra Algoe. Officier van justitie Mirella van Dijk wil een politieman als getuige horen. In augustus wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. Dennis S. blijft in voorarrest. WJ…[+]

UEFA geeft Fransman leiding over EK-finale

Croatia's head coach Zlatko Dalic, right, talks to French referee Francois Letexier during a Group B match between Croatia and Albania at the Euro 2024 soccer tournament in Hamburg, Germany, Wednesday, June 19, 2024. The match ended in a 2-2 draw. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

VOETBAL – De UEFA heeft François Letexier aangesteld als de scheidsrechter voor de EK-finale. De Fransman moet de eindstrijd tussen Spanje en Engeland in goede banen zien te leiden. Hij floot de Spanjaarden dit toernooi al een keer eerder.
De 35-jarige Letexier is sinds 2017 internationaal scheidsrechter en heeft in totaal 65 officiële UEFA-duels achter zijn naam staan, waaronder drie op dit EK. Letexier floot eerder Kroatië tegen Albanië en Denemarken tegen Servië in de groepsfase, gevolgd door de achtste finalewedstrijd tussen Spanje en Georgië. Dat duel eindigde in 4-1 voor de Spanjaarden. In totaal gaf hij in al die duels tien keer geel.
Letexier was tevens aanwezig als vierde official bij de openingswedstrijd van het EK tussen Duitsland en Schotland. Die rol vervulde hij ook bij de Champions League-finale tussen Borussia Dortmund en Real Madrid. Daarnaast floot hij de finale van de UEFA Super Cup 2023: Sevilla tegen Manchester City.
De Fransman wordt zondag in de EK-finale bijgestaan door zijn Franse assistenten Cyril Mugnier en Mehdi Rahmouni. De Pool Szymon Marciniak was ook in de race om de finale te fluiten, maar is nu aangesteld als vierde official. Jérôme Brisard, eveneens Fransman, is de VAR van dienst. (VI)…[+]
Foto: Scheidsrechter François Letexier (l) zal de leiding hebben over de laatste EK 2024-wedstrijd tussen Spanje en Engeland. (Foto: ESPN)

Smartwatches brengen onzichtbare symptomen van ziekte van Parkinson in beeld

3 Smartwatches brengen onzichtbare symptomen van ziekte van Parkinson

NIJMEGEN – Smartwatches kunnen onzichtbare symptomen van de ziekte van Parkinson in kaart brengen, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc in Nijmegen. De ziekte gaat niet alleen gepaard met traagheid en trillen, maar ook met onder meer slaapproblemen.
Bij de ziekte van Parkinson denken veel mensen aan bewegingsklachten. Dat is ook het eerste dat je ziet bij patiënten. Maar er zijn veel meer klachten die de ziekte meebrengt waar weinig aandacht voor is in onderzoek. Denk aan slaapproblemen, depressieve klachten, verminderd denkvermogen en problemen bij het plassen.
Slimme sensoren kunnen die klachten in kaart brengen, en dat kan gewoon thuis. Onderzoekers stellen dat deze sensoren, die ook in smartwatches zitten, de slaapkwaliteit meten en betrouwbare resultaten geven. Patiënten hoeven daardoor niet meer naar het ziekenhuis of kliniek voor een uitgebreid slaaponderzoek.
Deze onzichtbare klachten beïnvloeden de kwaliteit van leven van patiënten. Smartwatches kunnen daar een gezicht aan geven, zeggen de wetenschappers. In de zoektocht naar geschikte meetmethodes beperkten ze zich niet alleen tot mensen met Parkinson, maar bekeken ze ook andere aandoeningen.
Zo vonden ze ook andere innovatieve methodes, zoals slimme toiletten die problemen bij het plassen kunnen meten. Ook kunnen sensoren in de woonkamer het gedrag van patiënten in de gaten houden. Maar deze methodes zijn volgens patiënten minder wenselijk vanwege de grotere inbreuk op de privacy.
De onderzoekers hopen dat dankzij hun studie vaker slimme sensoren gebruikt worden bij Parkinson- onderzoek. Het maakt het leven van patiënten makkelijker, omdat ze minder vaak naar het ziekenhuis hoeven voor metingen. Bovendien wordt deelname aan onderzoek makkelijker voor mensen die ver weg wonen.
Daarnaast wordt het onderzoek beter met slimme sensoren. Zorgverleners krijgen dan data over langere tijd in plaats van alleen bij momentopnames in het ziekenhuis.
“In het ziekenhuis maken we als het ware een foto van de patiënt, terwijl een film veel meer informatie geeft”, schrijft neuroloog en onderzoeksleider Bas Bloem op de website van het Radboudumc.
“Bovendien zijn continue thuismetingen veel betrouwbaarder dan vragen naar symptomen tijdens een ziekenhuisbezoek. Zeker omdat geheugenproblemen vaak voorkomen bij Parkinson. Met sensoren kunnen artsen mensen met Parkinson in de toekomst beter en persoonsgerichter behandelen.” (NU)…[+]

US cruise missiles to return to Germany, angering Moscow

2 US cruise missiles to return to Germany

MOSCOW – Long-range US missiles are to be deployed periodically in Germany from 2026 for the first time since the Cold War, in a decision announced at Nato’s 75th anniversary summit.
The Tomahawk cruise, SM-6 and hypersonic missiles have a significantly longer range than existing missiles, the US and Germany said in a joint statement. Such missiles would have been banned under a 1988 treaty between the US and former Soviet Union, but the pact fell apart five years ago. Russian Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov said Moscow would react with a “military reponse to the new threat”.
“This is just a link in the chain of a course of escalation,” he argued, accusing Nato and the US of trying to intimidate Russia. The joint US-German statement made clear the “episodic” deployment of the missiles was initially seen as temporary but would later become permanent, as part of a US commitment to Nato and Europe’s “integrated deterrence”.
German Defense Minister Boris Pistorius, who was speaking at the Nato summit in Washington, said the idea behind the US plan was to encourage Germany and other European countries to put their own investment into developing and procuring longer-range missiles. The temporary deployment of US weapons would give Nato allies the time to prepare, he explained: “We are talking here about an increasingly serious gap in capability in Europe.”
Such missiles were banned under the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF), which was signed at the end of the Cold War and covered ground-launched missiles that could travel between 500-5,500 km (310-3,400 miles). Russia’s Vladimir Putin felt it was too restrictive and in 2014 the US accused him of violating the pact with a new type of nuclear-capable cruise missile, The US finally pulled out of the treaty in 2019, and Russia followed suit.
Politicians from Germany’s Greens were critical of Chancellor Olaf Scholz’s agreement to allow US missiles on German soil. The Greens are part of Mr Scholz’s ruling coalition, and their spokeswoman on security Sara Nanni made clear their frustration that he had made no comment about the decision. “It can even heighten fears and leaves room for disinformation and incitement,” she told the Rheinische Post newspaper. (BBC)…[+]
Photo: A long-range US missile. (Getty Images)

Oranje verdient 18,75 miljoen euro op EK

(19.00 uur) Oranje heeft 18

VOETBAL – Het Nederlands elftal heeft 18,75 miljoen euro bij elkaar gevoetbald op het EK. Oranje slaagde er niet in de finale te bereiken en verloor in de halve eindstrijd van Engeland in Dortmund (1-2)
De startpremie voor het toernooi was 9,25 miljoen. Oranje verdiende 1,5 miljoen euro met een overwinning op Polen (2-1) en gelijkspel tegen Frankrijk (0-0). Nederland kreeg 1,5 miljoen euro voor het bereiken van de achtste finales en 2,5 miljoen euro voor een plek in de kwartfinales. Oranje plaatste zich met een zwaarbevochten zege op Turkije (2-1) voor het eerst sinds twintig jaar voor de halve eindstrijd van een Europese eindronde. Alle halvefinalisten van het EK in Duitsland krijgen 4 miljoen euro van de UEFA.
Engeland en Spanje ontvangen 5 miljoen euro voor een plek in de finale. De winnaar van het EK pakt 8 miljoen euro. Het totale prijzengeld van het EK in Duitsland bedraagt 331 miljoen euro. Het geld dat het Nederlands elftal bij elkaar voetbalt, gaat naar de KNVB. (De Telegraaf)…[+]

Achtjarig kind zag hoe moeder werd verkracht

11 (19.00 uur) Achtjarig kind zag hoe moeder werd verkracht

PARAMARIBO – Een achtjarig meisje heeft gezien hoe haar moeder werd verkracht door haar stiefvader M.B. (41). Zij kwam thuis aan en zag dat haar moeder in haar onderbroek stond.

Het kind ging de kamer van haar moeder binnen en zag hoe de verdachte de onderbroek van haar moeder scheurde. Hij gooide de vrouw vervolgens op het bed. Het meisje wilde haar moeder van het bed weghalen, maar M.B. duwde haar.

De moeder probeerde op te staan, maar de man drukte haar op het bed. De verdachte bekent de bedreiging van de vrouw, maar ontkent diefstal van geld in haar woning. Ook ontkent hij haar te hebben verkracht. Hij vermoedt dat de moeder haar dochter heeft geïnstrueerd over wat zij moet verklaren. Een agente heeft het verhoor van het achtjarige meisje afgenomen. Zij heeft niet de indruk dat het kind een verhaal heeft verzonnen.

Het meisje heeft ook verklaard dat zij een keer met een borstel was geslagen door de verdachte. De verdachte bekent dat hij seks met de vrouw kreeg, maar hij ontkent geweld te hebben gebruikt. In augustus wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. WJ…[+]

Macron urges new mainstream coalition, appearing to rule out working with the far left

1 Macron urges new mainstream coalition

PARIS – Three days after the second round of France’s snap parliamentary election ended in gridlock, President Emmanuel Macron broke his silence to urge mainstream parties to form a solid majority in the National Assembly and shut out the extremes.
France’s vote, which Macron unexpectedly called after his party was trounced by Marine Le Pen’s far-right National Rally (RN) party in last month’s European elections, has tipped France into political limbo, after none of the three main blocs came close to forming an absolute majority.
In an open letter to the French people, Macron called on parties with “republican values” – understood to exclude parties on the far left and far right – to form a coalition large enough to pass laws in parliament.
Macron’s comments suggest he is unwilling to work with the more extreme part of the left-wing New Popular Front (NFP) coalition, which secured the most seats in the French parliament in Sunday’s second-round vote, but not enough to govern independently.
“I call on all political forces that recognize themselves in republican institutions, the rule of law, parliamentarianism, a European orientation and the defense of French independence, to engage in sincere and loyal dialogue to build a solid majority, necessarily plural, for the country,” wrote Macron.
Macron said it was “in light of these principles” that he will decide on the appointment of France’s next prime minister. “This means giving the political forces a little time to build these compromises with serenity and respect for each other,” he said.
The NFP won 182 seats in the National Assembly, making it the largest group in the 577-seat parliament. Macron’s centrist Ensemble alliance, which trailed in a distant third in the first round, mounted a strong recovery to win 163 seats. And the RN and its allies, despite leading the first round, won 143 seats. (CNN)…[+]
Photo: Emmanuel Macron, accompanied by his wife Brigitte Macron, holds his ballot to vote in the second round at a polling station in Le Touquet. (AFP)

Asinga klaagt Gatorade aan om ’herstelsnoepje’

(18.00 uur)Asinga klaagt Gatorade

ATLETIEK – De Surinaamse sprinter Issamade Asinga heeft sportdrankmerk Gatorade aangeklaagd, omdat hij naar eigen zeggen besmette ‘herstelsnoepjes’ van dat merk heeft gegeten. De 19-jarige atleet ziet dat als reden van zijn positieve test op het verboden middel GW1516 en de daarop in mei opgelegde dopingschorsing van vier jaar.
Volgens Asinga ontbrak een essentieel keurmerk op de verpakking van de snoepjes. In plaats daarvan ‘waren ze gemaakt met behulp van slordige productieprocessen en besmet met sporen van een illegale prestatiebevorderende drug’, staat in de aanklacht. Asinga verloor door de positieve test van juli vorig jaar zijn Zuid-Amerikaanse titels op de 100 en 200 meter en zijn record op de 100 meter voor atleten onder de 20 jaar (9,89 seconden). Daarmee kwalificeerde hij zich ook voor de Olympische Spelen van Parijs. Die gaan door de positieve dopingtest aan hem voorbij.
Gatorade ontkent de beschuldiging. ”Het product in kwestie is volkomen veilig voor consumptie door atleten, wat werd bevestigd door de bevindingen van het onderzoek van de Athletics Integrity Unit (AIU). Gatorade heeft daar volledig aan meegewerkt, inclusief het leveren van bewijs dat door de AIU is geaccepteerd.” Volgens de in de Verenigde Staten wonende Asinga heeft Gatorade een snoepje uit een andere levering aan de onafhankelijke dopingautoriteit AIU gegeven om te testen. Hij is nu op zoek naar compensatie voor zijn gemiste inkomsten. (AD)…[+]