Nieuws volgens datum: 13 Jul, 2024

Uruguay behaalt derde plaats bij Copa America

WhatsApp Image 2024-07-13 at 23.12.50

VOETBAL – Uruguay heeft na het nemen van strafschoppen beslag gelegd op de derde plaats van de Copa America. Voor de derde/vierde plaats werd Canada na strafschoppen verslagen met 4-3. De wedstrijd eindigde 2-2 gelijk.

Uruguay startte de wedstrijd veel beter dan Canada en in de achtste minuut werd de score geopend. De bal viel voor de voeten van Rodrigo Betancur, na de hoekschop. De speler van Tottenham Hotspur maakte geen fout en schoot het leder achter doelman Dayne St. Clair: 1-0. Canada moest nu op zoek gaan naar de gelijkmaker en begon het doel van doelman Sergio Rochet van Uruguay onder druk te zetten. Het Canadese team kreeg ook twee mogelijkheden, maar het schot van Richie Laryea en de kopbal van Tani Oluwaseyi waren niet accuraat genoeg.

Het harde werken van Canada werd in de twintigste minuut beloond. Rochet verkeek zich op de hoekschop en Ismaël Koné lobde de bal over de doelman heen: 1-1. Vier minuten later vond Uruguay weer het net. Facundo Pellistri schoot de bal achter de Canadese doelman, maar het doelpunt werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd wegens buitenspel. Hierdoor gingen de teams met een gelijke score de kleedkamer binnen.

In de tweede helft werd Luis Suarez binnen de lijnen gebracht voor Darwin Núñez. Suarez kon geen potten breken en het was juist Canada dat een paar keer heel dichtbij kwam om de voorsprong te nemen. De inzet van Canada werd in de 80ste minuut beloond. Het schot van de ingevallen Jonathan David ging in het doel: 1-2. De blijdschap bij de Canadezen was groot. Canada begon hierna heel stug te verdedigen. Uruguay stuurde steeds meer spelers de aanval op en diep in blessuretijd was het raak. Suarez schoot de gelijkmaker binnen: 2-2.

Hierdoor moesten strafschoppen de winnaar bepalen. Bij Canada misten Koné en Alphonso Davies hun strafschop, terwijl aan de kant van Uruguay niemand zijn strafschop miste…[+]

Trump lichtgewond bij mogelijke moordaanslag tijdens campagnebijeenkomst

5 Trump lichtgewond bij mogelijke moordaanslag tijdens campagnebijeenkomst

VS – De Amerikaanse oud-president Donald Trump is gewond geraakt toen een schutter het vuur op hem opende bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Hij raakte gewond aan een oor maar raakte niet zwaar gewond. Wel werd een aanhanger dodelijk geraakt en raakten twee anderen zwaargewond. De Amerikaanse geheime dienst doet onderzoek en behandelt het incident als een poging tot moord op de oud-president.

De schutter opende volgens de geheime dienst het vuur op Trump vanaf een hoog punt buiten het terrein van de bijeenkomst. Een bewaker kon de vermoedelijke schutter vrijwel direct na de schoten doodschieten. Over de identiteit of motieven van deze persoon is nog niets bekend. Politieagenten zouden volgens AP een semiautomatisch wapen hebben gevonden dat werd gebruikt bij de aanval.

“Een kogel raakte me aan de bovenkant van mijn oor”, laat Trump in een eerste reactie weten. “Ik wist meteen dat er iets mis was, omdat ik iets hoorde langsvliegen en de kogel door mijn huid voelde gaan. Er was veel bloed, dus toen had ik door wat er gebeurde.”

De oud-president was bezig met een toespraak in de stad Butler toen luide knallen klonken. Op beelden is te zien hoe Trump aan zijn oor voelt en naar beneden duikt, terwijl ook het publiek achter hem wegduikt. Vervolgens wordt hij met bebloed gezicht door zijn beveiligers weggevoerd terwijl hij zijn vuist in de lucht steekt naar zijn aanhang. Daarna wordt hij in een auto geduwd. Trump liet kort na de schietpartij weten dat het goed met hem ging en dat hij werd onderzocht in een medische post. (NOS)…[+]

NDP krijgt eerste vrouwelijke voorzitter

NDP krijgt eerste vrouwelijke

PARAMARIBO – Jennifer Simons is de nieuwe voorzitter van de Nationale Democratische Partij. Zij werd ruim een uur geleden als de nieuwe voorzitter van de politieke partij gekozen in Ocer. Tijdens de verkiezingen wist zij 46 stemmen te behalen. Tegenkandidaat Ramon Abrahams heeft 23 stemmen weten te bemachtigen. Gaandeweg het tellen van de uitgebrachte stemmen was duidelijk dat Simons het roer zou overnemen. Met Simons krijgt de paarse partij voor het eerst een vrouw als voorzitter. De nieuwbakken voorzitter neemt het voorzitterschap over van Desi Bouterse, die jarenlang de partij heeft geleid…[+]

Moeder en zonen in woning overvallen

Inbraak

PARAMARIBO – Een moeder en haar twee zonen zijn donderdag in hun woning aan de Frederikshoopweg overvallen. Vijf gemaskerde rovers, die in het zwart waren gekleed, pleegden de daad.

Twee van de criminelen waren gewapend met vuurwapens, waarmee zij de slachtoffers hebben bedreigd. Zij deden de plaats aan in een grijze personenwagen, waarvan het kenteken niet bekend is. Zij maakten SRD 17 duizend, een televisietoestel en sieraden buit en sloegen na de daad op de vlucht. De slachtoffers liepen geen letsel op. De rovers drongen het huis binnen door de voordeur te forceren. Toen zij in het pand waren, vielen zij de moeder en haar zonen aan. Na de daad zijn de criminelen in de vluchtauto vermoedelijk gereden in de richting van de Magentakanaalweg. Bij de politie is melding gemaakt van de beroving, waarna zij met onderzoek is begonnen. De verdachten worden nog opgespoord. WJ…[+]

 

 

Pakistan court acquits former PM Imran Khan, wife in unlawful marriage case

4 Pakistan court acquits former PM Imran Khan, wife in unlawful marriage case

PAKISTAN – A court in Pakistan has acquitted former Prime Minister Imran Khan and his wife on charges of unlawful marriage, according to his party and lawyer.

Khan and his wife Bushra Khan, also known as Bushra Bibi, were sentenced to seven years in prison, days before Pakistan’s election in February, a court ruling at the time that their marriage in 2018 violated Islamic law. In June a court rejected their plea to have the February ruling suspended.

But on Saturday, an Islamabad court said the “appeals of both Imran Khan and Bushra Bibi are accepted”. Zulfi Bukhari, a senior official in Khan’s Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) party told Al Jazeera that the charges had been “dismissed”, while Khan’s lawyer, Naeem Panjutha, posted on X, that the couple “are acquitted”.

Khan remains behind bars as a court this week cancelled his bail over accusations he incited riots by his supporters in May 2023. Lawyer Intazar Hussain Panjutha told Al Jazeera that Khan “will not be released despite acquittal today [Saturday]”. An anti-terrorism court in Lahore this week approved Khan’s arrest in a case related to last year’s riots, his party’s legal team said. The court refused to grant him bail on Tuesday as the investigation into his alleged role in the unrest continues, despite the fact he was behind bars at the time. (Al Jazeera) …[+]

Engelse politie arresteert verdachte na vondst lichaamsdelen in koffers en flat

4 Engelse politie arresteert verdachte na vondst lichaamsdelen in koffers en flat

LONDEN – In Engeland is zaterdag een 34-jarige Colombiaan opgepakt in verband met de vondst van twee koffers met lichaamsdelen. De lugubere vondst werd woensdag al gedaan, maar vrijdag werden in een flat in West-Londen nieuwe lichaamsdelen aangetroffen.

De koffers werden woensdag rond middernacht aangetroffen bij de Clifton-hangbrug, een bekend monument in de stad Bristol. Het gaat om de stoffelijke overschotten van twee personen. Vermoedelijk zijn de lichaamsdelen in de flat ook van hen. Donderdag werd een opsporingsbericht uitgevaardigd waarin gevraagd werd om uit te kijken naar een 34-jarige Colombiaanse man. Daarbij werd ook een foto van de verdachte verspreid. De identiteit van de slachtoffers is niet bekendgemaakt. Britse agenten wisten de man zaterdagochtend op een treinstation in Bristol aan te houden. De politie zegt niet op zoek te zijn naar andere verdachten. (NU) …[+]

Ambassadeur Han Jing prijst nauwe samenwerking tussen China en Suriname

1 (21.00 uur) Ambassadeur Han Jing prijst nauwe samenwerking tussen China en Suriname

PARAMARIBO – Han Jing, die zijn driejarige termijn als ambassadeur van China in Suriname afsluit, is recentelijk benoemd tot Grootofficier in de Ereorde van de Palm. Op donderdag 11 juli reflecteerde de vertrekkende ambassadeur tijdens een afscheidsreceptie in Royal Torarica op zijn ambtsperiode.

“Op 1 augustus 2021 arriveerde ik in Paramaribo om mijn rol als veertiende Chinese ambassadeur in Suriname op mij te nemen. Het was voor mij een grote eer. Ik herinner me nog levendig mijn eerste aanblik van dit prachtige land. Vanuit het vliegtuig keek ik naar eindeloze groene bossen en de kronkelende Surinamerivier. Ik was erg enthousiast om hier te wonen en interactie te hebben met Surinaamse vrienden”,  aldus de diplomaat.

Jing is ervan overtuigd dat hij een positieve bijdrage heeft geleverd aan de versterking van de betrekkingen tussen China en Suriname. “De afgelopen jaren hebben de twee landen genoten van levendige interacties tussen de regeringen, parlementen, politieke partijen, het leger en lokale provincies, met toenemende wederzijdse bezoeken en verdieping van de uitwisselingen over bestuur. In april van dit jaar bracht het historische staatsbezoek van president Santokhi aan China het bilaterale politieke wederzijdse vertrouwen naar een nieuw hoogtepunt.”

Hij benadrukt dat het een strategische keuze is van beide landen om een nauwer partnerschap op te bouwen. “Het is een gezamenlijke wens om bredere samenwerking te realiseren, vooral op praktisch gebied.” Jing wijst erop dat tijdens zijn ambtstermijn niet alleen grote ontwikkelingsprojecten zijn uitgevoerd, maar ook veel kleine projecten die het levensonderhoud van de bevolking ten goede komen. “Ik ben de tel kwijtgeraakt van de verhalen die door verschillende mensen zijn verteld over de voordelen van de samenwerking tussen China en Suriname.”

Hij herinnert zich dat vorig jaar meer dan driehonderd Surinaamse functionarissen en experts hebben deelgenomen aan trainingsprogramma’s in China op gebieden als gezondheidszorg, landbouw, infrastructuur, rampenpreventie, minerale hulpbronnen, onderwijs en bestuur. “Kijkend naar de toekomst zal China groot belang blijven hechten aan de ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Suriname.”

Jing gaf aan dat China zal blijven samenwerken met Suriname om de belangrijke consensus die onze leiders hebben bereikt volledig uit te voeren, de praktische samenwerking op diverse terreinen te verdiepen, de intermenselijke samenwerking en culturele uitwisselingen uit te breiden, een stabiel en verrijkend strategisch samenwerkingspartnerschap tussen onze twee landen te bevorderen, en een nieuw hoofdstuk in onze vriendschap te schrijven. “Ik zal altijd een voorstander en promotor zijn van de vriendschap tussen China en Suriname en zal mij voor deze zaak blijven inzetten.”

President Chandrikapersad Santokhi merkte in zijn toespraak op dat de steun van bilaterale partners, waaronder China, cruciaal is geweest voor het bereiken van de resultaten die we vandaag de dag zien. “Ik stel het ook op prijs dat u uw reflecties over het economische en sociale herstel van Suriname onder leiding van deze regering hebt gedeeld. De maatregelen om de economie weer gezond te maken, zijn vooral voor de bevolking niet gemakkelijk geweest.” Het staatshoofd sprak waardering uit voor het “baanbrekende” werk dat Jing heeft verricht om de bilaterale relatie tussen beide landen verder te laten bloeien. “De beslissing om jou, als drager van de Grootofficier, te eren in de Ereorde van de Palm was passend als erkenning voor uw werk hier in Suriname.”…[+]

Meisje door drie jongemannen verkracht

10 (20.30 uur) Meisje door drie jongemannen verkracht

PARAMARIBO –Een vijftienjarig meisje is door drie jongemannen in een appartement verkracht. Een van de verdachten, G.M., is achter slot en grendel.

G.M. ontkent de seksuele handelingen te hebben gepleegd. Het slachtoffer was door haar vriend in een taxi meegenomen naar het appartement in verband met een verjaardagsfeest. Hij ging met zijn vriendin naar een van de kamers van het appartement om met haar te praten. Daarbij gaf hij haar sap om te drinken. Hij zag de sleutel van de kamer niet en ging daarom ernaar op zoek. Op dat moment zagen drie andere jongens kans in de kamer te gaan waar het meisje was. Zij hebben haar verkracht, waarbij het meisje om hulp gilde.

Het slachtoffer heeft verklaard dat haar vriend tegen de kamerdeur had geklopt toen zij werd verkracht. Ter terechtzitting kon de vriend zich nauwelijks iets herinneren. Volgens hem verkeerde hij op de bewuste dag onder invloed van alcohol. Hij had zelf geen seks met het meisje in het appartement. Hij kan zich herinneren dat er vijf tot zes personen op de plaats waren. De vriend vertrouwde de mensen. De rechter merkte dat de getuige zich selectief het een en ander kon herinneren. Twee andere meisjes die ook naar het appartement gingen, weten niets over de verkrachting van het slachtoffer. Een van hen zag ongeveer twintig personen bij het appartement. In augustus wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. WJ…[+]

Djokovic aast op Wimbledon-record Federer

Djokovic aast op Wimbledon

TENNIS – Novak Djokovic vindt het onwerkelijk dat hij op 37-jarige leeftijd opnieuw in een Wimbledon-finale staat. De Serviër aast in de finale op revanche tegen Carlos Alcaraz en hoopt het recordaantal titels van Roger Federer te evenaren.

Door een knieblessure was het lang onzeker of Djokovic fit genoeg zou zijn om deel te nemen aan Wimbledon. “Toen ik in Londen aankwam, wist ik pas drie à vier dagen voor het toernooi dat ik zou meedoen”, zei hij na zijn gewonnen halve finale tegen de Italiaan Lorenzo Musetti.

“Ik ben dan ook heel blij dat ik in de finale sta, want vooral in de eerste twee wedstrijden dacht ik nooit aan een mogelijke titel”, vervolgde de routinier. “Ik hoopte vooral geen last meer te krijgen van mijn blessure en me weer vrijer te voelen in mijn bewegingen. Dat lukte ook steeds beter in de derde en vierde ronde.”

Djokovic vindt het “onwezenlijk” dat hij zondag opgaat voor zijn achtste titel op Wimbledon. De huidige nummer twee van de wereld won het derde grandslamtoernooi van het jaar één keer minder dan recordhouder Federer (acht zeges).

“Ik kan geschiedenis schrijven, dat motiveert me enorm”, zei Djokovic. “Maar het geeft ook druk. Elke keer als ik de baan op stap, ook als 37-jarige die het moet opnemen tegen tennissers van 21, verwacht ik van mezelf dat ik win. Zoals de mensen ook verwachten dat ik 99 procent van mijn wedstrijden win.”

Djokovic kan nauwelijks geloven hoeveel titels hij in zijn carrière al heeft gewonnen. “Een ongelooflijke reis”, zei hij. “Als kind in Servië droomde ik van deze belangrijkste tennisbaan ter wereld, terwijl de bommen overvlogen. Ik probeer ervan te genieten, maar tijdens de wedstrijd moet er gewerkt worden.”

 

De veteraan hoopt revanche te nemen op Alcaraz, die vorig jaar in de finale te sterk was. “Ik hoop zondag op een ander resultaat dan vorig jaar, maar daar zal Carlos anders over denken. Het wordt een mooi gevecht.”

“Carlos verraste ons vorig jaar allemaal met zijn zeges op Queen’s en Wimbledon”, vervolgde Djokovic. “Ik zie vergelijkingen tussen mij en hem wat betreft ons aanpassingsvermogen op verschillende ondergronden. Dat is zijn grootste troef.” (Nusport) …[+]

French rugby players charged with raping woman in Argentina

3 French rugby players charged with raping woman in Argentina

BUENOS AIRES – Two French international rugby players have been charged with the aggravated rape of a woman following a match in Argentina, prosecutors in the South American country say.

Hugo Auradou, 20, and Oscar Jegou, 21, are accused of raping a 39-year-old woman after France beat Argentina on Saturday. She alleges that they raped her multiple times and beat her in a hotel room in the city of Mendoza. The pair, who chose “not to testify” at a hearing in the city, say they had consensual sex with the woman and deny rape. They will remain in custody while authorities investigate further.

The woman alleged the attack took place at the Diplomatic Hotel, where France’s players and staff were staying as part of a tour of South America. Her lawyer says she left a nightclub with one of the men and accompanied him to the hotel room, where she alleges that she was raped “at least six times” by one of the men and once by the other. Ms Romano told AFP that her client suffered “fierce” violence, with injuries to her face, back, breasts, legs and ribs as well as various bite and scratch marks. The woman was held against her will for several hours and tried to escape several times, Ms Romano said.

Her client went to the hospital on Thursday after feeling ill emotionally and physically because of the incident and is receiving treatment at a health facility, she added. On Friday a lawyer for the players said his clients were confident in their version of events. “They are well and sure of their version, they are calm because they know they are innocent, but of course they are worried about this whole situation that they have had to live through,” German Hnatow told reporters. On Wednesday another lawyer said the “sexual relations” had been consensual.

“There are witnesses who saw her leave [the hotel]. There are cameras that saw her leave. Apparently no injuries are seen in the footage,” Mariano Cuneo Libarona told journalists. French Rugby Federation president Florian Gill, who is in Argentina, also told AFP that the players had “quite a different version of events”.

“We are not judges. We are not investigators. But we think that the Argentine justice system should look at the case very quickly,” he said. Mr Auradou and Mr Jegou have been replaced by lock Mickael Guillard and flanker Judicael Cancoriet for Saturday’s second match against Argentina in Buenos Aires. (BBC) …[+]

Straffen tot bijna 35 jaar cel voor moord op Ecuadoraanse presidentskandidaat

3 Straffen tot bijna 35 jaar cel voor moord op Ecuadoraanse presidentskandidaat

QUITO – Voor de moord op de Ecuadoraanse presidentskandidaat Fernando Villavicencio zijn celstraffen tot bijna 35 jaar opgelegd. De voormalige journalist werd vorig jaar kort voor de verkiezingen doodgeschoten.

Hoewel er meer verdachten werden opgepakt, stonden er uiteindelijk maar vijf terecht. De zes Colombianen die kort na de schietpartij werden vastgezet, werden twee maanden later gedood in de gevangenis. Later werden nog eens zeven verdachten opgepakt. Van hen overleed er één, een ander werd vrijgesproken.

Een man is veroordeeld tot 34 jaar en acht maanden gevangenisstraf voor het plannen en bevelen van de moord, meldt persbureau AFP. Een vrouw heeft dezelfde straf gekregen voor het leveren van wapens, geld, voertuigen en motorfietsen aan de Colombiaanse huurmoordenaars. Drie medeplichtigen moeten twaalf jaar de gevangenis in. Villavicencio werd op 9 augustus 2023 doodgeschoten toen hij een campagnebijeenkomst in Quito verliet. De politicus beloofde zich in te zetten tegen corruptie en drugshandel. Als journalist schreef hij over die onderwerpen. Een aantal verdachten in de moordzaak werd beschuldigd van banden met een drugsbende. (NU) …[+]

Zelenski neemt ‘Poetin’-verspreking Biden niet kwalijk: “Sommige fouten kunnen we vergeten”

2 Zelenski neemt ’Poetin’-verspreking Biden niet kwalijk

KIEV – De Oekraïense president Volodimir Zelenski neemt het zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden niet kwalijk dat hij hem per ongeluk voorstelde als de Russische president Vladimir Poetin. Deze fout kan als vergeten worden beschouwd gezien alle steun die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben gegeven, aldus Zelenski.

“Het is een fout. Ik denk dat de Verenigde Staten de Oekraïners veel steun hebben gegeven. Sommige fouten kunnen we wel vergeten, denk ik”, aldus Zelenski. Hij zei dat bij aankomst in Ierland, waar hij een ontmoeting heeft met premier Simon Harris. De Oekraïense president is op doorreis vanuit de Verenigde Staten. Daar was hij bij de NAVO-top in Washington.

Biden maakte de fout donderdag aan het einde van de top. “Nu geef ik het woord aan de president van Oekraïne, die net zo veel moed als vastberadenheid heeft. Dames en heren: president Poetin”, zei hij tegenover verslaggevers. Biden corrigeerde zichzelf enkele seconden later. “President Poetin? Hij gaat president Poetin verslaan.”

Biden grapte dat hij de verspreking maakte omdat hij “zo gefocust is op het verslaan van Poetin”. Zelenski zei toen dat hij “beter is” dan Poetin. Biden stemde in. Dit was niet de enige fout die de Amerikaanse president tijdens het persmoment maakte. Op een vraag over vicepresident Kamala Harris en Donald Trump haalde hij de twee namen door elkaar. Hij verwees naar Harris met “vicepresident Trump”.

De Amerikaanse president ligt onder een vergrootglas sinds het slecht verlopen debat met Trump van eind juni. Binnen de Democratische Partij zijn twijfels ontstaan of de 81-jarige Biden nog wel de juiste kandidaat is voor de presidentsverkiezingen in november. Meerdere leden hebben hem opgeroepen een stap terug te doen. Biden heeft herhaaldelijk gezegd zijn verkiezingscampagne voort te zetten, omdat hij democratisch is gekozen tot de presidentskandidaat van de Democraten. (De Telegraaf)…[+]

Missing Polish coal miner found alive more than two days after earthquake

2 Missing Polish coal miner found alive more than two days after an earthquake

WARSAW –  A miner who went missing after an earthquake shook Poland’s Rydultowy coal mine has been found alive more than two days after the accident that killed one and injured 17 other workers, local officials said Saturday.

The office of the provincial governor of the Silesia coal mining region, in southern Poland, said that the miner was conscious and was being transported to the surface. An air ambulance was waiting at the colliery’s gate. “This is fantastic news,” provincial governor, Marek Wojcik, said on TVN24.

The head of the Polish Coal Mining Group that operates the mine, Leszek Pietraszek, said that rescuers reached the 32-year-old miner around 2 p.m. Saturday. He was conscious and communicating, but had some problems breathing. He received first aid from a doctor who also prepared him for transportation to the surface. Hundreds of rescuers took part in the operation and at times had to be withdrawn from the corridor when more tremors were threatened or due to dangerous methane gas levels. The rescuers had to hand-sift through the rubble to reach the miner, authorities said.

Seventy-eight miners were in the area when a magnitude 3.1 tremor struck about 1,200 meters (4,000 feet) below the surface on Thursday afternoon. One miner, aged 41, was killed and 17 were hospitalized with injuries. Thirteen of the injured have since been released from the hospital. The tremor caused an ejection of rocks into the corridor at one spot, where the miner was found Saturday.

The mining group has suffered several deadly accidents this year. In May, three miners died in a cave-in at the Myslowice-Wesola colliery, and one was killed at the same mine in April. Two miners lost their lives in separate accidents in 2019 and 2020 in the Rydultowy mine, which was opened in 1792 and currently employs about 2,000 miners. (ABC) …[+]