Nieuws volgens datum: 14 Jul, 2024

Princess of Wales receives standing ovation from Centre Court crowd as she attends Wimbledon men’s final

3 Princess of Wales receives standing ovation from Centre Court crowd

LONDON – Catherine, Princess of Wales, received a standing ovation from the Centre Court crowd as she attended the Wimbledon men’s singles final on Sunday alongside her daughter Princess Charlotte.

Kate and Charlotte greeted several British tennis players, including Emma Raducanu, before taking their seats in the Royal Box for the showdown between reigning champion Carlos Alcaraz and seven-time winner Novak Djokovic.

It is only her second public appearance this year following her cancer diagnosis. It was found after she underwent major abdominal surgery shortly after Christmas and spent almost two weeks in the London Clinic hospital. In June, Kate – who is still undergoing treatment – delighted royal-watchers joining King Charles III and family members for the Trooping the Colour ceremony to mark the monarch’s official birthday.

The popular royal offered an update on her health journey last month, saying that she was making “good progress” in her recovery. She added that there were “good days and bad days” but that while she was hoping to participate in more engagements over the summer, she acknowledged she was “not out of the woods yet.” It’s a busy weekend for the Wales family. While Kate is in southwest London for the tennis final, her husband Prince William is due in Berlin for the UEFA Euro 2024 final between England and Spain.

The Prince of Wales is the president of England’s Football Association (FA) and a regular sight at England football games. He previously attended England’s quarter-final victory against Switzerland in Düsseldorf last Saturday. In a message on social media posted a day before the final clash, William wrote: “We are so proud of you all @england, just one last push to finish the job! Go out there and show the world what you’re made of. We believe.” King Charles also sent Gareth Southgate’s team his “warmest congratulations” on reaching the final. In a message on Wednesday, he sent the royal family’s “best wishes.” (CNN)…[+]

Abrahams teleurgesteld na verlies tegen Simons

02-abrahanms

Zal zijn positie in voorhoede nog bepalen

 

PARAMARIBO – Ramon Abrahams is diep teleurgesteld na zijn nederlaag zaterdagavond, bij de bestuursverkiezingen van de Nationale Democratische Partij (NDP). Hij had zich vol vertrouwen verkiesbaar gesteld als opvolger van de spoorloze Desi Bouterse, in de hoop de partij te leiden naar de verkiezingen van 2025. “Anders zou ik niet meedoen,” verklaarde Abrahams nadat bekend werd dat Jennifer Geerlings-Simons verkozen was tot nieuwe voorzitter.

Geerlings-Simons heeft Abrahams aangesteld als één van de ondervoorzitters van de NDP, maar hij lijkt niet erg enthousiast over deze rol. Hij had sinds begin dit jaar als waarnemend voorzitter gefungeerd, toen Bouterse uit beeld verdween om gevangenisstraf voor zijn rol in de decembermoorden van 1982 te ontlopen.

De teleurstelling was ook merkbaar bij andere partijtoppers die Abrahams graag als voorzitter hadden gezien. Ashwin Adhin en Rossellie Cotino keken elkaar verbijsterd aan toen de verkiezingscommissie aankondigde dat niet Abrahams, maar Simons de nieuwe partijleider zou worden. Opmerkelijk is dat Adhin tijdens de interne verkiezingen geen factor was, hoewel Bouterse eerder had gesuggereerd hem als nieuwe partijvoorzitter aan te zullen wijzen. Deze suggestie werd intern heel snel door partijbonzen van de tafel geveegd. Adhin, een relatieve nieuwkomer binnen de NDP, zal zich volgens hen eerst moeten bewijzen voordat hij aanspraak kan maken op het voorzitterschap van de op één na grootste politieke partij van Suriname.

Wat Abrahams’ toekomstige rol binnen de partij betreft, is nog niet helemaal duidelijk. Wel is hij een van de zeven ondervoorzitters van de NDP. Echter moet volgens Geerlings-Simons de volgorde van de ondervoorzitters nog bepaald worden.  Abrahams maakt wel deel uit van het hoofdbestuur dat uit 24 leden bestaat. Hij heeft wel aangegeven trouw te zullen blijven aan de NDP en de partij te zullen blijven ondersteunen. Hij legt de verantwoordelijkheid voor een goede samenwerking binnen het bestuur echter bij Simons…[+]

Hoost vlaggendrager van Suriname in Parijs

hoosr

OLYMPISCHE SPELEN – Zwemmer Irvin Hoost zal de vlaggendrager zijn van Suriname tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, Frankrijk. De Spelen in de Franse hoofdstad duren van 26 juli tot en met 11 augustus.
Hoost zal deelnemen aan het onderdeel zwemmen op de 100 meter freestyle. Hij zal tijdens de defilé samen lopen met Vincent Babel (zwemcoach), Kaelyn Djoparto (zwemster), Sören Opti (badminton) en Gilmar Jones (badmintoncoach). De andere sporters en coaches komen op een later tijdstip aan in Parijs, waardoor zij niet kunnen deelnemen aan dit evenement.
Vrijdag maakte het Surinaams Olympisch Comité bekend dat Suriname op deze Spelen vertegenwoordigd zal worden door vijf atleten. Naast Hoost, Opti en Djoparto, sluiten later Jalen Lisse (atletiek) en Jaïr Tjon En Fa (wielrennen) zich aan in Parijs. Lisse en zijn coach Oriol Blanco arriveren op 29 juli in Parijs, en Tjon En Fa en zijn team op 31 juli.
Als officials zullen voor de formele aangelegenheden de voorzitter Ramon Tjon-A-Fat en secretaris-generaal Dennis Mac Donald met de delegatie afreizen. Penningmeester Manodj Hindori zal zich vanaf 2 augustus bij de delegatie voegen. De delegatie staat onder leiding van ‘Chef de Mission’ Ranoe Samlal…[+]

 PL en ABOP willen samensmelten tot een partij

abop PL-768x384

PARAMARIBO – De Pertjajah Luhur (PL) en de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) willen als een partij de verkiezingen ingaan. Beide partijen zijn momenteel bezig gesprekken hierover te voeren.

Indien alles in kannen en kruiken is, zal op 5 december tijdens de jaardag van de PL, een partijcongres worden gehouden om de partijraad en –structuren op de hoogte te stellen van de bereikte resultaten over de samenwerking tussen de PL en de ABOP. Dit zei PL-voorzitter Paul Somohardjo vrijdag tijdens een persconferentie in het PL-centrum.

De PL is aangevangen met het voeren van zware campagnes en zijn er tal van evenementen gepland voor dit jaar. Zo zal de partij vanaf volgende week naar alle ressorten gaan. Dit zal steeds elk weekend gebeuren. De aftrap van de reeks van de ressortmeetingen wordt op 19 juli gegeven in het ressort Koewarasan. De partijvoorzitter geeft aan dat bij deze meetings het niet alleen zal gaan over informatiesessies, maar worden ook sociale- en sportactiviteiten meegenomen. Elke activiteit gaat gepaard met een wandelloop van 2,5 kilometers.

Op 9 augustus, ‘the day of the Wong Jowo’ of de dag van de Javaanse Immigratie, zal de PL een grootse viering houden op Mariënburg. “Zelfs regen, storm, bliksem en donder gaan ons niet tegen kunnen houden”.

Een ander hoogtepunt voor de PL is de ‘Bigi sma dey’. Het is een ‘baby’ van de PL geweest. Op 6 oktober zal de PL, na ruim 12 jaren, weer een grootse ‘Bigi sma dey’ organiseren op Colakreek. De laatste ‘Bigi sma dey’ dateert van 4 november 2012. Somohardjo mikt op een aantal van 1000 bussen of meer. Hij benadrukt dat de ‘Bigi Sma dey’ geen politieke stunt is. De partij heeft de seniore burgers nooit in de steek gelaten. Deze dag is jaarlijks door de PL georganiseerd, maar dan op kleine schaal…[+]

Den Haag gaat daklozen en asielzoekers opvangen in oud ziekenhuis

5 Den Haag gaat daklozen en asielzoekers opvangen in oud ziekenhuis

DEN HAAG –  De gemeente Den Haag kan de komende jaren asielzoekers, statushouders en daklozen huisvesten in een oud pand van het HagaZiekenhuis. De gemeenteraad heeft afgelopen avond na een verhit debat ingestemd met de financiering voor het plan, waarmee 26,5 miljoen euro gemoeid is. Dat meldt Omroep West. Er was de afgelopen maanden veel protest onder omwonenden, die vrezen voor overlast van de nieuwe bewoners.

Den Haag wil vanaf juli volgend jaar in totaal 740 mensen opvangen in het gebouw, onder wie 440 asielzoekers, 105 starters of studenten, en kleinere aantallen dakloze gezinnen en statushouders mensen die de asielprocedure met succes hebben doorlopen Deze opvang zou maximaal zeven jaar lang moeten duren, want daarna wil de gemeente het ziekenhuis ombouwen tot appartementencomplex. De gemeente kocht twee leegstaande locaties van het HagaZiekenhuis eind vorig jaar, met woningbouw als doel.

Voor het debat spraken meer dan 20 Hagenaars hun zorgen tegenover de gemeenteraad uit, over het plan voor tijdelijke bewoning. Eén van hen bestempelde het als “een concentratie van rugzakjes bij elkaar, met argwanende buren die zich gekwetst voelen. En daar mogen ze hun leven opbouwen.”

Ook verschillende partijen in de raad zijn niet blij met de manier waarop de tijdelijke bewoning door de gemeente is aangepakt. “Er is gebruik gemaakt van een overvaltactiek” tegenover de buurtbewoners, zo zei raadslid Caroline Peeck VVD Dit voorjaar had er een gesprek gevoerd moeten worden met de bewoners over de randvoorwaarden, om daarna pas een besluit te nemen. Dat is niet gebeurd.” Zij diende een motie van afkeuring in tegen de verantwoordelijk wethouder, Mariëlle Vavier GroenLinks Die motie kreeg niet genoeg stemmen.   (NOS)…[+]

China’s top legislator pays official goodwill visit to Russia, attends meeting on parliamentary cooperation

2 China's top legislator pays official goodwill visit to Russia, attends meeting on parliamentary cooperation

ST. PETERSBURG – At the invitation of Viacheslav Volodin, chairman of the Russian parliament’s lower house, the State Duma, and Chairwoman of Russian Federation Council Valentina Matviyenko, China’s top legislator Zhao Leji paid an official goodwill visit to Russia from July 9 to 13.During the visit, Zhao, chairman of China’s National People’s Congress NPC Standing Committee, met with Russian President Vladimir Putin in St. Petersburg, and held talks with Matviyenko and Volodin respectively in Moscow. He also attended the 9th meeting of the China-Russia committee for parliamentary cooperation in Moscow on Wednesday.
Noting that this year marks the 75th anniversary of the establishment of diplomatic ties between China and Russia, Zhao said under the strategic guidance of the two heads of state, the China-Russia comprehensive strategic partnership of coordination for the new era has developed at a high level and in high quality, bringing tangible benefits to the two peoples.
Recalling that a few days ago, Xi and Putin met again in Astana and reached a series of strategic consensus, Zhao said that the NPC of China is willing to work with the Russian Federal Assembly to implement the important consensus of the two heads of state at the legislative level and contribute to consolidating political mutual trust, deepening practical cooperation and enhancing friendship between the two peoples.
Putin asked Zhao to convey his cordial greetings to Xi. He said he and Xi recently had a successful meeting on the sidelines of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit in Astana, during which they exchanged in-depth views on important issues of bilateral cooperation and reached important consensus.
The legislative bodies of Russia and China have always maintained a high level of cooperation, which helps to advance the priority issues of bilateral cooperation at the legislative level and create a favorable economic, cultural and legal environment for the achievement of various goals, Putin said.He pointed out that strengthening the work of the Russia-China committee for parliamentary cooperation is not only conducive to exchange of experience, mutual learning and understanding, and promotion of cooperation at the legislative and sub-national levels and in other fields between the two countries, but is also conducive to the enhancement of friendship between the two peoples. (Xinhua)…[+]

Start Copa America finale ruim een uur later

Start Copa America finale

VOETBAL – De finale wedstrijd van  Copa América 2024 tussen Argentinië en Colombia is ruim een uur later. De nieuwe aanvangstijd is 22.15 uur Surinaamse tijd. Afhankelijk zou de wedstrijd om 21.00 uur Surinaamse tijd van start gaan.

De organisatie was genoodzaakt dit te doen, nadat supporters zonder een kaart via een van de poorten van het Hard Rock Stadium  wilden binnen- dringen. Miami-Dade Police Department had zijn handen vol. Eerste instantie werd de wedstrijd met 30 minuten verschoven daarna met vijftien minuten en vervolgens weer met 30 minuten.…[+]

Twee doden bij Russische raketaanval nabij Charkov

4 Twee doden bij Russische raketaanval nabij Charkov

CHARKOV – Het Russische leger heeft zaterdag het Oekraïense Boedy aangevallen. Dat is een klein dorpje nabij Charkov. Twee mensen zijn daarbij omgekomen. Volgens lokale autoriteiten gaat het om een ambtenaar van de hulpdiensten en een politieagent. Het leger had naar verluidt een treinstation als doelwit. In totaal troffen twee raketten het gebied. 23 mensen raakten gewond.  Charkov is tot dusver nog niet veroverd door Russische soldaten, maar staat wel constant onder vuur. Door hernieuwde wapensteun vanuit de Verenigde Staten, weten Oekraïense soldaten in de stad zich de laatste tijd beter te weren tegen Russische aanvallen. (De Telegraaf)…[+]

Voorwaarts heeft alles in eigen handen

SV_Voorwaarts

VOETBAL – Voorwaarts heeft alles in eigen handen om zich te plaatsen voor de play-offs van de Suriname Major League. Het team won zijn wedstrijd afgelopen weekend van PVV met 2-0. Voorwaarts heeft met twee wedstrijden te gaan twee punten voorsprong op naaste concurrent Inter Moengo Tapoe (IMT), dat van Flora won met 2-1.
“Wij zijn dichterbij ons doel. Wij moeten nu alleen trainen om twee wedstrijden in winst om te zetten”, gaf Voorwaarts-speler Jual Pengel aan. Pengel maakte het tweede doelpunt van Voorwaarts middels een afstandsschot. Hij verschalkte doelman August Hok A Hing van PVV. Het eerste doelpunt van Voorwaarts werd gemaakt door Mechino Libretto.
Voorwaarts moet nog uitkomen tegen Flora en Transvaal. “Wij gaan ons beste beentje voortzetten. Het gaat geen wedstrijd worden waar ze over ons heen gaan lopen”, gaf Pengel aan. Met de overwinning heeft Voorwaarts 30 punten. PVV is met dit verlies uitgeschakeld om de top vier te halen. Het team zou nog een buitenkansje hebben gehad als het Voorwaarts had verslagen. PVV blijft door de nederlaag steken op 23 punten.
IMT moest tot het uiterste gaan om van Flora te winnen. IMT-topscorer Romeo Kastiel gaf zijn team een ruime voorsprong in de beginfase: 2-0. Hierna maakte Terrence Pinas de aansluitingstreffer voor Flora en bracht de spanning terug: 2-1. IMT hield vol en pakte de drie belangrijke punten. IMT heeft na deze overwinning 28 punten…[+]

Spanje is Europees kampioen

Spanje-is-Europees-kampioen

VOETBAL-Spanje is terug op de troon van het Europese voetbal. Twaalf jaar na de laatste titel werden de Spanjaarden door een 2-1 zege op Engeland voor de vierde keer Europese kampioen. Geen land won het EK vaker.
De stroef begonnen finale in het Olympiastadion van Berlijn werd aan het begin van de tweede helft opengebroken door een doelpunt van Nico Williams. Na de Engelse gelijkmaker van Cole Palmer was het uiteindelijk Mikel Oyarzabal die de eindstrijd besliste. Na de foutloze tocht door Duitsland met zes overwinningen begon Spanje in het Olympiastadion vol vertrouwen aan de finale. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente was gretiger en voetbalde beter dan de Engelsen.
Het overwicht leverde in de eerste helft nog niets op, Engeland kreeg via Phil Foden vlak voor rust zelfs misschien wel de grootste kans. Williams zorgde voor de Spaanse 1-0 na een bevlieging van Lamine Yamal. Gareth Southgate moest de Engelsen vooruit stuwen en vertrouwde op zijn invallers. Palmer gaf zijn land weer hoop op een eerste Europese titel door de 1-1 te maken, waarna Engeland aan de betere hand leek.
Maar vier minuten voor tijd was het Mikel Oyarzabal, ook een invaller, die Spanje opnieuw op voorsprong bracht. Net zo beslissend waren even later de reddingen van keeper Unai Simón en middenvelder Dani Olmo, die bij een penibele fase voor twee ballen van de lijn hielden.
Als eerste land ooit heeft Spanje voor de vierde keer de Europese titel veroverd.. Spanje deelde de koppositie tot zondag met (West-)Duitsland, dat het EK drie keer wist te winnen. De eerste EK-eindzege van Spanje dateert uit 1964. Ook in 2008 en 2012 won La Roja het toernooi. In Oostenrijk en Zwitserland gebeurde dat onder Luis Aragonés, in Polen en Oekraïne wees Vicente Del Bosque de Spanjaarden de weg naar de eindzege.
(VI)…[+]

Man gooit chips in gezicht van Pogacar en Vingegaard

(19.00 uur) Man gooit chips in gezicht van Pogacar en Vingegaard

WIELRENNEN-Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard zijn vlak voor de finish van de eerste Pyreneeënrit in de Tour de France lastiggevallen door een toeschouwer. De man gooide chips in het gezicht van de twee toprenners.

Het incident gebeurde op iets meer dan 2 kilometer van de streep op de top van de slotklim Pla d’Adet, waar het heel druk was. Geletruidrager Pogacar reed in zijn eentje voorop en schrok van de zak chips die voorbij zijn neus schoot. De Sloveen schudde met zijn hoofd, maar liet zich er niet door van de wijs brengen. Pogacar kwam uiteindelijk als winnaar over de streep en deelde met een voorsprong van 39 seconden een flinke tik uit aan zijn grote rivaal Vingegaard, die ook werd lastiggevallen door de ‘chipsgooier’.

“Ik hoorde veel boegeroep en er was iemand die chips naar mij gooide”, zei Vingegaard na afloop. “Dat is een beetje vreemd om te doen. Wat doe je dan hier? Blijf gewoon langs de kant staan en ga daar juichen.” Adam Hansen, de voorzitter van de internationale rennersvakbond CPA, liet na de etappe van zich horen op X. Hij kondigde aan dat de CPA juridische stappen gaat ondernemen. “Dit is respectloos en wordt niet getolereerd. De CPA zal met plezier juridische stappen ondernemen tegen deze man.”

Het incident doet denken aan de ‘petjesgooier’ in Parijs-Roubaix. Een vrouw gooide toen een petje naar de fiets van Mathieu van der Poel, die ondanks het vervelende voorval de klassieker op zijn naam schreef. De Franse wielervakbond UNCP deed na de koers aangifte tegen de vrouw. (Nusport)…[+]

President Santokhi ontvangt speciale pin Lions Club

lions-pin

PARAMARIBO – Voor zijn bijzondere bijdrage aan de Lions Club, heeft president Chandrikapersad Santokhi een speciale pin in ontvangst mogen nemen. De pin dient als symbool van erkenning voor de bijdrage die het staatshoofd levert aan het realiseren van de doelstellingen van de Lions Club.

District Governor 60A van de Lions, Ravin Changoer, bood zaterdag president Santokhi deze pin aan tijdens een beleefdheidsbezoek. De pin wordt elk jaar gegeven aan belangrijke personen die een speciale band hebben met de Lions en de projecten die de club uitvoert. “Het is eigenlijk een soort cadeautje dat je geeft aan je Lions”, meldt Changoer.

Dit jaar valt de overhandiging van de speciale pin onder het thema “Let’s make our mark by serving the community”. Het staatshoofd is tijdens de ontmoeting op de hoogte gebracht van het werk van de Lions Club. Changoer gaf aan dat de organisatie zich richt op de uitvoering van humanitaire projecten, welke goed passen in het sociaal programma van de president. President Santokhi heeft volgens Changoer vaker projecten van de Lions ondersteund. “Hij is zelf aanwezig geweest bij sommige projecten en hij heeft deelgenomen aan de Lionsbeurs. Vandaar dat het staatshoofd is voorgedragen om de speciale pin te ontvangen”, deelt de District Governor mede. 

President Santokhi zei het een eer te vinden dat hij in aanmerking is gekomen voor de pin. Hij staat open om de organisatie verder te ondersteunen en heeft zijn medewerking toegezegd waar dat nodig mag zijn. Het staatshoofd gaf verder aan dat er voor de uitvoering van projecten een speciale pot is op het kabinet waarop de organisatie een beroep mag doen. Los van de sociale projecten, heeft de president aandacht gevraagd voor sportontwikkeling in Suriname, vooral in het binnenland. Hij drukte de organisatie-vertegenwoordigers op het hart om ook een aantal sportprojecten te initiëren en de intellectuele ontwikkeling via de denksporten te helpen bevorderen.  Changoer zegt dit voorstel zeker mee te nemen. De Lions Club heeft het afgelopen jaar ruim SRD 4 miljoen aan projecten besteed…[+]

 

Krejcíková tweede Tsjechische Wimbledon-winnares op rij

(15.00 uur) Krejcíková is tweede Tsjechische Wimbledon

TENNIS – Barbora Krejcíková heeft Wimbledon op haar naam geschreven. De Tsjechische rekende in een vermakelijke finale in drie sets af met de Italiaanse Jasmine Paolini: 6-2, 2-6 en 6-4.

Krejcíková is de opvolger van haar landgenote Markéta Vondrousová, die er in 2023 met de titel vandoor ging. Na een spannende strijd met Paolini benutte Krejcíková zaterdag na twee uur haar derde matchpoint. De 28-jarige Krejcíková treedt in de voetsporen van haar idool en leermeester Jana Novotná, die in 1998 Wimbledon won. Novotná overleed in 2017 op 49-jarige leeftijd aan kanker.

Krejcíková won op Wimbledon al twee keer het dubbelspel, in 2018 en 2022. Nu mag ze ook een titel in het enkelspel aan haar erelijst toevoegen. De nummer 32 van de wereld staat nu op twee Grand Slam-titels in het enkelspel. In 2021 schreef ze Roland Garros op haar naam, waarna ze lange tijd met blessureleed kampte.

De Wimbledon-finale tussen Krejcíková en Paolini was een strijd tussen twee speelstijlen. De Tsjechische liet veel variatie in haar spel zien, terwijl Paolini agressief speelde en zich met passie terug vocht in de wedstrijd. Paolini begon wat zenuwachtig aan haar tweede Grand Slam-finale van het jaar. Ze werd door Krejcíková meteen gebroken en keek razendsnel tegen een 1-3-achterstand aan.

De nummer zeven van de wereld bleef te veel fouten maken, waardoor Krejcíková vrij makkelijk haar tweede breakkans benutte: 4-1. Die voorsprong gaf de Tsjechische niet meer uit handen, waarna ze de eerste set met een lovegame in stijl naar zich toetrok.

Paolini knokte zich terug in de tweede set. De 28-jarige speelster uit Toscane verstoorde het spel van Krejcíková, die bij lange na niet in de buurt kwam van haar niveau in de eerste set. De nummer 32 van de wereld noteerde veertien onnodige fouten en sloeg de bal op setpoint te ver uit.

 

Daarmee dwong Paolini een derde en beslissende set af. Daarin regende het lovegames. Onder toeziend oog van oud-winnaressen Maria Sharapova, Billie Jean King en Martina Navrátilová ging het lang gelijk op.

Een cruciaal moment was de zevende game, waarin Krejcíková haar tweede breakkans benutte door een dubbele fout van Paolini. Die klap kwam de Italiaanse niet meer te boven, waardoor ze na een verloren finale op Roland Garros ook naast de titel in Londen greep. (Nusport)…[+]