Nieuws volgens datum: 15 Jul, 2024

Gakpo deelt topscorerstitel EK 2024

(23

VOETBAL – Cody Gakpo is zondagavond samen met vijf andere spelers topscorer van het EK 2024 geworden. In de finale tussen Spanje en Engeland lukte het geen enkele speler om zijn doelpuntentotaal op meer dan drie te krijgen. Daardoor wordt de topscorerstitel deze editie gedeeld.

Met Cody Gakpo, Dani Olmo, Ivan Schranz, Jamal Musiala, Harry Kane en Georges Mikautadze stonden er voorafgaand aan de finale zes spelers op drie doelpunten. De UEFA heeft echter besloten om de procedure voor dit EK wat aan te passen. De afgelopen jaren werd bij een gelijke stand gekeken naar het aantal assists dat de topscorer gaf en daarna naar het aantal speelminuten dat hij ervoor nodig had om tot de goals te komen.

Dit jaar heeft de UEFA besloten om de topscorerstitel te geven aan alle spelers die op hetzelfde aantal staan, net zoals dat tot aan 2012 ook gebeurde. In 2012 werd Fernando Torres topscorer op basis van het aantal speelminuten ten opzichte van de andere spelers met drie goals en één assist. In 2020 werd Cristiano Ronaldo topscorer op basis van het aantal assists (één) ten opzichte van Patrick Schick (beide vijf goals).

Gakpo produceerde namens Nederland twee doelpunten in de groepsfase van het EK. Zowel tegen Polen als tegen Oostenrijk zorgde hij voor de gelijkmaker. In de achtste finale tegen Roemenië was hij goed voor een goal en een assist. Mochten de regels van de afgelopen toernooien nog van toepassing zijn geweest, dan was Olmo nu alleen topscorer. Hij had het hoogste aantal assists (twee). (VI)

Foto: Cody Gakpo (m) moet de EK-topscorerstitel delen met anderen. (Foto: ESPN) …[+]

Israeli airstrike kills businessman sanctioned by US for ISIS links, Syrian media reports

6 Israeli airstrike kills businessman sanctioned by US for ISIS links, Syrian media reports

SYRIA – An Israeli airstrike near the Lebanese-Syrian border has killed a prominent Syrian businessman who was sanctioned by the United States, local media reported Monday.

Mohammad Baraa Qatarji died when the strike hit the car he was traveling in on the al-Saboura highway near Damascus, according to Syrian state-aligned newspaper al-Watan. Qatarji had been sanctioned in 2018 by the US Treasury and was on the Office of Foreign Assets Control (OFAC) list for facilitating “shipments of fuel and weapons to the Syrian regime.”

According to OFAC, Qatirji and his company had facilitated the trade in fuel between the regime and ISIS and had provided oil products to ISIS-controlled territory.  “In a 2016 trade deal between the government of Syria and ISIS, the Qatirji company was identified as the exclusive agent for providing supplies to ISIS-controlled areas, including oil and other commodities,” OFAC said. According to the US Treasury website, Qatarji had a strong working relationship with officials within the Syrian government, including in the ministries of oil and trade.

Qatarji and his two brothers Zahed and Hussam – who are also sanctioned by OFAC – established a militia that fought alongside the Syrian regime in Aleppo in 2016. They are also accused of having links with Hezbollah. According to OFAC, earlier this year, Lebanon-based Syrian money exchanger Tawfiq Muhammad Sa’id al-Law provided Hezbollah with cryptocurrency digital wallets to conduct transfers on behalf of the Qatirji Company. (CNN)…[+]

Peter R. de Vries met monument herdacht in hartje Amsterdam

6 Peter R. de Vries met monument herdacht

AMSTERDAM  –  Tegen alle stromen in. Zo heet het kunstwerk dat maandag in Amsterdam op het Leidseplein is onthuld ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries. De onthulling volgt precies drie jaar na de dood van de misdaadverslaggever. De Vries werd op 6 juli 2021 bij een moordaanslag neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat na een uitzending van RTL Boulevard, hij overleed negen dagen later.

Het monument bestaat uit twee grote blauwe handen waarvan de een de ander vasthoudt. Over het hele kunstwerk staan in 41 talen boodschappen van De Vries aan zijn kinderen, zoals: “blijf wie je bent”, “houd je rug recht” en “kom op voor zwakkeren en minderheden”.

De keuze voor de locatie viel op het Leidseplein omdat dat de plek is waar hij volgens zijn familie en de gemeente Amsterdam het beste herinnerd kon worden; midden in de maatschappij op een plek waar alles en iedereen samenkomt. Het is ook vlak om de hoek bij de plek waar de aanslag plaatsvond.

Het monument werd onthuld door mensen die Peter R. de Vries heeft bijgestaan in zijn werk: Betty Verstappen, de moeder van Nicky Verstappen die in 1998 dood werd gevonden; Corry Groen, de moeder van de vermiste Tanja Groen; en Anja en Herman du-Bois – dankzij 44 tv-uitzendingen van De Vries over de Puttense moordzaak kwam Herman du-Bois vrij na jaren onterecht vast te hebben gezeten. Ook Yosef Tekeste-Yemane was bij de onthulling. Hij kreeg door inspanningen van De Vries na 16 jaar een Nederlands paspoort.

De maker van het monument is Rini Hurkmans. Zij noemde het een eer het te mogen maken, en roemde De Vries: “Hij werd vermoord in de kracht van zijn leven. Hij was onbevreesd, strijdbaar en moedig.” Die karaktereigenschappen haalde ook burgemeester Halsema aan in haar toespraak: “Nabestaanden en slachtoffers konden op zijn niet aflatende verontwaardiging en strijd rekenen. Hij was voor niemand bang. Peter was een nationale held. We willen dit niet vergeten. De man niet. De onmenselijke misdaad niet. En bovenal willen we zijn werk, zijn strijd voor rechtvaardigheid en onverschrokkenheid blijven eren als een leidraad voor onze stad en onze inwoners”. (NOS)…[+]

Bejaard echtpaar beroofd en geslagen

Beroving

PARAMARIBO – Een echtpaar (77 en 82)  is zondagavond in zijn woning aan de Commewijnestraat overvallen en geslagen. Vier gemaskerde criminelen, die gewapend waren met vuurwapens, pleegden de daad.

De slachtoffers werden beroofd, geslagen en gekneveld achtergelaten. De man des huizes heeft letsel opgelopen aan zijn neus, waaruit bloed sijpelde. De criminelen sloegen hem aan zijn neus. Zij bedreigden de slachtoffers en maakten een tas inhoudende 15 duizend euro, SRD 5000 en een mobiele telefoon buit.

De rovers wisten na de daad te vluchten. Het is niet bekend hoe zij de plaats hebben aangedaan en verlaten. Zij zouden de bejaarden hebben geobserveerd en daarna beroofd. De politie kreeg de melding van de beroving en ging naar de plaats voor onderzoek. Zij heeft de gewonde man verwezen voor medische behandeling. De verdachten zijn nog voortvluchtig. WJ…[+]

Nigeriaan aangehouden met bijna twee kilo cocaïne

drugs

PARAMARIBO – Nigeriaan Vincent O. is zaterdagavond op de Johan Adolf Pengelluchthaven in de kraag gevat met ongeveer 1996 gram cocaïne in zijn bezit. Hij wilde met het spul naar Brazilië afreizen.

De krant verneemt dat de man op vertrek stond naar Belem. Bij hem is aangetroffen cocaïne met een brutogewicht van 1996 gram, die was bewerkt in knopen van kledingstukken. Zijn verklaring is dat hij de kledingstukken van een vriend had gekregen om naar Brazilië te brengen. De aanhouding van de man is verricht door leden van het Bestrijding Internationale Drugssmokkel Team, waarna de verdachte is overgedragen aan de Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname. De drugs zijn in beslag genomen. Vincent O. is inmiddels na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld ter zake overtreding van de Wet Verdovende Middelen. WJ…[+]

Pope urges religious orders to pray for new priests and nuns as their numbers continue to fall

5 Pope urges religious orders to pray for new priests and nuns as their numbers continue to fall

ROME – Pope Francis urged religious orders on Monday to work and pray harder for new priests and nuns to join, as he acknowledged the congregations’ futures are at risk with the numbers of men and women entering Catholic religious life plummeting in parts of the world.

The Jesuit pope asked representatives of a half-dozen religious orders celebrating assemblies this summer in Rome how many people they each had training to be priests or nuns. Audience members responded saying eight, 12 and 17, with new members coming from Asia, Africa and Latin America. “The future is there, it’s true,” Francis told them. “We have to double these numbers!”

For over a decade, the overall number of Catholic priests and nuns from Europe and parts of the Americas has been in a free fall as new members fail to make up for deaths and desertions. The new priests in the Global South have limited the overall global decline, with a total of 407,872 priests recorded in 2021 compared to 413,418 in 2011, according to Vatican statistics.

But the drop has been much more precipitous in female religious orders, which on a global scale have been shedding around 10,000 members per year to death and desertions for over a decade. While there are exceptions with vibrant, growing communities, the number of religious sisters worldwide stood at 608,958 in 2021 compared to 713,206 a decade prior, according to the most recently available statistics. As with the men, Europe and the Americas have seen the greatest declines. (ABC news)…[+]

 

Hahn keert terug naar Zweden

(19

VOETBAL – Surinaams international Warner Hahn gaat weer aan de slag in Zweden. De 32-jarige keeper verlaat Kyoto Sanga (Japan) om bij Hammarby IF te tekenen.

Zweden is geen onbekend terrein voor Hahn, aangezien hij eerder al speelde voor IFK Göteborg. Hij verliet die club in januari 2023 om voor het Japanse Kyoto te spelen, maar keert nu dus terug naar Scandinavië. Zodra Hahn medisch gekeurd is, mag hij zich speler van Hammarby noemen. De club eindigde vorig seizoen op de zevende plaats in de Allsvenskan. Hammarby werd één keer kampioen van Zweden, in 2001.

Hahn speelde in de jeugd van Sparta en Ajax en kwam via FC Dordrecht bij Feyenoord terecht. Daarna speelde hij voor PEC Zwolle, Excelsior, sc Heerenveen, Anderlecht, Go Ahead Eagles, Göteborg en Kyoto. Hahn is tevens een vaste waarde in de nationale selectie van Suriname. Sinds zijn debuut op 24 maart 2021 heeft de doelman al twintig keer onder de lat gestaan voor Suriname.

Hahn maakte zijn debuut voor Suriname tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van 2022 tegen de Kaaimaneilanden, waarbij hij zijn doel schoon wist te houden. Suriname won destijds met 3-0. In de laatste interlandperiode moest Hahn echter zijn basisplaats afstaan aan Etienne Vaessen.

Foto: De Surinaamse doelman Warner Hahn heeft Kyoto Sanga verlaten voor Hammarby IF. (Foto: Times archief) …[+]

Meisjesbesnijdenis blijft illegaal in Gambia: parlement tegen wetsvoorstel

5 Meisjesbesnijdenis blijft illegaal in Gambia

BANJUL –  In Gambia heeft het parlement tegen een omstreden wetsvoorstel gestemd om het verbod op vrouwenbesnijdenis op te heffen. Het voorstel, dat door conservatie parlementsleden was ingediend, leidde in de afgelopen maanden tot veel onrust in het Afrikaanse land.

Bij veel inwoners bestond de vrees dat Gambia als eerste land ter wereld het verbod op meisjesbesnijdenis, oftewel vrouwelijke genitale verminking (vgv), weer zou opheffen. De ingreep is sinds 2015 verboden in het land, maar wordt in het geheim nog veel uitgevoerd.

Volgens Unicef is bijna driekwart van de meisjes en vrouwen tussen 15 en 49 jaar besneden, een van de hoogste percentages ter wereld. In Gambia is meisjesbesnijdenis vooral cultureel geworteld, maar wordt de ingreep door een aantal islamitische leiders een religieus belang toegedicht. Veel imams en religieus geleerden verwerpen deze praktijk. Ook binnen sommige christelijke gemeenschappen worden meisjes besneden.

Dat het parlement het wetsvoorstel heeft afgewezen, maakt veel los in Gambia. “Ik ben heel trots, vandaag is het feest”, zegt parlementslid Gibbi Mballow over de telefoon vanuit hoofdstad Banjul tegen NOS-correspondent Saskia Houttuin. Hij is een van de weinige parlementsleden die zich openlijk durfde uit te spreken tegen meisjesbesnijdenis. “Ik zie dit als de afsluiting van een moeilijke periode.”

In de afgelopen maanden ontving Mballow veel reacties, van pesterige berichten op WhatsApp tot serieuze doodsbedreigingen. Dat een meerderheid van het parlement nu tóch achter hem staat, is volgens Mballow te danken aan de vele voorlichtingsbijeenkomsten en praatsessies die in het land zijn georganiseerd. “Het bewijs was onomstotelijk: meisjesbesnijdenis is schadelijk en een schending van vrouwenrechten.”

Voor Mballow was zijn strijd ook persoonlijk. Hij is vader van vier dochters. Een aantal jaren geleden werden ze door hun oma (de moeder van Mballow) stiekem meegenomen en besneden. Zijn op een na jongste bloedde zo hevig dat ze in het ziekenhuis belandde. “Pas daarna heeft mijn moeder het begrepen”, zegt Mballow. “Nu steunt ze mij.”

Het verbod mag dan wel in stand blijven, maar dat betekent niet dat de discussie daarmee klaar is. Sinds het verbod in 2015 worden meisjes nog altijd in het geheim besneden. “De wet is duidelijk”, zegt Mballow. “Wat ik wil, is dat we overal voorlichting gaan geven. Vanuit de gezondheidszorg moet beter worden gecontroleerd; als men een besneden meisje ontdekt, moeten de daders worden vervolgd.” “Ik wil een vader zijn die de kinderen in ons land beschermt. Voor mijn eigen dochters was ik te laat, maar voor heel veel andere meisjes kunnen we dit nog voorkomen.” (NOS)…[+]

Vingegaard niet tevreden met tweede plaats in Tour de France

(17

WIELRENNEN – Jonas Vingegaard legt zich nog niet neer bij een tweede plaats in de Tour de France. De Deen heeft ruim drie minuten achterstand op Tadej Pogacar, maar ziet mogelijkheden. “Ik ben hier niet om voor de tweede plaats te rijden.”

Voor de Tour de France-start in Florence zei Vingegaard: “Het is een overwinning dat ik hier sta. Alles wat daarbij komt, is bonus.” Toch blijken zijn ambities op de tweede rustdag een stuk groter te zijn geworden. Na de eerste twee weken heeft de 27-jarige Deen een achterstand van 3 minuten en 9 seconden op Pogacar, maar daar legt de Deen zich niet bij neer.

“Ik denk nog steeds dat ik een aanval kan plaatsen op Pogacar”, zegt Vingegaard op zijn persconferentie in het Zuid-Franse Narbonne. “Pogacar is nu beter, maar hopelijk kunnen we het omdraaien in de derde week. Ik ga er zeker voor vechten. Ik geloof nog steeds dat het mogelijk is. Mentaal breek ik nooit. Pogacar is heel sterk, maar we weten ook uit het verleden dat hij slechte dagen kan hebben. Misschien heeft hij dat wel in de derde week. Je weet het niet.”

Met die laatste uitspraak doelt Vingegaard op de Tour van vorig jaar. De kopman van Visma-Lease a Bike was toen in de derde week in een spannende strijd verwikkeld met Pogacar. Tot de Sloveen in de zeventiende etappe een inzinking kreeg en bijna zes minuten verloor op Vingegaard. De Deen verzekerde daarmee zijn tweede eindzege in de Tour de France.

Het gat tussen Vingegaard en nummer drie Remco Evenepoel is 2 minuten en 10 seconden. Vingegaard is duidelijk niet bezig met het verdedigen van de tweede plaats.

 

“Remco (Evenepoel, red.) is ook heel, heel sterk. Hij heeft dat afgelopen weekend laten zien. Maar om eerlijk te zijn probeer ik liever Tadej (Pogacar, red.) aan te vallen voor de eerste plaats dan dat ik achteruitkijk. Ik heb de Tour de France nu twee keer gewonnen. Ik ben hier niet om voor de tweede plaats te rijden.”

De Tour de France gaat dinsdag verder met een vlakke etappe van Gruissan naar Nîmes. Vrijdag en zaterdag staan nog twee pittige bergetappes op het programma. De Tour de France finisht zondag met een tijdrit van Monaco naar Nice. (Nusport)

Foto: Jonas Vingegaard gaat voor de eerste plaats tegen Tadej Pogacar. (Foto: ESPN) …[+]

Opposition questions purpose of NRF Investment Committee Guyana

4 Opposition questions purpose of NRF Investment Committee as Gov’t plans to withdraw 98% of earnings

GUYANA – Why pay an investment committee, if there are no funds to be invested? This is the conundrum the Opposition is faced with presently, as the Government of Guyana has effected changes to the rules of the Natural Resource Fund (NRF) – the country’s oil account – to allow for 98% of the earnings to be withdrawn this year.

The Investment Committee is essentially a board of seven members – including two specialists without voting powers. This Committee is tasked with advising the Board of Directors on the Investment Mandate, according to the NRF Act of 2021. Each member is remunerated “in respect of their office as the Minister (of Finance) may determine from time to time” according to the NRF Act.

The Investment Committee is chaired by Chartered Banker, Ms. Shaleeza Shaw. Other appointees include Executive Director of the Georgetown Chamber of Commerce and Industry (GCCI), Richard Rambarran, Attorney-at-Law, Michael Munroe, Mr. Lauris Hukumchand and more recently, Mr. Terrence Campbell (Opposition nominee and) and Mr. Ganesh Sugrim.

During the 83rd Sitting of the 12th Parliament last Monday at the Arthur Chung Conference Centre, Liliendaal, East Coast Demerara the 2023 Annual Report of the NRF was presented to the National Assembly by Minister with responsibility for Finance and the Public Service, Dr. Ashni Singh.

A key highlight of the document was the interest accumulated by the fund in 2023.

According to the document seen by this newspaper, “Net return generated by the Fund totaled G$18,105.25 million (US$86.84 million) for the year 2023, a substantial increase of 396% (G$14,455.17 / US$69.33 million) over the previous year’s level on account of higher interest rates on overnight deposits during 2023.”

During the Leader of the Opposition’s weekly press conference on Friday, spokesperson on oil and gas, Elson Low questioned the role of the NRF Investment Committee since he pointed out that the stage has been set for 98% of the earnings to be withdrawn by government, leaving a meagre sum for possible investments or savings.

He explained, “While we are seeing reports come out of the NRF, the real devil is in the details in a sense because we have a government which has of course changed the rules of the NRF Act so that a vast majority of resources – 98% of resources can be withdrawn.”

Low added, “That is alarming and it means that we are not going to have a substantial NRF for the next several years at least unless of course they come and change the rules again and make it even easier for them to access more funds.”

The economist observed that the Opposition’s nominee for the Investment Committee was only recently appointed by government, some one year after the candidate was proposed. (Kaieteur News)

Photo: Opposition spokesman on Oil and Gas, Elson Low. …[+]

Tragedy at Trump rally upends election campaign for now

3-Tragedy-at-Trump-rally-upends-election-campaign---for-now

NEW YORK – The 2024 election campaign has a new iconic image Donald Trump, moments after narrowly avoiding serious injury or death from an assassin’s bullets, standing with his fist raised, lines of blood streaked across his face, an American flag billowing in the breeze behind him.

The bloodshed in Pennsylvania will leave a lasting mark on the American psyche, puncturing the veneer of security around the highest levels of presidential politics of magnetic screening, bulletproof limousines and heavily armed Secret Service agents. Even former presidents are not insulated from the violence that can erupt in everyday American life.

It was also a dramatic moment in American political history one that is sure to be replayed in video clips, still photographs and testimonial accounts throughout the course of this presidential campaign and in campaigns to come.

In a rare address from the Oval Office Sunday evening, President Joe Biden called on Americans to cool the temperature around political debate. The attack has already begun coursing through America’s partisan dialogue, as numerous Republicans have spoken out to condemn President Biden and the Democrats for creating a rhetorical environment conducive to the violence.

They point to dire warnings about the former president becoming a dictator and threatening democracy as examples of the overheated language that could inspire an assassin. In particular, they highlight leaked comments the president made in private to donors just last week about increasing the attacks on the former president’s record and putting a “bull’s-eye” on him.

They’ve tried to take him out in so many other ways, financially, they’ve tried to throw him in jail,” Donald Trump Jr said in a television interview on Sunday. “It’s almost as if they would love for this to happen. At least so far, however, the motives and political affiliations of the alleged assassin, 20-year-old Pennsylvania resident Thomas Matthew Crooks, are in doubt. They may ultimately defy an easy partisan narrative.

The former president’s oldest son went on to add that, after the assassination attempt, those on the left can no longer accuse the former president of culpability for the 6 January attack on the US Capitol. That violent episode took place hours after the then-president had held a rally just a few dozen blocks away, challenging the 2020 election results. (BBC) …[+]

Müller: “Ik ben nu fan”

(15

VOETBAL – Thomas Müller stopt na veertien jaar bij het Duitse elftal. De 34-jarige middenvelder werd in 2014 wereldkampioen en staat met 131 interlands derde op de lijst van recordinternationals in Duitsland.

“Toen ik in 2010 debuteerde voor Duitsland, had ik dit nooit kunnen dromen”, zei Müller maandag in een afscheidsvideo op YouTube. “Ik ben altijd heel trots geweest om voor mijn land te kunnen spelen. Vanaf nu ben ik een fan op de tribune.” De clubicoon van Bayern München speelde twee weken geleden op het EK in eigen land zijn laatste interland. Hij kwam als invaller in het veld in de verloren kwartfinale tegen Spanje (1-2 na verlenging).

Müller was ook van de partij bij de EK’s van 2012, 2016 en 2021. Daarnaast speelde hij voor Duitsland op de WK’s van 2010, 2014, 2018 en 2022. Zijn grootste succes vierde hij tien jaar geleden bij het WK in Brazilië. Hij stond elke wedstrijd in de basis bij Duitsland, dat de wereldtitel veroverde.

Alleen Lothar Matthäus (150) en Miroslav Klose (137) hebben meer interlands gespeeld voor Duitsland. Müller scoorde 45 keer en gaf 41 assists in het shirt van zijn nationale team. Met 45 goals staat hij gedeeld zesde op de eeuwige topscorerslijst van de Duitsers. Müller stopt niet als voetballer. Hij verlengde eind vorig jaar zijn contract bij Bayern tot medio 2025. Het wordt zijn zestiende seizoen in München. (Nusport)

Foto: Thomas Müller (l) zal niet meer voor Duitsland uitkomen. (Foto: ESPN) …[+]

Minstens veertig doden bij geweld in Congo

3-Minstens-veertig-doden-bij-geweld-in-Congo

CONGO – In de Democratische Republiek Congo DRC zijn meer dan veertig doden gevallen bij gewelddadigheden tussen Congolese militairen en mobondo-milities. Het geweld vond plaats in het dorp Kinsele, ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kinshasa. Dit hebben plaatselijke bronnen gemeld.

Volgens David Bisaka, een verantwoordelijke van de provincie Mai-Ndombe, zouden zeker 42 militieleden zijn omgekomen, evenals negen militairen en een vrouw. Een andere bron binnen de veiligheidsdiensten van de provincie heeft het over 41 doden in de regio, die sinds 10 juli opnieuw een opstoot van geweld kent.

Het communautaire geweld in het westen van Congo barstte begin juni 2022 los in de provincie Mai-Ndombe in het kader van een landgeschil tussen de Teke en stammen die niet afkomstig zijn uit de regio. De gevechten breidden zich uit naar de naburige provincies en eisten al honderden doden.   (HLN) …[+]