Nieuws volgens datum: 16 Jul, 2024

Wisse helpt Haraguchi naar succes

Wisse-helpt-Haraguchi-naar-succes

KICKBOKSEN – Donovan Wisse treedt de afgelopen dagen op als sparringpartner voor de Japanner Kento Haraguchi, die op 20 juli zal vechten tegen kampioen Kiatmuu Petpanomrung tijdens Glory 93.

Petpanomrung is bezig aan een goede reeks en is haast onverslaanbaar. Haraguchi wil een einde maken aan deze reeks en heeft daarvoor de hulp ingeroepen van de Surinaamse kickbokser Wisse, Glory-middengewichtkampioen. Kento traint met Wisse bij Fearless Kickboxing onder leiding van Dave Davis. De Japanner lijkt klaar om de nieuwe kampioen te worden. In videobeelden is te zien dat Kento niet gespaard wordt door de onbetwiste kampioen Wisse. Insiders schatten de kansen voor Kento hoog in. Toch zal hij op zijn hoede moeten zijn voor de Thaise kampioen. Of Kento zich zal kronen tot Glory-kampioen zal zaterdag blijken. Deze ontmoeting is het co-main event.

In het main event klimt voormalig Glory-wereldkampioen Endy Semeleer naar het weltergewicht om het op te nemen tegen de huidige Glory-lichtgewichtwereldkampioen Tyjani Beztati. Beztati komt voor het eerst in zijn carrière uit in het weltergewicht, wat zorgt voor een onvoorspelbare clash. …[+]

Voorzitter Colombiaanse voetbalbond weer vrij na arrestatie

Voorzitter Colombiaanse voetbalbond weer vrij na arrestatie

VOETBAL – De voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond Ramón Jesurún is weer vrij. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten na het betalen van een borgsom. Jesurún werd zondagavond opgepakt na de finale van de Copa América tussen Argentinië en Colombia.

De voorzitter ging na de finale op de vuist met beveiligers die hem en zijn zoon niet het veld op lieten. “Op deze badge staat ‘volledige toegang’ en een beveiliger negeerde dat”, zei Jesurún, wijzend naar de badge in zijn handen, in een video van nieuwszender Telemundo na zijn vrijlating. Ook de zoon van Jesurún is weer vrijgelaten. Er zijn volgens de krant El Tiempo borgsommen betaald tussen de 2000 en 5000 dollar.

De finale van de Copa América werd in Miami gespeeld tussen Argentinië en Colombia. Argentinië won uiteindelijk met 1-0, na een doelpunt diep in de verlenging. Al voor aanvang van de wedstrijd was het onrustig. Colombiaanse fans probeerden zonder kaartje het stadion binnen te komen. Op het moment dat de wedstrijd had moeten beginnen waren er nog 30 duizend fans met een kaartje buiten het stadion.

De wedstrijd begon daardoor een uur en 20 minuten later. In totaal werden rond het duel 27 mensen opgepakt. (Nos) …[+]

Voorzorgsmaatregelen cruciaal voor aanhoudende zware regenval

1 (22.00 uur) Voorzorgsmaatregelen cruciaal voor aanhoudende zware regenval

PARAMARIBO – Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing, roept op tot voorbereiding met betrekking tot de aanhoudende zware regenval die Suriname treft.

Volgens Slijngard heeft de Meteorologische Dienst Suriname vastgesteld dat er een aanzienlijke toename van regenval in Suriname is. Ook de internationale voorspellingen wijzen als gevolg van de overgang van El Niño naar La Niña op een algehele toename van neerslag binnen de regio. Het Caribbean Institute for Meteorology and Hydrology (CIMH) heeft reeds gewaarschuwd voor deze weersverschijnselen, die nu hun impact tonen met zware, langdurige regenbuien. De regenval bereikt hoeveelheden die normaal gesproken in een maand zouden vallen, maar nu op één dag worden geregistreerd.

“Verschillende delen van de kustgebieden en het binnenland zijn al getroffen, waarbij water in sommige gevallen woningen binnendringt”, aldus Slijngard. “Hoewel het water tot nu toe redelijk snel afvloeit, moeten we ons voorbereiden op het scenario dat dit nog geruime tijd kan aanhouden.” Het NCCR heeft een reeks adviezen uitgevaardigd aan de samenleving om zich voor te bereiden op mogelijke wateroverlast en rukwinden. Waardevolle apparatuur en matrassen moet men op verhogingen plaatsen om waterschade te voorkomen. Mensen worden dringend geadviseerd zich met waterlaarzen te verplaatsen en voorzichtig te zijn bij het navigeren door ondergelopen straten om ongelukken te vermijden. “Gebruik een stok om te tasten of er een open put of gat onder het water zit.”

“Verder is het belangrijk om rekening te houden met huisdieren die mogelijk gevangen zitten in hokken of aan de ketting zijn en extra kwetsbaar zijn”, voegt Slijngard toe. “Ook moet men rekening houden met de dreiging van ongedierte dat door de regen naar hoger gelegen gebieden zal trekken, zoals ratten en slangen.” Ter voorbereiding op mogelijke gezondheidsrisico’s door langdurige wateroverlast, zal het NCCR in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid de nodige informatie verstrekken en ondersteuning bieden aan de gemeenschap. “We vragen iedereen om alert te blijven en deze adviezen nauwlettend op te volgen, omdat we verwachten dat er nog meer regenbuien met windstoten en onweer zullen volgen”, laat de NCCR-coördinator optekenen…[+]

 

Franse toerist gewond aan armen en benen na aanval door beer in Noord-Italië

6 Franse toerist gewond aan armen en benen na aanval door beer in Noord

DRO – Een Franse toerist van 43 is in het Naroncolo-bos, ten noorden van het Gardameer in Italië, aangevallen door een beer. Dat melden lokale Italiaanse media. Hij is daarbij gewond geraakt aan zijn armen en benen.

De aanval vond plaats nabij het stadje Dro in de provincie Trente. De gewonde man kon zelf de hulpdiensten alarmeren en werd per helikopter naar het Santa Chiara-ziekenhuis in Trente vervoerd. Hij verkeert niet in levensgevaar.

De politie en enkele boswachters zijn ter plaatse gekomen om de beer die de man aanviel te identificeren.

De beer is in opmars in het noorden van Italië. In 2021 waren er ongeveer honderd beren in de provincie Trente, waaronder zowel volwassenen als welpjes. Ontmoetingen tussen beer en mens komen dan ook steeds vaker voor, en dat loopt niet altijd goed af. Op 5 april 2023 werd een Italiaanse jongeman van 26, Andrea Papi, gedood door een beer in de bossen nabij het dorp Caldes, ook in de provincie Trente.

De bewuste beer die Andrea doodde kreeg de naam ‘JJ4’. Beer JJ4 werd gevangen en gescheiden van haar welpjes. De Italiaanse autoriteiten wilden de beer laten inslapen, maar een rechtbank gaf dierenrechtenactivisten die stellen dat de beer onschuldig is gelijk. JJ4 zal later dit jaar worden overgebracht naar een opvangcentrum in de buurt van het Duitse Zwarte Woud.

De beer is in 1999 opnieuw geïntroduceerd in de streek van Trente door een Europees project. Het plan voorzag plek voor een vijftigtal exemplaren, maar de populatie werd veel groter. Dat leidt tot steeds meer vragen bij de lokale bewoners over hoe ze vreedzaam kunnen samenleven met de beer. (De Telegraaf)…[+]

At least 23 dead after bus plummets over 650 feet into ravine in Peru

4 At least 23 dead after bus plummets over 650 feet into ravine in Peru

LIMA – At least 23 people are dead in Peru after a bus plummeted over 650 feet into a ravine on Tuesday while traveling from the capital Lima to the southern city of Ayacucho, authorities said. Search and rescue operations are underway, the country’s Interior Ministry said on X, adding that 13 people are injured. The accident happened around 5 a.m. local time and the cause is unknown, authorities said.  All of those injured are being treated in nearby hospitals.   Peru’s mountainous roads have seen several deadly accidents in the past few years.  In April 2021, a bus accident occurred in Peru’s Áncash department, around 280 miles from Lima, leaving 20 people dead and 14 injured. In February 2022, another 20 people died and 33 were injured after a bus derailed and fell into a 330 foot ravine in the Pataz province, in northern Peru. (CNN)…[+]

Team USA boekt zege op Australië

(21.00 uur) Team USA boekt zege op Australië

BASKETBAL – Het nationaal basketbal team van USA (Team USA) heeft nipt de oefenwedstrijd in Abu Dhabi gewonnen van Australië met 98-92. Anthony Davis werd de topscoorder bij Team USA met zeventien punten.

“Ik denk dat we aan beide kanten van het veld een grote verbetering hebben gemaakt”, zei Davis. “Je hebt twaalf jongens in het team die allemaal elitespelers zijn, de beste jongens in hun team en dus wordt het moeilijk als je met elkaar probeert te spelen. Je probeert uit te vinden wat het beste is. Verder moet je ook weten wat je teamgenoot gaat doen en dat maakt het een beetje moeilijk voor ons.”

Team USA heeft ook verder kunnen revancheren op de nederlagen van 2019 en 2021. Steve Kerr, bondscoach van Team USA, was niet helemaal tevreden. “Wij hebben veel punten makkelijk weggegeven. Bij het rebounden waren wij ook niet alert en wij gaven teveel verkeerde passes. Dit moet een goede les zijn voor ons, wat wij kunnen verwachten in Parijs. Het is beter dat wij onze fouten nu zien, dan later.”

Australië kwam strek terug in de laatste minuut van de wedstrijd en bracht de achterstand naar vier punten, maar baskets van Tyrese Haliburton en vrije worpen van Devin Booker zorgden voor de zege. Jayson Tatum, NBA kampioen met Boston Celtics, was ook niet tevreden met de geleverde prestaties. “Wij begonnen rustig te spelen toen wij ruim voor stonden. Wij namen onze voet van het gas pedaal. Wij moeten een betere communicatie hebben om de bal niet makkelijk weg te geven.” (ESPN)

Foto: Jayson Tatum (l) probeert langs een speler van Australië te gaan. (Foto: ESPN) …[+]

Amerikaanse krant: “Beveiligers Trump zaten onder dak waar schutter Crooks op lag”

5 Amerikaanse krant ’Beveiligers Trump zaten onder dak waar schutter Crooks op lag’

BUTLER – Er duiken steeds meer berichten op dat de beveiliging rond Donald Trump op meerdere fronten gefaald heeft. De New York Post schrijft nu dat het team dat buiten het officiële terrein moest zoeken naar mogelijke scherpschutters, in het gebouw zat waar Thomas Crooks op het dak lag.

De agenten van de lokale politie hadden volgens de krant even niet boven hen zelf gekeken. Mogelijk in de veronderstelling dat de scherpschutters van de geheime dienst, die de leiding had, hun dak wel in de gaten zou houden.

Het gebouw van AGR International in Butler was aangewezen om de lokale agenten tijdens de rally tijdelijk te huisvesten. Thomas slaagde erin ongezien via een ladder op het dak te klimmen en zijn positie op 130 meter van Trump in te nemen. Pas later, nadat iemand van het publiek alarm sloeg, gingen twee agenten het dak op, maar doken weg omdat Crooks zijn geweer op hen richtte. Direct daarna opende hij het vuur op de voormalig president. Een bezoeker van de Trumprally bij de Butler County Farm Show werd dodelijk getroffen, twee bezoekers waren zwaar gewond. Trumps oor werd doorboord. De geheime dienst schoot daarop Thomas dood.

Crooks blijkt al 26 minuten voordat hij op het dak het vuur opende gezien te zijn door meerdere mensen. Een van de beveiligingsmensen nam zelfs een foto van Thomas. De Post sprak met omwonenden van het gebied die zich verbaasden dat niemand aan hen had gevraagd hoe veilig de omgeving was. Ze hadden dan kunnen horen dat er diverse gaten in de omheining van het industrieterrein zaten. Door een van die plekken was Crooks naar binnen gekomen.  (De Telegraaf)…[+]

Kastiel aan kop op SML-topscorerslijst

Notch en IMT spelen gelijk

VOETBAL – Romeo Kastiel staat nog steeds bovenaan de topscorerslijst van de Suriname Major League. De aanvaller van Inter Moengo Tapoe (IMT) heeft nu negentien keer gescoord.

IMT speelde afgelopen weekend tegen Flora en won de ontmoeting met 2-1. Beide doelpunten werden gemaakt door Kastiel, waardoor zijn totaal op negentien komt. Kastiel zal komend weekend proberen zijn aantal verder op te schroeven.

Dimitri Apai vond ook het net voor Transvaal en blijft daarmee in het kielzog van Kastiel. Apai maakte het doelpunt voor Transvaal in het gelijkspel tegen Notch: 1-1. Apai heeft nu zeventien treffers achter zijn naam. Finidi Misidjan van Notch, die de gelijkmaker maakte tegen Transvaal, staat op de derde plaats met twaalf doelpunten.

Lalanie Tooy van Transvaal wist niet te scoren en blijft steken op tien doelpunten. Jamilhio Rigters van Robinhood maakte twee doelpunten tegen Broki en brengt zijn totaal op negen. Teamgenoot Quilliano Stedenburg heeft ook negen doelpunten. Shaquille Petrusi van Flora heeft acht doelpunten, terwijl Garvey Kwelling van PVV en Babayaro Eduards van Inter Wanica er zeven hebben. Fuastino Benali van PVV staat tiende met zes doelpunten. …[+]

Mbappé gaat positie Vinícius niet innemen

(19.00 uur) Mbappé gaat positie van Vinícius niet nemen

VOETBAL – Kylian Mbappé komt niet per se naar Real Madrid om op de positie van Vinícius Júnior te spelen. De Franse ster gaf op de persconferentie na afloop van zijn presentatie aan dat hij zich nederig op zal stellen en zich schikt in de rol die Carlo Ancelotti voor hem in petto heeft. Ook ging het nog even over de neus van Mbappé, waaraan hij op het EK geblesseerd raakte.

De transfer van Mbappé naar Real Madrid is om vele redenen een match made in heaven, maar de voorbije weken gaat het ook veel over de positie waarop hij in Madrid moet gaan spelen. Op linksbuiten – de positie waar Mbappé het liefst speelt – blinkt Vinícius al jaren uit. “Ik ga spelen waar de coach dat wil, ik kan op elk van de drie posities voorin spelen”, begint Mbappé tijdens het persmoment. “Ik kom met nederigheid naar de beste club ter wereld. Mijn prioriteit ligt bij het op de juiste manier aanpassen aan het team. Waar ik moet spelen is een detail en geen debat.”

Mbappé kijkt er erg naar uit om samen te spelen met “geweldige spelers” als Vinícius en Rodrygo. “Vinícius is een geweldige speler en ik ben blij om met hem te spelen. Ook met Rodrygo, met iedereen. Er zullen geen problemen zijn om met Vinícius samen te spelen. Hij stuurde me berichten zoals: kom naar Real Madrid.” Mbappé moest dinsdagochtend nog zijn medische keuring doorstaan in Madrid. Dat lukte, hoewel zijn neus hem nog wel parten speelt. Het is nu afwachten of er nog een neuscorrectie zal moeten plaatsvinden voordat Mbappé zich op het veld gaat begeven.

“We hebben vanochtend met het medische team van de club gesproken en wachten nu af”, aldus Mbappé, die wel een belofte doet. “Ik kan zeker in de Super Cup spelen, maar dat hangt af van de coach. Ik zal er in ieder geval klaar voor zijn”, besluit de Fransman. De strijd om de UEFA Super Cup wordt op 14 augustus gespeeld. Atalanta en Real Madrid staan dan tegenover elkaar. (VI)

Foto: Kylian Mbappé (l) in gesprek met trainer Carlo Ancelotti. (Foto: ESPN) …[+]

Paris Olympics in limbo about whether Seine will be safe enough for swimming events

3 Paris Olympics in limbo about whether Seine will be safe enough for swimming events

PARIS –  As Paris gets ready to host the 2024 Olympic Games, the city’s iconic Seine River has prompted safety concerns for athletes participating in the marathon swimming and triathlon events.

Undeterred by the concerns, 75-year-old Joel Stratte-McClure bravely tested the waters of the Seine on the Fourth of July, showcasing his determination and personal risk.  “I’m very impressed with everything the French have done to try to clean up this river, which is filthy, and want to celebrate it,” Stratte-McClure said. “If things go really bad and I don’t survive the swim, it will at least give an alert to the American and other swimmers in the triathlon that maybe they shouldn’t do it.”

Stratte-McClure, a journalist from California, was in the water for about 20 minutes and said he was feeling fine after his swim. Paris officials claim that extensive cleanup efforts will minimize health risks from bacteria and pollution by the time the competition starts on July 26. Additionally, the plan is to open three public bathing sites by next summer as part of ongoing efforts to improve the river’s reputation.

Since 2016, Dan Angelescu’s company, Fluidion, has been diligently testing the water quality of the Seine River, and this practice has continued every day since early April. During heavy rains, sewage can overflow into the river. For example, on June 18, after several days of rain, E. coli levels in the Seine River jumped to roughly 10,000 Colony Forming Units per milliliter, more than 10 times the safety limit.

“What we’ve seen year after year is these big storm events, especially after a long dry period, can really make water quality degrade significantly,” Angelescu said. “Bacteria level in hundred to hundred-thousand range for example. It stays there and then drops down again.” Officials are hopeful that good weather, particularly the sun’s UV rays, can play a significant role in improving water quality, and say these rays have the potential to kill bacteria, providing a ray of hope and a potential solution to the water pollution issue. (ABC news)…[+]

Macron accepteert ontslag premier Attal, Franse regering nu demissionair

4 Macron accepteert ontslag premier Attal

PARIJS –  De Franse president Emmanuel Macron heeft het ontslag van zijn premier Gabriel Attal aanvaard. Attal blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. Dat meldt persbureau Reuters. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

De politieke alliantie van de president en de premier, Ensemble, kreeg 168 afgevaardigden in de Franse Tweede Kamer van 577 zetels. Een links-radicale coalitie, het Nieuw Volksfront (NFP), won verrassend met 182 zetels, maar is intern al verdeeld geraakt. De rechtse nationalistische Rassemblement National (RN) vergaarde 143 zetels en de centrumrechtse Les Républicains 45.

Het is een raadsel hoe er een meerderheidsregering kan worden gevormd. De meeste partijen willen niet met de RN in zee en de peperdure economische plannen en hogere belastingen die het NFP voorstelt, zijn volgens veel andere partijen onverantwoord.

Het Nieuw Volksfront was bovendien de verkiezingen ingegaan met de belofte het beleid van Macron helemaal ongedaan te maken. Dat bemoeilijkt samenwerking tussen Macron en linkse partijen voor zover hun alliantie overeind blijft. De links-radicale coalitie is er niet in geslaagd gezamenlijk een kandidaat-premier naar voren te schuiven. (NU)…[+]

Alcaraz debuteert volgend jaar op ABN AMRO Open

(17.00 uur) Alcaraz debuteert volgend jaar op ABN AMRO Open

TENNIS – Carlos Alcaraz maakt in februari volgend jaar zijn opwachting op het ABN AMRO Open. Het is voor het eerst dat de Spaanse Wimbledon-winnaar op het toernooi in Rotterdam actief zal zijn.

Toernooidirecteur Richard Krajicek is verheugd over de komst van de toptennisser. “Carlos Alcaraz stond de afgelopen jaren al hoog op onze verlanglijst. Met vier grandslamtitels achter zijn naam op slechts 21-jarige leeftijd hoort hij bij de spectaculairste talenten ooit”, zegt de oud-tennisser in een persbericht. Alcaraz schreef zondag voor de tweede keer Wimbledon op zijn naam door in de finale Novak Djokovic te verslaan. Vorig jaar was de nummer drie van de wereld ook al de beste in Londen. Daarnaast won hij de US Open (2022) en Roland Garros (2024).

Eerder had Jannik Sinner zijn deelname aan het ABN AMRO Open al toegezegd. De nummer één van de wereld won het toernooi afgelopen februari. De 22-jarige Italiaan versloeg in de finale de Australiër Alex de Minaur. Sinner won in januari met de Australian Open zijn eerste Grand Slam. “Sinner en Alcaraz zijn de twee spelers die de komende jaren het tennis kunnen domineren”, vervolgt Krajicek. “Niet voor niets hebben ze dit jaar alle drie de Grand Slams gewonnen. We zijn daarom bijzonder trots dat we ze straks allebei mogen verwelkomen.” De 52e editie van het ABN AMRO Open begint op 1 februari. De finale staat op 9 februari gepland. (Nusport)

Foto: Carlos Alcaraz zal deelnemen aan het ABN AMRO Open. (Foto: ESPN) …[+]

Morata plaagt Yamal, Musiala en Engeland op EK-feest Spanje

(15.00 uur) Morata plaagt Yamal

VOETBAL – De nationale ploeg van Spanje vierde de EK-winst maandagavond met tienduizenden fans in Madrid. Aanvoerder en ceremoniemeester Álvaro Morata eiste bij de huldiging de hoofdrol op met enkele snedige opmerkingen.

Morata had de eer om iedere speler aan te kondigen. De spits van Atlético Madrid had plagende woorden over voor zijn jonge ploeggenoot Lamine Yamal. Het toptalent van FC Barcelona vierde afgelopen zaterdag zijn zeventiende verjaardag en kreeg tijdens het EK te horen dat hij was geslaagd voor zijn schoolexamen.

“Lamine, ik hou elke dag wat meer van je”, zei Morata. “Tot voor kort gooide je met papieren propjes in de klas en veroorzaakte je chaos voor de docenten. Nu zorg je voor chaos op het veld. Je bent nu verkozen tot beste jonge speler op het EK. En nog gefeliciteerd met het behalen van je diploma.”

Daarnaast deelde Morata bij de aankondiging van Dani Carvajal een sneer uit aan de Duitser Jamal Musiala. Carvajal werd in de kwartfinale tegen Duitsland met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd na een overtreding op Musiala. “De pitbull! Waar is Musiala? De beste rechtsback ter wereld: Dani Carvajal”, riep Morata.

Tijdens de huldiging zongen onder anderen Morata en middenvelder Rodri dat Gibraltar bij Spanje hoort. Daarmee deelden ze een plaagstootje uit aan verliezend finalist Engeland. Gibraltar grenst aan Spanje, maar is een overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk.

Morata hield ook een speech over de betekenis van de EK-winst. “We zijn allemaal opgegroeid met voetballers als Iker Casillas, Fernando Torres, David Villa, Xavi en Andrés Iniesta. Wereldkampioenen én Europees kampioenen. Zij zullen nooit vergeten worden. Ze hebben ons geleerd te vechten en als team te opereren.”

“Nu zijn wij de besten. Ik hoop dat jullie, de fans, er net zo van genieten als wij. Het was een magisch toernooi. Dank dat ik jullie aanvoerder mocht zijn”, besloot Morata, die tijdens het toernooi zijn twijfels over zijn interlandcarrière herhaalde. De 31-jarige aanvaller vindt dat hij in Spanje te veel kritiek krijgt. (Nusport)

Foto: Álvaro Morata (m) heeft uitgehaald naar spelers tijdens de viering van het EK-kampioenschap. (Foto: ESPN) …[+]