Nieuws volgens datum: 17 Jul, 2024

Shiloh ’t Zand gaat Feyenoord verlaten

Shiloh ’t Zand gaat Feyenoord verlaten

 

VOETBAL – Middenvelder Shiloh ’t Zand speelt komend seizoen niet in het shirt van Feyenoord, zo meldt Dennis van Bergen namens het Algemeen Dagblad. Volgens de journalist zijn er twee scenario’s mogelijk: de 21-jarige Rotterdammer kan op huurbasis vertrekken naar sc Heerenveen, maar ook een definitieve transfer naar het buitenland valt niet uit te sluiten.

De selectie van Feyenoord is momenteel behoorlijk groot, waardoor de Rotterdammers de aantallen willen verkleinen. Het lijkt erop dat kersverse trainer Brian Priske zijn eerste schifting heeft gemaakt. De talentvolle ’T Zand lijkt buiten de boot te vallen. De rechtspoot kon afgelopen zaterdag tegen KRC Genk (3-1 winst) al niet rekenen op speelminuten en lijkt te mogen vertrekken. ’T Zand kan zelf kiezen uit een tijdelijke overstap naar Heerenveen of definitief vertrek naar het buitenland.

’T Zand liet afgelopen seizoen een uitstekende indruk achter op huurbasis bij FC Dordrecht. Aan De Krommedijk werd hij omgeturnd van een aanvallend ingestelde speler naar controleur. In 39 officiële wedstrijden namens de Schapekoppen was ’T Zand goed voor 11 doelpunten en 5 assists. Door de Keuken Kampioen Divisie werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

Zijn goede spel leidde zelfs tot een oproep voor het nationale elftal van Suriname, maar ’T Zand wil voorlopig nog geen beslissing over zijn interlandcarrière. De middenvelder staat al jaren te boek als een van de grootste talenten in de Feyenoord Academy en hoopt nog altijd voor Nederland uit te komen.                                                                (VZ) …[+]

Paraguay carries out largest cocaine bust in its history as 4 tons are found in sugar shipment headed to Europe

3 Paraguay carries out largest cocaine bust in its history as 4 tons are found in

LIMA – Authorities in Paraguay seized over 4 tons of cocaine with a market value of around $240 million inside a shipment of sugar that was destined for Belgium, the country’s anti-drug agency Senad said Tuesday.

The cocaine bust – named “Operation Sweetness” – is the largest in the country’s history and was carried out in capital Asuncion’s seaport, according to Senad.  Senad said that after “detecting a suspicious shipment” it coordinated with other government agencies to carry out the drug bust, adding that currently more containers are being inspected and that “all investigative proceedings are focused on the criminal structure that set in motion the logistics of mobilizing the megaload mainly for the European continent.”

One person has been detained, a truck driver who allegedly dropped off the drug shipment at the seaport, Senad’s Minister Jalil Rachid told Paraguayan network ABC. Rachid provided few details into the investigation but said an organized criminal group was likely behind the shipment.

“Nowadays, drugs don’t leave Paraguay, the drugs are confiscated here in our territory, and now the big challenge is to prevent drugs entering Paraguay, clearly the country is not a cocaine producer,” Paraguay’s President Santiago Peña told local media after the drug bust. Peña said the country is “used as drug route and obviously this (bust) is going to discourage (traffickers).”  “I think this is a signal sent to organized crime groups to stop using Paraguay, because they will be met with authorities that are determined,” the president said. (CNN)…[+]

Wet voor bestrijding crimineel geld nog verder verscherpt

money laundering

PARAMARIBO – De Nationale Assemblee (DNA) heeft dinsdag met brede steun de Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering (WMTF) gewijzigd, met als doel het internationaal financieel verkeer gerust te stellen dat Suriname geen crimineel geld faciliteert binnen de formele economie. Opvallend is de nadruk die het parlement legde op speciale maatregelen die gelden voor hoogwaardigheidsbekleders en hun directe familieleden, zelfs nadat zij hun functie hebben neergelegd.

 

Er werd uitgebreid gediscussieerd over de duur van de controlemaatregelen op deze groep. Aanvankelijk werd gesproken over levenslange monitoring, maar na een debat werd besloten tot een termijn van 7 jaar. NDP-fractieleider Rabin Parmessar, hoewel hij instemde met de wet, uitte zijn voorkeur voor een kortere termijn van 5 jaar. “De EU hanteert zelfs een termijn van 18 maanden. Waarom gaan wij naar 7 jaar? Ik begrijp dat administratieve redenen een rol spelen, maar ons voorstel van 5 jaar werd niet overgenomen. Dat is voor ons onbegrijpelijk”, verklaarde de oppositieleider in DNA.

 

Aan de andere kant verdedigde VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien het besluit van 7 jaar: “Ik denk dat dit nog steeds relevant is, omdat we kijken naar periodes die verder gaan dan de zittingsperiode van een regering. Artikel 16 van de gewijzigde wet verplicht financiële dienstverleners en gerelateerde instanties om een adequaat beleid te voeren voor risicobeoordeling, met specifieke aandacht voor politiek prominente personen en hun familieleden. Dit omvat het verkrijgen van goedkeuring van het senior management voor het aangaan of voortzetten van zakelijke relaties, naast regulier cliëntenonderzoek. Er wordt ook vereist dat zij de herkomst van vermogen en tegoeden vaststellen en doorlopend verscherpt toezicht uitoefenen op deze relaties.

De aangenomen wijzigingen zijn bedoeld om de integriteit van het financiële systeem te versterken en Suriname te conformeren aan internationale standaarden ter voorkoming van financiële criminaliteit…[+]

Dode en vijf gewonden nadat auto terras oprijdt in Parijs, bestuurder aangehouden

4 Dode en vijf gewonden nadat auto terras oprijdt in Parijs

PARIJS – Een automobilist heeft in Parijs een terras van een restaurant geramd. Er zouden een dode en zeker vijf gewonden zijn, melden Franse media. De bestuurder vluchtte maar werd later in de kraag gevat, net als een passagier die werd opgepakt. In ieder geval de bijrijder bleek alcohol te hebben gedronken en drugs te hebben gebruikt.

De chauffeur zou erg hard hebben gereden, verklaarde een ooggetuige. Van de gewonden zijn er drie ernstig aan toe. „Het lijkt erop dat het om een ongeluk gaat”, zo wordt een bron geciteerd. Het gaat om het terras van restaurant Le Ramus, aan de Avenue du Père Lachaise in de Franse hoofdstad, zo meldt Le Parisien. “Ik zag mensen op de grond liggen. Wat ik kon zien was gruwelijk. Ik ben van slag. We zitten hier al veertig jaar en het is hier altijd rustig op straat geweest, het is verschrikkelijk”, zegt een manager van een nabijgelegen restaurant.

De Franse politie is massaal aanwezig. Veel bewoners kunnen momenteel niet naar huis terugkeren. “Ik hoorde een geluid dat zo hard was dat ik dacht dat het om een bom ging”, zegt Souada die zo’n honderd meter verderop op een terras zit. Het incident vond plaats op de Avenue du Père Lachaise, niet ver van de bekende begraafplaats. In Parijs is momenteel iedereen erg op zijn hoede. Later deze maand gaan daar de Olympische Spelen van start. (De Telegraaf)…[+]

Richard Carapaz wint 17de etappe Tour de France

(22.00uur ) Richard Carapaz wint 17e etappe Tour de France

 

WIELRENNEN – Richard Carapaz (EF Education-Easy Post) heeft de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. Remco Evenepoel reed in het slot weg van Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard en doet een goede zaak in het klassement. Pogacar behoudt de gele trui.

Voor Carapaz was het zijn eerste ritzege in de Tour, waardoor hij nu etappes gewonnen heeft in alle drie de grote rondes. Eerder won de Zuid-Amerikaanse klimmer ook al drie ritten in de Giro en de Vuelta. In 2019 pakte de Ecuadoraan ook het eindklassement in de Ronde van Italië. Eerder dit seizoen kroonde hij zich al tot nationaal kampioen tijdrijden en won hij een rit in de Ronde van Colombia en in de Ronde van Romandië.

In de groep der favorieten roerden de grote kanonnen zich op de Col du Noyer. Gele trui Tadej Pogacar (UAE Emirates) versnelde en kreeg in de afdaling gezelschap van Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike). Evenepoel versnelde op zijn beurt op de slotklim naar Supdévoluy en liep uiteindelijk tien seconden in op Pogacar en twaalf op Vingegaard.

Donderdag krijgen de vluchters in de achttiende etappe een nieuwe kans op succes. Vanuit Gap vertrekken de renners voor een tocht van 179,5 kilometer. Onderweg liggen er met de Col du Festre, de Côte de Corps, de Col de Manse, de Côte de Saint-Apollinaire en de Côte des Demoiselles Coiffées maar liefst vijf beklimmingen van derde categorie. De aankomst ligt na meer dan twintig kilometer vals plat in Barcelonnette.                                                             (HLN)

Foto: Richard Carapaz heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen. (Foto: ESPN)

…[+]

PSG maakt serieus werk van komst Osimhen

Soccer Football - Champions League - Round of 16 - Second Leg - FC Barcelona v Napoli - Estadi Olimpic Lluis Companys, Barcelona, Spain - March 12, 2024 Napoli's Victor Osimhen in action with FC Barcelona's Ronald Araujo REUTERS/Albert Gea

VOETBAl – Victor Osimhen staat mogelijk voor een vertrek bij Napoli. Paris Saint-Germain toont concrete interesse in de 25-jarige spits, zo meldt Fabrizio Romano. De gesprekken met de entourage van de Nigeriaans international verlopen voorspoedig.

Volgens Romano staat Osimhen zelf ook open voor een dienstverband bij de Franse topclub. De Parijzenaren moeten dan nog wel een overeenkomst weten te sluiten met Napoli, over de te betalen transfersom. Hoeveel PSG bereid is om te betalen en het prijskaartje dat Napoli om de nek van Osimhen heeft gehangen, vermeldt Romano niet. Transfermarkt schat zijn huidige marktwaarde in op 100 miljoen euro. Eind vorig jaar tekende Osimhen een nieuw contract bij Napoli tot medio 2026, waarin naar verluidt een ontsnappingsclausule van grofweg 120 miljoen euro is opgenomen.

Il Mattino, een lokale krant in Napels, weet te melden dat Osimhen woensdag of donderdag zelfs al naar Parijs vliegt om een contract te tekenen bij de kampioen van Frankrijk. De voorzitter van Napoli, Aurelio De Laurentiis, zou het aanbod om spelers van PSG in de deal te betrekken hebben afgeslagen, waarna PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi besloot de ontsnappingsclausule in het contract van Osimhen te lichten. Volgens de berichtgeving kan de spits een jaarsalaris van 12 miljoen euro gaan opstrijken.

Osimhen staat sinds medio 2020 onder contract bij Napoli, dat met hem als aanvalsleider in 2023 de eerste landstitel in 33 jaar tijd wist te winnen. De spits was het afgelopen seizoen goed voor 17 goals en 4 assists.                                                                                         (VZ)

Foto: Victor Osimhen (l) moet de vervanger worden van de vertrokken Kylian Mbappé. (Foto: ESPN)

…[+]

Belgische verdachten van moord op Vlaams koppel op Tenerife overgeleverd aan Spanje

3 (20.00 uur) Belgische verdachten van moord op Vlaams koppel op Tenerife overgeleverd aan Spanje

BELGIE – De twee verdachten die in België zijn opgepakt in het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife, zijn overgeleverd aan Spanje. Dat bevestigt het federaal parket. Het verdere onderzoek is nu volledig in handen van de Spaanse autoriteiten, dat wel contact houdt met ons land.

Laura Trappeniers (66) en Marc Olbrechts (71) woonden al jaren op Tenerife, maar werden daar eind april als vermist opgegeven. De twee waren voor het laatst gezien op 22 april, twee dagen later volgde een opsporingsbericht. Ook hun auto, een blauwe Opel Mokka met Spaanse nummerplaat, was verdwenen. Op 27 april werd het zwaar verminkte lichaam van de vrouw teruggevonden in de Atlantische Oceaan. Van haar echtgenoot is nog steeds geen spoor.

Op 20 juni werden in het Spaanse onderzoek twee personen opgepakt in België en een derde in Spanje. De twee verdachten die in België zijn gearresteerd, zijn een vader en zoon uit Bergen. Michael A. (44) en Lucas A. (23) verzetten zich onmiddellijk na hun arrestatie tegen hun overlevering aan Spanje, maar stemden er uiteindelijk toch mee in. Volgens hun advocaat ontkennen beiden dat ze iets te maken hebben met de verdwijning en moord. Ze kenden de slachtoffers en waren buren, maar hadden op geen enkele manier een conflict met hen, aldus hun advocaat.   (HLN)…[+]

Zoon steelt verf vader om kamer vriendin te schilderen

13 (20.00 uur) Zoon steelt verf vader om kamer vriendin te schilderen

PARAMARIBO – Quince S. (37) heeft zijn vader benadeeld. Hij heeft emmers met verf, koper, een accu, radiator en andere spullen gestolen.

De vader heeft bij de politie opgegeven de spullen die door zijn zoon zijn gestolen. Quince S. geeft de diefstal van de emmers verf en twee kilo koper toe, maar betwist de overige spullen te hebben gestolen. Volgens hem liegt zijn vader. Met de gestolen verf heeft hij de kamer van een vriendin geverfd.

Verder heeft Quince S. zijn vader bedreigd met een mes. Zijn lezing is dat zijn vader hem eerst had bedreigd met een vuurwapen. Daarom bedreigde hij zijn vader met een mes. Omdat de verdachte de diefstal van bepaalde goederen ontkent, zal zijn vader als getuige in de rechtszaal worden gehoord. De verdachte blijft in voorarrest. WJ…[+]

Opti blikt tevreden terug naar trainingskamp Olympische Spelen

(19.00 uur) Opti blikt tevreden terug naar trainingskamp voor Olympische Spelen

BADMINTON – Sören Opti heeft zijn trainingskamp in Zwitserland afgesloten, en zich aangemeld bij de trainingskamp van het Surinaams Olympisch Comité. Opti is de enige badmintonner, die Suriname gaat vertegenwoordigen bij de komende Olympische Spelen in Parijs, welke op 26 juli van start gaan.

Opti heeft met donaties ervoor kunnen zorgen dat hij aan een trainingskamp kon deelnemen in Zwitserland. Voor Opti was dit een leerrijk trainingskamp en het zal hem veel helpen bij de komende wedstrijden in Parijs. De Suriname badmintonner heeft zich nu aangesloten bij het  trainingskamp van het Surinaams Olymisch Comite (SOC), eveneens in Zwitserland. Hier zal Opti zijn voorbereidingen treffer met Gilmar Jones, die naar Zwitsersland is afgereisd als bondscoach van Opti.

Op 21 juli zal Opti samen met Jones van Zwitserland vertrekken naar Parijs. Opti is ingedeeld in groep A, samen met de Chinees Yu Qi Shi en de Italiaan Giovanni Toti. Qi Shi is de nummer een van de wereld en wordt gezien als topfavoriet om de gouden medaille te winnen. De eerste wedstrijd bij het onderdeel badminton wordt op 27 juli afgewerkt.

Foto: Sören Opti heeft trainingskamp succesvol afgesloten. …[+]

MH17 passengers’ relatives mark 10 years since plane was shot down

2 (19.00 uur) MH17 passengers’ relatives mark 10 years since plane was shot down

MALAYSIA – Relatives of passengers killed when Malaysia Airlines Flight 17 was shot down over Ukraine gathered with officials at Australia’s Parliament House on Wednesday to mark the 10th anniversary of the tragedy that claimed 298 lives. One of those relatives, Paul Guard, mostly blames the conflict raging in eastern Ukraine a decade ago for the missile attack that killed 38 Australian citizens and permanent residents including his parents, Toowoomba doctors Roger and Jill Guard. I don’t think anyone intended to bring down a passenger plane. So in that sense, I’m heartbroken that the conflict continues,” Paul Guard told Australian Broadcasting Corp ABC

But I think that a lot of families would really have just liked an acknowledgement that what happened was wrong and that Russia should not have been waging war,” the son added. The conflict has since escalated into a full-scale war with Russia’s invasion of its smaller neighbor in February 2022.The pro-Russia rebel-held border region from where a Soviet-era Buk surface-to-air missile was fatefully launched and the fields where much of the debris landed after the Boeing 777 disintegrated is now territory controlled by the Russian military. Moscow has repeatedly denied responsibility for MH17’s destruction and refused to hand over two Russians and a Ukrainian convicted by a Dutch court in absentia in 2022 of murder.

Russia continues to be pursued under international law by the Netherlands through the European Court of Human Rights and by Australia and the Netherlands jointly through the International Civil Aviation Organization Council, or ICAO, over its alleged role in bringing down MH17. Australian Foreign Minister Penny Wong told Wednesday’s service she was appalled” that Russia had withdrawn from the ICAO proceedings in June.

The case will continue and we will not be deterred in our commitment to hold Russia to account,” Wong told the gathering that included foreign diplomats. Today, on behalf of the Australian government, I recommit again to our collective pursuit of truth, justice and accountability for the outrages perpetrated on 17th July, 2014 she added. A commemoration is also planned in the Netherlands later Wednesday at a monument near Schiphol Airport, from where MH17 left on its way to the Malaysian city of Kuala Lumpur. Australian Attorney-General Mark Dreyfus will represent Australia at that monument, where 298 trees were planted to commemorate each victim and sunflowers like those that grew at the crash site. He expected the Netherlands-Australia case against Russia would be back before the ICAO in October despite Moscow’s withdrawal. (CCN)…[+]

Nieuw EU-parlement steunt Oekraïne en veroordeelt Orbáns bezoek aan Rusland

2 (18.00 uur) Nieuw EU-parlement steunt Oekraïne en veroordeelt Orbáns bezoek aan Rusland

FRANKRIJK – Het nieuwe Europees Parlement heeft woensdag op zijn tweede zittingsdag zijn onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne uitgesproken. Ook veroordeelt het Europarlement het bezoek van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan Rusland. De steunverklaring voor Oekraïne en tegen Orbán kreeg de steun van 459 van de 720 Europarlementariërs. 137 parlementariërs stemden tegen en 47 onthielden zich van stemming. De radicaal-rechtse Patriotten voor Europa, waar de PVV toe behoort, en Europa van Soevereine Naties ESN stemden tegen. Die twee fracties hebben samen 109 zetels.

De EVP, de grootste politieke familie van het Europees Parlement, had het initiatief genomen tot de steunverklaring aan Oekraïne en de daarin opgenomen veroordeling van Orbán. Het wordt Orbán, als premier van het land dat de komende zes maanden voorzitter van de Europese Unie is, zwaar aangerekend dat hij zonder overleg een ‘vredesmissie’ is gestart om een einde te maken aan de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Het parlement noemt het bezoek van de premier een “flagrante schending” van de EU-verdragen en het buitenlands beleid van de EU.

Hongarije is op dit moment tijdelijk EU-voorzitter. Voor de Europese Commissie was de soloactie reden om de vergaderingen die Hongarije in Boedapest organiseert de komende tijd te boycotten. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, heeft zich fel uitgesproken tegen de actie van Orbán.

Met de steunverklaring aan Oekraïne herbevestigt het parlement zijn steun voor de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen. Het gaat om politieke, financiële, economische, humanitaire, militaire en diplomatieke steun, zolang Oekraïne dat nodig heeft om Rusland te verslaan. De oorlog van Rusland tegen Oekraïne maakt deel uit van een bredere aanval op de democratische wereld en onze waarden. We moeten onze militaire steun aan Oekraïne opvoeren zolang dat nodig is”, zei Andrzej Halicki, parlementslid en vicevoorzitter van de EVP-fractie.    (NU)…[+]

Twee roofverdachten opgepakt

12 (18.00 uur) Twee roofverdachten opgepakt

PARAMARIBO – J.W. en J.S. zijn in de kraag gevat in verband met betrokkenheid bij een beroving in een woning aan de Hanna’s Lustweg. Ze zouden een vrouw in haar woning hebben overvallen.

J.W. werd door omstanders gearresteerd, terwijl J.S. door de politie is opgespoord en aangehouden. Er wordt vermoed dat beide mannen, van wie één gewapend was met een vuurwapen, de daad hebben gepleegd. Ze hebben een mobiele telefoon buitgemaakt. De verdachten, die niet gemaskerd waren, drongen de woning via de achterdeur binnen, die vermoedelijk niet op slot was. Ze vielen de vrouw aan die in diepe rust was. Het gaat om een laagbouwwoning waar de beroving is gepleegd. Het slachtoffer heeft geen letsel opgelopen. De politie heeft de twee aangehouden mannen na afstemming met het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. WJ…[+]

 

Manchester United en Marseille akkoord over Greenwood

LILLE, FRANCE - JANUARY 14: Leny Yoro of Lille OSC controls the ball during the Ligue 1 Uber Eats match between Lille OSC and FC Lorient at Stade Pierre-Mauroy on January 14, 2024 in Lille, France. (Photo by Franco Arland/Getty Images)

VOETBAL – Mason Greenwood gaat vertrekken bij Manchester United. De club van Erik ten Hag is het met Olympique Marseille eens geworden over een transfer van de veelbesproken aanvaller. Dat meldt The Athletic.

Greenwood werd verbannen bij Manchester United, omdat hij door zijn toenmalige vriendin werd beschuldigd van mishandeling en verkrachting. De club besloot hem uit de selectie te zetten en hem later te verhuren aan Getafe, waar Greenwood zijn carrière nieuw leven in wist te blazen. Dat leverde interesse op van meerdere clubs, maar Marseille wint de strijd.

Marseille betaalt ruim dertig miljoen euro vast voor Greenwood en een bonus van ongeveer vier miljoen euro. Manchester United heeft een aanzienlijk doorverkooppercentage weten te bedingen. De hoogte daarvan is onbekend, maar in een eerder stadium boden clubs als Lazio een doorverkooppercentage van vijftig procent aan. Wel boden zij lagere bedragen. Greenwood tekent in Frankrijk tot de zomer van 2029. (VI) …[+]