Nieuws volgens datum: 27 Jul, 2024

Nationale Commissie Jubileumjaren biedt jaarverslag aan president Santokhi

PRESIDENT-CHANDRIKAPERSAD-SANTOKHI-768x509-1

PARAMARIBO – In 2023 heeft de Surinaamse bevolking verschillende jubilea mogen vieren. In oktober 2022 werd de Nationale Commissie Jubileumjaren ingesteld om de activiteiten rondom deze jubilea succesvol te organiseren. De commissie heeft haar beoogde doelen bereikt en heeft in dit kader een jaarverslag overhandigd aan president Chandrikapersad Santokhi. In dit verslag, dat is gebundeld in een boekwerk, zijn de hoogtepunten van de commissie sinds haar oprichting tot de voltooiing van haar taken opgenomen. De overhandiging vond donderdag plaats.

Commissievoorzitter Jack Uden blikt terug op de afgelopen periode en beoordeelt deze als succesvol, ondanks de uitdaging om alle groepen achter zich te krijgen. Uden spreekt de hoop uit dat de waarden van voorouders niet slechts gekoesterd worden, maar dat er ook continuïteit plaatsvindt ten behoeve van toekomstige generaties. “Dan pas is wat wij gedaan hebben in 2023 inderdaad geslaagd”,  benadrukt de voorzitter. Zelf heeft hij er veel voordeel aan gehad doordat hij uit verschillende situaties lering heeft kunnen trekken.

Om integratie en conservatie van cultureel erfgoed te bevorderen, heeft het team zich enorm ingezet. “Er is alles aan gedaan om bij elke herdenking alle bevolkingsgroepen te betrekken”,  stelt de voorzitter. Het kunnen verenigen van bevolkingsgroepen bij evenementen bepaalt volgens hem mede het succes.

In het boekwerk zijn verschillende hoogtepunten beschreven. Het gaat om de viering van 150 jaar Hindoestaanse Immigratie, 160 jaar Keti Koti Dey, 170 jaar Chinese Immigratie, 170 jaar Portugese Immigratie in Suriname en het Fosten Kukru Festival. Uden is het staatshoofd zeer erkentelijk voor het vertrouwen dat hij in hen stelde om de taak uit te voeren. Ook de presidentiële aanwezigheid bij iedere viering werd gewaardeerd door de voorzitter. President Santokhi toonde zich ingenomen met de inspanningen van de groep in het afgelopen jaar en nam het boekwerk met vreugde in ontvangst. Hij sprak zijn dank uit voor de inzet en betrokkenheid van de commissieleden gedurende het afgelopen jaar. Gezien het succes van de commissie hebben zowel de commissieleden als de subcommissieleden diverse voorstellen ingediend. Eén van de suggesties is om de commissie in enige vorm te blijven bijeenroepen, zodat er in 2025 een gedegen organisatie kan worden neergezet ter gelegenheid van de viering van 50 jaar Onafhankelijkheid van Suriname…[+]

Endrick in tranen tijdens presentatie Real Madrid in volgepakt Bernabéu

23.00 Endrick in tranen tijdens Real Madrid

VOETBAL – Endrick is officieel speler van Real Madrid. De achttienjarige aanvaller werd zaterdagmiddag in het Estadio Santiago Bernabéu gepresenteerd aan duizenden uitzinnige Madrileense fans en dat zorgde voor een emotioneel moment bij de hoofdrolspeler zelf.

Een kleine week geleden werd Endrick achttien jaar oud, en dat betekende dat hij vanaf dat moment officieel mocht tekenen bij Real Madrid. Dat is zaterdagmiddag gebeurd. De Braziliaan heeft zijn handtekening gezet onder een contract dat hem voor zes seizoenen aan De Koninklijke verbindt. Naar verluidt betalen zij een totaalsom van zeventig miljoen euro aan Palmeiras, de voormalig werkgever van Endrick, die in Madrid gaat spelen met rugnummer zestien.

Nadat Endrick succesvol medisch was gekeurd en de handtekeningen onder zijn contract waren gezet, kon het spektakel beginnen in Bernabéu. De huisvesting van Real Madrid was inmiddels volgelopen met duizenden fans, net als dat enkele weken geleden bij Kylian Mbappé het geval was. Naar schatting waren er zo’n veertig duizend fans op het evenement afgekomen.

Nadat Florentino Pérez had verteld hoe geweldig de club Real Madrid is, was het tijd voor Endrick om het Bernabéu te betreden. De voorzitter sprak de nieuwe aanwinst toe. “Een dag als vandaag hebben alleen grote spelers meegemaakt. Je gaat hier teamgenoten van het Braziliaanse team ontmoeten, die je zullen hebben verteld wat het betekent om speler van Real Madrid te zijn. Vandaag begint je verhaal. Welkom in je nieuwe huis’, aldus Pérez.

Vervolgens was het woord aan Endrick, die nog met een grote glimlach begon. “Ik wil iedereen bedanken voor hun komst. Ik ga jullie erbij betrekken, ik had dit allemaal niet verwacht, zoveel mensen”, aldus het talent, dat vervolgens besefte wat hem allemaal overkwam. Hij (en zijn ouders) barstten in tranen uit. “Ik ben altijd een grote fan van Real Madrid geweest en vanaf vandaag ga ik hier spelen. Ik heb geen woorden om te beschrijven wat er allemaal gebeurt. Ik heb altijd al hier willen zijn en vandaag is dat uitgekomen”, besloot Endrick, die afsloot met de bekende Real Madrid-spreuk ‘Hala Madrid!” (VI) …[+]

As Venezuela’s election nears, opposition figures face Maduro’s repression

5 (22.00 uur) As Venezuela’s election nears, opposition figures face Maduro’s repression

MARACAIBO –  The journey from the Venezuelan capital of Caracas to the coastal city of Maracaibo should only take about nine hours. For Maria Corina Machado, however, it took closer to 12.

Machado, a popular opposition leader, had hit the road in the final days of Venezuela’s presidential race to campaign on behalf of Edmundo Gonzalez Urrutia, the candidate hoping to unseat President Nicolas Maduro. But as she travelled between cities, Machado noticed government forces had blocked the roads. Gas stations were mysteriously closed along her route.

Machado has grown accustomed to such obstacles, though. As she explained at a news conference at her party headquarters in Maracaibo on July 24, she sees the obstructions as the last gasp of an authoritarian government struggling to maintain its grip on power. “This is a confession from a regime that knows it is defeated,” Machado said, as she cited yet another example: efforts to deny accreditation to citizens wishing to act as poll monitors.

“But just like we have overcome all these obstacles, we’re also going to overcome this one.”  On Sunday, Venezuelans head to the polls to vote for the presidency. But Maduro, the socialist president who has been in power since 2013, has struggled in the polls, trailing Gonzalez by wide margins. An opposition victory could bring nearly a quarter century of socialist rule to a close. Opposition leaders like Machado, however, warn that Maduro will not leave office without a fight. They anticipate the Maduro government will continue to sabotage their efforts — even if it means subverting democracy at the ballot box. (Al Jazeera)…[+]

Gewonde tijdens grote vechtpartij in centrum Rotterdam

5 (22.00 uur) Gewonde tijdens grote vechtpartij in centrum Rotterdam

ROTTERDAM – Tijdens een vechtpartij op de Coolsingel in Rotterdam is zaterdagavond iemand gewond geraakt. Volgens de politie waren ongeveer vijftig mensen bij de ruzie betrokken. De gewonde is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Enkele uren nadat in het centrum van de stad het Zomercarnaval was gehouden brak de ruzie uit. Over het verloop van het evenement zelf waren de politie en de organisatie eerder op de avond positief. Vorig jaar werd de straatparade nog overschaduwd door diverse schiet- en steekpartijen, waarbij enkele mensen gewond raakten. Om de veiligheid beter te kunnen bewaken, was er dit jaar geen officieel avondprogramma op de Coolsingel. Hoewel de parade rond 19.00 klaar was, bleef het na afloop wel druk op straat in het centrum.

Waar de ruzie om te doen was, is onbekend. De vechtpartij duurde volgens een woordvoerster van de politie kort. Hoe het slachtoffer eraan toe is, wist ze niet. De politie heeft geen aanhoudingen verricht. (De Telegraaf)…[+]

Slot geniet van nieuwe parel bij Liverpool

21.00 Slot geniet van nieuwe parel bij Liverpool

VOETBAL – Trey Nyoni (17) laat een goede indruk achter op Arne Slot tijdens zijn eerste weken als manager van Liverpool. Dat liet de Nederlandse oefenmeester zaterdag blijken tijdens een persmoment na afloop van de 1-0 zege op Real Betis.

Liverpool verblijft deze zomer in de Verenigde Staten om zich optimaal voor te bereiden op het nieuwe seizoen van de Premier League. Oranje-internationals Virgil van Dijk, Ryan Gravenberch en Cody Gakpo zijn nog niet van de partij in de 28-koppige selectie van Slot. Zwollenaar Sepp van den Berg wel. Ook spelers als Alisson Becker, Ibrahima Konaté, Trent Alexander-Arnold, Alexis Mac Allister, Diogo Jota, Darwin Núñez en Luis Díaz ontbreken nog vanwege hun deelname aan Copa América en het Europees kampioenschap.

Slot kan wel een beroep doen op Mohamed Salah, Dominik Szoboszlai, Andy Robertson, Curtis Jones, Wataru Endo en Harvey Elliott. Verder hebben the Reds een hoop talenten meegenomen naar de Verenigde Staten. De zeventienjarige middenvelder Nyoni is er een om in de gaten te houden. Vrijdagnacht oefende Liverpool in Pittsburgh tegen Real Betis. Nyoni begon op de bank, maar moest al na een half uur invallen voor Curtis Jones. In de 34ste minuut kwam Liverpool op voorsprong toen Nyoni een aanval opzette waaruit Dominik Szoboszlai uiteindelijk het eindstation was.

Slot is tevreden met zijn pupil. “Trey deed het goed, al was het maar een uur. Hij was betrokken bij het doelpunt met een pass tussen de linies en daarnaast was hij ook betrokken bij onze grootste kans in de tweede helft.”“Hij deed het uitstekend, maar hij is pas zeventien”, ging Slot verder. “Zijn lichaam moet nog volgroeien, dus we zijn heel voorzichtig met hem. Hij doet niet elke sessie mee. Je kan zijn kwaliteit zien, maar hij moet nog wat stappen maken om in de Premier League te kunnen spelen. Een interessante speler is hij zeker.”

 

Liverpool nam Nyoni in de zomer van 2023 over van Leicester City. Jürgen Klopp liet de Engelse jeugdinternational vorig seizoen al debuteren tijdens het gewonnen FA Cup-duel met Southampton (3-0). Nyoni deed twaalf minuten mee. (VZ) …[+]

French rail network partially restored after Olympic-day ‘sabotage’

4 (20.00 uur) French rail network partially restored after Olympic-day ‘sabotage’

PARIS –  France’s high-speed TGV rail service is expected to return to normal by Monday, the government and railway operator said, a day after sabotaged signal stations and cables caused widespread chaos hours before the Paris Olympics opened.

“The complete return to normal is expected for Monday,” Transport Minister Patrice Vergriete told journalists on Saturday. Vergriete said security on the network was strengthened, with 250 personnel and 50 surveillance drones deployed along with police helicopters.

The attacks raised security concerns as the French capital hosts the world’s largest sporting event. While an investigation is under way, the authorities have not identified the perpetrators.  “Who is responsible? Either it’s from within, or it’s been ordered from abroad, it’s too early to say,” Interior Minister Gerald Darmanin told France 2 television.

There has been no immediate claim of responsibility for the widespread disruption. Railway company SNCF said it had made progress in partially restoring services. But there were widespread delays and cancellations.

SNCF said its agents worked through the night in adverse weather conditions to improve traffic from the north, east and west to Paris. As of Saturday morning, normal service had resumed on the eastern high-speed line.  “On the north, Brittany and southwest high-speed lines, seven out of 10 trains on average will run with delays of one to two hours,” SNCF said. (Al Jazeera) …[+]

 

Trump gaat terug naar plek van aanslag om campagne te voeren

4 (20.00 uur) Trump gaat terug naar plek van aanslag om campagne te voeren

WASHINGTON – De Amerikaanse ex-president Donald Trump wil terug naar de plek waar bijna twee weken geleden een aanslag op hem werd gepleegd toen hij daar campagne voerde.

Trump, die opnieuw president wil worden, raakte gewond aan een oor door een kogel. Hij moest zijn speech tijdens de rally afbreken en werd weggevoerd.  “Ik ga terug naar Butler, Pennsylvania, voor een grote en schitterende rally”, kondigde Trump aan op sociale media. Hij noemde geen datum. (De Telegraaf) …[+]

Anti Fraude Platform Opgericht

11 Anti Fraude Platform Opgericht

PARAMARIBO – Onder het motto ‘controle is geen daad van vijandschap’, maar onder de gegeven historische en hedendaagse ervaringen een dringende noodzaak, is woensdagavond in het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) het AntiFraude Platform (AFP) opgericht.

Het platform is een initiatief van de oppositionele politieke partijen in de Nationale Assemblee; de Nationale Democratische Partij (NDP), de Nationale Partij Suriname (NPS), en de Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). Het doel was een platform in het leven te roepen dat onafhankelijk van de verkiezingsautoriteiten controle uitoefent op het traject voor, tijdens, en na de verkiezingen van 25 mei 2025. Hoewel het een initiatief vanuit de politiek betreft, is het hier een platform bestaande uit politieke organisaties en maatschappelijke groeperingen.

Om invulling hieraan te geven, zijn de politieke en maatschappelijke groeperingen uitgenodigd de bijeenkomst bij te wonen. Na inleidingen van de initiatiefnemers Rabin Parmessar (NDP), Gregory Rusland (NPS), en Ronnie Asabina (BEP), is met de vertegenwoordigers van de organisaties gediscussieerd over het waarom, de structuur, draagkracht, en het mandaat van het toen nog op te richten platform. Tijdens de bijeenkomst, die goed was vertegenwoordigd, is jurist, ex-minister, en voormalig voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, bereid gevonden leiding te geven aan het AFP.

Naast Silos komen in het bestuur van het platform vertegenwoordigers van politieke organisaties en maatschappelijke organisaties, die binnen twee weken een vertegenwoordiger zullen afvaardigen, waarna deze aan de samenleving bekend zullen worden gemaakt. De verantwoording van de controlewerkzaamheden van het AFP zal plaatsvinden in een reguliere structuur van een plenaire bijeenkomst van alle bij het platform aangesloten organisaties en het publiek.

Uit de inleidingen en de discussie is voortgekomen dat dit geen nieuw initiatief is en dat de noodzaak daarvan bij elke gehouden verkiezing is gebleken, maar dat de toen genomen initiatieven om veelal partijpolitieke en andere redenen niet van de grond zijn gekomen. De noodzaak wordt met name ingegeven door de vele misstanden, gebreken, en frauduleuze handelingen die elke keer weer een negatieve impact hebben op het verkiezingsproces. Hiervan getuigen de vele documentaties die door de jaren heen zijn samengesteld door verschillende verkiezingsautoriteiten, zoals het Centraal Hoofdstembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau, maar ook rapportages van onafhankelijke buitenlandse waarnemers, de media, en het publiek. Dit ongeacht het politieke regime en de politieke overheid die op dat moment verantwoordelijk zijn voor de organisatie en controle van de verkiezingen…[+]

Atlético Madrid versterkt zich achterin met Europees kampioen

19.00 Atlético Madrid versterkt zich achterin met Europees kampioen

VOETBAL – Atlético Madrid heeft zich versterkt met Robin Le Normand. De verdediger komt over van Real Sociedad. Deze zomer kroonde Le Normand zich als basisspeler van Spanje nog tot Europees kampioen.

Le Normand heeft in Madrid een contract tot medio 2029 getekend. De 27-jarige verdediger is geboren in Frankrijk en komt uit de jeugdopleiding van Stade Brest. Al na één wedstrijd in het eerste maakte hij de overstap naar Real Sociedad. Le Normand speelde negen seizoenen in Baskische dienst, waarin hij tot 221 wedstrijden in het eerste elftal kwam.

Beide clubs doen geen uitspraken over de transfersom, maar volgens de Spaanse media heeft Atlético dertig miljoen euro op tafel gelegd. Bij Atlético Madrid moet Le Normand de concurrentiestrijd aangaan met onder anderen Axel Witsel, César Azpilicueta, José Giménez en Reinildo. (VI) …[+]

Israël geeft meer burgers in Khan Younis opdracht te vertrekken

3 (18.00 uur) Israël geeft meer burgers in Khan Younis opdracht te vertrekken

KHAN YOUNIS –  De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft burgers in een deel van het zuidoosten van Khan Younis opgedragen om te vertrekken. Het gaat om stukken van de stad die eerder niet aangevallen zouden worden, omdat ze bij het humanitaire gebied hoorden, maar waar nu toch operaties gaan plaatsvinden.

Volgens de krijgsmacht zijn vanuit dit deel van de stad in Gaza talloze terreurdaden gepleegd. Er zouden van daaruit ook raketten zijn afgevuurd. De IDF zegt dat burgers naar gebieden dichter bij de kust moeten vertrekken om te voorkomen dat ze tussen de gevechten terechtkomen. Er komt volgens de krijgsmacht een “krachtig optreden tegen de terroristische organisaties” aan.

In Gaza komt het vaak voor dat grote aantallen burgers moeten vertrekken voor aanstaande aanvallen van Israël. Alleen in Khan Younis zijn volgens de Verenigde Naties sinds maandag al zeker 182.000 mensen gevlucht. Ook vrijdag werden in het oosten van Khan Younis nog zware gevechten gemeld. Het humanitaire gebied is vaker verkleind. (De Telegraaf) …[+]

Easyjet co-pilot ‘is rushed to hospital after fainting on a flight from London to Lisbon’

3 (18.00 uur) Easyjet co-pilot 'is rushed to hospital after fainting on a flight from London

LISBON – An easyJet co-pilot has been rushed to hospital after fainting on a flight from London to Lisbon. The incident happened today on a plane with 193 passengers on board. It was not immediately clear what airport the plane had left from, although it is thought to have been London Luton.

Local reports are saying the pilot landed the aircraft without any problems and his colleague was attended to by paramedics on the runway before being taken to Lisbon’s Santa Maria Hospital. EasyJet has been approached for a comment.

A Ryanair plane had to make an emergency landing at Faro Airport last December after the pilot fell ill. The aircraft was heading from London Stansted to Morocco. The pilot told passengers before landing that he wasn’t feeling well and the diversion triggered a ‘red alert’ at the airport.  A spokesman for Ryanair said at the time: ‘This flight from Stansted to Morocco diverted to Faro when one of the pilots became ill. ‘The aircraft landed normally, and passengers were transferred to an alternative aircraft operated by another crew before continuing to Morocco.’ Last April a packed easyJet plane heading to Agadir in Morocco from London Gatwick had to divert to Faro.

Local reports at the time said the flight diversion was the result of the pilot suffering an ‘indisposition’, and led to an identical red alert being activated before the Airbus A320 was landed safely.  EasyJet said in a comment at the time: ‘easyJet can confirm that flight EZY6469 from London Gatwick to Agadir on 21 April diverted to Faro due to the First Officer requiring medical assistance.

‘The Captain performed a routine landing in accordance with standard operating procedures and the aircraft was met by medical services on arrival in Faro. ‘A replacement crew was arranged and passengers have since continued their journey to Agadir. We apologise for any inconvenience experienced due to the diversion and resulting delay.’ ‘The safety and well-being of its passengers and crew is easyJet’s highest priority.’ (Dailymail.co) …[+]

Dovbyk slechts één stap verwijderd van overstap naar nieuwe club

17.00 Dovbyk slechts één stap verwijderd van overstap naar nieuwe club

VOETBAL – Artem Dovbyk gaat de overstap maken naar AS Roma, zo meldt La Gazzetta dello Sport. De 27-jarige Oekraïner, die vorig seizoen als spits van Girona topscorer van LaLiga werd, leek eerst op weg naar Atlético Madrid, maar AS Roma lijkt de deal nu te hebben gekaapt. Roma zou slechts ‘één stap verwijderd’ zijn van een deal met Dovbyk.

Dovbyk heeft een afkoopclausule van 40 miljoen euro in zijn contract staan bij Girona, maar hoogstwaarschijnlijk wordt het een pakketdeal die richting dat bedrag kan oplopen, zo luidde het. Waar eerder werd gemeld dat Dovbyk persoonlijk akkoord zou zijn met Atlético Madrid, zou Roma ondertussen de deal willen kapen. Dat lijkt zelfs te gaan lukken, daar de entourage van Dovbyk vrijdag in Rome was, waar een akkoord werd bereikt.

Roma zou nu ‘één stap verwijderd’ zijn van het vastleggen van Dovbyk, zo schrijft La Gazzetta dello Sport. De Italianen zouden een bod van 32 miljoen euro klaar hebben liggen plus bonussen die oplopen tot 5 miljoen euro. Dat aanbod zou erg in de buurt komen van de wensen van Girona. Dovbyk wordt gezien als de perfecte spits voor de plannen van trainer Daniele De Rossi en een ‘groen licht’ zou erg dichtbij zijn, aldus de roze sportkrant. De verwachting is dat de deal binnen de komende 48 uur zal worden gesloten.

Girona ziet met het naderende vertrek van Dovbyk opnieuw een sterkhouder uit het succesjaar vertrekken. Eerder werd bekend dat middenvelder Aleix García zijn carrière vervolgt bij Bayer Leverkusen, dat 18 miljoen euro betaald heeft voor zijn diensten. Dovbyk maakte afgelopen seizoen veel indruk bij stuntploeg Girona, dat zich met een derde plaats in de eindklassering voor het eerst in de clubhistorie plaatste voor de Champions League. Dovbyk werd met een totaal van 24 doelpunten topscorer van de Spaanse competitie. (VZ) …[+]

Diensten Juspol mogen maximaal duizend liters brandstof bijtanken

10 Diensten Juspol mogen maximaal duizend liters brandstof bijtanken

PARAMARIBO – De verschillende diensten van het Ministerie van Justitie en Politie (Juspol) mogen vanaf donderdag dagelijks maximaal duizend liters brandstof op rekening bijtanken. Het Korps Politie Suriname, Korps Brandweer Suriname, Korps Penitentiaire Ambtenaren, Beveiliging- en Bijstandsdienst Suriname en de afdelingen van het ministerie delen samen de duizend liters brandstof.

Commissaris van politie Rishi Akkal weet niet hoeveel brandstof uit de duizend liters de politie zal toekomen. “Wij hebben wel afgestemd dat de politie van voldoende brandstof wordt voorzien uit de bulk.” Volgens Akkal heeft de politie plan B klaar om brandstof ter beschikking te hebben. Hij heeft vernomen dat er een beperking is bij het bijtanken van dienstvoertuigen van de politie. Toen deze mededeling werd gedaan, had de politie meteen contact opgenomen met het Ministerie van Justitie en Politie. “Op dat niveau worden er interventies gepleegd.” Akkal zegt dat de korpsleiding een duidelijk signaal geeft dat het Korps Politie Suriname paraat staat. “Wij hebben andere strategieën om te voorzien in de operaties. De gemeenschap hoeft niet te vrezen, want de politie zal haar diensten blijven voortzetten.” WJ…[+]