Nieuws volgens datum: 29 Jul, 2024

Eerste Surinaamse zwemmer vandaag in actie

Paris

ZWEMMEN – Zwemmer Irvin Hoost komt vandaag in actie op de 100 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen 2024. De vlaggendrager zal rond 06.18 uur (Surinaamse tijd) in het water van de Paris la Défense Arena duiken.

Hoost is ingedeeld in de tweede serie met zeven andere zwemmers. De Surinaamse zwemmer zal zwemmen in baan 2. Collins Saliboko van Tanzania zwemt in baan 1. Antoine de Lapparent (Combodja) zwemt in baan 3, terwijl Nixon Hernández van El Salvador in baan 4 is geplaatst. Baan 5 is voor Ovesh Purahoo van Mauritius en baan 6 is voor Samiul Islam Rafi van Bangladesh. De 25-jarige Issa Al-Adawi van Oman zwemt in baan 7 en Yousef Abubaker van Libië in baan 8.

Hoost heeft een inschrijftijd van 53.16 seconden. Van zijn serie heeft Purahoo de beste inschrijftijd. De zwemmer van Mauritius heeft een inschrijftijd van 52.55 seconden. Het wereldrecord op de 100 meter vrije slag is op naam van de Chinees Zhanle Pan. Op 10 februari 2024 zette hij in Doha een tijd neer van 46.80 seconden. Pan zal tijdens de voorronde in de tiende serie zwemmen. Na Pan heeft de Roemeen David Popovici de tweede snelste inschrijftijd van 46.86 seconden. Popovici zal tijdens de voorronde in de negende serie zwemmen.  

Van de 79 zwemmers die deelnemen aan de voorronde zullen de beste zestien zich plaatsen voor de halve finale. Van de zestien zwemmers plaatsten uiteindelijk de beste acht zwemmers voor de finale…[+]

Grenades volgende CFU-tegenstander van Robinhood

(23.00 uur) Grenades volgende CFU

VOETBAL – Robinhood ontmoet Grenades (Antigua and Barbuda) in de kwartfinale van de Caribbean Football Union (CFU) Club Shield 2024. Deze ontmoeting wordt vandaag gespeeld in het Rignaal ‘Jean’ Francisca stadion in Curaçao.

Robinhood plaatste zich voor de kwartfinale, door met 4-1 te winnen van het Frans-Guyanese Étoile Matoury. De doelpunten van Robinhood werden gemaakt door Jamilhio Rigters (2x), Don Tuur en Shaquille Cairo. Doekoe Gordon maakte het doelpunt van Étoile Matoury. Grenades versloeg Real Rincon (Bonaire) in de achtste finale met 2-1. Malcolm Stewart en Luis Labrada maakten de doelpunten voor Grenades, terwijl Ayrton Cicilia de treffer van Real Rincon maakte.

Voor trainer Roberto Gödeken van Robinhood was de eerste wedstrijd heel belangrijk. “Het maakt niet uit hoe je de wedstrijd wint. Het belangrijkste is dat je alvast de overwinning behaald. Dit hebben de jongens van Robinhood wel goed gedaan.” De oefenmeester verwacht dat dit een zwaar toernooi gaat worden. “Behalve dat er meer teams bij zijn gekomen, zijn we het ook aan onszelf verplicht om als kampioen te eindigen. We hopen dat wij in dit toernooi weer gaan groeien.”

Gödeken plaatste ook kanttekeningen over de format van het toernooi. Vroeger was het zo dat teams in groepen werden geplaatst, maar nu is het direct een knock out-systeem. “Ik vind het wel jammer dat ploegen na een wedstrijd al klaar zijn. Ploegen hebben soms wedstrijden nodig om te groeien in het toernooi. Ik hoop dat CFU wel daaraan aandacht schenkt, waarbij teams een voorronde kunnen hebben.”

Foto: De spelers van Robinhood zijn dolblij na het behalen van de zege  tegen Étoile Matoury. (Foto: CFU) …[+]

 

Rusland niet betrokken bij aanval op Frans treinnetwerk, beweert Kremlin

6 (22.00 uur) Rusland niet betrokken bij aanval op Frans treinnetwerk

PARIJS – Afgelopen vrijdag, enkele uren voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs, vond er een massale en gecoördineerde aanval op het Franse spoornetwerk plaats. Vandalen stichtten brand en sneden glasvezelkabels door op verschillende belangrijke TGV-lijnen doorheen Frankrijk. Daardoor was de dienstverlening van de hogesnelheidstreinen het hele weekend ernstig verstoord.

Ook afgelopen nacht was er een sabotageactie, deze keer op delen van het glasvezelnetwerk van verschillende telecomoperatoren. Daardoor kampen heel wat mensen in zes Franse departementen met internetproblemen. Het is voorlopig niet duidelijk of de twee incidenten aan elkaar gelinkt zijn. De Franse politie heeft intussen een lid van een extreemlinkse beweging opgepakt die betrokken zou zijn bij de aanval van vrijdag.

Er doen geruchten de ronde dat Rusland verantwoordelijk zou zijn voor de aanvallen. Moskou zou wraak willen nemen, omdat het vanwege de oorlog in Oekraïne niet aan de Olympische Spelen mag deelnemen, klinkt het. Volgens Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov is daar echter niets van aan. Hij spreekt over “ongefundeerde beschuldigingen”. “Zelfs gerespecteerde mediabronnen aarzelen de laatste tijd niet om Rusland de schuld te geven van bijna alles wat er gebeurt”, zei Peskov tegen Russische journalisten. “Dat komt hun imago als betrouwbare informatiebronnen niet ten goede”, ging hij verder.

De Franse politie pakte vorige week zondag nog een veertigjarige Rus op die “destabiliserende” activiteiten tijdens de Olympische Spelen zou hebben gepland. Wat de man precies van plan was, is niet duidelijk.    (HLN)…[+]

OWC organiseert informatiesessiesover herkansings- en extra aandachtscholen

Ministerio-da-Educacao-Ciencia-e-Cultura-Ministerie-van-Onderwijs-Wetenschap-en-Cultuur

PARAMARIBO – Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) is sinds afgelopen zaterdag begonnen met het verstrekken van informatie aan ouders en verzorgers over de herkansings- en extra aandachtscholen die tijdens de grote vakantie zullen worden gehouden. Helmina Poese, directeur Algemeen Vormend Onderwijs (AVO), vertelde in een gesprek met de krant dat de informatie goed is ontvangen door de ouders van Flora en Latour, die langs zijn geweest. Volgens haar hebben de ouders toegezegd om hun kinderen in te schrijven voor de herkansings- en extra aandachtschool.
Een ouder die de informatiesessie op OS Flora 1 heeft bijgewoond, vertelde dat ze opgelucht is met de informatie die ze heeft gekregen. Ze geeft aan dat ze nu veel beter begrijpt wat de herkansings- en extra aandachtscholen inhouden en dat ze haar zoon en dochter zeker zal inschrijven voor de extra aandachtschool, omdat ze nogal wat problemen hebben met rekenen. Ze weet dat de achterstanden van haar kinderen niet binnen die periode zullen worden weggewerkt, maar hoopt dat het kan helpen om een betere basis te leggen.
Enkele leerkrachten vertelden dat ze hopen dat ouders hun kinderen niet alleen aanmelden voor de herkansings- en extra aandachtscholen om ze tussen 08.00 en 12.00 uur van huis te houden, maar ook daadwerkelijk met de kinderen zullen werken om het beoogde doel te bereiken. Ook de directeur AVO is van mening dat de kinderen werk zullen meekrijgen naar huis en hoopt dat er goed met de kinderen zal worden gewerkt. De herkansings- en extra aandachtscholen zijn bedoeld voor leerlingen van leerjaar 3 tot en met leerjaar 8…[+]

Team USA wint openingswedstrijd

(21.00 uur) Team USA wint openingswedstrijd

BASKETBAL – Het Amerikaanse sterrenensemble heeft zijn eerste groepswedstrijd tegen Servië tot een goed eind gebracht. Na een moeizame start werden de Serviërs uiteindelijk vlot opzijgezet. De eindstand: 84-110. Kevin Durant was de grote uitblinker bij Team USA met 23 punten.

In de eerste groepswedstrijd wachtte met Servië onmiddellijk een te duchten tegenstander voor de Verenigde Staten. In het begin was het dreamteam nog niet goed wakker. Na een paar minuten keken ze tegen een 10-2-achterstand aan. Maar na een broodnodige time-out kwamen de Amerikaanse toppers toch op toerental. De scheve situatie werd nog voor het einde van het eerste kwart rechtgezet. 20-25 was de score.

Onder leiding van een fenomenale Kevin Durant – die op de bank begon – en LeBron James werd die voorsprong alleen maar uitgediept in het vervolg. Bij de rust bedroeg de kloof 9 punten. In het derde en vierde kwart gingen de Amerikanen verder op dat elan.  Vooral in de eerste helft was Kevin Durant van een ander niveau. Hij maakte 21 punten. De 35-jarige Durant was uiteindelijk goed voor 23 punten in nog geen 17 minuten. LeBron James moest niet veel onderdoen met 21 punten, 9 assists en 7 rebounds in 27 minuten.

In het vierde kwart mocht de bank van de VS nog opdraven en zij zorgden voor de 84-110-eindstand. De volgende wedstrijd van de Verenigde Staten is woensdag tegen Zuid-Soedan. (ESPN)

Foto: Kevin Durant (r) was niet te stoppen en loodste Team USA naar een zege. (Foto: ESPN) …[+]

President urges Regional leaders to invest more in border security to fight transnational crime

4 (21.00 uur) President urges Regional leaders to invest more in border security

GEORGETOWN – President Irfaan Ali has made a call on his fellow Caricom colleagues to step up their investment in border security, in order to reduce and root out drug trafficking, gun running and other forms of transnational crimes that continue to plague the region.

Speaking during the Opening of the Caricom Heads of Government meeting on Sunday in Grenada, the President said, because of the closeness of the countries in the region, illegality at one country’s border can effectively affect another country’s border which can in turn increase crime and criminality in that country.

“We have to ensure that we build stronger system so that our borders are not used as tools to affect other borders and other countries. We have to fight the drug trade, fight transnational crime and to do that we have to invest in security, border protection and port security and we have to meet the international standards and we are committed to doing so,” the President said. The President said lots of weapons are pouring into the Caribbean, and it is now time for keen attention to be placed on border security. He called for investments and special assistance to deal with the region’s crime problem.

“But our commitment to ensuring that the societies we built have safeguards that would is allow the type of weapons that are getting into our borders. Just as how we have to build our borders and we are investing in our borders and security system to ensure that our borders reduce the negative impact on other borders,” the President said.

In giving an update on the situation in Haiti, the President reported that while the situation may be far from perfect, Haiti is now much more stable as the region continue to work bring things back to normalcy. “Today, we have a Presidential Council, a Prime Minister and we remain strongly committed to the task of ensuring Haiti return to full normalcy, democracy and governance. Make no mistake, this was no easy task, this was not accidental, this was hard, sustained work and commitment from this region, President Ali said. Ali said the role played by Caricom to bring the situation to some semblance of normalcy in Haiti should not be understated. (Newssourcegy)…[+]

Premier Dick Schoof moet binnen maand weg uit Torentje op straffe van dwangsom

5 (20.00 uur) Premier Dick Schoof moet binnen maand weg uit Torentje op straffe van dwangsom

DEN HAAG – Premier Dick Schoof mag niet langer gebruikmaken van het Binnenhof. Jan van Zanen, de burgemeester van Den Haag, heeft dit maandag aan het ministerie van Algemene Zaken en aan het Rijksvastgoedbedrijf medegedeeld. Gebruik van delen van het Binnenhof, dat op dit moment intensief gerenoveerd wordt, is niet langer toegestaan.

De situatie ter plaatse is niet brandveilig; de veiligheid van medewerkers van het ministerie en van de brandweer komt onaanvaardbaar in het geding bij voortduring van het gebruik. Premier Schoof en zijn ambtenaren zouden verhuizen naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en later naar Economische Zaken. Dat is nog niet gebeurd, omdat de digitale veiligheid nog niet goed genoeg is. Geheime gesprekken van de premier moeten niet afgeluisterd kunnen worden.

Het ministerie van Algemene Zaken (AZ)  en het Rijksvastgoedbedrijf krijgen vier weken de tijd om te vertrekken. Als geen gevolg wordt gegeven aan het besluit moet een last onder dwangsom worden betaald van 100 duizend euro per week, met een maximum van een miljoen euro.

“Na meerdere keren uitstel en steeds zwaardere risicobeperkende maatregelen is nu het moment gekomen dat we móeten stoppen”, zegt burgemeester Van Zanen. “Het belang van het werk van de medewerkers van het ministerie van Algemene Zaken is groot en de vrees voor inbreuken op de cybersecurity is reëel – daar wil ik niets aan af doen – maar de fysieke veiligheid van mensen op en om het Binnenhof-complex gaat altijd vóór. Een brand is nooit geheel uit te sluiten. De materiële schade aan het historische Binnenhof en eventuele andere gebouwen in de omgeving zou immens zijn, maar de persoonlijke veiligheid van zowel medewerkers als brandweerlieden is bij zo’n eventualiteit letterlijk van levensbelang. Die afweging heeft geleid tot dit besluit.”

 Het besluit van het college van B&W van Den Haag is mede gebaseerd op een nieuw advies van de brandweer en is de uitkomst van maandelijkse overleggen met de eigenaar en de gebruiker van de bouwdelen. Daarbij stond de steeds nijpender wordende situatie in het Binnenhof-complex centraal. Vorige week ontstond er grote commotie in de raad over het verzoek van AZ om langer dan 31 juli te blijven. Meerdere partijen in de Haagse gemeenteraad noemden dit onverantwoord.  (De Telegraaf)…[+]

Opti loopt enkelblessure op

(20.00 uur ) Opti loopt enkelblessure op

BADMINTON – Sören Opti heeft een enkelblessure overgehouden van de ontmoeting tegen de Italiaan Giovanni Toti in zijn laatste groep A-ontmoeting tijdens de Olympische Spelen. De Surinaamse badmintonner haakte in de tweede set af en is hiermee uitgeschakeld voor verdere deelname.

Opti, die zijn eerste set verloor met 8-21, stond bij de tweede set met 1-4 achter, toen het noodlot toesloeg. Opti raakte geblesseerd aan zijn enkel en moest met de rolstoel vervoerd worden voor behandeling. Bondscoach Gilmar Jones meldde bij Quaraisy Nagessersing, vertegenwoordiger van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname, dat Opti op advies van de arts niet gekomen is naar de mixed zone. Opti zat in een rolstoel en is per ambulance afgevoerd naar het olympisch dorp. De badmintonner zal een Magnetic Resonance Imaging (MRI)-scan ondergaan. De resultaten hiervan worden later gedeeld.

“Ik voel mij verdrietig voor Sören en wens hem een spoedig herstel toe”, gaf Toti aan. De Italiaan ziet wel veel potentie in Opti: “Hij zou veel moeten trainen in het buitenland, om te zorgen dat hij beter wordt. Als badmintonner heeft Opti in Suriname zijn plafond bereikt. In het buitenland kan hij mét betere faciliteiten trainen. Als Opti ervaring heeft met wedstrijden in het buitenland, dan kan hij zich meten met de wereldtop.”

Toti gaf verder aan dat hij goed voorbereid was op deze wedstrijd. “De eerste wedstrijd van het olympisch badmintontoernooi is altijd lastig. Ik benaderde deze wedstrijd alsof ik tegen de nummer 1 van de wereld speelde.” Toti en Shi Yu Qi, de nummer 1 van de wereld, strijden woensdag tegen elkaar voor de groepswinst in groep A. “Het wordt een moeilijke wedstrijd. De druk ligt bij Shi Yu Qi.” De groepswinnaar gaat door naar de achtste finales van het olympisch badmintontoernooi.

Foto: De Surinaamse badmintonner Sören Opti wordt met de rolstoel gebracht naar de kleedkamer voor behandeling. (Foto: BWF) …[+]

Militair overlijdt door verkeersongeval

Dood

PARAMARIBO – Een militair is vrijdagavond omgekomen als gevolg van een verkeersongeval aan de Indira Gandhiweg. Hij zat op een bromfiets en verloor de controle, met als gevolg het verkeersongeval.

De militair reed op een bromfiets over de Indira Gandhiweg, komende vanuit de richting van Latour en gaande in die van Lelydorp. Ter hoogte van de handelszaak ‘Red Apple’ verloor de bromfietser vermoedelijk door zijn hoge snelheid de controle over het stuur en botste tegen een elektriciteitsmast.

De bromfietser liep zwaar lichamelijk letsel op en moest met de ambulance worden vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij is overleden. De politie ging naar de plaats voor onderzoek en liet de bromfiets wegslepen. De politie heeft de bromfiets in beslag genomen voor herkeuring. Het onderzoek is nog gaande. WJ…[+]

Kepler verlaagt koersdoel Bekaert

4 (19.00 uur) Beursblik Kepler verlaagt koersdoel Bekaert

AMSTERDAM – Kepler Cheuvreux heeft het koersdoel voor Bekaert verlaagd van 43 naar 41 euro met een onveranderd Houden advies. Dit bleek maandag uit een analistenrapport.

Kepler besloot na de cijfers van vorige week om de taxaties voor Bekaert te herzien. Volgens de bank was de outlook voor de onderliggende ebit conform verwachting, maar de mix viel wel tegen. Daarmee is het onzeker of de verwachte groeiversnelling er wel komt, aldus Kepler. Het fundament is immers wankel.

De bank verlaagde de taxaties en blijft zo onder de analistenconsensus. “Hoewel het aandeel goedkoop oogt, houdt het negatieve winstmomentum aan”, aldus Kepler.  (Beursduivel)…[+]

Xavi Simons speelt ook komend seizoen voor RB Leipzig

(17.00 uur ) Xavi Simons speelt ook komend seizoen voor RB Leipzig

VOETBAL – Xavi Simons speelt ook volgend seizoen bij RB Leipzig. Dat meldt Florian Plettenberg van Sky Deutschland maandagochtend. De 21-jarige aanvallende middenvelder wordt opnieuw voor een jaar gehuurd van Paris Saint-Germain.

Simons speelde ook afgelopen seizoen op huurbasis in Leipzig. In principe zou hij deze zomer, na het EK en zijn vakantie, terugkeren bij zijn eigenlijke werkgever PSG. Zelf wilde Simons naar verluidt komend seizoen niet uitkomen voor PSG, waardoor er naar een oplossing moest worden gezocht. De Franse club wilde de aanvallende middenvelder, die nog tot medio 2027 vastligt in Parijs, niet verkopen.

Daardoor leek een huurovereenkomst de enige optie, en daar hebben beide partijen nu zo goed als zeker een akkoord over bereikt. Het gaat om een huurovereenkomst van opnieuw een jaar. Eerder werd Simons onder meer ook gelinkt aan Manchester United en Bayern München. Volgens Plettenberg had der Rekordmeister liefst 90 miljoen euro voor hem over.

Uiteindelijk is dat dus niet genoeg gebleken om Simons vast te leggen. Daardoor zal Bayern moeten doorschakelen naar een alternatief. Volgens Plettenberg richt Bayern de pijlen nu op de negentienjarige Désiré Doué van Stade Rennes. Afgelopen seizoen kwam Simons tot 43 officiële duels namens Leipzig, waarin hij goed was voor 10 goals en 15 assists. Die Roten Bullen eindigden afgelopen seizoen op de vierde plek in de Bundesliga en zijn daardoor komend seizoen actief in de Champions League. (VZ)

Foto:  Xavi Simons (r) speelt komend seizoen wederom voor RB Leipzig. (Foto: AD) …[+]

Jonge vrouw met houwer geslagen en gegijzeld

Jonge vrouw met houwer geslagen en gegijzeld

PARAMARIBO – Een jonge vrouw (23) is met de platte kant van een houwer geslagen en vervolgens gegijzeld door drie mannen. Zij heeft aangifte van opzettelijke vrijheidsberoving en gijzeling bij de politie gedaan.

De jongedame heeft aangegeven dat zij met geweld door drie mannen werd meegenomen. Zij kent een van de mannen, P, die gewapend was met een houwer. P vond dat de jongedame zijn vrouw had mishandeld. Het slachtoffer gaf hem steeds te kennen dat zij niets met de vrouw had gedaan. Desondanks werd zij door hem meegenomen uit haar huis. Zij werd met de platte kant van een houwer over het gehele lichaam geslagen.

Hij maakte met de houwer ook een zwaaibeweging naar de jonge vrouw toe. Die probeerde met haar linkerarm te voorkomen dat hij haar verwondde. Zij werd toch geraakt aan haar vingers. Hierna nam P haar in de auto mee. De man haalde een vriend op die aanwijzingen deed waar een andere vrouw woonde die ook betrokken was bij de mishandeling van de vrouw van P. Zij deden het adres van die vrouw aan en namen ook haar mee. Het slachtoffer is daarna weer thuis afgezet. Zij heeft bij de politie verklaard dat P haar heeft geslagen en tegen haar wil heeft meegenomen. Zij liep verwondingen aan haar linkerbeen, buik en linkerhand op. De politie verwees haar voor medische behandeling. WJ …[+]

 

 

The whole town is mourning after Golan Heights strike

Golan Heights strike The whole town is mourning'

ISRAEL – The scene around the football pitch here in Majdal Shams, where 12 children and young people died on Saturday, is quiet and deeply sombre. There are plenty of people here – local Druze elders in their distinctive red and white turbans and baggy trousers, military officials, visiting government ministers and of course many journalists. A black flag flies at the spot where the rocket landed last night, gouging a shallow crater in the pitch and blowing out the metal fence around it. There are shrapnel holes everywhere. There’s a bomb shelter metres away, but when the siren sounded last night, the children had mere seconds to respond. They had absolutely no chance. Israel says the rocket was fired from Shebaa, a small village just a short distance away across the western flank of Mt Hermon, which towers over Majdal Shams.

Hezbollah disputes Israel’s claim, but around the time the rocket landed here, its media outlets announced that it had fired rockets towards an Israeli military base less than two miles from the football pitch. There’s a ripple of applause, but opinion here in this Druze minority town is divided on how forcefully Israel should respond. After almost 10 months of simmering conflict, the prospect of an all-out war scares many. When Bezalel Smotrich, Israel’s hardline finance minister, arrives, the crowd swells and the sense of anger mounts.

He’s accosted by angry locals. Some are demanding a decisive response against Hezbollah. Some accuse the government of abandoning the Golan Heights. Smotrich tries to offer his condolences, even to hug those around him. But it seems not everyone is interested in his sympathy. In the middle of a large adjacent football pitch, 12 empty black chairs commemorate the lost.

Walking around the steep streets of this mountain community, the sense of collective shock and mourning is overwhelming. Small groups of men, women and children, all dressed in black, are moving around silently, from one grieving household to another. Wahim, a teacher who knew many of the young victims, was utterly distraught, unsure whether to try to express his feelings or stay silent.  (BBC) …[+]