Nieuws volgens datum: 30 Jul, 2024

Titelverdediger Robinhood strandt in kwartfinale Concacaf Caribbean Club Shield

Titelverdediger Robinhood

VOETBAL – Cruciale fouten hebben titelverdediger Robinhood de das omgedaan in de kwartfinale van de Concacaf Caribbean Club Shield. Op Curaçao kwam Grenades van Antigua en Barbuda goed terug van een 1-0 achterstand door met 1-2 te winnen. Hierdoor ligt titelverdediger Robinhood eruit en gaat Grenades door naar de halve finale.

Robinhood begon goed aan de wedstrijd en had vooral in de eerste vijftien minuten veel balbezit. Grenades probeerde vooral via de counters toe te slaan. Het Surinaamse team kon niet achter de verdediging van zijn tegenstander komen. De lange ballen die bestemd waren voor Shaquille Cairo en Jamilhio Rigters werden gemakkelijk onderschept. Hierdoor had doelman Zaieem Scott van Grenades niet veel te doen.

Trainer Roberto Gödeken motiveerde zijn jongens om sneller de bal te spelen, en dit leverde ook de eerste kans op. Cairo schoot in de negentiende minuut de bal over het doel. Robinhood begon veel druk uit te oefenen en in de 31ste minuut verbrak het team het verzet van Grenades. Doelman Scott werkte de bal niet goed weg toen hij onder druk werd gezet door Dimitri Andro. De bal kwam bij Don Tuur en hij maakte het eerste doelpunt van de wedstrijd: 1-0. Robinhood kon echter niet lang genieten van zijn voorsprong, want na twee minuten stonden de ploegen weer gelijk. Alierio Belfor wilde de bal terugspelen voor doelman Jonathan Fonkel, maar de verdediger ging er nonchalant mee om. Malcolm Stewart onderschepte de bal en schoot deze achter doelman Fonkel: 1-1. Hierna kregen beide teams kansen, maar tot scoren kwamen ze niet meer in de eerste helft.

In de tweede helft begon Robinhood weer beter, maar kon het de mogelijkheden niet omzetten in doelpunten. Grenades speelde niet meer zoals in de eerste helft. Het team kreeg ook de mogelijkheid om te counteren, nadat Robinhood de bal op het middenveld verloor. Echter, Quinton Griffith kon doelman Fonkel niet verslaan en de bal ging via de voeten van Fonkel naast het doel voor een hoekschop. Robinhood verdedigde deze niet goed en Jordan Britto kon vrij inkoppen. Fonkel was voor de tweede keer verslagen: 1-2.

De titelverdediger gooide hierna alles in de aanval, en de beste kans viel voor Ravello Zijler. De ingevallen speler van Robinhood kopte de bal naast. Naarmate het einde in zicht kwam, begon Robinhood gehaast te spelen en leed veel balverlies. Men koos ervoor de bal in het gebied te lanceren, maar deze werd gemakkelijk verdedigd door Grenades. Het team uit Antigua en Barbuda hield vol en plaatste zich voor de halve finale. Robinhood keert terug naar Suriname…[+]

 

Belarussische president haalt streep door doodstraf voor Duitse staatsburger

2 Belarussische president haalt streep door doodstraf voor Duitse staatsburger

BELARUS – Rico Krieger, de Duitse staatsburger die eind juni in Belarus tot de doodstraf werd veroordeeld vanwege onder meer terrorisme en activiteiten als huurling, heeft van de Belarussische leider Alexander Lukashenko een presidentieel pardon gekregen. Dat meldt staatspersbureau BelTA.

 Lukashenko zou tot zijn besluit zijn gekomen na het “afwegen van alle omstandigheden”, zonder verder in detail te treden. Met het presidentieel pardon is de doodstraf afgewend. Maar of daarmee ook alle aanklachten tegen Krieger zijn ingetrokken, is nog niet duidelijk.

Belarus bevestigde eerder deze maand dat er gesprekken liepen met Duitsland over het lot van Krieger. De Belarussische mensenrechtenorganisatie Viasna meldde eerder dat Krieger wordt beschuldigd van het veroorzaken van een explosie. Hij zou samen met een groep Belarussen in Oekraïne een spoorweg hebben willen saboteren, om zo de Russische aanvoer van oorlogsmaterieel te verstoren.

Krieger zou sinds november 2023 vastzitten. Hij werkte in het verleden als reddingswerker voor het Duitse Rode Kruis en als beveiliger voor de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Belarus is het enige land in Europa dat nog doodstraffen uitdeelt. De straf wordt alleen opgelegd in het geval van zware misdaden, zoals moord, terrorisme en verraad.

Lukashenko wordt ook wel de ‘laatste dictator van Europa’ genoemd. Hij is deze maand precies dertig jaar aan de macht in het land. In 2020 werd Lukashenko gekozen voor een zesde termijn. Volgens meerdere partijen, onder wie de Europese Unie, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, was er van een vrije verkiezing geen sprake. (NU.nl)…[+]

Hoost eindigt overall op 68ste plaats

(23.30 uur) Hoost eindigt overall op de 68ste plaats

ZWEMMEN – De Olympische Spelen zijn voor Irvin Hoost voorbij. Op de 100 meter vrije slag eindigde Hoost in de tweede serie op de vierde plaats en overall op de 68ste plaats van de 79 zwemmers. Hoost tikte een tijd aan van 52.99 seconden.

Vrijdag had Hoost de eervolle taak om onze nationale vlag te dragen tijdens de openingsceremonie op de Olympische Zomerspelen in Parijs. Hoost geniet van de waardering. “Ik mag op de Olympische Spelen staan. Het is ook een erkenning voor mijn harde werk. Als sporter krijg ik ook alle aandacht op de Spelen’’, zei Hoost in gesprek met Quaraisy Nagessersing, die namens de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname verslag doet van de Spelen.

Hoost was een beetje ziek, maar hij mag toch tevreden zijn met zijn tijd (52,99). Die tijd is geen verbetering van zijn persoonlijk record. Hij zwom op 25 juli 2018, tijdens de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen in Barranquilla, een persoonlijk record op de 50 meter vrije slag. De zwemmer eindigde toen met een tijd van 52,71. Door de lockdown in de COVID-periode kon Hoost niet terecht in een zwembad. Hij is na de lockdown weer gaan trainen. “Ik vond het mooi om namens Suriname in actie te komen op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van de zwemsport. Ik moet nog nadenken wat er gebeurt na de Olympische Spelen”, aldus Hoost. 

Hoost stond nog met ongeveer 25 meter te gaan aan kop. “Competitive from Suriname, putting in some big strokes”, waren de woorden van de commentator, toen de Surinaamse zwemmer aan kop stond. Bij de laatste 25 meter ging het mis en Ovesh Purahoo van Mauritius passeerde hem. Purahoo won ook de serie met een tijd van 52.22 seconden. Nixon Hernández van El Salvador werd tweede met een tijd van 52.73 seconden en Antoine de Lapparent van Cambodja werd derde met een tijd van 52.95 seconden.

De Amerikaan Jack Alexy zette de beste tijd neer in de series. Hij eindigde met 47.57 seconden. De beste zestien zwemmers hebben zich geplaatst voor de halve finale. Alle halve finale zwemmers hebben onder de 49 seconden gezwommen. Van de zestien halve finalisten gaan de beste acht over naar de finale.

Foto: Irvin Hoost kon zijn personal best niet verbeteren tijdens de Olympische Spelen. (Foto: VSJS)

…[+]

Security forces protecting Haitian leader provide ‘cover’ fire

1 Security forces protecting Haitian leader provide

PORT-AU-PRINCE – Security forces protecting Haiti’s leader provided covering fire as he left a hospital in Port-au-Prince after an interview with CNN, in a stark illustration of the violence that continues to plague the gang-ravaged nation.

CNN had been interviewing interim Prime Minister Garry Conille at a hospital destroyed by gangs when repeated and long volleys of gunfire could be heard in a nearby neighborhood. Conille initially proceeded with the interview and did not remark on the gunfire — which is not an unusual thing to hear in Port-au-Prince.

After the interview, officials and the CNN team were driven away in cars, with a few more shots ringing out at they pulled onto the main road.

According to a statement from the Haitian National Police and the Multinational Security Support (MSS), a Kenyan-led security force, those final shots were troops firing their weapons as the prime minister was leaving to “provide cover.”

Afterward, the national police and MSS Force “followed up where the shots had been fired from the neighborhood and pacified the area,” it said.

No one was injured and the prime minister was safely returned to his office.

Haiti is still roiling from deadly gang violence and political upheaval, which sharply escalated in February. The crisis saw critical infrastructure attacked by gangs and cease to function, including the capital’s international airport and seaport, breaking vital supply lines of food and aid.

The interview took place in the city’s ruined General Hospital, once a major public health institution.

It was reclaimed from gang control in early summer by Haitian National Police, and then again from resurgent gang members by the joint HNP/MSS forces. Though still devastated, the hospital is seen as an early symbol of the re-establishment of state control in a city where gangs control an estimated 80% of the land. The area surrounding the hospital remains a dangerous contested area and is largely abandoned.

CNN traveled with Conille to the hospital in an official convoy of a dozen vehicles, with heavy security presence — including dozens of armed Haitian Police, Kenyan police, the Haitian police chief and Kenyan force commander, and a dedicated security force for the interim prime minister.

Haiti’s crisis had forced former Prime Minister Ariel Henry to resign in March – pitching the country’s political establishment into weeks of negotiations as they sought to muster a transitional government. (CNN)…[+]

Man dreigt ambtenaren neer te knallen

1 (22.30 uur) Man dreigt ambtenaren neer te knallen cr

PARAMARIBO – Een man heeft gedreigd om ambtenaren bij het Ministerie van Arbeid neer te knallen, omdat hij niet tevreden was met wat hem werd voorgehouden. Een van de ambtenaren heeft aangifte van bedreiging bij de politie gedaan.

De verdachte was werkzaam bij een bedrijf, maar liep tijdens zijn werkzaamheden een ongeluk aan zijn oog op. Hij was voor medische behandeling geweest, waarbij een berekening voor hem was gemaakt van het bedrag dat hem zou worden uitgekeerd. Hij was het echter niet eens met het bedrag van de uitkering. De man begon de ambtenaren te beschuldigen van het aannemen van smeergeld van het bedrijf waar hij werkzaam was geweest en begon tekeer te gaan op het ministerie.

De man is vrijdag opnieuw naar het ministerie geweest. Daarbij deed hij bedreigende uitlatingen. Hij hield de ambtenaren voor dat hij met een wapen zou terugkomen om hen neer te knallen. Daarom is er aangifte van bedreiging gedaan.  WJ …[+]

Israël claimt aanval op Hezbollah in Beiroet

1 Israël claimt aanval op Hezbollah in Beiroet

BEIROET  –  Het Israëlische leger (IDF) heeft naar eigen zeggen dinsdagavond een Hezbollahcommandant aangevallen in de Libanese hoofdstad Beiroet. Volgens Israël was de man verantwoordelijk voor de aanval op een voetbalveld in Majdal Shams afgelopen weekend. Daarbij kwamen twaalf tieners om.

De IDF noemt in de eerste berichten geen naam. Ook wordt uit het X-bericht niet duidelijk of de commandant daadwerkelijk is geraakt. Het leger laat weten dat het verdere details nog bekendmaakt.

Ook de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant plaatste kort na het eerste statement van de IDF een bericht op X. “Hezbollah heeft een rode lijn overschreden.”

Volgens het Israëlische leger is de man verantwoordelijk voor de aanval op Majdal Shams. Hezbollah ontkende achter die aanval te zitten. Toch heeft Israël het afgelopen weekend een tegenaanval uitgevoerd op Hezbollah-doelen in Libanon. De Israëlische buitenlandminister Israël Katz schreef zondag op X dat het moment nadert waarop tot een complete oorlog tegen Hezbollah wordt besloten. (NU)…[+]

Jones: “De MRI heeft bevestigd dat er geen scheur is”

(21.00 uur) Jones “De MRI heeft bevestigd dat er geen scheur is”

BADMINTON – De Surinaamse badmintonner Sören Opti heeft geen grote blessure overgehouden van zijn tweede partij tijdens de Olympische Spelen. Dit bleek uit de MRI-scan van dinsdagochtend. Maandag kon Opti niet verdergaan, nadat hij geen druk kon zetten op zijn rechtervoet.

“De MRI heeft bevestigd dat er geen scheur is”, gaf bondscoach Gilmar Jones dinsdag aan. “Wel is er onder zijn enkel een beetje naar achter toe, naar zijn hiel toe, een zwelling. Vandaar dat hij geen druk kon zetten op dat been. Het advies voor nu is om door te blijven lopen op de krukken en hij moet naar de fysio van het dorp (Village olympique de Saint-Denis) gaan, waar ze hem verder gaan behandelen en het revalidatieproces in gaan zetten.”

Opti geeft aan dat hij niet precies weet hoe hij de blessure heeft opgelopen, maar hij heeft wel een idee hoe het is gebeurd. “Ik ben uitgestapt naar het voorveld en de shuttle kwam tegen het net, waardoor ik mijn voetenwerk moest aanpassen. Ik denk dat ik daar verkeerd ben geland of zo. Ik weet het tot nu toe zelf niet. Ik zou de beelden moeten zien.” Hij geeft verder aan dat hij het niet zo gewild had. “Ik ben nog steeds emotioneel, maar ik heb een geweldig team om mij heen. Ze hebben het probleem goed opgevangen op de best mogelijke manier. Voor nu loop ik op krukken, ijs en neem medicijnen in. Ik wil iedereen bedanken voor zijn berichten, maar ik kan niet reageren op elk bericht. Nog hartelijk bedankt.”

Foto: De Surinaamse badmintonner Sören Opti wordt behandeld door de arts, nadat Opti merkte dat hij geen druk kon zetten op zijn voet. (Foto: BWF) …[+]

Huilende Gauff ruziet met umpire

(19.00 uur) Huilende Gauff ruziet met umpire ol

TENNIS – Coco Gauff is dinsdag in de achtste finales van het enkelspel op de Olympische Spelen in Parijs uitgeschakeld. De mondiale nummer twee ging met 7-6 (7) en 6-2 onderuit tegen Donna Vekic uit Kroatië.

De twintigjarige Gauff leek met gemak op weg naar winst in de eerste set, maar verspeelde een ruime marge. Al snel pakte de Amerikaanse een 4-1-voorsprong, die ze wist uit te bouwen tot 5-2. Toch ging Vekic, die eerder deze maand tot de halve finale reikte op Wimbledon, er met de setwinst vandoor in de tiebreak.

In set twee ging het even gelijk op, maar Vekic won op 3-2 de servicegame van haar tegenstander. Gauff was het niet eens met een beslissing van de umpire op breakpoint. De umpire gaf een bal uit die in bleek voordat Gauff de return kon slaan. De Amerikaanse barstte in tranen uit en kreeg uiteindelijk ongelijk. Die tik kwam ze niet meer te boven. De 28-jarige Vekic maakte de wedstrijd uit op haar eerste wedstrijdpunt na een forehandfout van Gauff.

Gauff, die ook nog dubbelt en mixt in Parijs, was een van de grote favorieten voor het goud in het enkelspel, samen met nummer één Iga Swiatek uit Polen. (Nusport)

Foto: Coco Gauff (l) is woest op de umpire, toen de Amerikaanse tennisster ongelijk kreeg. (Foto: ESPN)

…[+]

Pérez blijft teamgenoot van Verstappen

(17.00 uur ) Pérez blijft teamgenoot van Verstappen

AUTOSPORT- Red Bull Racing heeft maandag besloten dat Sergio Pérez voorlopig mag blijven, melden onder meer De Telegraaf en Motorsport.com. De teamgenoot van Max Verstappen presteert al maanden dramatisch en staat daardoor zwaar onder druk.

Toch zou Red Bull geen reden zien om de rijdersbezetting te veranderen. Maandag stond er op de fabriek in Milton Keynes een evaluatiemoment op het programma waarin de Red Bull-top de prestaties van Pérez zou bespreken. Daar bleek de Mexicaan genoeg vertrouwen te genieten om te mogen blijven. Pérez stond sinds de Grand Prix van China – tien races geleden – niet meer op het podium en sprokkelde in de laatste zes wedstrijden slechts 22 punten bij elkaar.

Opvallend genoeg werd het aflopende contract van de 34-jarige Pérez twee maanden geleden nog verlengd. Toch had Red Bull vanwege een aantal exitclausules eerder van Pérez af gekund. Van die clausules heeft Red Bull vooralsnog geen gebruik gemaakt. Teambaas Christian Horner zou in een speech aan zijn werknemers hebben verteld dat ‘Checo’ “ondanks alle speculaties een Red Bull Racing-coureur blijft”.

Pérez geniet net als zijn collega-coureurs de komende weken van de zomerstop. Het Formule 1-seizoen wordt op 25 augustus vervolgd als in Zandvoort de Grand Prix van Nederland op het programma staat. (Nusport)

Foto: Sergio Pérez (r) zal de teamgenoot blijven van Max Verstappen, ondanks dat hij slecht presteert. (Foto: ESPN) …[+]

Beer die toerist in Noord-Italië aanviel toch afgemaakt

3 (04.00 uur)Beer die toerist in Noord-Italië aanviel toch afgemaakt

TRENTE – Een beer die in Noord-Italië twee weken terug een Franse toerist aanviel, is ondanks felle protesten van dierenbeschermers toch afgemaakt. Volgens de autoriteiten is het een gevaarlijke berin. Het dier was volgens de autoriteiten de afgelopen tijd betrokken bij minstens zeven incidenten.

Provinciepresident Maurizio Fugatti heeft het bevel het dier af te maken getekend en de berin is daarop gedood. De uitvoering van het bevel werd twee keer door juridische procedures uitgesteld. Volgens dierenbeschermers was de 22-jarige berin de oudste beer in de Alpenprovincie Trentino-Zuid-Tirol en had ze drie jongen, die nu moeilijk kunnen opgroeien. De Franse toerist en wandelaar werd aangevallen toen de berin met haar jongen op pad was en die kennelijk wilde verdedigen. De toerist is gebeten, maar heeft het overleefd. (De Telegraaf) …[+]

 

Sweet Valley High author Francine Pascal dies at 92

Sweet Valley High author Francine Pascal dies

NEW YORK  –  Sweet Valley High author Francine Pascal has died at the age of 92.

Her agent Amy Bekower told the BBC she died last Sunday.

Pascal died of lymphoma in hospital in New York, her daughter Laurie Wenk-Pascal confirmed to the New York Times.

Pascal’s popular book series about identical US twins Elizabeth and Jessica Wakefield was a hit around the world with its tales of teen romance, friendship and sibling rivalry.

Set in the fictional Los Angeles suburb of Sweet Valley, the first book from the series was published in 1983, with 180 more produced over the following 20 years.

There were also several spin-offs, including Sweet Valley Twins and Sweet Valley University.

The books were translated into 27 languages, selling hundreds of millions of copies worldwide.

There was also an accompanying TV series, starring real-life twins Cynthia and Brittany Daniel, which ran for four seasons from 1994 to 1997.

In fact, Sweet Valley had gone full circle as Pascal had originally planned to sell the idea for a daytime drama featuring teenage characters “until a friend suggested that a book series, rather than a television series, might be the best way to fully develop the fictitious southern California town of Sweet Valley.”

She said some of her ideas came from her three daughters but also from her own experiences of growing up.

Pascal came up with the idea of Jessica and Elizabeth because she “always had a fascination with twins. The trick is to think of Elizabeth and Jessica as the good and bad sides of one person”.

A graphic novel called Sweet Valley Twins was published in 2022.

Pascal’s writing career began in the 1960s, co-writing for the soap opera The Young Marrieds alongside husband John Pascal.

She wrote several other young adult novels before creating Sweet Valley, including Hangin’ Out with Cici, My First Love and Other Disasters and The Hand-Me-Down-Kid.

She also penned adult novels Save Johanna! in 1981 and If Wishes Were Horses in 1994. (BBC)

Photo:  Francine Pascal and one of her novels. (Instagram/francine.pascal) …[+]

Boothouders backtrack dienen zaak in bij OPZ

6 (09.00 uur) Rechter verwijst moordzaak Drambrandersgracht naar collega cr

NICKERIE – De boothouders bij de backtrack zijn niet tevreden over de afhandeling van de zaak waarbij de politie geschoten heeft op een boothouder. Inmiddels heeft de persoon die was aangehouden met 22 zakken suiker de boete van SRD 200.000 betaald. Deze zaak is buiten proces afgehandeld. Boothouder Dewinanan Baidjoe vertelt aan de krant dat nergens is bewezen dat de suiker bestemd was voor smokkeldoeleinden, aangezien deze zich op Surinaams grondgebied bevond. Verder heeft de politie gericht geschoten. De verklaring van de politie is dat zij waarschuwingsschoten heeft gelost. “Dat doe je niet gericht op de machine van de boot waarbij iemand in de boot zit”, merkt Baidjoe op. De politieagenten hebben gericht geschoten waarbij een van de bootsmannen in zijn borst is geraakt. Daarnaast is de machine ook vernield door de schoten. Baidjoe vindt dit ernstig en benadrukt dat de boothouders deze zaak niet zomaar zullen laten rusten. Volgens de boothouders is het geen geheim dat politieagenten soms geld willen aftroggelen van hen. Als dit niet lukt, wordt er wraak genomen door te schieten. De boothouders blijven benadrukken dat op de bewuste avond de bootsman bezig was water uit de boot te pompen vanwege een lekkage. De boothouders zijn teleurgesteld over wat er is gebeurd, omdat justitie eerder de politie gelooft dan de boothouders die de waarheid spreken.
De bootsman is inmiddels buiten levensgevaar en wordt behandeld door een specialist. Deze zaak is voorgelegd aan het Onderzoek Personele Zaken van de politie. De boothouders verwachten een rechtvaardig onderzoek…[+]

Ruim 200 brandweerlieden bestrijden brand op Grieks eiland Evia

2-(02.00-uur)-Ruim-200-brandweerlieden-bestrijden-brand-op-Grieks-eiland-Evia

ATHENE – Meer dan tweehonderd brandweerlieden proberen een bosbrand te blussen op Evia, het een na grootste eiland van Griekenland. Deze brak maandag uit en heeft geleid tot de evacuatie van meerdere kleine dorpen.

De brandweer zet blushelikopters en -vliegtuigen in. De brand begon bij het dorpje Petries, in het midden van het eiland, en verspreidde zich door de harde wind. De situatie is dinsdag enigszins verbeterd, zegt een woordvoerder van de brandweer. De woordvoerder benadrukt dat er een risico is dat de brand aanwakkert door de wind.

De Griekse krant Kathimerini bericht dat inwoners van Klimaki, Liani Ammo, Petries en Krieza in de nacht van maandag op dinsdag evacuatiebevelen ontvingen. Het vuur zou zich nu richting het zuiden verspreiden. De brandweer heeft tegen de krant gezegd dat de brand „een van de gevaarlijkste” van deze zomer is tot dusver.

In Griekenland hebben sinds mei honderden bosbranden gewoed, die verergerd worden door harde wind en droogte in delen van het land. De maand juni was de warmste ooit gemeten in Griekenland. Ook werd vorige maand de langste hittegolf in het land ooit geregistreerd. Premier Kyriakos Mitsotakis zei dat Griekenland met een „zeer moeilijke zomer” kampt wat klimaat betreft. (De Telegraaf) …[+]