Nieuws volgens datum: 1 Aug, 2024

Turbulence takes instant noodles off Korean Air menu

5 (00.00 uur) Turbulence takes instant noodles off

SEOUL  –  If you’re taking a flight on Korean Air, you might soon notice something missing from your menu – a cup of instant noodles.

From 15 August onwards, the carrier will stop serving the noodles to economy class passengers. It said the increased risk of turbulence, narrow aisles and passengers sitting closely together could mean “burn incidents occur frequently”.  Business and first class fliers, however, will continue to enjoy the treat.

The snack has long been a passenger favourite and something the carrier is widely known for. Many praise the fact that it is available for free on request. In a statement, the carrier said that since 2019 the number of times turbulence had occurred on its flights had doubled. It added that in economy class, several cups of noodles are all served at once, saying that the “risk of burns is greater with passengers crowded together”.

But in business and first class the snacks are brought individually to these passengers, reducing the likelihood of spillage in the event of turbulence, the carrier said.  Up until now, the Korean carrier had been providing the noodles for free to passengers on longer routes. But this will now be replaced with sandwiches, corn dogs, pizza and “Hot Pockets” – crusty turnovers filled with cheese, meat and vegetables. The move sparked discussion on social media. Some users expressed relief, while others pointed out that the carrier was still serving other items that could cause burns.

“Aren’t coffee and tea hot?” said one comment. However, another called it a “very good decision”, saying they had always been “nervous” that they would be scalded.  One user said they had hoped the instant noodles would be removed “because of the smell”.  Korean Air said it will “continue to seek service methods that are safe while increasing customer convenience and satisfaction”.

Earlier this year, Singapore Airlines said it would stop serving hot drinks and meals during turbulence as part of a “more cautious approach”. A 73-year-old British passenger died and dozens more were injured when flight SQ 321 encountered turbulence over Myanmar and was diverted to Thailand in May. Turbulence is one of the most unpredictable of all weather phenomena, with severe turbulence becoming more likely with climate change, recent research shows. (BBC)

Photo: Shin Ramyun instant noodles. (Nongshim)…[+]

Nurmohamed over fake news Van ‘t Hogerhuysstraat: “Er is een duivel in dit land bezig”

Riad_Nurmohamed_portret

PARAMARIBO – Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft zich fel uitgesproken tegen de verspreiding van valse informatie over de stopzetting van de rehabilitatie van de Van ‘t Hogerhuysstraat. Volgens de minister is er sprake van een “drama” dat is gecreëerd door misleidende berichten die op sociale media circuleren. “Er is een duivel in dit land bezig, die iets heeft opgezet. Dat is ernstig, want het schaadt het imago van OW, de IDB, et cetera”,  voegde Nurmohamed toe.

De minister kondigde aan dat hij een grondig onderzoek zal starten naar de oorsprong van deze valse informatie en juridische stappen zal ondernemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de eerste berichten in de media. Hij geeft de garantie dat het project niet is stopgezet en dat de aanbestedingsprocedures zullen worden voortgezet volgens de vastgestelde richtlijnen.

Het valse nieuws heeft bij betrokken partijen voor verwarring gezorgd. “Ik heb de partijen geroepen voor informatie. We hebben een persbericht uitgegeven en wat in het persbericht staat, dat is duidelijk”,  verklaarde Nurmohamed.

In het nepnieuws wordt ook beweerd dat er onterecht onderhands werk is gegund aan politieke vriendjes en dat werk herhaaldelijk is gegeven aan aannemers zonder openbare inschrijving. Ook dit ontkracht de minister door te stellen dat er geen sprake is van corruptie. Herhaalde aanbestedingsprocedures zijn volgens de minister normaal en in lijn met de wettelijk vastgestelde regels. “Bij Openbare Werken hebben we per week vijf openbare aanbestedingen, waarvan zeker één heraanbesteding.”…[+]

 

 

Hoost eindigt overall op de 68ste plaats

(23.30 uur) Hoost eindigt overall op de 68ste plaats

ZWEMMEN – De Olympische Spelen voor Irvin Hoost is al voorbij. Op de 100 meter vrije slag eindigde Hoost in de tweede serie op de vierde plaats en overall op de 68ste plaats van de 79 zwemmers. Hoost tikte een tijd neer van 52.99 secondes.

Afgelopen vrijdag had Hoost de eervolle taak om onze nationale vlag te dragen, tijdens de openingsceremonie op de Olympische Zomerspelen te Parijs. Hoost geniet van de waardering. “Ik mag op de Olympische Spelen staan. Het is ook een erkenning voor mijn hard werken. Als sporter krijg ik ook alle aandacht op de Spelen’’, zei Hoost in gesprek met Quaraisy Nagessersing, die namens de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) verslag doet van de Spelen.

Hoost was een beetje ziek, maar hij kon toch tevreden zijn met zijn tijd (52,99). Die tijd is geen verbetering van zijn persoonlijk record. Hij zwom op 25 juli 2018, tijdens de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen in Barranquilla, een persoonlijk record op de 50 meter vrije slag. De zwemmer eindigde toen met een tijd van 52,71. Door de lockdown kon Hoost niet terecht in een zwembad. Hij is na de lockdown weer gaan trainen. “Ik vond het mooi om namens Suriname in actie te komen op de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van de zwemsport. Ik moet nog nadenken wat er gebeurt na de Olympische Spelen”, aldus Hoost. 

Hoost stond nog met ongeveer 25 meter te gaan aan kop. “Competitive from Suriname, putting in some big strokes.” Dit waren de woorden van de commentator, toen de Surinaamse zwemmer aan kop stond. In de laatste 25 meter ging het mis en Ovesh Purahoo van Mauritius passeerde hem. Purahoo won ook de serie met een tijd van 52.22 secondes. Nixon Hernández van El Salvador werd tweede met een tijd van 52.73 secondes en Antoine de Lapparent van Cambodja werd derde met een tijd van 52.95 secondes.

De Amerikaan Jack Alexy zette de beste tijd neer in de series. Hij eindigde met 47.57 secondes. De beste zestien zwemmers hebben zich geplaatst voor de halve finale. Alle halve finale zwemmers hebben onder de 49 secondes gezwommen. Van de zestien halve finalisten gaan de beste acht over naar de finale…[+]

Jongeman overvallen tijdens reparatie bromfiets

5 (10.00 uur) Lijk vermiste ondernemer die beroofd en vermoord is achterhaald

PARAMARIBO – Een jongeman (18) is tijdens het repareren van een bromfiets overvallen. Een crimineel maakte een bracelet van de achttienjarige buit.

Uit verklaring van het slachtoffer blijkt dat hij samen met zijn drie neefjes bij een tante op bezoek ging. De jongemannen zaten op afzonderlijke bromfietsen. Bij terugkeer naar huis kreeg een van de neefjes pech met de bromfiets.

De achttienjarige besloot toen de bromfiets van zijn neefje langs de weg te repareren. Tijdens de reparatie stopte de verdachte bij het slachtoffer en zijn neefjes. Hij vroeg naar een sigaret, waarop de jongemannen hem kenbaar maakten dat zij geen rokers zijn. De crimineel greep op een onbewaakt moment naar de bracelet van het slachtoffer en wist met het gestolen sieraad weg te rennen.

Het slachtoffer ging naar de politie en deed aangifte van de beroving. Volgens hem was de rover gewapend met een vuurwapen. De politie is nog bezig de verdachten op te sporen. WJ…[+]

 

 

Jones: “De MRI heeft bevestigd dat er geen scheur is”

(21.00 uur) Jones “De MRI heeft bevestigd dat er geen scheur is”

BADMINTON – De Surinaamse badmintonner Sören Opti heeft geen grote blessure overgehouden van zijn tweede partij tijdens de Olympische Spelen. Dit bleek uit Magnetic Resonance Imaging (MRI)-scan van dinsdagochtend. Maandag kon Opti niet verder gaan, nadat hij geen druk kon zetten op zijn rechtervoet.

“De MRI heeft bevestigd dat er geen scheur is”, gaf bondscoach Gilmar Jones dinsdag aan. “Wel is er onder zijn enkel een beetje naar achter toe, naar zijn hiel toe, is er een zwelling. Vandaar kon hij geen druk zetten op dat been. Het advies voor nu is om door blijven lopen op de krukken en hij moet naar de fysio gaan van het dorp (Village olympique de Saint-Denis), waar ze verder gaan behandelen en revalidatie proces gaan inzetten.”

Opti geeft aan dat hij niet precies weet hoe hij de blessure heeft opgelopen, maar heeft wel een idee hoe het is gebeurt. “Ik ben uitgestapt naar het voor veld en de shuttle kwam tegen het net, waardoor ik m’n voetenwerk moest aanpassen. Ik denk dat ik daar verkeerd ben geland of zo. Ik weet het tot nu toe zelf niet. Ik zou de beelden terug moeten zien.” Hij geeft verder aan dat hij het niet zo gewild had. “Ik ben nog steeds emotioneel, maar ik hen een geweldige team om mij heen. Ze hebben het probleem goed opgevangen in de best mogelijke manier. Voor nu loop ik op krukken, ijs en neem medicijnen in. Ik wil iedereen bedanken voor zijn berichten, maar ik kan niet reageren op elke bericht. Nog hartelijk bedankt.”…[+]

Nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian benoemt ’gematigde’ vicepresident Mohammad Javad Zarif

3 (21.00 uur) Nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian benoemt

TEHERAN – De nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian benoemt volgens staatsmedia een als gematigd bekendstaande diplomaat en ex-minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, tot vicepresident.

Hij was al een adviseur van Pezeshkian die als meest gematigde van de geselecteerde presidentskandidaten begin juli verrassend de verkiezingen won van kandidaten die de voorkeur hadden van de feitelijke en geestelijke leider van het land, de ayatollah Khamenei.

Javad Zarif was de Iraanse bewindsman die in 2015 een overeenkomst bereikte met buitenlandse mogendheden over de nucleaire ambities en programma’s van Iran. Hij is altijd voorstander geweest van betere betrekkingen met het Westen en was ook bereid om direct met de VS daarover te spreken.

Pezeshkian is ook tot een dialoog met het Westen bereid. Hij komt uit het uiterste noordwesten van het land en heeft veel kritiek op de macht van de conservatieve sjiitische geestelijkheid die de VS als “de Grote Satan” ziet. (De Telegraaf)…[+]

Xi encourages Hong Kong entrepreneurs to make greater contribution to Chinese modernization

4 (21.00 uur) Xi encourages Hong Kong entrepreneurs to make greater contribution

BEIJING – Chinese President Xi Jinping has encouraged Hong Kong entrepreneurs to better integrate into national reform and development and make greater contribution to Chinese modernization by giving full play to their strengths.

Xi made the remarks in a reply letter to representatives of Hong Kong entrepreneurs with roots in Ningbo, east China’s Zhejiang Province, which is well-known for its large number of overseas Chinese entrepreneurs like Pao Yue-kong and Run Run Shaw.

The representatives, including Pao Pui-hing and Chao Kee-Young, descendants of the pioneering generation of Ningbo-born Hong Kong entrepreneurs, recently wrote to Xi to report on their efforts to support national development and express their commitment to the motherland’s modernization drive.

In the reply letter, Xi spoke highly of their fine tradition of patriotism and their contributions to the development of their hometown and the country through active engagement in innovation and entrepreneurship and donations to education.

The endeavor to build a great country and move toward national rejuvenation on all fronts through Chinese modernization requires the concerted efforts of all Chinese people, Xi said, calling on them to make new contributions to realizing the Chinese Dream of national rejuvenation.

Chinese leaders have always attached importance to overseas entrepreneurs from Ningbo. Deng Xiaoping issued instructions in 1984 to gather their support for the development of Ningbo. When working in Zhejiang, Xi expressed care and expectation for overseas entrepreneurs from Ningbo on multiple occasions. (Xinhua)

Photo: Fu Yijie creates a wood carving work. (Photo/www.bozhou.cn)…[+]

Huilende Gauff ruziet met umpire

(19.00 uur) Huilende Gauff ruziet met umpire

TENNIS- Coco Gauff is dinsdag in de achtste finales van het enkelspel op de Olympische Spelen in Parijs uitgeschakeld. De mondiale nummer twee ging met 7-6 (7) en 6-2 onderuit tegen Donna Vekic uit Kroatië.

De twintigjarige Gauff leek met gemak op weg naar winst in de eerste set, maar verspeelde een ruime marge. Al snel pakte de Amerikaanse een 4-1-voorsprong, die ze wist uit te bouwen tot 5-2. Toch ging Vekic, die eerder deze maand tot de halve finale reikte op Wimbledon, er met de setwinst vandoor in de tiebreak.

In set twee ging het even gelijk op, maar Vekic won op 3-2 de servicegame van haar tegenstander. Gauff was het niet eens met een beslissing van de umpire op breakpoint. De umpire gaf een bal uit die in bleek voordat Gauff de return kon slaan. De Amerikaanse barstte in tranen uit en kreeg uiteindelijk ongelijk. Die tik kwam ze niet meer te boven. De 28-jarige Vekic maakte de wedstrijd uit op haar eerste wedstrijdpunt na een forehandfout van Gauff.

Gauff, die ook nog dubbelt en mixt in Parijs, was een van de grote favorieten voor het goud in het enkelspel, samen met nummer één Iga Swiatek uit Polen. (Nusport)…[+]

Barcelona geeft vol gas voor Dani Olmo

(17.00 uur ) Barcelona geeft vol gas voor Dani Olmo

VOETBAL – FC Barcelona komt dichter en dichter bij het vastleggen van Dani Olmo, zo verzekert Fabrizio Romano. De Catalaanse grootmacht heeft akkoord met de middenvelder van RB Leipzig en gaat een nieuw bod uitbrengen bij zijn werkgever.

Nadat Leipzig eerder nog een ‘beledigend bod’ naar de prullenbak verwees van Barcelona, is de Spaanse grootmacht nu bereid om verder te gaan. Met de deal kan ruim 60 miljoen euro zijn gemoeid. Barcelona is bereid om een vaste som van 55 miljoen euro te betalen. Daarnaast kan Leipzig nog zeven miljoen aan bonussen tegemoet zien, waarvan vier miljoen aan makkelijk te behalen bonussen.

Olmo is zelf volledig overtuigd van het door Barcelona geschetste plan. Voor de middenvelder ligt een contract klaar voor zes jaar, tot de zomer van 2030. Het is de vraag of het bod van Barcelona voldoende is. Leipzig zet vanaf het begin in op een transfersom van 60 miljoen euro. Inclusief bonussen kan dat bedrag in de nieuwe constructie dus worden aangetikt. In Catalonië hoopt men vooral snel te kunnen handelen, daar Hansi Flick  Olmo er graag bij heeft bij de start van het nieuwe seizoen. Barcelona begint op 17 augustus aan het nieuwe seizoen met een uitwedstrijd tegen Valencia.

Tot die tijd speelt de ploeg van Flick nog twee oefenwedstrijden tijdens de tour door de Verenigde staten, tegen Real Madrid en AC Milan. Ook staat er nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen AS Monaco op het programma. Olmo maakte enkele jaren deel uit van de jeugdopleiding van Barcelona, maar brak nooit door. Via Dinamo Zagreb kwam de spelmaker in 2020 bij RB Leipzig terecht. Hij ligt in Oost-Duitsland vast tot medio 2027. (VI)…[+]

Weerstand bieden aan uitsluiting marrontrouwtradities in Nieuw burgerlijk wetboek

ronny asabina

PARAMARIBO – Oppositieparlementariër Ronnie Asabina (BEP) vindt het onacceptabel dat huwelijkstradities van marronstammen in het binnenland niet worden ondersteund door het Nieuw burgerlijk wetboek, zoals dat ter goedkeuring is voorgelegd aan De Nationale Assemblee (DNA). Tijdens zijn commentaar uitte hij felle kritiek op de leidende consultant, een buitenlander, die dit voorstel heeft opgesteld.

 

Volgens Asabina heeft de consultant geen binding met en kennis van de traditionele gebruiken in het binnenland en heeft daarom voorstellen gedaan die een regelrechte confrontatie kunnen uitlokken als de regering en het parlement overgaan tot goedkeuring. Hij verwees specifiek naar de praktijk van huwelijken met minderjarige meisjes, wat binnen de marroncultuur wordt geaccepteerd, terwijl het Nieuw burgerlijk wetboek expliciet stelt dat dit soort praktijken niet langer wettelijk toegestaan is.

De parlementariër uit Brokopondo wees erop dat het traditioneel gezag niet is geraadpleegd bij dit soort besluitvormingen. Volgens hem worden nieuwe regels opgelegd met zware straffen voor overtreding, zonder dat er dialoog is geweest met de betrokken gemeenschappen.

 

De discussie kwam op gang nadat de regering en delen van het parlement verwijzingen deden naar het Kinderrechtenverdrag dat door Suriname is geratificeerd en goedgekeurd. Dit verdrag bevat duidelijke bepalingen tegen kinderhuwelijken. Het verdrag stelt strikte leeftijdsgrenzen voor huwelijkspartners en verbiedt huwelijken met minderjarigen om de rechten en het welzijn van kinderen te beschermen. Hoewel hij zelf een marronachtergrond heeft, is justitieminister Kenneth Amoksi het niet eens met Asabina. Hij zegt bereid te zijn een open discussie met Asabina aan te gaan hierover…[+]

Man on trial for sex crime

6 (09.00 uur) Rechter verwijst moordzaak Drambrandersgracht naar collega cr

Dennifer S. risks spending the next 12 years behind bars in a state penitentiary if he is found guilty of raping a 4-year-old girl. The Public Prosecutor’s Office demanded that the suspect who did not appear in court because arrested and put in jail pending the outcome of the trial. The police launched an investigation after the girls’ mother had pressed charges. Reports indicate that there was blood on the underage girl’s skirt. The suspect’s DNA was found on the clothes of the victim. The suspect claimed that he was under the influence of alcohol which is why he can’t remember what happened. He pointed out that it was possible that he had raped the girl. The attorney who represents the defendant explained to the girl that it is not possible to have a serious talk with her client who is most likely mentally ill. She pointed out that the defendant always runs in his yard at night. The defendant is scheduled to return to court in October…[+]

Op Schiphol met een vol waterflesje langs de beveiliging mag straks niet meer

2 (15.00 uur) Op Schiphol met een vol waterflesje langs de beveiliging mag straks niet meer

AMSTERDAM – Op Schiphol met een flesje water of ander drinken langs de beveiliging gaan, zit er vanaf 1 september niet meer in. Ook op Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport worden de regels aangescherpt, meldt moederbedrijf Royal Schiphol Group.

De drie luchthavens passen hun beleid aan vanwege nieuwe Europese regels. Ze benadrukken dat dit niet gebeurt omdat er een hoger dreigingsniveau is. Jarenlang moest je je gevulde flesje weggooien of leegmaken als je langs de beveiliging moest. Maar enkele jaren geleden kochten de luchthavens nieuwe scanapparatuur, waardoor dit niet meer hoefde.

In september gaan de vliegvelden bij Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam terug naar de oude regels. Je mag nog wel je flesje meenemen, maar dat moet leeg zijn. Je kunt hem dan weer vullen als je langs de beveiliging bent geweest. De luchthavens gaan de reizigers op verschillende manieren hierop attent maken, onder meer door de inzet van extra personeel. Ook op andere manieren worden reizigers op de nieuwe regels gewezen. (NU.nl)…[+]

Bouva: “Onderwijs is geen piki-piki-plei”

bouva_melvin_waldie_joy

PARAMARIBO – De situatie binnen het onderwijsveld in Suriname blijft onduidelijk en chaotisch, volgens geluiden vanuit De Nationale Assemblee. Het lijkt wel ‘soep met balletjes’. Parlementariërs uiten hun zorgen over de onduidelijke communicatie en ondoeltreffende besluiten van de regering met betrekking tot het onderwijs. Melvin Bouva (NDP) uitte scherpe kritiek en stelde dat het onderwijs niet moet worden benaderd als een “piki-piki-plei” (een informele manier van zeggen dat iets niet serieus wordt genomen).

Bouva bekritiseerde het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC) voor het voortdurend veranderen van beleid zonder duidelijke basis. Hij verwees naar een recente aankondiging van het ministerie waarin werd vermeld dat het ongeconditioneerde doorstromen wordt stopgezet en dat nieuwe herkansings- en overgangsnormen worden geïntroduceerd. Deze veranderingen zouden volgens Bouva echter onduidelijk zijn voor veel leerkrachten. “De communicatie is barslecht”,  zei hij.

Er is veel verwarring over de inschrijvingen van leerlingen en overgangsnormen voor verschillende schooltypen. Bouva wees specifiek op het weglaten van het tiende vak op sommige scholen en de examinering van Spaans, ondanks dat de nodige leerstof niet is behandeld.

Bouva riep op tot een spoedoverleg tussen de minister van Onderwijs en de scholen om deze kwesties te verhelderen en om duidelijkheid te verschaffen. “Ik denk dat de minister moet komen met een spoedoverleg met de scholen,” benadrukte hij, en merkte op dat er een groot aantal onduidelijkheden is in het onderwijsveld dat onvoldoende is geïnformeerd over de koers die OWC vaart…[+]