Nieuws volgens datum: 3 Aug, 2024

President had ontmoeting met Dalian-topman

4 President had ontmoeting met Dalian

PARAMARIBO – In het teken van versterkte samenwerking en vriendschap tussen Suriname en China, bracht voorzitter Zhao Xijin van de China Dalian International Economic & Technical Cooperation Group Co., Ltd. (CDIG) een beleefdheidsbezoek aan president Chandrikapersad Santokhi. Dit bezoek op vond woensdag op het Kabinet van de President plaats.

“Iedereen kent CDIG in Suriname als Dalian, en de onderneming staat bekend om het aanleggen van goede infrastructuur in ons land. Er zijn reeds projecten geïdentificeerd waaraan in de nabije toekomst gewerkt zal worden, waaronder de verbetering van de nationale infrastructuur en kustbescherming”, aldus het staatshoofd. Het bezoek van CDIG bouwt voort op het staatsbezoek van president Santokhi aan de Volksrepubliek China eerder dit jaar.

Zhao Xijin feliciteerde president Santokhi met het succesvolle staatsbezoek aan China. “Tijdens uw bezoek heeft u op het hoogste niveau, met uw collega, president Xi Jinping, overleg gevoerd. Het bezoek heeft de weg vrijgemaakt voor de verdere versterking van de relatie tussen Suriname en China”, zei de CDIG-voorzitter. Hij voegde eraan toe dat onder het leiderschap van president Santokhi, Suriname uit het dal is getild en richting duurzame groei gaat. CDIG is al 24 jaar actief in Suriname.

Tijdens het verblijf van de topdelegatie in Suriname werden twee Memoranda van Overeenstemming ondertekend; het MoU voor het Suriname Integrated Coastal and River Bed Protection Project and Related Infrastructure (Dalian Coastal Protection) en het MoU voor Suriname National Infrastructure Projects Phase II (Dalian V). Dit bezoek bevestigt de vriendschappelijke relatie tussen de twee partners en markeert de ondertekening van overeenkomsten voor verdere samenwerking. …[+]

 

 

Gewonden door blikseminslag op drukbezocht strand Italië

4 (23.00 uur) Gewonden door blikseminslag op drukbezocht strand in Italië

ROME – Zeker drie mensen zijn in Italië gewond geraakt door een blikseminslag op een drukbezocht strand. Daar waren volgens Italiaanse media veel toeristen aanwezig.

Het incident vond plaats op een strand bij Alba Adriatica, in de regio Abruzzen. In Italiaanse media circuleren uiteenlopende schattingen van het aantal gewonden. Het zou gaan om minstens drie personen, van wie er zeker één ernstig letsel heeft opgelopen. Persbureau ANSA bericht dat een van de slachtoffers met een helikopter is overgebracht naar een ziekenhuis.

De Italiaanse autoriteiten hadden gewaarschuwd voor onweer in het midden van het land. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekendgemaakt. (NU.nl) …[+]

Ondernemers Commewijne hervatten training basisvaardigheden ondernemerschap

3 Ondernemers Commewijne

PARAMARIBO – Het directoraat Ondernemerschap (DO) van het Ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft de training ‘Basisvaardigheden Ondernemerschap’ hervat. De training heeft als doel om onder andere ondernemerschap te stimuleren ter bevordering van de economie in Suriname. De ondernemers van Commewijne hebben onderdag en vrijdag de training gevolgd in het Bastion, waarbij zij certificaten in ontvangst hebben genomen op de laatste dag.

Tijdens de training hebben de ondernemers zich kunnen oriënteren en verdiepen in het schrijven van een businessplan, business canvas model, financiële administratie en kostprijscalculatie. Zij moesten in groepen werken om deze elementen toe te passen voor het operationaliseren van een goede onderneming. Na de training hebben 11 ondernemers een vertificaat in ontvangst genomen.

Directeur Ondernemerschap, Karishma Mathoera, heeft aangegeven dat het landelijk trainingstraject een project is van EZ, waarbij de startende en doorstartende ondernemers getraind worden. Mathoera benadrukt dat ondanks de betreurende onderbreking het van belang is om deze training door te zetten, waarbij ondernemers getraind worden in hoe zij operationeel hun onderneming professioneler en winstgevend kunnen maken. Directeur Mathoera heeft aangegeven dat ondernemers na deze training een informatieve bagage zullen hebben om efficiënter en professioneler hun producten en of diensten op de markt te brengen. Hierdoor kunnen banen, meer omzet en meer cashflow, zelfredzaamheid en productie gecreëerd worden, waarbij ondernemers kunnen exporteren zodat er een gezonde verhouding kan komen tussen import en export. …[+]

 

Real Madrid staat open voor komst Laporte

JEDDAH, SAUDI ARABIA - DECEMBER 26: Aymeric Laporte of Al Nassr during the Saudi Pro League match between Al-Ittihad and Al-Nassr at Prince Abdullah Al Faisal Stadium on December 26, 2023 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Khalid Alhaj/MB Media/Getty Images)

VOETBAL – Real Madrid is bij de zoektocht naar een centrale verdediger uitgekomen bij Aymeric Laporte. De EK-winnaar zou bij Al Nassr willen vertrekken en volgens Spaanse media wil De Koninklijke hem met alle liefde in de armen sluiten.

Van Real Madrid is bekend dat het op zoek is naar een centrale verdediger. Mede door het vertrek van Nacho naar de Saoedische club Al-Qadsiah is er een plekje vrijgekomen achterin. Lang werd de Champions League-winnaar aan Leny Yoro gelinkt, maar die tekende bij Manchester United. Nu worden de pijlen op Laporte gericht.

Volgens AS heeft Carlo Ancelotti toestemming gegeven om de komst van Laporte mogelijk te maken. De dertigjarige Bask zou volgens de Arabische krant Al Yaum op zijn beurt een breuk aan het forceren zijn met Al Nassr. Dat is de club waar hij een zomer geleden nog zijn handtekening zette en nog voor twee seizoenen vastligt.

Wat de overgang bemoeilijkt, is dat Real Madrid geen transfersom zou willen betalen. Om een transfer naar de Spaanse hoofdstad mogelijk te maken, moet Laporte er dus echt voor zorgen dat hij transfervrij kan vertrekken. Volgens AS kan het voor de speler nog wel even duren om daar beweging in te krijgen.

Zonder het gewenste aantal centrale verdedigers werkt Real Madrid momenteel de voorbereiding op het nieuwe seizoen af. (VI) …[+]

Tientallen doden en gewonden na terreuraanval op strand Somalische hoofdstad

3 (21.00 uur) Tientallen doden en gewonden na terreuraanval op strand Somalische hoofdstad

SOMALIE – Bij een terreuraanslag op het strand van de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn vrijdagavond 32 doden gevallen, meldt de lokale politie. Drieënzestig mensen raakten gewond.

Een woordvoerder van de politie zei op een persconferentie dat een van de aanvallers zichzelf heeft opgeblazen, dat drie aanvallers zijn doodgeschoten door de veiligheidstroepen en dat één aanvaller is gearresteerd. Van de 63 gewonden verkeren er enkelen in kritieke toestand.

Verschillende media melden dat na de explosie geweervuur klonk op het Lidostrand. Volgens getuigen schoten de aanvallers willekeurig op strandgangers. Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien dat er lichamen op het strand en op de boulevard liggen.

Het aan Al Qaida gelieerde Al Shabaab heeft de aanval via de radio opgeëist, schrijft Al Jazeera. In het verleden voerde de terreurgroep soortgelijke aanvallen uit. Al Shabaab voert al zeventien jaar strijd met het Somalische overheidsleger. In 2022 begon het leger een groot tegenoffensief tegen de terreurgroep nadat die controle over grote delen van het land had verkregen.

Het Lidostrand is populair onder zakenmensen en regeringsfunctionarissen en is vaker doelwit van aanslagen geweest. (NU.nl) …[+]

 

 

Burger King Latour heeft eigen playground

1 Burger King 1

PARAMARIBO – Vanaf vandaag heeft Burger King Latour een eigen playground. Deze ruimte is speciaal ingericht voor kinderen, zodat zij tijdens hun bezoeken aan Burger King Latour ook gebruik kunnen maken van een leuke en veilige speelruimte.

Na de officiële opening van de playground konden de kinderen meedoen aan verschillende activiteiten die speciaal voor hen waren georganiseerd. De kinderen konden zich uitleven op een springkussen, genieten van gratis suikerspin en popcorn, en zich laten schminken door een professionele artiest. De leuke muziek van de dj zorgde ook voor een feestelijke sfeer.

Zoureena Rijger, de general manager van Burger King, zegt dat het evenement een groot succes was en dat de kinderen met volle teugen hebben genoten. “De kinderen zijn blij met de playground, en bij Burger King Latour zijn we vastberaden om vaker dit soort evenementen te organiseren voor de kinderen uit de buurt. We kijken ernaar uit om de gemeenschap nog veel meer mooie momenten te bieden. Kom gerust langs bij Burger King Latour aan de Kankawastraat en laat uw kinderen flink genieten van onze nieuwe indoor playground”, zegt zij…[+]

Former US Embassy employee arrested for threatening email

1 Former US Embassy employee arrested for threatening email

GUYANA – A former contracted employee of the United States Embassy in Georgetown, Guyana, has been arrested for sending a threatening email to the embassy. Anand Persaud, a 31-year-old resident of Sisters Village, West Bank Demerara, was taken into police custody following his arrest.

 

The incident came to light when the US Embassy received an alarming email on July 25. According to officials, the message “contained threats directed towards United States Government personnel and the Embassy’s Georgetown facility.”

 

The severity of the situation prompted embassy security officials to file a formal report with the Criminal Investigation Department (CID) Headquarters. A joint effort between local detectives and overseas law enforcement personnel led to a swift investigation. (Caribbean.loopnews.com)…[+]

Matthew Ebden en John Peers winnen goud in mannendubbelspel

Matthew Ebden en John Peers winnen goud in het mannendubbelspel

TENNIS – Matthew Ebden en John Peers hebben de olympische finale van het mannendubbelspel gewonnen. De Australiërs, echte dubbelspecialisten, versloegen het Amerikaanse duo Austin Krajicek en Rajeev Ram: 6-7 (6) 7-6 (1) 10-8. Krajicek en Ram schakelden in de kwartfinales de Spanjaarden Rafael Nadal en Carlos Alcaraz uit.

Ebden en Peers verloren de eerste set. Vervolgens waren zij in de tweede set bij een 4-2-achterstand ver verwijderd van het goud. Uiteindelijk vochten zij zich toch naar een tiebreak, die ze overtuigend met 7-1 wonnen. De Australiërs verzilverden daarna in de supertiebreak hun vierde wedstrijdpunt.

Voor Peers is het zijn tweede olympische medaille. Bij de vorige Spelen, in Tokio, won hij brons in het gemengd dubbelspel. Ram pakte in 2016 al eens zilver in de mix. Brons was er voor de Amerikanen Taylor Fritz en Tommy Paul. Zij versloegen Tomas Machac en Adam Pavlasek uit Tsjechië: 6-3 6-4. (De Telegraaf) …[+]

Regering komt met gebrekkige antwoorden op brandende vraagstukken

2 Regering komt met

PARAMARIBO – De regering heeft bij de laatste DNA vergadering gereageerd op de brandende vraagstukken die vorige week in De Nationale Assemblee (DNA) aan de orde zijn gesteld. De antwoorden van de ministers waren echter allesbehalve bevredigend. VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien deed een beroep op de regering om bij de volgende vergadering concreter en uitvoeriger te zijn. De kernpunten van de vragen betroffen veiligheid, diefstal rond sociale uitkeringen, onderwijs en de landbouwsector. De regering beroept zich weer op het gebrek aan financiële middelen als reden voor het teleurstellende beleid.

Wat betreft de problematiek rondom sociale uitkeringen via de ‘Moni Karta’, verschool minister Ines Pané van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zich achter een presentatie over de procedures die gevolgd moeten worden om sociale bijstand te ontvangen. Concreet gestelde vragen die duiden op mogelijke diefstal en corruptie werden door de minister simpelweg doorgestuurd naar de politie, die volgens Pané bezig is met een onderzoek.

Op het gebied van veiligheid presenteerde justitieminister Kenneth Amoksi cijfers die eerder door het Korps Politie Suriname waren gepresenteerd. Ondanks de mededeling van de minister over dalende criminaliteitscijfers, was het parlement niet onder de indruk. DNA-leden maakten duidelijk dat zij acties willen zien om het veiligheidsgevoel in de samenleving te verbeteren, aangezien de overvallen en berovingen nog steeds dagelijkse realiteit zijn.

Minister Raid Nurmohamed kreeg een stortvloed aan vragen over aanbestedingsprocessen die volgens sommige critici naar corruptie zouden rieken. Daarnaast werden zorgen geuit over een falend ontwateringsbeleid en problemen met asfalteringsprojecten en wegenaanleg. De vragen weerspiegelen een groeiende bezorgdheid over de effectiviteit en transparantie van het beleid.

Minister Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme werd eveneens geconfronteerd met vragen, en wel over de luchtvaartsector en het openbaar vervoer, waarvan werd gesuggereerd dat die te wensen overlaten.

De presentatie van de regering op de gestelde vragen viel tegen, en het parlement heeft gevraagd dat de regering bij de volgende vergadering met duidelijkere en meer substantiële antwoorden komt. …[+]

 

Intense omhelzing en zoen president Macron en sportminister doen stof opwaaien

2 (19.00 uur) Intense omhelzing en zoen president Macron en sportminister doen stof opwaaien

PARIJS – Een stevige omhelzing van de Franse president Emmanuel Macron met zijn minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra doet veel stof opwaaien. Want, zo vraagt men zich af, is het niet iets té stevig en intiem?

De foto werd gemaakt tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Te zien is hoe Macron de arm van Oudéa-Castéra stevig vasthoudt, terwijl de minister haar hand liefdevol in de nek van de president legt. De twee geven elkaar ook een zoen, terwijl premier Gabriel Attal buiten beeld ongemakkelijk wegkijkt.

Het Franse magazine Madame Figaro bracht het opvallende beeld onder de aandacht en noemde de kus “vreemd”. Ook zou Oudéa-Castéra, een voormalig professioneel tennisspeelster, “de aandacht vooral naar haarzelf willen toetrekken”. Online stellen mensen dat het moment “onfatsoenlijk” is. Iemand zegt: “Zo kus ik mijn geliefde. Gênant.”

Oudéa-Castéra is sinds mei minister van Sport en was eerder dit jaar nog minister van Onderwijs. Na een maand werd ze ontslagen nadat ze, zo werd onthuld, haar kinderen naar chique privéscholen liet gaan en dat ze denigrerende opmerkingen had gemaakt over de openbare scholen waar ze woonde. Sinds haar aantreden als sportminister trok ze al eens de aandacht door in de Seine te duiken om te bewijzen dat de beroemde rivier veilig was om in te zwemmen. Tijdens de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad wordt er immers gezwommen door de triatleten. De waterkwaliteit was echter niet goed genoeg, waardoor het onderdeel met een paar dagen werd uitgesteld. (De Telegraaf) …[+]

 

 

Digitaal systeem voor overlijdensakte gelanceerd

1 Digitaal systeem voor overlijdensakte gelanceerd

PARAMARIBO – In Courtyard By Marriott heeft vrijdag de lancering plaatsgevonden van de digitale overlijdensakte, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met het Information Systems for Health (IS4H) team. President Chandrikapersad Santokhi zegt dat de regering hierdoor goed op weg is met de digitalisering van de overheid.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, die samen met de directeuren Rakesh Gajadhar Sukul van Volksgezondheid en Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken  aanwezig was bij de lancering, legde uit dat de registratie van een overleden persoon momenteel nog plaatsvindt via een papieren overlijdensaktesysteem, dat in de jaren 60 is ontwikkeld. Dit systeem, dat naar de burgerlijke stand wordt gestuurd voor administratieve verwerking, heeft geleid tot fouten bij het invullen van formulieren. “Dit zorgde ervoor dat accurate en betrouwbare informatie een grote uitdaging was”, zei de bewindsman. Met de nieuwe digitale oplossing kan de arts een applicatie op zijn telefoon downloaden en de overlijdensakte invullen. Er zal een overgangsperiode zijn voor het verwerken van de data, waarna vanaf 1 januari 2025 het hele proces digitaal zal verlopen.

Minister Ramadhin accentueerde dat de gedigitaliseerde overlijdensakte het eerste onderdeel is van het IS4H-project en een belangrijke mijlpaal vormt. De gegevens worden opgeslagen in het Health Information Exchange Platform (HIEP) en zijn via dit platform toegankelijk voor het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, wat de rapportagecapaciteit zal verbeteren. “Dit is een belangrijke stap in ons volksgezondheidssysteem.” Het doel is ook om de dienstverlening aan de burger te verbeteren door de koppeling met het Centraal Bureau voor Burgerzaken, waarmee inzage in demografische gegevens en overlijdensdata mogelijk wordt.

President Santokhi noemt het programma een belangrijke ontwikkeling, vooral als het systeem integer en professioneel is en voldoet aan de wet op elektronische data. “Het systeem moet juridisch gedekt zijn”, aldus het staatshoofd. Hij benadrukte dat het regeringsbeleid gericht is op de ontwikkeling van een digitale overheid die alle sectoren omvat. “Het beleid streeft naar een transparante en gedigitaliseerde overheid om de efficiëntie en effectiviteit van de dienstverlening aan de samenleving te verhogen.”

…[+]

 

 

 

Farmers want to talk to president and VP

rice-palay-farmer

The dissatisfied rice farmers who have been camping out and protesting outside of the Nickerie District Commissioner’s Office for several days and who have formed a union namely the BPN made it clear in their second petition  that they want President Chandrikapersad Santokhi and Vice President Ronnie Brunswijk to travel to the Nickerie District so that solutions or alternatives could be found. They also handed over the second petition which is addressed to the president to DC Senrita Gobardhan. The rice farmers also made it clear that they are dissatisfied with the fact that the government has only put aside SRD 60 million for them as compensation for the financial losses that they suffered these past couple of months.

They reminded the president that he himself had promised to pay each one of them SRD 10,000 per hectare. The farmers explained that SRD 2,000 per hectare is not enough to cover all of their losses. The BPN has demanded to see the list of farmers who have been selected to receive the financial injection. After DC Gobardhan had received the petition that was signed by about 500 rice farmers, she assured the farmers that it would be delivered to the addressee. …[+]

Iran kondigt wraak aan na moord op Hamas-leider

Iran kondigt wraak aan na moord op Hamas-leider

TEHERAN – Rond de moordaanval op Hamas-leider Ismail Haniyeh in de Iraanse hoofdstad Teheran heerst nog veel onduidelijkheid. Iran zweert wraak en dat zorgt voor zenuwen, zowel in Iran als de Verenigde Staten.

De politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, werd in de nacht van dinsdag op woensdag gedood bij een explosie in Teheran. Hij was daar voor de inauguratieceremonie van de nieuwe Iraanse president Masoud Pezeshkian en verbleef in een appartement dat werd gebruikt en bewaakt door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG).

Er gaan inmiddels verschillende versies rond over hoe de explosie kon gebeuren. Volgens een artikel in The New York Times werd twee maanden voor het bezoek van Haniyeh een bom het verblijf binnengesmokkeld. Die zou op afstand tot ontploffing zijn gebracht nadat werd vastgesteld dat Haniyeh in het verblijf was. Bij de explosie die volgde, kwam ook zijn lijfwacht om het leven.

De IRG spreekt dit tegen. In een verklaring van het militaire elitekorps van Iran staat dat de explosie is veroorzaakt door “een projectiel dat van korte afstand op hem werd afgevuurd”. Dat projectiel zou geladen zijn met zeven kilo explosieven. (NU.nl) …[+]