Nieuws volgens datum: 5 Aug, 2024

Yeung blijft in het kielzog van koploper Izquierdo

Chess game competition business concept , Business competition concept Fighting and confronting problems, threats from surrounding problems. Exhibited under the concept of games.

SCHAKEN – De Surinaamse schaker Jason Yeung blijft in het kielzog van FIDE-meester Jose Izquierdo (Cuba) bij het XIX Central American and Caribbean Youth Chess Festival 2024, dat wordt gehouden op El Salvador. Yeung heeft na vijf rondes vier punten en bezet de derde plaats. Izquierdo staat aan kop met vijf punten.

In de vierde en vijfde ronde boekte de Surinaamse schaker een overwinning en blijft hiermee ongeslagen in het toernooi. In de vierde ronde werd er gewonnen van de Costa Ricaan Caleb Vargas. In de vijfde ronde werd de Jamaicaan Darren McKennis aan een kant gezet. In de zesde ronde zal Yeung spelen tegen Izquierdo. Vrouwen-FIDE-meester Alexandra Beitia (Panama) staat op de tweede plaats met vier punten. Izquierdo won van Beitia in de vierde ronde. Arnav Chotkan heeft zijn eerste punt binnen geharkt. In de vijfde ronde won hij van de Trinidadiaan James Gillette. In de eerste vier wedstrijden had Chotkan de onderspit moeten delven. Hij staat na vijf rondes op de 33ste plaats met één punt.

Bij de U-18-damesklasse staan de Surinaamse Maylee Tjong Tjin Joe en Xue-Wen Fung op de zestiende en negentiende plaats met twee punten. In de klasse staat de Cubaanse Ashley Cepero op de eerste plaats met 4,5 punten. In de U-14-jongensklasse staan de Surinaamse Ethan Tjin Kon Kiem en Thie-Yen Fung op de 20ste en 29ste plaats met 2,5 punten. In deze klasse staat de Dominicaanse Sahiean Polanco op de eerste plaats met 4,5 punten.

In de U-16-meisjesklasses staat Avantika Chotkan op de 21ste plaats met twee punten. De Panamese Sofia Mayorga staat op de eerste plaats met vijf punten. Bij de jongens U-12-klasse staat Rithvik Chotkan op de 34ste plaats met twee punten. Jose Ruiz van El Salvador is de koploper in deze klasse met 4,5 punten. Bij de meisjes-U-12-klasse staat Rikisha Chotkan op de vijftiende plaats met twee punten. De Panamese Rebeca Icaza staat in deze klasse op de eerste plaats met vier punten. …[+]

Bewoners Moengo gebelgd over uitblijven papieren aangevraagdegrond

PARAMARIBO – Bewoners van de Burnsideweg te Moengo zijn zeer verontwaardigd omdat zij sinds 2017 een stukje grond hebben aangevraagd, maar er nu beheersdaden worden uitgevoerd op hetzelfde perceel. De bewoners zijn niet te spreken over het feit dat zij hun werkzaamheden moesten stoppen. De verantwoordelijke functionaris heeft aangegeven dat zij weer kunnen beginnen nadat hij overleg heeft gepleegd met de minister. Zij vinden dat er onrechtvaardig met hun situatie wordt omgegaan. De bewoners beweren dat zij 2500 eumoeten betalen
om het perceel officieel aan te vragen, terwijl zij al geld hebben verzameld om een machine in te huren om op het perceel te werken. Zij doen een dringend beroep op de overheid hen te helpen bij het oplossen van hun probleem. “Wij zijn Surinamers en hebben ook recht op een stukje grond”, stellen zij. De bewoners willen dat hun grondaanvraagpapieren
door iemand anders worden nagezien. Zij willen graag op dat perceel bouwen, want hun huidige verblijfplaats loopt onder water. Het betreft een overheidsproject, dus er zou niet voor betaald hoeven te worden. De
bewoners eisen een snelle oplossing in deze zaak. Naar eigen zeggen is een vertegenwoordiger opgeroepen om morgen met de minister aan tafel te zitten en zij hopen dat er een oplossing komt…[+]

Google loses massive antitrust lawsuit over its search dominance

5 (21.00 uur) Google loses massive antitrust lawsuit over its search dominance

USA – Google has violated US antitrust law with its search business, a federal judge ruled Monday, handing the tech giant a staggering court defeat with the potential to reshape how millions of Americans get information online and to upend decades of dominance.

“After having carefully considered and weighed the witness testimony and evidence, the court reaches the following conclusion: Google is a monopolist, and it has acted as one to maintain its monopoly,” US District Judge Amit Mehta wrote in Monday’s opinion. “It has violated Section 2 of the Sherman Act.”

The decision by the US District Court for the District of Columbia is a stunning rebuke of Google’s oldest and most important business. The company has spent tens of billions of dollars on exclusive contracts to secure a dominant position as the world’s default search provider on smartphones and web browsers. Those contracts have given it the scale to block out would-be rivals such as Microsoft’s Bing and DuckDuckGo, the US government alleged in a historic antitrust lawsuit filed during the Trump administration.

Now, said Mehta, that powerful position has led to anticompetitive behavior that must be stopped. Specifically, Google’s exclusive deals with Apple and other key players in the mobile ecosystem were anticompetitive, Mehta said. Google has also charged high prices in search advertising that reflect its monopoly power in search, he added.

Those contracts have long meant that when users want to find information, Google is generally the easiest and quickest platform to go to, which in turn has fueled Google’s massive online advertising business. While the court did not find that Google has a monopoly in search ads, the broader strokes of the opinion represent the first major decision in a string of US-government led competition lawsuits targeting Big Tech. This case in particular has been described as the biggest tech antitrust case since the US government’s antitrust showdown with Microsoft at the turn of the millennium. (CNN)…[+]

Nieuw-Zeelandse piloot aangevallen en gedood in Indonesië

5 (21.00uur)Nieuw-Zeelandse piloot aangevallen en gedood in Indonesië

JAKARTA – Rebellen in de Indonesische provincie Papoea hebben een Nieuw-Zeelandse piloot gedood en zijn helikopter in brand gestoken. Het toestel met slachtoffer Glen Malcolm Conning landde in een veld en zou daarna direct zijn aangevallen.

Conning vervoerde meerdere passagiers. Zij bleven ongedeerd, zegt de politie. Naast de helikopter zou ook het lichaam van de piloot vervolgens in brand zijn gestoken. Het is nog onduidelijk waarom de Nieuw-Zeelander is omgebracht. De Indonesische autoriteiten denken dat de aanval is uitgevoerd door dezelfde separatisten die eerder een andere piloot uit Nieuw-Zeeland hadden ontvoerd. Die Phillip Mehrtens wordt al sinds begin vorig jaar vastgehouden.  (De Telegraaf)…[+]

Fototekst: Het Indonesische leger in Papoea. (ANP)

Twee aanhoudingen na reeks explosies en beschieting van huis in Oss

2 Twee aanhoudingen na reeks explosies en beschieting van huis

OSS  –  De politie heeft een 34-jarige man uit Oss en een 41-jarige man uit Berghem opgepakt in verband met een reeks explosies en de beschieting van een woning in Oss. De politie denkt dat de twee mannen een rol hebben gespeeld bij meerdere incidenten in Oss. Op 2 augustus ging er een explosief af bij een woning in de Van Limburg Stirumstraat. Bij diezelfde woning werd op 5 juli een auto in brand gestoken. Op 29 juli ging er elders in de stad een explosief af bij een woning. Een paar maanden eerder werd diezelfde woning aan de Karel de Stoutelaan beschoten. Bij geen van de aanslagen vielen gewonden, maar de politie spreekt wel van “behoorlijke materiële schade” en is nog op zoek naar getuigen. Deze week vonden bij vier woningen in Oss en omgeving explosies plaats. Afgelopen maandag vloog na een explosie in Oss een voordeur uit zijn voegen. Vrijdag raakte bij een andere explosie een voordeur beschadigd en volgden er in de achtertuin van een andere woning meerdere ontploffingen. Daarbij vloog alleen een struik in brand. In het nabijgelegen Haren werd afgelopen nacht bij een woning een explosief onder een auto gegooid. (NOS)…[+]

Balradj gaat vandoor met de hoofdprijs

(20.00 uur) Balradj gaat vandoor met de hoofdprijs

POWERLIFTING – Sujata Balradj heeft de jaarlijkse toernooi Strongest Man & Woman Suriname gewonnen. Bij de heren ging Donovan Dongo vandoor met de eerste prijs.

Het evenement werd gehouden op het terrein van Kuldipsingh aan de Anamoestraat. In totaal namen acht deelnemers deel aan dit toernooi. Zes atleten hadden zich afgemeld wegens griep. Bij de dames waren drie contestanten. Balradj ging vandoor met de hoofdprijs. Priya Chentasingh werd tweede en Maureen Babel eindigde op de derde plaats. Bij de heren werd Dongo de winnaar. Wikash Ramsaran werd tweede en Donvan Satam werd derde. Shane Jubitane en Vishaal Ramharak eindigende op de vierde en vijfde plaats.

Badradj en Dongo hebben als winaars een envelope gekregen met SRD 10.000. Tropi treats en Alpha rolling en shutter service hebben de nummers twee en drie gewaardeerd ook met enveloppe prijs van SRD 2000 om SRD 1000. Ook kregen alle atleten pakketten van Amaka Imports en Freego energy drinks. De organisatie s zeer dankbaar aan alle sponsors en supporters voor het mogelijk maken van dit jaarlijkse toernooi Strongest Man & Woman Suriname.

Foto: De top drie dames bij de jaarlijkse toernooi Strongest Man & Woman Suriname. …[+]

Presidentskandidaat Kennedy: “Ik dumpte dode beer in Central Park”

4 Presidentskandidaat Kennedy ik dumpte dode beer in Central Park

NEW YORK – De Amerikaanse onafhankelijke presidentskandidaat Robert F. Kennedy Jr. heeft in een video op sociale media beweerd, dat hij tien jaar geleden een dode beer heeft achtergelaten in Central Park in New York. Hij zegt met zijn bekentenis tijdschrift The New Yorker voor te willen zijn, dat over het voorval zou gaan publiceren.

In oktober 2014 werd een dode jonge zwarte beer gevonden in de struiken van Central Park. De politie startte een strafrechtelijk onderzoek, maar heeft nooit kunnen achterhalen wat er met het dier was gebeurd en hoe het in het park terecht was gekomen.

’RFK Jr.’, de zoon van de in 1968 vermoorde senator Robert F. Kennedy, vertelt in de video dat hij destijds in een landelijk gebied van de staat New York reed, toen een vrouw in een busje voor hem een jonge beer aanreed.

Kennedy zegt dat hij het dier daarop achter in zijn auto legde, met het plan de beer te villen en het vlees bij hem thuis op te slaan. Maar na een laat etentje in de stad moest hij meteen door naar het vliegveld en hij wilde de beer niet in zijn auto achterlaten, aldus de presidentskandidaat, die ook bekendstaat om het verspreiden van samenzweringstheorieën, met name over vaccins.

Ik had een oude fiets in mijn auto en zei tegen mijn gezelschap: ’Laten we de beer in Central Park neerleggen en het doen lijken alsof hij door een fietser is aangereden’. Dat leek ons grappig voor degene die ’m zou vinden.

Toen de dode beer een groot nieuwsverhaal werd, kneep Kennedy hem naar eigen zeggen wel. Ik dacht O God, wat heb ik gedaan ik maakte me best zorgen want mijn vingerafdrukken zaten overal op die fiets.   (De Telegraaf) …[+]

Iran and Hezbollah attack on Israel imminent, Blinken tells G7: Report

4 (19.00 uur) Iran and Hezbollah attack on Israel imminent

TEHRAN  –  US Secretary of State, Antony Blinken, has warned that Iran and Hezbollah may attack Israel within the next 24 to 48 hours.

The unconfirmed report from US publication Axios was released on Monday, as fears grew of a regional war in the Middle East. Iran and Hezbollah have pledged to retaliate for the killing of the top leaders of Hamas and Hezbollah last week.

Quoting three unnamed sources, Axios reports that Blinken told G7 counterparts in a conference call that Iran and Hezbollah could launch an attack against Israel as early as Monday.

“The sources said Blinken stressed that the US believes Iran and Hezbollah will both retaliate,” Axios wrote, adding that Washington “doesn’t know the exact timing of the attacks” or what form they would take.

Blinken told his G7 counterpart that the United States hopes to halt the escalation by persuading Iran and Hezbollah to limit their attacks and restrain any Israeli response. He asked the other foreign ministers to join that push by applying diplomatic pressure on the trio.

The G7, which also includes Canada, France, Germany, Italy, Japan and the United Kingdom, issued a statement on Monday expressing “deep concern over the heightened level of tension in the Middle East”, and called for restraint on all sides, insisting that “no country or nation stands to gain from a further escalation”.

Immediately following the assassination of Hamas leader Ismail Haniyeh on July 31, the US sent additional military forces to the Middle East in anticipation of retaliatory attacks. It insists that the deployment is “defensive”.

US Central Command chief, General Michael Kurilla, is reportedly set to arrive in Israel on Monday to “finalise preparations” with the Israeli army “ahead of the possible attack”, Axios reports.

Israeli Defense Minister Yoav Gallant issued a warning, saying: “If they dare to attack us, they will pay a heavy price.”

The nearly 10-month-old war in Gaza between Israel and Hamas has led to regular low-level hostilities between Israel and Iran and Hezbollah, as well as other groups in the region that are aligned with Tehran. (Al Jazeera) …[+]

 

Lyles: “Ik ben de grootste wolf onder de wolven”

(19.00 uur) Lyles

ATLETIEK – “Ik wil mijn eigen schoen merk, ik wil mijn eigen trainer.” Dit wil Noah Lyles hebben, nadat hij zondagavond de olympisch goud veroverd op de 100 meter. De Amerikaanse atleet maakte zijn favorietenrol op het koningsnummer waar en noteerde een persoonlijk record van 9.79 seconden.

“Ik ben bloedserieus. Er is geen geld in atletiek. Zelfs Michael Johnson had geen eigen sneaker. Het maakt niet uit hoeveel medailles we terugbrengen, voor de bekendheid die we krijgen, het feit dat dat niet is gebeurd, is gek.” Lyles won met een op het oog niet zichtbaar verschil van vijf duizendsten van een seconde van de Jamaicaan Kishane Thompson. Het brons ging naar Lyles’ landgenoot Fred Kerley: 9,81. De Italiaanse titelverdediger Lamont Marcell Jacobs kwam niet verder dan de vijfde plaats: 9,85.

De 26-jarige Lyles liet zich vorig jaar in Boedapest ook al kronen tot wereldkampioen op de 100 meter. In Hongarije bepaalde hij zijn persoonlijke record op 9,83. In Parijs dook hij daar tijdens de race van zijn leven 0,04 seconde onder. Op de ranglijst aller tijden staat hij daarmee nog steeds niet in de top tien. Sinds augustus 2009 wordt die ranking aangevoerd door Usain Bolt, met zijn 9,58 van de WK in Berlijn. Lyles moet na zondagavond genoegen nemen met de (gedeelde) twaalfde plaats.

Lang was er onduidelijkheid. Maar nog voordat de finishfoto door de jury was bestudeerd, riep Lyles zichzelf al als winnaar uit. Op het tartan rukte hij het startnummer met daarop zijn naam van het shirt om daarnaar te wijzen. Hij, en niemand anders, was de snelste man op aarde. “Dit is wat ik wilde”, zei hij luttele minuten later. “De sterkste zijn in zo’n hard gevecht. Ik ben de grootste wolf onder de wolven.” (Nos)

Foto: Noah Lyles (baan 7) trapt als eerst de finishlijn. (Foto: The Guardian) …[+]

Producentenprijzen eurozone stijgen weer

3 Producentenprijzen eurozone stijgen weer

De producentenprijzen in de eurozone zijn in juni weer gestegen. Dit bleek maandag uit cijfers van Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek.

Op maandbasis namen de producentenprijzen in juni met 0,5 procent toe, na een daling in mei van 0,2 procent Op jaarbasis daalden de producentenprijzen in juni met 3,2 procent. Een maand eerder was dit nog een afname van 4,2 procent.

De energieprijzen stegen in juni met 1,6 procent op maandbasis, maar daalden met 9,4 procent op jaarbasis.   (Beursduivel) …[+]

Hurricane Debby makes landfall on Florida coast

3 Hurricane Debby makes landfall on Florida coast

FLORIDA  –  Hurricane Debby has made landfall at the Big Bend region of Florida’s Gulf Coast, with fears of storm surges and catastrophic flooding.

The weather system strengthened into a Category One hurricane late on Sunday and came ashore near Steinhatchee on Monday morning, said the National Hurricane Center (NHC).

It is now forecast to move slowly across the state, packing 80mph winds and dumping as much as 30in (76cm) of rain as it moves north.

The fourth named storm of the season will also soak Georgia and South Carolina in the days ahead.

The slow-moving nature of the storm could mean historic amounts of rainfall, said Jamie Rhome, the deputy director of the hurricane center.

“You’re talking about catastrophic flooding.”

Already the storm’s strong winds are impacting Floridians – some 204,000 homes and businesses are without power in the state, according to PowerOutage.com.

Debby is expected to slow down dramatically on its journey across Florida as the steering flow of winds high in the atmosphere essentially collapses.

This will leave the hurricane drifting slowly out over the Atlantic as a tropical storm where it will churn over the ocean, relentlessly throwing bands of rain into south-east Georgia and the Carolinas on Tuesday and Wednesday, before moving inland over South Carolina on Thursday.

Historic rainfall is likely to lead to areas of catastrophic flooding, exacerbated by a storm surge along the coast which could leave water trapped in river systems, unable to drain into the ocean.

Ahead of the storm making landfall, Florida Governor Ron DeSantis declared a state of emergency for 61 of Florida’s 67 counties. He also said utility crews from in and out of state are ready to help restore power after the storm.

DeSantis is not the only one preparing, residents across the state are readying for the worst. (BBC)

Photo: The Shore Acres neighborhood begins to flood from high tide in the Tampa Bay while Tropical Storm Debby approaches the gulf coast, in St. Petersburg, Florida. (Reuters) …[+]

Houten brug bij Tout Lui Fautkanaal tijdelijk afgesloten

12 (17.00 uur) Tijdelijke afsluiting

PARAMARIBO – In samenwerking met het commissariaat Wanica-Zuidoost informeert het Ministerie van Openbare Werken (OW) dat de houten brug bij het Tout Lui Fautkanaal, ter hoogte van de Monplaisirweg tijdelijk is afgesloten.
Deze brug is momenteel niet toegankelijk voor verkeer, omdat er een groot risico bestaat dat die kan instorten.
Helaas hebben kwaadwilligen de barricades verwijderd en maken zij onterecht gebruik van de brug. Het commissariaat benadrukt dat het ten strengste verboden is de houten brug te betreden of te gebruiken. De veiligheid van alle weggebruikers staat voorop.
Alle weggebruikers worden dringend verzocht de alternatieve route te nemen via de betonnen brug om het Maretraite-project te bereiken. Indien men ervoor kiest de barricade te negeren en over de houten brug te rijden, doet men dit op eigen risico.…[+]

Anthony Nesty: “Suriname is mijn thuis”

Anthony Nesty

ZWEMMEN – “Suriname is mijn thuis.” Dit gaf de Amerikaanse zwemcoach Anthony Nesty te kennen aan Quaraisy Nagessersing, die namens de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname verslag doet van de Olympische Spelen. Nesty werd in Seoul Olympisch kampioen op de 100 meter vlinderslag in een tijd van 53 seconden. Dit is het grootste sportmoment ooit voor Suriname. Onze Golden Boy beleeft zijn wereldwijde doorbraak als zwemcoach van de Amerikaans Olympische zwemploeg.
“Iedereen mag blijven dromen om de beste versie van jezelf te mogen zijn. Suriname is mooi, mensen gaan goed met elkaar om. Blijf doorgaan en ik hou van jullie.” De enige Surinaamse medaillewinnaar blikte ook terug op de prestaties van de Amerikaanse zwemmers. “Het voldoet aan mijn verwachtingen. De sfeer is gespannen tijdens deze olympische zwemwedstrijden. De zwematleten ervaren dat. Veel zwematleten presteren top. We hadden wat klachten over het vervoer. In de bussen was het snikheet. Men zei dat het bad traag is, maar in de tweede helft van de races zwommen de atleten fantastisch en er werden records gebroken. De coaches en stafleden ervaren die spanning ook. Mijn tijd bij de Amerikaanse zwemploeg is het hoogtepunt in mijn trainersloopbaan.”
De Amerikaanse zwemploeg behaalde in totaal 28 medailles: acht goud, dertien zilver en zeven brons. “De Olympische Spelen zijn anders. Iedereen wil presteren op z’n best voor 9 dagen. Soms is dat een moeilijke opgave, maar we hebben de meeste medailles in de wacht gesleept.” Nesty geeft verder aan dat er nog veel werk te doen is, vooral hoe de Fransman Léon Marchand vier gouden medailles heeft behaald. “Natuurlijk, we zijn de coaches. We streven ernaar dat de zwematleten beter gaan presteren. We willen een goed team samenstellen. De atleten die in 2028 kunnen meedoen, zijn nu tussen de 16 en 18 jaar oud, of jonger zelfs. Het is een privilege om topzwemmers te mogen coachen als college coach, om ze klaar te stomen voor de Olympische Zomerspelen in Los Angeles.” Tot slot gaf Anthony aan: “A bun, tot later, sribi switi.”…[+]