Nieuws volgens datum: 6 Aug, 2024

Venezuela defense minister pledges ‘absolute loyalty’ to Maduro

Venezuela defense minister pledges ‘absolute loyalty’ to Maduro

VENEZUELA – Venezuela’s Defense Minister Vladimir Padrino has promised the country’s army will maintain “absolute loyalty” to the government of Nicolas Maduro following an election in which he was declared victorious. “We ratify our absolute loyalty to citizen Nicolás Maduro Moros,” Padrino said on Tuesday during a broadcast by state television, where he was flanked by the top brass of the military and the police.

Padrino’s statement on Tuesday followed a letter from opposition leaders Edmundo Gonzalez and Maria Corina Machado earlier this week, calling on the armed forces to “stand at the side of the people”. The call by the opposition leaders was interpreted by the government as a call for defection, prompting a criminal probe against them. “Fear is not going to paralyze us, we are going to overcome it as we have done until now and we will not leave the streets,” Machado said in an audio message posted on social media on Tuesday. (Aljazeera)…[+]

Tjon En Fa: “Ik leg geen druk op mezelf”

(23.00 uur) Tjon En Fa

WIELRENNEN – Baanwielrenner Jaïr Tjon En Fa is de laatste Surinaamse olympiër die in actie komt in Parijs. Hij doet vandaag mee op het onderdeel 200 meter sprint. Door veel Surinamers wordt de baanwielrenner gezien als een potentiële medaillewinnaar.

“Heel gefocust, we zijn ready.  Maandag was de laatste training op de wielerbaan”, zegt Tjon En Fa aan Quaraisy Nagessersing, die namens de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname verslag doet van de Olympische Spelen. “Tijdens de kwalificatie voor de 200 meter sprint ga ik keihard fietsen. Daarna hebben we de match sprints. Hoe mijn coach en ik de strategie bepalen, hangt af van mijn tegenstander.”

Tijdens vorige Olympische Spelen in Tokio kwam Tjon En Fa heel dichtbij om een medaille te winnen. Hij eindigde op de vierde plaats op het onderdeel keirin. “Ik leg geen druk op mezelf en ga gewoon mijn best doen. Dat is alles wat ik kan doen. Stapje voor stapje. Mijn einddoel is wel dat ik op dat podium wil staan.” Op het podium staan wil Tjon En Fa heel graag doen, nadat zijn kamergenoot de bronzen medaille won. “Ik was als toeschouwer aanwezig bij de BMX-wedstrijden, mijn kamergenoot is als derde geëindigd, dat heeft mij inspiratie gegeven.” 

Tjon En Fa komt om 07.45 uur als eerst in actie tijdens de kwalificatieronde. Om 09.30 uur wordt de 1/32 finale gereden. Om 10.30 uur wordt de herkansingsronde van de 1/32 finale gereden. Om 12.30 uur wordt de zestiende finale gereden en om 13.42 uur de herkansingronde van de zestiende finale. De achtste finale is om 14.38 uur en de herkansingronde van de achtste finale is om 15.14 uur. Morgen  wordt de kwartfinale gereden. Hierna wordt gereden voor de achtste tot de vijfde plaats. Op 9 augustus worden de halve finale en de finale gereden. …[+]

 

Duitse rechter legt boete op voor from the river to the sea

1 Duitse rechter legt boete op voor from the river to the sea

BERLIJN – Een rechtbank in Berlijn heeft dinsdag een boete van 600 euro opgelegd aan een vrouw die een omstreden leus over Palestina gebruikte tijdens een protest op 11 oktober vorig jaar. Het gaat om de slogan “From the river to the sea, Palestine will be free” wat betekent Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn.” Haar advocaat bekritiseert de uitspraak als een donkere dag voor de vrijheid van meningsuiting.

De 22-jarige Ava M. heeft de slogan geuit op een verboden bijeenkomst in de Berlijnse wijk Neukölln, aldus de rechtbank. De rechtbank concludeerde dat het gebruik van de zin zo kort na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober betekende dat het “alleen kon worden opgevat als een ontkenning van het bestaansrecht van Israël en een goedkeuring van de aanval.”

From the river to the sea, Palestine will be free” wordt door sommigen gezien als een oproep tot de vernietiging van Israël, terwijl anderen zeggen dat het simpelweg een beroep doet op gelijkheid voor Palestijnen en Israëliërs. De slogan heeft al een lange geschiedenis, maar is ook gebruikt door Hamas.

De slogan werd in november verboden door de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, als onderdeel van een verbod op de activiteiten van de Palestijnse groep Hamas in Duitsland. Het verbod is echter juridisch controversieel en rechtbanken in verschillende delen van Duitsland hebben verschillende uitspraken gedaan over zaken waarin de uitdrukking voorkwam.  (De Telegraaf)…[+]

Heringebruikname van de polikliniek in Wanhatti

1 Her ingebruikname van de Polikliniek in Wanhatti

PARAMARIBO – De heringebruikname van de polikliniek in Wanhatti in het district Marowijne vond maandag plaats. Deze gebeurtenis markeert een belangrijke stap in de verbetering van de gezondheidszorgvoorzieningen voor de bewoners van Wanhatti en omliggende gemeenschappen.

Na een recente oriëntatiemissie van het Ministerie van Volksgezondheid, werd in overleg met de lokale gemeenschap een plan uitgewerkt om de medische zorg te herstarten. Er werd gebruikgemaakt van de diensten van de lokale gemeenschap om de poli te renoveren, aangezien deze ongeveer tien jaar niet was gebruikt. Met de ondersteuning van de Regionale Gezondheidsdienst werd de poli voorzien van de nodige medische artikelen en is in overleg met de arts in Marowijne gewerkt aan een dienstrooster voor de medische dienstverlening in Wanhatti. Tevens wordt momenteel gewerkt aan de voorbereidingen voor het initiëren van boottochten in het gebied. In de komende periode wordt verder gewerkt aan het structureel oplossen van de medische dienstverlening in Marowijne.

Tijdens de missie naar Wanhatti werd duidelijk dat de weg naar het dorp in slechte staat verkeert door de vele regens en dringend verbetering nodig heeft. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid werd tijdens dit bezoek vergezeld door de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, die toezegde dat de rehabilitatie van de weg met spoed zal worden aangepakt. Dit zal de toegankelijkheid van de polikliniek en andere essentiële diensten aanzienlijk verbeteren.

Later in de maand vindt ook de opening plaats van Gezondheidscentrum Wonoredjo in Moengo. De decentralisatie van zorg dient verantwoord plaats te vinden, waarbij rekening moet worden gehouden met de beschikbaarheid van gezondheidswerkers zoals verpleegkundigen en artsen. Het Ministerie van Volksgezondheid werkt continu aan het identificeren van kwetsbare gemeenschappen die medische zorg ontberen…[+]

RBE-pompstations normaal open

pomphouders

PARAMARIBO – Alle pompstations van RBE zijn normaal open en doen niet mee met de actie van de overige pomphouders die hedenavond hebben besloten om hun deuren tot nader order gesloten te houden. RBE-directeur Roy Boedhoe zegt aan Times of Suriname dat hij ook ondernemer is en niet zomaar zijn klanten kan duperen. “RBE blijft normaal open en men kan bij ons komen tanken”, verzekert Boedhoe.

Bij de algemene ledenvergadering (ALV) van de Surinaamse Service Station Exploitanten Bond (SSEB) is besloten dat per heden 20.00 uur de pompstations tot nader order gesloten zijn. Voorzitter Guno Castelen zegt dat het aan de regering ligt hoe lang de pompstations gesloten zullen blijven. “De pomphouders hebben genoeg van de nalatigheid van de regering en willen niet langer op de lange baan gehouden worden. De regering zegt dat ze het probleem willen oplossen en met ons aan tafel wil zodat voor eens en voor altijd de discussie over de verhoging van de winstmarge opgelost is. Wij willen dat ook, maar niet als wij niet serieus worden genomen. De eis van SSEB is conform wat in het staatsbesluit staat over de winstmarge op brandstof met daarop een verhoging van 8,5%. Als de regering daarmee akkoord gaat, moeten zij ons dat laten weten en dan zal onmiddellijk de actie worden opgeheven. Gaan ze daarmee niet akkoord, dan houden wij tot dan onze deuren gesloten”, zegt Castelen…[+]

Yeung grijpt net naast snel schaakkampioenschap op El Salvador

snelschaken

SCHAKEN – Jason Yeung heeft net naast het snel schaakkampioenschap gegrepen bij het XIX Central American and Caribbean Youth Chess Festival 2024 op El Salvador. Yeung pakte de tweede plaats op basis van slechte Buchholz Tie-Break punten.

Van de negen jeugdschakers die meedoen aan dit toernooi, hebben alleen Yeung en Maylee Tjong Tjin Joe meegedaan aan de snel schaakkampioenschap. Beide Surinaamse schakers deden mee in de U-18-klasse. Na elf rondes eindigde Yeung en de Costa Ricaan Eduardo Viquez met negen punten. Hierdoor moesten Buchholz Tie-Break de beslissing brengen. Viquez eindigde met 52,5 Buchholz Tie-Break punten en Yeung met 50. Viquez werd kampioen en Yeung pakte het semikampioenschap.

Van de  elf wedstrijden verloor Yeung alleen een keer en wel tegen Viquez. Hij speelde verder remise tegen Adan Lopez (Puerto Rico) en Alexander Samayoa (Guatemala). De overige acht wedstrijden heeft Yeung kunnen winnen. Tjong Tjin Joe eindigde op de achtste plaats met 5,5 punten. Zij verloor vijf keer, speelde een keer remise en won vijf ontmoetingen. Ook Tjon Tjin Joe had verloren van de latere kampioen Viquez. Samayoa eindigde met 8,5 punten op de derde plaats. Adrian Corado (Guatemala) en Justin James (Saint Lucia) eindigden op de vierde en vijfde plaats met 6,5 punten. …[+]

Natio U-15 verliest ook haar tweede wedstrijd

PORT OF SPAIN, TRINIDAD Y TOBAGO. AUGUST 5th: Namiesha Lamafoe #10 of Suriname competes of the ball with Daley Outerbridge #6 of Bermuda  during the League B Round One match between Bermuda and Suriname in the Concacaf Girls Under-15 Championship, held at the Larry Gomes stadium, in Port of Spain, Trinidad y Tobago.

(PHOTO BY DANEL PRENTICE/STRAFFONIMAGES/MANDATORY CREDIT/EDITORIAL USE/NOT FOR SALE/NOT ARCHIVE)

VOETBAL – De Surinaamse U-15-meisjes ploeg heeft gisteren haar tweede nederlaag geleden in Trinidad and Tobago, tijdens de 2024 Concacaf Girls U-15 Championship. Gisteren verloor Suriname van de Dominicaanse Republiek met 1-2.

Suriname zit samen met Dominicaanse Republiek, Bermuda en Kaaimaneilanden in groep F. Suriname speelde zijn  openingswedstrijd tegen Bermuda en verloor in het Larry Gomes stadion met 1-2. Ook gisteren moest het Surinaamse team het onderspit delven. Hierdoor heeft Suriname na twee wedstrijden nog geen enkel punt.

Suriname speelt zijn  laatste groepswedstrijd morgen tegen de Kaaimaneilanden. Doordat alleen de groepswinnaar over gaat naar de halve finale, is Suriname al uitgeschakeld. Om de rangschikking van de zestiende plaats tot de vijfde plaats te bepalen zal Suriname na de groepswedstrijden nog een keer in actie komen.

Foto: Een spelmoment uit de wedstrijd tussen Suriname en Bermuda. (Foto: Concacaf) …[+]

Vrouw veroordeeld voor roepen omstreden leus ’from the river to the sea’

6 (19.00 uur) Vrouw veroordeeld voor roepen omstreden leus ’from the river to the sea’

BERLIJN – Een rechtbank in Berlijn heeft dinsdag een boete van 600 euro opgelegd aan een vrouw die een omstreden leus over Palestina gebruikte tijdens een protest op 11 oktober vorig jaar. Het gaat om de slogan “From the river to the sea, Palestine will be free”, wat betekent “Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn.”

De 22-jarige Ava M. heeft de slogan geuit op een verboden bijeenkomst in de Berlijnse wijk Neukölln, aldus de rechtbank. De rechtbank concludeerde dat het gebruik van de zin zo kort na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober betekende dat het “alleen kon worden opgevat als een ontkenning van het bestaansrecht van Israël en een goedkeuring van de aanval.” De advocaat van M. bekritiseert de uitspraak als een “donkere dag voor de vrijheid van meningsuiting.”

“From the river to the sea, Palestine will be free” wordt vaak gezien als een oproep tot de vernietiging van Israël, terwijl anderen zeggen dat het simpelweg een beroep doet op gelijkheid voor Palestijnen en Israëliërs. De slogan heeft al een lange geschiedenis, maar is ook gebruikt door Hamas.  (De Telegraaf)…[+]

Min Aung Hlaing admits pressure after Myanmar anti-coup forces claim base

5 (19.00 uur) Min Aung Hlaing admits pressure after Myanmar anti-coup forces claim base

MYANMAR – Myanmar’s army chief and coup leader Senior General Min Aung Hlaing has acknowledged his troops are under pressure after anti-coup fighters claimed to have taken control of a key military base in the northeastern town of Lashio.

The Myanmar National Democratic Alliance Army (MNDAA), part of a powerful alliance of ethnic armed groups fighting to remove the military from power, said it had overrun the headquarters of the army’s Northeastern Command at the weekend. Min Aung Hlaing did not directly address the situation in Lashio but indicated that in northern Shan State, “security forces withdrew their positions” for security reasons and because they were concerned about the safety of people living there.

The army chief, whose comments were published in full in Tuesday’s official Global New Light of Myanmar, accused anti-coup forces of abuses, attacking civilians and military hospitals and working with “stooges at home and abroad” to demoralise the population. Their weaponry, including drones, was also becoming more sophisticated, he said. The military seized power in February 2021 from the elected government of Aung San Suu Kyi and her National League for Democracy party. The coup led to mass protests that evolved into an armed rebellion when the military responded with force.

Nearly 5,500 civilians have been killed in the fighting while some 20,715 are in jail for criticising the military, according to the Assistance Association for Political Prisoners, which has been tracking the situation. Rights groups have also said the military should be investigated for potential war crimes over attacks on civilians.

Lashio lies about 110km (70 miles) south of the Chinese border and has been an MNDAA target since it launched the second phase of Operation 1027 in early July. It took the border city of Laukkai, notorious as a hub for criminality and the capital of the Mandarin-speaking Kokang region, in January. (Al Jazeera)…[+]

Vlijter en VPS gaan uit elkaar

20240527 Vaasa, FINLAND. Veikkausliiga, VPS - FC Inter



Photo: Helena Heimonen / APOLLO PHOTO

VOETBAL – De Surinaamse aanvaller Gleofilo Vlijter is weer clubloos. De aanvaller van Vaasan Palloseura (VPS) heeft de club verlaten na een wederzijdse overeenstemming. Dit heeft het Finse club bekend gemaakt.

In maart 2024 tekende Vlijter een contract voor een jaar, met de optie op een verlenging van nog een jaar. De Finse club was toen heel blij met de komst van Vlijter en ook de Surinaamse voetballer voelde zich thuis bij de club. “Iedereen was erg vriendelijk. Ik voel me er al heel erg thuis. Het is geweldig in Finland”, zei Vlijter toen hij het contract had getekend bij Vaasan Palloseura.

Volgens VPS-sportdirecteur Petri Vuorinen is het besluit om de arbeidsrelatie te beëindigen gezamenlijk genomen. “We zijn onderling overeengekomen dat Gleofilo vanaf vandaag (dinsdag, red) niet meer zal spelen voor Vaasa Palloseura. We zijn het samen eens geworden over de voorwaarden”, geeft Vuorinen aan.

Vlijter speelde in totaal negentien keer voor Vaasa Palloseura en vond vier keer het net. Vlijter maakte ook deel van de selectie, toen Vaasa Palloseura kwalificatiewedstrijden speelde voor de UEFA Conference League. In de eerste wedstrijd viel hij in tegen Litouwse FK Žalgiris. De eerste wedstrijd verloor Vaasa Palloseura met 1-2.  In de return startte Vlijter in de basis, maar kon niet veel betekenen. FK Žalgiris won ook de tweede ontmoeting met 1-0.

Voordat Vlijter naar Vaasa Palloseura ging, speelde hij voor Doxa Katokopia in Cyprus. Vlijter speelde eerder voor Hapoel Ramat Gan (Israël), Aris Limassol (Cyprus) en Beitar Jerusalem (Israël). In Suriname speelde Vlijter voor Robinhood.

Foto: De Surinaamse aanvaller Gleofilo Vlijter (r) gaat niet meer spelen voor Vaasa Palloseura. (Foto: VPS) …[+]

 

Pakistaan aangeklaagd in VS om Iraans plan Trump te vermoorden

5 (18.00 uur) Pakistaan aangeklaagd in VS om Iraans plan Trump te vermoorden

NEW YORK – In de Verenigde Staten is een Pakistaanse man aangeklaagd die van plan zou zijn geweest om oud-president Donald Trump om te laten leggen, meldt CNN. De man zou volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie banden hebben met het Iraanse regime.

De 46-jarige Asif Merchant wordt ervan beschuldigd dat hij naar New York is gereisd om politieke figuren te laten vermoorden. De FBI denkt dat Trump een van hen was. Merchant zou afspraken hebben gemaakt met huurmoordenaars, die undercoveragenten bleken te zijn.

De Pakistaan werd opgepakt op 12 juli, een dag voordat Trump een aanslag tijdens een campagnebijeenkomst overleefde. De FBI denkt niet dat er een verband is tussen die schutter en Merchant, die nog altijd vastzit. Een paar dagen later bracht CNN naar buiten dat er een Iraans plan zou zijn om Trump te laten vermoorden. Dat zou wraak zijn voor de moord op generaal Qassem Soleimani. Die kwam in 2020, tijdens Trumps presidentschap, om het leven bij een Amerikaanse droneaanval op Bagdad. Iran ontkende dat er plannen zijn om Trump om te leggen. (De Telegraaf)…[+]

Israeli minister says it may be ‘moral’ to starve 2 million Gazans, but ‘no one in the world would let us

4 (18.00 uur) Israeli minister says it may be ‘moral’ to starve 2 million Gazans, but ‘no one in the world would let us’

JERUSALEM – Jerusalem – Israeli Finance Minister Bezalel Smotrich said “it may be just and moral to starve 2 million Gaza residents until Israeli hostages are returned, but no one in the world would let us. In a speech on Monday at the Katif Conference for National Responsibility in the town of Yad Binyamin, the far-right minister said Israel should take control of distributing aid inside Gaza and claimed that Hamas was in control of distribution channels within the strip.

It is impossible in today’s global reality to wage war  no one in the world would let us starve and thirst two million citizens, even though it may be just and moral until they return our hostages he said, adding that if Israel controlled aid distribution instead of Hamas, the war would have ended by now and the hostages would have returned. “You cannot fight Hamas with one hand and give them aid with the other. It’s his Hamas money, it’s his fuel, it’s his civilian control of the Gaza Strip. It just doesn’t work,” he said. Israel has control over aid that enters Gaza and aid groups are in charge of distributing it. While there have been some anecdotal reports from Gazans of Hamas stealing aid, it’s unclear how rampant it is. US Special Envoy David Satterfield said in February that no Israeli official had presented him or the Biden administration with “specific evidence of diversion or theft of assistance.”

Israel is facing mounting criticism from aid groups and international organizations for restricting food aid to the besieged Gaza Strip. A United Nations statement, citing independent experts, indicated last month that famine has spread across the entire enclave. The experts accused Israel of conducting an “intentional and targeted starvation campaign,” which they termed a “form of genocidal violence.

The International Criminal Court’s prosecutor is seeking arrest warrants for Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defense Minister Yoav Gallant on charges of “starvation as a weapon of war,” among other allegations. Netanyahu has strongly denied the allegations, saying they are based on a pack of lies.” He has said that if Palestinians in Gaza aren’t getting enough food, it’s not because Israel is blocking it, it’s because Hamas is stealing it. Israel has stated that it will not end the war until all hostages are freed and Hamas is eliminated. The conflict began after Hamas attacked Israel on October 7, killing around 1,200 people and taking more than 250 hostages, according to Israeli authorities. The war has resulted in the deaths of more than 39,000 people in Gaza, according to Palestinian authorities.  (CCN)…[+]

Man United wil niet voldoen aan vraagprijs voor Ugarte

(16.00 uur) Man United wil niet voldoen aan vraagprijs voor Ugarte

VOETBAL-Een transfer van Manuel Ugarte naar Manchester United lijkt (voorlopig) van de baan, zo meldt journalist David Ornstein namens The Athletic. The Red Devils zijn van mening dat Paris Saint-Germain te hoog in de boom zit voor de 23-jarige middenvelder uit Uruguay.

Na het verwelkomen van centrumverdediger Leny Yoro (62 miljoen, LOSC Lille) en Joshua Zirkzee (42,5 miljoen, Bologna) wil manager Erik ten Hag op korte termijn een controlerende middenvelder aan zijn selectie toevoegen. Onder meer de negentienjarige João Neves, Portugees international en speler van Benfica, stond in de serieuze belangstelling van Manchester United, dat begin juli twee biedingen op het toptalent afgewezen zag worden.

Inmiddels is duidelijk dat Neves voor PSG gaat spelen. Om die reden schakelde Manchester United door op Ugarte, daar hij na de komst van Neves mogelijk sneller mag vertrekken uit het Parc des Princes. Ornstein beweert echter dat dit vermoeden niet klopt. PSG wil het aankoopbedrag van vorige zomer per se terug. Ugarte kwam ruim een jaar geleden voor 60 miljoen euro over van Sporting Portugal en tekende in Parijs tot medio 2028. Ten Hag weet dus dat hij de portemonnee zal moeten trekken om de 22-voudig international te strikken.

Om die reden verlegt Manchester United de aandacht naar andere targets. De gesprekken met Paris Saint-Germain zijn voorlopig stopgezet en de club uit de Premier League komt enkel terug, indien les Parisiens de vraagprijs verlagen. Daardoor zal Ten Hag op zoek moeten naar een goedkopere middenveldpartner voor toptalent Kobbie Mainoo. Ugarte, die volgens Transfermarkt 45 miljoen euro waard is, lijkt bij PSG te blijven. Namens die club kwam hij afgelopen seizoen tot 37 officiële duels, waarin de middenvelder drie assists leverde. (VI)

Foto: Manchester United wil niet voldoen aan de transfereisen van Paris Saint-Germain om Manuel Ugarte (r) over te nemen. (Foto: AD) …[+]