Nieuws volgens datum: 7 Aug, 2024

Jongedame met lichamelijke beperking legt verklaring af in moordzaak

2 Jongedame met Lichamelijke beperking

PARAMARIBO – Een jongedame met een lichamelijke beperking getuigde dinsdag in de rechtszaal dat zij door haar stiefmoeder werd geslagen totdat zij bewusteloos viel. Zij is gehoord in de strafzaak tegen haar vader, Djereshkoemar M., die ervan verdacht wordt zijn vrouw, Aarti Ramharak, te hebben vermoord.
Op de bewuste dag werd de jongedame mishandeld, wat leidde tot blauwe plekken. Zij woonde samen met haar stiefmoeder en vader in hetzelfde huis. De vader is aangehouden voor de moord op zijn vrouw. De jongedame heeft de moord zelf niet meegemaakt, maar hoorde wel een knal. Zij verklaarde dat het latere slachtoffer soms door de verdachte werd geslagen. Hij trok een jachtgeweer voor de vrouw. De getuige verklaarde ter terechtzitting dat haar stiefmoeder niet vriendelijk was en haar slecht behandelde. Ze werd door de vrouw geslagen totdat ze flauw viel.
De getuige kreeg klappen met een deegrol en een vork, waarvoor zij medische behandeling aan haar handen en rug nodig had. Dit leidde tot een ruzie tussen haar stiefmoeder en vader. Bij de politie gaf de jongedame aan dat de vrouw voor haar als een eigen moeder was. Haar stiefmoeder woonde veertien jaar samen met haar vader, die in voorarrest blijft. In oktober wordt de behandeling van deze zaak voortgezet. WJ…[+]

Yeung verspeelt punten in El Salvador

(23.00 uur) Yeung verspeelt punten op El Salvador

SCHAKEN – Jason Yeung heeft cruciale punten laten liggen in de zesde, zevende en achtste ronde van het XIX Central American and Caribbean Youth Chess Festival 2024 in El Salvador. In de drie ronden pakte de Surinaamse schaker maar een 0.5 punt en kan de hoofdprijs niet meer pakken.

In de zesde ronde kwam Yeung uit tegen de koploper FIDE Meester Jose Izquierdo van Cuba. De Surinaamse schaker verloor de ontmoeting. Voor Yeung was dit zijn eerste nederlaag. In de zevende ronde kwam hij uit tegen Kandidaat Meester Ricardo Trujillo van Guatemala. Ook deze wedstrijd verloor Yeung. Dit was zijn tweede nederlaag op rij. In de achtste ronde herstelde hij zich en speelde remise tegen Roberto Ibarra van El Salvador. Met deze resultaten heeft Yeung na acht wedstrijden 4,5 punt en staat op de elfde plaats. Izquierdo blijft aan kop met 7,5 punt.

In deze zelfde klasse heeft Arnav Chotkan in de laatste drie wedstrijden 1,5 punt binnen geharkt. Hij won van James Gillette van Trinidad en Tobago en speelde remise tegen Roberto Cruz van El Salvador. Hij verloor in de zevende ronde van Mauricio Corado van Guatemala. Hij staat op de 31ste plaats met 2,5 punt.

In de meisjes U-18-klasse staat Maylee Tjong Tjin Joe op de zesde plaats met vijf punten. Xue-Wen Fung staat op de dertiende plaats met vier punten. In deze klasse staat Ashley Lopez van Cuba op de eerste plaats met 6,5 punt. In de U-16 meisjesklasse staat Avantika Chotkan op de 20ste plaats met 3,5 punt. In deze klasse staat Sofia Araya van Costa Rica met acht punten aan kop.

In de jongens U-14-klasse staat Thie-Yen Fung op de dertiende plaats met vijf punten. Ethan Tjin Kon Kiem is 22ste met vier punten. In deze klasse staat Jose Lopez van Panama op de eerste plaats met 6,5 punt. In de meisjes U-12-klasse staat Rikisha Chotkan op de achttiende plaats met twee punten. In deze klasse staat Rocio Correa van Cuba op de eerste plaats met 6,5 punt. In de jongens U-12-klasse staat Rithvik Chotkan op de 28ste plaats met vier punten. Jose Guevara van El Salvador staan aan kop in deze klasse met 7,5 punt. …[+]

Drugs smokkelende Peruaan moet tweeënhalf jaar de cel in

1 Drugs smokkelende Peruaan

PARAMARIBO – De 64-jarige Peruaan Julga V. is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, onder aftrek van de tijd doorgebracht in voorarrest met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij een boete van SRD 25 duizend betalen, te vervangen door elf maanden hechtenis.

Rechter Lydia Ravenberg heeft Julga V. schuldig bevonden aan de uitvoer van 7.020 gram cocaïne. Julga V. kwam vanuit Peru naar Suriname en verbleef enkele dagen in ons land. Vervolgens vertrok hij naar de Bahama’s via Jamaica en Trinidad. De Bahama’s stuurden hem terug naar Trinidad omdat hij niet voldoende geld had om vijf dagen daar te verblijven. Hij moest twee dagen op de luchthaven van de Bahama’s doorbrengen, voordat hij het land werd uitgezet. Toen hij naar Suriname terugkeerde, zou hij worden uitgezet omdat hij geen geldige verblijfsdocumenten had. Tijdens de scan van zijn koffer werd cocaïne aangetroffen.

De rechter overwoog dat de verdachte steeds had aangegeven niets te weten van de cocaïne in de koffer. Bij de rechter-commissaris heeft de man echter toegegeven dat de cocaïne in de koffer van Bruno was. Julga V. is voor het eerst in aanraking gekomen met de politie. De rechter hield rekening met de lange wachttijd voor het scheikundige rapport en het feit dat Julga V. in een vreemd land in de gevangenis zit. Verder heeft Julga V. geen spijt betuigd. De magistraat verklaarde de dagvaarding gedeeltelijk nietig, omdat onder twee punten de uitvoer van de drugs vermeld stond. De dagvaarding werd voor het overige als geldig beschouwd. WJ…[+]

Laatste overlevende onder puin ingestort Duits hotel vandaan gehaald

Laatste overlevende onder puin ingestort Duits hotel vandaan gehaald

DUITSLAND – De laatste overlevende persoon die vastzat onder het puin van het ingestorte Duitse hotel is gered. De Duitse politie meldt dat de overlevende woensdag rond 22.45 uur lokale tijd eindelijk bevrijd kon worden door reddingswerkers.

 

Het hotelgebouw in het Duitse Kröv stortte dinsdagavond in. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en kwamen meerdere mensen vast te zitten onder het puin. Eerder werd onder meer een gezin van Urk levend onder het puin vandaan gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. De laatste overlevende werd na precies 24 uur onder het puin vandaan gehaald. De politie meldt dat een van de overleden slachtoffers nog niet onder het puin vandaan gehaald kon worden. Daarvoor zijn de omstandigheden niet veilig genoeg.

 

Het gebouw is afgezet door de politie en wordt vanaf donderdag verder gesloopt. Wanneer het veilig genoeg is, wordt het laatste lichaam geborgen. (NU.nl)…[+]

Tjon En Fa: “Natuurlijk ben ik teleurgesteld”

GUYiTUNXgAAM1kD

WIELRENNEN – De Poolse Mateusz Rudyk was 0.054 seconden sneller dan Jaïr Tjon En Fa in de herkansingsronde van de zestiende ronde op de 200 meter sprint. De dertigjarige Surinaamse baanwielrenner strandt hiermee in de zestiende ronde tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

“Natuurlijk ben ik teleurgesteld. Ik probeer nu over die teleurstelling heen te komen en voor de keirin te gaan”, geeft Tjon En Fa aan. “Ik denk dat ik de races tactisch goed heb verreden, maar de tegenstanders waren vandaag iets sneller. Als het was gelukt wat ik wilde doen, dan denk ik het wel. Mijn plan was om als eerste voor de aanval te kiezen. Ik veroverde niet de eerste positie, het is helaas niet gelukt.”

Tjon En Fa geeft dat niets fout is gegaan vanaf het begin. “Ik denk niet dat het fout is gegaan. Ik heb op dat moment alles gegeven.” In de 1/32ste finale was Matthew Richardson mijn tegenstander. Tjon En Fa weet niet of hij van hem kon winnen. “Weet ik niet. De winnaar zou doorgaan, maar ik had met mijn coach besproken om het te proberen en als het niet lukte zou ik voor de herkansing gaan.”

In de herkansingsronde werd hij in een groep geplaatst met de Duitser Luca Spiegel en de Chinees Yu Zhou. De Surinaamse baanwielrenner was met 0.020 seconden sneller dan Spiegel en won zijn herkansingsronde. Hiermee plaatste Tjon En Fa zich voor de zestiende ronde. Tjon En Fa werd in de zestiende finale geklopt door Mikhail Yakolev van Israël en in de herkansing door Rudyk.

Tenslotte plaatsten Harrie Lavreysen (Nederland), Rudyk, Matthew Richardson (Australië), Yuta Obara (Japan), Hamish Turnbull (Groot-Brittannië), Jeffrey Hoogland (Nederland), Kaiya Ota (Japan) en Jack Carlin (Groot-Brittannië) zich voor de kwart finales, die donderdag worden gereden. De halve finales en finale zijn vrijdag…[+]

Three Taylor Swift concerts in Vienna cancelled over alleged planned terrorist attack

1 Three Taylor Swift concerts in Vienna cancelled over alleged planned terrorist attack

LIVERPOOL – Three Taylor Swift concerts in Austria have been cancelled as Austrian authorities said on Wednesday that two suspects were arrested in connection with plans for an alleged attack in the Vienna region.

Swift was due to play three shows in Vienna between Thursday, August 8 and Saturday, August 10. Those dates were cancelled on Wednesday, according to Barracuda Music, the promoter for Swift’s concerts in Austria.

“With confirmation from government officials of a planned terrorist attack at Ernst Happel Stadium, we have no choice but to cancel the three scheduled shows for everyone’s safety,” Barracuda music said in a post on social media. Swift’s official website also listed the concerts as cancelled.

Speaking at a press conference in the capital, police said a 19-year-old Austrian citizen, who they identify as a sympathizer of Islamic State, was arrested Wednesday morning in Ternitz, lower Austria, while another arrest was carried out later that morning in Vienna.

“The two suspects became radicalized by the internet, a 19-year-old citizen of Lower Austria made an oath of allegiance to the current leader of IS at the beginning of July,” police said. Authorities continued to say the two suspects had undertaken “concrete preparatory measures” for a terrorist attack after police suspected explosives were stored at the home of the suspect in Ternitz.

Police also said that chemical substances were secured at the home of the 19-year-old and were being evaluated, Associated Press reported. “From the current standpoint of the investigation we assume that the target of the attack were events in the Vienna region,” police continued. All tickets for the cancelled shows will be automatically refunded within the next 10 business days, the concert promoter said. (CNN)…[+]

Texas school bans all-black outfits, citing ‘mental health’

5 (20.00 uur) Texas school bans all-black outfits, citing 'mental health'

USA – In this Texas school, wearing an all-black outfit will result in a dress code violation. Charles Middle School, part of the El Paso Independent School District, is prohibiting students from wearing black clothing, citing mental health concerns.

Principal Nick DeSantis wrote to parents that a “look” had “taken over on campus with students wearing black tops and black bottoms”, according to local media outlets. The look, he wrote, “has become more associated with depression and mental health issues and/or criminality than with happy and healthy kids ready to learn”. BBC News has requested comment from the school district.

The new dress code rule does allow students to wear some black pieces of clothing or full black outfits on specific free dress days, Norma De La Rosa, president of the El Paso Teachers Association, told local media. Ms De La Rosa added that teachers saw a change in how students dress when they become stressed or depressed. “The dress code changes were a response to concerns and recommendations brought forward by the stakeholders of Charles Middle School,” the school said in a statement to local media.

However, the new policy drew mixed opinions from parents and others in the community. “Maybe concentrate on bullying! That’s more of a mental health concern,” one Facebook user commented on a social media post about the policy. Some said the school’s change did not address the root causes of teen mental health issues and would only punish struggling students.

“Ah yes, ’cause it’s the clothes and not what they’re facing inside that’s the problem. Give them counselling instead of banning them from wearing what makes them comfortable,” one comment read. (BBC)…[+]

De Straal, Randjietboys en Combinatie’80 aan kop bij Clubkampioenschap 2024

(20.00 uur) De Straal

 

DAMMEN – De Straal, Randjietboys en Combinatie’80 staan aan kop na twee ronden van het Clubkampioenschap 2024 van de Surinaamse Dambond. De wedstrijden zijn gespeeld in het Denksportcentrum.

De Straal nam het op tegen Denk en Zet en won de strijd met 16-4.  De toppers van De Straal hebben al hun ontmoetingen gewonnen. Alleen Arundath Mohan kon een zege pakken voor Denk en Zet, door van Robby Koendjbiharie te winnen. Randjietboys nam het op tegen Dragon en won met 13-7. De toppers van Dragon konden geen vuist maken. Zo verloren Derryl Bohr, Ricardo Palisie en Rinado Kemnaad hun wedstrijden. Alleen Edson Amoekonie won zijn wedstrijd en wel van Niaaz Salarbaks.

Combinatie’80 won ook ruim van Welgedacht met 16-4.  Verder won Victoria van Tulip met 15-5. Voor Victoria was dit de eerste overwinning. De Straal, Randjietboys en Combinatie’80 gaan aan kop met vier punten. Victoria en Tulip volgen hierna met twee punten. Dragon, Denk en Zet en Welgedacht hebben nog geen enkele wedstrijd gewonnen.

Foto: Een spelmoment uit het Clubkampioenschap 2024 van de Surinaamse Dambond. …[+]

Bulgarije verbiedt ’lhbti-propaganda’ op scholen

6 (20.00 uur) Bulgarije verbiedt ’lhbti-propaganda’ op scholen

SOFIA – Het parlement van EU-lidstaat Bulgarije heeft een wet aangenomen die “lhbti-propaganda” op scholen verbiedt, meldt het Bulgaarse persbureau BTA. Mensenrechtengroeperingen noemen de maatregel discriminerend.

Leraren mogen nu op geen enkele manier, direct of indirect, ideeën over “non-traditionele seksuele oriëntaties en/of genderidentiteiten die niet overeenkomen met het biologische geslacht” aanprijzen. In de wet worden non-traditionele seksuele oriëntaties gedefinieerd als “afwijkend van wat algemeen geaccepteerd is en vastgelegd is in de Bulgaarse juridische traditie.” De wet, voorgesteld door de pro-Russische partij Wedergeboorte, werd aangenomen met een ruime meerderheid.

De mensenrechtenorganisatie Bulgarian Helsinki Committee zegt dat de nieuwe tekst “fundamentele mensenrechten” schendt en ingaat tegen Europese wetten en internationale verdragen. De organisatie is bang voor een “heksenjacht.” Woensdagavond worden protesten verwacht in Bulgarije. (De Telegraaf)…[+]

Mannen: “Wij moeten door blijven werken”

Soccer into goal success concept

VOETBAL – “Wij moeten door blijven werken”, geeft trainer Raymond Mannen van Transvaal aan. Transvaal speelt zaterdag zijn eerste halve finaleontmoeting tegen Inter Moengo Tapoe (IMT) in het Essedstadion. De wedstrijd staat geprogrammeerd voor 19.00 uur.

Transvaal kende een goed seizoen in de competitie van de Suriname Major League. Het team had vijftien wedstrijden lang geen wedstrijd verloren, totdat PVV een einde bracht hieraan. “Wij moeten gewoon harder gaan werken en zorgen dat wij de minder goede periode omzetten in een positieve reactie”, geeft Mannen aan. Voor de oefenmeester zijn vanaf nu alle drie wedstrijden belangrijk. “Je kan niet zeggen dat je de eerste wedstrijd goed moet spelen, dan speel je de tweede wedstrijd slecht. Het is vanaf nu goed spelen.”

Trainer Joel Assad van IMT geeft juist aan dat de eerste wedstrijd heel cruciaal is. “Het is belangrijk dat wij de eerste wedstrijd winnen.” Transvaal won in het reguliere seizoen beide keren van IMT. De eerste wedstrijd won Transvaal met 3-0 en de tweede met 2-1. “Play-offs is een andere tijd. Ploegen gaan opnieuw moeten beginnen. Dus het kan alle kanten op.” Assad geeft verder aan dat IMT met veel meer vertrouwen speelt dan ervoor. “Het team heeft in de laatste periode veel progressie gemaakt.” IMT won zijn laatste drie wedstrijden van PVV (3-0), Flora (2-1) en Leo Victor (6-0). …[+]

WHO warns of a global surge in COVID-19

4 (18.30 uur) WHO warns of a global surge in COVID

GENEVA – The World Health Organisation (WHO) Tuesday warned of a surge worldwide of infections linked to the coronavirus (COVID-19), saying they are unlikely to decline anytime soon.

The WHO said that it is also concerned that more severe variants of the coronavirus may soon be on the horizon. “COVID-19 is still very much with us,” and circulating in all countries, Dr. Maria Van Kerkhove of WHO told reporters. “Data from our sentinel-based surveillance system across 84 countries reports that the per cent of positive tests for SARS-CoV-2 has been rising over several weeks,” she said, adding “Test positivity is above 10%, but this fluctuates per region. In Europe, per cent positivity is above 20%”. 

The WHO said that new waves of infection have been registered in the Americas, Europe and the western Pacific. That wastewater surveillance suggests the circulation of SARS-CoV-2 is from two to 20 times higher than current figures suggest. It said such high infection circulation rates in the northern hemisphere’s summer months are atypical for respiratory viruses, which tend to spread mostly in cold temperatures.

“In recent months, regardless of the season, many countries have experienced surges of COVID-19, including at the Olympics where at least 40 athletes have tested positive,” Dr. Van Kerkhove said. As the virus continues to evolve and spread, there is a growing risk of a more severe strain of the virus that could potentially evade detection systems and be unresponsive to medical intervention.

The WHO said that while hospital admissions, including for intensive care, are still much lower than they were during the peak of the pandemic, it is urging governments to strengthen vaccination campaigns, making sure that the highest-risk groups get shots at least once every 12 months. “As individuals it is important to take measures to reduce risk of infection and severe disease, including ensuring that you have had a COVID-19 vaccination dose in the last 12 months, especially, if you are in an at-risk group,” said Dr. Van Kerkhove.

Vaccine availability has declined substantially over the last 12 to 18 months, WHO admits because the number of producers of COVID-19 vaccines has recently decreased. “It is very difficult for them to maintain the pace. And certainly, they don’t need to maintain the pace that they had in 2021 and 2022. But let’s be very clear, there is a market for COVID-19 vaccines that are [already] out there,” said Dr. Van Kerkhove. (CBC)…[+]

Celstraffen tot drie jaar voor extreemrechts geweld in Liverpool en Southport

5 (18.00 uur) Celstraffen tot drie jaar voor extreemrechts geweld

LONDEN – Een Engelse rechtbank heeft meerdere relschoppers een gevangenisstraf opgelegd. De straffen voor geweld en brandstichting in Southport en Liverpool variëren van twee tot drie jaar, meldt BBC News.

Een 58-jarige man kreeg drie jaar cel voor het slaan van een agent tijdens rellen in Southport. Een gewelddadige menigte keerde zich daar tegen de politie, die probeerde een moskee te beschermen.

Een 29-jarige man moet voor dertig maanden de cel in vanwege onder meer geweldpleging en omdat hij in Liverpool een politiebus in brand heeft gestoken. Een andere man kreeg twintig maanden gevangenisstraf, ook voor geweldpleging in Liverpool. Die straf viel zelfs twee maanden hoger uit, omdat er volgens de rechter sprake was van een raciaal element.

In de afgelopen weken zijn honderden mensen opgepakt vanwege de rellen. De Britse justitie zegt samen met de politie “dag en nacht” bezig te zijn om geweldplegers zo snel mogelijk voor de rechter te krijgen. Volgens justitie zijn al ruim 120 mensen in staat van beschuldiging gesteld. De drie die woensdagmiddag zijn veroordeeld, hebben schuld bekend.

Bij die rellen zijn vernielingen aangericht en politiemensen verwond. Ook vandaag werden weer grootschalige protesten verwacht, waarbij voor geweld wordt gevreesd. Volgens BBC News wordt rekening gehouden met acties op dertig plaatsen en moeten zesduizend politiemensen de orde bewaken. (NU)…[+]

Ex-jihadiste die als vijftienjarige naar Syrië ging verliest definitief Britse nationaliteit

4 (17.00 uur )Ex-jihadiste die als 15-jarige naar Syrië ging verliest

Ex-jihadiste die als vijftienjarige naar Syrië ging verliest definitief Britse nationaliteit

SYRIЁ – De 24-jarige Shamima Begum krijgt haar Britse nationaliteit definitief niet terug. De vrouw verliet op vijftienjarige leeftijd haar ouderlijk huis in Londen om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS) in Syrië.

De drie rechters van het Britse hof hebben woensdag het hoger beroep dat de vrouw instelde afgewezen, melden The Guardian en BBC News. Hiermee bevestigt het hof een eerdere uitspraak in deze zaak.

Begum ging in 2015 naar Syrië met twee leeftijdsgenoten, waar ze trouwde met de Nederlandse jihadist Yago Riedijk. Ze kregen drie kinderen die allemaal zijn overleden. Begum kreeg op den duur spijt van haar beslissing om naar Syrië te vertrekken en heeft afkeer geuit over het gedachtegoed van IS. Haar zaak kreeg in 2015 veel aandacht in Britse en internationale media.

In 2019 werd Begums Britse nationaliteit ontnomen, waardoor ze stateloos werd. Eerder dit jaar verloor de vrouw al haar eerste hoger beroep. Ze heeft daarnaast al vergeefs geprobeerd toestemming te krijgen in Engeland de beroepsprocedure bij te wonen. Ze woont nog steeds in een kamp in het noorden van Syrië, meldt de BBC. (NU)…[+]