Nieuws volgens datum: 9 Aug, 2024

IMF tevreden over macro-economische vooruitgang Suriname

9-Gunscina-IMF

PARAMARIBO – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn tevredenheid uitgesproken over de recente macro-economische resultaten van de Surinaamse regering. Deze positieve beoordeling kwam na de laatste evaluatieronde van het herstelprogramma dat sinds enkele maanden loopt. Het IMF prijst vooral de neerwaartse trend van de inflatie en de stabiliteit van de wisselkoers als belangrijke tekenen van vooruitgang.

Ana Guscina, delegatieleider van de IMF-missie voor Suriname, noemde de huidige economische indicatoren bemoedigend. “We zien duidelijke tekenen dat de economie van Suriname zich aan het herstellen is”, aldus Guscina. Dit herstel heeft geleid tot een hernieuwd vertrouwen van donoren en financiers, waaronder de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, die bereid zijn opnieuw kapitaal beschikbaar te stellen. Guscina ziet deze steun als een teken van de groeiende waardering voor Suriname binnen de internationale gemeenschap.

Het IMF is ook tevreden met de voortgang van de schuldherschikking, die momenteel de afrondende fase bereikt. Tevens zijn alle monetaire beleidsmaatregelen die als targets waren gesteld door het IMF, succesvol geïmplementeerd.

Daarnaast wordt het IMF-rapport gekenmerkt door positieve opmerkingen over de voortgang van het sociale programma van de regering. Na kritiek op een tekortschietend sociaal vangnet in de vroege fase van de herstelmaatregelen, heeft de regering in juni en juli aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd. “We hebben lang gewacht op dit resultaat”, merkte Guscina op.

Toch blijft er werk aan de winkel. Volgens het IMF zijn er nog steeds te veel mensen in het sociale programma die daar niet thuishoren. Het IMF heeft aangestipt dat verdere maatregelen nodig zijn om het sociale programma te verfijnen en te voorkomen dat er onterecht gebruik wordt gemaakt van de voorzieningen…[+]

Tjon En Fa wil op podium staan

(23.00 uur) Tjon En Fa wil op het podium staan

WIELRENNEN – “Het einddoel is dat ik op het podium sta”, geeft Jaïr Tjon En Fa, die vandaag deelneemt aan het onderdeel keirin, aan. Drie jaar terug in Tokio eindigde de Surinaamse baanwielrenner op dit onderdeel op de vierde plaats.

Na de teleurstellende uitschakeling woensdag op het onderdeel 200 meter sprint, heeft Tjon En Fa donderdag een rustdag ingelast. Vrijdag heeft hij de trainingen hervat voor dit onderdeel. De Pool Mateusz Rudyk versloeg onze landgenoot woensdag voor een plaats in de achtste finales. Woensdag gaf Tjon En Fa aan dat de tegenstanders iets sneller hebben gereden. Nu vestigt de Surinamer zijn aandacht op het onderdeel keirin.

Zaterdag om 12.19 uur (Surinaamse tijd) wordt de eerste ronde gereden. Hij is in de eerste ronde geplaatst in heat 1 samen met de Australiër Matthew Glaetzer, Frans Rayan Helal, Japaner Kaiya Ota, Maleisiër Azizulhasni Awang en Nederlander Jeffrey Hoogland. De beste twee wielrenners plaatsen zich voor de kwartfinale. De rest krijgt weer de kans om zich via de herkansingsronde alsnog te plaatsen voor de kwartfinale. De herkansingsronde wordt 14.21 uur (Surinaamse tijd) gereden. De kwart, halve en finale worden zondag gereden. De kwartfinale is om 06.29 uur (Surinaamse tijd) en de halve finale om 07.29 uur (Surinaamse tijd). De grote finale wordt om 08.23 uur (Surinaamse tijd) gereden.

In Tokio haalde Jason Kenny van Groot-Brittannië goud en Awang pakte zilver. De Nederlander Harrie Lavreysen pakte brons. Na de Olympische Spelen van Tokio nam Kenny afscheid. Awang en Lavreysen worden dit jaar gezien als de grote kandidaten om Kenny op te volgen.

De overige groepen van de eerste ronde zien er als volgt uit: heat 2: Yu Zhou (China), Sebastien Vigier (Frankrijk), Jack Carlin (Groot-Brittannië), Maximilian Doernbach (Duitsland), Andrey Chugay (Kazakhstan) en Lavreysen. Heat 3: Matthew Richardson (Australië), James Hedgcock (Canada), Qi Liu (China), Hamish Turnbull (Groot-Brittannië), Shinji Nakano (Japan) en Jean Spies (Zuid-Afrika).

Heat 4: Nick Wammes (Canada), Kevin Quintero (Colombia), Luca Spiegel (Duitsland), Mikhail Yakovlev (Israël), Jai Angsuthasawit (Thailand) en Kwesi Browne (Trinidad en Tobago). Heat 5: David Ortega (Colombia), Vasilijus Lendel ( Litouwen), Firdaus Sahrom (Maleisië), Sam Dakin (Nieuw-Zeeland), Rudyk en Nicholas Paul (Trinidad en Tobago).

Foto: Jaïr Tjon En Fa aast op een podiumplaats. (Foto: VSJS) …[+]

Rusland stuurt versterkingen naar Kursk, Oekraïne bombardeert vliegveld

5 (22.00 uur) Rusland stuurt versterkingen naar Kursk, Oekraïne bombardeert vliegveld

MOSKOU – Rusland heeft nog steeds zijn handen vol aan Oekraïense troepen die de Russische grensregio Kursk zijn binnengedrongen. Op dag vier van de opmars stuurt het Kremlin versterking naar de grensregio. Tegelijkertijd bombardeerde Oekraïne een militair vliegveld.

Moskou stuurde vrijdag extra tanks, artillerie en raketsystemen naar de westelijke regio Kursk, die grenst aan het noordoosten van Oekraïne. De versterkingen moeten een einde maken aan de opmars die Oekraïense troepen al vier dagen in de regio maken.

Dinsdag staken zo’n duizend Oekraïense militairen de grens over, waarna ze tientallen kilometers in de regio Kursk doordrongen. Het Oekraïense leger heeft de opmars nog niet officieel bevestigd. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky prees zijn soldaten wel voor de manier waarop ze “weten te verrassen”. Hij noemde de opmars in Kursk niet expliciet. Zijn adviseur Mykhailo Podolyak deed dat wel. Podolyak verdedigde de opmars in Kursk door te stellen dat Rusland de agressor is en Oekraïne zich daartegen probeert te verdedigen. (NU)…[+]

Vuurwerkspektakel in Nickerie uit de hand gelopen

2-(22-vuurwerk

NICKERIE –  De vuurwerkshow die op het Volksplein in Nickerie werd gehouden in verband met het 145 jarig bestaan van het district is uit de hand gelopen. Er werd  vuurwerk van het type KLS afgeschoten zonder de veiligheidsvoorwaarden voor dit soort vuurwerk in acht te nemen meldt het Korps Brandweer Suriname (KBS).

Volgens het KBS gaf de dienstdoende preventiemedewerker van het gewest dit duidelijk te kennen aan de organisatie die met het afsteken van het vuurwerk belast was.

“De heren van de organisatie bleken echter ongevoelig voor de sommaties van het aanwezige brandweerpersoneel. Er ontstond een redetwist tussen de organisatie en de dienstdoende preventiemedewerker, waardoor de hoofdorganisator op advies van de brandweer de  vuurwerkshow staakte”, aldus het KBS.

KLS vuurwerk dient bij het afsteken met 4 (vier) metalen pennen in de grond te zijn verankerd, of geschouwd zijn met 3 (drie) 6’’ masieve stenen. Geen van deze maatregelen waren getroffen bij het afsteken van het KLS vuurwerk op het volksplein. Het KBS doet een beroep op een ieder om de veiligheidsvoorwaarden en -regels stipt op te volgen die gelden bij hun vergunningsaanvraag…[+]

Israel steps up attacks in Lebanon, kills Hamas official

1 (21.00uur) Israel steps up attacks in Lebanon, kills Hamas official

TEL AVIV – Israel has stepped up its attacks in Lebanon, killing a Hamas official in the coastal city of Sidon, as the region continues to anticipate Hezbollah’s retaliation for the assassination of its commander Fuad Shukr in Beirut earlier this month.

An Israeli drone raid in the coastal city of Sidon on Friday, about 50km (30 miles) from Lebanon’s southern border, killed Hamas official Samer al-Hajj – who was based in the neighbouring Ain al-Hilweh Palestinian refugee camp.

The attack also injured two civilians, according to Lebanese media outlets. Hamas hailed al-Hajj as a “martyr” on Friday. The Israeli military described him as a commander who was responsible for attacks on Israel from Lebanon.

Lebanon National News Agency reported that impromptu protests broke out in Sidon on Friday to denounce the killing of al-Hajj. Israel also carried out attacks in border towns and villages, including in Kfar Kila and Meiss el-Jabal, Markaba. The Israeli raids come as Hezbollah officials say that the group will respond to the assassination of Shukr, who was killed along with several civilians in an Israeli air strike in Beirut late in July. Iran is also expected to launch its own retaliatory attack against Israel for the killing of Hamas chief Ismail Haniyeh in Tehran. At the same time, Hezbollah has continued its near-daily clashes with Israel across the border. (Al Jazeera)…[+]

Compensatie uit IDB-gelden uitgesloten voor rijstboeren

01-rijst

Andere incentives bespreekbaar

 

PARAMARIBO – De boze rijstboeren van Nickerie hoeven niet te rekenen op de gereserveerde USD 3,9 miljoen van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) voor compensatie van hun tegenvallende productiekosten. Dit werd hen duidelijk gemaakt door president Chandrikapersad Santokhi tijdens een gesprek op zijn kabinet.

De president maakte de boeren duidelijk dat het IDB-geld specifiek is bestemd voor de aanschaf van landbouwmachines en onder geen enkele voorwaarde mag worden aangewend voor subsidies. Deze informatie wordt bevestigd door landbouwminister Parmamand Sewdien. “Het is niet voor subsidie, het is voor productie.”

In plaats daarvan ligt de eerder toegezegde SRD 60 miljoen vrij, wat overeenkomt met SRD 2000 per hectare, als tegemoetkoming voor de boeren. De boeren kunnen hiermee niet leven en mogen rekenen op sympathie van De Nationale Assemblee. Daar is zelfs geopperd om de IDB-gelden te gebruiken om de boeren te compenseren voor hun geleden verliezen.

De regering staat volgens Sewdien open voor het geven van incentives om de problemen van de boeren aan te pakken. Er zijn enkele voorstellen bij de president ingediend, waaronder verzoeken voor kunstmesttekort en schuldsanering. Minister Sewdien vindt deze voorstellen uitvoerbaar. Hij zal dit weekend samen met een delegatie naar Nickerie afreizen om de details verder te bespreken. “Zaterdag zit ik met hen”, aldus Sewdien…[+]

 

 

 

 

 

Israëlische burgers ontvangen alarmerende sms

4 (20.00 uur ) Israëlische burgers ontvangen alarmerende sms

TEL AVIV – Israëlische burgers hebben de afgelopen dagen berichten ontvangen via sms, waarin staat dat ze binnen een week begraven zullen worden. De politie is een onderzoek gestart om de bron van deze bedreigingen op te sporen. Dat meldt The Times of Israël.

De sms-berichten bevatten de volledige naam en woonplaats van de ontvanger. De politie roept Israëliërs op om deze berichten te negeren en het nummer te blokkeren. Op dit moment is het nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het versturen van deze berichten. De autoriteiten hebben een onderzoek gestart om de daders op te sporen en te voorkomen dat er meer van dergelijke bedreigingen verspreid worden. (De Telegraaf)…[+]

Foto-onderschrift: Israëlische burgers in Tel Aviv. (De Telegraaf)

Samlal: “Sport brengt landen samen”

olympische spelen

OLYMPISCHE SPELEN – “Wat op mij de meeste indruk heeft gemaakt is de kracht van sport”, geeft Ranoe Samlal, Chef de Mission van Suriname, tijdens de Olympische Spelen in Parijs, aan. Voor Samlal waren deze Spelen een vuurdoop als Chef de Mission van Suriname.

“Sport brengt landen samen, uit verschillende delen van de wereld, om wereldvrede te bevorderen. Er is een Olympische familie ontstaan. Voorts heb ik gemerkt hoe sportlievend landen kunnen zijn, ook al lukt het niet alle landen om medailles in de wacht te slepen. Elke atleet weet dat er maar één winnaar kan zijn”, geeft Samlal aan Quaraisy Nagessersing, die namens de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname verslag doet van het Olympische Spelen, aan.

Verder zegt Samlal dat Chef de Mission geen makkelijke job is. “Als Chef de Mission van het SOC kan ik concluderen dat ik 24 uur per dag beschikbaar moet zijn, wat gepaard gaat met veel verantwoordelijkheden. Ik moet flexibel zijn en mij focussen op het resultaat, waarbij ik een belangrijke rol kan vervullen. De atleten moeten zich focussen op de trainingen en competities. Ik moet ervoor zorgen dat ze geen ongemak ervaren bij het behalen van de doelen. Natuurlijk kunnen er ook persoonlijke omstandigheden zijn. Een atleet kan bijvoorbeeld op de dag van de wedstrijd ziek zijn of die dag niet in vorm zijn. Het niveau van de atleten gaat omhoog. Ik ben trots op de atleten voor hun inzet en dat zij op deze Zomerspelen mogen staan om Suriname te vertegenwoordigen. Onze atleten moeten gewaardeerd en ondersteund worden om door te gaan. Dit is pas het begin en het moet een inspiratie zijn voor Surinamers om mee te doen aan de volgende Zomerspelen. Nadat alles voorbij is, kan ik zeggen dat het begeleiden van de Surinaamse delegatie en het vertegenwoordigen van Suriname op de Olympische Zomerspelen, een heel interessante en leerrijke uitdaging is geweest. Het is een andere omgeving met verschillende culturen. Er zijn veel ervaringen uitgewisseld. Wij hebben gemerkt dat met een heldere visie, vastberadenheid en hard werken we stappen verder komen.” …[+]

Beran A. wilde zo veel mogelijk ‘ongelovigen’ doden op Taylor Swift-concert

2 (18.00uur ) Beran A (19) wilde met auto met zwaailicht zo dicht mogelijk bij Taylor Swift-concert

OOSTENRIJK – Er komen steeds meer details naar buiten over de hoofdverdachte die de aanslag op het concert van Taylor Swift in Wenen plande. Volgens de Oostenrijkse nieuwssite oe24 gaat het om de 19-jarige Beran A. uit Ternitz.

Hij had op 25 juli ontslag genomen met de woorden: “Ik heb grootse plannen”. De 17-jarige medeplichtige Luca K. zou een paar dagen geleden aan de slag zijn gegaan bij een facilitair bedrijf dat ook ingeschakeld werd bij de Taylor Swift-concerten.

Volgens buren is de Oostenrijker met Noord-Macedonische roots de afgelopen maanden steeds meer geradicaliseerd. Zo had hij een lange baard laten groeien en was steeds meer in de ban van IS-propaganda. Hij wisselde zijn aanslagplannen uit met twee handlangers via chats. Zo kwam hij onder de aandacht van de Amerikaanse inlichtingendienst, die vervolgens contact opnam met de Oostenrijkse binnenlandse inlichtingendienst DSN.

Het staat nu vast dat de aanslagplannen al zeer concreet waren. Tot eind juli werkte Beran A. nog bij een groot metaalbedrijf in Neder-Oostenrijk. Daar had hij in het geheim ook chemicaliën meegenomen om een bom mee te fabriceren. Hij nam op 25 juli ontslag met de woorden: “Ik heb grootse plannen” – waarschijnlijk een toespeling op het bloedbad dat hij wilde aanrichten. Bij een huiszoeking werden ook anabole steroïden, messen, machetes, alarmpistolen, vals geld en een zwaailicht aangetroffen.

Buiten het stadion zouden veel mensen zonder kaartje aanwezig zijn geweest. Gewoon fans die wilden meeluisteren. De terrorist had het op hen gemunt volgens de veiligheidsdiensten. Beran A. was van plan om zichzelf op te blazen aan het Ernst Happel Stadion. Maar eerst wilde hij zo veel mogelijk mensen vermoorden met een machete. In een video zwoer de jongeman trouw aan IS. Hij had ook blauw zwaailicht in zijn bezit voor zijn aanvalsplan. Hij wilde in een auto – vermomd als politieagent – zo dicht mogelijk bij het concertterrein rijden om vervolgens in koelen bloede toe te slaan. (HLN) …[+]

 

Bemanning geïmplodeerde onderzeeboot Titan besefte waarschijnlijk dat dood nabij was

1 (17.00 uur) Bemanning geïmplodeerde onderzeeboot Titan besefte waarschijnlijk dat dood nabij was

VS – De familie van de Franse ontdekkingsreiziger Paul-Henri Nargeolet die aan boord was van de vorig jaar geïmplodeerde Titan-onderzeeboot zegt dat hij en alle bemanningsleden beseften dat hun dood aanstaande was. Al negentig minuten na de duik richting de Titanic werden de gewichten van de onderzeeboot afgegooid en probeerde het vaartuig tevergeefs naar de oppervlakte te komen. “Het kraken werd steeds harder.”

Paul-Henri Nargeolet was een van de vijf mensen die omkwamen tijdens een reis naar het beroemde wrak van de Titanic in de Noord-Atlantische Oceaan op 18 juni 2023. Zijn familie eist nu 50 miljoen dollar in een rechtszaak tegen OceanGate, het bedrijf dat de duikboot bouwde in de staat Washington. Oceangate heeft inmiddels zijn activiteiten gestaakt.

Bekend als ’Mr. Titanic’, nam Nargeolet deel aan 37 duiken naar de Titanic, volgens de rechtszaak. Hij werd beschouwd als de grootste Titanic-expert van de wereld. Advocaten zeggen in een e-mailverklaring aan nieuwszender CNN dat de ’gedoemde onderzeeër’ een ’moeilijke geschiedenis’ had. OceanGate zou verzuimd hebben belangrijke feiten over het schip en diens duurzaamheid bekend te maken.

In de rechtszaak klinkt dat de Titan ongeveer 90 minuten na het begin van de duik gewichten liet vallen, wat erop duidt dat het team de duik had afgebroken of had geprobeerd af te breken. “Hoewel de exacte oorzaak van het falen misschien nooit zal worden vastgesteld, zijn experts het erover eens dat de bemanning van de Titan precies moet hebben beseft wat er gebeurde”, aldus de rechters. “Gezond verstand dicteert dat. De bemanning was zich er dus terdege van bewust dat ze zou sterven.” Volgens verschillende rapporten is het contact met het ondersteuningsschip maximaal een half uur na het afgooien van de gewichten helemaal verbroken.

De aanklacht van de advocaten: “De bemanning heeft het krakende geluid van de koolstofvezels waarschijnlijk steeds intenser gehoord naarmate het gewicht van het water op de romp van de Titan drukte. De bemanning verloor communicatie en misschien ook stroom. Volgens de berekeningen van experts zouden ze zijn blijven dalen. Iedereen kende toen de onomkeerbare tekortkomingen van het schip.” Een woordvoerder van OceanGate weigert tot nu toe commentaar. De rechtszaak werd deze week aangespannen in Washington. De gedaagden moeten de komende weken wel reageren op de klacht, zo staat, volgens CNN, in de gerechtelijke documenten. (De Telegraaf)

Foto onderschrift

De Franse ontdekkingsreiziger Paul-Henri Nargeolet was aan boord van de Titan.(Foto: De Telegraaf)

…[+]

Workshop Baby Friendly Hospital Initiative

6 Baby Friendly Hospital2

PARAMARIBO – De eerste paar dagen van het leven van een pasgeborene zijn niet alleen van cruciaal belang voor de baby, maar ook een belangrijk moment om moeders ondersteuning te bieden om succesvol borstvoeding te geven. In het kader hiervan is er op 6 augustus een Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI) workshop verzorgd voor belanghebbenden.

De BFHI biedt gezondheidsinstellingen een raamwerk om moeders te helpen zes maanden lang uitsluitend borstvoeding te geven en twee jaar of langer borstvoeding te blijven geven, terwijl zij aanvullende voeding introduceren. Borstvoeding is veilig, schoon en bevat anti-lichamen die helpen bescherming te bieden tegen veel voorkomende kinderziekten.

De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, benadrukt dat de BFHI-workshop enorm belangrijk is om met elkaar van gedachten te wisselen over de huidige situatie, de tekortkomingen, de verbeterpunten en de uitdagingen in het veld waarmee de zorgverleners geconfronteerd raken bij het geven van adviezen over borstvoeding. “Vanuit de overheid erkennen en beseffen wij  dat borstvoeding nog steeds de beste voeding is voor pasgeborenen, en dat wij dit moeten blijven stimuleren.”

Ramadin stelde verder dat er een gedragscode ontwikkeld moet worden, waar eenieder op een lijn staat in die keten vanaf de prenatale tot de postnatale zorg, om het belang van borstvoeding te blijven benadrukken. Er moet duidelijk gesteld worden dat de voeding van een baby niet afhankelijk moet zijn van andere omstandigheden, maar dat het zelf bij de moeder aanwezig is. “Borstvoeding zal dus volgens al onze commitments de belangrijkste voeding moeten blijven”.

Tot slot benadrukte de minister dat het heel belangrijk is om met elkaar te overleggen om te begrijpen wat de Surinaamse uitdagingen zijn, zodat er aan de hand daarvan vastgesteld kan worden wat de aanbevelingen zijn. Deze aanbevelingen zullen meegenomen worden voor het ontwikkelen van een nationaal actieplan op het gebied van borstvoeding.

Nicolas Pron, Unicef-vertegenwoordiger, accentueerde dat het noodzakelijk is dat wij de kernboodschappen blijven benadrukken en dat we in praktijk brengen wat we zeggen door vrouwen actief te helpen borstvoeding te geven.

“Suriname heeft met talloze uitdagingen te maken gehad bij het verbeteren van de percentage van uitsluitend borstvoeding geven. Vandaag gaan we deze uitdagingen aanpakken, zowel op nationaal als op instellingsniveau. Maar belangrijker is dat we een concreet actieplan zullen ontwikkelen op basis van BFHI, waarin we samenwerken om de borstvoedingspercentage te bereiken waar we trots op kunnen zijn. UNICEF is vereerd en is vastbesloten om haar steun aan Suriname op deze prachtige reis voort te zetten in samenwerking met alle belanghebbenden. Uw bijdrage is van onschatbare waarde om de BFHI in Suriname tot een succes te maken”, zegt Pron tot slot…[+]

 

 

 

Wetenschappers vinden piepklein armbotje van ’hobbit-achtig’ mens

Wetenschappers vinden piepklein armbotje van ’hobbit-achtig’ mens

Een bot van slechts 8,8 centimeter dat gevonden werd op een Indonesisch eiland zou de wetenschap heel wat kunnen leren over onze meest raadselachtige familieleden. Het 700.000 jaar oude bovenarmbot zou wetenschappers namelijk meer inzichten moeten bieden in de evolutie van de Homo floresiensis, een oud familielid van de moderne mens dat de bijnaam ’hobbit’ kreeg wegens zijn kleine gestalte.

 

De ontdekking van het bot werd dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications en de bijhorende studie suggereert dat die Homo floresiensis mogelijk nog kleiner was dan eerst werd gedacht.  De ’hobbits’ werden 20 jaar geleden voor het eerst ontdekt in de Liang Bua-grot op het Indonesische eiland Flores. Australische en Indonesische wetenschappers legden botten en tanden bloot, samen met stenen werktuigen die waarschijnlijk werden gebruikt om vlees te slachten. De beenderen waren volgens de onderzoekers tussen de 100.000 en 60.000 jaar oud. Op basis van die gevonden botten schatten onderzoekers dat de Homo floresiensis 106 centimeter lang was. Ook het brein van onze verre verwanten was erg klein, ongeveer een derde van dat van de moderne mens.

De ’hobbits’ waren een interessante ontdekking, maar brachten ook veel mysterie met zich mee. Wetenschappers vonden het bijvoorbeeld erg moeilijk om de Homo floresiensis in onze stamboom te laten passen. Sommige wetenschappers gingen ervan uit dat de botten afkomstig waren van mensen met groeistoornissen. Maar die hypothese werd dan weer door velen verworpen, omdat de anatomie van mensen met groeistoornissen hedendaags niet overeenkomt met die van de fossielen.

In 2016 werden er nog veel oudere fossielen uit een ander gebied op Flores gevonden. De fossielen, die ongeveer 700.000 jaar oud zijn, bestonden uit zes tanden en een deel van een kaak. De fossielen uit Mata Menge waren net zo klein, of zelfs kleiner, als die uit Liang Bua.

De nieuwe ontdekking die nu gepubliceerd is, voegt daar nog twee kleine tanden en een bovenarmbot aan toe. „We konden niet zien of dit van een kind of volwassene was”, zei Yousuke Kaifu, paleoantropoloog aan de Universiteit van Tokio. „Dat is een belangrijke vraag.” Maar omdat het bot tekenen vertoont van een gestopte groei, gaan de wetenschappers ervan uit dat het om een volwassenen gaat. Op basis van het bot zou de persoon slechts 100 centimeter groot geweest zijn. (De Telegraaf)…[+]

UK, IDB and AdeKUS Join Forces to Restore Mangroves in Suriname

8 UK,IDB and AdekUS Join Forces to

PARAMARIBO – AdeKUS officially launched the project titled “Blue Carbon Restoration in the Bigi Pan MUMA,” an initiative focused on restoring degraded mangrove ecosystems in the Bigi Pan MUMA. The launch was held op 25th of July 2024. The project is funded by the UK Department of Environment, Food and Rural Affairs (DEFRA), through its UK Blue Carbon Fund, administered in collaboration with the Inter-American Development Bank (IDB), and implemented by the Anton de Kom University of Suriname (AdeKUS).

The launch was hosted by AdeKUS at the University Guesthouse and was attended by government officials, non-profit organizations, international partners, diplomatic corps, faculty and students. The Chairman of the University, Shanti Venetiaan, welcomed the attendees and mentioned how important and unique the Bigi Pan MUMA is as an area of research, “I am very pleased that UK DEFRA in collaboration with the IDB not only recognizes the unique status but has committed itself to provide the necessary finance to restore and maintain the area,” she expressed.

On behalf of the IDB, Anaitee Mills, Climate Change Specialist, highlighted the importance of international cooperation and partnerships in addressing environmental challenges and fostering sustainable development and praised the collaboration with AdeKUS. “The University’s expertise, research capabilities, and local knowledge have enriched our efforts and ensured that our strategies are well-informed and culturally relevant. This partnership not only enhances the scientific rigor of the project but also fosters capacity building and knowledge sharing within the local context. We are confident that this collaboration will yield significant benefits for both the academic community and the broader society,” she underscored.

The event also featured a comprehensive presentation on the state of mangroves by Sieuwnath Naipal, Project Coordinator, where he highlighted the growing threat urbanization and sea level rise pose for Suriname’s mangrove wetlands. He described the many benefits mangroves provide including protection against storms and floods, as well as economic benefits to the tourism, fisheries and agricultural sectors. As he asserted, “Nearly all sustainable development goals can be linked to mangroves.”

One way to protect Suriname’s mangrove ecosystems is by researching what can be done to restore and protect the damaged patches of mangrove wetlands. The project activities focus on scientifically studying the area and selecting the best restoration techniques. Following this approach, AdeKUS will ensure that the greatest impact will be achieved on restoring damaged areas. The project is expected to be implemented during the next 3 years, supported by a multi-disciplinary team, ensuring timely community engagement and producing key lessons learned for the Latin America and the Caribbean region…[+]