Nieuws volgens datum: 12 Aug, 2024

Superster Real Madrid krijgt monster bod uit Saudi-Arabië

(23.30 uur) Superster van Real Madrid krijgt monster bod uit Saudi

VOETBAL – Vinicius Junior heeft een zeer lucratief contractvoorstel uit Saudi-Arabië op zak. De Braziliaan is in eerste instantie niet geïnteresseerd en heeft volgens The Athletic het bod afgewezen.

Een investeringsbureau dat werkt voor het Ministerie van Sport in Saudi-Arabië, zou contact hebben gezocht met de entourage van Vinicius. Het investeringsbureau heeft 75% rechten in vier verenigingen: Al Ahli, Al Ittihad, Al Hilal and Al Nassr. Het land ziet in de Braziliaan het nieuwe gezicht van de competitie richting het WK van 2034, dat in Saudi-Arabië wordt gehouden. Vinicius zou zelf nog weinig interesse hebben in een stap naar het Midden-Oosten, ondanks het lucratieve aanbod dat hem is gedaan. Vinicius kreeg een salarisvoorstel van liefst USD 325 miljoen per jaar.

Ook wil Real Madrid Vinicius absoluut niet verkopen. De dribbelaar heeft nog een contract tot de zomer van 2027 en er staat een afkoopclausule van maar liefst één miljard euro in zijn contract. Vinicius is blij in Madrid en hij wil zijn doel daar bereiken: de Ballon d’Or winnen als speler van Real Madrid. De Saudi’s lijken echter niet op te geven. Zij broeden alweer op een nieuwe bieding voor Vinicius. (VP)

Foto: Vinicius Junior (l) is het nieuwste doelwit voor de Saudi Pro League. (Foto: ESPN) …[+]

Robinhood met een been in finale

08-SML

VOETBAL – Robinhood is zo goed als zeker met een been in de finale van de competitie van de Suriname Major League (SML). Robinhood won in het Dr. Ir. Franklin Essedstadion de eerste halve finale ontmoeting van Voorwaarts met 2-0. De tweede wedstrijd tussen deze teams wordt op 18 augustus gespeeld.

Robinhood begon de wedstrijd veel beter dan zijn tegenstander, maar liet goede kansen liggen om de voorsprong te nemen. Vooral Don Tuur kreeg de beste kans in de eerste helft, maar hij faalde om doelman Endro Esperansie te verslaan. De druk op Voorwaarts werd steeds groter en in de 36ste minuut claimden de spelers van Robinhood voor een strafschop. Tuur werd onderuit gehaald door Metrano Pompe, maar scheidsrechter Sergio Rozenhout floot niet voor een strafschop. Hierdoor gingen ploegen met een blanco score naar de kleedkamer.

In de tweede helft was Voorwaarts beter, maar Robinhood doelman Jonathan Fonkel liet geen ballen door. Robinhood bleef druk uitoefenen en na knullig verdedigingswerk kwam Robinhood op een voorsprong: 1-0. Pompe kon de voorgetrokken bal niet goed wegwerken, waardoor die voor de voeten viel van Dimitrio Andro. De speler van Robinhood maakte geen fout: 1-0. Voorwaarts ging hierna opzoek naar de gelijkmaker en liet daarbij ruimtes vrij in de achterhoede. Na paar mogelijkheden gemist te hebben, was het Tuur die de eindstand bepaalde op 2-0. …[+]

Vlijter verkast naar Servische OFK Beograd

(22.00 uur) Vlijter verkast naar Servische OFK Beograd

VOETBAL – De Surinaamse aanvaller Gleofilo Vlijter gaat nu spelen voor de Servische voetbalclub OFK Beograd. Begin augustus 2024 heeft Vlijter zijn contract bij de Finse Vaasan Palloseura beëindigd.

OFK Beograd heeft op zijn website bekendgemaakt dat Vlijter is binnengehaald. Echter is niet aangegeven voor hoe lang het contract van Vlijter is. De club heeft bekendgemaakt dat de Surinaamse aanvaller transfervrij wordt binnengehaald.

In maart 2024 tekende Vlijter een contract voor een jaar bij de Finse Vaasan Palloseura, met de optie op een verlenging van een jaar. De Finse club was toen heel blij met de komst van Vlijter en ook de Surinaamse voetballer voelde zich thuis bij de club. “Iedereen was erg vriendelijk. Ik voel me er al heel erg thuis. Het is geweldig in Finland”, zei Vlijter toen hij het contract had getekend bij Vaasan Palloseura.

Vlijter speelde in totaal negentien keer voor Vaasa Palloseura en vond vier keer het net. Hij maakte ook deel van de selectie, toen Vaasa Palloseura kwalificatiewedstrijden speelde voor de UEFA Conference League. In de eerste wedstrijd viel hij in tegen het Litouwse FK Žalgiris. De eerste wedstrijd verloor Vaasa Palloseura met 1-2.  In de return startte Vlijter in de basis, maar kon niet veel betekenen. FK Žalgiris won ook de tweede ontmoeting: 1-0.

Voordat Vlijter naar Vaasa Palloseura ging, speelde hij voor Doxa Katokopia in Cyprus. Vlijter speelde eerder voor Hapoel Ramat Gan (Israël), Aris Limassol (Cyprus) en Beitar Jerusalem (Israël). In Suriname speelde Vlijter voor Robinhood.

Foto: De Surinaamse aanvaller Gleofilo Vlijter heeft een contract getekend bij de Servische voetbalclub OFK Beograd. (Foto: OFK Beograd) …[+]

Familie van jongen wordt opgespoord

Familie van jongen wordt opgespoord

PARAMARIBO – De politie is op zoek naar de ouders of familieleden van John DO, een jongen wiens werkelijke identiteit tot nu toe onbekend is bij de autoriteiten. Hij werd op dinsdag 27 februari 2024, tegen 16.55 uur ontdekt in een in aanbouw zijnde woning aan Gongrijpstraat 17. De jongen was alleen en tot nu toe zijn de ouders of familieleden van hem bij niemand bekend. De autoriteiten hebben ook geen persoonsgegevens van hem en van zijn ouders kunnen achterhalen.

John Do is van Creoolse afkomst, heeft zwart kroeshaar en heeft een slanke lichaamsbouw. Een ieder die informatie over de identiteit van de jongen en van zijn ouders kan verschaffen, wordt verzocht om contact te maken met de politie van de afdeling Jeugdzaken op het telefoonnummer 404679/404689 of het Command Center (CC) op 115 of de dichtstbijzijnde politiepost…[+]

 

Puerto Rico cancels classes, activates National Guard as Tropical Storm Ernesto approaches

1 (21.00 uur) Puerto Rico cancels classes, activates National Guard as Tropical Storm Ernesto approaches

SAN JUAN –  Puerto Rico activated the National Guard and canceled the start of classes in public schools as forecasters warned that the US territory would be hit by Tropical Storm Ernesto, which formed in the Atlantic Ocean Monday.

Tropical storm warnings were in effect for Puerto Rico, the US and British Virgin Islands, Antigua, Barbuda, Anguilla, St Kitts, Nevis, Montserrat, Guadeloupe, St. Martin, St Barts and St Maarten.

The storm was located about 295 miles (475 kilometers) off Antigua. It had maximum sustained winds of 40 mph (65 kph) and was moving west-northwest at 28 mph (44 kph). Ernesto is the fifth named storm of the Atlantic hurricane season. Officials in the French Caribbean said the storm was expected to drench Guadeloupe today and pass near St Barts and St Martin. The National Hurricane Center said Ernesto is forecast to approach Puerto Rico and the US and British Virgin Islands on Tuesday evening. (Jamaica-gleaner)…[+]

VS: Iran zou nog deze week Israël kunnen aanvallen

1 (21.00 uur) VS Iran zou nog deze week Israël kunnen aanvallen

TEHERAN – Iran zou aartsvijand Israël nog deze week kunnen aanvallen, verwachten de Amerikanen. Het Witte Huis houdt rekening met een grootschalige omvang. De Amerikaanse president Joe Biden heeft over de mogelijke aanval overleg gevoerd met de leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Het Iraanse regime maakte al herhaaldelijk duidelijk wraak te gaan nemen voor de dodelijke aanslag op een leider van de Palestijnse Hamas in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran houdt Israël verantwoordelijk voor de opzienbarende actie. Washington denkt ook dat Iraanse bondgenoten, zoals Hezbollah in Libanon en Houthi-rebellen in Jemen, zullen meedoen aan een vergeldingsactie.

De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde dat Israël een Iraanse vergeldingsaanval binnen enkele dagen vermoedt. De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zou in een telefoongesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin hebben aangegeven dat Iran zich voorbereidt op een grote aanval. Volgens Fox News zou Iran en eventuele bondgenoten zelfs binnen 24 uur Israël kunnen aanvallen. Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant heeft in de afgelopen dagen maar liefst zeven keer telefonisch contact gehad met de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin. (De Telegraaf)…[+]

Turkse zombie opgegraven

Turkse ’zombie’ opgegraven deze vrouw mocht nooit meer opstaan

MARDIN – Archeologen hebben de resten van een vrouw gevonden, die zo was begraven dat ze mogelijk nooit meer zou kunnen opstaan uit de dood, een variant van de hedendaagse zombie. De vondst werd gedaan in het zuidoosten van Turkije. Het gaat om het skelet van een vrouw tussen de 25 en 30 jaar oud. Ze leefde 12.000 jaar geleden in de nederzetting Çemka Höyük. Waarschijnlijk maakte ze destijds deel uit van een groep rondzwervende jagers, vissers en verzamelaars die rond de Tigris woonden. De eerste opgraving dateert alweer uit 2019.

De dode, die op natuurlijke wijze is overleden, lag op haar rechterzijde onder een kalksteenplaat. De botten waren soort van verzegeld met botten van dieren als een patrijs en een schaap of geit. Op haar borst lag verder een omgekeerde schedel van een oeros, als teken dat ze niet mocht opstaan. Maar er is ook een verklaring dat ze door de ossenkop beschermd moest worden tegen van buiten komend kwaad. De botten lijken specifiek te zijn gekozen voor spirituele doeleinden. Alles wijst erop dat de vrouw een sjamaan, een soort priester, was in het dorp, schrijft National Geographic.

De bewoners van Çemka Höyük gaven een speciale betekenis aan de diersoorten, zegt het team van de Mardin Artuklu Universiteit en de Bitlis Eren Universiteit in Turkije die de resten onderzochten. „We zouden kunnen aannemen dat de vrouw die hier begraven ligt, een speciale band had met de mythische wereld.”

Aan de andere kant kan het ook gewoon een ’dorpsgekkie’ geweest zijn, iemand die in contact stond met geesten, zeggen de onderzoekers. Zulke mensen werden vaak gevreesd door de gemeenschap. Archeologen zijn blij met deze eerste vondst van een graf uit die tijd in Turkije. Elders in het Midden-Oosten werden wel dergelijke soortgelijke resten gevonden. Daar concludeerden ze al dat het ging om ‘sporen van sjamanistische praktijken’. In 2008 werd bijvoorbeeld een ander 12.000 jaar oud vrouwelijk skelet opgegraven in de Hilazon Tachtit-grot in Israël, ook begraven met een verscheidenheid aan dieren. Ook zij zou sjamaan zijn. 

(De Telegraaf) …[+]

Exxon will still make money, even if oil prices drop by half  Bloomberg

Exxon will still make money even if oil prices drop by half Bloomberg

GUYANA – With the cost to produce oil in Guyana being among the cheapest in the world, ExxonMobil Guyana Limited EMGL and its Stabroek Block partners are guaranteed to make a profit, even if oil prices drop by half. ExxonMobil Guyana is the operator of the Stabroek Block with a 45% interest, while Hess Guyana Exploration Ltd. holds 30% interest and China National Offshore Oil Corporation CNOOC Petroleum Guyana Limited holds 25% interest.

Guyana has emerged as one of the fastest growing economies in the world, owed to the oil production offshore. Bloomberg’s Kevin Crowley in a recent article stated that Guyana has become the bedrock of Exxon’s post-Covid corporate revival. It was stated too, The Stabroek Block costs less than US$35 a barrel to produce, making it one of the most profitable outside of OPEC. With crude currently trading at US$85 a barrel, the oil field would make money even if the transition from fossil fuels caused demand to collapse and prices dropped by half.

Kaieteur News had reported that the cost to produce a barrel of oil in Guyana is among the lowest, said the International Energy Forum IEF and S&P Commodity Insights in a June 2024 report. The report titled, “Upstream Oil and Gas Investment Outlook” sheds light on the changing dynamics of global oil production costs, with particular emphasis on Guyana’s position as a cost-effective producer in the industry.

According to the findings of the report, the cost of oil production worldwide has experienced an increase. The report highlights that the majority of new oil supplies can be extracted at an average cost of US$60 per barrel Brent or less. Among the regions identified for their competitive production costs are Guyana, the Middle East, and West Africa. The report reveals that the Middle East boasts the lowest average breakeven price at approximately US$30 per barrel Brent, followed closely by Guyana with a breakeven price of US$36 per barrel Brent. Last month, this publication reported that according to Phillip Rietema, Vice President and Business Service Manager at EMGL, the company’s Guyana projects compete internationally and are some of the bests in the world.

Exxon is currently producing over 600,000 barrels per day bpd from just three projects in the Stabroek Block Liza Phase 1, Liza Phase 2 and Payara. Currently, the block’s partners plan for the combined production capacity to reach approximately 1.3 million b/d by the end of 2027, with plans to develop three additional projects: Yellowtail, Uaru, and Whiptail.  (Kaieteur News) …[+]

Athena Chess organiseert Master of the Guianas schaaktoernooi

Chess game competition business concept , Business competition concept Fighting and confronting problems, threats from surrounding problems. Exhibited under the concept of games.

 

SCHAKEN – Athena Chess zal voor de tweede keer de Master of the Guianas organiseren. Het schaaktoernooi vindt plaats op 17 augustus en begint om 19.00 uur.

Aan dit schaaktoernooi zullen schakers uit Suriname en Guyana participeren. Het toernooi wordt gehost op lichess.org, een populair gratis en open-source schaakplatform, ondersteund door vrijwilligers en donateurs. Met gemiddeld drie miljoen gespeelde partijen per dag door schaakliefhebbers wereldwijd, is dit het perfecte podium voor onze spelers uit Guyana en Suriname, die al actief zijn op dit platform. Het formaat zal een 9-ronden Zwitsers systeem zijn, waarbij elke speler 3 minuten plus een increment van 2 seconden per zet krijgt.

De eerste editie in 2022 was een succes, waarbij Imaan Kalidjo de eerste plaats behaalde en WCM Victoria Kaslan werd gekroond tot Beste Vrouwelijke Speler. Het toernooi heeft een prijzenpot van USD 650. De prijzen zijn als volgt: eerste plaats: USD 250, tweede plaats: USD 100 en derde plaats: USD 50. Beste vrouwelijke deelnemer: USD 100, beste U-18: USD 75 en beste U-16: USD 50. Daarnaast zijn er ook troostprijzen beschikbaar. …[+]

Geen getuigschrift meer voor leerlingen leerjaar 8

01-Leerlingen

PARAMARIBO- Leerlingen van leerjaar 8 (zesde klas) krijgen vanaf dit schooljaar geen getuigschrift meer. Volgens schoolleiders krijgt de leerling een verklaring waarin staat dat hij/zij leerjaar 1 tot en met 8 succesvol heeft doorlopen, en bevorderd is naar leerjaar 9. Schoolleiders, maar ook ouders vragen zich af waarom de leerlingen geen getuigschrift meer zullen ontvangen.

Een schoolleider vertelt dat zaken niet worden door gecommuniceerd met de schoolleiders, maar er gewoon een mededeling wordt gestuurd naar hen met de veranderingen die doorgevoerd moeten worden. Naar zeggen van de schoolleiders zijn er zoveel vragen die ouders stellen, omdat zij zelf niet op de hoogte zijn van de verschillende vernieuwingen. Enkele schoolleiders en leerkrachten zeggen dat er vanuit het ministerie onvoldoende gecommuniceerd wordt met de ouders, waardoor  zij niet weten waarom bepaalde veranderingen worden doorgevoerd.

Een schoolleider van een muloschool vertelt dat zij met verbazing kennis heeft genomen, dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Henry Ori, in de media heeft aangegeven dat het  komend schooljaar de laatste keer zal zijn dat mulo-4 zal bestaan. Deze schoolleider vraagt zich af of er wel een degelijk plan is wanneer de verandering zal worden door gevoerd en hoopt niet dat het weer voor een complete chaos zal zorgen als het ‘doorstroombeleid’.  Ook hoopt zij dat alle actoren erbij betrokken worden, en dat er niet van bovenaf beslissingen genomen worden en het onderwijsveld deze gewoon moet doorvoeren…[+]

 

Italiaans avontuur De Gea (33) begonnen

(18.00 uur ) Italiaans avontuur De Gea

VOETBAL – Fiorentina heeft doelman David de Gea (33) maandagmiddag gepresenteerd als nieuwste aanwinst. De Spanjaard kijkt uit naar zijn avontuur in de Serie A, nadat hij een jaar clubloos was sinds zijn vertrek bij Manchester United.

Fiorentina kondigde de komst van De Gea drie dagen geleden al aan en maandagmiddag verscheen de voormalig Spaans international op een persconferentie in Florence. De ex-keeper van Atlético Madrid en Manchester United heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen. ‘Ik heb de nodige aanbiedingen gehad, maar ik wilde heel graag naar de Serie A. Toen Fiorentina kwam, is het allemaal snel gegaan’, zei De Gea. ‘Het was een gemakkelijke beslissing vanwege de stad, de historie van de club, het huidige team en de supporters.’

‘Ik hoop met deze club geschiedenis te schrijven en zal daarvoor alles geven. Ik kan de jonge jongens met mijn ervaring ook verder helpen. Hopelijk kan ik mijn stempel drukken op de ontwikkeling van dit team. Ik kan niet wachten om mijn wedstrijdshirt weer aan te trekken’, aldus de Spanjaard, die meer dan een jaar geen officiële wedstrijd heeft gespeeld.

‘Ik besloot een jaar niet te spelen, maar was ook nog niet toe aan mijn pensioen. Daarom heb ik wel altijd intensief voor mezelf getraind in afwachting van een mooie kans’, zei De Gea, die bij United moest wijken voor André Onana omdat de kwaliteiten van de ex-Ajacied aan de bal hoger werden ingeschat. ‘Ik geloof nog steeds dat ik een complete keeper ben. Natuurlijk moet een doelman kwaliteiten hebben met de bal aan de voet, maar het belangrijkste onderdeel wat mij betreft, is dat je doelpunten voorkomt.‘ (VI)

Foto: David de Gea is gepresenteerd bij Fiorentina als hun nieuwste aanwinst. (Foto: ESPN) …[+]

The 2024 campaign will now turn on whether Trump can blunt Harris’ soaring start

The 2024 campaign will now turn on whether Trump can blunt Harris’ soaring start

WASHINTON DC – Donald Trump’s campaign, which has whiffed in its early attacks on Kamala Harris’ new presidential campaign, will grapple this week for a more effective foothold after the vice president transformed an election of stunning surprises. The ex-president has deployed some of his most trusted political tools  targeting racial identity, creating alternative realities, flinging insults and gaslighting. On Sunday, for instance, he spread a new false conspiracy theory over the size of Harris’ rally crowd in Michigan last week. But his efforts to bring down his new adversary and her policy of ignoring his provocations, have so far more highlighted his own liabilities than hers and emphasized the way Harris could offer a new choice for voters.

When the ex-president called Harris dumb at a Montana rally Friday night, or falsely claimed last month that she happened to turn Black,” he may have delighted his base voters. But those kinds of comments risk alienating women and swing-state voters, as well as reversing the gains he has made among minorities that he’d proudly highlighted for months. Trump’s campaign was also forced on Saturday to deny a report in The New York Times that he’d privately referred to Harris as a “b*tch” , as he bemoaned her momentum Trump’s undisciplined news conference last week and a weekend of venting also suggest that the Republican nominee is far from coming to terms with the shift in a race that seemed to be heading in his direction three weeks ago when bullish Republicans left their convention predicting a landslide.

But a swing-state tour by Harris and her new running mate, Minnesota Gov. Tim Walz, conjured euphoria not experienced by Democrats in years. It left Trump fuming that his victory in his debate with President Joe Biden only led to a new battle one he’s more in danger of losing. In three weeks, Harris has created a potential turning point offering voters a burst of optimism after a dark period in modern history with her mantra that “Americans don’t want to go back” to the chaos and acrimony of Trump’s term. Her approach is working  for now  in returning the race to a neck-and-neck contest. Polling averages show her reversing Biden’s deficits. A New York Times/Siena College survey released Saturday, for example, showed no clear leader in the vital swing states of Wisconsin, Michigan and Pennsylvania  a closer race than when Biden topped the ticket. The poll has no bearing on November’s result. But it encapsulated the swift shift in the campaign, and the Trump team felt obliged to release a memo claiming the surveys had “the clear intent and purpose of depressing support” for the former president. The success of the new Democratic ticket in not just repelling Trump’s initial attacks, but also in using them to expose what Harris views as extremism, has created an unexpected problem for his team. Harris’ assumption of the Democratic torch and Biden’s withdrawal from the race three weeks ago, have elevated her party to a place that would have appeared impossible a week ahead of its national convention in Chicago. But Trump is now up against a party that is energized, reversing one of his biggest advantages when Biden led the ticket. And freshness and hope are once again proving to be powerful political forces. (CCN) …[+]

Economen voorzien lagere leenkosten voor bedrijven

Economen voorzien lagere leenkosten voor bedrijven

DEN HAAG – De rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB), kunnen komende anderhalf jaar waarschijnlijk flink zakken. Kenners voorspellen tot eind volgend jaar wel zes renteverlagingen.

Economen die zijn geraadpleegd door financieel persbureau Bloomberg verwachten dat de ECB de rente sneller gaat verlagen dan eerder gedacht. Ze gaan voorlopig uit van een renteverlaging per kwartaal en denken dat de zogeheten depositorente van de ECB in december volgend jaar al op 2,25 procent zal zitten. Dat betekent bijna een halvering ten opzichte van het niveau van enkele maanden terug. Eerder voorspelden de kenners nog dat een dergelijk niveau pas in het tweede kwartaal van 2026 zou worden bereikt.

De ECB begon in juni al met het verlagen van de leenkosten. De centrale bank heeft vanaf midden 2022 in een recordtempo de rente verhoogd, om de hoge inflatie te bestrijden. Maar inmiddels is de inflatie alweer een stuk gezakt, waardoor de rentetarieven weer omlaag kunnen.

De laatste tijd lijken de economische vooruitzichten daarnaast te verslechteren. Daarmee is er voor de beleidsmakers bij de ECB een extra reden om de rente snel te verlagen, aldus Bloomberg. Een hogere rente zet namelijk een extra rem op de economie. Hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep zag onlangs al enkele geldverstrekkers een kleine renteverlaging doorvoeren. “Doordat de rentes op de financiële markten licht gedaald zijn, is er in principe ruimte ontstaan voor een verlaging bij de hypotheekrentes”, stelde hypotheekexpert Oscar Noorlag.

Maar de invloed van de verlagingen op de gemiddelde hypotheekrente is nog wel beperkt. Noorlag denkt dat de geldverstrekkers elkaar goed in de gaten houden. “Pas als enkele geldverstrekkers serieuze renteverlagingen doorvoeren, zullen de anderen waarschijnlijk volgen.

Wanneer de spaarrente gaat dalen is lastig te voorspellen. Financieel directeur Bas Brouwers van Rabobank stelde vorige week dat de spaarrente over het algemeen vertraagd de marktrente volgt. Maar tegelijk benadrukte hij dat het niveau van de spaarrente ook van andere factoren afhangt. Dan gaat het bijvoorbeeld om de concurrentie op de markt. Banken zullen voor de spaarrente dus eerst ook veel naar elkaar gaan kijken. Mogelijk zijn de grote Nederlandse banken extra huiverig om hun spaarrentes te verlagen. Eerder was er vanuit de politiek kritiek dat ze hun spaarrentes te weinig hadden verhoogd.    (De Telegraaf) …[+]