Nieuws volgens datum: 13 Aug, 2024

Politiepost Waldeck ontmanteld

1 Politiepost Waldeck ontmanteld

NICKERIE – De politiepost van Waldeck wordt ontmanteld. In dat gebouw komt er een jeugddoorgangscentrum. Een deel van het personeel zal overgeplaatst worden naar post Corantijnpolder en een deel naar Nieuw-Nickerie. De bewoners van Waldeck schrokken toen ze vernamen dat de opening van het doorgangshuis op 14 augustus zal plaatsvinden. Bewoner Shantie Changoer, die namens de buurtbewoners sprak, zegt dat zij helemaal niet tevreden zijn  met het besluit om de post te ontmantelen. De buurtbewoners zijn nooit om een advies gevraagd. Zij willen dat het ministerie het besluit  moet terugdraaien. Er zijn daar volgens Changoer twee politiewoningen die oneigenlijk gebruikt worden. Die kunnen gebruikt worden  als jeugddoorgangscentrum. Changoer zegt dat de politie van Waldeck een heel groot verzorgingsgebied had. Post Nieuw-Nickerie is al druk, terwijl post Corantijnpolder het ook druk heeft met de grensbewaking en smokkelpraktijken in het westen. De burgers voelen zich nu onveilig.  Changoer vertelt dat de criminaliteit zal toenemen, want het bleek dat velen bang waren omdat er dicht bij een politiepost was. Om het district veilig te houden, zou de post moeten blijven bestaan. Een groep buurtbewoners zal bij de districtscommissaris gaan om haar bezorgdheid te uiten en vragen het besluit terug te draaien…[+]

Rozenstruiks geheime wapen is eten

(23.45 uur) Rozenstruik

MMA – Na een zware trainingsdag is herstel essentieel voor elke topsporter, en UFC-vechter Jairzinho Rozenstruik vormt hierop geen uitzondering. In een recente aflevering van UFC Embedded geeft Rozenstruik een kijkje in zijn eetgewoonten na een intensieve sessie in de sportschool, wat volgens de Surinamer zeer effectief is voor herstel en krachtopbouw.

“Ik voel me goed. Ik heb mijn lichaam gepusht, dus nu ga ik ergens heen om veel te eten. Mijn lichaam heeft het nodig.” Voor Rozenstruik is voeding na de training niet alleen een kwestie van voldoening, maar een cruciaal onderdeel van zijn trainingsregime. Hij benadrukt het belang van het voeden van zijn lichaam na de inspanning om optimaal te kunnen herstellen en sterker terug te keren in de volgende trainingssessies.

Het eten van een grote maaltijd na de training is voor hem een vast onderdeel van zijn routine. Dit sluit ook aan bij de filosofie van veel andere topsporters, die voeding als brandstof voor hun prestaties zien. De impact van deze voedingsstrategie is zichtbaar in zijn prestaties in de octagon, waar hij bekendstaat om zijn explosieve kracht en uithoudingsvermogen. Zijn toewijding aan zowel training als herstel weerspiegelt zijn ambitie om de top te bereiken in de vechtsportwereld.

“Ik ben een kampioen, en ik eet als een wereldkampioen”, zegt Rozenstruik trots, die zondag tegenover Tai Tuivasa staat tijdens UFC 305 in Perth, Australië. (GI)

Foto: UFC-vechter Jairzinho Rozenstruik (m) nuttigt na elke zware training veel voedsel. (Foto: Bigi Boy) …[+]

Kaslan blikt tevreden terug op prestaties in El Salvador

(23.00 uur) Kaslan blikt teverden terug op de gehaalde prestaties op El Salvador

SCHAKEN – Voorzitter Marlon Kaslan van de Surinaamse Schaakbond (SSB) blikt tevreden terug op de prestaties en punten van de Surinaamse schakers tijdens het XIX Central American and Caribbean Youth Chess Festival 2024 in El Salvador. Suriname nam met negen schakers deel aan dit evenement.

“We zijn als bestuur niet ontevreden over de prestaties die zijn neergezet door de jeugdigen. Voor vier van hen, namelijk de familie Chotkan, was dit hun eerste internationale ervaring, en de vijf anderen hebben ook redelijk gepresteerd”, geeft Kaslan aan. Hij voegt eraan toe dat zes van de schakers 50 procent of meer hebben gescoord en dat alle spelers hun ratings hebben verbeterd. Verder zijn vier schakers in de top tien geëindigd.

Maylee Tjon Tjin Joe eindigde in de dames U-18-klasse op de zevende plaats met 5,5 punt, terwijl Xue-Wen Fung in dezelfde klasse tiende werd met 5 punten. Jason Yeung werd zevende in de jongens U-18-klasse met 5,5 punt, terwijl Arnav Chotkan in dezelfde klasse op de 29ste plaats eindigde met 3,5 punt. Avantika Chotkan eindigde achttiende in de meisjes U-16-klasse met 4,5 punt, terwijl Thie-Yen Fung in de jongens U-12-klasse op de achtste plaats eindigde met 6 punten. Fung is ook de enige Surinaamse schaker die 6 punten heeft behaald. Ethan Tjin Kon Kiem werd zestiende in de jongens U-12-klasse met 5 punten, terwijl Rikisha Chotkan in de meisjes U-12-klasse achttiende werd met 2,5 punt. In de jongens U-12-klasse eindigde Rithvik Chotkan op de 33ste plaats met 4 punten.

Kaslan geeft verder aan dat er nog veel werk aan de winkel is voor de SSB. “We moeten talenten meer de gelegenheid geven om internationale toernooien te spelen. Die zijn goede meetmomenten voor hen. We zullen deze jeugdigen intensievere en kundige trainers moeten aanbieden. We waren al op de goede weg door talenten te laten trainen door een Internationale Meester /Grootmeester. De komende periode zullen we moeten zoeken naar financiën voor de talenten. Zo alleen kunnen we de Caraïbische en Centraal-Amerikaanse landen bijhouden.”

Foto: Een van de Surinaamse schakers die heeft deelgenomen aan het XIX Central American and Caribbean Youth Chess Festival 2024 in El Salvador  (Foto: Chess Academy) …[+]

 

 

Suriname begint Concacaf Nations League met uitwedstrijd tegen Guyana

Concacaf Nations League 1

VOETBAL – Suriname speelt zijn eerste twee wedstrijden uit tijdens de Concacaf Nations League 2024. Suriname zit in groep A van League A, samen met Costa Rica, Guatemala, Martinique, Guadeloupe en Guyana.

Suriname speelt zijn eerste Concacaf Nations League-ontmoeting op 5 september in Guyana. De ontmoeting tegen Guyana wordt gespeeld in het National Track and Field Centre in Leonora. Hierna vertrekt de formatie van bondscoach Stanley Menzo richting Guadeloupe. Op 9 september is Guadeloupe de tweede tegenstander van Suriname. De wedstrijd wordt gespeeld in het Stade Roger Zami in Le Gosier. In oktober worden de twee overige wedstrijden afgewerkt. Op 11 oktober is Costa Rica de derde tegenstander en op 15 oktober is Guyana de laatste tegenstander van groep A.

Van de twee groepen van League A gaan de twee beste landen van elke groep door naar de kwartfinale. Deze vier landen zullen in de kwartfinale gezelschap krijgen van Mexico, De Verenigde Staten van Amerika, Panama en Canada. Concacaf heeft ook de match-ups van de kwartfinale al bekendgemaakt. Mexico speelt tegen de tweede beste nummer 2 van groep A of B. De beste nummer 2 van groep A of B speelt tegen de Verenigde Staten. Panama treft de tweede beste nummer 1 van groep A of B, en Canada speelt tegen de beste nummer 1 van groep A of B. De kwartfinales worden in november gespeeld en worden op basis van uit- en thuiswedstrijden afgewerkt. …[+]

 

Putin expresses concern about civilian deaths in Gaza in meeting with Abbas

5 (19.00 uur) Putin expresses concern about civilian deaths in Gaza in meeting with Abbas

MOSCOW- Russian President Vladimir Putin has told Palestinian Authority PA President Mahmoud Abbas he is concerned about the high number of Palestinian civilian casualties in Gaza. In a meeting in Moscow on Tuesday, Abbas said that Russia was considered one of the “dearest friends of the Palestinian people, while Putin reaffirmed Russia’s support for a two-state solution.

Everyone is well aware that Russia today, unfortunately, must defend its interests and defend its people with arms in hand. But what is happening in the Middle East, what is happening in Palestine, of course, does not go unnoticed on our part,” Putin said, according to a Kremlin transcript.

And of course, we are watching with great pain and anxiety the humanitarian catastrophe that has unfolded in Palestine,” he added. The meeting takes place amid rising regional tensions, with Israel preparing for anticipated retaliatory attacks from Iran and Hezbollah following a series of assassinations of high-level Hamas and Hezbollah leaders.

Russia, which has long sought to balance cordial ties with both Palestinian groups and Israel, has drawn the ire of Israel since the beginning of the war in Gaza by hosting delegations from Hamas and underscoring civilian suffering in Gaza, where Israel’s campaign has killed nearly 40,000 people and displaced more than 90 percent of the population. While Russia has tried to position itself as a potential peacemaker in the conflict, its energies are largely focused on Ukraine, where its forces have failed to overcome fierce Ukrainian opposition after invading that country in February 2022.    (Al Jazeera)…[+]

Voorstel Amerikaanse senator Gepensioneerde F-16-piloten naar Oekraïne

5 (19.00 uur)Voorstel Amerikaanse senator Gepensioneerde F-16-piloten naar Oekraïne

AMSTERDAM – Als het aan de invloedrijke Republikeinse senator Lindsey Graham ligt kunnen gepensioneerde F-16-piloten van de NAVO aan de slag bij de Oekraïense luchtmacht. De senator zei dat tijdens een bezoek aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Graham liet zich er niet over uit of zijn voorstel ook geldt voor Amerikaanse piloten. Gepensioneerde piloten die voor de vrijheid willen vechten kunnen door Oekraïne in dienst worden genomen”, verklaarde de senator in een persmoment na zijn ontmoeting met Zelenski. „Oekraïne zal bij NAVO-landen op zoek gaan naar piloten die met pensioen zijn gegaan om hen te helpen totdat ze hun eigen piloten hebben opgeleid. Zo kan Oekraïne de F-16’s die ze gekregen hebben eerder inzetten. Graham beloofde de Oekraïense president dat hij zijn voorstel met president Biden zal bespreken.

De kans dat Biden met een dergelijk voorstel zal instemmen is, zeker voor Amerikaanse piloten, niet al te groot. Nadat de president maandenlang heeft moeten onderhandelen om Amerikaanse staatsburgers via een ingewikkelde gevangenenruil uit de Russische cel te krijgen, zit de president er waarschijnlijk niet op te wachten hetzelfde te moeten doen voor neergehaalde Amerikaanse piloten. Bovendien is eerder al gebleken dat de Russen buitenlandse krijgsgevangenen bar en boos behandelen. Een Britse krijgsgevangene die in Oekraïense dienst gevangen werd genomen, omschreef zijn behandeling in Rusland als ’erger dan Islamitische Staat Denemarken, Noorwegen en Nederland hebben Oekraïne de levering van meer dan 60 F-16’s toegezegd, maar dit jaar zal daar maar een klein gedeelte van geleverd kunnen worden. Griekenland zal mogelijk nog eens 32 oudere F-16’s verkopen aan de VS, die dan weer gemoderniseerd ter beschikking kunnen worden gesteld aan Oekraïne.

Graham riep president Biden ook op om Oekraïne in staat te stellen om Amerikaanse wapens in te zetten tegen doelen op Russisch grondgebied. Tot nu toe verbiedt de VS dat. Ook de Britten hebben Oekraïne verboden om de Britse Storm Shadow-raketten in te zetten bij hun recente offensief in de Russische provincie Koersk. Oekraïne wil de westerse raketsystemen graag inzetten om de Russische vliegvelden achter het front te kunnen treffen waarvandaan de Russen hun aanvallen op Oekraïene lanceren  (De Telegraaf)…[+]

Roglic gaat na harde val in Tour de France rentree maken in Vuelta

(19.00 uur) Roglic gaat na harde val in Tour de France zijn rentree maken in Vuelta

 

WIELRENNEN – Primoz Roglic staat zaterdag aan de start van de Vuelta a España. De Sloveen viel in de Tour de France nog uit met een gebroken ruggenwervel, maar is op tijd fit om de laatste grote ronde van het jaar te rijden.

De 34-jarige Roglic zal de kopman van Red Bull BORA-hansgrohe zijn voor de Vuelta, die zaterdag van start gaat in de Portugese hoofdstad Lissabon. Hij wordt bijgestaan door onder anderen Daniel Martínez en Aleksandr Vlasov. Roglic stapte vorige maand in de dertiende etappe van de Tour de France af met een blessure. Aanvankelijk leek de schade mee te vallen, maar later werd toch een gebroken ruggenwervel bij hem geconstateerd.

Na een hoogtestage van 2,5 week is Roglic volgens zijn ploeg voldoende gerevalideerd om te starten in de Ronde van Spanje, die de Sloveen drie keer op zijn naam schreef. Toch tempert ploegleider Ralph Denk de verwachtingen. “We hebben acht renners geselecteerd waarmee we agressief willen koersen en strijden voor het klassement. We zullen echter moeten afwachten of dit zal lukken”, zegt Denk. “Na alle blessures en valpartijen hebben Roglic en Vlasov niet de ideale voorbereiding gehad op een grote ronde.”

Naast Roglic staan Wout van Aert, João Almeida en Adam Yates zaterdag aan de start van de Vuelta. De ronde duurt tot en met 8 september en wordt afgesloten met een individuele tijdrit over 24,6 kilometer door de binnenstad van Madrid. (Nusport)

Foto: Primoz Roglic zal zaterdag bij de start van de Vuelta a España verschijnen. (Foto: AD) …[+]

Musk hosts friendly chat with Trump on X after tech delays

Musk hosts friendly chat with Trump on X after tech delays

NEW YORK  –  Elon Musk’s much-anticipated discussion with Republican presidential candidate Donald Trump on the billionaire’s platform X was marred by technical issues.

The conversation, in which Mr Musk asked friendly questions on subjects such as immigration and inflation, began more than 40 minutes late as many users struggled to gain access. The event was billed as an interview but Trump made a series of unsubstantiated claims that went without challenge.

Mr Musk repeated his endorsement of Trump, who faces a resurgent new Democratic candidate, Vice-President Kamala Harris, in November’s election. He blamed the glitches on a cyber-attack but one expert told the BBC that was unlikely. The conversation on X comes as Trump, the former president and Republican presidential nominee, is trying to reset his re-election campaign.

The entry of Ms Harris after President Joe Biden stepped aside has tightened the race for the White House. Mr Musk meanwhile has become an increasingly influential voice in politics.

He has recently become involved in a new political committee supporting Trump’s campaign.  “America is at a fork in the road and you are the path to prosperity and I think Kamala is the opposite,” said Mr Musk in one exchange.

The two men touched on a range of issues, from the assassination attempt on Trump last month at a Pennsylvania rally, to his wanting the US to get an “Iron Dome” missile defense system like the one in Israel as well as immigration, a key plank of his campaign. Trump also mused about closing the federal Department of Education and moving that responsibility to the states as one of his first acts if he wins the election in November.

The relationship between Mr Musk and Trump has shifted over the years and they have traded online barbs in the past. But Monday’s conversation between the two was chummy and there was a lot of mutual praise. Trump, who has been sceptical of electric vehicles and previously vowed to roll back federal subsidies, praised car-maker Tesla, which Mr Musk also owns. He recently said he had “no choice” but to support EVs because of Mr Musk’s endorsement and called the Tesla product “great” on Monday.

Many observers detected a difference in Trump’s voice which sounded like he had a lisp, but a spokesman for the Trump campaign said it was no different from normal. However the Musk-Trump conversation got off to a less than auspicious start.

As many users struggled to access the livestream, Mr Musk blamed “a massive DDoS attack on X” for the problems in a post. Distributed denial of services attacks – or DDoS attacks – are attempts to overload a website to make it hard to use or inaccessible.

“A DDoS attack sends a very large number of signals to an online target to disrupt it,” Anthony Lim, Director of the Centre for Strategic Cyberspace and International Studies in Singapore, told the BBC. (BBC)…[+]

Photo: Tesla CEO Elon Musk and former US President and 2024 Republican presidential candidate Donald Trump. (AFP)

Topman van Pandora: “Binnen 10 jaar kopen mensen vooral labdiamanten”

4 (18.00 uur)Topman van Pandora

KOPENHAGEN  –  Consumenten kopen binnen tien jaar meer diamanten die in een laboratorium zijn gemaakt dan gedolven diamanten. Dat denkt de topman van de bekende Deense sieradenfabrikant Pandora, Alexander Lacik. Volgens hem wordt het steeds duurder om sieraden te maken met gedolven diamanten en is de winning en productie ervan steeds nadeliger voor het klimaat.

Pandora is de grootste sieradenfabrikant van de wereld en lanceerde in juni zijn eerste sieradencollectie in Europa met diamanten uit een lab.

De juwelen in die winkel in Kopenhagen worden volgens Lacik op een “verrassend hoog niveau” verkocht. “Wij zijn de eersten die laboratoriumdiamanten op de markt in Denemarken brengen, maar de ontvangst is tot nu toe heel positief”, zei hij in een interview met Bloomberg TV.

De sieradenmaker verkoopt ook sieraden met kunstmatige diamanten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Brazilië en Mexico en wil dit wereldwijd uitrollen. De topman schat dat een vijfde van de totale markt op dit moment bestaat uit ‘kweekdiamanten’.

Belangrijk: labdiamanten zijn niet hetzelfde als nepdiamanten zoals zirkonia. Labdiamanten zijn duurder om te maken en blijven langer mooi dan nepedelstenen.

Pandora heeft in het tweede kwartaal 61 miljoen Deense kroon (zo’n €8,2 miljoen) aan sieraden met kunstdiamanten verkocht. Dit is slechts 1 procent van alle verkopen, maar wel een stijging van 88 procent vergeleken met een jaar eerder. Pandora wil dat de verkoop van juwelen met kunstdiamanten in 2026 is opgelopen naar 1 miljard kroon.

Drie jaar geleden meldde Pandora dat het in de toekomst alleen diamanten wil gebruiken die in een labo zijn gemaakt. Bij de delving en productie van ruwe diamanten komt volgens mensenrechtenorganisaties vaak dwangarbeid, kinderarbeid en andere vormen van uitbuiting voor. Dat paste niet meer bij het duurzaamheidsbeleid van de sieradenfabrikant. De goedkopere productie was voor Pandora ook een reden om labodiamanten te gebruiken en sieraden met de edelsteen zo voor een breder publiek betaalbaar te maken. Het bedrijf zei daarbij niet wanneer het geen gedolven diamanten meer gebruikt. (HLN)…[+]

Fototekst: Een campagnefoto van Pandora van juwelen met labdiamanten. (Pandora)

Santokhi naar DominicaanseRepubliek voor inauguratie staatshoofd

Santhoki

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi vertrekt vandaag naar de Dominicaanse Republiek om de inauguratie van de president van het Spaans sprekende eiland bij te wonen. De inauguratie vindt op vrijdag plaats. Volgens de Communicatie Dienst Suriname zal Santokhi voorafgaand aan de inaugurele activiteiten op donderdag en vrijdag bilaterale gesprekken voeren met collega-regeringsleiders over recente ontwikkelingen in de regio. Daarnaast zal het staatshoofd ontmoetingen hebben met bedrijven die geïnteresseerd zijn in investeren in Suriname. President Santokhi en zijn delegatie keren zaterdag terug…[+]

Turnster moet Olympisch brons inleveren omdat protest 4 seconden te laat werd ingediend

(16.00 uur ) Turnster moet olympisch brons inleveren omdat protest 4 seconden te laat kwam

TURNEN – De Amerikaanse turnster Jordan Chiles moet haar bronzen medaille van de vloerfinale op de Olympische Spelen in Parijs definitief inleveren. Het internationale sporttribunaal CAS heeft dinsdag een herzieningsverzoek van de Amerikaanse turnbond afgewezen.
De rel rond het brons begon tijdens de finale op 5 augustus. De 23-jarige Chiles werd in eerste instantie vijfde met een score van 13.666, terwijl Ana Barbosu met 13.700 op de derde plek terechtkwam. De achttienjarige Roemeense vierde haar brons met de nationale vlag, maar zag daarna dat ze naar plek vier was gezakt.
De Amerikaanse turnbond had namelijk bij de jury een protest ingediend. Coach Cécile Canqueteau-Landi vond dat de moeilijkheidsgraad van de oefening van Chiles verkeerd was ingeschat. De jury ging uiteindelijk mee in haar oordeel. Chiles kreeg er 0.100 punt bij, waardoor zij met een puntentotaal van 13.766 derde werd.
Het leverde een memorabel moment op tijdens de medailleceremonie. Voor het eerst in de olympische geschiedenis stonden er alleen zwarte turnsters op het podium. Chiles en superster Simone Biles (zilver) zorgden voor een bijzondere foto door vervolgens te buigen voor de Braziliaanse goudenmedaillewinnaar Rebeca Andrade.
Het Roemeense kamp was woedend. Premier Marcel Ciolacu besloot zondag zelfs de sluitingsceremonie in Parijs te boycotten uit onvrede met de gang van zaken. “Het is volstrekt onacceptabel. Barbosu heeft deze medaille verdiend. Zowel de coaches als de turnsters begrijpen hier niets van”, zei Ciolacu.
Het Roemeense Olympisch Comité besloot samen met de nationale turnbond een spoedprocedure te beginnen bij het CAS. Ze vonden dat het protest van de Amerikanen te laat kwam en wilden dat naast Chiles ook Barbosu een bronzen plak zou krijgen.
Het internationale sporttribunaal gaf de Roemenen zaterdag gelijk. De Amerikanen hadden binnen één minuut beroep moeten aantekenen, maar waren volgens het CAS uiteindelijk vier seconden te laat. Het Internationaal Olympisch Comité meldde zondag dat Chiles haar bronzen medaille moest inleveren.
Het Amerikaans Olympisch Comité en de nationale turnfederatie gaven vervolgens aan dat ze “nieuw, sluitend bewijs” hadden dat het protest binnen de deadline van één minuut was ingediend. Er kwam een herzieningsverzoek bij het CAS, maar het sporttribunaal wilde de zaak niet heropenen. (Nusport)
Foto: De Amerikaanse turnster Jordan Chiles heeft haar Olympische medaille verloren omdat het Roemeense Olympisch Comité het protest heeft gewonnen. (Foto: ESPN) …[+]

Begrotingsbeheer gaat moeizaam

srd-geld-suriname

Gat van SRD 2,2 miljard in juni

PARAMARIBO – De stabiliteit van de economie staat onder druk en de noodzaak om deze te beschermen is groter dan ooit. Volgens financiënminister Stanley Raghoebarsing is de situatie op de begroting verre van optimaal en zijn er aanzienlijke tekorten die onmiddellijke aandacht vereisen. “De stabiliteit is kwetsbaar en moet voortdurend worden bewaakt en beschermd”, aldus Raghoebarsing. Het probleem ligt niet alleen bij de stabiele koers, maar vooral bij het begrotingsbeheer. De begroting vertoont in de eerste helft van het jaar ernstige tekorten, wat wijst op bredere economische uitdagingen.
In januari en februari leek de begrotingssituatie redelijk stabiel, maar vanaf maart tot mei begonnen de problemen op te lopen. Ondanks pogingen om de situatie in juni te corrigeren, blijven de cijfers zorgwekkend. Voorlopige gegevens tonen een tekort van SRD 1,8 miljard, wat een significante zorg vormt. In juni alleen al was er een gat van SRD 2,2 miljard, waarbij slechts
SRD 444 miljoen beschikbaar was. Dit enorme tekort is niet alleen een financieel probleem, maar ook een teken dat er dringende maatregelen nodig zijn om verdere escalatie te voorkomen. Raghoebarsing benadrukt dat het Ministerie van Financiën en Planning deze problemen niet alleen kan oplossen. Het begrotingsbeheer is een verantwoordelijkheid van alle ministeries en kabinetten. Om de begroting op koers te houden, is het cruciaal dat de begrote inkomsten daadwerkelijk worden gerealiseerd en dat de geplande uitgaven binnen de grenzen blijven. Dit vergt een gezamenlijke inspanning van alle partijen om te voorkomen dat verdere verstoringen de economische stabiliteit ondermijnen…[+]

Former senior Guizhou political advisor given death sentence with reprieve

3 (15.00 uur)Former senior Guizhou political advisor given death sentence

CHONGQING – Li Zaiyong, a former senior political advisor in southwest China’s Guizhou Province, was sentenced to death with a two-year reprieve for bribery and abuse of power.

Li, formerly the vice chairman of the Guizhou Provincial Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference, was found to have taken bribes worth over 432 million yuan (about 60.44 million US dollars), the court said.

The sentence was handed down by the Fifth Intermediate People’s Court of Chongqing.

In addition, Li was deprived of political rights for life, all of his personal property will be confiscated, and all his illegal gains should be recovered and turned over to the state treasury, the court sentence said.

The court found that between 1998 and 2023, the defendant, taking advantage of his various posts including the vice governor of Guizhou, had provided assistance to others in matters such as project contracting, land requisition, and project planning and approval.

In return, he illegally accepted over 432 million yuan in cash and valuables, though most of the bribes were not actually obtained by him, the court said.

Also, the court found that between 2014 and 2017, while serving in the province’s Liupanshui, Li violated relevant laws and regulations and forcibly initiated tourism development projects that resulted in huge ecological damage. The court said Li voluntarily confessed to his abuse of power during the case investigation.

The court said the sentence was handed down with the consideration that Li had showed remorse, and had been cooperative in confessing his crimes and in returning the illegal gains. (Xinhua)

Photo: Li Zaiyong. (CFP) …[+]