Nieuws volgens datum: 14 Aug, 2024

Sensei Meda Kommies gepromoveerd tot vijfde dan

JUDO – Sensei Meda Kommies is gepromoveerd tot de vijfde dan. Dit gebeurde tijdens het NK Kata 2024, dat werd georganiseerd door de Surinaamse Judo Federatie. De voordracht is gedaan door de dangradencommissie in Suriname.

Kommies heeft deze promotie verdiend vanwege zijn inzet tot nu toe. Hij kwam in aanmerking voor de erepromotie tot de Go-Dan. Behalve zijn indrukwekkende cv als vechter, is Sensei Kommies een belangrijke schakel geweest in het behouden van de judosport in Suriname en het overdragen van judotechnieken aan vele andere judoka’s en sensei’s. De overhandiging vond plaats door Sensei Roeland Scholsberg, die lid is van de dangradencommissie in Nederland en zelf houder is van de zesde dan.

Sensei Scholsberg en Helen Nuijens (derde dan) hebben voor de tweede keer een kata-clinic verzorgd voor judoka’s verbonden aan verschillende judoclubs in Suriname. Sensei Roeland, clubhouder van sportschool Toradoshi, is lid van de dangradencommissie in Nederland en gespecialiseerd in judo kata’s. Sensei Helen, die regelmatig meedoet aan kata-wedstrijden in Nederland, heeft reeds enkele prijzen in de wacht gesleept. De Katame-no-kata werd uitvoerig behandeld en geoefend. In deze periode worden er ook gasttrainingen verzorgd op de centrale training en op verschillende judoscholen in Suriname.

 

Buurtbewoners eisen terugdraaiing ontmanteling Post Waldeck

1 Buurtbewoners eisen terugdraaien

NICKERIE – Bewoners van Waldeck en omgeving hebben woensdag een petitie ingediend bij de districtscommissaris over de ontmanteling van politiepost Waldeck. Zij zijn niet te spreken over het feit dat de politiepost Waldeck ontmanteld is en zij eisen onmiddellijke terugdraaiing van het besluit. In de brief, die bestemd is voor president Chandrikapersad Santokhi, door tussenkomst van districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan wordt gevraagd dat de president inspanningen pleegt om de politiepost te behouden. Voor de buurtbewoners is het niet acceptabel dat de faciliteiten van post Waldeck een andere bestemming krijgen. Zij eisen dat deze beslissing terstond wordt herzien, zodat politiepost Waldeck behouden blijft. De post, die een strategische ligging heeft, is voor de buurtbewoners onmisbaar. Het veiligheidsgevoel van duizenden bewoners is in gevaar. Door deze handeling stimuleert het ministerie juist de criminaliteit in de omgeving. De regelmatige controle door de politie zal nu uitvallen. Buurtbewoner Algoe zegt dat de politiepost Waldeck zijn bestaansrecht heeft bewezen. Hij woont aan de overkant van de politiepost en heeft gezien wat voor belangrijke plaats de politiepost de afgelopen jaren heeft ingenomen. De functie is goed vervuld door de politieambtenaren. Het gaat erom dat juist waar wij goede veranderingen moeten brengen met positieve resultaten, zij dat zullen missen. Deze vestiging van het jeugddoorgangscentrum op die plek is in geen geval een verbetering en daarom wordt geëist dat de post behouden blijft. Het gevoel van veiligheid bij de burgers is weggevallen. Met zo een handeling stimuleert de minister van Justitie en Politie de criminaliteit in de buurt. Buurtbewoner Kries Matai, verwacht dat de president zo snel mogelijk het besluit ongedaan maakt. Men moet volgens Matai andere mogelijkheden bekijken om het jeugddoorgangscentrum elders onder te brengen. De dc, die de petitie in ontvangst heeft genomen namens de buurtbewoners deed de toezegging dat die doorgeleid zal worden naar de president, de minister van Justitie en Politie en korpschef Bryan Isaacs van het Korps Politie Suriname.…[+]

Horeca ziet flink meer brood in plantaardige alternatieven

1 Horeca ziet flink meer brood in plantaardige alternatieven koffiezaken omarmen havermelk

Amsterdam – In de afgelopen twee jaar zijn er twee keer zoveel vlees- en zuivelvervangers aan de horeca en catering geleverd. Dat stelt ProVeg op basis van marktonderzoekscijfers. De totale verkoop van vleesvervangers steeg tussen 2021 en 2023 van 1,36 miljoen kilo naar 2,87 miljoen kilo per jaar. Bij de zuivelvervangers is vooral havermelk in trek.

De verkoop van vleesvervangers groeide in twee jaar tijd met 111%, die van zuivelvervangers groeide met 82%. Volgens ProVeg, die zich baseert op de cijfers van marktonderzoeker Foodstep, zijn vooral de vegetarische bitterballen en de plantaardige kookroom in trek als alternatief.

Ook wordt er meer plantaardige melk gebruikt in koffiezaken. Ruim twee derde (68%) van alle opschuimmelk is inmiddels plantaardig, becijfert ProVeg. Daarvan is havermelk de populairste vervanger. Dierlijke zuivel bedraagt nog slechts driekwart van het totaal van vier jaar geleden.

Producten zoals de bitterbal, room of mayonaise hebben een hoge één-op-één vervangbaarheid met het dierlijke alternatief zegt Martine van Haperen van ProVeg. “Omdat de kwaliteit van plantaardige vervangers steeds verder verbetert, proeft de consument vaak geen verschil en zijn horeca en cateraars eerder bereid voor een volledig plantaardige optie te kiezen.” Volgens Van Haperen zorgen ook de duurzaamheidsdoelstellingen van de eiwittransitie voor een duwtje in de rug van de vlees en zuivelvervangers.    (De Telegraaf)…[+]

Trump to tout economic plan after union rights row

1 Trump to tout economic plan after union rights row

NORTH CAROLINA – Former President Donald Trump is set to present his economic proposals and hit out at the “hardships created by the Harris-Biden Administration” at a North Carolina rally on Wednesday, as he faces increased scrutiny from union workers. Trump has come under fire from union members for voicing support for firing workers who strike, which he brought up during a social media conversation with Tesla CEO Elon Musk earlier this week.

 

The United Automobile Workers (UAW) union has since filed charges with federal labour regulators on accusations of intimidation. The stop in Asheville, North Carolina, is the second rally for Trump in two weeks, marking a slower pace for the former president’s campaign. Trump has been on the defensive in recent days, following weeks of growing momentum for the newly minted Democratic ticket after President Joe Biden stepped aside as candidate.

Reports suggest the Trump campaign is trying to get their candidate back on message after several events in which the former real estate mogul has been less focused on policy – and as support for his new opponent Vice-President Kamala Harris is growing.

A new survey from the Cook Political Report shows Harris erasing Trump’s polling leads in multiple swing states. According to the publication, she polls ahead of the former president in Arizona, Michigan, Pennsylvania and Wisconsin. The pair are tied in Georgia, according to the poll released Wednesday.

The hours-long live-streamed conversation between Trump and Musk featured a wide array of topics, including the attempted assassination attempt against the former president, government regulations and worker strikes. Trump praised Musk for firing workers who went on strike. Trump said that if workers strike, “you say ‘that’s okay, you’re all gone. You’re all gone.’ So everyone is gone.” But federal law says companies cannot fire striking employees.

On Tuesday, the UAW filed Unfair Labor Practices charges with the National Labor Relations Board. “When we say Donald Trump is a scab, this is what we mean. When we say Trump stands against everything our union stands for, this is what we mean,” UAW President Shawn Fain said in a statement.

“Firing workers for organizing, striking, and exercising their rights as Americans is economic terrorism,” O’Brien said. But before his comments with Musk, the former president had expressed some labour-friendly remarks. O’Brien spoke at last month’s Republican National Convention, calling Trump “one tough SOB”. (BBC)…[+]

Surinaamse Diaspora in België doneert Schoolmeubilair en computers

14 Surinaamse Diaspora in België Doneert Schoolmeubilair en Computers

PARAMARIBO – De Surinaamse diaspora in België heeft in juli dit jaar schoolmeubilair en computers aan scholen en individuen in Suriname gedoneerd. De officiële overhandiging in Suriname werd gedaan door de ambassadeur van Suriname in België, Gilbêrt van Lierop. De donatie omvatte meer dan 200 tafels en stoelen en 50 desktopcomputers alsook enkele laptops.

 

Ambassadeur van Lierop benadrukte tijdens de overhandiging het belang van dergelijke initiatieven. “Deze bijdrage toont de sterke band tussen onze gemeenschappen en onze onophoudelijke inzet voor vooruitgang in het onderwijs in Suriname”, gaf de ambassadeur aan. Hij uitte zijn grote trots op de Surinaamse diaspora in België, en waardeerde haar steun en bijdrage zeer. Met deze schenking hopen de initiatiefnemers de onderwijssector in Suriname te helpen verbeteren in het belang van de toekomst van de jeugd. De donateurs hebben daarnaast ook bijgedragen aan de transportkosten naar Suriname, de opslagkosten in België, en hebben ook hand- en spandiensten verricht in België, zoals het helpen inpakken en laden van de gedoneerde items, het regelen van transport en logistiek.

 

Het schoolmeubilair is inmiddels gedoneerd aan verschillende scholen in Suriname, waaronder OS Koewarasan, de Clarke School, en de Hazrat Bibi Fatimaschool, evenals aan enkele inheemse gemeenschappen. De computers zijn door de ambassadeur op eigen kosten opgeknapt en verdeeld aan de winnaars van een gratis cybersecuritycursus die hij samen met de Surinaamse diaspora in België had georganiseerd. Meer dan 200 Surinamers hebben deelgenomen aan deze cursus. De ambassadeur gaf mee dat de tafels en stoelen die in deze donatie zijn geleverd, essentieel zijn om de leeromstandigheden op de scholen te verbeteren. Hij benadrukte dat dit initiatief aantoont dat de Surinaamse gemeenschap in België betrokken is bij de ontwikkeling en ondersteuning van onderwijs in hun thuisland.

 

Ambassdeur van Lierop spak zijn dank uit aan Judana Berika-Gill, Mildred Watson Hoft, Mahindra Jokil, Profile Group, Melie Shipping, Clifton Waterberg, Melitha Linger, Nucretia Panka, Stichting Belvosur, BOSAQ België die allen de donaties mogelijk hebben gemaakt alsook voor het harde werkverzet bij alle voorbereidingen en om te komen tot een goede afhandeling. De ambassadeur gaf aan zeer erkentelijk te zijn voor het hartverwarmende gebaar van solidariteit en betrokkenheid naar de Surinaamse samenleving toe. …[+]

Drie damverenigingen aan kop bij Clubkampioenschap 2024

(21.00 uur) Drie damverenigingen aan kop

DAMMEN – Randjietboys, De Straal en Combinatie’80 hebben hun derde wedstrijd op rij gewonnen tijdens het Clubkampioenschap 2024, dat wordt georganiseerd door de Surinaamse Dambond. De drie damverenigingen hebben nu zes punten.

Randjietboys won zijn wedstrijd tegen Tulip met 19-1. Op Radjesh Dipai na hebben alle spelers van Randjietboys hun wedstrijd gewonnen. Dipai speelde remise tegen Stanley Moetoer. De Straal won van Victoria met 12-8, waarbij de overwinningen van Sharief Rodjan en Jurgen Godfried doorslaggevend waren. Rodjan won van Kwame Assen en Godfried won van Ramanand Gangaram Pandey.

Combinatie’80 zette Denk en Zet gemakkelijk aan de kant met 17-3. Bij Combinatie’80 verloor alleen Radjeskumar Narain van John Hasrat. Verder speelde Jerry Sadiek remise tegen Arundath Mohan. Dragon won zijn eerste wedstrijd in deze competitie. Dragon boekte zijn eerste overwinning in deze competitie door Welgedacht met 14-6 te verslaan. Winston Fleur, Derryl Bohr en Edson Amoekonie boekten belangrijke overwinningen op Somdath Maradjdin, Rakesh Ramanarain en Adjaikoemar Rambali. Welgedacht blijft hierdoor zonder zege.

Na drie wedstrijden staat Randjietboys aan kop. De bordpunten van Randjietboys zijn beter dan die van De Straal en Combinatie’80. Randjietboys heeft 47 bordpunten. De Straal (46 bordpunten) is tweede en Combinatie’80 (44 bordpunten) is derde. Dragon staat vierde met twee punten. Victoria en Tulip hebben ook twee punten, maar staan respectievelijk op de vijfde en zesde plaats. Denk en Zet bezet de zevende plaats en Welgedacht is achtste. Deze twee verenigingen hebben nog geen punten kunnen binnenhalen.

Foto: Een moment uit de derde ronde van het Clubkampioenschap 2024, dat wordt georganiseerd door de Surinaamse Dambond. (Foto: SDB) …[+]

Mbappé debuteert met doelpunt

Mbappé-debuteertt

VOETBAL – Real Madrid heeft woensdag voor de zesde keer beslag gelegd op de UEFA Super Cup: 2-0. De Koninklijke kwam langzaam op gang, maar speelde Atalanta in het laatste kwart kapot. Het hoogtepunt van de avond was het doelpunt van Kylian Mbappé, die zijn debuut in het maagdelijk wit opluisterde met een doelpunt.
De wedstrijd in Warschau stond in het teken van het debuut van Mbappé. De Franse aanvaller keerde vorige week terug van zijn vakantie en speelde nog geen minuut voor Real. Daar kwam woensdag verandering in. Carlo Ancelotti gaf de nieuweling meteen een basisplaats en zag dat Mbappé het aanvankelijk lastig had met de verdedigers van Atalanta.
De sterspeler kreeg een serieuze kans om de score te openen, maar zag zijn schot worden geblokt. Aan de andere kant liet Marten de Roon zich zien. De aanvoerder van Atalanta wilde de bal voor het doel slingeren, maar zag zijn inzet via het hoofd van Éder Milítão bijna binnenvallen. De lat voorkwam dat de bal erin ging.
De Roon was overigens de enige Nederlander op het veld. Teun Koopmeiners aast op een overgang naar Juventus en ontbrak vanwege transferperikelen, terwijl Mitchel Bakker op de bank begon (en twintig minuten voor tijd inviel). Hans Hateboer was de laatste jaren ook een bekende naam in het blauw-zwart, maar de rechtervleugelverdediger verkaste deze zomer naar Stade Rennes.
Atalanta ontsnapte vlak voor rust aan een achterstand. Rodrygo kon vrij uithalen, maar deed dat net niet nauwkeurig genoeg. Het harde schot van de Braziliaan ging via de lat over het doel van Alessandro Russo. Aan de andere kant voorkwam Courtois met een katachtige reflex dat Marco Pasalic het openingsdoelpunt binnen kopte.
Daarna trok Real de wedstrijd alsnog naar zich toe. Na een slordige uittrap bood Vinícius Júnior de volledig vrijstaande Federico Valverde een niet te missen kans (1-0, bekijk goals onder het artikel). Tien minuten later gaf Mbappé alsnog zijn visitekaartje af. Op aangeven van Jude Bellingham, de uitblinker van de wedstrijd, schoot de nieuweling hard en hoog raak (2-0).
Daar had Atalanta niet meer van terug. Dat betekent dat Real voor de zesde keer met de UEFA Super Cup aan de haal gaat. Dat is een record. De Koninklijke moest dat tot woensdag nog delen met AC Milan en Barcelona, maar mogen zich minimaal een jaar alleen recordhouder noemen. (VI)…[+]

President Santokhi ontvangt Brahma Kumari ter gelegenheid van Raksha Bandhan

13 President Santokhi ontvangt Brahma Kumari ter gelegenheid van Raksha Bandhan

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi heeft maandag de Brahma Kumari ontvangen op zijn kabinet, ter gelegenheid van het traditionele festival Raksha Bandhan.

Dit feest, dat op de dag van de volle maan in augustus wordt gevierd, benadrukt de liefde en de band tussen broers en zussen. Het woord ‘Raksha Bandhan’ betekent letterlijk ‘band van bescherming’.

 

Raksha Bandhan is een gelegenheid, waarbij zussen hun broers bezoeken en een rakhi, een beschermkoord, om hun pols binden. Dit symboliseert hun gebed voor de veiligheid en het welzijn van hun broers en versterkt de onderlinge band en liefde. De Brahma Kumari, een internationale spirituele organisatie met haar oorsprong in India, heeft van deze gelegenheid gebruikgemaakt om de president en de first lady te bezoeken. Deze organisatie, die wereldwijd actief is, legt de nadruk op het innerlijke spirituele zelf en bevordert vrede en harmonie op spiritueel niveau. Het bezoek van de Brahma Kumari aan het staatshoofd onderstreept het belang van spiritualiteit en de verbinding tussen spiritueel en wereldlijk leiderschap. De organisatie bezoekt leiders binnen de regio in dit kader.

 

Tijdens het bezoek benadrukten de vertegenwoordigers van de Brahma Kumari dat hun intentie is om liefde en positieve gevoelens uit te wisselen, los van materiële belangen. Het bezoek was een gelegenheid om de spirituele liefde en toewijding aan elkaar te uiten en om te reflecteren op de rol van leiderschap vanuit een spiritueel perspectief.

 

President Santokhi en first lady Melissa Santokhi-Seenacherry ontvingen een rakhi als teken van respect en verbondenheid. Het staatshoofd waardeerde deze spirituele geste en de focus van de Brahma Kumari op innerlijke groei en harmonie. In het verlengde van dit bezoek is besloten de Brahma Kumari ook te laten deelnemen aan de gebedsroutine van de president, waarbij telkens een andere geestelijke organisatie wordt uitgenodigd.

 

De leden van de Brahma Kumari hebben ook hun intentie uitgesproken om leiders in Suriname, Guyana en Trinidad te ondersteunen. Ze moedigen hen aan hun leiderschap te baseren op spirituele waarden, met als doel vrede en geluk te bevorderen. Raksha Bandhan, dat dit jaar op 19 augustus valt, biedt een moment van reflectie op de diepere waarden van liefde en bescherming tussen broers en zussen.

 

 

De Ligt: “Ten Hag kan het beste uit mij halen”

(19.00 uur) De Ligt

VOETBAL – Matthijs de Ligt is blij met zijn transfer naar Manchester United én zijn hernieuwde samenwerking met trainer Erik ten Hag. De Oranje-international verlaat Bayern München en zette dinsdag zijn handtekening onder een contract tot medio 2029 op Old Trafford.

“Erik ten Hag heeft mij gevormd in de eerste jaren van mijn carrière”, zegt De Ligt in een eerste reactie op de website van Manchester United. “Dus hij weet hoe hij het beste uit mij kan halen. Ik kan niet wachten om weer met hem te gaan samenwerken.” De verdediger was in 2018/2019 aanvoerder onder Ten Hag bij Ajax, toen de Amsterdamse club het succesvolste seizoen deze eeuw beleefde. Na dat seizoen vertrok De Ligt naar Juventus en de afgelopen twee jaar speelde hij voor Bayern. “Ik weet wat er op het hoogste niveau gevraagd wordt van een speler. En dat wil ik doortrekken bij deze speciale club.”

De overgang van De Ligt is geen verrassing. Hij werd al weken gelinkt aan United en de gesprekken met de leiding van de Premier League-club overtuigden hem om een transfer te maken. “Toen ik hoorde dat United me wilde hebben, was ik meteen enthousiast. In de gesprekken was ik onder de indruk van de voetbalvisie van de leiding en de rol die zij daarbij voor mij zien weggelegd.” Technisch directeur Dan Ashworth van Manchester United is uiteraard blij met de komst van De Ligt. Hij noemt hem “een uitstekende verdediger, die kwaliteit en leiderschap zal toevoegen aan de spelersgroep”.

“Ik ben ervan overtuigd dat De Ligt de beste jaren als voetballer nog voor zich heeft. Dat moet er nu bij United uit gaan komen, vertelt Ashworth. De Ligt is niet de enige speler die dinsdag Bayern voor United verruilde. Ook Noussair Mazraoui tekende een contract tot medio 2029. Ook hij speelde al onder Ten Hag bij Ajax. (VI)

Foto: Matthijs de Ligt (2vl) heeft zijn contract bij Manchester United getekend. (Foto: ESPN) …[+]

BVSS-wandelloop op 13 en 14 september

BVSS

WANDELLOOP – De Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) heeft in haar persbericht aangegeven dat de jaarlijkse Avondtweedaagse Wandelmars dit jaar zal plaatsvinden op 13 en 14 september. BVSS vermeldt verder dat de eerste inschrijvingsdatum is vastgesteld op 24 augustus van 16.00 uur tot 20.00 uur. De tweede inschrijvingsdatum is op 7 september van 16.00 uur tot 20.00 uur. De inschrijvingen vinden plaats op het BVSS-POS-terrein.

“Het bestuur van de BVSS nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze leuke en gezonde activiteit. Laten we samen de vakantieperiode benutten om fit te blijven en te genieten van de buitenlucht”, zegt BVSS in het persbericht. BVSS heeft nog geen informatie gegeven over de wandelroute, maar heeft wel aangegeven dat de start en finish op het terrein van BVSS-POS zullen plaatsvinden.

Tenslotte meldt BVSS dat het inschrijfgeld voor alle categorieën is vastgesteld op SRD 285. …[+]

Kandidaten Miss Suriname 2025 gepresenteerd

12 15 Kandidates gepresenteerd voor Miss Suriname 2025

PARAMARIBO –Vijftien kandidaten die zullen strijden om de titel van Miss Suriname 2025 zijn op 10 augustus gepresenteerd. De finale zal plaatsvinden op 2 november 2024 in het Assuria Event Center. De winnares krijgt de unieke kans om Suriname te vertegenwoordigen op het wereldtoneel van Miss Universe 2025.

De deelnemers aan de Miss Suriname 2025 verkiezing zijn Ivonne Bappa, Shannon Chotoe, Cheyenne Doerdjan, Sara-Jane Filemon, Chenerva Fraenk, Shevaun Hooghart, Dharsni Kalpoe, Kimberly Kersting, Quanisha Klas, Denice Laldjising, Shreya Mathoera, Kyrna Rampersad, Chenella Rozendaal, Rhoceal Setrodjemino en Chiara Wijntuin.

Deze 15 kandidaten vertegenwoordigen een mix van schoonheid, talent en intelligentie en zijn klaar om indruk te maken op het publiek en de jury tijdens de finale.

Volg de pagina’s van Miss Suriname en Miss Universe Suriname op Instagram, evenals JATAK CONSULTANCY voor updates over de verkiezing en details over de show. Voor informatie over het verkrijgen van kaarten voor de finale op 2 november 2024, kunt u ook onze Facebook-pagina raadplegen.

Mis deze kans niet om de verkiezing van Miss Suriname 2025 bij te wonen en getuige te zijn van een avond vol elegantie en opwinding. …[+]

Harry niet naar begrafenis oom om veiligheidsissues

7 (16.00 uur)Harry niet naar begrafenis oom

LONDEN –  Prins Harry gaat niet naar Groot-Brittannië voor de begrafenis van zijn oom Robert Fellowes. De jongste zoon van koning Charles slaat het afscheid over om de vele bijbehorende ‘uitdagingen’ van een dergelijke reis, zoals het gebrek aan beveiliging.

Volgens The Telegraph vindt Harry het te gevaarlijk om naar Groot-Brittannië te gaan zonder beveiliging. Ook wordt de vermoedelijke komst van zijn broer William, met wie hij op gespannen voet staat, genoemd als obstakel. De aanwezigheid van beide prinsen zou de begrafenis overschaduwen. Eerder dit jaar sloeg Harry om die reden ook al het huwelijk van een goede vriend over.

De hertog van Sussex krijgt sinds 2020 geen beveiliging meer omdat hij destijds stopte als werkend lid van de koninklijke familie.

Fellowes overleed vorige maand op 82-jarige leeftijd. Hij was getrouwd met Jane Spencer, de zus van prinses Diana, en bovendien jarenlang privésecretaris van koningin Elizabeth. Naar zijn begrafenis komen daarom naar verwachting verschillende leden van de koninklijke familie.

De hertog van Sussex heeft altijd een goede band gehouden met de familie van zijn moeder. De broer en zussen van de overleden prinses bleven hem de afgelopen jaren publiekelijk steunen. (De  Telegraaf)

Fototekst: Prins Harry. (ANP) …[+]

Ambassadeur Ramkisoen overhandigt geloofsbrieven aan president Boluarte van Peru

11 Ambassadeur Ramkisoen overhandigt geloofsbrieven aan President Boluarte van Peru

PARAMARIBO – Angeladebie Ramkisoen, de niet-residerende ambassadeur van de Republiek Suriname bij de Republiek van Peru, heeft op 8 augustus officieel haar geloofsbrieven overhandigd aan de president van Peru, Dina Ercilia Boluarte Zegarra. De ceremonie vond plaats in het presidentieel paleis, Palacio de Torre Tagle, te Lima, in aanwezigheid van de minister van Buitenlandse Zaken, Javier González-Olaechea.

 

President Boluarte Zegarra heeft ambassadeur Ramkisoen van harte verwelkomd en haar een succesvolle termijn toegewenst. Ambassadeur Ramkisoen heeft gesprekken gevoerd met prominente autoriteiten van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Onderwijs om manieren te verkennen waarop de samenwerking tussen beide landen kan worden versterkt en uitgebreid.

 

Suriname en Peru werken nauw samen op zowel internationaal als regionaal niveau binnen verschillende organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Internationale Maritieme Organisatie, de Organisatie van de Amazon Cooperation Treaty Organization, en de Organisatie van Amerikaanse Staten. De samenwerking richt zich onder meer op milieukwesties en veiligheid.

 

Dit jaar is Peru voor de derde keer gastland voor het APEC-Forum, met als doel het bevorderen van welvaart in de Azië-Pacific regio door de implementatie van de ‘APEC Putrajaya Vision 2020-2040’, waarbij de nadruk ligt op handel en investeringen, innovatie en digitalisering, duurzame en inclusieve groei.

 

Peru staat wereldwijd bekend om Machu Picchu, ook wel de “Lost City of the Incas” genoemd, een iconisch symbool van het Incarijk. Daarnaast is Peru een belangrijke speler in de mijnbouw, met toonaangevende hoeveelheden koper, goud, zilver en zink, naast verschillende andere grondstoffen. Suriname en Peru onderhouden sinds 22 juni 1978 diplomatieke relaties. …[+]