Nieuws volgens datum: 15 Aug, 2024

Illegale landingsbaan in Sipaliwini onklaar gemaakt

vliegveld-onklaar

PARAMARIBO – Het Justitieel Interventie Team (JIT), ondersteund door het Nationaal Leger (NL), heeft eergisteren een illegale landingsbaan in Witagron, gelegen in het district Sipaliwini, onklaar gemaakt. In een persbericht wordt gemeld dat deze actie werd uitgevoerd in opdracht van de procureur-generaal en deel uitmaakt van de voortdurende inspanningen van de autoriteiten om illegale activiteiten en smokkel tegen te gaan. Na verkregen informatie over de landingsbaan heeft het JIT een oriëntatiemissie uitgevoerd en de locatie vastgesteld. De baan werd met explosieven onbruikbaar gemaakt. Op het moment van de operatie waren er geen zichtbare activiteiten op de landingsbaan. Welke organisatie verantwoordelijk is voor de aanleg van de landingsbaan is nog niet bekend.

Het Openbaar Ministerie benadrukt het belang van de strijd tegen illegale activiteiten die de veiligheid en integriteit van ons land bedreigen. Onze gezamenlijke inzet met nationale partners versterkt onze capaciteit om dergelijke dreigingen effectief aan te pakken. Alle burgers worden opgeroepen waakzaam te blijven en verdachte activiteiten te melden. Alleen samen kunnen we een veilige en rechtvaardige samenleving waarborgen. Het Openbaar Ministerie zal dit beleid voortzetten door de overige illegale landingsbanen die gebruikt worden voor drugsdroppingen onklaar te maken…[+]

‘Bigi Boy’ gaat voor tweede zege op rij

(2330-bigiboi

MMA – Jairzinho, ‘Bigi Boy’, Rozenstruik wil zijn tweede zege op rij boeken. Hij staat op 18 augustus tegenover Tai ‘Bam Bam’ Tuivasa op het hoofdprogramma van UFC 305, dat in Perth (Australië) wordt gehouden.

Rozenstruik is samen met coach Angelo Simson al in Australië en heeft een paar activiteiten al bijgewoond. Bigi Boy heeft al een wandeling gemaakt in Perth en heeft daar ook personen ontmoet die uit Suriname komen. “Ik denk dat je bijna twee miljoen mensen hebt (in Perth), acht daarvan zijn Surinamers”, gaf Rozenstruik aan. “Ik ben bij ze geweest, ben naar de dierentuin geweest en heb geweldige tijden gehad. Ik heb verder handtekeningen gesigneerd voor supporters.”

In het laatste gevecht heeft Rozenstruik kunnen winnen van Shamil Gaziev, middels KO in de 4de ronde. De Surinaamse vechter heeft hiermee van zijn laatste vier wedstrijden twee gewonnen en twee verloren. “Het voelde heel goed aan, die overwinning behalen op Gaziev, en dat is waar we op zoek naar zijn: de winningsreeks levend houden. Het geeft je veel zelfvertrouwen en motivatie om hard te trainen, heel snel weer te gaan, in plaats van acht of negen maanden weg te blijven.”

Rozenstruik startte in 2019, hij  won van  Junior Albini middels TKO. Hierna won hij in hetzelfde jaar van Allen Crowder en Andrei Arlovski. Een maand later eindigde hij tegen Alistair Overeem op de zoemer van zijn eerste Main Event-gevecht, schoof op naar 4-0 in de UFC en  10-0 als prof.  Sindsdien zijn de resultaten consequent inconsistent geweest, omdat hij er niet in is geslaagd opeenvolgende wedstrijden te winnen.

“Mentaal betekent het veel”, geeft Rozenstruik aan. “Naast een vechter ben je ook een mens, dus als persoon maak je veel dingen mee. Naast wat je als vechter meemaakt. Je ego is beschadigd en je moet weer naar buiten gaan en proberen dingen op te lossen die niet naar jouw zin gingen.”

Tuivasa staat momenteel op de tiende plek op de UFC Zwaargewicht ranglijst en Bigi Boy op de twaalfde. Het hoofdgevecht tijdens UFC 305 is een Middengewicht titelgevecht tussen kampioen Dricus Du Plessis en uitdager en voormalig kampioen Israël Adesanya.

Foto: Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik (l) samen met coach Angelo Simson (r) in Perth voor het gevecht tegen Tai ‘Bam Bam’ Tuivasa. (Foto: Rozenstruik)…[+]

Opgenomen voorschotten bij Staatsolie volledig opgesoupeerd door EBS

Opgenomen voorschotten bij Staatsolie

Stroomtarieven moeten omhoog

PARAMARIBO – De regering heeft in de eerste helft van 2024 een voorschot van USD 60 miljoen opgenomen bij Staatsolie. Dit bedrag is echter al volledig opgesoupeerd om subsidies aan de Energiebedrijven Suriname (EBS) te verstrekken. Er was zelfs een aanvullende USD 10 miljoen uit de staatskas nodig om de subsidie te complementeren. Tegelijkertijd laat de EBS na zijn eigen betalingsverplichtingen aan de staatskas tijdig te voldoen.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning spreekt zijn bezorgdheid uit over deze situatie. Terwijl de overheid worstelt om de subsidies aan de EBS te financieren, heeft de EBS zelf vertragingen opgelopen in het overmaken van haar eigen verplichtingen naar de staatskas. Deze betalingen betreffen de extra inkomsten die voortvloeien uit de doorgevoerde tariefsverhogingen. “We lopen achter met de betalingen van mei en juni, en we zitten nu al in augustus. Die betalingen moeten echt op tijd komen. De EBS moet sneller die betalingen doen”, aldus de minister.
Ondanks de uitdagingen verzekerde Raghoebarsing dat de overheid de EBS zal blijven subsidiëren via de begroting van Staatsolie, maar hij benadrukte dat de EBS een deel van de subsidies zelf moet genereren door middel van de tariefsverhogingen. “Dit is van cruciaal belang om de begroting in balans te houden en te voldoen aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).”

Het IMF heeft aangedrongen op strikte naleving van de afspraken en beschouwt dit als een “prior action” voor de volgende tranche van zijn steunprogramma. Als deze voorwaarden niet worden nageleefd, kan de volgende uitbetaling in gevaar komen, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de stabiliteit van de Surinaamse economie.

Pochettino wordt mogelijk de nieuwe bondsoach van USA

(2200-pochenotti

VOETBAL-Mauricio Pochettino is hard op weg om de nieuwe bondscoach van de Verenigde Staten te worden, zo melden verschillende buitenlandse media. De 52-jarige Argentijn is de opvolger van Gregg Berhalter en moet het land klaarstomen voor het WK in eigen land.

Na het ontslag van Berhalter zijn de Verenigde Staten naarstig op zoek naar een opvolger. Het track record van Pochettino zou de Argentijn tot de ideale kandidaat maken, zo werd een kleine maand geleden al bekend. Pochettino, zo schrijft onder meer NBC Sports, wist van ‘underdog’ Tottenham Hotspur namelijk een club te maken, die meedoet om de prijzen. Dat gegeven zou het relatief jonge Amerikaanse team zeker geen windeieren leggen.

Pochettino heeft als schone taak om de Verenigde Staten klaar te stomen voor het WK in eigen land. In 2026 fungeert het land samen met Canada en Mexico als gastheer voor het Wereldkampioenschap voetbal. Amerika is als gastland al verzekerd van deelname. Voor Pochettino is het vooral te hopen dat zijn nieuwe job hem beter afgaat dan die bij Chelsea. De Argentijn had het vorig seizoen moeilijk bij The Blues, en eindigde teleurstellend als zesde in de Premier League. De Londenaren zijn daardoor veroordeeld tot de Conference League.

Mede daardoor besloten Pochettino en Chelsea met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan, twee jaar na zijn ontslag bij Paris Saint-Germain. In Parijs moest Pochettino vertrekken wegens het gebrek aan succes in de Champions League. Voor Pochettino wordt het zijn eerste klus als bondscoach. Naast Chelsea, Tottenham Hotspur en Paris Saint-Germain stond hij aan het roer bij Espanyol (2009-2012) en Southampton (2013-2014). De Argentijn gaat een meerjarig contract tekenen. (Nusport)

Foto: Mauricio Pochettino staat op het punt om bondscoach van USA te worden. (Foto: ESPN)…[+]

Echtpaar Mahabier-Manraj gehuldigd voor diamanten huwelijk

Echtpaar

NICKERIE – Districtssecretaris Johannes Amatdarso heeft onlangs, namens districtscommissaris Senrita Gobardhan, het echtpaar Mahabier-Manraj gehuldigd in verband met zijn diamanten huwelijk. Dit meldt het Burger Informatie Centrum van Nickerie.
Rambaran Mahabier werd geboren op 25 november 1942 in het district Nickerie. Zijn wederhelft, Bhagwandai Manraj, werd geboren op 18 augustus 1945, eveneens in het district Nickerie. Dit huwelijk kwam tot stand door tussenkomst van de ouders van het echtpaar. Uit dit huwelijk zijn acht kinderen geboren.

Volgens het koppel is hun huwelijk in stand gebleven door een goed en liefdevol leven met wederzijds begrip. Uit handen van de districtssecretaris ontving het echtpaar namens president Chandrikapersad Santhoki en first lady Melissa Santhoki-Seenacherry een gesloten enveloppe en een oorkonde…[+]

Zwangere vrouw krijgt miskraam na door haar zusters te zijn mishandeld

Zwangere vrouw krijgt

PARAMARIBO – De politie van het bureau Latour heeft dinsdag de verdachte K.K. alias ’Mams’ die woonachtig is in de omgeving van de Kamlawatieweg aangehouden voor mishandeling.
Naar zeggen va de aangeefster S.K. (19), woont zij samen met haar zusters N.K., K.K. en D.K. in afzonderlijke woningen op één erf (zogenoemde prasi oso) op voormeld adres. Zij hield een week geleden een van haar andere zussen voor dat zij een maand in blijde verwachting is. Op grond daarvan kwamen haar zusters later op de dag bij haar voor een gesprek en er ontstond daarbij een woordenwisseling, aangezien D.K. aangaf dat zij de andere zus N.K. al op de hoogte had gesteld omtrent de zwangerschap van hun jongere zus.
Op een gegeven moment bracht de zus K.K. de zwangere vrouw, die met haar 2-jarige zoon op haar schoot zat, enkele vuistslagen toe over haar hele lichaam. Hierdoor kwam het slachtoffer te vallen en wilde haar zus N.K. haar ook aftakelen, maar zij werd gelukkig door de zus D.K. tegengehouden. Hierna deed het slachtoffer het politiebureau aan voor het doen van aangifte. De zwangere vrouw werd voor medische hulp verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar is komen vat te staan dat zij door de mishandeling een miskraam heeft gekregen. De zus K.K. is na afstemming met het Openbaar Ministerie door de politie in verzekering gesteld.…[+]

Phogat ontvangt ook na beroep geen olympische medaille

phogat

WORSTELEN- De Indiase worstelaarster Vinesh Phogat heeft ook na beroep bij sporttribunaal CAS, geen olympische medaille gekregen. Phogat werd vorige week vlak voor de finale gediskwalificeerd, omdat ze 100 gram te zwaar was.

Door de beslissing van de wedstrijdjury mocht Phogat later op de dag, niet om het goud strijden in de gewichtsklasse tot 50 kilogram. Haar plaats werd ingenomen door de Cubaanse Yusneylis Guzmán Lopez, die door Phogat juist in de halve finales was  verslagen. De 29-jarige Phogat kreeg ook geen bronzen medaille van de wedstrijdleiding, omdat gediskwalificeerde atleten niet in aanmerking komen voor een plak. Dat was tegen het zere been van de Indiase.

Phogat stapte naar het CAS met als inzet een gedeelde zilveren medaille, omdat ze de halve finale had gewonnen. Het hoogste sporttribunaal heeft dat verzoek afgewezen. Volgens het CAS heeft de internationale worstelbond (UWW) juist gehandeld. De Amerikaanse Sarah Hildebrandt won het goud. Na de geruchtmakende diskwalificatie in Parijs zei de geëmotioneerde Phogat dat ze zou stoppen met haar sport. Ze had in de avond voor haar diskwalificatie nog uren in de sauna doorgebracht om gewicht te verliezen.

De diskwalificatie van Phogat was groot nieuws in India. Zelfs de Indiase premier Narendra Modi reageerde op het besluit. Hij noemde Phogat op X “een kampioen onder de kampioenen”. “Je bent de trots van India en een inspiratie voor elke Indiër.” (Nusport)

Foto: Vinesh Phogat (r) heeft ook bakzeil gehaald bij sporttribunaal CAS. (Foto; ESPN)…[+]

Vader EK-ster Yamal neergestoken op parkeerplaats

lamine yamal

VOETBAL – De vader van de Spaanse sterspeler Lamine Yamal, is woensdagavond neergestoken bij een ruzie op een parkeerplaats. Volgens Spaanse media ligt de 35-jarige Mounir Nasraoui met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Op de parkeerplaats in Mataró, een Catalaanse stad in de buurt van Barcelona, ontstond volgens de Spaanse kranten La Vanguardia en Marca woensdagavond een ruzie. Daarbij werd Nasraoui aangevallen met een mes. Nasraoui is overgebracht naar het Can Ruti-ziekenhuis in Badalona. Daar ligt hij nog altijd. Volgens Marca en het Catalaanse radiostation RAC 1 verkeert Nasraoui buiten levensgevaar. La Vanguardia meldt dat hij ernstige verwondingen heeft overgehouden aan de steekpartij.

Er is op dit moment nog weinig bekend over de steekpartij. De Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, heeft wel al drie arrestaties verricht wegens poging tot moord. Nasraoui werd afgelopen zomer wereldberoemd, toen zijn zeventienjarige zoon Yamal uitblonk op het EK in Duitsland. Hij liet na het toernooi weten ontzettend trots te zijn op Yamal. “Bedankt dat je mij de gelukkigste vader ter wereld maakt”, schreef hij destijds op Instagram. (Nusport)…[+]

Vietnam’s top leader To Lam to visit China from Aug. 18 to 20

Vietnam

BEIJING – At the invitation of General Secretary of the Communist Party of China Central Committee and Chinese President Xi Jinping, General Secretary of the Communist Party of Vietnam Central Committee and Vietnamese President To Lam will pay a state visit to China from Aug. 18 to 20, the Chinese foreign ministry announced on Thursday.
During this visit, Xi will hold talks with Lam. Premier Li Qiang, Chairman Zhao Leji of the National People’s Congress Standing Committee, and Chairman Wang Huning of the Chinese People’s Political Consultative Conference National Committee, will meet with Lam respectively, according to a foreign ministry spokesperson.
China and Vietnam are working intensively to implement the outcomes achieved during Xi’s historic visit to Vietnam at the end of last year, the spokesperson said, adding that efforts to build the China-Vietnam community with a shared future that carries strategic significance have had a good start.
Noting that China is the first country that President Lam will visit after assuming office, the spokesperson said this fully demonstrates the great importance that he attaches to the relations between the two parties and countries.
“Through this visit, China looks forward to carrying forward traditional friendship, deepening the building of the China-Vietnam community with a shared future, and working with Vietnam to achieve success on our respective socialist paths toward modernization with distinctive characteristics, jointly advance the global socialist cause, and contribute to regional and global peace, stability and development,” the spokesperson added. (Xinhua)…[+]

Vietnamese President To Lam. (Xinhua)

Zelensky stemde in met opblazen gaspijplijn, verbood het later

Zelensky stemde in met opblazen gaspijplijn, verbood het later

KIEV – De Oekraïense president Zelensky wist van het plan om de Nord Stream-gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland op te blazen en ging daar aanvankelijk ook mee akkoord, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal in een uitgebreide reconstructie.
De Nederlandse inlichtingendienst MIVD hoorde van het plan en bracht de Amerikaanse CIA ervan op de hoogte, bleek vorig jaar zomer uit onderzoek van de NOS, Nieuwsuur en Duitse media. De CIA vroeg Zelensky de stekker eruit te trekken, waarna de Oekraïense president de operatie verbood.
Maar de Oekraïense bevelhebber Zaloezjny negeerde dat bevel en zette het plan toch door, schreef The Wall Street Journal, die dit heeft gehoord van een officier die meedeed aan de sabotageactie en van drie anderen die op de hoogte waren van de operatie.
Zaloezjny werd in februari van dit jaar door Zelensky ontslagen als bevelhebber van de strijdkrachten, met als motivering dat hij de Oekraïense oorlogsinspanning nieuw leven wilde inblazen. Later werd Zaloezjny benoemd tot ambassadeur in Londen. Tegen The Wall Street Journal zegt hij dat hij niets van de hele operatie weet en dat elke suggestie van het tegendeel een provocatie is.
Ook een adviseur van president Zelensky heeft naar aanleiding van de berichtgeving herhaald dat Oekraïne niets met de sabotageactie te maken heeft gehad. Hij wijst opnieuw naar Rusland als dader, met het argument dat Oekraïne niet de middelen had voor een dergelijke operatie.
Op 26 september 2022 werd de Russische gaspijplijn onder de Oostzee bij het Deense eiland Bornholm opgeblazen. Er waren onder water drie explosies, waarbij de grootste hoeveelheid aardgas ooit bij een ongeluk vrijkwam. In de nasleep van de explosie liepen de energieprijzen snel op.
Volgens de reconstructie van The Wall Street Journal was het sabotageplan in mei ontstaan op een met drank overgoten feest van hoge Oekraïense militairen en zakenmensen. Zij waren bijeen om te vieren dat het leger de Russische invasie had weten te stoppen. Overmoedig door drank en patriottisme suggereerde iemand een nieuwe stap, die met enthousiasme werd begroet: het verwoesten van Nord Stream.
In het vervolg kwamen de zakenlui en de militairen overeen dat het project zou worden opgezet als een “publiek-privaat partnerschap”. De zakenlieden zouden het betalen, omdat het leger er geen geld voor had en sterk afhankelijk was van buitenlandse hulp om de oorlog voort te zetten.
Binnen een paar dagen keurde Zelensky het plan goed. Om geen sporen na te laten, werd er niets op papier gezet. Maar binnen enkele weken kwam de militaire inlichtingendienst MIVD, die sinds de aanslag op vlucht MH17 in 2014 diep in Oekraïne zit, op de hoogte en waarschuwde de Amerikaanse collega’s van de CIA, die ook de Duitse inlichtingendienst op de hoogte bracht.
De CIA vroeg Zelensky het project te stoppen. Die deed dat, maar Zaloezjny negeerde hem dus en vroeg een aantal topofficieren het plan verder uit te werken en uit te voeren, aldus Oekraïense bronnen van The Wall Street Journal.
Er werd een team van zes mensen gevormd die de pijplijn moesten opblazen, onder wie vier diepzeeduikers. Een van hen was een vrouw, om de indruk te wekken van een pleziervaart van een groep vrienden.
Ze huurden een jacht in de Duitse Oostzeestad Rostock en brachten bij Bornholm explosieven aan op de pijplijn op de bodem van de zee. De explosieven werden van een afstand tot ontploffing gebracht.
Enkele dagen na de aanslag had de MIVD al een gedetailleerd rapport van de operatie gereed. Dat ging naar de CIA, die ook hiervan de Duitsers op de hoogte bracht. Hoewel dit niet toegestaan is, werd een deel van deze geheime informatie ook met de Duitse politie gedeeld.
De Duitse rechercheurs ontdekten op het jacht sporen van explosieven en DNA-materiaal van de bemanning. Later werden ook hun mobiele telefoonnummers geïdentificeerd. Afgelopen juni vroeg Duitsland Polen vertrouwelijk een Oekraïense ingezetene te arresteren, die lid zou zijn geweest van het duikteam dat de explosieven op de gaspijplijn aanbracht. Polen zou daar nog niet op gereageerd hebben.
De kwestie ligt tussen Duitsland en Oekraïne uiterst gevoelig. Duitsland is de belangrijkste Europese financier van Oekraïne, maar de oppositie tegen die steun groeit. (NOS)…[+]

SOEBGS geeft schoolleiders instructies om wel getuigschrift te verstrekken in leerjaar 8

SOEBGS geeft schoolleiders

PARAMARIBO – De Stichting Onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname (SOEBGS) heeft haar schoolleiders geïnstrueerd om dit schooljaar wel het getuigschrift te verstrekken aan leerlingen van leerjaar 8.
Dit heeft zij gedaan, terwijl minister Henry Ori van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft aangegeven dat er geen getuigschrift verstrekt zal worden aan leerlingen van leerjaar 8. Wel moeten naar zeggen van de minister de schoolleiders de leerlingen een verklaring geven dat zij leerjaar 8 met goed gevolg hebben doorlopen. De bewindsman benadrukte dat de instructies bikkelhard zijn en dat er opgetreden zal worden tegen schoolleiders die tegen het beleid en het gezag van het ministerie ingaan.
In het schrijven dat de SOEBGS naar de schoolleiders heeft gestuurd, staat dat naar aanleiding van de discussie en vragen met betrekking tot de uitgifte van getuigschriften het bestuur na consultatie met de directie en zijn jurist het besluit heeft genomen dat de stichting Onderwijs der EBGS voor het schooljaar 2023-2024 wel getuigschriften zal verstrekken. Het getuigschrift is het bewijs dat de leerling de hoogste klas van onze school met goed gevolg heeft doorlopen. Verder wordt in het schrijven aangegeven dat het een verklaring is dat het kind leerjaar 8 heeft afgerond, het een wettelijk document is en het reeds enige tijd gedrukt was en de bijbehorende voorbereidingen reeds ingezet waren.
Enkele schoolleiders van verschillende EBGS-scholen zeggen dat zij niet hopen dat zij door het verstrekken van de getuigschriften in de problemen komen, omdat het ministerie tijdens de persconferentie die dinsdag is gehouden duidelijke en keiharde taal heeft gebezigd dat hij bikkelhard zal optreden tegen schoolleiders die toch het getuigschrift verstrekken.

Britse atlete Harvey liep olympische marathon uit met dijbeenbreuk

(18.00 uur) Britse atlete Harvey liep olympische marathon uit met dijbeenbreuk

ATLETIEK – Atlete Rose Harvey heeft de marathon op de Olympische Spelen van Parijs uitgelopen met een dijbeenbreuk, schrijft ze op Instagram. De 31-jarige Britse verscheen zondag vol adrenaline aan de start, maar al na een paar kilometer nam de pijn het over.
“Bij elke andere race zou ik zijn gestopt. Er waren zoveel momenten waarop ik dacht dat ik geen stap meer kon zetten. De afdalingen waren een hel”, schrijft ze. Harvey bleek een stressfractuur in haar dijbeen te hebben, iets wat ze tijdens de race nog niet wist. “Ik kon niet opgeven. Ik bleef tegen mezelf zeggen dat ik moest glimlachen, de energie van het publiek moest opsnuiven en gewoon de ene voet voor de andere moest zetten.”
Harvey was pas in coronatijd, nadat ze haar baan had verloren, begonnen met het trainen voor marathons. De Britse atlete finishte in Parijs als 78ste in 2.51,03, iets meer dan 28 minuten achter winnares Sifan Hassan. “De olympische energie hield me op de been”, aldus Harvey, die bij de sluitingsceremonie op krukken verscheen. (Nos)…[+]

Rose Harvey heeft een blessure overgehouden van de olympische marathon. (Foto: ESPN)

Russian court sentences US citizen to 15 days in prison for attacking police officer

Russian court sentences US citizen to 15 days in prison

MOSCOW – A US citizen has been sentenced to 15 days in a Russian prison on charges of “petty hooliganism” for attacking a police officer, according to Moscow court officials.
The American man, identified as Joseph Tater, was on Wednesday given an “administrative penalty in the form of administrative arrest for a period of 15 days” by the Meshchansky Court of Moscow, according to a post on the official Telegram channel of the Moscow City Courts of General Jurisdiction.
Tater was found guilty of disorderly conduct, Russian state media TASS reported, following previous reports of police detaining a foreigner who violated public order while staying at a hotel in Moscow.
“He behaved aggressively, swore, and used foul language,” TASS quoted the court’s press service as saying, adding that Tater had “hit a [female] police officer” during detention.
Tater is also facing a criminal case for using violence against a government official, TASS said, adding that the American could face imprisonment for up to five years.
The US embassy in Moscow was aware of the arrest of a US citizen identified as Joseph Tater but declined further comment due to privacy concerns, embassy spokesperson John Fer told CNN on Thursday.
The US State Department said that it was aware of the reports about Tater.
“I don’t have specifics given privacy concerns,” State spokesperson Vedant Patel said. “We’re working to get as much information as we can, working to ascertain the consular situation, and see if consular access is available,” he said, without giving further details.
There are several American citizens serving sentences in Russia on drug or theft convictions, including Marc Fogel, who was convicted in 2022 for illegal possession of cannabis.
Fogel, who worked in Moscow as a teacher, was arrested on drug charges in 2021 after entering the country with cannabis. He was sentenced to 14 years at a hard labor camp in Russia.
His family and lawyer have said a doctor had recommend cannabis to him to treat “severe spinal pain.”
Fogel was not included in the largest prisoner exchange between Russia and the West since the end of the Cold War, which happened earlier this month.
Twenty-four detainees were freed in the historic swap, which included Wall Street Journal reporter Evan Gershkovich, former US Marine Paul Whelan and Russian American journalist Alsu Kurmasheva. Vladimir Kara-Murza, a Russian opposition politician and one of President Vladimir Putin’s fiercest critics, was also freed.
Separately, TASS reported that Russian-US dual national Ksenia Karelina pleaded guilty in a Russian court to treason charges, after being arrested for donating $51.80 to a charity that provides humanitarian aid to people affected by the war in Ukraine.
Karelina, 33, was detained in Yekaterinburg in February while visiting her grandparents. (CNN)…[+]

US citizen Joseph Tater attending a court hearing in Moscow. (Moscow Court Press Service)