Nieuws volgens datum: 16 Aug, 2024

Rozenstruik gaat voor  eerste ronde knock-out tegen Tuivasa

PERTH, AUSTRALIA - AUGUST 16: (L-R) Opponents Tai Tuivasa of Australia and Jairzinho Rozenstruik of Suriname face off during the UFC 305 press conference at RAC Arena on August 16, 2024 in Perth, Australia. (Photo by Jeff Bottari/Zuffa LLC)

MMA – Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik gaat in Perth voor de knock-out tegen Tai ‘Bam Bam’ Tuivasa, tijdens UFC 305. Het gevecht vindt plaats op zaterdag en staat geprogrammeerd voor 23.30 uur (Surinaamse tijd). Het toernooi zal vanaf 19.30 uur uitgezonden worden door Suriname Cable and Communication Network N.V.

“Weet je wat ik denk. Ik ga altijd voor de knock-out in de eerste ronde, omdat ik weet dat ik de mogelijkheid heb. Als het doorgaat naar de tweede of derde ronde, neem ik misschien de tijd. Maar hij gaat wel knock-out geslagen worden”, geeft Rozenstruik aan tijdens de persconferentie van vrijdag. De Surinaamse vechter geeft verder aan dat hij zich goed voelt, ondanks hij zo ver is van huis.

Rozenstruik gaf verder aan dat de stijl van vechten niet veel heeft uitgemaakt, om voor Tuivasa te kiezen. “Ik zal tegen iedereen in de zwaargewicht klasse vechten. Welke stijl een vechter vecht, maakt mij niet veel uit.” Hoewel Tuivasa vier ontmoetingen heeft verloren, neemt Bigi Boy hem serieus. “Wanneer ik naar Tai kijkt, zie ik iemand die niet bang is.”

Tuivasa is voorbereid op Rozenstruik en is voorbereid om een of twee vuistslagen te incasseren. “Dit is eenmaal de zwaargewicht klasse. Ik heb tegen grotere tegenstanders gevochten.”

De tegenstander van Rozenstruik verwacht een goed gevecht. “Ik heb Rozenstruik al lang bekeken en hij is wel te pakken.” Tuivasa wil voor zijn eigen publiek een goed gevecht neerzetten en een einde brengen aan zijn nederlangenreeks.

Foto: Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik (r) en Tai ‘Bam Bam’ Tuivasa (l) tijdens de stare-down. (Foto: UFC) …[+]

 

 

Coronie krijgt een zwembad

1 Coronie krijgt eigen zwembad

CORONIE- Districtscommissaris Maikel Winter werkt aan het aanleggen van een zwembad in het district Coronie. Hij heeft zijn inspanning gepleegd middels een sportcommissie om dit van de grond te krijgen. Coronie beschikt niet over een zwembad. De kinderen zwemmen elke dag te Totness in het Zoetwaterkanaal. Zij hebben geen keus om ergens anders te zwemmen. De burgervader werkt eraan om Coronie toeristvriendelijker te maken. Het zwembadproject is reeds goedgekeurd en zal binnenkort van start gaan. Dit is een aangenaam project  voor het district. Toeristen die naar Coronie gaan of een tussenstop maken onderweg naar Nickerie, kunnen in het bad gaan zwemmen. Ook voor de bewoners van Coronie zal het een uitkomst zijn om een zwemgelegenheid te hebben. De herinrichting van het Tata Colin Plein in het district Coronie en het opzetten van een modern informatiecentrum voor toeristen zijn ook  uitdagingen voor het district…[+]

Dierenverzorger sluit collega op bij loslopende leeuwen: onderzoek naar levensgevaarlijk incident

5 (22.00 uur)Dierenverzorger sluit collega op bij loslopende leeuwen

BELFAST –  Het stadsbestuur van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast heeft een onderzoek geopend naar een incident in de plaatselijke dierentuin. Een medewerker werd door een collega opgesloten in de ruimte met leeuwen.

Een ervaren verzorger van de Belfast Zoo ging met een trainee het leeuwenverblijf in terwijl de roofdieren veilig in een afgesloten ruimte zaten, schrijft de Belfast Telegraph. Om nog onbekende reden verliet de senior op een gegeven moment het verblijf en sloot dat af, zijn collega achterlatend tussen de leeuwen, die inmiddels vrij rondliepen. De man kon geen kant op.

Een woordvoerder van het stadsbestuur, eigenaar van de Belfast Zoo, is op de hoogte van het incident. Er loopt inmiddels een onderzoek. “We nemen de veiligheid van al ons personeel, de bezoekers en de dieren heel serieus.”

De medewerker die bij de leeuwen achterbleef – het is niet duidelijk voor hoelang – zou deel uitmaken van een opleidingsprogramma voor jongeren en werklozen van 50 tot 64 jaar. “Hij mag van geluk spreken dat hij niet is gedood of ernstig is toegetakeld”, aldus een anonieme bron. “Ik kan me alleen maar voorstellen wat er door het hoofd van die arme man ging. Hoe is dit in hemelsnaam kunnen gebeuren?” (De  Telegraaf)…[+]

Fototekst: De ingang van een leeuwenverblijf. (Belfast Zoo)

A black X is appearing on the doors of Maduro opponents in Venezuela

5 (22.00 uur) A black X is appearing on the doors of Maduro opponents in Venezuela

CARACAS – In a poor Caracas neighborhood, the letter “X” is appearing on people’s homes – crude chest-high slashes of paint that residents say amount to a threat.

Residents living in 23 de Enero, once the stronghold of the late Venezuelan President Hugo Chavez, believe pro-regime paramilitary groups are behind the spray paint. The groups, known as colectivos, are marking people who had protested the outcome of July’s presidential election, residents told CNN.

“There are some fifty homes in my street, and thirty-two have been marked,” said one resident, who asked to use the alias “Pablo”, due to fear of retaliation for speaking out. The Xs appeared in Pablo’s neighborhood days after Venezuela’s President Nicolás Maduro claimed victory at the polls on July 28 – a result disputed by the opposition and questioned by foreign observers.

Members of a Venezuelan paramilitary unit took photos of his neighbors as they stood outside their homes and called for Maduro to step down by banging pots. The next morning, “we woke up and all the houses were marked with a cross,” Pablo said.  Pablo told CNN he could hear the painting on his own door in the middle of the night, the rattle and spray waking him up from his sleep.

“The following days, they would ride around the street saying this mark is for cowards and that they would come back with guns if anyone protested,” he said.  Paramilitary groups have historically been used by the Maduro regime to intimidate or attack opposition supporters. In many of Caracas’ poorest neighborhoods, they are the only law. (CNN)…[+]

Tweede dag gran krutu Inheemse en Tribale Volken

Tweede-dag-gran-krutu-Inheemse-en-Tribale-volken

PARA  – Op de tweede dag van de driedaagse gran krutu van de Inheemse en Tribale Volken,  georganiseerd door de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en Kwinti, Aluku, Matawai, Paamaka, Okanisi en Saamaka (KAMPOS), is het onderwerp behandeld over het voornemen van de overheid met betrekking tot carbon credit. Dit meldt de VIDS.

De  Mennonieten kwestie is een heet hangijzer. Er werd ook gediscussieerd over de stand van zaken rond de wettelijke erkenning van de collectieve rechten van de Inheemse en Tribale volken, de conceptwetten en amendementen en recente vonnissen. Gisteren was  de laatste dag van de krutu en werd onder meer gesproken worden over de inspraak van de Inheemse en Tribale Volken bij donorprojecten en het gewijzigde kiesstelsel…[+]

Chinese artist showcases traditional paintings in New York

4 (20.00 uur)Chinese artist showcases traditional paintings

NEW YORK – Chinese artist Liu Jingtao kicked off his solo exhibition of 17 artworks on Chinese landscapes, Tibetan buddhist art, and fine-brush flower-and-bird paintings in New York City.

Included are several thangka paintings bearing innovative characteristics, one of which was displayed in the Carrousel Hall of the Louvre in Paris, France, in 2023.

Liu, an artist from central China’s Hubei province, said his thangka paintings were designed to entertain modern aesthetic interests with innovations on design, use of mineral pigments and intrinsic contents.

The exhibition, staged at Murray Hill Art Museum in Flushing of Queens borough, New York, is expected to open through the end of August, according to the museum.

Born in 1977, Liu has a doctorate in design art and a doctorate in literature.

Over the years, Liu’s creation of meticulous landscapes, meticulous flower-and-birds, large thangkas and heavy color freehand brushwork reflects his cognition, inheritance and innovation of Chinese traditional paintings, according to the exhibition. (Xinhua)

Photo: A visitor views a thangka painting by Liu Jingtao, a Chinese artist from central China’s Hubei province, at an exhibition in New York City. (Xinhua/Liu Yanan)…[+]

Kroatië voert vanaf begin 2025 weer militaire dienstplicht in

4 (20.00 uur) Kroatië voert vanaf begin 2025 weer

ZAGREB  –  Kroatië voert vanaf 1 januari 2025 weer een militaire dienstplicht in. Dat is volgens het land nodig doordat de spanningen in Europa en de Balkan zijn opgelopen na de Russische inval in Oekraïne.

Dat maakte de Kroatische defensieminister Ivan Anusic donderdagavond bekend, schrijft persbureau AP. In 2008 is de dienstplicht in Kroatië afgeschaft en omgezet naar een systeem dat gebaseerd is op vrijwilligers.

“De modernisering en uitrusting van de strijdkrachten verloopt volgens plan en in overeenstemming met de overeenkomst met onze bondgenoten en de NAVO-leiding”, zei Anusic tegen de Kroatische omroep RTL.

Naast het herinvoeren van de dienstplicht, heeft de minister aangekondigd dat de salarissen van soldaten, onderofficieren en officieren verhoogd worden.

Ook andere Europese landen hebben de dienstplicht opnieuw ingevoerd of overwegen dat. Zo is de dienstplicht in Denemarken eerder dit jaar uitgebreid van vier naar elf maanden. Ook wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen mannen en vrouwen. (NU)…[+]

Fototekst: Kroatische militairen op de Champs-Élysées in Parijs. (AP)

IMT-trainer Assad: “Wij komen sterk terug”

08-SML

VOETBAL – Trainer Joel Assad van Inter Moengo Tapoe (IMT) ziet nog genoeg kansen, om de finale te halen van de Suriname Major League (SML). IMT speelt de tweede halve finale ontmoeting zondag tegen Transvaal, in het Dr Ir Franklin Essedstadion. Transvaal won de eerste wedstrijd met 1-0.

“Wij komen sterk terug”, geeft Assad aan. IMT heeft vooral in de eerste helft heel slecht gespeeld. Volgens Assad heeft dat spel IMT de das omgedaan. In de tweede helft heeft IMT nog geprobeerd om iets te forceren, maar het is niet gelukt. Assad geeft aan dat er nu weer 90 minuten gespeeld moeten worden en er kan van alles gebeuren. Het is de minimale achterstand.

Trainer Raymond Mannen van Transvaal is ook ontevreden met het resultaat, maar hij vindt dat Transvaal zich moest belonen om een ruime voorsprong te nemen. Transvaal hoopt voor deze wedstrijd weer gebruik te maken van Dimitri Apai, die de eerste wedstrijd niet speelde wegens een blessure. Apai is momenteel de clubtopscoorder van Transvaal. Voor beide teams wordt het een spannende wedstrijd.

Robinhood speelt de andere halve finale tegen Voorwaarts. Robinhood won de eerste wedstrijd met 2-0. Voorwaarts moet alles uit de bus halen om deze achterstand ongedaan te maken. Op 24 augustus wordt de finale gespeeld. …[+]

Goed nieuws voor Timber bij Arsenal

(18.00 uur) Goed nieuws voor Timber bij Arsenal

VOETBAL – Mikel Arteta heeft de situatie van Jurriën Timber verhelderd. De verdediger is terug van een zware knieblessure, was een aantal duels in de voorbereiding basisspeler, maar raakte opnieuw geblesseerd. Zaterdag tijdens de Premier League-start van Arsenal is hij weer van de partij.

In de voorbereiding had Timber tegen Bournemouth en Manchester United een basisplek, maar vervolgens ontbrak hij tegen Liverpool, Bayer Leverkusen en Olympique Lyon. Daardoor was de vraag of Timber het competitieduel met Wolverhampton Wanderers van zaterdag zou redden. Dat blijkt het geval te zijn.

‘Ja, hij zit morgen bij de selectie’, vertelde Arteta tijdens de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd. Timber had de afgelopen weken gelukkig geen last van zijn knie, maar had een voetblessure opgelopen. Daar is hij inmiddels van hersteld. Arteta wilde niet vertellen of hij een basisplek krijgt.

Wel moet Arsenal twee andere verdedigers voorlopig nog missen. Takehiro Tomiyasu kampt met een knieblessure en Kieran Tierney met een hamstringkwetsuur. Volgens Arteta gaat het nog enkele weken duren voor ze weer helemaal fit zijn. Fabio Vieira is nog een twijfelgeval. Hij heeft lichte heupklachten overgehouden aan het laatste oefenduel. (VI)

Foto: Jurriën Timber is terug van zijn zware blessure. (Foto: AD) …[+]

Ruim 500 doden door gevaarlijke variant apenpokken

11-ruim-apenpokken

Volksgezondheid wil virus buiten Suriname houden

 

PARAMARIBO – De gevaarlijke variant van apenpokken (Mpox) begint in steeds meer landen op te dui-ken. Niet alleen in verschillende Afrikaanse landen, maar ook in Europa is het virus nu gesignaleerd bij personen.  De nieuwe variant is besmettelijker en gevaarlijker dan vorige varianten. Volgens de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) raakten dit jaar al meer dan 14.000 mensen besmet met het virus. Ook vielen er meer dan 500 doden, aanzienlijk meer dan een jaar eerder.

In Nederland is sinds het begin van de uitbraak in april 2022 tot en met 27 juni 2024 bij 1306 mensen mpox vastgesteld. Gezien het vliegverkeer tussen ons land en Nederland is extra waakzaamheid geboden. Daarbovenop heeft de WHO de uitbraak van apenpokken of mpox nu bestempeld als een internationale noodsituatie.

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft gisteren gezegd de aankondiging van de WHO zeer serieus te nemen. In samenwerking met internationale partners worden extra voorzorgsmaatregelen getroffen om de bevolking te be-schermen. Deze maatregelen omvatten verhoogde surveillance, bewustwordingscampagnes en het opschalen van test- en behandelingsmogelijkheden.

Volksgezondheidminister Amar Ramadhin, roept de bevolking op om waakzaam te zijn en de aanbevolen hygiëne-maatregelen in acht te nemen. “Het is belangrijk dat we samenwerken om de verspreiding van mpox te beperken. Door ons bewust te zijn van de symptomen en tijdig medische hulp te zoeken, kunnen we een verdere uitbraak voorkomen”, aldus de minister.  Enkele voorzorgsmaatregelen die het ministerie adviseert zijn: Houd afstand van mensen met symptomen zoals huiduitslag of koorts. Was de handen regelmatig met zeep en water of gebruik een handdesinfecterend middel.  Vermijd contact met wilde dieren en knaagdieren die het virus kunnen dragen. Zoek direct medische hulp als u symptomen ontwikkelt die wijzen op mpox.

Volksgezondheid blijft de situatie nauwlettend volgen en zal de bevolking op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen. In de tussentijd wordt iedereen aangeraden om kalm te blijven, zich goed te informeren en preventieve maatregelen te treffen. Mpox, voorheen bekend als apenpokken, is een virusziekte die zich verspreidt via nauw contact met een besmet persoon of dier. De symptomen variëren van koorts en hoofdpijn tot huiduitslag en spierpijn. Hoewel de meeste gevallen mild zijn, kunnen ernstige complicaties optreden, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem…[+]

 

 

Duikers denken bij Schotland wrak uit Eerste Wereldoorlog gevonden te hebben

3 (17.00 uur)Duikers denken bij Schotland wrak uit Eerste Wereldoorlog

FRASERBURGH – Duikers denken voor de Schotse kust het wrak gevonden te hebben van een vermist marineschip uit de Eerste Wereldoorlog, meldt de BBC. Het Britse HMS Hawke werd in oktober 1914 tot zinken gebracht door een Duitse onderzeeboot. 524 opvarenden gingen met het schip ten onder, zeventig anderen hebben overleefd.

Duikers vonden een wrak in de Noordzee, aldus de BBC. De Britse marine moet nog vaststellen of het inderdaad gaat om de 117 meter lange Hawke. Dat schip was daar ingezet om een blokkade op te werpen tussen de Shetlandeilanden en Noorwegen. Het werd getroffen door een enkele torpedo van een U-9 en zonk binnen een paar minuten.

Het wrak is gevonden door het project Lost in Waters Deep. Duiker Steve Mortimer zegt tegen de BBC dat daar uitgebreid onderzoek aan vooraf is gegaan. Er werden logboeken van andere marineschepen bestudeerd en oude informatie van Schotse vissers over een obstakel op de zeebodem gebruikt. Een kilometer daarvandaan werd het wrak uiteindelijk aangetroffen. “Er was jarenlang onderzoek nodig, maar eenmaal ter plekke waren we maar een paar uur bezig.”

De Hawke had in september 1911 ook een aanvaring met het RMS Olympic, een zusterschip van de Titanic. De Olympic raakte daarbij beschadigd. (De  Telegraaf)

Fototekst: Het Britse marineschip HMS Hawke. (Getty Images) …[+]

Army chaplain injured in stabbing at barracks

3 (17.00 uur)Army chaplain injured

DUBLIN  –  A member of the Irish Defense Forces has been stabbed several times, during an attack at Renmore Barracks in County Galway.

Irish broadcaster RTÉ is reporting that the man in his 50’s is an army chaplain.

He was taken to University Hospital Galway and his injuries are described as serious but not life-threatening.

In a post on Facebook, the chaplain thanked the public for their prayers. He said he is awaiting surgery.

Gardaí (Irish police) said a teenage boy was restrained by soldiers and then arrested. The Defense Forces said shots were fired by personnel during the incident.

The Irish Defense Forces said: “Soldiers on duty responded to the immediate threat with appropriate force to ensure the safety of personnel and secure the area.

“The assailant was quickly detained and handed over to An Garda Síochána.

“The injured Defense Forces member was provided with immediate first aid at the scene before being transported to hospital for further treatment.”

Members of the Garda’s armed support unit were also sent to the incident last Thursday night.

The teenager is being detained at a police station in the northwest, police added.

Taoiseach (Irish prime minister) Simon Harris has described the incident as “shocking”.

“My thoughts are with the member of the Defense Forces in hospital. I want to thank the Defense Forces and gardaí for their action and response,” Mr Harris said.

Tánaiste (Irish deputy prime minister) and Minister for Defense Micheál Martin said: “I condemn the violent attack at Renmore Barracks last night.

“I commend the members of the Defense Forces on duty at the time, whose intervention was critical.

“Our thoughts are with the Defense Forces member injured in the attack.”

Bishop Michael Duignan of Galway said that news of the assault was “deeply shocking and upsetting”.

Bishop Duignan said he would pray for the injured man’s full recovery as well as for his family, army colleagues and medical personnel. (BBC)

Photo: Father Paul F Murphy. (Facebook) …[+]

Boscagli zet zinnen op transfer naar Brighton & Hove Albion

(16.00 uur) Boscagli zet zinnen op transfer naar Brighton

 

VOETBAL – Olivier Boscagli heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar Brighton & Hove Albion. De Engelse club wil de 26-jarige verdediger graag aan de selectie toevoegen en bracht deze week een bod uit bij PSV.

Boscagli is niet van plan om te gaan muiten, maar heeft intern aangegeven graag de stap naar de Premier League te willen maken. Dat heeft alles te maken met de nadrukkelijke interesse van Brighton. Het bod van The Seagulls was voor PSV veel te laag. De landskampioen wil Boscagli heel graag in Eindhoven houden. Of dat gaat lukken, is de grote vraag.

Boscagli kan financieel een enorme stap zetten en wil dat ook gaan doen. Voor PSV is dat een enorme tegenvaller. De club zit in hetzelfde schuitje met Jordan Teze, die een aanbieding van AS Monaco op zak heeft en graag naar het Prinsendom wil verkassen. Op de persconferentie kreeg Peter Bosz de vraag of het een schrikbeeld is dat Boscagli vertrekt.

‘Nou, dan lossen we dat ook weer op. Maar ik hou hem er liever bij’, antwoordde de trainer van PSV. ‘Je denkt er natuurlijk wel over na. Maar wij zijn een Nederlandse club. Wij kunnen niet zoals Real Madrid zeggen: Viniciús Júnior is niet te koop voor vierhonderd miljoen.’ (VI)

Foto: Olivier Boscagli wil PSV verlaten voor Brighton & Hove Albion. (Foto: ESPN) …[+]