Nieuws volgens datum: 18 Aug, 2024

Rozenstruik belandt weer in top-10

(23.30 uur ) Rozenstruik zal wederom in de top

MMA – “Ik heb gedaan wat ik moest doen”, zegt Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik na de overwinning op Tai ‘Bam Bam’ Tuivasa tijdens UFC 305 in Perth, Australië. Rozenstruik won bij split beslissing. Twee juryleden kozen in het voordeel van Rozenstruik (30-27 en 29-28) en één in het voordeel van Tuivasa: 30-27.

“Ik heb mijn best gedaan en hem een paar keer pijn gedaan”, zegt Rozenstruik. De Surinaamse vechter probeerde meer via vuistslagen zijn tegenstander naar het canvas te brengen. Tuivasa bleef staan, ondanks dat hij een paar vuistslagen kreeg in het gezicht. “Het neemt niets weg van hem. Ik was vereerd om te vechten tegen hem.”

Wel had Bigi Boy een ander type gevecht verwacht. “Ik dacht dat het een worstelwedstrijd zou worden, waar hij zou proberen mij naar het canvas te trekken. Dit gebeurde niet, waardoor ik meer moest werken om punten te maken.” De Surinaamse vechter probeerde wel een opening te vinden voor een verwoestende vuistslag, maar Tuivasa voorkwam dat steeds. Bigi Boy kon hem wel een paar keren een kniestoot geven, maar Tuivasa ging niet ten onder.

Rozenstruik heeft met de overwinning de weg omhoog in de zwaargewichtdivisie weer ingezet. Eerder dit jaar versloeg hij Shamil Gaziev. Rozenstruik staat momenteel op de twaalfde plaats. “Ik ben blij dat ik weer in de top tien kom. Ik wil klimmen op de ranglijst en weer geconsidereerd worden voor een titelgevecht.” Voor Tuivasa komt deze nederlaag op een heel ongunstig moment. Hij heeft al vijf ontmoetingen op rij verloren. Tuivasa staat momenteel op de tiende plaats, maar zal op de nieuwe ranglijst zeker een val maken.

Bigi Boy is financieel ook vooruit gegaan. De Surinamer mag USD 400.000 mee naar huis nemen. Rozenstruik kreeg voorafgaand aan het gevecht al een gegarandeerde vergoeding van USD 250.000. Maar door Tuivasa te verslaan heeft hij dat bedrag kunnen verhogen tot meer dan USD 400.000. Dit dankzij prestatiebonussen, winbonussen en sponsorgelden. Rozenstruik had al eerder een grote som geld verdiend met zijn overwinning op Gaziev tijdens UFC Fight Night 238, waarbij hij ook al USD 400.000 opstreek…[+]

Foto: Een vuistslag van Jairzinho ‘Bigi Boy’ Rozenstruik belandt op het gezicht van Tai ‘Bam Bam’ Tuivasa. (Foto: UFC)

 

Transvaal en Robinhood spelen eerste SML-finale

transval

VOETBAL – Transvaal en Robinhood zullen de eerste finale spelen van de Suriname Major League. Transvaal won zijn tweede halve finalewedstrijd van Inter Moengo Tapoe met 2-0. Ook Robinhood versloeg Voorwaarts met 2-0.

De doelpunten van Transvaal werden gemaakt door Jamiro Hecbert en  Lalanie Tooy. Transvaal won van Inter Moengo Tapoe met een totale score van 3-0. Robinhood won met 2-0 van Voorwaarts. Ravello Zijler en Roche Rosebel maakten de doelpunten voor Robinhood. Robinhood wint hierdoor met een totale score van 4-0…[+]

 

Suriname roept Venezuela op geweld tegen demonstranten te beëindigen

Suriname roept Venezuela

PARAMARIBO – Suriname heeft opnieuw zijn bezorgdheid geuit over de situatie in Venezuela. Sinds de presidentsverkiezingen op 28 juli is het onrustig in het land. Vrijwel dagelijks protesteren Venezolanen omdat zij het niet eens zijn met de verkiezingsuitslag en de huidige president Nicolás Maduro beschuldigen van verkiezingsfraude.
Het volk is woedend omdat de regering er niet voor schroomt om de demonstraties met geweld neer te slaan. Ook de gevangenneming van vele demonstranten en opposanten heeft kwaad bloed gezet bij de lokale bevolking. “Wij veroordelen ten zeerste de repressie van demonstranten en het geweld dat het leven heeft gekost aan vele Venezolanen in de postelectorale context. Wij roepen Venezuela dringend op om het geweld te beëindigen en iedereen die is vastgehouden, inclusief vertegenwoordigers van de oppositie, vrij te laten”, staat onder andere in een verklaring die Suriname en andere landen hebben ondertekend.
Daarnaast wordt in de verklaring benadrukt dat de Nationale Kiesraad (CNE) van Venezuela nog geen verkiezingsverslagen heeft gepresenteerd die de geldigheid van de op 2 augustus bekendgemaakte resultaten onderbouwen. “Er dient ook te worden opgemerkt dat een digitale versie van meer dan 80 procent van de verkiezingsverslagen is gepubliceerd, wat een andere uitkomst laat zien dan die gerapporteerd door de CNE. Daarom verzoeken wij om de onmiddellijke publicatie van alle originele documenten en een onpartijdige en onafhankelijke verificatie van die resultaten, bij voorkeur door een internationale entiteit, om ervoor te zorgen dat de wil van het Venezolaanse volk zoals die tot uiting komt bij de verkiezingen, wordt gerespecteerd.”
Duizenden Venezolanen zijn zondag op verschillende plekken in de wereld bijeengekomen om tegen de herverkiezing van president Maduro te protesteren. Ze gaven daarmee gehoor aan de oproep van Venezolaanse oppositieleider María Corina Machado om de straat op te gaan.
Venezolaanse betogers verzamelden zich onder meer in Australië, Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Bonaire en Zwitserland. De Venezolanen zetten grote vraagtekens bij de verkiezingsuitslag van 28 juli. Maduro eiste na het sluiten van de stembureaus de verkiezingswinst op, zonder daarvoor sluitend bewijs te leveren. In de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ging oppositiekandidaat Edmundo González maandenlang aan kop. De oppositie beschuldigt de Maduro-regering van verkiezingsfraude en concludeert op basis van resultaten die zij naar eigen zeggen hebben bemachtigd en online hebben gepubliceerd, dat González met 67 procent van de stemmen heeft gewonnen.…[+]

Ukraine hopes its incursion into Russia changes outcome of war

4 (21.00 uur)Ukraine hopes its incursion into Russia changes outcome of war

UKRAINE – Arni joined the Ukrainian army in 2022 to fight for his country’s survival. When we bump into him 30 months later, he describes a new motivation. “Peace.” “No-one likes war, we want to finish it,” he says while leaning against his camouflaged pick-up truck. For the troops we encounter close to Russia’s border, there’s a desire to end Russia’s invasion on acceptable terms. That is not to say survival isn’t a core driver it is – but they seem to be striving for a finish line. Until 6 August, Ukraine’s sole objective was one of liberation. The complete repelling of Russian forces to its borders from before Russia first invaded in 2014.

Albeit at a grinding pace, the reverse has been happening for the past year-and-a-half with Moscow eroding Ukrainian territory. Then came the “all in” poker play which surprised everyone apart from the battle-hardened Ukrainian soldiers who carried it out: a counter-offensive into Russia’s Kursk region.

“It was undeniably successful and daring,” observes Serhii Kuzan, chairman of the Ukrainian Security and Co-operation Centre, a think tank. “This attack was partly carried out so the city of Sumy was better protected,” explains Serhii Kuzan, who thinks it is often forgotten that the border is still a front line. Since the start of this summer, President Volodymyr Zelensky says there were more than 2,000 strikes on the Sumy region from the Kursk region alone, including 250 glide bombs. For months it was feared Russian troops were preparing for a cross-border attack of their own, and by pushing them back, Serhii believes defending Ukraine in general will be easier.

“The [now captured Russian city of Sudzha is on a commanding height. The Russians are already in a less advantageous position because we control the approach routes.” While Russia has had to react to Ukraine on the battlefield, it has also had its supply lines targeted. Key roads have been seized and a strategically important bridge destroyed. “The main purpose of this offensive into Kursk is to divert Russia’s attention from its occupied territories in Ukraine,” says Ivan Stupak, who worked for Ukraine’s security service SBU between 2004-2015.The good news for Ukraine is that is what appears to be happening. The bad news is that Russian advances, notably towards the town of Pokrovsk, are not slowing. “The Russian army has been redeploying some troops from different directions – the Kherson, Kharkiv and Donetsk regions, for example,” Ivan says. He believes around 10,000 personnel are being diverted, mostly from other parts of Russia. (BBC)…[+]

Alcaraz biedt excuses aan na woede-explosie

(21.00 uur) Alcaraz biedt excuses aan na woede

TENNIS – Carlos Alcaraz liet zijn frustraties na de nederlaag tegen Gaël Monfils in de tweede ronde van het masterstoernooi van Cincinnati de vrije loop. Uit woede brak hij zijn racket, maar daar biedt hij zijn excuses voor aan.

“Ik wil mijn excuses aanbieden voor mijn houding, het was niet goed en dat zou niet mogen gebeuren”, schrijft Alcaraz in een Instagram-bericht. “Ik ben ook maar een mens en de zenuwen waren hoog gespannen. Dan is het soms heel moeilijk om rustig te blijven. Ik zal eraan werken opdat dit niet meer gebeurt. Nu is het tijd om te denken aan New York”, doelt hij op de US Open.

Direct na de wedstrijd was de Spanjaard ontgoocheld over zijn eigen spel. ”Ik weet niet wat er is gebeurd. Ik weet hoe ik op deze baan moet spelen, maar vandaag kon ik niet beter”, zei Alcaraz na de partij die in 6-4, 6-7 (5), 4-6 eindigde en dus in een zege voor de Fransman. Alcaraz, de nummer 3 van de wereld, gaat nu zonder één overwinning op hardcourt naar de US Open. Het laatste grandslamtoernooi van het jaar begint volgende week maandag. Alcaraz won dit jaar al Roland Garros en Wimbledon.

De analytici bij Sky Sports schrokken van de manier waarop Alcaraz volledig door het lint ging: ”Alsof een snelkookpan explodeerde”, zei voormalig tennisster Annabel Croft. ”Ik heb hem vaker zijn racket kapot zien slaan, maar niet op de manier zoals hij het nu deed. Het borrelde duidelijk van binnen.” Ook Tim Henman – voormalig halvefinalist op Wimbledon, Roland Garros én de US Open – probeerde te gissen naar de uitbarsting van de Spanjaard. ”Waarom is hij zo gefrustreerd? Vermoedelijk heeft het met de condities te maken. Als je kijkt naar de onnodige fouten die hij maakte, toont dat maar weer eens aan dat ook hij gewoon een mens is. Hij moet de tijd nemen om de druk op zichzelf te verlagen.” (AD)…[+]

Foto: Carlos Alcaraz heeft uit woede zijn racket kapotgeslagen. (Foto: ESPN)

Verdachte aanslagplan concert Taylor Swift vroeg info ontstekingsmechanisme

4 (20.00 uur) Verdachte aanslagplan concert Taylor Swift vroeg info ontstekingsmechanisme

WENEN – De verdachte die eerder deze maand een bom wilde laten ontploffen tijdens een van de concerten van Taylor Swift in Wenen, heeft een vriend gevraagd waar hij een ontstekingsmechanisme kon kopen. Dat heeft de vijftienjarige vriend van de verdachte tegen de politie gezegd, meldt het Oostenrijkse persbureau APA.

“Je hoort er nog wel van”, zei de verdachte (19) toen de vriend vroeg wat hij met een ontstekingsmechanisme van plan was. De vraag kwam enkele dagen voor de concerten die Swift zou geven in de Oostenrijkse hoofdstad. Volgens APA heeft de tiener tegen de politie gezegd dat hij niet dacht dat zijn vriend in staat was tot een terroristische aanslag. De verdachte zit nog steeds vast.

Begin augustus kreeg de Oostenrijkse inlichtingendienst signalen over een mogelijke aanslag tijdens een van de shows van Swift. De concerten die op 8, 9 en 10 augustus gepland stonden in het Ernst Happel-stadion in Wenen werden daarop geannuleerd. Oostenrijkse autoriteiten lieten eerder weten dat er chemicaliën en apparatuur om bommen te maken zijn aangetroffen bij de verdachte. Die had ook kapmessen in bezit. De radicaalislamitische man met Noord-Macedonische roots, zou concertgangers hebben willen doden. Een paar dagen eerder had hij al trouw gezworen aan Islamitische Staat. (De Telegraaf)…[+]

 

Natio-doelman heeft spijt van theatraal gedrag bij oude liefde RKC

VOETBAL – FC Groningen-doelman Etienne Vaessen, Surinaams International, baalt van zijn gedrag in de blessuretijd van het gewonnen Eredivisie-duel met RKC Waalwijk (1-2). De keeper ging naar eigen zeggen te theatraal naar de grond, waarna RKC-spits Oskar Zawada met rood werd weggestuurd.

FC Groningen had de tweede overwinning van het seizoen al binnen toen Zawada zijn hoofd op dat van Vaessen plaatste. De doelman stortte ter aarde en scheidsrechter Robin Hensgens stuurde de Poolse aanvaller van het veld. “Dat had ik niet moeten doen. De scheidsrechter geeft hem zo ook al”, zei Vaessen na afloop tegen ESPN over zijn valpartij. “Maar dat is in emotie. Ik dacht al snel: shit. Je zag me ook snel opstaan. Ik vond het wel terecht rood. Hij maakt de beweging.”

De 29-jarige Vaessen speelde in totaal negen jaar bij RKC. De doelman liep na het duel nog even naar het RKC-publiek, waar een aantal mensen hem zijn actie niet in dank afnamen. Zijn zoontje op zijn arm moest huilen van de reactie van de supporters. “Ik vind de reactie jammer, maar misschien had ik er ook niet naartoe moeten lopen”, zei Vaessen. “Ze mogen van me vinden wat ze willen. RKC zit in mijn hart.”

FC Groningen won vorige week al met 4-1 van NAC Breda, waardoor de promovendus op de gedeelde eerste plek in de Eredivisie staat. Trainer Dick Lukkien erkent dat hij zo’n droomstart niet had verwacht. “We zijn hartstikke blij dat we bovenaan staan”, zei de coach van FC Groningen. “We blijven nuchter, maar hier mogen we best even van genieten. We winnen vanavond verdiend, zeker gezien de kansenverhouding.”

Lukkien ziet dat zijn spelers al snel ingespeeld zijn op elkaar. “De eerste helft was ik niet tevreden over het veldspel. Maar als ik zie hoeveel kansen we bij elkaar spelen… Kansen verzilveren moet nog beter, maar al met al zag ik veel goede dingen.”

 

FC Groningen wacht volgende week zondag een lastige thuiswedstrijd. De formatie van Lukkien neemt het dan op tegen AZ, dat tot nu toe foutloos is in de Eredivisie. (Nusport)…[+]

Barcelona heeft de ‘killer-versie’ van Lewandowski terug

(18.00 uur) Barcelona heeft de

VOETBAL – De naam van Robert Lewandowski domineert de koppen van de Spaanse kranten deze zondagmorgen. Dat heeft alles te maken met zijn doelpunten in het met 1-2 gewonnen uitduel van Barcelona bij Valencia. Dit schrijven de Spaanse media over de debuutzege van Hansi Flick als trainer van de Catalanen.

Mundo Deportivo zag Barcelona ‘een zwaarbevochten zege’ boeken bij Valencia. Dat kwam door een excellerende Lewandowski. ‘Hij haalde zijn killer-versie naar boven en maakte er twee, waardoor de drie punten voor Barcelona waren’, aldus de krant, waarin wordt gesteld dat het spel wel beter moet. “De eerste test van Barça onder Flick is geslaagd, maar de prestaties moeten worden verbeterd om moeilijkheden te voorkomen.”

Ook AS kan niet om Lewandowski heen, maar de krant zag nog een opvallende speler bij Barcelona. In negatieve zin weliswaar, want Pau Cubarsí had een rode kaart kunnen krijgen. De verdediger kreeg in de eerste helft al een gele kaart en solliciteerde in het tweede bedrijf naar een tweede, maar die kreeg hij niet. “Met elf tegen elf kon Barcelona profiteren van de doelpunten van Lewandowski.”

Marca zag Barcelona winnen, ondanks een ‘superieur’ Valencia. De krant signaleerde wel dat de Catalanen wegens omstandigheden moesten improviseren in de opstelling. Het was Lewandowski die imponeerde. “Het is een veelbelovende start voor Barcelona, zeker in een moeilijk neembare vesting als Mestalla. Dat alles wegens het reukvermogen van Lewandowski.” (VI)

Foto: Robert Lewandowski (r) heeft twee keer het net gevonden voor Barcelona. (Foto: ESPN)…[+]

President Santokhi terug na bezoek aan Dominicaanse Republiek

Santokhi terug in Suriname

PARAMARIBO – President Chandrikapersad Santokhi is zaterdag teruggekeerd na een bezoek aan de Dominicaanse Republiek. Het staatshoofd heeft op uitnodiging van president Luis Abinader, die voor een tweede termijn is gekozen, de inauguratie bijgewoond. Tijdens zijn verblijf in Santo Domingo heeft de president, naast het bijwonen van de activiteiten in verband met de inauguratie, deelgenomen aan diverse bilaterale ontmoetingen.
Tijdens zijn bezoek heeft het staatshoofd een bespreking gehad met de economische adviseurs van president Abinader, die succesvol hervormingen hebben doorgevoerd in de Dominicaanse Republiek. President Santokhi besprak onder andere de uitdagingen en successen van Suriname in het economische herstelproces. De president kreeg hierbij waardevolle inzichten en ondersteuning van deze adviseurs. Zij zullen hun expertise de komende maanden blijven delen, met name in het kader van het IMF-programma en de aanstaande verkiezingen.

Daarnaast had president Santokhi een belangrijke ontmoeting met Yulia Svyrydenko, vicepremier van Oekraïne. Zij bedankte de Surinaamse regering voor haar voortdurende steun aan Oekraïne, zowel binnen Caricom als bij de Verenigde Naties, en deelde inzichten over toekomstige bilaterale samenwerkingen op het gebied van landbouw en mijnbouw.

Het bezoek aan de Dominicaanse Republiek markeert een belangrijke stap in de verdere intensivering van Surinames internationale relaties en samenwerking. President Santokhi benadrukte het belang van het voortzetten van deze inspanningen om de voordelen voor Suriname en het Surinaamse volk te maximaliseren. Het staatshoofd kijkt uit naar verdere intensivering van de relatie met de Dominicaanse Republiek.…[+]

Maatsen is Summerville de baas op debutantenbal in Oost-Londen

(16.00 uur) Maatsen is Summerville de baas op debutantenbal in Oost

VOETBAL – Aston Villa heeft de eerste Premier League-wedstrijd van het seizoen gewonnen: 2-1. De Champions League-deelnemer boekte een knappe zege op het veld van West Ham United. Ian Maatsen won dus in zijn debuutwedstrijd voor Villa, Crysencio Summerville verloor de zijne in Londense dienst. John Durán besliste het treffen tegen The Hammers, die hem graag willen kopen.

Aston Villa kwam al binnen een handvol minuten op voorsprong door een Belgische combinatie. De hoekschop kwam van Youri Tielemans, Amadou Onana kopte raak en luisterde zijn Premier League-debuut voor de club uit Birmingham zo op met een doelpunt. De manier waarop was niet verrassend: Onana had hiervoor drie keer gescoord in de Premier League, alle drie door een corner binnen te knikken.

Villa had het betere van het spel in deze claret and blue-ontmoeting, maar de ploeg van debuterend manager Julen Lopetegui kreeg na ruim een halfuur de gelijkmaker op een presenteerblaadje aangeboden. Matty Cash beging een overtreding op Tomas Soucek. De resulterende strafschop werd benut door Lucas Paquetá, die in afwachting van zijn strafzaak omtrent gokken op wedstrijden gewoon mag voetballen. De Braziliaan zorgde zo voor de 1-1 ruststand in Oost-Londen.

In de eerste helft begon Villa goed en werd West Ham gaandeweg beter. Na de pauze was het meer in balans, Beide ploegen hadden kansjes om op voorsprong te komen, maar bovenliggend was niemand. Om daar iets aan te doen, brachten beide managers interessante nieuwe krachten. West Ham gooide zomeraanwinsten Niclas Füllkrug en Summerville in de strijd, bij Aston Villa kwam Maatsen in de ploeg.

De ploeg van Emery sloeg een klein kwartier voor tijd toe. Een knappe aanval over de linkerkant werd afgerond door Durán, de Colombiaanse youngster die zich in de belangstelling weet van… West Ham. Als er nog een visitekaartje nodig was, deelde de twintigjarige spits het hiermee uit. Het bleek namelijk het winnende doelpunt.

West Ham mag het volgende week opnieuw in eigen stad proberen. Sterker nog, na de derby op het veld van Crystal Palace volgen nóg acht wedstrijden in Londen voordat ze eens de hoofdstad hoeven te verlaten. Aston Villa krijgt volgende week trouwens ook opnieuw met Londenaren van doen: Arsenal komt naar Villa Park. (VI)…[+]

Foto: Ian Maatsen (l) verovert de bal voor Aston Villa. (Foto: ESPN)

Zwitserland looft geldprijs uit voor gouden idee om munitie uit meren te halen

3 (15.00 uur) Zwitserland looft geldprijs uit voor gouden idee om munitie uit meren te halen

ZWITSERLAND – Het Zwitserse leger heeft jarenlang meren gebruikt als stortplaats voor oude munitie, waardoor die nu flink vervuild zijn. Nu biedt het Zwitserse ministerie van Defensie 50.000 frank (ruim 52.000 euro) voor de beste ideeën om de munitie uit de meren te krijgen.

Alleen al in het Vierwoudstrekenmeer bij Luzern ligt naar schatting 3.300 ton munitie, schrijft BBC. In de wateren van Neuchâtel ligt zo’n 4.500 ton. Het is al tientallen jaren bekend dat er veel munitie in Zwitserse meren is gedumpt. Maar mensen vragen zich de laatste tijd steeds meer af hoe veilig de meren zijn.

Het Zwitserse ministerie zegt ruim 52.000 euro toe voor de drie beste ideeën voor een veilige en milieuvriendelijke oplossing om de munitie te bergen. De drie beste ideeën delen de prijzenpot. De bergingsoperatie zal naar verwachting miljarden gaan kosten.  Marcos Buser, een Zwitserse gepensioneerde geoloog, waarschuwde de overheid jaren geleden al voor de gevaren van de stortplaatsen. Volgens Buser is er ook onder water nog steeds explosiegevaar en hebben de stortingen het water en de bodem verontreinigd.

In 2005 is er al eens gekeken naar de mogelijkheden om de munitie uit de meren te halen. Daarbij bleek dat alle mogelijke oplossingen flinke risico’s met zich meebrachten voor de ecosystemen van de meren. De autoriteiten willen nu opnieuw naar een oplossing kijken. Het verwijderen van munitie uit de meren zal naar verwachting lang duren, maar eerst moet iemand een werkbaar plan bedenken. Mensen kunnen tot februari 2025 hun ideeën indienen. Daarna worden ze anoniem beoordeeld door een panel van experts. De drie winnaars worden in april bekendgemaakt. Het is volgens de regering niet de bedoeling de beste ideeën onmiddellijk uit te voeren, maar “ze kunnen bijvoorbeeld dienen als basis voor verdere onderzoeksprojecten”….[+]

Volcano erupts in Russia after 7.0-magnitude earthquake, sending ash column 5 miles high

3 (15.00 uur) Volcano erupts in Russia after 7.0-magnitude earthquake, sending ash column 5 miles high

MOSCOW – A volcano has erupted following a 7.0-magnitude earthquake that struck off Russia’s east coast, spurting a column of ash miles into the air, according to state-run media.

The Shiveluch volcano is around 280 miles from Petropavlovsk-Kamchatsky, a coastal city with a population of about 180,000 that lies in Russia’s eastern region of Kamchatka. “According to visual evaluations, the ash column is rising as high as 8 kilometers (5 miles) above the sea level,” TASS reported Sunday morning local time, adding the volcano had released a gush of lava. There are no reports of people injured, TASS said.

According to the US Geological Survey (USGS), the quake’s epicenter was about 55 miles from Petropavlovsk-Kamchatsky and had a depth of about 30 miles. No “major damage” was caused by the quake, TASS reported, however, “buildings are now being examined for potential damage, with special attention paid to social facilities.” The Russian Emergencies Ministry did not issue a tsunami warning due to the tremor, TASS reported. Earlier, the US Tsunami Warning System had warned that “hazardous tsunami waves from this earthquake are possible within 300km [approx 186 miles] of the epicenter along the coasts of Russia.” (CNN)…[+]

Tienjarig Brits meisje vindt bij toeval pootafdrukken dinosaurus op strand

2 (13.00 uur) Tienjarig Brits meisje vindt bij toeval pootafdrukken van dinosaurus op strand

LONDEN – Het tienjarige Britse meisje Tegan vond tijdens een strandwandeling vijf grote pootafdrukken van een dinosaurus. De grote vondst deed ze op een strand bij Glamorgan in Zuid-Wales. Het Nationaal Museum in Wales zegt dat de pootafdrukken “vrijwel zeker” echt zijn.

Tegan was met haar moeder in de buurt op zoek naar dinosaurusfossielen. “We waren gewoon aan het kijken of we iets konden vinden, we dachten echt niet dat het zou lukken”, vertelt Tegan aan BBC News. “We vonden deze grote gaten die op dinosauruspootafdrukken leken. Mama maakte wat foto’s en mailde ze naar het museum en die zeiden dat ze van een dinosaurus met een lange nek waren.”

Het meisje vond vijf pootafdrukken in het zand van zo’n 75 centimeter lang, met telkens dezelfde afstand tussen de afdrukken. Volgens paleontoloog Cindy Howell gaf dat de doorslag dat het echte pootafdrukken zijn. “Ze zijn zo groot, het moet hier gaan om een sauropodomorpha.” Howell bedoelt dan een type grote dinosaurus die uit dezelfde familie komt als de brachiosaurus en de diplodocus. Dat waren dino’s met lange nekken, lange staarten en heel kleine koppen. Meestal liepen ze op vier poten.

Er zijn eerder dinosaurusfossielen en afdrukken gevonden in de buurt van het Britse strand, maar de moeder van Tegan was alsnog verbaasd dat het om echte pootafdrukken ging. “Je kunt je hele leven zoeken naar dinosaurusresten, dus dat Tegan het op haar jonge leeftijd vindt, is geweldig.” (NU)…[+]