Nieuws volgens datum: 19 Aug, 2024

Transie trainer Mannen: “Wij hebben als één vuist gepresteerd”

VOETBAL – “Wij hebben gevochten als leeuwen, tijgers en pitbulls.” Dit gaf trainer Raymond Mannen van Transvaal aan na de gewonnen wedstrijd tegen Inter Moengo Tapoe (IMT) tijdens de tweede halve finalewedstrijd in de Suriname Major League. Transie won met 2-0 en gaat door naar de finale met een totale score van 3-0.

“Wij hebben één vuist getoond en dat is gewoon de basis. Als je niet gaat werken dan zal het moeilijk gaan. De jongens hebben laten zien dat ze goed vanuit een organisatie kunnen spelen en hebben goed gepresteerd om Inter uit te schakelen”, geeft Mannen aan. De oefenmeester geeft verder aan dat hij vanaf het begin wist dat IMT moest komen, om de nederlaag van de eerste wedstrijd goed te maken. Na een blanco eerste helft werd de score in de 55ste minuut door Jamiro Hecbert, op aangeven van Dimitri Apai, geopend. In de 90ste minuut schoot de ingevallen Lalanie Tooy de vrije trap in het doel: 2-0.

De enige domper van Transvaal in dit duel was de rode kaart van Donnevan Rellum. Hij kreeg in de 65ste minuut de rode kaart. “Rellum heeft heel goede kwaliteiten, maar wij hebben wel kwaliteiten genoeg om hem op te vangen.” Trainer Joel Assad van IMT geeft aan dat het maken van doelpunten het team uit Moengo de das heeft omgedaan. “Om een wedstrijd te winnen moet je doelpunten maken. Je kunt kansen creëren, maar als je niet scoort, dan krijg je dit.”

In de finale treft Transvaal zijn oude rivaal Robinhood, die van Voorwaarts won met 2-0. Robinhood wint de halve finalestrijd met een totale score van 4-0. Ravello Zijler en Roche Rosebel  maakten de doelpunten. “Wij mogen tevreden zijn. Na deze twee wedstrijden toch wel overtuigend gewonnen te hebben is het nu mooi om in de finale te staan”, geeft Roberto Gödeken aan. Trainer Werner Blackson van Voorwaarts geeft aan dat er fouten zijn gemaakt en Robinhood heeft er profijt uit getrokken…[+] 

Belangengroep Padie Verbouwers Nickerie wil onderzoek bij LVV

Belangengroep Padie Verbouwers

NICKERIE – De Belangengroep Padie Verbouwers Nickerie heeft gistermorgen een petitie ingediend bij president Chandrikapersad Santokhi via districtscommissaris (dc) Senrita Gobardhan. Zij wil een aantal zaken onder de aandacht van de president brengen.

De belangengroep geeft aan dat er frauduleuze handelingen zijn gepleegd bij het opgeven van data door het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Zij vraagt de president om onderzoek te doen naar de fraude bij de registraties. Terwijl de boeren nog in onderhandeling zijn, wordt er kunstmest verdeeld. Volgens de boeren heeft de minister van LVV ook aangegeven dat er sinds gisteren wederom wordt geregistreerd voor kunstmest. De landbouwers geven aan dat het uitdelen van de kunstmest geen afspraak is die zij met de president hebben gemaakt.
De landbouwers willen geld en geen kunstmest. Ondanks goede afspraken met de president gaat de minister van LVV door met zijn praktijken. De landbouwers hebben data gepresenteerd aan de minister van LVV, die hij door een onafhankelijke commissie opnieuw laat toetsen op waarheid. Zij vragen zich af waarom de minister geen commissie heeft geïnstalleerd om de waarheid te toetsen toen LVV met data van 30.000 hectare kwam. De landbouwers hebben dag en nacht gewerkt om de juiste data te verzamelen, waaruit bleek dat LVV 11.000 hectare meer had opgenomen in zijn databestand.
De landbouwers vragen de president om de frauduleuze handelingen te laten onderzoeken. Volgens de boeren moet de minister van LVV onmiddellijk aangifte doen tegen zijn staf en personeel. Indien hij dit verzuimt, zal het erop lijken dat hij medeplichtig is aan deze frauduleuze handelingen. Het boerencollectief heeft besloten om collectieve aangifte te doen tegen de minister van LVV, Parmanand Sewdien, en de procureur-generaal te vragen om een onderzoek. De boeren eisen dat zij zo snel mogelijk worden uitbetaald.
Zaken die niet goed verlopen bij LVV met betrekking tot de rijstsector zullen de boeren op internationaal niveau kenbaar maken. Een van de methodes zal ook zijn om brieven te richten aan de IDB met handtekeningen van alle boeren, die al in de pijplijn zijn, maar zijn aangehouden vanwege de lopende onderhandelingen. Aan de president maken de boeren duidelijk dat een kleine groep die met de president werkt, het imago van de regering schaadt. Ashwin Jagmohansing heeft deze petitie voorgelezen en overhandigd aan de dc. Er is een kopie gestuurd naar de vicepresident, de minister van LVV, de minister van Financiën, alle fractievoorzitters, DNA-voorzitter Marinus Bee, en parlementariërs van Nickerie, Coronie en Saramacca.…[+

FIDE Master Giasi pakt Master of the Guianas kampioenschap

(21.00 uur) FIDE Master Giasi pakt Master of the Guianas kampioenschap

SCHAKEN – FIDE Master Viresh Giasi heeft Imaan Kalidjo onttroond bij de tweede editie van Master of the Guianas, die door Athena Chess is georganiseerd. In totaal namen 59 schakers uit Suriname en Guyana deel aan dit online toernooi. Het toernooi werd gespeeld op het online schaakplatform Lichess.

In eerste instantie eindigde Kalidjo na negen ronden met 8,5 punt en Giasi met acht punten. Kalidjo werd aanvankelijk tot kampioen gekroond. Echter, zijn account werd door Lichess gemarkeerd omdat hij een nieuwe account had aangemaakt en zijn eerste rated wedstrijden vroegtijdig beëindigde om aan de deelname-eisen te voldoen. Lichess vergeleek deze partijen met zijn eerdere, wat leidde tot de markering. Op advies van Lichess werd hij uit de eindstand verwijderd.

Woman FIDE Master Catherine Kaslan (Suriname) wist uitmuntend te presteren door 7 punten te scoren en beslag te leggen op de tweede plaats. Op een gedeelde derde plaats met 6.5 punt staan FIDE Master Anthony Drayton (Guyana), Shaief Chashawa (Suriname), en Candidate Master Wendell Meusa (Guyana). Na het toepassen van tie-breaks eindigde Chashawa op de derde plaats, gevolgd door Drayton en Meusa respectievelijk op de vierde en vijfde plaats.

Beste dame van het toernooi is geworden Woman FIDE Master Catherine Kaslan met 7 punten. Woman Candidate Master Victoria Kaslan werd tweede en Woman Candidate Master Alexandra Kaslan derde. De organisatie blikt zeer tevreden terug op het toernooi. De doelstelling is om de schakers van zowel Suriname als Guyana vaker bij elkaar te brengen. We hadden 59 deelnemers, waarbij 259 partijen zijn gespeeld. In de loop van het jaar zal Athena Chess meerdere toernooien organiseren, zowel online als fysiek…[+]

Foto: FIDE Master Viresh Giasi heeft de tweede editie van Master of the Guianas gewonnen.

 

St Kitts & Nevis loses performer Imark to gun violence

6 (21.00 uur) St Kitts & Nevis loses performer Imark to gun violence

ST KITTS – St Kitts and Nevis Dancehall and Soca artiste Imark was shot and killed on Sunday.The Royal St Christopher and Nevis Police Force said they were alerted to gunshots in Molineaux around 5:37am. A team of officers, who responded to the report, found the 36-year-old performer dead at his home.

 

Imark, whose real name is Krami Morris-O’Loughlin, was shot multiple times. Police said they recovered “several items of evidential value” while processing the scene. Imark is the country’s 25th murder victim for 2024. Following news of Imark’s death, members of the music community sent condolences to his loved ones. (Loopnews.caribbean.com) …[+]

 

 

Rusland zet stichting George Clooney op zwarte lijst

6 (20.30 uur) Rusland zet stichting van George Clooney op zwarte lijst

RUSLAND – De autoriteiten in Rusland hebben de stichting van Hollywoodster George Clooney en zijn echtgenote Amal op de zwarte lijst gezet. De Amerikaanse non-profitorganisatie Clooney Foundation for Justice is aangemerkt als “ongewenst”, wat feitelijk neerkomt op een verbod, meldt persbureau Reuters.

Rusland beschuldigt de stichting van Clooney en mensenrechtenadvocaat Amal ervan “onder het mom van een humanitair gedachtegoed” Rusland in diskrediet te brengen. Volgens de Russische justitie wordt vanuit de stichting kritiek geuit op wetgeving en worden initiatieven ondersteund om Russische topfunctionarissen strafrechtelijk te vervolgen.

Vorig jaar diende de stichting namens zestien nabestaanden het verzoek in bij de Duitse autoriteiten om drie zaken te beginnen vanwege oorlogsmisdaden in Odesa, Kharkiv en Kyiv. Het stempel “ongewenst” is door Rusland in de loop der jaren op tientallen buitenlandse groepen geplakt, van religieuze groeperingen tot milieuorganisaties. In 2023 werd bijvoorbeeld Greenpeace als “ongewenst” aangemerkt. Wie het stempel eenmaal heeft, kan in feite niet meer actief zijn in Rusland. De Clooney Foundation heeft nog niet gereageerd. De organisatie zegt zich in te zetten om “een wereld te creëren waar mensenrechten worden beschermd en niemand boven de wet staat”. (NU.nl) …[+]

Bigi Boy kijkt naar Tybura en Spivac voor volgende gevecht

PERTH, AUSTRALIA - AUGUST 18: (R-L) Jairzinho Rozenstruik of Suriname punches Tai Tuivasa of Australia in a heavyweight fight during the UFC 305 event at RAC Arena on August 18, 2024 in Perth, Australia. (Photo by Jeff Bottari/Zuffa LLC)

MMA – Jairzinhio ‘Bigi Boy’ Rozenstruik begint weer een titelgevecht in de zwaargewichtklasse van UFC te ruiken. Na de overwinning op Tai Tuivasa tijdens UFC 305 in Perth is het de tweede keer dat Rozenstruik twee wedstrijden op rij heeft gewonnen.

Naar de mening van Bigi Boy is hij twee wedstrijden verwijderd van een nieuwe kans op een titelgevecht. Na de eerste keer was dit na zijn overwinning op Alistair Overeem. Na zijn knock-out overwinning tegen Overeem zag de UFC hem als een potentiële titelkandidaat en koppelde hem toen aan Francis Ngannou, die eerder meerdere keren verloor van kampioen Serghei Spivac. Ngannou sloeg Rozenstruik binnen een minuut knock-out en daarmee vervloog de titeldroom van Bigi Boy.

“Ik denk zeker dat ik nog één overwinning nodig heb. Hierna ga ik kijken naar ontmoetingen tegen vechters in de top vijf met wie ik al gevochten heb. Als ik die ook win, dan moet ik in overweging genomen worden voor een titelgevecht”, geeft Rozenstruik aan. Voor zijn volgende gevecht heeft Rozenstruik twee vechters in gedachten: Marcin Tybura en Spivac. “Ik heb nog niet tegen Tybura en Spivac gevochten. Eigenlijk zoek ik niet naar een specifieke persoon. Ik wil tegen iemand vechten die hoger dan mij staat op de ranglijst, zodat ik na de overwinning ook kan stijgen op de ranglijst en in overweging genomen wordt voor een titelgevecht.”…[+]

Foto: Jairzinhio ‘Bigi Boy’ Rozenstruik (r) heeft de volgende tegenstander al in gedachte. (Foto: ESPN)

Human bones found on beach in Nevis

5 (19.00 uur) Human bones found on beach in Nevis

BARBADOS – Police in St Kitts and Nevis are investigating the discovery of human remains at Pinney’s Beach, Nevis. According to a report from the Royal St Christopher and Nevis Police Force, upon arriving at the scene, located along the shoreline, the team identified what appeared to be human bones embedded in the rocks. 

 

The District Medical Officer examined the remains and confirmed that they were indeed human bones. However, due to the condition of the bones, he was unable to provide any further information regarding their origin or how long they had been there.  In light of the situation, an archaeologist has been contacted and is scheduled to conduct a more thorough examination of the site. The investigation is ongoing, and the police are taking all necessary steps to determine the circumstances surrounding the discovery. (Loopnews.caribbean.com) …[+]

 

 

Duitse import en export krimpen in eerste helft 2024

5 (18.30 uur) Duitse import en export krimpen in eerste helft van 2024

DUITSLAND – De Duitse import en export zijn in de eerste helft van 2024 gedaald, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis. De lagere handelscijfers benadrukken de schommelende situatie van Duitsland, de belangrijkste handelspartner van Nederland en de grootste economie van Europa.

De uitvoer is in de eerste zes maanden van 2024 met 1,6 procent gedaald. De invoer nam met ruim
6 procent af tot bijna 663 miljard euro. Doordat de import sterker daalde dan de export, nam het Duitse handelsoverschot toe tot bijna 139 miljard euro.

Duitsland zag de export afnemen in belangrijke sectoren zoals de autobranche, machinebouw en chemie. De Verenigde Staten blijven de grootste koper van Duitse goederen, vóór Frankrijk en Nederland. De meeste goederen die in Duitsland werden geïmporteerd kwamen uit China.

Destatis meldt ook dat de Duitse fabrieksorders in juni voor de zesde maand op rij zijn gedaald. Ten opzichte van een jaar eerder daalden de orders met 6,2 procent. Op maandbasis was sprake van een afname met 0,2 procent. De orders daalden met name in de sectoren machinebouw en auto-industrie. In die laatste sector laten de orders al zeventien maanden op rij een afname zien. (NU.nl) …[+]

Modric vervolgt interlandcarrière

(18.00 uur) Modric vervolgt interlandcarrière

VOETBAL – Luka Modric blijft ook na het EK in Duitsland beschikbaar voor de Kroatische nationale ploeg. De 38-jarige middenvelder is door bondscoach Zlatko Dalic opgenomen in de selectie voor de twee komende Nations League-duels.

Modric beleefde met Kroatië een teleurstellend EK met een uitschakeling in de groepsfase, maar dat was voor de 178-voudig international blijkbaar geen reden om afscheid te nemen als international. Dalic heeft voor de Nations League-duels met Portugal en Polen een plek voor Modric in de selectie van Kroatië. De middenvelder van Real Madrid verlengde eerder al zijn contract bij de Spaanse topclub en was vorige week invaller bij de strijd om de Europese Super Cup tegen Atalanta. Dankzij die overwinning in Warschau schreef Modric geschiedenis door zijn 27ste prijs in ontvangst te nemen.

In tegenstelling tot Modric besloot Marcelo Brozovic zich niet meer beschikbaar te stellen voor Kroatië. Dat liet hij vorige week aan bondscoach Dalic weten. Ajax-verdediger Josip Sutalo en Feyenoorder Luka Ivanusec zijn wel opgeroepen voor de interlands van volgende maand tegen Portugal en Polen. De derde tegenstander van de Kroaten in de groep is Schotland. (VI)

Foto: Luka Modric (r) gaat door als international van Kroatië. (Foto: AD) …[+]

Productie apenpokkenvaccins opgeschroefd

virus

Vooralsnog voert WHO geen reisbeperkingen door

AMSTERDAM/PARAMARIBO – Bavarian Nordic gaat de productie van vaccins voor apenpokken (mpox) opvoeren. Het Deense bedrijf, dat de maker is van het vaccin, wil dit jaar 2 miljoen extra doses kunnen leveren. Ook wil het bedrijf technologie delen met een aantal Afrikaanse fabrikanten om het vaccin ook in Afrika te kunnen produceren.

De Deense biotechnoloog meldt dit in een update na overleg met de gezondheidsdienst van de Afrikaanse Unie, Africa CDC. Voor het einde van 2025 verwacht Bavarian Nordic 10 miljoen doses te hebben geproduceerd. Deze komen bovenop de al bestelde doses van het vaccin. Het bedrijf achter de enige in Europa en de Verenigde Staten goedgekeurde mpox-vaccins zegt ook een voorraad te hebben opgebouwd voor uitbraken van de ziekte, die ook bekendstaat als apenpokken.
“Het lijkt erop dat mpox een constante bedreiging voor de volksgezondheid blijft, en het bedrijf werkt nauw samen met de Africa CDC om de productiecapaciteit in Afrika uit te breiden via de overdracht van technologie aan geselecteerde Afrikaanse fabrikanten”, schrijft Bavarian Nordic.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelde de uitbraak van mpox in de Democratische Republiek Congo eerder deze week als een internationale noodsituatie. Een nieuwe variant van de ziekte, die al tientallen jaren rondgaat, lijkt besmettelijker en ziekmakender. De zogenoemde clade 1b-variant duikt ook op in andere Afrikaanse landen en is ook al in Zweden en Pakistan vastgesteld.
Volgens Bavarian Nordic zijn de meeste besmette personen in Afrika jonger dan 18 jaar. Het bedrijf wil dan ook goedkeuring om zijn vaccin te kunnen toedienen aan jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. Daarvoor heeft Bavarian Nordic onder andere een aanvraag ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau. Binnenkort begint ook een onderzoek naar de werking en veiligheid van het vaccin bij kinderen van 2 tot en met 12 jaar oud.
De WHO en de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan hebben vooralsnog afgeraden om reisbeperkingen tussen landen door te voeren. Reisbeperkingen worden meestal doorgevoerd tijdens een internationale noodsituatie en hebben als doel de verspreiding van bijvoorbeeld een besmettelijk en gevaarlijk virus te stoppen. Komende week moet duidelijk worden hoe Suriname inspeelt op de situatie. Intussen heeft Volksgezondheid gesprekken gevoerd met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Suriname is onder andere van plan om test- en behandelingsmogelijkheden beschikbaar te stellen.

Six people missing and one dead after tornado sinks luxury yacht off Sicily

4 (17.00 uur) Six people missing and one dead after tornado sinks luxury yacht off Sicily

ITALY – Rescuers were on Monday searching for six people missing after a luxury yacht was hit by a tornado and sank off the coast of Sicily, killing one of the 22 people on board. The vessel was hit by the tornado at around 5 a.m. Monday, according to a spokesperson for Italy’s Coast Guard. The yacht was anchored about a half a mile from the port of Porticello on the Mediterranean island.

 

Four Britons and two Americans are among those missing, the spokesperson said. Fifteen people have been rescued from the scene and one child was airlifted to the children’s hospital in Palermo. Eight people were hospitalized in total, according to the mayor’s office. A landfalling waterspout caused a tornado to spin over the area Sunday through Monday and likely caused the boat to sink, according to a report from the European Severe Weather Database.

 

Other strong storms across Sicily brought torrential rainfall late Sunday, dumping more than 4 inches (100 mm) of rainfall, in the Brolo, east of Palermo, in less than four hours. The weather forecast had warned of potential strong winds, with storms across the entire southern region of Italy Sunday, the Coast Guard spokesperson added. The captain is among the survivors, the spokesperson for Italy’s Coast Guard said.

 

The 56-meter yacht called the “Bayesian,” which flies under a British flag, had mostly British passengers and crew, in addition to two Anglo-French, one New Zealander, one Irish and one Sri Lankan, the spokesperson told CNN. (CNN) …[+]

 

 

Britse straatveger landelijk nieuws nadat hij ondanks verbod toch op vakantie kan

4 (16.30 uur) Britse straatveger landelijk nieuws nadat hij ondanks verbod toch op vakantie kan

LONDON – Een straatveger uit Zuid-Londen heeft het Britse nieuws gehaald doordat hij van zijn baas het geld van een crowdfundingactie niet mocht gebruiken voor een vakantie. Na het winnen van een heel specifieke wedstrijd vloog hij afgelopen weekend toch naar Portugal.

Paul Spiers houdt al zeven jaar de straten van de Zuid-Londense wijk Beckenham schoon. Maar ondanks zijn harde werk is hij maar één keer in het buitenland op vakantie geweest: naar Portugal. Toen de lokale makelaar Lisa Knight dat hoorde, zette zij een crowdfundingactie op. In korte tijd stond de teller op 3.000 pond (ongeveer 3.500 euro), voornamelijk door kleine donaties van 5 tot 10 pond, schrijft The Guardian.

Knight nam contact op met werkgever Veolia om ze op de hoogte te stellen van de actie om Spiers een vakantie naar Portugal aan te bieden. “Ik wilde niet dat Paul in de problemen zou komen’, zei ze tegen de Britse krant. Dat was maar goed ook, want volgens Veolia mocht Spiers het geld niet ontvangen. “Ze zeiden dat het als omkoping kon worden beschouwd.”

Het online reisbureau On the Beach schoot te hulp door een heel specifieke wedstrijd uit te schrijven. Om deze “totaal niet-specifieke vakantiewedstrijd van 3.000 pond naar Portugal” te winnen, moesten deelnemers onder andere tussen de 62 en 64 jaar oud zijn, de achternaam Spiers hebben en straatveger in Beckenham zijn. Werkgever Veolia liet Sky News weten geen bezwaar te hebben tegen die constructie.

Piers vloog afgelopen weekend met zijn broer naar het Portugese Faro. Sky News nam contact met hen op. “Mijn broer David en ik zitten in de zon te ontspannen. We genieten nu al van onze vakantie”, zei de straatveger tegen het Britse medium. (NU.nl) …[+]

Richardson maakt opvallende overstap

(16.00 uur) Opvallende overstap van Richardson

WIELRENNEN – Matthew Richardson zal vanaf september een andere wielernationaliteit hebben. De baanwielrenner komt voortaan niet meer uit voor Australië, maar voor Groot-Brittannië. Richardson was op de Olympische Spelen in Parijs de grootste concurrent van Harrie Lavreysen.

“Ik heb de beslissing genomen om mijn hele leven in te pakken en naar de andere kant van de wereld te verhuizen om het volgende hoofdstuk in mijn carrière te beginnen. Met een gevoel van opwinding kondig ik aan dat ik me heb aangesloten bij het Great British Cycling Team”, schrijft Richardson, geboren in het Engelse Maidstone, op Instagram.

“Deze beslissing komt voort uit het volgen van mijn passie en mezelf naar nieuwe hoogten pushen. Dit gaat niet over het achterlaten van iets, maar over het omarmen van een nieuw hoofdstuk in mijn reis en het najagen van een droom. De droom om te racen voor het land waar ik ben geboren.” Volgens de regels van de internationale wielerbond UCI mag Richardson vanwege de overstap niet deelnemen aan de komende WK in oktober. Ook op de EK van 2025 in het Belgische Heusden-Zolder mag hij nog niet uitkomen voor Groot-Brittannië.

Jesse Korf, voorzitter van de Australische wielerbond, baalt van het besluit van Richardson. “We zijn teleurgesteld. Dit komt als een verrassing. Maar we begrijpen zijn wens om voor zijn geboorteland uit te komen en welke emoties daarbij komen kijken.” De 25-jarige Richardson bleek tijdens de Spelen in Parijs de grootste uitdager van Lavreysen. De Nederlander won goud op de teamsprint, individuele sprint en keirin. Hij veroordeelde Richardson op de laatste twee onderdelen tot het zilver.

Richardson won met Australië bij de teamsprint de bronzen medaille door in de troostfinale Frankrijk te verslaan. De Britse ploeg verloor in de finale van het Nederlandse trio Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg. (Nusport)

Foto: Matthew Richardson zal nu uitkomen voor Groot-Brittannië. (Foto: AD) …[+]