Nieuws volgens datum: 23 Aug, 2024

Amerikaanse centrale bank kondigt langverwachte renteverlaging aan

1 Amerikaanse centrale bank kondigt langverwachte renteverlaging aan

NEW YORK  – De Amerikaanse centrale bank is van plan binnenkort de rente te verlagen, meldt persbureau Bloomberg. In welk tempo dat zal gebeuren, laat Fed-voorzitter Jerome Powell nog in het midden.

“De richting is duidelijk, maar de timing en het tempo van de renteverlagingen hangen af van de binnenkomende data en economische vooruitzichten”, zei Powell vrijdag op de jaarlijkse centralebankconferentie in Jackson Hole.

De Federal Reserve had net als de Europese Centrale Bank (ECB) eerder de rente verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De ECB verlaagde in juni voor het eerst in vijf jaar het belangrijkste rentetarief, omdat de inflatie voldoende was gezakt. In juli zag de ECB af van een tweede renteverlaging, die stap volgt mogelijk in september.

Ook de Amerikanen wilden met het verlagen van de rente wachten tot de inflatie was gezakt. Daarnaast wilde de Fed “een sterke arbeidsmarkt behouden”. Hoewel die taak nog niet volbracht is, is er volgens Powell veel vooruitgang geboekt. Vandaar dat de rente nu weer omlaag kan.

Beleggers wachten al een tijd op het moment dat de Fed begint met het verlagen van de rente. Lagere leenkosten kunnen de economie een boost geven en voorkomen dat de groei van de Amerikaanse economie verder afzwakt. (NU)…[+]

Fototekst: Fed-voorzitter Jerome Powell. (Bloomberg)

 

Kettingzaagdief aangehouden

Kettingzaag dief aangehouden

BROKOPONDO – Foto D. deed woensdag aangifte van diefstal van zijn kettingzaag van het merk Stihl bij de politiecontrolepost te Klaaskreek.

Naar zeggen van de aangever is de diefstal in de nacht van zondag op maandag gepleegd in het dorp Goejaba, waar hij woonachtig is. Hij gaf door dat de informatie hem had bereikt dat een dorpsbewoner die hij kent, zijn kettingzaag had en dat hij in een bus die naar Paramaribo ging, was gestapt. Op aanwijzing van de aangever werd de verdachte in kwestie voor de controlepost aangehouden en werden de gestolen kettingzaag en een kleine hoeveelheid marihuana bij de verdachte Adjako G. aangetroffen. Tevens werden andere goederen, waarvan hij de herkomst niet kon verklaren, bij de verdachte aangetroffen. De politie heeft het vermoeden dat die van misdrijf afkomstig zijn.

Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld. Het onderzoek van deze zaak is nog gaande…[+]

SCVU I en Koi Carper Basketbal ‘Ala Dey’ starten play-offs met zege

(23.30 uur) SCVU I en Koi Carper Basketbal

BASKETBAL – SCVU I en Koi Carper Basketbal ‘Ala Dey’ zijn sterk begonnen aan hun weg naar de finale van de herenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbal Associatie. Beide teams wonnen donderdag hun eerste wedstrijd in de halve finale.

SCVU I nam het op tegen De Arend. Al vanaf het begin kon De Arend het tempo van SCVU I niet bijhouden. Na tien minuten spelen stond SCVU I al tien punten voor: 29-19. In de tweede periode hadden beide teams moeite met scoren, waarbij SCVU I slechts tien punten maakte en De Arend negen. Hierdoor ging SCVU I de rust in met een voorsprong van elf punten: 39-28. In de tweede helft slaagde De Arend er niet in om dichterbij te komen, waardoor SCVU I uiteindelijk won met 74-62. Xavier Elburg van SCVU I eindigde met negentien punten, terwijl Chayf Elburg bij De Arend dertien punten scoorde.

Titelverdediger Koi Carper Basketbal ‘Ala Dey’ had weinig moeite met SCVU II en won overtuigend met 87-57. Na twee periodes stond Koi Carper al comfortabel voor: 45-26. Gylan Watamaleo van Koi Carper Basketbal ‘Ala Dey’ eindigde met negentien punten, terwijl Dion Gemerts bij SCVU II dertien punten noteerde. …[+]

 

Transie-trainer Mannen: “Wij zijn ready en gefocust”

(23.00 uur) Transie trainer Mannen

 

VOETBAL – “We zijn klaar en gefocust”, zegt Raymond Mannen, trainer van Transvaal, in aanloop naar de belangrijke wedstrijd van zaterdag in het Franklin Essedstadion tegen Robinhood. De aftrap staat gepland om 19.00 uur.

Mannen geeft aan dat het team het hele seizoen goed heeft gepresteerd en dat het zaterdag de beloning binnenhaalt. “We moeten uitgaan van onze eigen kracht.” Hoewel er enige druk op de spelers rust, zegt Mannen dat ze geprobeerd hebben deze te verlichten door leuke activiteiten te organiseren. Ook voor de trainer is er druk: “Iedereen wil dat Transvaal kampioen wordt. Vanaf dag één heb ik duidelijk gemaakt dat ik voor het hoogst haalbare ga, en dat is de titel.”

In de reguliere competitie wist Transvaal niet te winnen van Robinhood. Beide confrontaties eindigden in een gelijkspel: 1-1 en 2-2. De laatste keer dat Transvaal landskampioen werd, was in 2000. In totaal heeft de club achttien landstitels op zijn naam staan. Robinhood, daarentegen, gaat voor zijn derde kampioenschap op rij en heeft al 26 keer de landstitel veroverd. …[+]

 

Assistent-scheidsrechter Sardjoe naar Jamaica voor Caribbean Cup-ontmoeting

(21.00 uur) Assistent

VOETBAL – FIFA-assistent-scheidsrechter Widjay Sardjoe vertrekt zondag samen met scheidsrechter Sergio Rozenhout en FIFA-assistent-scheidsrechter Zachari Zeegelaar naar Jamaica. Ze zullen deelnemen aan de Concacaf Caribbean Cup-wedstrijd tussen Arnett Gardens en Mount Pleasant, die gepland staat voor 27 augustus.

“Ik ben blij met de aanwijzing”, zegt Sardjoe. “Deze erkenning toont aan dat ik gevolgd word door de mensen van Concacaf. Ik zal mijn uiterste best doen en hoop dat dit niet mijn laatste internationale wedstrijd zal zijn.” Sardjoe heeft als doel om wereldkampioenschappen te halen en is vastbesloten om alles te doen wat nodig is om dit te bereiken. “Ik weet dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar ik ben overal op voorbereid,” voegt hij toe.

De wedstrijd wordt gespeeld in het Sabina Park Stadion en is een groep A-ontmoeting. Voor Mount Pleasant is dit zijn tweede wedstrijd in deze groep, nadat het team zijn eerste duel verloor tegen Cavalier FC met 0-2. Voor Arnett Gardens is dit zijn eerste optreden in de groep. Naast deze drie teams maken ook Real Hope en Police FC deel uit van groep A.

 

Foto: FIFA-assistent-scheidsrechter Widjay Sardjoe (r) samen met scheidsrechter Sergio Rozenhout die zondag naar Jamaica vertrekken voor de Concacaf Caribbean Cup-wedstrijd. …[+]

Kaarten SML-finale bijna uitverkocht

08-SML

VOETBAL – Na een decennium is het weer zover: een reguliere voetbalwedstrijd in Suriname is bijna uitverkocht. Er zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar voor de finale tussen Transvaal en Robinhood, die zaterdag plaatsvindt in het Franklin Essed Stadion.

Een medewerker van de Suriname Major League (SML) meldt dat de VIP-kaarten van SRD 500 al volledig uitverkocht zijn. Ook voor de zitplaatsen aan de zijde van Openbare Werken zijn nog maar weinig kaarten beschikbaar; tot gisteren was al meer dan 90 procent verkocht. Deze kaarten kosten SRD 300.

Aan de zijde van de Anthony Nesty Sporthal zijn er nog wel kaarten beschikbaar, die voor SRD 150 te koop zijn. SML geeft aan dat eventuele resterende kaarten zaterdag vanaf 18.00 uur bij de loketten van het stadion kunnen worden gekocht. De wedstrijd begint om 19.00 uur.

Daarnaast is bekendgemaakt dat de wedstrijd geleid zal worden door scheidsrechter Sergio Rozenhout, met Zachari Zeegelaar en Soren Amalensie als assistent-scheidsrechters. Shekiel Jokil zal optreden als vierde official.

Foto: Een voetbalsupporter heeft vijf kaarten gekocht voor de ontmoeting tussen Transvaal en Robinhood. (Foto: SML) …[+]

Surinaamse finale lonkt bij Carebaco Junior

(18.00 uur) Surinaamse finale lonkt bij Carebaco Junior

BADMINTON – Een Surinaamse finale bij de Carebaco Junior, die op Aruba wordt gehouden, is mogelijk. Drie Surinaamse badmintonners hebben de halve finale bereikt in de jongens U-13-categorie.

Damain Ramkissoon, Roche Ramlal en Nathan Fernandes plaatsten zich vrijdag voor de halve finale. Ramkissoon versloeg in de kwartfinale Naveer Salick uit Trinidad en Tobago in twee sets: 21-8 en 21-8. Ramlal won van de Arubaan Sylvan Kuiken met 21-11 en 21-14. Fernandes moest diep gaan om de Trinidadiaan Rajkumar Liam te verslaan met 21-17, 6-21 en 21-9. In de halve finale zal Ramkissoon het opnemen tegen Ramlal, terwijl Fernandes het zal opnemen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Ethan Bulkan (Guyana) en Logan Waithe (Trinidad en Tobago). Als Fernandes zijn halve finale wint, wordt de finale in de jongens U-13-categorie een volledig Surinaamse aangelegenheid.

In de jongens U-11-categorie hebben Jeremi Fraser en Issey Samiran ook de halve finale bereikt. Fraser versloeg Siraj Brathwaite uit Barbados met 21-13 en 21-8, terwijl Samiran de Trinidadiaan Michael Balvin versloeg na een spannende wedstrijd: 21-17, 20-22 en 21-11. In de halve finale zal Samiran het opnemen tegen de Trinidadiaan Aryan Bhagoutie, en Fraser speelt tegen de Mexicaan Julian Bayas.

 

Foto: De badmintonners van Suriname die meedoen aan de Carebaco Junior op Aruba. (Foto: SBB)
…[+]

SVB-gebouw bestormd door spelers Real Moengo Tapoe

(direct) SVB

VOETBAL – Spelers van Real Moengo Tapoe hebben fel geprotesteerd tegen een besluit van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) en zijn zelfs zover gegaan dat ze het SVB-gebouw hebben bestormd. Ze eisen hun kampioensbeker en medailles op.
Op 17 augustus speelde Real Moengo Tapoe tegen TOK. Hoewel Real Moengo Tapoe al kampioen was geworden van de SVB Eerste Divisie Amateurcompetitie en tijdens de wedstrijd met 4-1 voorstond, verloor het uiteindelijk met 6-8. Dit resultaat riep vragen op bij het SVB-bestuur, waardoor de geplande prijsuitreiking werd afgelast. De SVB nam deze beslissing vanwege ernstige vermoedens van matchfixing.
De spelers van Real Moengo Tapoe waren het duidelijk niet eens met dit besluit en bestormden vrijdag het SVB-gebouw. De situatie escaleerde zodanig dat de politie moest worden ingeschakeld om de spelers en de technische staf te kalmeren. De gewapende macht had grote moeite om de groep in bedwang te houden. De spelers eisten een verklaring van het SVB-bestuur, maar die werd niet gegeven.
Mitchell Kisoor, directeur van de SVB, verklaarde dat de zaak in behandeling is bij de ethische commissie, die een besluit zal nemen. “Als er niets aan de hand is, dan is er niets aan de hand”, zei hij. Op een gegeven moment arriveerde ook Ronnie Brunswijk, clubvoorzitter van Inter Moengo Tapoe, ter plaatse. Hij wist de spelers van Real Moengo Tapoe uiteindelijk te overtuigen het SVB-terrein te verlaten. Brunswijk verklaarde: “De clubbesturen moeten in overleg treden met de SVB, maar niet op deze manier. Ik keur dit gedrag af. Met geweld win je geen beker, dat moeten ze beseffen.”
Foto: De spelers en technische staf van Real Moengo Tapoe hebben het SVB-gebouw bestormd. (Foto: Ivan)…[+]

Zaak illegale immigratie Haïtianen voor onderzoek naar procureur-generaal

haiti

Binnengekomen passagiers worden opnieuw gescreend

PARAMARIBO – Er is een strikte houding ingenomen ten aanzien van het Franse rapport over illegale immigratie en mensensmokkel, met speciale aandacht voor de recente toestroom van Haïtiaanse burgers naar Suriname. Naast een screening van alle personen die de afgelopen tijd naar Suriname zijn gekomen, zal het dossier van de Fransen ook bij de procureur-generaal worden gedeponeerd om onderzoek te doen naar eventuele strafbare feiten die op Surinaams grondgebied zijn gepleegd door meerdere samenwerkende personen of organisaties. “Wat ik wil benadrukken is, dat deze regering absoluut niet zal toestaan dat Haïtianen of personen uit welk land dan ook hier illegaal worden binnengebracht, of dat ze slachtoffer worden van mensenhandel”, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis).
Suriname werd onlangs gerangschikt op de hoogste positie van de jaarlijkse rapporten over mensenhandel, een erkenning van de inspanningen van de overheid om dergelijke praktijken te bestrijden. De minister stelt dat het behoud van deze prestatie een prioriteit is en dat er nauwlettend op wordt toegezien dat de wetgeving strikt wordt nageleefd. “Mensensmokkel zullen we absoluut niet tolereren”, benadrukt Ramdin. “We zullen daar heel scherp op letten.”
Ramdin bevestigt dat de regering een volledig dossier heeft samengesteld van alle personen die, sinds de hervatting van de vluchten naar Haïti, naar Suriname zijn gekomen alsook de betrokkenheid van de procureur-generaal voor verder justitieel onderzoek. “We hebben gehoord wat het vermoeden is, of wat de praktijk zou kunnen zijn. Ik kan het niet bevestigen of ontkennen, maar daarom hebben we deze documenten gestuurd naar de procureur-generaal. Die zal bepalen wat justitieel verder gedaan moet worden om deze zaak te onderzoeken”, aldus Ramdin.
Daarnaast is ook contact gezocht met de Haïtiaanse autoriteiten om de situatie te bespreken. Ramdin zegt dat er binnenkort een gesprek plaatsvindt met de Haïtiaanse minister van Buitenlandse Zaken om maatregelen en samenwerking te bespreken om de illegale immigratie naar Suriname de kop in te drukken…[+]

Na paar dagen al ruim 180 beren afgeschoten in Zweden, extra beveiliging jagers

4 (16.00 uur) Na paar dagen al ruim 180 beren afgeschoten in Zweden, extra beveiliging jagers

ZWEDEN – In de openingsdagen van de berenjacht in Zweden zijn al meer dan 180 bruine beren afgeschoten, meldt de Zweedse milieubescherming. De regering verleende dinsdag jachtvergunningen om de populatie terug te dringen. Ondertussen is de beveiliging van de jagers aangescherpt.

Het Zweedse agentschap voor milieubescherming telde donderdag al 181 gedode bruine beren. Dinsdag werden in totaal 486 vergunningen om beren af te schieten verstrekt. Dat komt neer op ongeveer 20 procent van de totale populatie in het Scandinavische land. Zo wil Zweden de groeiende populatie onder controle krijgen.

Ondertussen nemen de protesten toe. Dit jaar gaat de politie voor het eerst mee met de jagers, waarmee ze anticipeert op eventuele protesten. Agenten patrouilleren te voet en met drones in de bossen om de “vreedzame voortgang van de jagers” te waarborgen. Natuurbeschermingsorganisatie Sweden’s Big Five is geschrokken van het grote aantal jachtvergunningen. “Honderd jaar vooruitgang op het gebied van het behoud van de bruine beer wordt met een alarmerende snelheid tenietgedaan.”

Een eeuw geleden waren bruine beren namelijk bijna uitgestorven in Zweden als gevolg van de jacht. Door overheidsmaatregelen nam de populatie weer toe. Inmiddels leven volgens officiële cijfers ongeveer 2.500 bruine beren in het wild. Dat zijn er te veel, vindt Zweden. Vorig jaar werd ook op beren gejaagd vanwege de te grote populatie. Toen werd een recordaantal van 722 bruine beren afgeschoten. (NU)

…[+]

Plane carrying 9 people crashes in forest near Thailand’s capital

3 (15.00 uur) Plane carrying 9 people crashes in forest near Thailand’s capital

BANGKOK – A plane carrying nine people crashed near the Thai capital Bangkok on Thursday, prompting a massive search operation in which workers trudged across mud and dug through the thick cover of mangrove trees late into the night.

Two Thai pilots, along with five Chinese and two Thai passengers on board the Cessna Caravan C208B turboprop plane are believed to have been killed and authorities are investigating the crash. The small aircraft departed from Bangkok’s main international airport at 2:46 p.m. local time, headed to an airport in eastern Trat province, according to the Chachoengsao provincial office of the government’s public relations department.

It lost contact about 10 minutes into the flight, the office said in a statement. Residents of Chachoengsao’s Bang Pakong district described seeing the plane fall from the sky and “explode loudly” upon impact, with debris damaging nearby homes. “I was sitting in front of my house. The plane flew over my house with a loud engine sound. Just seconds after that it crashed just here, with a loud crash,” one resident told officials, in a video shared by the provincial office.

Soneva Kiri, a luxury resort located on the island on Koh Kood, confirmed to CNN in a statement that it employed the two Thai passengers. The resort’s guests usually arrive via private plane at the nearby airport, then take a speedboat to the island. The resort said it was fully cooperating with authorities in the investigation. The cause of the crash remains unclear. Parts of the aircraft were found scattered in the mud, along with nearly 70 body parts, which have been sent to a police hospital for identification, the provincial office said. But the search was delayed by several hours due to logistical difficulties, it said. The crash took place in a mangrove forest, where the ground was wet due to overspill from a nearby river. (CNN)

Harris accepteert nominatie: “Wil bitterheid en cynisme uit verleden doen vergeten”

3 (14.00uur) Harris accepteert nominatie Wil bitterheid en cynisme uit verleden doen vergeten'

VS –  Kamala Harris heeft donderdagavond de nominatie voor het Amerikaanse presidentschap aanvaard. Dit deed ze op de laatste dag van de nationale conventie van de Democratische Partij.

Tijdens haar toespraak op de vierde en laatste avond van de Democratische bijeenkomst in Chicago accepteerde Harris haar nominatie. In haar speech zei ze hard te willen werken om “de bitterheid, het cynisme en de verdeeldheid uit het verleden” te doen vergeten.

Ook stond Harris nog even stil bij haar Republikeinse uitdager Donald Trump. Ze bekritiseerde de oud-president vanwege zijn houding tegenover vrouwenrechten en zei dat hij het land “wil terugbrengen naar het verleden”. Onder luid gejoel van de aanwezigen herhaalde Harris de boodschap die de afgelopen dagen vaker klonk in Chicago: “We gaan niet terug.”

Harris koos er op de slotdag van de conventie voor haar achtergrond als openbaar aanklager in de staat Californië te benadrukken. “Mijn gehele carrière heb ik altijd één cliënt gehad: het volk”, zei ze. Volgens haar behartigt Trump alleen de belangen van “de enige cliënt die hij ooit heeft gehad: zichzelf”. (NU)

…[+]

Lbo-leerlingen worden van het kastje naar de muur gestuurd

PARAMARIBO – Leerlingen van het lager beroepsonderwijs (lbo), die eindexamen hebben gemaakt en zijn geslaagd en ervoor kunnen kiezen naar een mulo- of havoschool te gaan, horen bij inschrijving dat er geen lbo-leerlingen op die scholen geplaatst kunnen worden. Er wordt aan hen gezegd dat alleen muloleerlingen, die geen pakketten hebben gehaald, worden ingeschreven. Verder wordt aan hen gezegd dat ze naar de Metaalstraat moeten, een IMEAO-school, maar wanneer ze daar naartoe gaan, wordt aan hen gezegd dat ook daar geen lbo-leerlingen van de C-richting kunnen worden ingeschreven. Om naar het havo te gaan moet er een toelatingsbrief worden geschreven, maar later blijkt dat ook de havoscholen geen lbo-leerlingen inschrijven. De leerlingen ervaren deze situatie als onprettig en vinden dat ze hierdoor gestrest en gedemotiveerd worden. Vooral voor degenen die geen eigen vervoer hebben en dan met de bus of taxi moeten nemen of lopen in de felle zon is het niet te doen. Vroeger was het onderwijssysteem niet zo, het onderwijs is achteruitgegaan. Hierdoor raken leerlingen gedesoriënteerd, omdat ze niet meer weten wat en waar ze terecht moeten. In deze tijd van modernisering en automatisering zou dit niet mogen gebeuren. Het lijkt alsof er een soort hetze wordt gevoerd tegen kinderen om zich te ontwikkelen, want het wordt ze zo moeilijk gemaakt om hun weg binnen de maatschappij te vinden, dat je je afvraagt waar dit naartoe gaat. Alle mensen die deze soort plannen bedenken, hebben stuk voor stuk genoten van goed onderwijs, waardoor ze vandaag de dag op deze posten zitten. De leerlingen hebben nog een toekomst voor zich, en dan moeten ze dit meemaken. De juiste mensen moeten op de juiste plekken gezet worden en het werk doen zoals het gedaan moet worden en als de expertise er niet is, moet dat ergens vandaan gehaald worden, want het gaat om de kinderen, die de toekomst van het land zijn. Deze leerlingen moeten doorzetten en zich bundelen, want samen staan ze sterk. Het uiteindelijke doel is dat je iets wilt bereiken in dit leven. De ouders moeten hun kinderen poweren en blijven steunen, hoe moeilijk dat ook is…[+]