Nieuws volgens datum: 25 Aug, 2024

Vijf gewonden bij grote brand in studentenflat in Den Haag

vijf

DEN HAAG – Er woedde zondag een grote brand in een flat aan de Van Maanenkade in Den Haag, vlak bij station Hollands Spoor. In het complex wonen veel studenten. Vijf mensen hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Rond 13.30 uur werd er melding gedaan van een brand in de flat. De brandweer trof het vuur in een studentenwoning op de achtste verdieping aan.

 Korte tijd nadat de eerste meldingen van de brand waren binnengekomen, schaalde de brandweer op naar zeer grote brand. Dat betekent dat een groot aantal voertuigen en brandweerlieden wordt ingezet, vaak ondersteund door regionale eenheden. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omdat de rook zich verspreidde, moest de flat ontruimd worden. De Veiligheidsregio Haaglanden meldt dat de brand onder controle is. De brandweer is bezig het flatgebouw rookvrij te krijgen.

 In eerste instantie werden er twee mensen naar het ziekenhuis gebracht en werden drie mensen nagekeken. De laatste drie zijn uiteindelijk ook naar het ziekenhuis vervoerd. Daar worden ze gecontroleerd, omdat ze rook hebben ingeademd. Het gebied rondom het Rijswijkseplein werd ruim afgezet, zodat de hulpdiensten de ruimte hadden. De woordvoerder van de veiligheidsregio zei tegen persbureau ANP dat de trams daar nog wel rijden, maar dat overig verkeer werd omgeleid.

 Na de brand zijn twintig woningen tijdelijk onbewoonbaar, meldt de veiligheidsregio. Het gaat om alle woningen op de verdieping waar de brand uitbrak. De bewoners van de andere verdiepingen mogen om de beurt terugkeren naar hun woning. (NU.nl)…[+]

Oud-bekende politie aangehouden

2 Oud bekende van

WANICA – De politie van De Nieuwe Grond heeft donderdag Latour C. aangehouden voor diefstal. Hij is een oud-bekende van de politie.

De verdachte had zeven flessen smeerolie, twee flessen transmissievloeistof, een doos tandpasta, zes zijspiegels en een pond spijkers in zijn bezit, waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. Ten aanzien van de zijspiegels heeft hij verklaard dat hij deze in een bosschage heeft gevonden bij de Palmentuin. Deze goederen werden ten behoeve van de strafvordering in beslag genomen en de verdachte werd aangehouden. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is Latour in verzekering gesteld. Indien er benadeelden zijn, mogen zij met een bewijs het politiebureau De Nieuwe Grond aandoen voor afdoening…[+]

Tjon en Fa bereidt zich voor op Wereldkampioenschappen

Jair-Tjon-En-Fa-IMG_3711

WIELRENNEN – Jaïr Tjon En Fa zal van 16 tot en met 20 oktober deelnemen aan de Wereldkampioenschap die gehouden zal worden in Denemarken. En kort daarna van 23 november tot en met 7 december meedoen met de Champions league. Tjon en Fa vertelt dat hij vanaf volgende week hard zal trainen naar deze twee evenementen toe. “ Ik ga natuurlijk voor het beste en hoop dat ik over 4 jaren weer kan deelnemen aan de Olympische Spelen in Los Angeles, Verenigde Staten van Amerika”.

In Cornerhouse te Waterkant werd gisteren een ‘Meet and Greet Brunch’ georganiseerd door stichting Sprint 2 Greatness waarbij aanwezigen de gelegenheid kregen om Tjon en Fa te ontmoeten.

Eddy Fränkel ondervoorzitter van de stichting The Sprint 2 Greatness zegt dat de verwachtingen hoog waren van Tjon en Fa.  Volgens de ondervoorzitter liggen de opties voor de wielrenner nog open. De verwachtingen waren hoog gespannen vooral als we kijken naar de presentatie van Jaïr in Tokio waar bij hij de vierde plek op kerin in de wacht had gesleept, was het te verwachten dat iedereen verwacht had dat hij na Anthony Nesty weer een medaille zou behalen voor Suriname. Volgens de EU rangschikking is Tjon en Fa binnen de top 10 dit omdat hij op nummer 21 stond van de 30 wielrenners. De ondervoorzitter legde uit dat de beste spelers als laatst worden geplaats dus bijvoorbeeld de beste speler was dan in de start op nummer 30. Hij is een top talent en we kijken uit naar Los Angeles 2028 maar het besluit is nog niet genomen.

De overheid is op het laatste moment ingekomen en heeft een bedrag van USD 75000 geschonken aan de organisatie. Ook hebben andere sponsoren een wezenlijke bijdrage geleverd en hebben zij samen USD 45000 gedoneerd. Een sponsor heeft toegezegd dat hij de wielrenner zal blijven sponsoren. De organisatie vertelt dat met de bijdrage van de overheid het een eerste aanzet is. Er zijn echter nog geen gesprekken geweest met de overheid om te kijken hoe deze te continueren. Tjon en Fa hoopt dat hij de jeugd heeft kunnen inspireren om hun dromen te achtervolgen en ervoor te gaan…[+]

 

 

 

Syrian man confesses to stabbing 3 people to death at German festival

Syrian man confesses to stabbing to death

SOLINGEN  –  A Syrian man has turned himself in and confessed to stabbing three people to death and wounding eight others at a festival in the western German city of Solingen last Friday, police said. The investigation is looking into whether the 26-year-old suspect had any connection to a “terrorist organization,” a spokesperson at Germany’s top prosecutor’s office told CNN. The suspect will appear before a judge in Karlsruhe on Sunday.

It comes after ISIS claimed responsibility for the attack through its Amaq news service. However, it offered no evidence to back up its claim. The suspect was detained at a refugee shelter following a major manhunt which saw authorities establish “extensive search measures” throughout the German state of North Rhine Westphalia and deploy special forces. Police had earlier arrested a 15-year-old boy in connection with the incident, but said he was not the alleged attacker.

North Rhine-Westphalia’s interior minister Herbert Reul told German public broadcaster ARD: “We have just recently arrested the real suspect. And now he’s being questioned and everything else is being clarified and then we can also say: Are we right? Do we have enough evidence? I can only tell you that it’s now more than just an assumption.”

During the manhunt, Solingen residents had been warned to exercise caution and be on alert while the perpetrator remained on the run. For hours after the attack, authorities had struggled to identify the attacker. Those killed have been revealed as two men aged 67 and 56, and a woman aged 56. Eight others were injured, including four with life-threatening injuries.

A police spokesman, Thorsten Fleiß, said the attacker specifically targeted the necks of his victims. “After evaluating the initial images, we assume that it was a very targeted attack on the neck,” he said during a press conference. Several people were stabbed, apparently at random, in the attack at a central square in the city of Solingen last Friday evening, about 25 kilometers (15 miles) east of Düsseldorf, police said. (CNN)…[+]

100 liter brandstof per dag niet voldoende politie Nickerie

1 100 liter brandstof

NICKERIE – De politie van Nickerie krijgt het steeds moeilijker. Met 100 liter brandstof per dag kan zij het niet bolwerken. De dienst verbruikt per dag ongeveer 35 liter voor de aflossing van personeel te Burnside. Om ook Wageningen aan te doen is het niet mogelijk met 100 liter brandstof: 50 liter diesel en 50 liter gasoline. Dit is niet haalbaar om de dienst optimaal te doen. De marine kan ook niet uitvaren, want er is niet voldoende  brandstof beschikbaar. De patrouilles worden daardoor niet optimaal uitgevoerd. Om de veiligheid te garanderen moet de politie elk moment kunnen uitrukken, wanneer zij een melding krijgt. Burgers kunnen zich niet voorstellen dat er geen brandstof is voor de politie, die verantwoordelijk is voor haar veiligheid. Zij voelen  zich niet veilig…[+]

 

Transvaal feliciteert Robinhood

Transvaal

VOETBAL – De directie, staf, personeel en het team van Transvaal feliciteert Robinhood met hun kampioenschap. Robinhood is zaterdag na de finale wedstrijd van de Suriname Major League (SML) tegen Transvaal te hebben gespeeld in het Franklin Essedstadion, de eerste kampioen geworden van dit toernooi. “Wij feliciteren Robinhood met hun kampioenschap. Jullie hebben laten zien wat doorzettingsvermogen kan bereiken, en we zijn onder de indruk van jullie prestaties”, schrijft Transvaal eigenaar Warsha Sardjoe in haar felicitatie naar Robinhood.

Sardjoe zegt verder ook dat het team van Transvaal ook enorm trots is op hun eigen jongens van Transvaal en dat zij tot het einde hebben doorgezet en semi-kampioen zijn geworden. “Jullie hebben met passie en vastberadenheid gespeeld, en elke wedstrijd was een getuigenis van de toewijding en vechtlust in elk lid van het team. Het was een genot om te zien hoe het Surinaamse voetbal is gegroeid en bloeit met de Surinaamse Major League (SML)”, zegt zij.

De directie van Transvaal wil SML en Rolf Verwey verder ook feliciteren en bedanken voor het organiseren van een prachtig toernooi. Hun inzet en liefde voor het spel hebben gezorgd voor een onvergetelijke ervaring voor spelers en fans. “Wij kijken al uit naar de volgende competitie en naar nog meer mooie momenten in het Surinaamse voetbal!”.

Fototekst: Het team van Transvaal vormde een eenheid op het veld zaterdag na afloop van de finale wedstrijd van SML. De spelers van de club werden bemoedigend toegesproken door de directie en staf van Transvaal…[+]

Verdachte van aanslag bij Franse synagoge handelde alleen

Verdachte van aanslag bij Franse synagoge

NIMES – De Franse autoriteiten gaan ervan uit dat de verdachte van de aanslag gisteren op een Franse synagoge alleen handelde, meldt de Franse nieuwssite BFM-TV. Gisteravond werd de verdachte aangehouden in Nîmes in het zuiden van het land. Ook twee mensen uit zijn omgeving werden aangehouden.

Afgelopen zaterdagochtend werd brand gesticht bij een synagoge in de Zuid-Franse badplaats La Grande-Motte, niet ver van Montpellier. Twee auto’s bij het joodse gebedshuis werden in brand gestoken en bij twee toegangsdeuren werd brand gesticht. Even later volgde een explosie. Bij een van de auto’s is een gasfles gevonden. De verdachte heeft bekend dat hij zijn eigen auto in brand heeft gestoken, waarna hij op de vlucht sloeg.

De man kon worden aangehouden op basis van beelden van een bewakingscamera bij de Beth Yaacov-synagoge. Daarop is een man te zien met een Palestijnse vlag om zijn middel, een keffiyeh (Palestijnse sjaal) om zijn hoofd en twee plastic flessen met mogelijk een brandbare vloeistof in zijn handen. Ook lijkt hij een wapen in de band van zijn broek te dragen. Volgens bronnen van het Franse persbureau AFP mogelijk een 9 mm-pistool. Zijn gezicht is herkenbaar in beeld. Op andere bewakingsbeelden is te zien dat een persoon auto’s in brand steekt.

De verdachte raakte gewond bij de aanhouding in Nîmes door een anti-terreureenheid. De man opende het vuur op de politie, die de man daarop neerschoot. Hij is naar het ziekenhuis gebracht en is buiten levensgevaar. Volgens Franse media is de man een 33-jarige Algerijn, die halverwege de jaren 2010 naar Frankrijk is gekomen. Hij woonde in La Grande-Motte, maar ook in Nîmes.

Bij de zoektocht naar de man werden meer dan 200 agenten ingezet. Justitie heeft een terrorismeonderzoek ingesteld. Een agent die kort na het ontstaan van de brand bij de synagoge arriveerde, raakte lichtgewond door de explosie. In het gebouw zelf, waar vijf mensen aanwezig waren, onder wie de rabbijn, vielen geen gewonden. President Macron sprak in een reactie van een terreurdaad. De strijd tegen antisemitisme is een voortdurende strijd, van de hele bevolking, zei hij op X. (NOS)…[+]

Rigters schrijft geschiedenis

robonhood

 

VOETBAL – Aanvoerder Jamilhio Rigters van Robinhood kan zijn gevoelens over het kampioenschap nauwelijks onder woorden brengen. Zaterdag veroverde Robinhood zijn eerste titel in de Suriname Major League (SML) door Transvaal in de finale met 2-0 te verslaan.

“Ik heb er geen woorden voor”, zei de snelle aanvaller van Robinhood. De nummer tien van het team benadrukte dat de spelers hun uiterste best hebben gedaan in de competitie. “We hadden onze ups en downs in de reguliere competitie, maar we hebben ons herpakt in de play-offs.” Rigters schreef ook geschiedenis door als eerste speler ooit de SML-beker omhoog te houden.

Transvaal begon de wedstrijd sterk en bezorgde Robinhood vanaf de beginfase de nodige problemen. De ploeg van trainer Roberto Gödeken kon weinig doen, maar kreeg in de 30e minuut een onverwacht cadeau van Transvaal-doelman Jeraino Dap. Dap verwerkte een lange bal niet goed, en Rigters was er als de kippen bij om het eerste doelpunt van de finale binnen te schieten: 1-0.

Na de openingstreffer gooide Transvaal alles in de aanval, maar net voor rust kreeg het team een flinke tegenslag te verwerken. Dap beging een overtreding op de doorgebroken Shaquille Cairo, en de scheidsrechter had geen andere keuze dan Dap met rood van het veld te sturen. Trainer Raymond Mannen haalde Dejean Kamsi van het veld en bracht de tweede doelman, Rufano Adipi, in.

In de tweede helft bracht Mannen Lalanie Tooy in om de gelijkmaker te forceren. Hoewel de lange aanvaller kansen kreeg, slaagde hij er niet in om Robinhood-doelman Jonathan Fonkel te passeren. Naarmate de wedstrijd vorderde, begon Transvaal gehaast te spelen, wat Robinhood in de kaart speelde. Ravello Zijler maakte het tweede doelpunt, waarmee Robinhood zijn derde opeenvolgende kampioenschap en de 29e landstitel veiligstelde…[+]

 

Pilgrims among dozens killed in two separate bus accidents in Pakistan

Pilgrims among dozens killed in two separate bus accidents

BALOCHISTAN – At least 34 people have been killed in two separate bus accidents in northeast and southwest Pakistan, according to local authorities. Twelve people died on the Makran Coastal Highway in the southwest province of Balochistan, the Ministry of Interior said on Sunday, while a rescue official said 22 people were killed when a bus plunged into a deep ravine near Pakistan-administered Kashmir.

The first accident occurred overnight, when a bus carrying Shia pilgrims returning from Iran for a religious commemoration veered off the road. Thirteen people were also injured and were reported to be in critical condition, the provincial government said. Four people remained trapped inside the coach, and a crane was ordered to evacuate them, local police authorities said, according to Pakistani news outlet Dawn.

The second accident took place in the Kahuta district in Pakistan’s eastern Punjab province. Rescue coordinator Rawalpindi Muhammad Usman told the Reuters news agency that that bus was carrying 25 passengers, including six women and a child. Among these passengers, 22 had died and one was critically injured. All of the bodies from the crash have been recovered from the ravine, he said.

The Interior Ministry, however, said 29 had died in that crash. “The accident was caused due to the coaster’s failed brakes,” rescue official Usman Gujjar told Dawn. Interior Minister Mohsin Naqvi expressed his “heartfelt condolences and sympathy to the families of the deceased in both accidents”. Pakistan’s President Asif Ali Zardari and Prime Minister Shehbaz Sharif also issued separate statements expressing their sorrow.

Earlier this week, a bus carrying Pakistani pilgrims flipped over in central Iran, killing 28 passengers and injuring another 23 people. The passengers were Pakistani pilgrims heading to Iraq for the Arbaeen commemoration, one of the biggest events of the year for Shia Muslims globally. Thousands of Shia Muslims travel to Iraq’s holy city of Karbala to commemorate the occasion, marking the end of the annual 40-day mourning period after the death of the Prophet Muhammad’s grandson, Hussein, a central figure in the sect of Islam. Each year, 9,000 incidents are reported on average, leading to more than 5,000 deaths. (Al Jazeera)…[+]

Terrorismeaanklager neemt onderzoek naar aanval Solingen over

Terrorismeaanklager neemt onderzoek

SOLINGEN – De mesaanval die in de Duitse plaats Solingen aan drie mensen het leven kostte, wordt onderzocht als een terreurdaad. De man die zichzelf afgelopen zaterdagavond heeft aangegeven, heeft gezegd verantwoordelijk te zijn voor de dodelijke aanslag in Solingen. Dat laten de Duitse politie en het Openbaar Ministerie weten in een gezamenlijk persbericht.

De politie heeft het onderzoek overgedragen aan de federale aanklager die gespecialiseerd is in terrorisme. De politie bevestigt dat het gaat om een 26-jarige man wiens “betrokkenheid bij het misdrijf momenteel intensief wordt onderzocht.”

De verdachte meldde zich bij een politiepatrouille na de politie-inval in een vluchtelingencentrum in Solingen. “Ik ben degene die u zoekt…”, zou de man hebben gezegd tegen de politie schrijft Der Spiegel. Hij zou zich daarvoor hebben verscholen in een tuin met bebloede kleding.

“Een daar aangetroffen persoon die contact zou hebben gehad met de aanvankelijk onbekende dader, is meegenomen naar een politiebureau. Volgens de huidige stand van het onderzoek gaat het om een getuige”, zo staat in de politieverklaring.

Volgens diverse Duitse media is de 26-jarige verdachte een Syrische vluchteling, Issa al H., die eind 2022 naar Duitsland kwam en asiel aanvroeg. Hij zou bij de veiligheidsdiensten niet te boek staan als een islamistische terrorist, melden bronnen aan Der Spiegel.

Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zei eerder tegen omroep ARD dat een “echte verdachte” is gearresteerd. Afgelopen zaterdagmorgen werd al een 15-jarige jongen aangehouden die op de hoogte zou zijn geweest van de dodelijke aanslag. Zaterdagavond werd in een vluchtelingencentrum in Solingen een tweede persoon gearresteerd. Zijn rol bij de mesaanval wordt nog onderzocht.

Eerder werd de aanslag al geclaimd door terreurorganisatie Islamitische Staat. In een bericht op Telegram schrijft IS dat een van de leden van de terreurgroep de aanslag heeft uitgevoerd “om moslims in Palestina en overal elders te wreken.” De groep leverde geen bewijs ter ondersteuning.

De politie zei rekening te houden met een terroristisch motief. De krant Welt am Sonntag meldde dat de aanslagpleger “Allahu akbar” (God is groot) zou hebben geroepen, een leus die vaker door islamitische terroristen wordt gebruikt.

Bij de aanslag kwamen drie mensen om het leven en raakten acht mensen gewond. (De  Telegraaf)…[+]

Glansrol voor Noni Madueke bij Chelsea met hattrick

18.00 Glansrol voor Noni Madueke bij Chelsea

VOETBAL – Noni Madueke heeft Chelsea aan de eerste zege dit seizoen in de Premier League geholpen. De oud-aanvaller van PSV maakte in de uitwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers na rust een hattrick: 2-6.

Halverwege was de stand in Wolverhampton nog in evenwicht: 2-2. Madueke zette Chelsea in de 49ste minuut, met een van richting veranderd schot, opnieuw op voorsprong. De Engelsman had in de 58ste minuut en 63ste minuut wederom succes. Die doelpunten leken op elkaar. Madueke werd aangespeeld aan de rechterkant van het strafschopgebied, nam de bal met links aan en schoot vervolgens met rechts over de grond raak (2-5).

De eerder deze week van Atlético Madrid overgenomen João Félix scoorde als invaller ook nog voor Chelsea, dat sinds dit seizoen onder leiding staat van de Italiaan Enzo Maresca.

Bournemouth speelde in eigen stadion gelijk tegen Newcastle United: 1-1. Justin Kluivert was basisspeler bij Bournemouth. Dean Huijsen bleef op de reservebank zitten…[+]

One dead, several wounded after drive-by shooting at D’Urban Street

One dead

GUYANA – One man was confirmed dead and several others hospitalized with gunshot injuries following a drive-by shooting at D’Urban Street, Georgetown, police said last Saturday. The shooting took place around 05:45hrs that morning and resulted in the death of Anthony Havercome, a 40-year-old vendor from South Ruimveldt, Georgetown, who was reportedly riddled with bullets.

Hospitalized with gunshot wounds are, Travis Ceres, a 25-year-old vendor from East La Penitence, Teon Allen, 38 of Sophia, Stanley Matthews, a 31-year-old labourer of Sophia, Destra Authur, 33, another vendor and a resident of East La Penitence, Lenox Wayne, 39, a security guard of Turkeyen.

Ceres sustained a gunshot wound to his lower abdomen, Allen, an individual who is no stranger to the law, one to his shoulder. Matthews received two, one to the left hand and another in the left thigh. Authur was shot in the left leg while Wayne was shot to his right thigh and hand.

Detectives learnt that the victims might have been attending an “All Black Party” at V’s Flavour Delight, located at 23 D’Urban Street, Lodge. At around 05:00hrs last Saturday, however, police closed off the party but some persons continued to drink in front of the location.

The host of the event, Keon Aaron said that he was checking off his bar when he heard several gunshots. While finding out what where it came from, he reportedly saw a black car speeding in western direction from the location. He then saw several bloodied individuals being placed in vehicles and rushed away to the city hospital.

Ranks subsequently made checks at the Georgetown Public Hospital Corporation where they learnt that several persons were shot and one of them killed during a shooting at the location. Kaieteur News later learnt that there was one more victim of the shooting, a miner, Lloyd Roberts, of Golden Grove, East Bank Demerara (EBD).

He sustained gunshot wounds to his right chest and left hip; some believe that Roberts might have been the real target of the drive-by. Roberts is presently receiving treatment at a private hospital. Further investigations by police led them to locating the car believed to be the one used in the shooting. Investigations are ongoing. (Kaieteur News)…[+]

Gezondheidswerkers voorlopig terug naar werk

Gezondheidswerkers

PARAMARIBO – De gezondheidswerkers van de verschillende ziekenhuizen zijn voorlopig terug naar het werk. Zij wachten nu op het onderhandelingsorgaan (OO) dat samen met de vakbonden woensdag voor 18.00 uur een besluit moet nemen over de overbruggingstoelage. Intussen zijn de personeelsleden van de verschillende ziekenhuizen normaal aan het werk.

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft afgelopen week, nadat de gezondheidswerkers uit ontevredenheid naar zijn kantoor waren getogen, de gesprekken tussen de ziekenhuisbonden en het Ministerie van Volksgezondheid weer op gang kunnen brengen.

De vicepresident heeft samen met een cluster van ministers bemiddeld. Hij benadrukte dat er verwarring is over de overbruggingstoelage en de koopkrachtversterking. Volgens de regeringsfunctionaris kan het niet zo zijn dat de toelagen qua naam en bedrag van elkaar verschillen en dan nog onder dezelfde noemer worden geplaatst.

In juli hebben zorgmedewerkers de overbruggingstoelage niet ontvangen, omdat toen de vakantietoelage is uitbetaald. De medewerkers zijn het hier niet mee eens. Het zorgpersoneel meent dat de overbruggingstoelage niet gelijk is aan de koopkrachtversterking, die ambtenaren ontvangen…[+]