Nieuws volgens datum: 26 Aug, 2024

Verkeersdode aan de Krakaweg

1 100 liter brandstof

PARAMARIBO – Op zondag omstreeks 20.50 uur, kreeg de politie van Zanderij de melding van een verkeersongeval aan de Krakaweg ter hoogte van de Brandweerkazerne. Er werd vermeld dat het voertuig over de kop was geslagen en dat er vier slachtoffers waren, waaronder een voetganger en een dode, de 31-jarige Johan Sno die het voertuig bestuurde. De dood werd door een arts vastgesteld. Uit het voorlopig onderzoek blijkt  dat het latere slachtoffer eerst een voetganger schepte en daarna over de kop ging met zijn voertuig. Zowel de voetganger als de medepassagiers werden per ambulance van Surcad afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp voor medische behandeling. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is het lijk aan de nabestaanden afgestaan…[+]

Meer dan 50 doden in Pakistan bij aanslagen door separatisten

5 (22.00 uur) Meer dan 50 doden in Pakistan bij aanslagen

BELOETSJISTAN  –  Separatistische militanten uit de Pakistaanse provincie Beloetsjistan hebben aanvallen uitgevoerd op politiebureaus, spoorlijnen en voertuigen. Daarbij zijn zeker vijftig mensen gedood, melden de Pakistaanse autoriteiten.

De verboden groepering Baluch Liberation Army (BLA) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist. Het is de dodelijkste geweldsgolf door een etnische groepering in jaren.

Een van de aanvallen, op een snelweg, kostte aan zeker 23 mensen het leven. Volgens de Pakistaanse politie blokkeerden gewapende mannen de weg en haalden ze passagiers uit hun voertuigen. Daarna controleerden ze hun identiteitsbewijzen en openden ze het vuur.

De militanten vielen ook een spoorlijn tussen Pakistan en Iran aan met explosieven, evenals een spoorbrug die de stad Quetta met de rest van het land verbindt. De politie zegt zes lichamen te hebben gevonden in de buurt van die spoorbrug.

Ook zeggen de Pakistaanse autoriteiten dat er minstens tien mensen zijn gedood bij aanvallen op verschillende politiebureaus en veiligheidsposten.

Het BLA zegt in een verklaring dat het nog meer aanvallen heeft uitgevoerd, onder meer op een grote militaire basis. De Pakistaanse autoriteiten hebben dat niet bevestigd.

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken stelt dat het leger inmiddels twaalf militanten van het BLA heeft gedood in reactie op de aanvallen. De Pakistaanse premier Sharif zei eerder vandaag al dat het leger wraak zou nemen voor de aanvallen.

Volgens een Pakistaanse politiechef waren de meeste slachtoffers van de aanval op de snelweg afkomstig uit de provincie Punjab. In het verleden hebben separatisten uit de provincie Beloetsjistan vaker aanvallen op mensen uit Punjab uitgevoerd.

Het BLA beweert dat het daarbij enkel militairen in burgerkleding heeft gedood. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat alle doden onschuldige burgers waren.

Afgelopen april vond een soortgelijke aanval plaats. Gewapende mannen hielden toen een bus aan, controleerden de identiteitsbewijzen van de passagiers en schoten negen mensen uit Punjab dood.

In Beloetsjistan is al jaren sprake van een sluimerende opstand. De grootste provincie van Pakistan beschikt over natuurlijke rijkdommen als olie kolen, gas, koper en goud, maar is ook de armste provincie. Volgens de Beloetsjen, een volk uit de regio, worden die rijkdommen ingepikt door de centrale regering.

De provincie Beloetsjistan is ook de thuishaven van islamitische extremisten, die vaak aanvallen uitvoeren op leden van de sjiitische minderheid. (NOS)

Fototekst: Bewoners van Beloetsjistan bereiden de begrafenis voor van slachtoffers van de aanvallen. (AFP) …[+]

Topaankoop nog altijd niet ingeschreven bij Barcelona

22.00 Topaankoop nog altijd niet ingeschreven bij Barcelona

VOETBAL – Dani Olmo kan nog altijd niet in actie komen voor FC Barcelona. De club had problemen met het inschrijven van de nieuwe aankoop, maar ook na het vertrek van drie spelers kan Olmo nog altijd niet spelen voor de Catalanen, zo meldt het Spaanse Relevo. Trainer Hansi Flick heeft echter goede hoop dat het nog goed zal komen.

Barcelona zwaaide Mikayil Faye, Clément Lenglet en Vitor Roque uit, maar kan Olmo nog steeds niet inschrijven. Dinsdag komt de club in actie tegen Rayo Vallecano, maar trainer Flick weet niet of de Spanjaard in actie kan komen. “Ik vertrouw op de club en heb goede hoop dat we Olmo kunnen gebruiken. Gelukkig heeft hij begrip voor de situatie waar de club in verkeert”, stelt de oefenmeester.

Ook in de duels met Valencia en Athletic Bilbao was Olmo niet van de partij. De aanhoudende financiële problemen van Barcelona liggen ten grondslag aan de kwestie. De Catalaanse grootmacht geeft te veel geld uit aan salarissen en zal eerst spelers moeten verkopen of verhuren, voordat er een beroep gedaan kan worden op Olmo, die deze zomer het EK won met Spanje en de overstap maakte van RB Leipzig. (VP)

…[+]

Zoon slaat moeder

13 (22.00 uur) Zoon slaat moeder

PARAMARIBO – Een zoon heeft deze week in Albina zijn moeder geslagen. De aanleiding voor het geweld was een ruzie tussen de moeder en haar zoon, die aan drugsverslaving lijdt.

De moeder heeft letsel opgelopen door de mishandeling. De politie wist de verdachte aan te houden en heeft hem, na afstemming met het Openbaar Ministerie, in verzekering gesteld. De man is vaker aangehouden vanwege ruzies met zijn huisgenoten, en vooral met zijn moeder. Het slachtoffer moest medische behandeling ondergaan als gevolg van de mishandeling.

Na de aangifte van mishandeling bij de politie van Albina, werd een onderzoek ingesteld naar de plaats delict. De zoon werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. WJ …[+]

Diseases spread in Gaza as sewage contaminates camps and coast

4 Diseases spread in Gaza as sewage contaminates

GAZA – The waters on parts Gaza’s Mediterranean coastline have started turning brown as health experts warn of the spread of open sewage and diseases across the territory. Satellite images, analysed by BBC Arabic, show what appears to be a large discharge of sewage spill off the coast of Deir al-Balah. A local official told BBC Arabic displaced people in nearby camps are sending their sewage straight to sea.

 

“It is because of the increase in the number of displaced people and many are connecting their own pipes to the rainwater drainage system,” said Abu Yazan Ismael Sarsour, head of the Deir al-Balah emergency committee. Wim Zwijnenburg, an environmental expert from the Pax for Peace organisation, confirmed that wastewater appeared to be heading into the sea from nearby crowded camps, after examining the satellite pictures.

The sewage discharge in the images, captured on 2 August, covered an area of over 2 sq km (0.8 sq miles). Satellite images show the discharge first started appearing in June and that it grew steadily over the next two months. It is not clear if the coastal pollution is still growing as more recent satellite image are not available. Intensive Israeli bombardment has led to the collapse of Gaza’s waste water management infrastructure, a UN environmental report concluded in June.

The Israeli defence ministry body overseeing policy for the Palestinian territories, Cogat, told BBC Arabic a dedicated humanitarian taskforce had taken action to improve the sewage system in Gaza. In recent months, Cogat co-ordinated the restoration of water wells and desalination facilities, as well as the extension of water pipes in Gaza, according to its statement.

The BBC is not able to independently verify specific improvements to Gaza’s sewage infrastructure. Israel, alongside Egypt, does not allow independent journalists into Gaza except on controlled and brief visits with the Israeli military. Health experts, though, are sounding the alarm about the spread of waterborne diseases, after a 10-month-old baby was partially paralysed after contracting polio – the first registered case in Gaza for 25 years. UN and World Health Organization (WHO) officials also called for a two one-week ceasefires so they can vaccinate 600,000 children in Gaza. (BBC)

 

Photo: A boy at the Sheikh Radwan lagoon. (Getty Images) …[+]

KNVB maakt scheidsrechter voor Klassieker Feyenoord en Ajax bekend

21.00 KNVB maakt scheidsrechter voor Klassieker

VOETBAL – Danny Makkelie heeft zondag de leiding over de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. De KNVB wijst de wedstrijd aan de 41-jarige arbiter toe.

Makkelie wordt zondag bijgestaan door Hessel Steegstra en Jan de Vries. De vierde official is Sander van der Eijk, terwijl Rob Dieperink (VAR) en Freek Vandeursen (assistent-VAR) de vijfde en zesde man zijn. Het is niet de eerste keer dat de voetbalbond Makkelie op de Klassieker zet. De leidsman krijgt voor de achtste keer het vertrouwen van de KNVB.

Het is nog wel de vraag of de Klassieker afgewerkt kan worden. Door een aangekondigde staking van de politiebonden, die vechten voor een beter vroegpensioen, staat de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax op losse schroeven. De bal ligt bij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, die zich moet buigen over de kwestie.

Als de Klassieker doorgaat, wordt het duel zondag om 14.30 uur in De Kuip afgewerkt. Feyenoord heeft na drie speelrondes vijf punten verzameld, Ajax staat na twee wedstrijden op drie punten. (VP) …[+]

Dertig exploitanten van recreatieoorden ontvangen toestemming en goedkeuring

12 (20.00 uur) Dertig exploitanten van recreatieoorden ontvangen toestemming en goedkeuring

PARA – Onlangs hebben 30 exploitanten van recreatieoorden hun toestemming en goedkeuring ontvangen. Dit meldt het commissariaat van Para.

 

Deze oorden zijn door het traject van controle op naleving van de geldende voorwaarden gegaan, en er is voldoende bewezen dat zij de veiligheid van hun bezoekers kunnen waarborgen. Goedgekeurde recreatieoorden beschikken onder andere over getrainde en geüniformeerde lifeguards, bemande EHBO-posten, dieptemeters die de diepte van het zwemwater aangeven, en hygiënisch verantwoorde voorzieningen.

De oorden die hun deuren mogen openhouden voor het publiek zijn: Parabello, Klein Coronie Rivier Beach, Caribo Beach Resort, Da Kaboera, OWOS, Blaka Watra, Hiwa Forest, Overbridge River Resort, Eco-Zenz Resort, Kimberly VIP Resort, A&A Jungle Camp, Alkebuland Evenementen Resort, Capella Nature & Eco Resort, Para Watra, Swit Kriki, Tapsey, Milly’s Resort, Stichting Jan Starke Opleiding en Ontmoeting Centrum, Bigi Kroetoe, Pandan Camping, Jungle Camp Carolina, Kakanku, Carolina Kreek, Relax Park, Isri Kokro, Severino Waterpark, Cabenda Camping, Colakreek, Marinalex Eco Resort en Drie Kokro. …[+]

Toename Aziatische tijgermuggen in België

4 (20.00 uur) Toename van Aziatische tijgermuggen in België

BRUSSEL – In België is het aantal locaties waar Aziatische tijgermuggen overwinteren toegenomen van drie tot vijf, meldt het Belgische onderzoekscentrum Sciensano. Tijgermuggen kunnen gevaarlijke tropische ziekten overbrengen als knokkelkoorts of zika.

De tijgermug komt ook in Nederland voor. Maar anders dan in België heeft het dier zich daar nog niet echt kunnen vestigen, aldus de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. De aangetroffen dieren in Nederland zijn geïsoleerde exemplaren die bijvoorbeeld zijn meegekomen met reizigers of goederen.

In België daarentegen kon de mug afgelopen winter in drie nieuwe Vlaamse gemeenten overwinteren, aldus een persbericht van Sciensano. Sinds het begin van dit jaar is de tijgermug bovendien dertien keer officieel waargenomen op negen verschillende locaties in België, aldus het Belgische onderzoeksinstituut. De vermoedelijke, maar niet controleerbare meldingen van de mug zijn ook fors toegenomen en bedragen dit jaar al achthonderd meldingen, honderd meer dan vorig jaar.

Zowel het Belgische Sciensano als de Nederlandse tegenhanger NVWA waarschuwen dat mensen bijvoorbeeld geen schoteltjes of gieters met bodempjes water, waarin muggen zich graag voortplanten, buiten moeten laten staan. Ook laagjes water in dakgoten zijn favoriet. De instellingen vragen bovendien aangetroffen dieren te melden, bijvoorbeeld door die dood te slaan en vervolgens een foto op te sturen. Dat kan helpen bij de bestrijding. (De Telegraaf) …[+]

Kamala Harris sets fundraising record with $540million after DNC

3 (19.00 uur) Kamala Harris sets fundraising record with

WASHINGTON – Vice President Kamala Harris has raised $540million in little more than a month since she began her race for United States president, with a surge of donations during the Democratic National Convention last week, her campaign said.

 

A memo released by Harris’s campaign manager, Jen O’Malley Dillon, said the $540m raised included $82m that came in during convention week and was a sign of Democratic enthusiasm for her candidacy. “Just before Vice President Harris’ acceptance speech Thursday night, we officially crossed the $500 million mark,” O’Malley Dillon wrote in a memo released by the campaign on Sunday. “Immediately after her speech, we saw our best fundraising hour since launch day.”

“This is the most ever for any presidential campaign in this time span,” she added.

O’Malley Dillon said that nearly a third of contributions during convention week came from first-time contributors. About one-fifth of those first-time contributors were young voters and two-thirds were women, groups the campaign sees as critical constituencies that Harris needs to turn out to win in November. The Harris campaign says it has also seen a surge in volunteer support for the vice president. During convention week, supporters signed up for nearly 200,000 volunteer shifts to help the campaign.

Harris became candidate for president on July 21 when President Joe Biden stepped aside under pressure from fellow Democrats concerned about his age after he stumbled during a June 27 debate against Republican rival Donald Trump. The Harris candidacy has generated momentum that has put Trump on the defensive and left him struggling to maintain media attention.

Trump has also proven a formidable fundraiser, but at the moment appears to be outpaced by Harris’s month-old campaign. Trump’s campaign and its related affiliates announced earlier this month that they had raised $138.7million in July – less than what Harris took in during her White House bid’s opening week. Trump’s campaign reported $327million in cash on hand at the start of August.

Harris and her vice presidential running mate, Tim Walz, take their campaign for the White House on a bus tour through Georgia this week, looking to build support in a state looming large in the November 5 election. (Al Jazeera) …[+]

 

James Rodríguez maakt transfer compleet en keert terug naar Madrid

James-Rodriguez-Sao-Paulo-Cobresal-1920x1278.webp (796×530)

VOETBAL – Rayo Vallecano heeft het aantrekken van James Rodríguez officieel gemaakt. Via de eigen kanalen bevestigt de club de komst van de voormalig speler van Real Madrid, die terugkeert in de Spaanse hoofdstad.

 

Rodríguez beschikte over een transfervrije status, nadat hij zijn contract bij São Paulo liet ontbinden. Bij Rayo Vallecano maakt de spelmaker een terugkeer naar Madrid, waar hij eerder speelde voor Real Madrid. Marca meldde eerder al dat de Colombiaan graag weer in La Liga zou spelen, het liefst in Madrid. Hij bewaart goede herinneringen aan zijn eerdere tijd.

Op de meest recente versie van de Copa América maakte de Colombiaan grote indruk met zijn vaderland. Rodríguez werd verkozen tot speler van het toernooi en Colombia schopte het tot de finale, die uiteindelijk verloren ging tegen Argentinië (1-0). Het sterke eindtoernooi leverde Rodríguez veel interesse op uit Europa, maar een stap naar Spanje genoot de voorkeur. Die transfer heeft de creatieveling nu te pakken. Na periodes bij onder meer FC Porto, AS Monaco, Real Madrid, Bayern München, Everton, Al Rayyan, Olympiakos en São Paulo is Rayo Vallecano de volgende club. (VP)

 

Foto: Rayo Vallecano heeft het aantrekken van James Rodríguez officieel gemaakt en keert terug in de Spaanse hoofdstad. …[+]

Nieuw-Zeeland gaat verbod op olie- en gaswinning ongedaan maken

3 (18.00 uur) Nieuw

WELLINGTON  – De wetten die Nieuw-Zeeland instelde om offshore olie- en gaswinning te verbieden, zijn binnenkort verleden tijd. Dat laat de Nieuw-Zeelandse regering maandag weten aan persbureau Reuters. Het land kampt met heftige energietekorten.

De vorige regering van het land verbood oliewinning. De nieuwe, rechtse regering van premier Christopher Luxon wil nieuwe wetten aannemen om het verbod op offshore olie- en gaswinning ongedaan te maken.

Luxon zei dat ernstige tekorten de afgelopen weken hebben geleid tot bizarre energieprijzen. Die prijzen zijn een stuk hoger dan in andere landen. “We reageren op een situatie waarvan ik zei dat Nieuw-Zeeland die in de eerste plaats nooit had mogen meemaken”, zei Luxon op een persconferentie. Hij drong er bij oppositiepartijen op aan het wetsvoorstel te steunen.

Volgens de overheid compenseren hernieuwbare energiebronnen, waaronder water, zon en wind, het tekort aan energie in het land niet. “De meren staan laag, de zon heeft niet geschenen, de wind heeft niet gewaaid en we hebben een ontoereikende voorraad aardgas om aan de vraag te voldoen”, zegt energieminister Simeon Brown.

Ook de wettelijke obstakels om vloeibaar aardgas (lng) te importeren, worden volgens Reuters weggenomen. (NU) …[+]

Vrouw verwondt vriendin om man

11 (18.00 uur) Vrouw verwondt vriendin om man

PARAMARIBO – Een vrouw heeft haar vriendin deze week in Albina met een kapotte fles verwond. Het motief lijkt te liggen in een conflict over een man, waarbij vermoedelijk een van de vrouwen jaloers is op de ander.

De vrouwen waren aanvankelijk goede vriendinnen, maar kregen ruzie over dezelfde man. Tijdens een eerdere ruzie verwondde een van de vrouwen de ander met een kapotte fles, waardoor het slachtoffer gewond raakte. De verdachte werd ingesloten.

De verdachte is inmiddels op vrije voeten, maar kreeg opnieuw ruzie met het slachtoffer. Dit keer verwondde het slachtoffer de verdachte, wat leidde tot de aanhouding van de vrouw door de politie. Na afstemming met het Openbaar Ministerie is de verdachte in verzekering gesteld. Het slachtoffer heeft medische behandeling ondergaan. WJ …[+]

Street dance competition held in China’s Hebei

2 Street dance competition

SHIJIAZHUANG – A two-month-long national street dance competition wrapped up over the weekend in China’s Hebei Province.

Street dancers from across the country performed during the competition’s closing event, held in Shijiazhuang, capital of Hebei Province. The presentations incorporated distinctive Chinese elements including martial arts and traditional Chinese musical instruments.

Launched on June 23, the competition attracted nearly 2,000 participants from 29 provincial-level regions in China.

The competition has enriched the cultural offerings of the city while promoting cultural and tourism industries, according to the China Hip-hop Union Committee.

As an art form that originated in Western countries, street dance has now become increasingly popular in China and serves as a medium of communication between youth in China and abroad. (Xinhua)

Photo: Streetdancers performing. (Zhang Kaiwei, Du Mingming) …[+]