Nieuws volgens datum: 10 Sep, 2024

Grote belangstelling voor eerste Avond Tweedaagse

Avond Tweedaagse

WANDELLOOP – Meer dan 1800 mensen hebben zich aangemeld om deel te nemen aan de eerste Avond Tweedaagse, georganiseerd door de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS). Dit evenement vindt plaats op 13 en 14 september.

BVSS-voorzitter Purcy Olivieira is zeer tevreden met het aantal aanmeldingen. In totaal doen acht groepen mee, naast een groot aantal individuele wandelaars. “Dit evenement biedt een geweldige kans om tijdens de vakantie fit en gezond te blijven door deel te nemen aan een sportieve activiteit”, zegt Olivieira. Hij legt uit dat dit een pilot is en dat, als het succesvol blijkt, het evenement een jaarlijks terugkerend karakter zal krijgen.

Volgens Olivieira moet de Avond Tweedaagse vooral gezien worden als een wandelloop, zonder de traditionele opzet van groepen. Ook verschilt de organisatie van de bekende Avond Vierdaagse, aangezien er geen prijsuitreiking zal zijn. Wel ontvangen alle deelnemers een medaille. De voorbereidingen zijn vrijwel afgerond, aldus Olivieira. “De wandelroute is bepaald en nu is het wachten tot de start.” De Avond Tweedaagse begint en eindigt op het terrein van de BVSS…[+]

Bondscoach Menzo blijft hoopvol ondanks nederlaag tegen Guadeloupe

LEONORA, GUYANA. SEPTEMBER 5th: Surinam Team during the Group A match between Guyana and Surinam in the Concacaf Nations League , held at the National Track and Field Leonora stadium, in Leonora, Guyana.

(PHOTO BY SAMUEL MAUGHN/STRAFFONIMAGES/MANDATORY CREDIT/EDITORIAL USE/NOT FOR SALE/NOT ARCHIVE)

VOETBAL – Bondscoach Stanley Menzo blijft positief gestemd over de kansen van Suriname om de volgende ronde van de Concacaf Nations League-A te bereiken, ondanks de nederlaag van maandag tegen Guadeloupe. Suriname staat momenteel op de derde plaats in groep A met drie punten, terwijl Costa Rica en Guatemala op een gedeelde eerste plaats staan met vier punten uit twee wedstrijden.

“Wij moeten nu de twee thuiswedstrijden winnen, te beginnen met Costa Rica op 11 oktober”, zegt Menzo. Hij benadrukt dat het team zich in deze situatie heeft gemanoeuvreerd en dat ze er nu ook samen uit moeten komen. De tweede thuiswedstrijd is tegen Guyana op 15 oktober. “Deze twee wedstrijden zullen bepalend zijn voor het direct behalen van de volgende ronde.”

Menzo geeft verder aan dat hij tevreden was met het resultaat van de eerste wedstrijd, maar teleurgesteld is in dat van de tweede. Suriname won de eerste ontmoeting tegen Guyana met 3-1. “We zijn allemaal teleurgesteld”, voegt hij eraan toe, verwijzend naar het fysieke spel van Guadeloupe, dat voor problemen zorgde. “We speelden tegen een team dat sterker, dynamischer en sneller was dan Suriname. Dat had geen probleem hoeven zijn als we meer balbezit hadden gehad, de bal langer vasthielden en kansen creëerden. Dat gebeurde niet, waardoor we constant onder druk stonden.”

Daarnaast benadrukt Menzo dat de zware omstandigheden voor de spelers, zoals het weer en het constante reizen, ook een rol hebben gespeeld. Hij noemt als voorbeeld Denzel Jubitana, die van Turkije naar Amsterdam moest reizen, daarna naar Paramaribo, vervolgens naar Guyana om daar een wedstrijd te spelen, en daarna direct door naar Guadeloupe. “Ja, dat zijn zware omstandigheden, en dan komt ook nog het weer erbij”, aldus de bondscoach…[+]

Xi stresses building China into leading country in education

5 Xi stresses building China into leading country in education

BEIJING – Chinese President Xi Jinping has urged efforts to make solid progress toward the strategic goal of building China into a leading country in education.

Xi, also general secretary of the Communist Party of China CPC Central Committee and chairman of the Central Military Commission, made the remarks at a national meeting on education held in Beijing from Monday to Tuesday. Tuesday marked the 40th Teachers’ Day in China. On behalf of the CPC Central Committee, Xi sent greetings to teachers and others working in the education sector across the country.

Xi said it was decided to speed up the drive to modernize education after the 18th CPC National Congress in 2012 and a goal has been set to build China into a leading country in education by 2035.This goal will bolster China’s efforts to build a great country and advance national rejuvenation on all fronts through Chinese modernization, he added. Xi called building a leading country in education as a complex and systematic endeavor, which requires focusing on education’s fundamental task of fostering virtue.   (Xinhua)

Lugubere vondst: Twee lichamen aangetroffen naast maïsveld in Duitsland

5 Lugubere vondst twee lichamen aangetroffen naast maïsveld in Duitsland

DUITSLAND – In het Duitse Gronau, net over de grens bij het Nederlandse Enschede, zijn zondag twee lichamen gevonden die begraven lagen in een maïsveld. Het gaat om twee mannen. Ze werden ontdekt toen een hond die er werd uitgelaten een laars had opgegraven. Twee vrouwen die de hond uitlieten zagen vervolgens een lichaam en alarmeerden de politie.

De vrouwen deden de lugubere ontdekking zondagavond rond kwart voor acht aan de Postbrückenweg in het buitengebied tussen Gronau en Epe. Over de identiteit van de doden is nog niets bekend. Ook over de doodsoorzaak zijn nog geen mededelingen gedaan. De eerste autopsie heeft daarover nog geen uitsluitsel kunnen geven.

Het toxicologisch onderzoek loopt nog. Bepaalde stoffen in de lichamen kunnen eventueel een beter licht geven op de doodsoorzaak van de twee. De politie van Münster onderzoekt de zaak.

Een verslaggever van de Westfälische Nachrichten was maandagmorgen ter plaatse. De geüniformeerde politie liep er rond, net als de technische recherche. In de lucht cirkelde een politiehelikopter. Er werden speurhonden en een drone ingezet. “Via forensisch onderzoek zijn sporen op de locatie vastgesteld zegt rechercheur moordzaken Julia Böhlendorf.   (HLN)…[+]

Activiteiten Toerismemaand van start in Coronie en Saramacca

1 Activiteiten Toerisma maand Coronie

PARAMARIBO – Het directoraat Toerisme van het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft eind augustus de Toerismemaand voor dit jaar aangekondigd met de officiële kick-off in Commewijne. In zes districten zullen activiteiten plaatsvinden die bedoeld zijn om de toerismesector in Suriname te versterken. De activiteiten in Coronie en Saramacca zijn in het weekend van start gegaan.
September is sinds vorig jaar de Toerismemaand. In deze maand zullen in alle deelnemende districten toeristische activiteiten gehouden worden. De Toerismemaand biedt een uitgelezen kans voor districtsorganisaties om hun toeristische potentieel te tonen en verdere stappen te zetten richting duurzame toeristische ontwikkeling.
Volgens onderdirecteur Toerisme Jo-Ann Misiekaba probeert het ministerie de toerismesector zoveel mogelijk te ondersteunen middels verschillende trainingen en workshops. “Hierdoor zijn vanuit de meeste districten toerismewerkgroepen ontstaan, om hetgeen ze geleerd hebben in de praktijk te brengen”, meldt Misiekaba. Zij laat doorschemeren dat vanuit het directoraat TCT aanzienlijke inspanningen geleverd zijn om toerismewerkgroepen in de meeste districten op te zetten. “Deze werkgroepen spelen een cruciale rol in het toepassen van de opgedane kennis in de praktijk en het organiseren van lokale toerisme-activiteiten.”
De activiteiten in Coronie werden voor het grootste deel georganiseerd door de lokale toerismewerkgroep, met ondersteuning van het ministerie. Een prodowaka compleet met brassband maakte deel uit van de kick-off in Coronie. Er wordt gewerkt met verschillende particuliere bedrijven. De promotie van een expo en Zeedijk-tour, botanische tuin en verschillende eetgelegenheden en kokos- en bijenproducten heeft plaatsgevonden.
In Saramacca werd het Riverside Festival gehouden in Groningen. Minister Uraiqit Ramsaran was te gast bij de kick-off van de activiteiten, waaronder craft- en eettenten alsook knutselen en schminken voor kinderen. Dit getuigt van de toenemende betrokkenheid en het eigen initiatief van de districten in de ontwikkeling van hun toeristische sector. TCT moedigt alle betrokkenen aan om optimaal gebruik te maken van deze maand en samen te werken aan een bloeiende toerismesector in Suriname.…[+]

Hinterland residents want police to tackle crime

Hinterland residents want police to tackle crime

PARAMARIBO – Residents from the hinterland recently made it clear that they want the government to tackle crime firmly. They are puzzled by the fact that the police is not visible in the hinterland. “There are no employment opportunities in the districts and we are trying to earn a living in the gold mining sector. But we are constantly being confronted with violent robberies. I do not understand why the government does not establish police posts at strategic locations,” said a resident from the hinterland.

 

The residents urged the minister of Defense and the minister of Justice and Police to work together in order to maintain law and order in the hinterland. “It is time for them to carry out joint operations in the hinterland.” The residents also pointed out that tourists must feel safe in the hinterland but that the wave of armed robberies are scaring off the tourists. “I am having sleepless nights because my two sons work in the gold mining sector. I am afraid that an armed robbery could turn deadly,” said Edna Adipi who urged the administration of President Chandrikapersad Santokhi to deploy more police officers in the hinterland…[+]

Zwak optreden Surinaamse middenvelders leidt tot lage beoordeling tegen Guadeloupe

LEONORA, GUYANA. SEPTEMBER 5th: Immanuel-Johannes Pherai #6 of Suriname during the Group A match between Guyana and Surinam in the Concacaf Nations League , held at the National Track and Field Leonora stadium, in Leonora, Guyana.

(PHOTO BY SAMUEL MAUGHN/STRAFFONIMAGES/MANDATORY CREDIT/EDITORIAL USE/NOT FOR SALE/NOT ARCHIVE)

VOETBAL – Zeven spelers van Suriname kregen een lage beoordeling van Sofascore voor hun optreden tegen Guadeloupe tijdens de Concacaf Nations League A-wedstrijd. Jaden Montnor kreeg de laagste score: 6,3.

Suriname speelde een matige wedstrijd tegen Guadeloupe, waarbij vooral de middenvelders geen stempel op de wedstrijd wisten te drukken. Dit komt ook tot uiting in de beoordelingen van Sofascore. Suriname trad aan in een 4-2-3-1-formatie, met Immanuel Pherai en Djevencio van der Kust als controlerende middenvelders. Beide spelers verloren regelmatig de bal en kregen respectievelijk een 6,5 en 6,8.

Ook Montnor, die samen met Justin Lonwijk en Virgil Misidjan achter spits Gleofilo Vlijter speelde, scoorde laag. Montnor kreeg een 6,3, terwijl Misidjan een 6,9 kreeg. Loswijk werd iets beter beoordeeld met een 7,0. Vlijter, die zich de hele wedstrijd heeft uitgesloofd, ontving de hoogste score: 7,3.

Van de vier verdedigers heeft alleen Ridgeciano Haps een redelijke score, 7,1. Myenty Abena en Shaquille Pinas werden beide beoordeeld met een 6,8, en Liam van Gelderen kreeg een 6,9. Doelman Warner Hahn, die enkele knappe reddingen verrichtte, kreeg een 7,0. De vier invallers scoorden eveneens laag: Gyrano Kerk en Rensle Adipi kregen een 6,6 en Denzel Jubitana en Dylan Vente een 6,5.

Foto: Immanuel Pherai heeft van Sofascore van 6,5 gekregen voor zijn optreden tegen Guadeloupe. (Foto: Concacaf) …[+]

OM wil dertien klimaatactivisten vervolgen voor ‘veroorzaken gevaar’ bij XR-blokkades A10

4 OM wil dertien klimaatactivisten vervolgen voor 'veroorzaken gevaar' bij XR-blokkades A10

AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie in Nederland wil dertien klimaatactivisten strafrechtelijk vervolgen voor het blokkeren van de A10, de ringweg van Amsterdam. Volgens het parket in Amsterdam hebben ze gevaar op de weg veroorzaakt aan het begin van de blokkades, die het werk waren van actiegroep Extinction Rebellion.

Demonstranten van Extinction Rebellion verzamelen zich bij de A10, ter hoogte van het voormalig ING-hoofdkantoor, voor een blokkade op 30 maart 2024.

De mensen die het OM voor de rechter wil brengen, waren bestuurders en huurders van de auto’s waarmee het verkeer werd stilgezet. Vier van hen waren volgens het OM betrokken bij twee van dit soort blokkades.   (De Telegraaf)…[+]

Medepassagier overleden bij zware aanrijding in Commewijne

medepasagier overleden

PARAMARIBODe 45-jarige C.M. is zondag omgekomen bij een frontale botsing tussen twee auto’s op de Oost-Westverbinding in Commewijne, ter hoogte van kilometer 39. C.M., die naast de bestuurder zat, raakte bekneld door de aanrijding en was overleden voordat de brandweer hem uit het voertuig kon bevrijden. Een arts stelde ter plaatse zijn dood vast.

De politie van Richelieu ontving rond 17:30 uur een melding van het ongeluk. De 42-jarige bestuurder M.K. reed alleen in een grijze auto vanuit de richting van Tamanredjo, terwijl de bestuurster J.P. (42) in de tegenovergestelde richting reed met drie passagiers, waaronder C.M. Op een gegeven moment kwamen de voertuigen frontaal met elkaar in botsing, waarbij C.M. zwaar werd getroffen.

Omstanders wisten J.P. en haar twee andere passagiers, F.P. (25) en P.A. (30+), uit het voertuig te halen voordat de hulpdiensten arriveerden. Ook M.K. werd door omstanders uit zijn voertuig bevrijd. Alle inzittenden waren zwaargewond en op dat moment niet aanspreekbaar. De gewonden werden per ambulance naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo gebracht.

De voertuigen liepen aanzienlijke schade op. In opdracht van het Openbaar Ministerie is het lichaam van C.M. voor obductie in beslag genomen door de politie…[+]

Surinaamse topatleet Pomba op trainingskamp in Frankrijk

(19.00 uur) Surinaamse topatleet Pomba op trainingskamp in Frankrijk

ATLETIEK – De beste langeafstandsloper van Suriname, Janiek Pomba, is naar Frankrijk vertrokken voor een intensief trainingskamp. Als alles volgens plan verloopt, zal hij daar tot 28 september blijven om zich voor te bereiden op een reeks wedstrijden later dit jaar.

Pomba heeft grote ambities voor de komende maanden en is naar Frankrijk afgereisd om zijn vorm verder aan te scherpen. Na het trainingskamp zal hij op 28 september naar Nederland vertrekken om deel te nemen aan drie belangrijke wedstrijden. Op 29 september doet hij mee aan de 5 km-wedstrijd in Tilburg, gevolgd door de halve marathon in Breda op 6 oktober. Hij sluit zijn programma af met de 4 Mijl van Groningen op 13 oktober. Daarna keert hij terug naar Suriname om zijn studie aan het Natin te vervolgen.

Dit jaar heeft Pomba al indrukwekkende prestaties neergezet. Op 1 mei won hij de 10 km snelloop van Telesur met een tijd van 33 minuten en 32 seconden. In maart veroverde hij de 5000 meter in Saint-Laurent, Frans-Guyana, in een persoonlijk record van 16 minuten en 0,51 seconden. Eerder in januari triomfeerde hij in de 10 km van de Bigi Broki Waka, waar hij de finish bereikte in 33 minuten en 25 seconden.

Foto: Janiek Pomba, Surinaamse langeafstandsloper, is vertrokken naar Frankrijk voor deelname aan een trainingskamp. (Foto: Pomba)

…[+]

 

 

DC Lewis transforms Kabalebo in tourist attraction

Josta Lewis

PARAMARIBO – District Commissioner Josta Lewis recently announced that several projects including the ‘I Love Kabalebo’ project are being carried out in Kabalebo. She explained that these projects are aimed at transforming Kabalebo in a tourist attraction while creating investment opportunities for local entrepreneurs. DC Lewis also wants to include Washabo in the mini Waka Pasi project. The construction of the road to Nieuw Nickerie will also make it easier for tourists to reach Kabalebo. The bridge that runs across the Kaboeriekreek will also be rehabilitated…[+]

Vliegvelden Moskou tijdelijk dicht vanwege drone-aanvallen

3 Vliegvelden Moskou tijdelijk dicht vanwege drone-aanvallen

RUSLAND – Zowel Rusland als Oekraïne meldt vanochtend vroeg drone-aanvallen over en weer. Het vliegverkeer op drie van de vier luchthavens bij Moskou lag vanwege de drone-aanval korte tijd stil. Inmiddels zouden er weer vliegtuigen kunnen opstijgen en landen.

Rusland zegt 144 Oekraïense drones te hebben neergehaald boven het eigen grondgebied. Bijna de helft werd onderschept boven de westelijke regio Brjansk, meldt het Russische ministerie van Defensie. De rest van de drones werd neergehaald in de andere regio’s tussen Oekraïne en Moskou. Op een snelweg en een landingsbaan van een vliegveld zouden brokstukken zijn neergekomen.

Het aantal aanvallen met drones lijkt afgelopen tijd toe te nemen. Vorige week stuurde Oekraïne een vergelijkbaar aantal drones naar Rusland. Toen brak onder meer brand uit in een olieraffinaderij.

In twee flatgebouwen ten zuidoosten van Moskou is brand ontstaan door de aanval. De gouverneur van de regio Moskou zegt dat door de drone-aanval van Oekraïne een vrouw om het leven is gekomen en dat drie anderen gewond raakten. Zo’n twintig appartementen zijn ontruimd en tientallen mensen moesten worden geëvacueerd. Volgens het Russische staatspersbureau TASS zijn brokstukken van een drone op een brandstofopslagplaats in de regio Toela terechtgekomen. Daarbij zou niemand gewond zijn geraakt.

Het Oekraïense leger meldde niet veel later een aanval met 46 drones op Kyiv. Daarvan zijn er 38 door de luchtafweer afgeslagen. Ook zegt Oekraïne dat Rusland twee raketten had afgevuurd. Over drones richting Rusland wordt doorgaans niks gezegd, ook nu zegt Oekraïne niks daarover.  (NOS)…[+]

De Bruyne haalt uit naar Belgische ploeggenoten

(17.00 uur ) De Bruyne haalt uit naar Belgische ploeggenoten

VOETBAL – Kevin De Bruyne heeft maandag na afloop van de nederlaag tegen Frankrijk (2-0) hard uitgehaald naar zijn ploeggenoten bij België. In een onderonsje met de technisch directeur van de Belgische voetbalbond lijkt hij bovendien te zeggen dat hij stopt.

België was in Lyon niet opgewassen tegen Frankrijk, dat na een half uur spelen al op 1-0 kwam door een doelpunt van Randal Kolo Muani. Een kwartier na rust bepaalde Ousmane Dembélé de eindstand op 2-0. Op beelden is te zien hoe De Bruyne direct na afloop van de wedstrijd verschillende keren tegen technisch directeur Frank Vercauteren zegt dat hij ermee gaat stoppen. Daarna stapt hij naar de Franse sterspeler Kylian Mbappé.

De aanvoerder viel vervolgens in een interview met de Belgische zender VTM zijn ploeggenoten af. “Frankrijk was beter. Wij staan met zes spelers achterin en er is geen aansluiting. Zelfs in de tweede helft niet, als we achter staan. Er zijn mensen die hun taken niet uitvoeren en dan kom je in de problemen. Punt uit. Ik kan hier niet zeggen wat er beter moet”, vervolgde De Bruyne. “Ik heb tegen de spelers in de rust gezegd wat gezegd moest worden. Dat kan ik in de media niet herhalen. Het moet op elke manier beter.”

“Je moet minstens alles geven als je de top niet aankan en zelfs dat deden sommige spelers niet. Dan is het klaar. Ik kan accepteren dat we niet zo goed zijn als de ploeg van 2018, maar er zijn andere dingen die onacceptabel zijn.” Het draait al langer niet bij de Belgische voetbalploeg. De ‘Rode Duivels’ werden op het afgelopen EK in de achtste finales uitgeschakeld door Frankrijk en op het WK twee jaar eerder was de groepsfase al het eindstation.

De zwaar bekritiseerde bondscoach Domenico Tedesco probeerde begrip op te wekken voor de woorden van De Bruyne. “Hij heeft een winnaarsmentaliteit en wil winnen. Na deze wedstrijd is hij emotioneel, ook vanwege de eerste helft. En dan kan je zulke dingen soms zeggen.” (Nusport)

Foto: Kevin De Bruyne (l) heeft hard uitgehaald naar zijn teamgenoten na de nederlaag tegen Frankrijk. (Foto: ESPN)