Nieuws volgens datum: 11 Sep, 2024

Hitte oktober en november erger

12 Oktober en November

PARAMARIBO – De hitte in oktober en november zal erger zijn dan wat er nu ervaren wordt en deze maanden zullen de heetste van het jaar zijn. Dit zegt een medewerker van de Meteorologische Dienst in gesprek met de krant. Volgens de medewerker kunnen de temperaturen oplopen tot maximaal 38℃ en minimaal 24℃. Zij vertelt dat dit zich vorig jaar in oktober en november ook heeft voorgedaan. Die maanden waren de heetste van het jaar. “Vijf jaar geleden waren september en oktober de heetste maanden, maar door de klimaatverandering is dit veranderd”, stelt zij.
Volgens de Meteorologische Dienst zijn de temperaturen nu maximaal 36℃. Geadviseerd wordt dat mensen veel water drinken, niet te veel in de zon gaan en zich beschermen met bijvoorbeeld een hoofddeksel. Dit geldt vooral voor oudjes, kinderen en andere kwetsbare groepen. De Meteorologische Dienst bericht dat er op sommige dagen wel wat neerslag zal zijn, maar dat het overwegend droog en heet zal zijn tot en met eind november.
Het afgelopen schooljaar had het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur vanwege de extreme hitte besloten dat de leerlingen van de basis-, voj- en vos-scholen in de maanden oktober en november tot 12.00 uur les volgden. Dit was voor het eerst dat het ministerie besloot ook in november de scholen eerder te sluiten. De afgelopen drie jaar sloten de scholen alleen in oktober om 12.00 uur hun deuren vanwege de extreme hitte. Ook de middagscholen vingen vanwege het extreem warme weer een uur later aan. Zo was besloten dat de lessen om 17.00 uur aanvingen in plaats van 16.00 uur. Het ministerie deed verder een beroep op schoolleiders om indien nodig ook structurele drinkpauzes in te lassen voor de leerlingen.…[+]

Krokodillen en slangen spoelen weg uit dierentuin na dambreuk in Nigeria

5 Krokodillen en slangen spoelen weg uit dierentuin na dambreuk in Nigeria

BORNO – Na een dambreuk zijn in het noordoosten van Nigeria overstromingen ontstaan waarbij krokodillen en slangen uit de lokale dierentuin zijn meegevoerd naar bewoonde gebieden. Dat heeft de directeur van de dierentuin laten weten.

De Alau-dam in de staat Borno is ingestort, net als dertig jaar geleden, toen veel bewoners hun huizen moesten ontvluchten. Vanwege de vele regenval was het reservoir achter de dam dinsdag volledig gevuld, meldt de regering van de deelstaat. De dambreuk zorgde voor de ergste overstromingen in decennia.

Door de overstromingen staat 15 procent van de nabijgelegen hoofdstad van Borno, Maiduguri, onder water. Lokale autoriteiten gaven na de dambreuk een evacuatiebevel af voor bewoners in de buurt van de rivieroevers, aldus een lokale commissaris. Of er slachtoffers zijn gevallen, is nog onbekend.

Volgens VN-hulporganisatie OCHA zijn meer dan 239 duizend mensen getroffen door de overstromingen, onder wie vluchtelingen uit eigen land die in opvangkampen wonen. De organisatie verwacht dat die cijfers nog kunnen veranderen zodra er meer informatie over het rampgebied beschikbaar komt.

In de Sanda Kyarimi Park Zoo midden in de stad is zo’n 80 procent van de dieren door de overstroming omgekomen, zegt dierentuindirecteur Ali Abatcha Don Best tegen persbureau Reuters. “Sommige dodelijke dieren zijn weggespoeld naar onze gemeenschappen, dieren zoals krokodillen en slangen.”

Door de instorting van de dam verergert de humanitaire crisis in Borno. De staat had het afgelopen decennium te maken met veel geweld gepleegd door rebellen van terreurbeweging Boko Haram. Eerder dit jaar werden minstens achttien mensen gedood door zelfmoordterroristen bij een gecoördineerde aanval op een bruiloft, een begrafenis en een ziekenhuis in Borno. (NOS)

Fototekst: De ondergelopen deelstadhoofdstad Maiduguri. (AFP)

Former general manager of CNOOC expelled from CPC

5 Former general manager of CNOOC expelled

BEIJING – Li Yong, former general manager of China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), has been expelled from the Communist Party of China (CPC) due to serious violations of discipline and laws, according to an official statement issued Wednesday.

The decision was made following an investigation by the CPC Central Commission for Discipline Inspection (CCDI) and the National Commission of Supervision (NCS) upon the approval of the CPC Central Committee, according to the statement by the CCDI and NCS.

Li, who was formerly also a deputy secretary of CNOOC’s leading Party members group, has lost his ideals and convictions and refused to cooperate with the investigation against him, the statement said. The investigation found that Li had illegally promoted officials and engaged in exchanges of money and sexual favors, according to the statement.

It accused Li of showing “no regard for discipline or law” and illicitly using his influence in the oil industry. It added that he had long colluded with unscrupulous businessmen, traded power for money, and taken advantage of his positions to benefit others in issues such as product sales and job promotions and accepted large sums of money and valuables in return.

Li had committed severe duty-related violations and is suspected of the crime of accepting bribes, according to the statement. His illicit gains will be confiscated, and the case will be transferred to procuratorial authorities for examination and prosecution in accordance with the law, the statement added. (Xinhua)

 

Photo: Logo of CNOOC. (Asian Power) …[+]

Omstreden hervorming rechtssysteem Mexico goedgekeurd

4 Omstreden hervorming rechtssysteem Mexico goedgekeurd

MEXICO – STAD  –  De Mexicaanse Senaat heeft definitief goedkeuring gegeven aan een ingrijpende hervorming van het rechtssysteem van het land. De belangrijkste verandering is dat rechters bij het Hooggerechtshof direct worden verkozen.

Dat betekent een belangrijke overwinning voor de vertrekkende president Andres Manuel Lopez Obrador, die de controversiële plannen altijd heeft verdedigd. De hervormingen waren vorige week al door het Lagerhuis aangenomen.

Toen de hervorming in de Senaat besproken werd, drongen demonstranten het Senaatsgebouw binnen na berichten dat de partij van López Obrador genoeg stemmen zou hebben verzameld om het voorstel aangenomen te krijgen. Dat gebeurde toen bleek dat Miguel Angel Yunes van de oppositiepartij PAN voor een meerderheid zorgde die nodig was om de constitutionele hervorming door te voeren.

In Mexico waren al weken protesten gaande tegen de hervormingen van de scheidend president, die komende maand wordt opgevolgd door partijgenoot Sheinbaum. Zo’n 1700 rechters hebben drie weken geleden voor onbepaalde tijd hun werk neergelegd, evenals duizenden rechtbankmedewerkers.

Zij vrezen dat machtige drugskartels meer invloed kunnen gaan uitoefenen op het gerechtelijk systeem als de bevolking rechters gaat kiezen. De georganiseerde misdaad zou bijvoorbeeld het stemgedrag van mensen kunnen sturen, waarschuwen ze. Ook bestaat de angst dat de politiek bij gekozen, mogelijk onervaren rechters een grotere invloed op de rechterlijke macht krijgt.

De hervormingen zijn overigens breder dan de invoer van een kiessysteem voor rechters. De regering wil ook een aantal onafhankelijke toezichthouders afschaffen. En bestuurders van de Mexicaanse kiesraad moeten volgens het plan straks eveneens worden gekozen.

De belangrijkste handelspartners van Mexico, de Verenigde Staten (VS) en Canada, hebben gewaarschuwd dat de hervormingen het USMCA-handelsverdrag van de landen zou kunnen schaden. De VS en Canada zeggen dat sommige van de hervormingen de positie van Mexico als aantrekkelijk handelsland zouden kunnen schaden.

Ook zouden investeringen door die landen in Mexico om dezelfde reden onder druk komen te staan. López Obrador deed die woorden af als bemoeienis met binnenlandse aangelegenheden.

Eind augustus voegde de Verenigde Naties zich bij de organisaties en landen die kritiek hadden op de Mexicaanse hervormingen. Maar ondanks alle interne en buitenlandse protesten zijn de hervormingen nu toch goedgekeurd. (NOS)

Fototekst: Senatoren vieren feest nadat voorstel is aangenomen. (Reuters) …[+]

De Arend na negen jaar weer SBA-kampioen

(21.jpg-de-arend

BASKETBAL – “De missie is volbracht”, aldus trainer Humphrey Eendragt van De Arend, nadat het team dinsdag het kampioenschap in de herenhoofdklasse van de Surinaamse Basketbal Associatie binnenhaalde. In de vierde finalewedstrijd werd titelverdediger Koi Carper Aladey met 81-62 verslagen, waarmee De Arend de serie met 3-1 wist te winnen.

Eendragt vertelt dat het oorspronkelijke doel was om de play-offs te bereiken. “Dat we nu kampioen zijn geworden, voelt als een zegen. Ik wil iedereen bedanken die heeft bijgedragen en ons gesteund heeft, want het was geen gemakkelijke weg. We hebben er echt hard voor moeten werken.” Het team uit Frimangron is na negen jaar opnieuw kampioen, de laatste keer was in 2015.

Titelverdediger Koi Carper Aladey moest de vierde wedstrijd winnen om een beslissende vijfde wedstrijd af te dwingen. Trainer Ludwig Belgrave’s team begon sterk en sloot het eerste kwart af met een voorsprong van zeven punten: 16-23. Volgens Eendragt veranderde De Arend vervolgens zijn aanpak, wat resulteerde in het wegwerken van de achterstand. Bij rust stond De Arend op voorsprong: 36-34.

In de laatste twee periodes verloor Koi Carper Aladey de grip op de wedstrijd. Eendragt merkte op dat de druk om de vierde wedstrijd te winnen vooral bij de tegenstander lag, in tegenstelling tot de derde wedstrijd, waarin het team zelf meer druk voelde. “We hadden besloten dat we donderdag niet meer naar de hal zouden komen. We hebben deze wedstrijd daarom met een andere mindset benaderd.” De voorsprong werd steeds verder uitgebreid. In de laatste twee speelperiodes scoorde Koi Carper Aladey slechts 28 punten, terwijl De Arend er 46 maakte.

Emile la Rose werd met 26 punten topscorer voor De Arend, terwijl Gylan Watamaleo met zestien punten eindigde als beste schutter voor Koi Carper Aladey.

Bjorn Ewijk (SCVU I) werd uitgeroepen tot topscorer van de reguliere competitie met 144 punten, terwijl Chaief Elburg (De Arend) de play-offs MVP-titel in de wacht sleepte voor zijn indrukwekkende prestaties.

Foto: De dolblije spelers en supporters van De Arend, nadat ze het kampioenschap binnenhaalden. (Foto: De Arend) …[+]

 

 

Seventeen sets of twins delivered in Public Hospital of Guyana

4 Seventeen sets of twins delivered in Public Hospital of Guyana

 

GUYANA – The Georgetown Public Hospital Corporation (GPHC)’s Neonatal Intensive Care Unit (NICU) has recorded the delivery of 17 sets of twins, this year.  The hospital in a statement released on social media noted that there has been an increase in the birth of twins in 2024. According to the release in July 2024, the NICU cared for an amazing five sets of twins, followed by three sets in August. This month, the hospital has already welcomed two sets of twins.

“As we continue to provide specialized care for these tiny patients, our team remains dedicated to supporting their health and growth every step of the way,” the hospital said. One of GPHC’s gynecologists Natasha France celebrated the new lives and the dedication of our NICU team.

GPHC’s NICU, officially opened in 2012, has come a long way since its early days when neonates were housed in wooden boxes with overhead bulbs as warmers. Today, the NICU is equipped with state-of-the-art incubators, ventilators, and radiant warmers, among other advanced technologies, which have significantly improved neonatal care and reduced infant mortality rates.

In recent years, GPHC’s NICU expanded to an 18-bed unit from 15 beds, with a step-down area that increased to 25 beds after renovations were completed last year. The step-down area supports babies who no longer need intensive care but still require close monitoring. The NICU cares for infants born as early as 28 weeks and weighing over 1000 grams, with average stays ranging from a few days to 3-4 months.

The hospital said that the dedicated NICU team includes four consultants, 2 Senior Registrars, 3 Registrars and 2 General Medical Officers, Paediatric residents, and rotating Medical Interns. Its nursing staff consists of Registered Nurses who have specialized training in neonatal intensive care.

In addition to its clinical expertise, the hospital said it is proud to offer a Neonatal Intensive Care Programme through GPHC’s Institute of Health Science Education in collaboration with the University of Guyana, helping to train the next generation of neonatal care specialists. (Kaieteur News)

 

Photo: A baby in the NICU at GPHC. (Kaieteur News) …[+]

Teleurstellende start voor Suriname bij 45e Schaakolympiade

(19.30 uur) Teleurstellende start voor Suriname bij 45e Schaakolympiade

SCHAKEN – Tijdens de 45e Schaakolympiade in Boedapest, Hongarije, kenden de Surinaamse teams een moeilijke openingsronde. Zeven van de acht deelnemers leden verlies, alleen nationaal dameskampioen Catherine Kaslan wist een remise te behalen. Zowel het dames- als herenteam verloor zijn eerste wedstrijd.

Het damesteam van Suriname, bestaande uit Catherine Kaslan, Victoria Kaslan, Alexandra Kaslan en Elise Wu, speelde tegen Israël en verloor met 0,5-3,5. Catherine Kaslan trof de sterke Masha Klinova in een felbevochten partij, maar moest na een strategisch schaakgevecht genoegen nemen met een remise. Victoria Kaslan, Alexandra Kaslan en Elise Wu verloren hun partijen van respectievelijk Noga Orian, Ronit Levitan en Dana Kochavi.

Het herenteam van Suriname begon stroef en werd met een zware 0-4 nederlaag door Kazachstan van het bord geveegd. Nationaal kampioen Viresh Giasi verloor van Kazybek Nogerbek, jeugdkampioen Jason Yeung werd verslagen door Alisher Suleymenov, terwijl Imaan Kalidjo en Shaief Chashawa geen kans maakten tegen Ramazan Zhalmakhanov en Aldiyar Ansat.

De topteams India (vrouwen) en de Verenigde Staten (heren) begonnen sterk aan het toernooi. India versloeg Jamaica met 3,5-0,5, waarbij Raehanna Brown als enige een remise behaalde tegen Avntika Agrawal. Vaishali Rameshbabu, Divya Deshmukh en Tania Sachdev behaalden overwinningen op respectievelijk Adani Clarke, Rachel Miller en Gabriella Watson. De Amerikaanse heren wonnen met dezelfde score van Panama. Wesley So speelde remise tegen Carlos Sanchez, terwijl Leiner Dominguez, Levon Aronian en Ray Robson hun partijen wonnen van respectievelijk Alex Delgado, Andre Mendez en Luis Baules…[+]

Woede bij Duitsland om arbitrage tegen Oranje

(19-woede-duitsland-oranje

VOETBAL – Julian Nagelsmann was dinsdag na afloop van het Nations League-duel met Nederland (2-2) niet te spreken over de arbitrage. De bondscoach van Duitsland was boos dat scheidsrechter Davide Massa affloot tijdens een aanval. Ook had Nagelsmann een strafschop gewild.

Duitsland was in blessuretijd bezig met een aanval in de counter toen Massa de wedstrijd beëindigde. De Duitse spelers gingen verhaal halen bij de Italiaan en ook Nagelsmann meldde zich op het veld bij de arbiter voor uitleg. “We hadden een grote kans die in de laatste seconde werd afgefloten”, zei Nagelsmann even later tegen het Duitse RTL. “Hij floot aan beide kanten niet goed, maar hij ontneemt ons daar gewoon een grote kans. Hij fluit ineens op het laatste moment van de aanval af.”

Ook vond Nagelsmann dat Duitsland in de tweede helft een penalty had moeten krijgen na een vermeende overtreding van Xavi Simons op Jamal Musiala. “Xavi kwam duidelijk te laat. Geen twijfels hierover. Hij raakt zijn voet”, zei Nagelsmann. “Dit is gewoon een overtreding. Als dit op het middenveld was gebeurd, had hij zeker gefloten.” Musiala zelf liet zich diplomatieker uit. “Ik wil niet te veel over de scheidsrechter praten. Ik vond wel dat veel beslissingen niet in ons voordeel waren. Maar we moeten vooral naar onszelf kijken en ons spel verbeteren.”

Nagelsmann kon leven met het gelijkspel in de Johan Cruijff ArenA. Tijjani Reijnders zette Oranje binnen twee minuten al op voorsprong, maar Duitsland scoorde in de eerste helft nog via Deniz Undav en Joshua Kimmich. Denzel Dumfries bepaalde vlak na rust de eindstand. “Beide teams waren verdedigend iets te kwetsbaar, maar daardoor was het een spannende en open wedstrijd”, zei Nagelsmann. “We verdienden het om terug te komen. Aan het eind van de wedstrijd waren we ook weer dichter bij een doelpunt.”

Door het gelijkspel in Amsterdam staat zowel Duitsland als Nederland op vier punten uit twee wedstrijden. Vanwege het betere doelsaldo staat Duitsland bovenaan in de poule (+5 om +3). Groepsgenoten Hongarije en Bosnië en Herzegovina speelden dinsdag met 0-0 gelijk. (AD)

Foto: Julian Nagelsmann (r) en de spelers van Duitsland waren het oneens met de beslissingen van scheidsrechter Davide Massa. (Foto: ESPN)…[+]

NPS belooft einde patronage en nepotisme op belangrijke instituten

10 NPS belooft einde patronage

PARAMARIBO – Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), heeft tijdens een discussieavond in het district Marowijne kritiek geuit op de uitholling van belangrijke nationale instituten door het benoemen van politieke loyalisten in sleutelposities. Volgens Rusland vormt deze uitholling een belemmering voor de ontwikkeling van Suriname. Hij beloofde dat de NPS, indien aan de macht, hard zal optreden tegen patronage en nepotisme bij cruciale instituten.
Rusland sprak zijn zorgen uit over de opkomende olie- en gassector, die volgens hem in gevaar kan komen als politieke vrienden en familieleden deze sector monopoliseren. Hij benadrukte dat Suriname enkel vooruitgang kan boeken door de juiste mensen op de juiste plaatsen te zetten. “Als we niet opletten, zal je straks bepaalde mensen met een tulband zien lopen, terwijl de rest van het volk in armoede achterblijft”, waarschuwde hij. Hoewel Rusland geen specifieke politieke partijen noemde, riep hij het publiek op om aandachtig te kijken naar wat er momenteel gaande is bij diverse instituten. “Een van de grootste problemen die Suriname achterhoudt, is dat onze instituten politiek ingevuld worden op een manier die niet gepast is. Wij van de NPS nemen dit zeer serieus”, aldus de NPS-voorzitter.
Rusland haalde nationale instellingen zoals de Centrale Landsaccountantsdienst, de Rekenkamer, de politie, de brandweer en het onderwijs aan, en onderstreepte dat politieke invulling in deze instellingen schadelijk is voor het algemeen belang. “De beste mensen moeten op die posities komen, zonder dat er eerst gekeken wordt naar je directe omgeving”, zei hij.
Volgens de NPS-leider moeten competentie en professionaliteit voorop staan bij de aanstelling van leidinggevenden in nationale instituten, zodat deze organisaties effectief kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het land.…[+]

Trump heeft weinig zin in nieuw debat met Harris

3 Trump heeft weinig trek in nieuw debat met Harris

PHILADELPHIA – De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weet na het debat tegen de Democraat Kamala Harris nog niet of hij behoefte heeft aan een volgende ronde. “Ik ben niet geneigd om dat te doen, omdat ik dit debat ruimschoots heb gewonnen”, zei hij in een interview bij Fox News.

Het team van Harris daagde Trump snel na de uitzending bij ABC News uit tot een tweede tv-debat. Trump reageerde toen vrijwel meteen dat hij daar “geen problemen” mee had. Hij ziet het voorstel als bewijs dat hij het debat heeft “gewonnen”, omdat “verliezers altijd om een rematch vragen.”

Amerikaanse media denken daar anders over. Kijkers van CNN wijzen Harris aan als winnaar van het debat en ook de politiek analist van het Trump-gezinde Fox News noemt het “vrij duidelijk” dat de vicepresident beter uit het debat is gekomen dan Trump. Ook Republikeinen zeggen tegen The New York Times dat hun partijgenoot het minder deed dan Harris.

Trump klaagde bij het interview met Fox News ook over de presentatoren van ABC News. Hij had al van tevoren, zonder bewijs, beweerd dat zij meer op de hand zouden zijn van de Democraten en hem in een kwaad daglicht wilden stellen. “Het was doorgestoken kaart, zoals ik al dacht, want ze waren mij bij alles aan het corrigeren en bij haar niet.”

CNN telde tijdens het debat dertig onwaarheden van Trump en een van Harris. Volgens NBC News had de Republikeinse oud-president bovendien meer spreektijd dan Harris. (De  Telegraaf)

Fototekst:  Donald Trump en Kamala Harris. (Reuters) …[+]

Who won the Harris-Trump presidential debate?

3 Who won the Harris

PHILADELPHIA  –  Donald Trump and Kamala Harris met for the first time on the presidential debate stage in Philadelphia  last Tuesday night. They may have shaken hands, but they did not hit it off.

In a fiery 90 minutes, Harris frequently rattled the former president with personal attacks that threw him off message and raised the temperature of this highly-anticipated contest. Her pointed digs on the size of his rally crowds, his conduct during the Capitol riot, and on the officials who served in his administration who have since become outspoken critics of his campaign repeatedly left Trump on the back foot. The pattern for much of this debate was Harris goading her Republican rival into making extended defenses of his past conduct and comments. He gladly obliged, raising his voice at times and shaking his head. Americans should go to a Trump rally, Harris said during an early question about immigration, because they were illuminating. “People start leaving the rallies early out of exhaustion and boredom,” she said.

That barb clearly rattled the former president, as he then spent most of his answer – on a topic that should have been one of his main areas of strength – defending his rally sizes and belittling hers. Trump went from there to an extended riff on a debunked report that Haitian immigrants in the town of Springfield, Ohio, were abducting and eating their neighbour’s pets. If debates are won and lost on which candidate best takes advantage of issues where they are strong – and defends or deflects on areas of weakness – last Tuesday night tilted in favour of the vice-president. A snap CNN poll of voters watching said that Harris performed better and betting markets said the same.

On abortion, Trump defended his handling of the issue, saying that Americans across the spectrum wanted Roe v Wade abortion protections overturned by the Supreme Court – a statement that polling does not support. He struggled to make his position clear and his answer was at times rambling. Harris, meanwhile, took the opportunity to make an impassioned, personal appeal to families who have faced severe pregnancy complications and have been unable to receive abortion care in states that have banned the procedure – states with “Trump abortion bans”, as she called them. “It’s insulting to the women of America,” she concluded. Time and time again as the evening progressed, Harris put Trump on the defensive with jabs and barbs that he could have ignored but seemingly felt compelled to address. (BBC)

Photo: Donald Trump and Kamala Harris shake hands at the debate. (CNN) …[+]

Fransen hebben tijdens Olympische Spelen zeker drie aanslagen verijdeld

2 Fransen hebben tijdens de Olympische Spelen zeker drie aanslagen verijdeld

PARIJS – De Franse autoriteiten hebben in de afgelopen weken zeker drie aanslagen voorkomen. Dat vertelde Olivier Christen, het hoofd van Franse terrorismebestrijding, woensdag in een terugblik op de periode waarin de Olympische Spelen werden gehouden.

Volgens Christen zijn in totaal vijf personen aangehouden in verband met de verijdelde aanslagen, onder wie twee personen uit de Franse streek Gironde. Zij zouden een aanval hebben willen uitvoeren tijdens de Olympische Spelen. Er is ook een minderjarige gearresteerd. Waar deze persoon precies van wordt beschuldigd, is niet bekend.

Ook waren er volgens Christen plannen voor aanvallen op Israëlische instellingen en Israëlische afgevaardigden in Parijs. De Israëlische atleten waren geen doelwit en liepen geen gevaar, zei de aanklager in gesprek met Franceinfo. Of in deze zaak aanhoudingen zijn verricht, is niet bekendgemaakt.

Een achttienjarige man met een Tsjetsjeense achtergrond kon in mei al worden aangehouden, in aanloop naar de Spelen. Hij had het volgens Christen voorzien op kroegen rond het station van voetbalclub Saint-Étienne in de gelijknamige stad vlak bij Lyon.

Eerder dit jaar werd het nationale dreigingsniveau in Frankrijk, het zogeheten Vigipirate Plan, aangepast naar het hoogste niveau. Dat gebeurde na de aanval door Islamitische Staat op het concertgebouw in Moskou.

Christen zegt dat vanwege de terreurdreiging dit jaar al veel invallen zijn gedaan. De teller staat momenteel op 936, terwijl in heel 2023 slechts 153 invallen werden gedaan bij verdachten. (NU)

Fototekst: Franse politieagenten tijdens de Spelen. (EPA) …[+]

Luchthavenbeheer ontvangt nog steeds geen luchthavenfee van SLM

9 Luchthavenbeheer ontvangt

PARAMARIBO – Ondanks de recente herschikking van de luchthavenfee, die zou moeten zorgen voor meer inkomsten voor NV Luchthavenbeheer, blijkt dat de gelden nog steeds niet worden afgedragen door voornamelijk de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Volgens een luchtvaartdeskundige ontvangt de SLM deze gelden, maar draagt ze deze niet af, terwijl andere luchtvaartmaatschappijen dat wel verplicht zijn te doen.
Van de USD 65 die elke vertrekkende passagier aan luchthavenbelasting moet betalen, moet sinds de herschikking op 15 augustus USD 53 aan NV Luchthavenbeheer toekomen voor de Security fee en Passenger Service fee. Echter, ondanks de veranderingen en nieuwe afspraken met de SLM, lukt het de autoriteiten niet om het bedrijf ertoe te bewegen deze gelden af te staan, waarop zij feitelijk geen aanspraak maken. Dit komt doordat een groot deel van de vertrekkende passagiers met SLM reist en dus hun luchthavenbelastingen via deze maatschappij betaalt, waardoor het bedrijf nog steeds een aanzienlijk deel van de belastingen ontvangt die eigenlijk aan NV Luchthavenbeheer toebehoren.
De vertrekhal op de Johan Adolf Pengel Luchthaven valt inmiddels onder het beheer van NV Luchthavenbeheer. Daarom is de luchthavenbelasting cruciaal voor het optimaliseren van luchthavendiensten en het waarborgen van de veiligheid van passagiers.…[+]