Nieuws volgens datum: 12 Sep, 2024

Three Red Cross workers killed in eastern Ukraine shelling

red-cross1

KYIV –  A Russian attack on a Red Cross vehicle in eastern Ukraine has killed three aid workers, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy says. The International Committee of the Red Cross (ICRC) confirmed that three of its staff were killed and two were wounded on Thursday when shelling hit the site of a planned aid distribution in the Donetsk region.

“I condemn attacks on Red Cross personnel in the strongest terms. It’s unconscionable that shelling would hit an aid distribution site,” ICRC President Mirjana Spoljaric said in a statement, adding: “Our hearts are broken today as we mourn the loss of our colleagues and care for the injured.” All three were Ukrainian citizens, the country’s human rights ombudsman, Dmytro Lubinets, said. Zelenskyy called the incident “another Russian war crime”.

There was no immediate comment from Russia, which routinely says it hits only military targets. ICRC vehicles were struck while staff prepared to distribute wood and coal briquettes to vulnerable households in Viroliubivka village before winter, the organisation said in a statement, adding that because aid distribution had yet to begin, no residents were affected. “Our vehicles are clearly marked with the Red Cross emblem,” the statement said. The UN humanitarian mission to Ukraine said 50 aid workers were killed or injured in Ukraine in 2023, including 11 killed in the line of duty.

Thursday’s strike came just days before Spoljaric is due to carry out a long planned visit to Moscow – her second since Russia’s full-scale invasion in February 2022, ICRC spokesman Jason Straziuso told the AFP news agency. She is due to meet with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and other senior government officials to discuss “critical issues in conflicts globally, such as the respect of international humanitarian law, prisoners of war, the fate of the missing and protections for humanitarian workers,” he said. (Al Jazeera)

 

Photo: A Red Cross truck burns after it was shelled in the village of Viroliubivka in the Donetsk region of eastern Ukraine. (AP)

Van Zichem lanceert sportdocumentaire over zijn MMA-debuut

(23.00 uur) Van Zichem lanceert sportdocumentaire over zijn MMA ol

MMA – Surinaamse MMA-vechter Shaquille van Zichem bereikt op 14 september een nieuw hoogtepunt in zijn carrière met de lancering van zijn langverwachte sportdocumentaire bij TBL-Cinemas. Dit project, vol passie en toewijding, biedt Van Zichem de kans om zijn verhaal te delen – niet alleen als vechter, maar ook als mens achter de atleet.
De documentaire zoomt in op zijn professionele MMA-debuut op 10 februari 2024, waarin hij tegenover Remy Vector stond en het gevecht indrukwekkend won via een knock-out. Van Zichem beschrijft de film als een “momentopname” van wat er allemaal gebeurde voor, tijdens en na deze cruciale wedstrijd. “Dit is geen biografie, maar een diepgaand verslag van dat ene gevecht. Ik haalde inspiratie uit een Netflix-documentaire, maar dit project vertelt een uniek verhaal”, legt hij uit.
De documentaire onderscheidt zich door het eerlijke en ongefilterde beeld dat die schetst van de wereld achter de vechtsport. Het neemt de kijker mee achter de schermen, waar fysieke en mentale uitdagingen zich opstapelen. De keiharde trainingen, onzekerheden en immense druk die voorafgaan aan een groot gevecht komen duidelijk in beeld. Van Zichem onthult wat toewijding echt betekent: de opofferingen die niet zichtbaar zijn voor het publiek.
“We zien vaak alleen het gevecht, maar niet wat eraan voorafgaat”, zegt Van Zichem. “De offers, de pijn en de vastberadenheid – dat blijft meestal verborgen. In deze film laten we die kant zien. Wat ik heb meegemaakt, omdat het een compleet ander licht werpt op het leven van een MMA-vechter.” De lancering van de documentaire markeert niet alleen een mijlpaal voor Van Zichem zelf, maar dient ook als een krachtige inspiratiebron voor de Surinaamse gemeenschap. Het biedt een rauwe, authentieke kijk op de toewijding en offers die gepaard gaan met het streven naar succes in de wereld van professionele vechtsporten.…[+]

Dresden verstevigt deels ingestorte brug om verdere instorting te voorkomen

4 Dresden verstevigt deels ingestorte brug om verdere instorting te voorkomen

DUITSLAND – De brandweer in de Duitse stad Dresden bouwt aan een constructie onder het niet-ingestorte deel van de Carolabrücke om verdere instorting te voorkomen. In de nacht van dinsdag op woensdag bezweek een gedeelte van de brug.

Aan de noordkant van de brug is in de nacht van woensdag op donderdag een constructie opgezet, die de weg moet ondersteunen op het punt waar die van de oever overgaat in het bruggedeelte over de rivier de Elbe. Ook de zuidkant van de brug moet verstevigd worden. Dat is het gedeelte van de brug dat leidt naar het centrum van de Oost-Duitse stad. De constructie moet het gedeelte dat overeind staat verstevigen. Autoriteiten vrezen dat de rest ook nog kan instorten.

De Carolabrücke is normaal gesproken de belangrijkste verkeersader voor Dresden. Hoewel de weg voor auto’s niet is ingestort, is de brug afgesloten en moeten automobilisten omrijden. Het gedeelte voor voetgangers, fietsers en trams ligt nog wel in de rivier. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de instorting is, maar autoriteiten vermoeden dat er sprake was van roest of betonrot. Doordat het incident diep in de nacht plaatsvond, waren er geen mensen aanwezig op de normaal vrij drukke brug.   (NU)…[+]

Actie meubels en fietsen bij Unu Pikin

10b Actie met meubels en fietsen

PARAMARIBO – De Stichting Unu Pikin heeft vrijdag en zaterdag actie op Hollandse fietsen en Hollands schoolmeubilair. De sociale werkplaats is gevestigd aan de De Boerbuitenweg en is op die dagen open van 10.00 tot 16.00 uur. In de sociale werkplaats werken mensen die extra steun nodig hebben. Deze actie is bedoeld om wat te verdienen voor de stichting en om kinderen te helpen het nieuwe schooljaar goed te beginnen.

Goed passend schoolmeubilair kan de prestaties van de leerlingen positief beïnvloeden. Om daaraan bij te dragen heeft Stichting Unu Pikin gebruikte schoolmeubels van ijzersterke materialen uit Holland te koop tegen betaalbare prijzen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar en de tafels kunnen meegroeien door middel van een inbussysteem.
Soms is er aan het begin van het nieuwe schooljaar een run op meubilair omdat de school niet voldoende heeft voor alle leerlingen. Door alvast een setje aan te schaffen zijn ouders zeker van goede meubels voor hun kind. Ook als die op school niet nodig zijn, kunnen die thuis worden gebruikt om schoolwerk te maken.
Ouders die liever Surinaams fabricaat en nieuw gemaakt meubilair willen, zijn ook terecht bij Stichting Unu Pikin. Ook voor het restaureren van meubels kan men contact opnemen met de werkplaats.

Unu Pikin ontvangt regelmatig fietsen uit Nederland. Deze worden ingezameld door de steunstichting in Nederland en worden naar Suriname verscheept. Soms een container vol, maar meestal worden ze per 20 of 30 opgestuurd. Deze ‘fietsen met ervaring’ worden opgeknapt door de medewerkers en zorgen voor een zinvolle dagbesteding.
De fietsen worden tegen redelijke prijzen verkocht om de projecten van de sociale werkplaats te helpen financieren. Zo worden meerdere mensen geholpen: de scholier met een mooie fiets als betaalbaar vervoermiddel en de mensen van de werkplaats die trots kunnen zijn op hun mooie job. De medewerkers hebben een mooie voorraad klaargemaakt voor de actiedagen. De actiedagen zijn op 13 en 14 september, van 10.00 tot 16.00 uur aan de Unu Pikinweg 5, in de S-bocht van de De Boerbuitenweg. De organisatie is telefonisch te bereiken op de nummers 441900 en 88480810 (WhatsApp).…[+]

Salarisverhogingen doorgevoerd ondanks waarschuwingen IMF

11 Salarisverhogingen doorgevoerd

“Wij hebben de verantwoordelijkheid voor dit land”

PARAMARIBO – De regering is ertoe overgegaan salarisverhogingen door te voeren, ondanks waarschuwingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om dit in overweging te nemen. Minister van Financiën Stanley Raghoebarsing zegt dat de regering deze stap bewust heeft genomen en zich niet geroepen voelt om het IMF daar toestemming voor te vragen. “We hebben geen toestemming van het IMF gevraagd om dit te doen. Wij hebben de verantwoordelijkheid voor dit land”, aldus Raghoebarsing.

Het IMF heeft de regering en de vakbeweging gewaarschuwd om voorzichtig om te gaan met salarisverhogingen, gezien de inflatiedruk die dergelijke maatregelen kunnen veroorzaken. Volgens Raghoebarsing heeft de regering het IMF wel op de hoogte gesteld van de plannen, maar er is niet om goedkeuring gevraagd. “We hebben afspraken met ze, maar we hebben geen toestemming gevraagd”, verklaarde hij.

Maandag werd er een akkoord bereikt tussen de regering en de vakbonden, waaronder Ravaksur Plus en de veiligheidsbonden. Het akkoord omvat een loonsverhoging van 20 procent voor ambtenaren, die in fasen zal worden doorgevoerd. De eerste verhoging van 15 procent gaat in per 1 juli 2024, gevolgd door een extra 5 procent per 1 januari 2025. Daarnaast zal een koopkrachtversterking van SRD 3500 worden verwerkt in het salaris na de procentuele verhogingen.

Op 18 september zitten het IMF en de regering weer samen, waarbij gesproken zal worden over het terugdringen van de uitgaven en de verhoging van inkomsten. President Chanrikapersad Santokhi zegt dat de verhogingen gefaseerd zullen worden doorgevoerd om de koopkracht te versterken zonder de inflatie aan te wakkeren. “De economie draait beter op macroniveau, en die vertaling naar microniveau zal plaatsvinden door de koopkracht te versterken. Maar het moet zorgvuldig gebeuren, en de vakbondsleiders begrijpen dat”, aldus de president.…[+]

Chinese premier lands in Abu Dhabi for visit

4 Chinese premier lands in Abu Dhabi for visit

ABU DHABI – Chinese Premier Li Qiang arrived Wednesday in Dubai for an official visit to the United Arab Emirates UAE at the invitation of the UAE’s Vice President and Prime Minister Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

Upon his arrival, Li said that bilateral ties between China and the UAE have maintained strong growth momentum since the two countries established diplomatic relations 40 years ago, and their friendship has grown stronger and continues to flourish. Li noted that the meeting between Chinese President Xi Jinping and UAE President Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan in May has drawn a new blueprint for China-UAE ties, charting the course and injecting strong momentum for advancing bilateral relations and cooperation.

Li pointed out that under the strategic guidance of the two heads of state, China-UAE relations have developed comprehensively, rapidly and in depth with practical cooperation in various fields going deeper and cultural exchanges becoming increasingly active. The two countries have maintained close communication and coordination on multilateral platforms, continuously contributing to peace, stability, prosperity and development of the region and the world at large, he said.

Guided by the important consensus reached by the two heads of state and taking the opportunity of the 40th anniversary of the diplomatic ties between the two countries, Li said he looked forward to having in-depth exchanges with UAE leaders and people committed to China-UAE friendship in various sectors to deepen and solidify China-UAE comprehensive strategic partnership and achieve more fruitful results in exchanges and cooperation in various fields.

The UAE is the second and final leg of Li’s four-day tour to the Middle East, which began in Saudi Arabia on Tuesday. He chaired the Fourth Meeting of the High-Level Chinese-Saudi Joint Committee in the Saudi capital of Riyadh and paid an official visit to the country.    (Xinhua)…[+]

 

Biden draagt rode Trump-pet voor eenheid bij herdenking 9 11

3 Biden draagt rode Trump-pet voor ’eenheid’ bij herdenking 9 11

NEW YORK – De Amerikaanse president Joe Biden droeg woensdag kort een van de kenmerkende rode petten van zijn voorganger Donald Trump. Het Witte Huis beschreef het gebaar als een “teken van eenheid” op de herdenkingsdag van de aanslagen van 11 september 2001.

Democraat Biden werd uitgedaagd om de pet op te zetten toen hij met vicepresident Kamala Harris, Trumps tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november, deelnam aan een herdenkingsplechtigheid op de plek in Pennsylvania waar vlucht 93 neerstortte.

Daar sprak hij over de eenheid tussen beide partijen en van de Verenigde Staten na 9/11 en zei hij dat we daar weer naar terug moeten schreef een woordvoerder van het Witte Huis op X. Als gebaar gaf hij een pet aan een Trump-aanhanger, die toen zei dat Biden in dezelfde geest zijn Trump-pet moest opzetten. Hij droeg hem kort.”

 

De 81-jarige Biden, die in juli door Harris werd vervangen toen hij zich uit de verkiezing terugtrok, heeft Trump meermaals omschreven als een existentiële bedreiging voor de Amerikaanse democratie. Video’s en foto’s van de president met de pet, met daarop de slogan “Trump 2024”, gingen snel viraal.

Een X-account van de Trump-campagne schreef dat Biden de pet had opgezet omdat Kamala het zo slecht deed in het debat van gisteravond. In werkelijkheid zien neutrale waarnemers Trump als de verliezer van de avond, omdat hij overkwam als defensief, onvoorbereid en geobsedeerd door het verleden en persoonlijke grieven.    (De Telegraaf)…[+]

Kaslan hoopt op individuele successen in Boedapest

(20.00 uur ) Kaslan hoopt op individuele successen in Boedapest

SCHAKEN – Voorzitter Marlon Kaslan van de Surinaamse Schaakbond heeft realistische verwachtingen voor de prestaties van de Surinaamse teams tijdens de 45e Schaakolympiade, die dit jaar plaatsvindt in Boedapest, Hongarije. Hoewel hij geen wonderen verwacht of kampioenschappen op het hoogste niveau, benadrukt hij dat de nadruk vooral ligt op het verbeteren van de individuele prestaties van de spelers.
De focus verschuift van het winnen van titels naar het strategisch verhogen van hun persoonlijke ratings. Kaslan legt uit dat elke gewonnen punt, zeker tegen tegenstanders met een hogere rating, cruciaal kan zijn voor het verhogen van de eigen FIDE-rating. “Hoe meer je scoort tegen spelers met een hogere rating, hoe sneller je eigen rating stijgt”, zegt hij, verwijzend naar het systeem dat schakers wereldwijd klasseert.
Toch biedt het toernooi mogelijkheden voor meer dan alleen ratingverbetering. Kaslan wijst erop dat sommige schakers, afhankelijk van hun resultaten in Boedapest, ook in aanmerking kunnen komen voor het behalen van prestigieuze schaaktitels, zoals die van Internationaal Meester (IM) of FIDE Meester (FM). Van de acht schakers die Suriname vertegenwoordigen, hebben vijf al een schaaktitel weten te bemachtigen. Dit toont de groei en het potentieel van het Surinaamse schaken op internationaal niveau.
Een van de meest opvallende deelnemers is FIDE-Meester Viresh Giasi, die ambitieuze plannen heeft voor dit toernooi. Giasi heeft openlijk aangegeven te streven naar de prestigieuze titel van Internationaal Meester (IM), een prestatie die hem de eerste Surinamer zou maken met deze uitzonderlijke onderscheiding. Het pad naar deze titel is echter geen gemakkelijke weg; Giasi moet in negen rondes maar liefst 7,5 punt tot 8 punten behalen, wat een enorme uitdaging is. Hij erkent zelf ook de moeilijkheid van deze missie, maar blijft vastberaden. “Het wordt een grote uitdaging, maar ik ben vastbesloten. Als het lukt, zal ik de eerste zijn in Suriname met deze titel”, zegt hij hoopvol.

De eerste ronde verliep echter niet zoals gehoopt voor Giasi. Hij moest het onderspit delven tegen de sterke Kazachse schaker Kazybek Nogerbek. Ondanks deze tegenslag blijft de hoop levend dat Giasi in de volgende rondes sterk terugkomt en alsnog de benodigde punten binnenhaalt om zijn droom te verwezenlijken.
Naast de persoonlijke ambities van Giasi, richt Kaslan zich ook op de teamresultaten van Suriname. Zowel het heren- als het damesteam hoopt zijn startposities op de wereldranglijst te verbeteren. Momenteel staan de Surinaamse heren op de 141e plaats en Kaslan heeft de hoop uitgesproken dat zij tegen het einde van het toernooi binnen de top 120 kunnen eindigen. Voor het damesteam ligt de ambitie ook hoog. Met een huidige ranking van 114e streven de dames ernaar om door te stoten naar een plek binnen de top 100.…[+]

Foto: Het damesteam van Suriname dat meedoet aan de 45e Schaakolympiade in Boedapest. (Foto: FIDE)

Massive fraud uncovered at GMC after general manager ordered audit, probe

3 Massive fraud uncovered at GMC after general manager ordered audit, probe

GUYANA – At least two staff members of the Guyana Marketing Corporation GMC are under investigation after senior management uncovered a massive fraud at the entity which falls under the Ministry of Agriculture. The racket among other things involved the smuggling of chicken and eggs and General Manager of the GMC, Teshawna Lall in a statement said contrary to a press release issued by the Ministry of Agriculture under the guidance of the Minister of Agriculture, Zulfikar Mustapha the initiation of the audit and investigation was led by her.

The internal audit was commenced by Lall and her team, after repeated requests for documentation and reports yielded no results,” the General Manager said. Additionally, Lall said during the internal audit, she identified significant irregularities and discrepancies involving the accountant and the Special Projects Manager. Consequently, she requested an external audit through the Minister of Agriculture’s office. All relevant issues and concerns have been previously discussed with the Minister of Agriculture,” Lall detailed in her statement. She said: “The Guyana Marketing Corporation GMC has proactively addressed the concerns of financial irregularities by starting with an internal audit and investigation. Persistent unresolved issues, despite numerous requests for clarification, necessitated a thorough review. GMC is essential in stabilizing prices and supporting the national economy. Its commitment to maintaining stable pricing for vital commodities is aimed at mitigating the economic impact on consumers,” Lall said.

According to Lall the internal audit will meticulously review the reported irregularities and evaluate the corporation’s financial practices. “GMC remains dedicated to transparency and accountability and is committed to resolving these issues promptly. Additionally, the Guyana Marketing Corporation wishes to remind the general public that GMC is the only authorized body to import Chicken into Guyana. Furthermore, the updates on the investigation will be provided as they become available and GMC appreciates the public’s patience, trust and understanding during this process,” the statement concluded. Earlier in the day the Ministry of Agriculture sought to distance senior officials within the minister’s secretariat from the racket saying that reports online regarding the issue have unsubstantiated information. “We categorically state that the Ministry and its Head Office are not involved in the purchase or sale of chicken or eggs, as implied by the post,” the ministry said.  According to the ministry responsibility for these matters fall under the jurisdiction of the GMC, which is managed by Lall. (Kaieteur News)

Photo Minister of Agriculture, Zulfikar Mustapha. …[+]

October and November will be hottest months

12 Oktober en November

PARAMARIBO – “The heat that we are currently experiencing will be worst in October and November. Those months will be the hottest of the year,”  a co-worker from the Weather Service told Times of Suriname. The co-worker predicted that temperatures will soar to 38 degrees maximum and 24 degrees minimum. “The same thing happened in October and November  last year. Those months were also the hottest of that year. Five years ago September and October were the hottest months but this has changed as a result of climate change.” According to the Weather Service, temperatures are currently at 36 degrees. People are being advised to drink a lot of water, to stay out of the sun and to protect themselves by wearing a cap or a hat. Senior  citizens, children and other vulnerable groups are being urged to follow the advice of the Weather Service. The Weather Service also predicted rainfall on some days but warned that the weather will mostly be dry and hot until the end of November. Last year the Ministry of Education, Science and Culture decided to let the pupils of the primary schools and the students of the secondary schools and high schools follow lessons until noon in October and November. It was the first time that the ministry decided to also close the schools earlier in November as a result of the hot weather. The ministry also urged the principals of the nation’s schools to organize water breaks for the students so that they could drink water and remain hydrated…[+]

 

 

Lekkage sleephelling wordt aangepakt

9 Lekkage bij sleephelling

NICKERIE – Er is gisteren een aanvang gemaakt met de werkzaamheden om de lekkage bij de sleephelling op te heffen. Het Bigi Pan-gebied is in de periode waarin de werkzaamheden worden uitgevoerd gesloten. Tot en met 15 september is het niet mogelijk voor vissers, touroperators en anderen die gebruikmaken van de sleephelling over te steken. Alle activiteiten liggen tot en met zondag dus stil. De lekkage bij de sleephelling was onlangs aangepakt, maar het bleek dat het werk niet adequaat was verricht.  Kort hierna vertoonde de sleephelling weer een lekkage, waardoor het water via het Jamearkanaal richting de rivier stroomde. De vissers en touroperators sloegen alarm, want de mogelijkheid bestond dat het Bigipan-gebied wederom droog zou komen te liggen. Zulks hebben zij eerder al meegemaakt. De vissers en touroperators wensen nog steeds een structurele aanpak van de sleephelling, zodat er nooit meer sprake is van lekkages. Aangezien het nu droge tijd is en er een extreme hitte  is, bestaat de mogelijkheid  dat het Bigipan-gebied  weer droog komt te liggen.…[+]

Russische tegenaanval wint terrein in bezet Koersk

2 Russische tegenaanval wint terrein in bezet Koersk

RUSLAND – Rusland meldt terreinwinst te hebben geboekt bij een tegenaanval op Oekraïense troepen die het land zijn binnengevallen. Er zijn nog geen onafhankelijk bevestigde details over hoe groot en succesvol de tegenaanval is, maar duidelijk is wel dat er op sommige plekken sprake is van een opmars.

Het onafhankelijke Institute for the Study of War meldt in zijn dagelijkse update dat de Russen in ieder geval het dorp Snagost zijn genaderd. Berichten dat het plaatsje ook daadwerkelijk is ingenomen kunnen nog niet worden bevestigd. “De grootte, schaal en doelwitten van de tegenaanvallen zijn nog onduidelijk en de situatie blijft fluïde”, aldus het ISW. Het onderzoeksinstituut heeft ook beelden geverifieerd van Russen bij het dorp Sjeptoechovka, enkele tientallen kilometers verderop. Het ISW concludeert daarom dat de Russen mogelijk proberen de Oekraïense opmars in de oblast Koersk in tweeën te splitsen, als opmaat naar een grotere aanval die de vijand terug over de grens moet dringen.

Oekraïne claimde sinds begin vorige maand ongeveer honderd dorpen in de grensregio te hebben veroverd. Rusland zegt nu dat het er tien daarvan weer in handen heeft. Tegelijkertijd meldt het ISW dat Oekraïense troepen in het gebied ook de aanval hebben geopend op de oprukkende troepen. Het terreinverlies van Oekraïne hoeft niet per se te betekenen dat de Russen nu weer de overhand hebben in de strijd, speculeert oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif. Hij denkt dat Oekraïne ook kan hebben gekozen voor een strategische terugtrekking.

“Oekraïne kan denken: we hebben ons effect eigenlijk bereikt. We hebben heel veel Russische troepen weggelokt elders van het front, wij gaan onze troepen weghalen.” In Koersk moet je afwegen: ga ik met mijn beperkte middelen – weinig mensen, weinig tanks – vechten in een stukje gebied dat militair gezien niet zoveel waarde heeft? Of ga je de Russen elders aan het front verrassen? Vanuit de luie stoel zou ik zeggen: die laatste optie. De Russen langzaam laten opkomen en elders weer toeslaan. De Kruif denkt dat het doel van de Oekraïense operatie geslaagd is: de druk op het front in de Donbas verlichten door vijandelijke troepen op eigen terrein te binden. De Russen boeken weliswaar terrein bij het Oekraïense Pokrovsk, maar minder voortvarend dan ze zouden willen.  (NOS)…[+]

Staatsolie wil Block 58-obligaties uitgeven

8 Staatsolie van plan

PARAMARIBO – Staatsolie zal deelnemen aan de ontwikkeling van het eerste offshore-olieproductieveld. “Er zijn verschillende opties om onze participatie te financieren, waaronder de uitgifte van obligaties in 2025”, meldt het bedrijf.

Volgens het productiedelingscontract voor Block 58 heeft Staatsolie het recht om voor maximaal 20 procent deel te nemen vanaf de ontwikkeling van het eerste olieproductieveld. Het finaal investeringsbesluit (Final Investment Decision, FID) voor Block 58 zal in het vierde kwartaal van dit jaar door de partners TotalEnergies en APA Corporation worden bekendgemaakt.
Staatsolie schat in dat bij maximale deelname de financieringsbehoefte ruim USD 1,8 miljard zal bedragen. Wij overwegen diverse opties om onze deelname te financieren, van eigen kasreserves, obligaties, bankleningen, partnerschappen met strategische en/of niet-strategische partners tot andere financieringsvormen of een combinatie van deze opties.

Staatsolie wil met de geplande uitgifte van nieuwe obligaties een van de opties benutten om aan het benodigde investeringskapitaal te komen. De obligatie-uitgifte zal in januari 2025 worden gelanceerd en in maart worden afgesloten. De Surinaamse samenleving, inclusief de huidige obligatiehouders, zal net zoals bij onze drie eerdere succesvolle obligatie-uitgiftes ook nu weer kunnen deelnemen. Wij willen graag dat er maximaal wordt geparticipeerd vanuit de Surinaamse markt. Daarom zullen wij de uitgifte zodanig inrichten dat deelname eenvoudig en toegankelijk zal zijn. Onder andere zullen de obligaties zoals bij de vorige uitgiftes in kleine coupures beschikbaar zijn. In de komende maanden zullen wij vaker informatie hierover verstrekken, waaronder details over de rente en overige voorwaarden. Voor deze geplande obligatie-uitgifte is De Surinaamsche Bank aangesteld als arrangeur.

De huidige obligaties van Staatsolie zijn in 2020 uitgegeven en lopen af op 23 september 2025 (5,5  jaar tegen 7 procent rente) respectievelijk 23 maart 2027 (zeven jaar tegen 7,5 procent rente). De halfjaarlijkse rente-uitkeringen van deze obligaties vinden trouw plaats.…[+]