Nieuws volgens datum: 13 Sep, 2024

Elon Musk noemt Australische regering fascisten om desinformatiewet

5 Elon Musk noemt Australische regering fascisten

SYDNEY – Elon Musk, eigenaar van het sociale mediaplatform X, noemde vrijdag de Australische regering “fascisten”. De aanleiding is een wetsvoorstel van de regering om sociale mediabedrijven boetes op te leggen als ze er niet in slagen om de verspreiding van desinformatie te voorkomen.

Het voorstel dat de Australische Labourregering donderdag in het parlement presenteerde, voorziet in boetes voor internetplatforms die kunnen oplopen tot 5 procent van hun wereldwijde inkomsten.

De voorgestelde wet vereist dat technologieplatforms gedragscodes opstellen om de verspreiding van gevaarlijke onwaarheden te voorkomen. Die regels moeten door een toezichthouder worden goedgekeurd. Die kan ook boetes opleggen als een bedrijf zich niet aan de regels houdt.

Musk, die zichzelf beschouwt als een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, reageerde op een X-gebruiker die een nieuwsbericht over de desinformatiewet deelde met één woord: “Fascisten.”

In een eerder conflict met de Australische regering stapte X in april naar de rechter om het bevel aan te vechten berichten te verwijderen over het neersteken van een bisschop in Sydney. Dit zette de Australische premier Anthony Albanese ertoe aan Musk een “arrogante miljardair” te noemen. (De  Telegraaf)

Fototekst: Elon Musk. (ANP) …[+]

Sfeervolle aftrap Avond Tweedaagse

Sfeervolle-aftrap-van-de-Avond-Tweedaagse

WANDELLOOP – Vrijdagmiddag markeerde de aftrap van de Avond Tweedaagse, een grootschalig wandelloop waarbij meer dan 2000 enthousiaste deelnemers hun eerste stappen zetten. Dit indrukwekkende evenement wordt georganiseerd door de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS) en staat in het teken van het thema ‘Health is Wealth’.

De voorzitter van de BVSS, Purcy Olivieira, uitte zijn grote tevredenheid over de succesvolle lancering van dit evenement. Hij benadrukt dat de Avond Tweedaagse een pilotproject is. “Gezien het overweldigende aantal inschrijvingen kan ik nu al met volle overtuiging stellen dat dit evenement een groot succes is”, aldus Olivieira.

Dennis Pinas, een van de deelnemers die als individuele loper meedoet, deelt zijn enthousiasme: “Mijn deelname is vooral voor de lol. Het is heerlijk om samen met mijn collega’s te wandelen en te ontspannen.” Pinas hoopt dan ook van harte dat de Avond Tweedaagse volgend jaar weer zal worden georganiseerd, zodat meer mensen van deze bijzondere ervaring kunnen genieten.

Foto: De groep van Tuberoos verlaat het terrein van het BVSS Sport Complex. (Foto: Rakesh Parag) …[+]

Kampoe wint Troefcallhappening Club Charity

(22.00 uur) Kampoe wint Troefcallhappening Club Charity

TROEFCALL – Kampoe heeft de Troefcallhappening van Club Charity gewonnen. Donderdagavond vond de zenuwslopende finale plaats in Court Charity, waarbij Kampoe Friends versloeg met 89-77.
De finale was een duel tussen de twee beste teams van het afgelopen troefcallseizoen. In de eerste ronde hielden beide teams elkaar in evenwicht, maar na de tweede ronde had Friends een voorsprong van vier punten. De doorbraak kwam in de derde ronde, waar het Kampoe-koppel Tony Prasad en Ramon Ramautarsing een beslissende slag sloegen door het invallende Friends-koppel Ronny Ellis en Judith Grauwde een baunie te geven. Hierdoor verkreeg Kampoe een voorsprong van twaalf punten, die het team bij het ingaan van de laatste ronde niet meer uit handen gaf. Friends eindigde op de tweede plaats. Mano Vasilda en Rocher Kalloe behaalden 23 punten voor Friends, terwijl Prasad en Ramautarsing 33 punten scoorden.
Het organiserende thuisteam veroverde de derde plaats door Palm Boys te verslaan met 91-81. Palm Boys eindigde op de vierde plaats. Bij Charity behaalden Patty Linger en Monica Drenthe 29 punten, terwijl Alfred Biekman en Brian Harper van Palm Boys 28 punten verzamelden.…[+]

Foto: Het kampioensteam van Kampoe. (Foto: STB)

Man valt tiener aan met scherp voorwerp

13 (22.00 uur) Zoon slaat moeder

PARAMARIBO – De 44-jarige E.L., meer bekend als ‘Dutchie’, die woonachtig is in de omgeving van de Bernadette Sionsweg, is door de politie van het bureau Latour dinsdag voor zware mishandeling aangehouden.

De wetsdienaren deden na melding van een geval aan de Bernadette Sionsweg, waarbij een tiener meerdere malen met een scherp voorwerp was aangevallen, de locatie aan voor onderzoek. Bij aankomst ter plekke is uit het voorlopige onderzoek van de politie naar voren gekomen dat een aantal jongens in de Bernadette Sionweg liepen, gaande in de richting van de Brunoweg. Op een bepaald moment werden de jongens plotseling achternagezeten door E.L., waardoor die wegrenden. De man zag toch kans een hunner en wel de 17-jarige D.D. vast te grijpen, waarna hij de tiener een aantal steekverwondingen toebracht op verschillende plekken van zijn lichaam. Het slachtoffer D.D. werd op het balkon van een woning in de armen van een van zijn vrienden aangetroffen en was niet aanspreekbaar. Per eigen gelegenheid werd de gewonde tiener voor medische hulp afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na de daad verliet de verdachte de plek, maar werd later op de dag door de politie van voornoemd bureau in de kraag gevat, waarna hij ter voorgeleiding werd overgebracht naar het politiebureau.

De verdachte E.L. is na afstemming met het Openbaar Ministerie hangende het onderzoek door de politie in verzekering gesteld. …[+]

 

 

After Gaza, ‘election madness’ is not the same on US campuses

election

NEW YORK – This fall, United States campuses will be awash in what Howard Zinn called election madness It will be a veritable cornerstone of campus culture. Universities will host debate viewing parties.

Campus Republicans and Democrats will table in student centers, squaring off to recruit members and organize campus events. Faculty will encourage students to attend electorally oriented campus programming. Voter registration drives will tout non-partisan motivations for encouraging student participation in the upcoming presidential race. These students are no stranger to election madness. They have long been taught that ratifying the American system by voting is politics par excellence.

Their K-12 classrooms were also imbued with this common sense. Voting, then: a hallowed civic duty. Alongside writing to elected officials, speaking at town hall events, or petitioning Congress, they have been taught that this is how to do politics in the US. But at this moment, America’s electoral common sense is in crisis. If my inbox is any indication, today’s students were rocked by the climate of repression faced by anti-genocide protests last year. Many of these uprisings ended in police crackdowns and academic discipline for student organisers.

These students have had a front row seat to a McCarthyistic climate, one that saw their faculty members fired, censured or disciplined – all of them on one side of the question of Palestine. These students doubt that the system of academia will do anything to promote their political or intellectual growth. They perceive little daylight between the two parties’ position on the genocide. At a Kamala Harris rally in August, protesters broke out in chants of “Kamala, Kamala, you can’t hide / We charge you with genocide.” Her response? “If you want Donald Trump to win, then say that. Otherwise, I’m speaking.” Uproarious cheers of support for Harris drowned out the protesters.

Educators are well aware that disrupting paradigms is a cornerstone of critical thought, that the rupture of a worldview provides fertile soil for transformative pedagogy. This moment has been a paradigm-disrupting one. (Al jazeera) …[+]

 

Guadeloupe’s historische zege bekroond als hoogtepunt van Concacaf

LE GOSIER, GUADALUPE. SEPTEMBER 9th: Guadalupe Team Celebrate his a goal  during the Group A match between Guadalupe and Surinam in the Concacaf Nations League , held at the Roger Zami stadium, in Le Gosier, Guadalupe.

(PHOTO BY MIGUEL RODRIGUEZ/STRAFFONIMAGES/MANDATORY CREDIT/EDITORIAL USE/NOT FOR SALE/NOT ARCHIVE)

VOETBAL – De overwinning van Guadeloupe op Suriname op 9 september is door de Concacaf erkend als een van de meest memorabele momenten van de afgelopen interlandperiode. Deze 1-0 zege betekende niet alleen hun eerste overwinning ooit in League A, maar markeerde ook een hoogtepunt in de opmars van het eiland.
Guadeloupe’s succesvolle parcours begon met promotie van League C naar League B, en vervolgens naar League A. Ondanks een verlies van 0-3 in hun eerste wedstrijd tegen Costa Rica, herpakte het team zich snel. In hun tweede wedstrijd behaalden ze een historische overwinning op Suriname. Het winnende doelpunt werd gescoord door invaller Jordan Leborgne, die zijn team naar een cruciale overwinning leidde.
Met deze overwinning staat Guadeloupe nu op de vierde plaats in groep A met drie punten. Suriname, dat eveneens drie punten heeft, staat vanwege een beter doelsaldo op de derde plaats. Beide teams strijden nog om zich te handhaven in de hoogste divisie.
De volgende tegenstander van Suriname in League A, Costa Rica, heeft ook indruk gemaakt. Het team heeft in de twee gespeelde wedstrijden geen enkel tegendoelpunt geïncasseerd. Na een 3-0 overwinning op Guadeloupe, speelde Costa Rica een 0-0 gelijkspel tegen Guatemala. De Costa Ricaanse doelman, Patrick Sequeira, blonk uit met vijf reddingen over beide wedstrijden. De solide verdediging van Costa Rica, geleid door spelers als Francisco Calvo, Juan Pablo Vargas en Jeyland Mitchell, wist maar liefst 21 aanvallen van de tegenstander te neutraliseren.…[+]

Foto: De dolblije spelers van Guadeloupe, nadat Jordan Leborgne het doelpunt maakte tegen Suriname. (Foto: Concacaf)

Oostenrijk en Tsjechië vrezen noodweer

4 (21.00 uur) Oostenrijk en Tsjechië vrezen noodweer cr

WENEN  –  In Duitsland, Polen, Oostenrijk en Tsjechië wordt gevreesd voor extreme regenval en sneeuwbuien. Autoriteiten drukken de inwoners op het hart de impact niet te onderschatten. “Op sommige plaatsen kan meer regen vallen dan in een derde van een heel jaar.”

Met die waarschuwing zet een Tsjechische minister zijn landgenoten op scherp. De hoeveelheid verwachte regen is zo groot dat er kans is op overstromingen die het land in jaren niet meer heeft meegemaakt, schrijft persbureau Reuters.

Ook de buurlanden van Tsjechië zetten zich schrap. Zo waarschuwt de weerdienst van de Oostenrijkse nieuwszender ORF voor overstromingen en een “winterstorm” in de bergen. Ook moet rekening worden gehouden met een hoeveelheid regen “die zelden of nooit in zo’n korte tijd is gemeten”.

Het stadsbestuur van Wenen adviseert mensen thuis te blijven. De Oostenrijkse treinmaatschappij ÖBB verwacht vertragingen en uitval van treinen.

Ook Duitsers krijgen het advies waakzaam te zijn. De grootste zorgen zijn er in het oosten en zuidoosten van het land. Daar waarschuwt de Duitse weerdienst voor een wind met “orkaankracht”, schrijft de krant Die Zeit.

Vooral in de Duitse Alpen worden hevige sneeuwbuien verwacht. De komende dagen kan er tot 50 centimeter sneeuw vallen. Ook dat is gevaarlijk; zo kunnen “bomen en grote takken bezwijken onder het gewicht van de sneeuw”, schrijft Tagesschau.

Het extreme weer is het gevolg van een lagedrukgebied boven Oost-Europa, schrijft Weeronline. “Aan de westkant van het lagedrukgebied wordt met een noordelijke wind vrij koude lucht naar de Alpen gestuurd.”

Tal van cijfers laten zien dat het echt om een uitzonderlijke situatie gaat. Zo kan in de hoogstgelegen delen van Oostenrijk 2 meter sneeuw vallen.

In de delen van Oostenrijk waar de meeste regen valt, gaat het mogelijk om 400 millimeter. “Ter vergelijking: in Nederland valt in een gemiddelde septembermaand zo’n 79 millimeter regen”, schreef Weeronline. (NU)…[+]

Veroorzaker aanrijding overlijdt in ziekenhuis 

7 Verdachte verwond drie

PARAMARIBO – De autobestuurder R.P. (35) is na een aanrijding met een terreinauto dinsdag  aan de Martin Luther Kingweg (MLK-weg) ter hoogte van het Jamaicaproject, diezelfde avond in het ziekenhuis komen te overlijden.

 De medewerkers van de Verkeer Unit van Regio Midden deden na de melding van een aanrijding met zwaar lichamelijk letsel en materiële schade, omstreeks 17.45 uur de plek aan voor onderzoek. Uit het onderzoek van de politie is komen vast te staan dat het slachtoffer R.P., die bestuurder was van de personenauto, verzuimd heeft voorrang te verlenen aan de terreinwagen die over de MLK-weg reed.

 Het slachtoffer reed op de spoorbaan, komende vanuit het Jamaicaproject en gaande in de richting van de MLK-weg en reed zonder voorrang te verlenen aan het verkeer op de doorgaande MLK-weg op, met als gevolg de aanrijding. De automobilist R.P. werd zwaar gewond per ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij werd ter verpleging in de ziekeninrichting opgenomen en  liet later op die avond het leven.

 Zowel de overleden bestuurder als de andere automobilist F.N. (54), was/is  in het bezit van een geldig Surinaams rijbewijs en verkeerde niet onder invloed van alcohol. De afdeling Verkeer Unit Regio Midden is belast met het verdere onderzoek van deze aanrijding.
…[+]

 

Senegal’s Faye dissolves parliament and sets elections for November

4 Senegal

DAKAR – Senegal’s President Bassirou Diomaye Faye has dissolved the opposition-led parliament, paving the way for snap elections six months after he was voted in on an anti-establishment platform.

 

Faye said working with the assembly had grown difficult after members refused to start discussions on the budget law and rejected efforts to dissolve wasteful state institutions. “I dissolve the national assembly to ask the sovereign people for the institutional means to bring about the systemic transformation that I have promised to deliver,” Faye said in a brief speech. The elections will be held on November 17.

 

Observers say Faye’s party, Pastef (African Patriots of Senegal for Work, Ethics and Fraternity), has a high chance of securing a majority, given his popularity and his victory margin in the March presidential election, which he won with 54 percent of votes. The Benno Bokk Yaakar opposition platform led by former President Macky Sall condemned the move. It said Faye had convened a legislative session under pretences to announce the dissolution and accused him of “perjury”. Faye, 44, won the vote in March to become Africa’s youngest elected leader less than two weeks after he was released from prison.

 

His rise has reflected widespread frustration among Senegal’s youth with the country’s direction – a common sentiment across Africa – which has the world’s youngest population and a number of leaders accused of clinging to power for decades. During the presidential campaign, Faye promised widespread reforms to improve the living standards of common Senegalese, including fighting corruption, reviewing fishing permits for foreign companies, and securing a bigger share of the country’s natural resources for the population. But six months later, these pledges have yet to materialise.

 

The president and Ousmane Sonko, the prime minister and a popular opposition figure who helped catapult Faye to victory, have blamed the parliament. Pastef does not hold a majority in the assembly, which Faye says has blocked him from executing the promised reforms. In June, the opposition coalition cancelled a budgetary debate in a dispute over whether Sonko was required to issue his government’s policy roadmap, with him arguing that he was not required to. (Al Jazeera)…[+]

Rusland zet zes Britse diplomaten land uit na beschuldiging spionage

3 Rusland zet zes Britse diplomaten het land uit

LONDEN  –  Rusland heeft zes Britse diplomaten het land uitgezet, omdat ze volgens Moskou een bedreiging zijn voor de Russische veiligheid. De Britse regering noemt die beschuldiging in een reactie volstrekt ongegrond. De zes werkten op een kantoor in Moskou dat de Britse belangen in Oost-Europa en Centraal-Azië behartigt.

Het diplomatieke incident vindt plaats op het moment dat de bondgenoten zich beraden over het geven van toestemming aan Oekraïne om met name Britse wapens, te mogen gebruiken op Russisch grondgebied. De Russische president Poetin waarschuwt daar fel tegen.

Woordvoerder Maria Zacharova van het Ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de Britse ambassade in Moskou van “acties die gericht zijn op het veroorzaken van schade aan onze bevolking”.

Op de Russische staatstelevisie wordt een woordvoerder van de geheime dienst FSB aangehaald. Volgens hem hebben de Britten “subversieve activiteiten” ontplooid in Rusland en is hun aanstaande uitzetting “het begin van een reactie op Britse onvriendelijke activiteiten”.

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 hebben Rusland en de westerse bondgenoten van Oekraïne elkaars diplomaten het land uitgezet. Dat gebeurde ook in Nederland. (NOS)…[+]

Moeder van zes kinderen aangehouden ter zake drugshandel

Black woman in handcuffs

PARAMARIBO – De politie van het bureau Rijsdijk heeft dinsdag de 33-jarige drugsverdachte N.D., die woonachtig is in de omgeving van de Denswielweg, op haar woonadres met een grote partij drugs aangehouden.

 Het onderzoek in deze zaak werd vervolgens overgedragen aan de afdeling Narcoticabrigade van de politie. Uit het onderzoek van de politie is naar voren gekomen dat deze jonge vrouw, die moeder is van zes kinderen, zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Op het achtererf van de vrouw stuitten de politieambtenaren van het bureau Rijsdijk eerder op die dag op een partij drugs, waaronder één zak marihuana van 1.210 gram, 4 stuks geperste vermoedelijk marihuana met een gewicht van 350 gram, 16 gram cocaïne, 11 flesjes
pichachu, twee blokken hasj van 100 om 74 gram, 46 stuks xtc-tabletten en een ziplock-zakje  xtc-poeder van 0,1 gram. De in beslag genomen drugs werden samen met de drugsverdachte overgedragen aan de afdeling Narcoticabrigade.

 Bij een nader ingesteld onderzoek op het woonadres van de verdachte werd door de wetsdienaren van de Narcoticabrigade een groot geldbedrag in SRD aangetroffen en eveneens in beslag genomen. Verder is uit het onderzoek komen vast te staan dat de drugs toebehoren aan de partner van de vrouw. De partner S.A., die een bekende van de politie is, is eerder op diezelfde dag door politieambtenaren van het bureau Lelydorp in een andere drugszaak aangehouden, voorgeleid en na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) in verzekering gesteld. Zijn partner N.D. is eveneens na afstemming met het OM hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. …[+]

 

Georgia court dismisses two more charges against Trump

3 Georgia court dismisses two more charges

GEORGIA  –  A court in Georgia has dismissed two of the 10 criminal charges against Donald Trump and one other charge against his allies for alleged attempts to interfere in the 2020 presidential election. Fulton County Judge Scott McAfee ruled that the southern state did not have the authority to bring the specific charges related to the alleged filing of false documents in federal court.

Judge McAfee allowed the rest of the case to move forward, including eight charges against Trump, out of the original 13. Three other charges against Trump were dropped earlier this year after the same judge ruled that the charges lacked detail. Steven Sadow, a lawyer for Trump, praised the ruling, saying: “President Trump and his legal team in Georgia have prevailed once again.”

Judge McAfee said that the two dropped charges fell under federal jurisdiction, rather than under Georgia state law. The dropped charges against Trump include conspiracy to commit false documents and conspiracy to commit forgery, according to court documents. Two of his co-defendants had their charges of forgery dropped as well.

According to the indictment filed in August 2023 by Fulton County District Attorney Fani Willis, Trump conspired with 18 other defendants to interfere in the election result. The group “refused to accept that Trump lost, and they knowingly and willfully joined a conspiracy to unlawfully change the outcome of the election in favor of Trump”.

Part of the alleged plot included Trump’s phone call to Georgia’s top election official, in which he pleaded with him to “to find 11,780 votes” – the margin in which he lost to Biden. Trump – and 14 co-defendants – have pleaded not guilty to racketeering and other state charges related to alleged efforts to overturn the former president’s loss in Georgia. Four others have pleaded guilty.

The case has largely been put on hold since June, after Willis was found to have had a romantic relationship with one of the lead prosecutors in the case. A Georgia appeals court is currently considering whether Willis must step aside from the case due to the allegations of misconduct presented by defense lawyers. (BBC)…[+]

Slot prijst Gravenberch’s ontwikkeling bij Liverpool

(18.00 uur) Slot niet verrast door opgebloeide Gravenberch

VOETBAL – Arne Slot is niet verrast door de sterke ontwikkeling van Ryan Gravenberch. De Liverpool-trainer denkt dat er niet veel veranderd is voor de middenvelder, die zich onlangs ook in Oranje van zijn beste kant liet zien.
Gravenberch moest zich de afgelopen seizoenen bij Bayern München en Liverpool vaak schikken in een bijrol. Sinds de komst van Slot naar ‘The Reds’ is de Oranje-international een vaste basisklant. In die rol maakt de 22-jarige Gravenberch indruk. “Hij is al zijn hele leven een middenvelder. Misschien speelt hij nu iets lager op het veld dan eerder, maar het is geen groot verschil”, zei Slot vrijdag op zijn persconferentie richting het Premier League-duel met Nottingham Forest.
Volgens de oud-trainer van Feyenoord meldde de voormalige Ajacied zich na zijn zomervakantie topfit bij Liverpool. “Ryan kwam heel fit terug en heeft zijn kans gegrepen. Hij profiteert ook van de teamstructuur en hoe de ploeg speelt. “Slot vreest er niet voor dat Liverpool, dat uitstekend aan het seizoen is begonnen, het momentum kwijt is na de interlandperiode. “Dat is altijd de vraag als je twee weken hebt tussen twee competitiewedstrijden. Maar als je ziet hoe de spelers bij de nationale teams speelden, denk ik dat het momentum er nog steeds is.”
Liverpool won de eerste duels van het Premier League-seizoen overtuigend en maakte vooral indruk met de 0-3-zege op rivaal Manchester United. Zaterdag neemt de ploeg van Slot het op tegen Nottingham Forest. (VI)…[+]

Foto: Ryan Gravenberch (r) heeft zijn kans gegrepen en speelt nu regelmatig voor Liverpool. (Foto: ESPN)