Nieuws volgens datum: 17 Sep, 2024

Suriname verliest van Guatemala in U-23 Pan American Cup

Suriname verliest van Guatemala in U

VOLLEYBAL – De Surinaamse heren hebben in hun tweede wedstrijd van de U-23 Pan American Cup niet kunnen overtuigen. In de Anthony Nestysporthal verloren ze dinsdagavond van Guatemala in vier sets.

Suriname begon sterk aan de eerste set en stond zelfs met 17-12 voor. Het team leek op weg om de set te winnen, maar concentratieverlies speelde de spelers parten. Guatemala verkleinde gestaag de achterstand, en na de gelijkmaker van Roberto Recinos (17-17) nam Guatemala het initiatief. Suriname verloor de set met 20-25.

De tweede set opende Suriname weer goed en scoorde de eerste twee punten, maar Guatemala kwam opnieuw terug. Het werd een spannende strijd, waarin Guatemala aan het eind de set wist te winnen met 18-25. Suriname stond nu onder druk om de derde set te winnen, het begon sterk en nam een voorsprong van 9-5. Guatemala gaf echter niet op en bracht de stand gelijk: 13-13. Dankzij sterk spel van Anfernee Lee A Leong en Shemar Jameson pakte Suriname uiteindelijk de set met 25-21.

De vierde set begon in het voordeel van Guatemala, dat uitliep naar een voorsprong van 14-18. Suriname vocht terug, opnieuw dankzij Lee A Leong en Jameson, en verkleinde de achterstand tot 19-21. De set bleef spannend tot het einde, maar Suriname kon niet voorkomen dat Guatemala met 23-25 won na een beslissend schot van Yeferson Zavala dat Faiq Lobo niet kon blokken.

Met deze overwinning staat Guatemala bovenaan in groep B met twee overwinningen. Suriname en Peru volgen met elk één zege. Eerder op de dag won Peru overtuigend van Saint Vincent and the Grenadines met 3-0 (25-14, 25-15, 25-15), Saint Vincent and the Grenadines staat op de laatste plaats…[+]

Man die andere het leven zuur maakte geamputeerd tijdens kappartij

7 Verdachte verwond drie

NICKERIE – In de vroege ochtend van zondag vond een heftige kappartij plaats in de omgeving van Dreamz Cafe in Nieuw Nickerie, waarbij een van de betrokken mannen een arm verloor. Het incident lijkt een wraakactie te zijn, aangezien de dader zich niet in bedwang kon houden.

Volgens bronnen was het slachtoffer, R.A., geen onbekende van de politie en had hij de dader in het verleden vaak lastiggevallen, waaronder het veroorzaken van huisvredebreuk bij de dader thuis. Dit gedrag werd door de dader als de druppel ervaren, en nadat hij had vernomen dat R.A. zich in de buurt van Dreamz Cafe bevond, ging hij gewapend met een houwer op zoek naar hem.

Bij aankomst vond hij R.A. zittend op de passagiersstoel van een auto. Zonder aarzeling viel hij R.A. aan en sloeg met de houwer op diens arm, die naar buiten hing. De arm werd vrijwel direct geamputeerd en hing nog aan een stuk huid vast. Vervolgens bleef de dader op R.A. inhakken, waarbij het slachtoffer ernstige kapwonden opliep aan zijn gezicht, benen, buik en hals. Ook de bestuurder van het voertuig raakte gewond toen hij probeerde uit te stappen.

De dader werd dezelfde ochtend door de politie aangehouden, terwijl het zwaargewonde slachtoffer met verschillende ernstige verwondingen op de Medium Care Unit van het Mungra Medisch Centrum werd opgenomen. AL…[+]

Een supermaan en een maansverduistering

Maan

NEW YORK – De schaduw van de aarde zal een deel van een van de grootste en helderste volle manen van dit jaar bedekken. De nachthemel trakteert ons op een gedeeltelijke maansverduistering tijdens een supermaan. Het is een astronomisch wonder dat bijna iedereen op het westelijk halfrond onder een heldere hemel kan meemaken, en het is de nieuwste herinnering dat onze thuisplaneet deel uitmaakt van een groter kosmisch systeem.

Deze maansverduistering vindt plaats tussen 20:41 uur Eastern Time op dinsdag en 00:47 uur op woensdag, waarbij de gedeeltelijke fase het grootst is om 22:44 uur. De maansverduistering is zichtbaar in het grootste deel van de Verenigde Staten, Canada, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, Afrika en Europa.

Bruce Betts, hoofdwetenschapper bij de Planetary Society, bekijkt de show vanuit zijn voortuin in Pasadena, Californië. Eclipsen bieden een kans om “de driedimensionale aard van alles” te voelen, zei Dr. Betts. “Het is iets dat gewoon op een viscerale manier is van, wauw.” (The New York Times)…[+]

Twee uit twee voor Mexico

(23.00 uur) Twee uit twee voor Mexico

VOLLEYBAL – Mexico heeft dinsdag een belangrijke stap gezet richting de groepswinst in groep A van de U-23 Pan American Cup voor heren. In zijn tweede wedstrijd versloeg het Costa Rica in de Anthony Nestysporthal overtuigend in drie sets.
Mexico’s hoofdtrainer Renato Soares liet niets aan het toeval over en koos voor zijn sterkste opstelling. Deze keuze bleek cruciaal, want Costa Rica bood stevige tegenstand in de eerste set. Na een eerdere nederlaag tegen Cuba had Costa Rica’s coach César Salas meerdere veranderingen in zijn team doorgevoerd, wat resulteerde in een betere prestatie. Mexico moest tot het uiterste gaan om de eerste set nipt binnen te halen met 27-25.
In de tweede set kon Costa Rica het hoge niveau niet vasthouden en Mexico profiteerde daarvan door met 25-18 te winnen. Ondanks een hernieuwde poging van Costa Rica in de derde set, wist Mexico de wedstrijd definitief te beslissen met een 25-21 overwinning. Bij Mexico was Jared Hernandez de topscorer met elf punten, terwijl teamgenoten Isaias Gallegos en Juan Garcia elk tien punten bijdroegen. Voor Costa Rica waren Jeremy Vanega en Jenher Algulo de uitblinkers, met elk negen punten.
Door deze zege leidt Mexico in groep A, terwijl Costa Rica na twee nederlagen dringend een overwinning nodig heeft in zijn volgende wedstrijd om nog kans te maken op de titel…[+]

Floods and mudslides kill more than 200 in Myanmar

Flood-affected residents wait for a rescue boat to arrive in Taungoo, Myanmar's Bago region on September 14, 2024, following heavy rains in the aftermath of Typhoon Yagi. - Typhoon Yagi brought a colossal deluge of rain that has inundated a swathe of northern Vietnam, Laos, Thailand and Myanmar, triggering deadly landslides and widespread river flooding. (Photo by Sai Aung MAIN / AFP)

NAYPYIDAW –  The number of people in Myanmar who have died in the wake of Typhoon Yagi rose to more than 220, with nearly 80 others still missing, the military government said.

The storm swept through northern Vietnam, Laos, Thailand and Myanmar in early September and has killed more than 500 people across the region so far, according to official figures.

It triggered severe floods and mudslides in Myanmar, leaving at least 226 dead as whole villages were wrecked.

With hundreds of thousands of acres of crops destroyed, the UN also warned that more than half a million people in the war-torn country are in urgent need of food as well as drinking water, shelter and clothes.

The UN said the storm’s devastation spanned nine states and regions, including the country’s capital Naypyidaw in the interior, as well as Mandalay to the north, Magway to the west, and Bago to the south – regions that lie along the Irrawady, Myanmar’s largest river.

Also hit were Shan State in the north-east and Mon, Kayah and Kayin states, which lie to its south.

A civil war has engulfed the country since early 2021, when the army sized power after ousting the democratically-elected government.

Since then thousands have been killed and millions forced from their homes as various armed resistance groups battle the ruling military junta.

In the last year or so, the army has lost control of large parts of the country, creating an unstable patchwork of governance.

That, coupled with poor communication in remote areas, has meant information about casualties has been slow to emerge.

The United Nations said the floods are among the worst in Myanmar’s recent history. Its disaster response agency estimated that some 630,000 people have been affected by the flooding with blocked roads, damaged bridges and severed communication lines, all of which have severely hampered relief efforts.

Aid agencies also have little or no access to many parts of the country, including Shan State, one of the worst-hit by the flooding, which is now largely controlled by a rebel army.

A volunteer rescuer in the state’s south told BBC Burmese that entire homes had been buried under mudslides.

“We have collected over 100 dead bodies so far, including children and elderly people. We’re still searching for over 200 more,” he added. “This flooding is the worst I have ever seen in my life,” said a resident in the east of Shan State. (BBC)

 Photo: Flood-affected residents wait for a rescue boat to arrive in Taungoo, Myanmar’s Bago region. (Agence France-Presse)…[+]

Verdachte vermoedelijke moordaanslag Trump werd afgewezen bij Oekraïens vreemdelingenlegioen

3 Verdachte vermoedelijke moordaanslag Trump werd afgewezen

NEW YORK – Er wordt langzaam steeds meer bekend over Ryan Wesley Routh, de man die zondag opgepakt werd als verdachte van de “ogenschijnlijke moordaanslag” op presidentskandidaat Donald Trump. CNN onthulde eerder al dat de voormalig dakdekker zich intensief bezighield met de oorlog in Oekraïne. Aan The New York Times verklapte Routh dat hij in 2023 zelfs naar Europa afreisde om tegen de Russen te vechten. Nu blijkt dat hij daar meteen op het vliegtuig terug naar huis is gezet, omdat hij niet geschikt was. “Een gestoorde idioot”, verklaart een ingewijde over Routh aan The New York Post.

Op sociale media uitte Routh sinds de Russische invasie zijn steun voor Oekraïne op sociale media. Hij schreef zelfs bereid te zijn om te sterven voor Oekraïne en dat het Kremlin afgebrand moest worden. In 2023 leek zijn droom werkelijkheid te worden en reisde hij zonder enige militaire ervaring af naar Oekraïne als vrijwilliger. Die droom bleek echter zijn grootste nachtmerrie te zijn.

Andere Amerikaanse vrijwilligers vonden Routh “gek” en “idioot”, vertellen ze aan The Post. “Hij is een gestoorde idioot, maar niemand was echt verbaasd. Er zijn veel mensen zoals hij die opduiken, omdat ze wanhopig zijn om te helpen en belangrijk gevonden te worden”, aldus een Amerikaanse vrijwilliger aan het Oekraïense front.

“Veel van de mensen die hier zijn, zijn hier niet echt voor Oekraïne. Ze zijn hier om beroemd te worden of om het gevoel te hebben dat ze ergens bij horen”, vervolgt de vrijwilliger. “De oorlog is een kans voor hen om het eindelijk te maken, maar het overgrote deel helpt Oekraïne niet.”

Nadat hij werd afgewezen door het Oekraïense vreemdelingenlegioen heeft Routh nog op andere manieren een bijdrage proberen te leveren in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Hij probeerde in zijn eentje een wervingsbureau op te zetten om soldaten die terugkeerden van een uitzending naar Afghanistan naar Oekraïne te sturen. Dit idee werd door de andere Amerikaanse vrijwilligers snel de kop in gedrukt.

Later verklaarde Routh aan de Financial Times dat hij enkel werd afgewezen omdat hij “oud” was en geen ervaring had op het slagveld. Hij uitte daarbij kritiek op het Oekraïense vreemdelingenlegioen. “
Ze zijn vaak moeilijk om mee te werken. Veel buitenlandse soldaten vertrekken al na een week”, aldus Routh. (De  Telegraaf)

Fototekst:  Ryan Wesley Routh. (ANP)…[+]

AW&J sluit sessies werkethiek voor tweede groep vakantiejobbers af

10 AWJ sluit sessies werkethiek

PARAMARIBO – Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J) heeft met succes de sessies over werkethiek afgerond, die bedoeld waren om jongeren voor te bereiden op vakantiewerk. De laatste sessies zijn afgelopen week verzorgd, en de vakantiejobbers beginnen deze week met hun vakantiewerk.

Eerder zijn verschillende groepen getraind die in de week van 2 september met hun vakantiejobs zijn begonnen en deze op 13 september hebben afgerond. De sessies, die twee dagen duurden, waren gericht op de voorbereiding van de deelnemers op wat zij op de werkvloer kunnen tegenkomen en hoe daarop in te spelen. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen, zijn: waarden, normen, gedragingen, participatie, presentie, performance en probleemsituaties op de werkvloer. Dit alles is van belang voor de leerervaring van de jongeren en hun succes op de werkplaats.

De sessies zijn gehouden van 29 augustus tot en met 13 september in Paramaribo, Nickerie, Commewijne, Marowijne en Coronie. Hierna worden de vakantiejobbers voor tien dagen ‘on the job’ getraind bij diverse ministeries, organisaties en sociale instellingen. In totaal zijn duizend jongeren getraind, waarvan de laatste vakantiejobbers nu aan het werk zijn. Het project biedt jongeren de mogelijkheid praktische werkervaring op te doen, als aanvulling op de vaardigheden die zij op school hebben geleerd. Dit varieert van communicatievaardigheden tot probleemoplossend vermogen en sluit aan bij het jeugdprofiel van het ministerie, dat focust op een breed scala aan waarden en normen. Door het vakantiewerk krijgen jongeren de kans zich in te zetten voor de gemeenschap, bijvoorbeeld door werkzaamheden in tehuizen. Dit bevordert bij de jongeren een gevoel van verbondenheid en sociale verantwoordelijkheid, wat essentieel is voor hun persoonlijke ontwikkeling. Het jeugdprofiel moedigt verantwoordelijkheid en discipline aan, en het vakantiewerk biedt hiervoor concrete mogelijkheden.

Het ‘Vakantiewerkgelegenheidsproject’ wordt uitgevoerd door het onderdirectoraat Jeugdcentra van AW&J. De trainers van de sessie werkethiek, Meryl Maes (onderdirecteur Jeugdcentra), Maverick Kromosoeto, Franklin Boldewijn en Carol Wilnis, blikken tevreden terug op een succesvol trainingstraject en kijken uit naar de prestaties van de vakantiejobbers op de werkvloer. Zowel het ministerie, de jongeren als de participerende instellingen zijn tot dusver tevreden met de prestaties van de vakantiejobbers…[+]

 

 

Surinaamse dames dringen top 100 binnen

(19.00 uur) Surinaamse dames dringen de top 100 binnen

SCHAKEN – Het Surinaamse damesschaakteam heeft een indrukwekkende prestatie geleverd door de top 100 te bereiken op de 45e Schaakolympiade in Boedapest, Hongarije. Na zes ronden staat het team op de 94e plaats met drie punten. De prestaties van het herenteam vallen wat tegen, het staat momenteel op de 156e plaats.

Na een teleurstellende vijfde ronde wist het damesteam zich te herpakken en versloeg het in de zesde ronde Tanzania. Het team, bestaande uit Catherine Kaslan, Victoria Kaslan, Alexandra Kaslan en Elise Wu, won overtuigend met 3,5-0,5. Alleen Catherine Kaslan speelde remise tegen Shah Mahi. India leidt bij de dames het klassement met een perfect resultaat na zes ronden. In zijn zesde partij versloeg het Armenië met 2,5-1,5. Internationaal Meester Divya Deshmukh is nog ongeslagen met vijf overwinningen en één remise.

Het herenteam leed een nederlaag tegen Jamaica, nadat het eerder in de vijfde ronde van Fiji had gewonnen. Shiva Kalka werd voor deze ronde vervangen door Jason Yeung. Samen met Viresh Giasi, Imaan Kalidjo en Shaief Chashawa namen zij het op tegen Joshua Christie, Shreyas Smith, Raheem Glaves en Jaden Shaw. Suriname verloor de wedstrijd met 0,5-3,5, waarbij Kalidjo als enige een remise behaalde tegen Glaves. Hierdoor zakt het team verder op de ranglijst naar de 156e plaats met twee punten. Bij de heren staat India ook aan top, met een overwinning van 3-1 op Hongarije in de zesde ronde…[+]

Foto: Het damesteam van Suriname staat na zes ronden op de 94e plaats bij de 45e Schaakolympiade in Boedapest. (Foto: Times archief)

India hits out after Iranian leader criticises treatment of Muslims

India

NEW DELHI  –  India has hit out at comments from Iran’s supreme leader regarding the treatment of its Muslim minority.

India’s Ministry of External Affairs said in a statement that remarks made by Ali Khamenei in a post on X were “misinformed and unacceptable”. While India and Iran generally enjoy close relations, the approach of India’s Hindu nationalist government to minorities has led to disagreements in the past.

“Countries commenting on minorities are advised to look at their own record before making any observations about others,” the statement from New Delhi read.

The curt missive followed a social media post from Khamenei that said: “We cannot consider ourselves to be Muslims if we are oblivious to the suffering that a Muslim is enduring in Myanmar, Gaza, India, or any other place.”

India and Iran tend to share a good relationship, illustrated by strong economic ties. In May, they signed a 10-year contract to develop and operate the Iranian port of Chabahar, on Iran’s southeastern coast.

India is developing the port as a gateway to exports to Iran, Afghanistan and Central Asia, allowing it to bypass the ports of Karachi and Gwadar in rival Pakistan.

But Khamenei has been critical in the past over issues involving Muslims in India and the troubled Muslim-majority region of Kashmir.

Human rights groups have alleged that the mistreatment of Muslims has increased under Prime Minister Narendra Modi, who took over as prime minister in 2014.

Since then, the country has seen a rising number of attacks against Muslims and their livelihoods. Reports of hate speech have also grown.

Cases of mob lynching under the pretext of protecting cows, considered holy by some Hindus, have increased during Modi’s time in power, and homes and properties have been demolished.

In March, the Indian government announced rules to implement the Citizenship Amendment Act – a controversial law which opens the way to Indian citizenship for non-Muslim refugees from neighbouring countries.

It declared that Hindus, Parsis, Sikhs, Buddhists, Jains and Christians who fled to Hindu-majority India from mainly Muslim Afghanistan, Bangladesh and Pakistan before December 31, 2014, were eligible for citizenship.

The law was declared “anti-Muslim” by several rights groups for keeping the community out of its ambit, raising questions over the secular character of the world’s largest democracy. (Al Jazeera)

Photo: Narendra Modi and Ali Khamenei. (Getty Images)…[+]

Handel tussen Verenigd Koninkrijk en EU flink afgenomen vanwege Brexit

handel

LONDEN – De administratieve rompslomp voor Britse bedrijven heeft ervoor gezorgd dat de goederenhandel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie de afgelopen jaren fors is afgenomen. En dat probleem lijkt alleen maar groter te worden.

Veel Britse bedrijven hebben de export van kleine hoeveelheden naar de EU opgegeven, aangezien ze met steeds meer regels en voorschriften te maken hebben, zo blijkt uit een rapport van de Aston University Business School. Die zijn ingevoerd als gevolg van de Brexit.

Tussen 2021 en 2023 is de Britse goederenexport naar de EU met 27 procent gedaald. De import van goederen is met 32 procent geslonken.

De verscheidenheid aan exportgoederen is ook afgenomen. Daarbij worden er 1.645 soorten Britse producten minder naar elk EU-land uitgevoerd.

Vooral kleinere Britse producenten hebben de export naar sommige EU-landen opgegeven, nadat ze te maken hadden gekregen met nog meer administratieve rompslomp. (NU)…[+]

Slepende medailleruzie rond turnster Jordan Chiles duurt voort

(18.00 uur) Slepende medailleruzie rond turnster Jordan Chiles duurt voort

TURNEN – De soap rond de bronzen medaille bij de turnfinale op vloer bij de Olympische Spelen in Parijs duurt onverminderd voort. Het hof van sportarbitrage CAS heeft het beroep van de Amerikaanse turnster Jordan Chiles verworpen om haar podiumplek ‘terug te geven’.
Jordan Chiles eindigde op de Olympische Spelen van Parijs als vijfde in de vloerfinale, maar na een succesvol protest werd haar score verhoogd en won ze alsnog brons. De Roemeense turnster Ana Barbosu, die aanvankelijk als derde was geëindigd, ging in beroep bij het CAS, dat in haar voordeel oordeelde en Chiles het brons ontnam. De reden? Het Amerikaanse protest tegen de score van Chiles zou vier seconden te laat zijn ingediend.
De Amerikaanse turnbond kwam daarna meteen weer in actie bij het sporttribunaal. Ze diende een video in waaruit zou moeten blijken dat de coach van Chiles, Cecile Landi, niet na 64 seconden maar al na 47 seconden aan de jury vroeg om de score van Chiles opnieuw te bekijken. De video werd echter door het CAS resoluut van tafel geveegd. Daarop sneerde Landi in Amerikaanse media dat het CAS ‘partijdig zou zijn’ vanwege een Roemeense voorzitter (Hamid Gharavi), een landgenoot van ‘bronzen’ Ana Barbosu. Het CAS reageerde als door een adder gebeten. “Dat zijn schandalige uitspraken.”
Chiles meldde op Instagram dat ze zich ‘voor haar mentale gezondheid terugtrok van de sociale media’. Dat ging zelfs zo ver dat ze racistisch werd bejegend. “Ik ben sprakeloos. Dit voelt oneerlijk en is een klap in mijn gezicht, en dat van iedereen die heeft meegewerkt. Ik ga er alles aan doen om gerechtigheid te krijgen. Wat het nog erger maakt, zijn die ongevraagde racistische aanvallen op sociale media die heel fout en extreem pijnlijk zijn.”
Ze stapt naar het Zwitserse hooggerechtshof, waar ze gaat aanvoeren dat haar protest wel degelijk op tijd was ingediend. Bovendien valt ze het CAS aan op een ‘oneerlijke en onrechtvaardige procedure’, zoals haar advocaten betogen. Ook zou Chiles door het CAS veel te laat op de hoogte zijn gebracht van het Roemeense beroep, waardoor ze nauwelijks de tijd had om haar verdediging voor te bereiden.
Dat laat mogelijk nog maanden op zich wachten, zo meldde het Amerikaanse persbureau Reuters. (AD)…[+]

Foto: Jordan Chiles (r) met haar bronzen medaille. (Foto: HLN)

Angela Merkels aartsvijand Friedrich Merz beoogd kanselier CDU/CSU

1 Angela Merkels aartsvijand Friedrich Merz beoogd

BERLIJN – De aartsvijand van Angela Merkel wordt de nieuwe conservatieve lijsttrekker in Duitsland. Friedrich Merz (69) leidt torenhoog in de peilingen en kan de nieuwe kanselier van de Bondsrepubliek worden. Dinsdagmiddag werd hij bij de unie van CDU en CSU op het schild gehesen.

“Dit toont onze geslotenheid”, zei hij in een zaaltje van de Beierse vertegenwoordiging in Berlijn. De symbolische plek was niet toevallig gekozen, omdat de Zuid-Duitse deelstaat ook altijd het lijsttrekkerschap claimt.

Hun machtsbewuste premier Markus Söder (CSU) mocht het nieuws verkondigen: “De CDU is de grotere zus en heeft het eerste recht op de beslissing.” Hijzelf bracht zich de afgelopen weken ook in gesprek als kandidaat voor het kanselierschap. Eerder al gaf kandidaat Henrik Wüst, minister-president in Noordrijn-Westfalen, de race op. Nu smeet Söder de handdoek in de ring.

In 2021, bij de vorige campagne, kwam het tot een uiterst heftige tweestrijd tussen de CDU van Merz en de kleinere Beierse zusterpartij CSU. De toenmalige kandidaat won het lijsttrekkerschap op het nippertje tegen Söder, die veel steun uit de parlementaire fractie had. Kort erop verloren de christendemocraten echter duidelijk tegen Olaf Scholz (SPD), die kanselier voor de sociaaldemocraten werd.

“Wij zijn de laatste overgebleven volkspartij van het democratische midden”, zo begon Merz dinsdag zijn uitleg. Inderdaad is de SPD in de peilingen twee keer kleiner en is de groen-links-liberale coalitie van Scholz niet populair. Merz gaf aan dat de rechtse en anti-Europese AfD, die in Oost-Duitsland bij de deelstaatverkiezingen deze maand goed scoorde, voor hem te radicaal is.

Zowel CDU als AfD willen asielzoekers aan de grens terugsturen. Scholz begon deze week grenscontroles maar wijst nog niet alle vluchtelingen af. “Migratie mag niet het grote verkiezingsthema volgend jaar worden”, zei Merz. Hij wil dat de slechte economische toestand centraal staat. “Elke dag raken er grote bedrijven in de crisis”, zei hij over Volkswagen en Intel.

Merz werd door rivaal Angela Merkel in 2005 van het CDU-fractievoorzitterschap beroofd. De multimiljonair beschikt niet over regeringservaring, maar was wel lobbyist en bestuursvoorzitter bij ‘s werelds grootste vermogensbeheerder, Blackrock. De jurist bezit een vliegtuig, is drievoudige vader en komt uit het Sauerland. (De Telegraaf)

Fototekst: Merz (links) schudt de hand van zijn voormalige concurrent, CSU-kopstuk Markus Söder. (ANP / Associated Press) …[+]

Chinese envoy urges U.S. to push Israel to cease military operations in Gaza

Chinese envoy urges

UNITED NATIONS – A Chinese envoy urged the United States to take tangible actions to push Israel to cease its military operations in the Gaza Strip without delay.

“We urge the United States to show a responsible attitude, use the significant influence it holds over the party, and take tangible actions to push Israel to cease its military operations without delay, as demanded by the Council resolutions, to give the long-suffering Palestinian people a chance to live,” Geng Shuang, China’s deputy permanent representative to the United Nations, told the UN Security Council briefing on the situation in the Middle East, including the Palestinian question.

Geng noted that over the past year, despite strong joint international calls for a ceasefire and the cessation of killings, Israel has not halted its military operations in Gaza, which have led to the death of over 41,000 Palestinian civilians.

“This is alarming. This is past belief,” the ambassador stressed.

Geng pointed out that as the analysis point out, had the United States not stood in the way on all those occasions, the Security Council could have adopted a resolution demanding a ceasefire early on after the conflict erupted, and had the United States not shielded one side time and again, multiple resolutions of the Security council would not have been flagrantly rejected and defied.

“China supports further actions on the part of this Council to put out the flames of war, mitigate the humanitarian disaster, and bring peace to the region as soon as possible,” he said. (Xinhua)…[+]

Photo: Geng Shuang, China’s deputy permanent representative to the United Nations. (CGTN)