Nieuws volgens datum: 21 Sep, 2024

Ingezonden: VHP: Verbroederingsidealen Lachmon na 60 jaar nog steeds actueel

J.-Lachmon

 

Op 21 september gedenken wij in Suriname de Dag van de Nationale verbroedering en Eenheid. Een dag die ingesteld is in 2020 en die samenvalt met de geboortedag van de oprichter en tevens eerste voorzitter van de VHP, mr. Jagernath Lachmon. Deze dag valt eveneens samen met de Internationale Dag van de Vrede.

Mr. Lachmon, die gedurende zijn actieve politieke carrière zich bijzonder heeft ingezet voor de ontwikkeling van Suriname, was een grote voorstander van vredige en harmonieuze co-existentie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in ons land. Reeds in de vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw, besefte Lachmon dat het voor de ontwikkeling van ons land van essentieel belang was dat de verschillende etnische en culturele groeperingen in ons land constant met elkaar en naast elkaar in vrede leefden. Dit ondanks de grote culturele verschillen.

Ons land bestaat namelijk uit verschillende bevolkingsgroepen, die allen een eigen identiteit en cultuur eropna houden. Politieke leiders moeten er alles aan doen om de harmonie tussen de groepen te behouden en te bevorderen. Deze vorm van politiekvoering ook wel de “verbroederingspolitiek” genoemd, kan zondermeer als een van de grootste verdiensten van  Lachmon aangemerkt worden.

De kerngedachte achter de verbroederingspolitiek was, dat één bevolkingsgroep nooit zou mogen regeren over de andere groepen en dat er binnen de regering altijd gezocht moet worden naar een balans tussen de verschillende groepen. Hoewel de meeste politieke partijen waaronder ook de VHP, anno 2024 een multi-etnisch karakter hebben, is gedachte van verbroedering en eenheid nog steeds erg actueel. We worden namelijk nog steeds dagelijks geconfronteerd met personen en groepen die bewust trachten etniciteit in te zetten voor eigen persoonlijk gewin.

Met name op de sociale media worden er vaker bewust uitspraken gedaan, dan wel berichten gelanceerd die een diepe raciale ondertoon bevatten en die absoluut onaanvaardbaar zijn voor de tijdgeest waar wij in leven. De VHP acht het dan ook van groot belang dat deze dag van Nationale verbroedering en Eenheid de komende jaren gecontinueerd en beleefd wordt, waarbij de idealen van mr. Lachmon ons als leidraad mogen dienen.

Alleen waanneer wij ons daadwerkelijk gaan opstellen als één volk en één natie ondanks onze etnische en culturele verschillen, zullen we daadwerkelijk ons land naar grotere hoogte kunnen tillen. De VHP roept dan ook iedere waarachtige Surinamer op om op deze bijzondere dag na te gaan hoe u op uw eigen wijze in het dagelijks leven bijdraagt aan verbroedering en eenheid. Wees zelf leidend in uw omgeving, geef het goede voorbeeld opdat anderen ook uw voorbeeld mogen volgen. Immers de kracht en schoonheid van onze natie liggen juist in hun diversiteit en verscheidenheid en dat moeten wij koesteren als één van onze meest waardvolle bezittingen.

De VHP doet verder een beroep op u allen, laten wij u op deze bijzondere dag die door de Verenigde Naties uitgeroepen is tot de Internationale dag van de Vrede, stilstaan bij het belang van vrede binnen onze maatschappij. Er zijn in de wereld om ons heen nog steeds heel veel plekken waar vrede slechts een ideaal is en geen realiteit. Laten wij dankbaar zijn dat wij in ons land in vrede met elkaar leven en laten we er alles aan doen deze vrede te behouden, want pas als het er niet meer is besef je hoe waardevol het is. Tot slot feliciteert de VHP de totale Surinaamse samenleving met de dag van Nationale verbroedering en Eenheid en met de Internationale dag van Vrede.

VHP …[+]

 

Acht doden gemeld bij Israëlische luchtaanval op Beiroet

2 Acht doden gemeld bij Israëlische luchtaanval op Beiroet

BEIROET  –  Israël heeft vrijdagmiddag een wijk in de Libanese hoofdstad Beiroet vanuit de lucht aangevallen. Daarbij zijn zeker acht mensen om het leven gekomen, meldt het Ministerie van Volksgezondheid van Libanon. Een van hen zou een hooggeplaatste commandant van Hezbollah zijn.

Tijdens de aanval is er in de buurt van belangrijke gebouwen van Hezbollah een explosie geweest, melden Libanese veiligheidsbronnen aan persbureau Reuters. Op beelden is veel schade aan een flatgebouw te zien.

De explosie vond plaats in Daniyeh, een dichtbevolkte wijk in het zuiden van Beiroet. Rond de aanval vlogen Israëlische gevechtsvliegtuigen boven de stad. Ook waren er rookpluimen boven Daniyeh te zien. Elf van de zeker 59 gewonden zouden in kritieke toestand verkeren.

Israël spreekt van een “doelgerichte aanval”, maar heeft het doel niet bekendgemaakt. Volgens meerdere bronnen in Israël en Libanon was de aanval gericht op Ibrahim Aqil. Hij was naar verluidt commandant van een elite-eenheid van Hezbollah: de Radwan-eenheid. Persbureaus AFP en Reuters melden op basis van bronnen dat hij de aanval niet heeft overleefd.

De spanningen tussen Israël en Hezbollah zijn flink opgelopen sinds de explosie van piepers en portofoons van Hezbollah  afgelopen dinsdag en woensdag. Zeker 37 mensen kwamen daarbij om en meer dan 3 duizend anderen raakten gewond.

Hezbollah ziet de explosies als een oorlogsverklaring van Israël, zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah in een televisietoespraak. Israël heeft nog niet op die beschuldiging gereageerd.

De partijen hebben elkaar sinds de ontploffingen meermaals met raketten bestookt. Zo heeft Israël donderdag naar eigen zeggen honderden raketten afgevuurd. Hezbollah schoot vrijdag ongeveer 150 raketten richting Israël.

Het is Israëls derde luchtaanval op Beiroet van dit jaar. In januari werd de leider van de politieke tak van Hamas gedood en in juli kwam Hezbollah-commandant Fuad Shukr om bij een Israëlische aanval. (NU)

Fototekst:  Rookwolken boven Beiroet na de aanval van het Israëlische leger. (Twitter.com/sentdefender)…[+]

IDF investigating soldiers for throwing bodies off roof in West Bank

IDF investigating soldiers

ISRAEL – The Israeli military is investigating soldiers for throwing bodies from a rooftop in the northern occupied West Bank on Thursday, amid an Israel Defense Forces (IDF) incursion in the area that left seven dead, according to the Palestinian government, and has seen clashes and intense gunfire with militants.

The incident was filmed from several angles by residents of Qabatya, near Jenin, and witnessed by an Associated Press (AP) reporter. CNN cannot confirm whether the men whose bodies were thrown from the building were dead, though their bodies are motionless and appear lifeless.

The longest video shows three Israeli soldiers standing on a rooftop. They can be seen pushing a body over the edge of the building. The feet of the body get stuck in what appears to be electrical or telephone cables, and it dangles over the edge, headfirst. One of the soldiers then reaches over to dislodge the person’s feet, and the body tumbles to the ground.

Approaching a second body on the roof, a soldier picks up the person’s hands and another picks up the feet. They swing the body back and forth, then toss it over the side. Finally, a soldier uses his feet to kick a third body over the side of the building. “This is a serious incident that does not coincide with IDF values and the expectations from IDF soldiers,” the military said in a statement to CNN. “The incident is under review.”

United Nations spokesman Stephane Dujarric described the actions seen in the video as “grotesque and inhumane,” speaking to journalists on Friday. Militaries are required under international law to treat the bodies of enemy soldiers with respect, prevent them from being mutilated, and return them to the deceased’s family. The Israeli military often confiscates the bodies of militants killed in battle.

The governor of Jenin, Kamal Abu Al-Roub, told CNN that the Israeli military took four bodies from Qabatya. He said that funeral for three others killed in the incursion would be held on Friday. (CNN)…[+]