Nieuws volgens datum: 25 Sep, 2024

Jaarinflatie stabiliseert rond 11 procent

3 Jaarinflatie nu rond

PARAMARIBO – De jaarinflatie in augustus is verder afgenomen naar ruim 11%. De meest recente inflatiecijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) bevestigen dat de inflatie de afgelopen maanden steeds verder is gedaald en zich in augustus heeft gestabiliseerd rond 11,1%.

De daling in het inflatiepercentage is sinds september 2023 merkbaar. Van september naar oktober nam de inflatie af van 50,8% naar 42,9%, en deze daalde verder naar 18,6% in mei dit jaar, om nu helemaal te zakken naar 11,1%. De jaarinflatie is berekend op basis van de prijzen van augustus 2024 ten opzichte van augustus 2023. Over augustus bedraagt de inflatie 0,3%. Dit meldt het ABS in zijn meest recente uitgave van het consumentenprijsindexcijfer (CPI). De prijzen over augustus zijn opgenomen tussen 1 en 30 augustus.

De meest opmerkelijke prijsdaling in augustus is te zien bij suiker en suikerproducten. De prijzen van deze producten zijn in augustus met ruim 11,5% gedaald. Opmerkelijk is ook dat de prijzen van communicatieapparatuur, zoals telefoons, met 5,8% zijn gedaald. Ook huisvesting, onderhoud en reparatie van woningen en nutsvoorzieningen, evenals vruchten en groenten, zijn ongeveer 2,7% goedkoper geworden.

Het CPI is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in Suriname’s CPI-pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie (inclusief Wageningen), Coronie, Saramacca, Commewijne en Para. In totaal zijn er 630 meetpunten. De inflatiecijfers over september zullen volgende maand uitkomen…[+]

Russia gripped by human rights crackdown

6 (02.30 uur) Russia gripped by human rights crackdown, says UNsr

RUSSIA – Human rights in Russia have severely deteriorated since the full-scale invasion of Ukraine, culminating in a systematic crackdown on civil society, a UN report has found. The investigation details police brutality, widespread repression of independent media and persistent attempts to silence Kremlin critics using punitive new laws. Mariana Katzarova, the UN’s special rapporteur on human rights in Russia, was denied entry into the country and compiled the report by speaking to political groups, activists and lawyers. Human rights abuses in Russia have been well documented during the Vladimir Putin era, but the latest UN report pays particular attention to how the February 2022 invasion of Ukraine has accelerated what it says was previously a “steady decline It details how laws passed in recent years targeting the spread of so-called fake news, and individuals or organisations deemed to have received foreign support, have sought to “muzzle” any opposition, both physically and online.

Among the cases the report highlights is that of Artyom Kamardin, who was jailed for seven years for reading an anti-war poem in public – an act authorities deemed to be “inciting hatred It’s seven years for reading an anti war-poem, or saying a prayer by a priest which was against the war, or producing a play perceived to be anti-war. Two women are still in prison for that in Russia. She praised those who continue to organise despite threats and said she believes opposition to the war is quietly widespread. As in any totalitarian, authoritarian state, people don’t want to get in trouble – it doesn’t mean that they are supportive of some madness, an aggressive war against their neighbour,” she added.

The report accuses the government of seeking to propagate its views on the Ukraine conflict among children via the introduction of mandatory school lessons, officially labelled as “important conversations children refusing to attend such classes and their parents are subject to pressure and harassment,” it adds. The report highlights the case of a fifth-grader from Moscow who was interrogated by police after skipping the class, before their mother was charged with “failing to fulfil parental duties. (BBC)…[+]

Zwitserse politie pakt mensen op na dood vrouw in ‘zelfdodingscapsule’

7 Zwitserse politie pakt mensen op na dood

ZWITSERLAND – De Zwitserse politie heeft meerdere personen gearresteerd na de dood van een vrouw in een in Nederland ontwikkelde zelfdodingscapsule. Onder hen is volgens de Volkskrant ook een fotograaf van de krant, die de zaak volgt.

De vrouw overleed maandag in de omgeving van Schaffhausen en was de eerste persoon die stierf in de capsule gevuld met stikstofgas, meldt de Volkskrant. Het gebruik van de capsule is volgens de Zwitserse minister van Volksgezondheid illegaal.

De dood van de 64-jarige Amerikaanse vrouw werd aan de Volkskrant bevestigd door Philip Nitschke, een Australische arts die in Nederland woont. Hij bedacht de capsule en staat bekend als voorvechter op het gebied van het recht op zelfbeschikking. Hij werkte jarenlang aan de ontwikkeling van deze 3D-geprinte capsule met de naam Sarco.

Bij het overlijden van de vrouw was Florian Willet aanwezig, directeur van The Last Resort, de Zwitserse organisatie die het proces heeft begeleid. Hij informeerde de Zwitserse politie na haar overlijden. De politie heeft haar dood inmiddels ook bevestigd.

De vrouw zou al “minstens twee jaar” hebben rondgelopen met een stervenswens, vertelt ze in een opname die de Volkskrant beluisterde. Ze zou zijn gediagnosticeerd met een ernstige ziekte waardoor ze veel pijn had. Ook zegt ze in de opname dat haar twee zonen er volledig achter staan en dat dit haar beslissing is.

De capsule stond in een bos in het kanton Schaffhausen, vlak bij de Duitse grens. De keuze voor Zwitserland als plek om te overlijden was niet toevallig; het is een van de weinige landen waar hulp bij zelfdoding onder bepaalde voorwaarden is toegestaan.

Maar de Zwitserse minister van Volksgezondheid Elisabeth Baume-Schneider zei maandag dat de Sarco niet aan de wet voldoet. Toezichthouder Swissmedic constateerde begin vorige maand dat de capsule geen medisch apparaat is. Er moet nog worden vastgesteld welke wetgeving van toepassing is op de capsule. (NOS)…[+]