Nieuws volgens datum: 28 Sep, 2024

NAKS lanceert  ‘Postertentoonstelling over het Slavernijverleden’

4 NAKS lanceert postertentoonstelling

PARAMARIBO – NAKS opent op 1 oktober de deuren voor de unieke ‘Postertentoonstelling over het slavernijverleden’. In samenwerking met het Rijksmuseum Amsterdam en met steun van de Nederlandse ambassade brengt de sociaal-culturele organisatie deze meeslepende tentoonstelling naar Suriname. Van 2 oktober tot en met 15 november kunnen bezoekers onder andere de posters, die belangrijke verhalen uit de donkere geschiedenis van de slavernij tot leven brengen, bekijken.

De tentoonstelling, gebaseerd op de succesvolle slavernij-expositie van het Rijksmuseum in 2021, biedt een diepgaande en visueel indrukwekkende blik op de geschiedenis. Door middel van informatieve panelen wordt elk verhaal afzonderlijk verteld. Voor de Surinaamse editie zal NAKS samenwerken met diverse lokale partners, waaronder het Saamaka Museum, het Nationaal Archief Suriname en het Surinaams Museum. Deze organisaties hebben waardevol materiaal over het Surinaamse slavernijverleden ter beschikking gesteld om de tentoonstelling meer diepgang te geven.

Naast de fysieke posters biedt NAKS een breed programma aan dat doorloopt tot maart 2025. Bezoekers kunnen deelnemen aan presentaties, workshops en discussies over de slavernij, terwijl er ook regelmatig documentaires vertoond zullen worden. Ook is er een speciaal scholierenprogramma, gericht op het bewustmaken van jongeren over dit belangrijke deel van de Surinaamse geschiedenis. Het scholierenprogramma wordt in oktober uitgevoerd en zal op interactieve wijze worden ingevuld. Deze tentoonstelling is dus meer dan alleen een reeks panelen; het is een uitnodiging tot dialoog, reflectie en educatie over een cruciale periode uit onze geschiedenis.

NAKS nodigt de gemeenschap, sociale en culturele organisaties, buurtorganisaties, jongerenorganisaties, studenten, scholen en opleidingsinstituten uit, om deze belangrijke tentoonstelling te bezoeken en deel te nemen aan de activiteiten die het Surinaams erfgoed, de geschiedenis en de doorwerking ervan in de huidige samenleving benadrukken…[+]

 

Doden en vermisten na aardverschuiving bij illegale goudmijn in Indonesië

4 Doden en vermisten na aardverschuiving bij illegale goudmijn

SUMATRA – Bij een illegale goudmijn op het Indonesische eiland Sumatra zijn zeker vijftien mensen omgekomen bij een aardverschuiving. Die werd veroorzaakt door hevige regenbuien. Nog 25 mensen zijn vermist. Naar hen wordt nog gezocht.

Omwonenden waren op zoek naar goud in een bergachtig gebied in het westen van Sumatra, toen ze werden verrast door een stroom modder. Drie mensen konden levend uit de modder worden gehaald.

De hulp wordt bemoeilijkt door de weersomstandigheden en de afgelegen locatie. Volgens lokale hulpdiensten kan de mijn alleen te voet worden bereikt, en kost het vier uur lopen om er te komen.

Er gebeuren vaker ongelukken bij mijnen in Indonesië. Het laatste grote ongeluk gebeurde in juli op het eiland Sulawesi. Toen kwamen 23 mensen om bij een aardverschuiving. (NOS)

Fototekst: Een illegale goudmijn in Kalimantan, een andere dan die van het ongeluk. (AFP) …[+]

Trump to meet Zelenskyy after Harris promises ‘unwavering’ Ukraine support

3

NEW YORK  –  Donald Trump has said he will meet Volodymyr Zelenskyy after criticising the Ukrainian president on the campaign trail and expressing doubts about Ukraine’s ability to beat Russia.

Trump, the Republican candidate in the November 5 United States presidential election, said he would meet Zelenskyy in New York on Friday.

The announcement came just hours after US President Joe Biden unveiled more than $8bn in new military assistance for Kyiv and after Vice President Kamala Harris, Trump’s Democratic rival in November, met Zelenskyy and promised her “unwavering” support.

Trump has questioned the scale of US backing for Ukraine and at a campaign rally this week said the country should have made a deal with Russia when Moscow began its full-scale invasion in February 2022.

Last Thursday, he repeated his claims that he could secure a peace deal.

“President Zelenskyy has asked to meet with me, and I will be meeting with him tomorrow morning at around 9:45 in Trump Tower,” Trump told reporters in New York.

Asked by a reporter if Ukraine might have to cede territory to reach an agreement with Moscow – a nonstarter for Kyiv – Trump did not rule it out.

“We’ll see what happens,” he said.

Shortly before Trump’s comments, Harris pledged support for Ukraine and – in a veiled reference to Trump – said those who would have Ukraine swap land for peace with Russia were supporting “proposals of surrender”.

Harris was speaking alongside Zelenskyy at the White House, their seventh meeting and the third this year.

Trump and Zelenskyy have not met in person since Trump’s term as US president ended in 2021, although they spoke on the phone in July.

Earlier in the week, Trump looked poised to snub Zelenskyy’s request for a meeting.

The Ukrainian leader had said before travelling to New York for the annual United Nations General Assembly that he hoped to present his “victory plan” to win the war with Russia to Biden, Harris and Trump. (Al Jazeera)

Photo: Former US president Donald Trump. (AFP)   …[+]

President Santokhi ontmoet minister-president Schoof van Nederland

3-President-Santokhi-heeft

PARAMARIBO – De versterking van de banden tussen Suriname en Nederland stond centraal tijdens de ontmoeting tussen president Chandrikapersad Santokhi en de Nederlandse minister-president Dick Schoof, die elkaar donderdag kort spraken in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Minister-president Schoof bevestigde tijdens het onderhoud dat het tot nu toe gevoerde “Suriname-beleid” door de nieuwe regering onder zijn leiding wordt voortgezet. In dit kader gaan de samenwerkingsverbanden op politiek en technisch niveau gewoon door. Het Makandra-project blijft daarbij het mechanisme voor de ondersteuning van Suriname om de technische capaciteit op verschillende beleidsgebieden te vergroten.

Minister-president Schoof gaf ook aan dat de uitvoering van de afspraken met betrekking tot de excuses voor het slavernijverleden wordt voortgezet. De gesprekken met de Nederlandse autoriteiten hierover zullen worden geïntensiveerd. President Santokhi gaf aan dat in Suriname wordt gewerkt aan de oprichting van een representatief platform dat dit proces verder zal begeleiden.

President Santokhi drong ook aan op de afhandeling van de resterende ontwikkelingshulpgelden uit 1975, op basis van de recent overeengekomen prioriteiten van de Surinaamse regering. Van deze middelen zal 6 miljoen euro worden gebruikt voor de versterking van de gezondheidszorg, door de aanschaf van noodzakelijke apparatuur en andere benodigdheden. Daarnaast wordt 2 miljoen euro gereserveerd voor de verdere oprichting en operationalisatie van de Zorgautoriteit. Verder is al afgesproken dat 5,6 miljoen euro wordt besteed aan het Productiefonds, dat beheerd wordt door de Nationale Ontwikkelingsbank, evenals de verdere ontwikkeling en ondersteuning van de Suriname Investment and Trade Agency.

President Santokhi benadrukte ook de behoefte aan verdere technische bijstand bij de voorbereiding van wetsvoorstellen, evenals steun voor de verdere professionalisering van de belastingdienst en de douane. Bij het gesprek waren ook aanwezig: minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), ambassadeur Sunil Sitaldin, directeur Mirjam Mac Intosh van BIBIS, nationaal veiligheidsadviseur Maarten Boef, adjunct-adviseur Buitenlands Beleid en Defensie Joost van Deutekom, en Yoka Brandt, de permanente vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de VN. Afgesproken is dat de respectieve ministers van Buitenlandse Zaken binnenkort verder overleg zullen hebben over de voortzetting en afhandeling van de overeengekomen punten…[+]

 

Regering Peru roept noodtoestand uit rond Lima om bendes te bestrijden

3 Regering Peru roept noodtoestand uit rond Lima cr

LIMA  –  De regering in Peru roept een zestig dagen durende noodtoestand uit in districten rond de hoofdstad Lima om de stijging van het aantal misdaden te bestrijden, zo heeft premier Gustavo Adrianzén bekendgemaakt. In het land staakten buschauffeurs omdat ze zich zorgen maken over hun veiligheid.

Adrianzén heeft in twaalf districten van Lima en de aangrenzende provincie Callao de noodtoestand uitgeroepen. Daarmee kunnen strijdkrachten op straat worden ingezet en kan de politie worden ondersteund in de strijd tegen criminele bendes waar de hoofdstad onder gebukt gaat.

Afgelopen zondag werd een buschauffeur gedood, volgens de politie omdat hij weigerde te worden afgeperst. Bij de aanval raakte ook een passagier gewond. Sinds eind vorige maand zijn vier chauffeurs om het leven gekomen, vermoedelijk omdat ze geen ‘beschermingsgeld’ aan de bendes hadden betaald.

Als reactie op het geweld legden chauffeurs donderdag het werk neer. “We staken vanwege de onveiligheid en het gebrek aan empathie van de regering over deze golf van afpersingen”, zei Hector Vargas, het hoofd van een transportvakbond. Duizenden mensen die met het openbaar vervoer wilden reizen strandden bij bushaltes en konden niet naar hun werk.

“Afpersing is weliswaar zichtbaarder als gevolg van het recente probleem met de vervoerders, maar tegenwoordig zijn ook kleine bedrijven en ondernemers het slachtoffer van deze misdaad”, zei de premier op een persconferentie.

Op dezelfde persconferentie zei minister van Defensie Walter Astudillo dat de regering een wetsvoorstel naar het Congres zal sturen om huurmoorden, ontvoeringen, afpersing en illegaal bezit van vuurwapens te classificeren als ‘stedelijk terrorisme’, om zo de straffen voor deze misdaden aan te scherpen. (NOS)

Fototekst: Stakende buschauffeurs in Lima. (EPA)  …[+]