Nieuws volgens datum: 18 Nov, 2024

VS geeft Oekraïne toestemming Rusland aan te vallen met langeafstandsraketten

OEKRAÏNE – Oekraïne mag Amerikaanse langeafstandsraketten gebruiken om diep in Rusland toe te staan. Dat melden persbureau Reuters en The New York Times, op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Volgens The New York Times zullen de wapens in eerste instantie worden ingezet tegen Russische en Noord-Koreaanse troepen in de regio Kursk. De ATACMS-raketten kunnen een afstand van zo’n 300 kilometer afleggen.

De Verenigde Staten gaven Oekraïne al eerder toestemming om Amerikaanse wapens te gebruiken in de omgeving van Kharkiv. Die stad ligt vlak bij de Russische grens. Die wapens konden destijds maar 80 kilometer afleggen. Die beslissing van de VS volgde op een Russische opmars bij Kharkiv. Volgens westerse leiders was het oneerlijk als Oekraïne Rusland niet terug kon aanvallen.

Het besluit van de regering van president Joe Biden om nu ook langeafstandsraketten toe te staan, volgt volgens Amerikaanse media op het inzetten van Noord-Koreaanse troepen in de oorlog in Oekraïne. De VS zou daarmee het signaal willen afgeven aan Noord-Korea dat zijn troepen kwetsbaar zijn en dat het land ze niet meer moet sturen. De timing van dit besluit is volgens The New York Times niet toevallig. Over twee maanden neemt Donald Trump het stokje van Biden over. Trump heeft eerder gezegd verdere steun aan Oekraïne te beperken. Sommige Amerikaanse functionarissen zijn bang dat het gebruik van deze langeafstandsraketten ertoe zou kunnen leiden dat president Vladimir Poetin met geweld tegen de VS en bondgenoten zal optreden. Andere functionarissen zeggen tegen Amerikaanse media dat ze die zorgen overdreven vinden. (Nu.nl)

Toenemende isolatie van Israël bij de VN

Suriname maakt minder twijfelachtige indruk

Israël komt onder toenemende internationale druk te staan nu de steun voor Palestijnse zelfbeschikking binnen de Verenigde Naties verder groeit. Tijdens de laatste stemming over resoluties die het recht van de Palestijnen op een eigen staat erkennen, stemden 160 landen vóór, terwijl slechts zes tegen waren. Deze uitslag is het resultaat van toenemende wereldwijde frustratie over de militaire acties vanuit Israël en de decennialange bezetting van Palestijnse gebieden.

Suriname, meestal zonder duidelijke stellingname, ging deze keer wel akkoord met de resolutie. Hiermee schaart de Surinaamse regering zich weer duidelijk achter de oproep voor een tweestatenoplossing en een einde aan de bezetting. De Surinaamse delegatie verliet enkele weken terug controversieel de zaal bij een bijna soortgelijke stemming. Die actie wekte kritiek in eigen land, mede omdat Suriname Palestina formeel erkent. Vermoedens dat Amerikaanse druk een rol speelde, werden door regeringsfunctionarissen ontkend. 

Een van de aangenomen resoluties, voorgesteld door Oeganda, bekrachtigt het “permanente soevereine recht van het Palestijnse volk over de bezette gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en dat van de Arabische bevolking in de bezette Syrische Golan over hun natuurlijke hulpbronnen.” De resolutie veroordeelt de exploitatie en vernietiging van natuurlijke hulpbronnen en vitale infrastructuur in de bezette gebieden, zoals water- en elektriciteitsnetwerken, door Israël. 

Ook benadrukt de tekst de verwoestende gevolgen van Israëlische nederzettingen, waaronder landonteigening, watertekorten en de vernietiging van landbouwgronden. Deze praktijken hebben desastreuze sociaaleconomische gevolgen voor Palestijnen, vooral in Gaza, waar de energiecrisis de wederopbouw ernstig belemmert. 

Israël verwierp de resoluties fel en beschuldigde de VN van selectieve aandacht. De Israëlische vertegenwoordiger stelde dat het land onterecht wordt geviseerd, terwijl andere conflicten, zoals aanvallen van de Houthi’s op schepen in internationale wateren, onbesproken blijven. 

De steun voor de resoluties toont een duidelijke verschuiving in het internationale sentiment. Landen zoals Australië, die traditioneel terughoudend zijn in het steunen van Palestijnse soevereiniteitskwesties, stemden deze keer voor. Volgens de Australische delegatie ondermijnen Israëlische nederzettingen en landonteigening de stabiliteit en de kans op een tweestatenoplossing. 

Bovendien hebben enkele Europese landen en andere bondgenoten besloten de levering van wapens aan Israël stop te zetten. Dit besluit volgt op beschuldigingen dat deze wapenleveranties bijdragen aan wat velen als een genocide op de Palestijnen beschouwen. Zelfs in de Verenigde Staten, Israël’s grootste bondgenoot, groeit de kritiek. Er klinken oproepen om wapenleveranties te stoppen en zelfs om Israël tijdelijk te schorsen als VN-lid. 

Undocumented migrants hope Trump mass deportations only ‘for criminals’

USA – Gabriela entered the United States more than two decades ago, gasping for breath under a pile of corn stalks in the boot of a smuggler’s car. Now a housekeeper in Maryland, the Bolivian national is one of at least 13 million undocumented migrants living in the US – an umbrella term that includes those who entered the US illegally, overstayed their visas or have protected status to avoid deportation.

Across the US, migrants like Gabriela are grappling with what the incoming Trump administration’s vow to conduct mass deportations could mean for their future. In over a dozen interviews, undocumented immigrants said it was a topic of heated discussion in their communities, WhatsApp groups and social media. Some, like Gabriela, believe it won’t impact them at all. “I’m not scared at all, actually,” she said. “That’s for criminals to worry about. I pay taxes, and I work.” “In any case, I’m undocumented,” she added. “[So] how would they even know about me?” In an election campaign where immigration loomed large as a major concern of US voters, Trump frequently pledged to deport migrants en masse from US soil from his first day in office if he were to return to the presidency. But nearly two weeks after his sweeping election win, it remains unclear what exactly these immigration enforcement operations will look like. The president-elect has insisted cost won’t be an issue, but experts have cautioned that his promises may run into enormous financial and logistics challenges. (BBC)

Photo: Donald Trump’s team say that deportations will initially focus on public safety and national security threats. (Getty Images)

Horloge van kapitein die 705 Titanic-passagiers redde levert recordbedrag op

LONDEN – Een gouden zakhorloge van een kapitein die met zijn schip 705 Titanic-passagiers redde, heeft zaterdag bij een veiling bijna 2 miljoen euro opgeleverd. Dat is een recordbedrag voor een voorwerp dat verbonden is aan het beroemde gezonken stoomschip. Het horloge behoorde toe aan Arthur Rostron, de kapitein van het schip RMS Carpathia, dat na het zinken van de Titanic 705 passagiers uit reddingsboten redde.

Rostron kreeg het horloge van drie overlevenden die uit de reddingsboten waren gered, drie vrouwen die hun echtgenoten verloren tijdens de ramp. Een van hen was Madeleine Astor, de weduwe van John Jacob Astor, de rijkste man aan boord van de Titanic. Het achttienkaraats gouden horloge is afkomstig van het bedrijf Tiffany & Co, bekend om zijn luxe juwelen. Het horloge draagt een inscriptie met de tekst: “Aangeboden aan kapitein Rostron met de oprechte dankbaarheid van drie overlevenden van de Titanic.” Ook de datum van de ramp en de namen van de drie weduwen zijn in het horloge gegraveerd.

Rostron ontving het horloge tijdens een lunch in het huis van Madeleine Astor in New York, enkele maanden na de ramp. De Titanic zonk tijdens haar eerste vaart in april 1912 na een botsing met een ijsberg in de Noord-Atlantische Oceaan. Meer dan vijftienhonderd mensen kwamen om. Het horloge werd tijdens de veiling verkocht aan een verzamelaar die anoniem wenst te blijven, zo liet het veilinghuis Henry Aldridge & Son in Devizes weten. De verzamelaar betaalde precies 1,56 miljoen pond (ongeveer 1,87 miljoen euro) voor het uurwerk.

Het vorige recordbedrag voor Titanic-memorabilia werd betaald voor een horloge van John Jacob Astor. Zijn persoonlijke zakhorloge ging afgelopen april voor zo’n 1,4 miljoen euro onder de hamer. Daarvoor stond het record op naam van een viool die werd bespeeld tijdens het zinken. Dat instrument bracht in 2013 ruim 1,3 miljoen euro op. Volgens het veilinghuis bewijst het feit dat het record dit jaar al twee keer is gebroken dat “de herinnering aan de Titanic nog steeds springlevend is”. Hierdoor worden voorwerpen die met het beroemde schip te maken hebben steeds waardevoller. (NU.nl)