Nieuws volgens datum: 15 Dec, 2024

South Korea’s parliament votes to impeach president over martial law debacle

SEOUL – South Korea’s parliament voted to impeach President Yoon Suk Yeol on Saturday in an extraordinary rebuke that came about after his own ruling party turned on him following his refusal to resign over his short-lived martial law attempt.

Following the vote, which sparked jubilation among protesters outside parliament, Yoon conceded that he will “stop temporarily for now, but the journey to the future that I’ve walked with the people for the past two years should not stop.” “I will not give up,” he said in a statement shared by the country’s presidential office. “With all the encouragement and support for me in mind, I will do my best until the last moment for the nation,” he added.

The country’s Prime Minister Han Duck-soo, who will serve as acting president under South Korean law, told reporters that he would “devote all my strength and effort to stable operation of state affairs.” Kang Sun-woo, a lawmaker with the Democratic Party, told CNN Saturday that the “great democracy of South Korea will survive and will be born again” after the impeachment.

The dramatic decision marks the culmination of a stunning political showdown after Yoon briefly declared martial law on December 3 and sent soldiers to parliament, where lawmakers fought past troops to enter the building and vote down the decree. Yoon’s gamble backfired spectacularly, galvanizing many in the vibrant Asian democracy to call for his removal.

Opposition parties tried impeaching him a week ago – but Yoon survived after members of his ruling People Power Party boycotted the vote, saying they hoped the president would voluntarily resign instead. Yoon then doubled down – giving a defiant speech on Thursday in which he defended his martial law decision, lambasted the opposition, claimed he was trying to save the country and vowed to “fight until the last moment with the people.” Yet moments before that speech, the leader of Yoon’s party withdrew his support for the president and backed impeachment as the “only way to defend democracy”, instructing lawmakers to vote with their conscience.

Thousands of protesters gathered in Seoul on Saturday, braving the cold to call for Yoon to resign ahead of the vote, which was passed by 204 lawmakers with 85 voting against it. “He surely tried to have a war against the citizens so this is just what he deserved,” one protestor, Lim Dong Eon, told CNN outside the National Assembly building after the vote, where protesting has now turned into partying. Another protestor kept their message short, telling CNN: “Democracy is back!”. (CNN)

Vader die dood in scène zette, teruggekeerd in VS en aangeklaagd

GREEN LAKE – Een man uit de staat Wisconsin die zijn vrouw en drie kinderen in de waan liet dat hij was verdronken tijdens het kajakken en vervolgens stiekem naar Oost-Europa vertrok, is teruggekeerd naar zijn land. Dat melden Amerikaanse media.

Ryan Borgwardt had het zich waarschijnlijk allemaal anders voorgesteld. Hij zette zijn eigen verdrinking in scène, maar mag nu waarschijnlijk opdraaien voor de kosten van onder meer een grote zoektocht in een meer afgelopen zomer, 80 kilometer van zijn woonplaats Green Lake. Hij is woensdag aangeklaagd en is op voorwaardelijke borgtocht weer vrijgelaten, nadat hij zichzelf had aangegeven. Hij zegt geen geld meer over te hebben voor een advocaat. Borgwardt zou in Georgië een aantal dagen met een vrouw hebben doorgebracht in een hotel. Of hij nu teruggaat of nog welkom is bij zijn gezin, is niet duidelijk.

De 45-jarige vader wordt ervan verdacht een onderzoek bewust te hebben gedwarsboomd. De politie dacht eerst vreselijk nieuws te moeten meedelen aan zijn familie, maar kwam er later achter dat zijn paspoort was gebruikt in Canada. Borgwardt bleek naar Georgië te zijn vertrokken. De opmerkelijke zaak kwam wereldwijd in het nieuws. De vader werd na afloop van een eerste zitting via de achterdeur van een rechtbank naar buiten geleid, om tal van verslaggevers te ontlopen. Ook zijn ouders waren bij de zitting aanwezig.

In plaats van te zijn verdronken, was Borgwardt op een elektrische fiets weggereden. Zijn kajak had hij in het midden van het meer omgegooid. Met een vlot ging hij naar de kant, meldt AP. „Hij moest het geloofwaardig maken zodat iedereen, inclusief de politie, zou denken dat hij in het meer was verdronken”, aldus de aanklacht in het politierapport. Per bus kwam hij aan op het vliegveld van Toronto, waar hij nog wel zijn paspoort moest gebruiken en zo door de mand viel. (De Telegraaf)

TikTok wint geen tijd in zaak tegen naderend verbod VS

NEW YORK – Het is TikTok niet gelukt meer tijd te winnen tegen een dreigend verbod in de Verenigde Staten. Op 19 januari wordt de video app verbannen uit de Amerikaanse appstores van Google en Apple, tenzij het Chinese moederbedrijf Byte Dance de app verkoopt.

TikTok en Byte Dance eisten maandag uitstel van het verbod. Daarmee wilden ze meer tijd om een hoger beroep af te wachten van het hooggerechtshof. Maar de rechter oordeelde dat er geen vergelijkbare gevallen zijn waarbij wetgeving van het Amerikaanse Congres werd gepauzeerd.

Datzelfde hof besliste eerder al dat het TikTok-verbod in lijn was met de grondwet. TikTok tekende eerder bezwaar aan dat zo’n blokkade in strijd was met de vrijheid van meningsuiting. Veel Amerikaanse politici beschouwen TikTok als een gevaar voor de nationale veiligheid omdat de app in Chinese handen is. TikTok zelf spreekt dat fel tegen. De app heeft ongeveer 170 miljoen Amerikaanse gebruikers. Het verbod betekent niet dat TikTok automatisch onbruikbaar wordt op alle telefoons. TikTok blijft dan nog bruikbaar voor mensen die de app al hebben gedownload. Maar de app wordt op termijn onbruikbaar omdat de ondersteuning wegvalt.

Een dag na de ingang van het verbod is de inauguratie van Donald Trump als president van de VS. Opvallend is dat Trumps houding tegenover TikTok lijkt te zijn gedraaid. Tijdens zijn eerste termijn als president probeerde hij de app te verbannen. Maar in zijn verkiezingscampagne van dit jaar keerde hij zich juist tegen dit verbod. TikTok houdt er dan ook rekening mee dat Trump de handhaving van de wet kan opschorten. Bovendien werden techbedrijven Apple en Google onlangs gewaarschuwd door twee Congresleden dat ze zich moeten voorbereiden op het TikTok-verbod. De Congresleden dringen ook al langer aan bij de TikTok-directie op de verkoop van de app. (NU.nl)

Transvaal boekt overtuigende overwinning op FC Leiding

VOETBAL – Transvaal heeft zaterdagavond in de bekercompetitie van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) een overtuigende zege geboekt op FC Leiding. Het team van trainer Raymond Mannen versloeg Leiding met 7-0 in het Franklin Essedstadion.

Trainer Mannen voerde een drastische wijziging door in zijn opstelling. Slechts drie spelers uit de wedstrijd tegen Voorwaarts behielden hun basisplek.

Transvaal begon sterk en domineerde de wedstrijd volledig. Ondanks diverse kansen duurde het tot de 37e minuut voordat Erasmus Schall de openingstreffer maakte. Donevan Rellum verdubbelde in de 42e minuut de voorsprong, waarna aanvoerder Dimitri Apai een minuut later de stand op 3-0 bracht, wat tevens de ruststand was.

In de tweede helft voerde Transvaal de druk verder op, wat resulteerde in drie snelle doelpunten binnen negen minuten. In de 52e minuut scoorde Apai opnieuw, waarmee hij de stand op 4-0 bracht. Twee minuten later maakte Lalanie Tooy het vijfde doelpunt voor Transvaal, gevolgd door Jercinio Grendel, die in de 77e minuut de 6-0 op het scorebord zette.

Bjorn Seedo van FC Leiding kreeg in de 84e minuut zijn tweede gele kaart, waardoor Transvaal gevaarlijk bleef. Tooy scoorde vervolgens zijn tweede doelpunt van de avond en bepaalde daarmee de eindstand op 7-0.

Bouterse bijna jaar spoorloos

Loyalisten zwijgen nog altijd als het graf

PARAMARIBO – In Suriname houdt iedereen die er wat van zou kunnen weten, de lippen stijf op elkaar over de locatie waar de voortvluchtige ex-president Desi Bouterse zich schuilhoudt.

Zijn directe omgeving, waaronder zijn gezin en voormalige legerkameraden, schijnen ook in het duister te tasten, maar de Franse media beweren dat hij zich ergens in Commewijne bevindt. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zegt de informatie ook via de buitenlandse media te hebben vernomen. Het enige wat hij daarop te zeggen heeft, is dat de inlichtingendiensten op de zaak zitten.

Op 20 december 2023 is Bouterse veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn rol bij de Decembermoorden in 1982. Hoewel Bouterse in december werd veroordeeld, moesten hij en vier andere mannen tegen wie vonnis was uitgesproken zich pas in januari aanmelden bij de strafinrichting. Bouterse en nog een andere veroordeelde meldden zich echter nooit aan bij de gevangenis op 12 januari.

Op 12 januari 2025 is de 79-jarige ex-legerleider en nadien democratisch gekozen president officieel een jaar spoorloos. “Ik weet niet waar hij is en ik heb geen contact met hem”, was de mededeling van echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring, die op 12 januari dit jaar aan de tand gevoeld werd door journalisten. Zij ambieert nu zelf ook een politieke carrière en de belofte van haar en partijtoppers van de NDP is dat Bouterse weer tevoorschijn zal komen als hun politieke partij, NDP, de verkiezingen van 25 mei 2025 wint. Kameraad en NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams is daar op meerdere momenten duidelijk over geweest. Hij gaf wel hintjes dat het goed gaat met Bouterse, zonder daarover in details te treden of zichzelf in de schijnwerpers van justitie te brengen.

Personen loyaal aan Bouterse die zouden kunnen weten waar hij zich bevindt, hebben het bijna een jaar lang vol kunnen houden om geen woord daarover te reppen. Zo goed als zeker is dat hij niet in z’n eentje het plan om onder te duiken heeft uitgevoerd.

“Ik heb het ook gelezen”, zegt minister Amoksi over de buitenlandse berichten als zou Bouterse zich in een afgelegen gebied in Commewijne bevinden dat alleen bereikbaar is met de boot of helikopter. “Wat ik wel kan zeggen, is dat de intel-diensten erop zitten.”

…[+]