BANDA ATJEH – Op tal van plekken in Azië en Afrika werd donderdag de tsunami herdacht, die exact twintig jaar geleden aan naar schatting zo’n 230.000 mensen het leven kostte in veertien landen. Zo klonk rond 08.00 uur lokale tijd, op het moment van de zeebeving die de tsunami veroorzaakte, drie minuten lang een sirene in de Indonesische stad Banda Atjeh. Daarna begon in de hoofdstad van de provincie Atjeh een ceremonie in een moskee en kwamen mensen samen bij massagraven om te herdenken. Persbureau AP schreef over mensen die aan het huilen en bidden waren bij de graven vol ongeïdentificeerde slachtoffers. “We missen ze en weten nog steeds niet waar ze zijn”, zei de 54-jarige Muhamad Amirudin bij een massagraf bij het dorp Ulee Lheue, waarin 14.000 mensen liggen, tegen AP. Hij verloor twee kinderen door de tsunami. Sindsdien bezoekt hij ieder jaar het massagraf.
De tsunami ontstond door een zeer zware zeebeving met een kracht van 9,1 voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Vervolgens verwoestte een muur van water tal van kustgebieden rond de Indische Oceaan, van Indonesië tot Tanzania. Atjeh, in het noorden van Sumatra, werd met afstand het zwaarst getroffen. Banda Atjeh werd voor zo’n 80 procent verwoest en cijfers over het aantal slachtoffers in de provincie lopen uiteen van 130.000 tot ruim 160.000 doden. Steden en dorpen zijn inmiddels herbouwd, maar bij mensen die de natuurramp overleefden zijn de trauma’s allesbehalve verdwenen. De inmiddels 70-jarige visser Baharuddin Zainun verloor bij de tsunami zijn kinderen, vrouw, ouders en al zijn broers en zussen. Hij is niet de enige in zijn omgeving die met een dergelijk verlies te maken kreeg, zegt hij tegen persbureau AFP. “We voelen dezelfde gevoelens.”
Twintig jaar later wordt in de getroffen gebieden volop ingezet op het voorkomen van herhaling van nog zo’n allesomvattende verwoesting door een tsunami. Zo krijgen kinderen op scholen in Atjeh regelmatig te maken met rampenoefeningen. Het moet ertoe leiden dat ze precies weten hoe te handelen bij een nieuwe tsunami, ook al kennen ze de ramp van twintig jaar geleden inmiddels enkel nog van verhalen van familieleden. Daarnaast is de infrastructuur in bijvoorbeeld Atjeh robuuster dan voor de tsunami en is er volop geïnvesteerd in waarschuwingssystemen voor tsunami’s. Die systemen waren er niet in 2004, waardoor het voor velen te laat was toen ze een idee kregen van welke ramp er op ze af aan het komen was. Het is een belangrijke verklaring voor hoe de tsunami de vooralsnog dodelijkste natuurramp van deze eeuw kon worden. Tegenwoordig krijgen inwoners van kustgebieden in Atjeh bij een tsunamidreiging waarschuwingen via telefoon- en radioberichten. Ook zijn er sirenes geïnstalleerd die tot op zo’n honderd kilometer afstand te horen moeten zijn. Het moet inwoners net die extra tijd geven om te kunnen ontsnappen aan het water.
Maar donderdag ging het in Atjeh en tal van andere landen over degenen die twintig jaar geleden niet die extra tijd hadden. Zo zijn er ook in Sri Lanka (ruim 35.000 doden) herdenkingsceremonies. Er is vanuit hoofdstad Colombo een trein met gerenoveerde wagons vertrokken die werden meegesleurd door de tsunami bij een kustplaats, met zeker duizend doden tot gevolg. Vervolgens wordt er een ceremonie gehouden bij de plek waar de trein door het water werd geraakt. In Thailand (5.000 doden) worden honderden aanwezigen verwacht bij een door de overheid georganiseerde herdenkingsdienst. (NOS)
Fototekst: Mensen bij een herdenking in Banda Atjeh. (Reuters)