Nieuws volgens datum: 8 Feb, 2025

Kit-Ling’s vierde expo ‘The Myth of El Dorado’-serie met de uil

PARAMARIBO – Kunstenares Kit-Ling Tjon Pian Gi vervolgt in 2025 haar ‘The Myth of El Dorado’ kunstproject met de lancering van de vierde serie kunstwerken waarin zij een bepaalde diersoort belicht. ‘The Myth of El Dorado’ bestaat uit de productie van vijf series van negen schilderijtjes van 30 x 30 cm en een aantal corresponderende blogposts die Kit-Ling publiceert op haar website https://kitlingtjonpiangi.net/blog/.

In 2024 lanceerde zij de eerste drie series waarin zij respectievelijk de kolibri, jaguar en kaaiman belichtte. Het voelt wel toepasselijk dat zij het nieuwe jaar inluidt met de ‘wijze’ uil. Het project ontstond toen Kit-Ling besloot haar verdieping in de culturele diversiteit, biodiversiteit en kracht van het Alakondre-concept in Suriname verder uit te breiden met onderzoek naar de innerlijke kracht en rijkdom van de regio waar Suriname deel van uitmaakt.

Ze haakt in op het eeuwenoude verhaal van El Dorado en de goudkoorts die hiermee gepaard ging, maar geeft haar eigen wending aan de mythe: “Mijn intuïtie vertelde me dat het goud van El Dorado niet alleen het kostbare edelmetaal is dat men goud noemt. Ik moest me verdiepen in de cultuur van de inheemsen uit Zuid- en Centraal Amerika in een zoektocht naar hun wijsheid betreffende de connectie tussen dier en mens.” Bij het bestuderen van het cultureel erfgoed in vooral de beeldtaal van de inheemsen, identificeerde Kit-Ling vijf opvallende en specifieke diersoorten. Binnen haar onderzoek naar het andere ‘goud’ van El Dorado, richt zij haar focus nu op de uil.

De uil van Athena en Minerva in respectievelijk de Griekse en Romeinse mythologie, was de eerste uil die Kit-Ling op jonge leeftijd leerde kennen. In de klassieke oudheid werd de uil gezien als symbool voor wijsheid, intelligentie en scherpzinnigheid. In haar recente onderzoek naar mythes en legendes uit de Meso-Amerikaanse regio, kwam ze een andere kijk op de uil tegen: Lechuza, een soort van Bubulaas of slechterik in Mexicaanse en Mexicaans-Amerikaanse folklore.  Lechuza werd onder andere beschreven als een heks die de vorm van een uil aannam of als een uil die de opdrachten van een heks uitvoerde. In haar blogpost bevraagt Kit-Ling: “Waarom werd de uil een symbool van kwaad geassocieerd met hekserij, een slechte voorbode en symbool van de dood?” Ze vertelt ook wat zij te weten kwam over de uil in haar onderzoek over de Precolumbiaanse Inca regio en tijdens haar recente  reis naar Peru.

De prachtige nieuwe uilenserie is van8 februari tot en met 8 maart bij Readytex Art Gallery te zien en/of te koop uiteraard, gedurende de reguliere openingstijden van de galerie van maandag tot en met vrijdag van 8.00 – 16.30 uur en zaterdag van 8.30 – 13.30 uur.

…[+]

Plan om gevangenen eerder vrij te laten voorlopig van tafel na ruzie in PVV-top

NEDERLAND – Het kabinet begint vooralsnog niet met het vrijlaten van gevangenen vanwege het cellentekort. Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) van de PVV werkt aan een nieuw plan na een ruzie met PVV-leider Geert Wilders. De fikse woordenwisseling vond donderdagavond plaats op het ministerie van Justitie en Veiligheid, bevestigen bronnen aan NU.nl na berichtgeving van het AD. PVV-leider Wilders was daar aanwezig voor een overleg met de PVV-kabinetsleden. Het gesprek ging onder meer over het cellentekort in de gevangenissen. Het tekort is zo groot dat het al langere tijd “code zwart” is in de gevangenissen. Het kabinet zoekt naar oplossingen, maar dat is niet eenvoudig. Deze week meldden bronnen dat Coenradie overweegt gevangenen die een straf van maximaal een jaar hebben gekregen twee weken eerder vrij te laten. (Nu)

2 dead after small plane crashes on busy Sao Paulo street, hits bus

BRAZIL – Two people were killed Friday when a small plane crashed on a major avenue in Brazil’s economic capital Sao Paulo, narrowly escaping heavy traffic and skidding into a bus, authorities said. The plane, carrying two people, slid hundreds of meters along the avenue, passing in front of a queue of dozens of vehicles waiting at a traffic light, according to images shown in local media. It then hit a bus and exploded, firefighter chief Ronaldo Melo told journalists. The pilot and a passenger were killed in the accident, which happened shortly after the King Air F90 took off from the Campo de Marte airport, which handles domestic flights.

Six people were injured, said Melo.The passengers of the bus managed to escape, some of whom were left with “bruises.” A passing motorcyclist also fell and received medical attention. (Jamaicaobserver)

Toezichthouder uit kritiek op Roemeens museum en ministerie na kunstroof

BOEKAREST  –  Het Nationaal Historisch Museum in Boekarest en het Roemeense ministerie van Cultuur hebben zich niet gehouden aan de wet bij het transporteren van de Dacische topstukken naar het Drents Museum in Assen. De topstukken hadden beter moeten worden beveiligd, de procedures voor het uitlenen van de stukken verliepen onzorgvuldig en de stukken zijn niet op tijd getaxeerd. Dat stelt het toezichtsorgaan van de Roemeense premier op basis van eigen onderzoek. De onderzoeksresultaten worden overhandigd aan het Roemeense Openbaar Ministerie. “De bevindingen hebben enerzijds de tekortkomingen in de wetgeving op het gebied van cultureel erfgoed aan het licht gebracht. Anderzijds zijn afwijkingen aangetoond in de naleving van het wettelijke kader voor de uitvoer van geclassificeerde roerende cultuurgoederen”, citeren Roemeense media uit het rapport. In de nacht van 24 op 25 januari werden een gouden helm van bijna zuiver goud en drie armbanden gestolen uit het Drents Museum. De daders gebruikten een explosief om de buitendeur open te breken. Het museum had de topstukken in bruikleen gekregen van het Nationaal Historisch Museum in Boekarest. De stukken zijn nog altijd niet terecht en er wordt gevreesd dat het goud is omgesmolten.

De procedures voor het uitlenen van de kunstschatten aan het Drents Museum zouden snel zijn verlopen, stelt het Roemeense rapport. In het document worden overigens vooral kritische kanttekeningen geplaatst bij het ontbreken van bewaking bij het Drents Museum. Er wordt onder meer opgemerkt dat bij tentoonstellingen van dezelfde kunst in Madrid en Rome permanente fysieke beveiliging aanwezig was. De expositie in Assen werd bewaakt vanuit een controlecentrum. Directeur van het Drents Museum Harry Tupan zei eerder dat het Drents Museum goed beveiligd was, maar dat je je op dergelijk geweld moeilijk kunt voorbereiden. “Tegen een bom is niets opgewassen”, zei hij. Volgens Tupan heeft het Drents Museum aan alle contractuele verplichtingen voldaan. In het Roemeense rapport staat verder dat sommige stukken uit de collectie, waaronder de gestolen stukken, niet elke tien jaar opnieuw zijn getaxeerd, terwijl de wet dat wel voorschrijft. In het contract dat het Roemeense museum sloot met het Drents Museum wordt de waarde van de stukken daarom mogelijk te laag geschat.

Afgelopen donderdag meldde RTV Drenthe dat de Nederlandse regering opdraait voor de schade als de stukken niet worden teruggevonden. De stukken die zijn gestolen, zijn verzekerd voor €5,8 miljoen. Minister van Cultuur Bruins bevestigt dat bedrag niet, maar spreekt van een “dure grap” voor de Nederlandse staat. Het Drents Museum betaalt overigens alleen het eigen risico. De hoogte van dat bedrag is niet bekend. Er zijn drie verdachten aangehouden in verband met de kunstroof, twee mannen en een vrouw uit Heerhugowaard. Over hun mogelijke rol bij de roof is niets bekendgemaakt. (NOS)

Fototekst: De Helm van Cotofenesti, een van de topstukken die werden gestolen. (REX)

UK demands access to Apple users’ encrypted data

LONDON  – The UK government has demanded to be able to access encrypted data stored by Apple users worldwide in its cloud service. Currently only the Apple account holder can access data stored in this way. The tech giant itself cannot view it. Legally, the notice, served by the Home Office under the Investigatory Powers Act, cannot be made public, and Apple declined to comment. The news was first reported by the Washington Post quoting sources familiar with the matter, and the BBC has spoken to similar contacts. The Home Office said: “We do not comment on operational matters, including for example confirming or denying the existence of any such notices.” Privacy International called it an “unprecedented attack” on the private data of individuals. “This is a fight the UK should not have picked,” said the charity’s legal director Caroline Wilson Palow. “This overreach sets a hugely damaging precedent and will embolden abusive regimes the world over.”

The notice applies to all content stored using Apple’s Advanced Data Protection (ADP), which encrypts the data meaning that Apple itself cannot see it. This is an opt-in service and not all users choose to activate it because if they lose access to their account for any reason, the added encryption means that there is no way to retrieve your photos, videos and other information saved that way. But the government notice does not mean the authorities are suddenly going to start combing through everybody’s data.  It is believed that the government would want to access this data if there were a risk to national security – in other words, it would be targeting an individual, rather than using it for mass surveillance. Authorities would still have to follow a legal process, have a good reason and request permission for a specific account in order to access data – just as they do now with unencrypted data.

Apple has previously said it would pull security services from the UK market rather than comply with any government demands to weaken them by creating so-called “back doors” to grant the authorities access to user data on demand. Cyber security experts agree that once such an entry point is in place, it is only a matter of time before bad actors also discover it. And withdrawing the product from the UK might not be enough to ensure compliance – the Investigatory Powers Act applies worldwide to any tech firm with a UK market, even if they are not based in Britain. Still, no Western government has yet been successful in attempts to force big tech firms like Apple to break their encryption. The US government has previously asked for this, but Apple has pointedly refused. (BBC/Getty Images)

Ramdin roept diaspora op tot samenwerking en investeringen

PARAMARIBO – Op vrijdag 7 februari 2025, de tweede dag van de ‘1st Business Summit of Diaspora Suriname’ heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) tijdens zijn keynote speech opgeroepen tot strategische samenwerking.

Minister Ramdin, die deelnam aan het panel ‘Investing in Suriname: Opportunities and Challenges’ gaf aan dat dit evenement van historische betekenis is voor de totale diasporagemeenschap, maar zeker ook voor Suriname zelf. “Suriname bevindt zich op de drempel van een ingrijpende economische transformatie, gedreven door recente offshore olie- en gasontdekkingen die ons op de wereldwijde energiekaart hebben geplaatst, toonaangevende investeerders hebben aangetrokken en ongeëvenaarde kansen hebben geboden voor nationale ontwikkeling”, aldus de minister in zijn openingstoespraak.

De bewindsman stipte enkele belangrijke sectoren aan voor diasporabetrokkenheid, waaronder de gas- en oliesector, agri-business, bosbouw en hernieuwbare energie, vastgoed- en infrastructuurontwikkeling en technologie en innovatie. Voorts benadrukte hij de noodzaak voor concrete bijdragen. “Om het volledige potentieel van onze diaspora te benutten, is het essentieel dat we verder gaan dan discussies en daadwerkelijke, op lange termijn gerichte programma’s implementeren die concreet bijdragen aan duurzame samenwerking, zoals mentorschap en vaardigheidsoverdracht en een Diaspora Investment Platform.” Het Platform moet dienen als centrale hub om investeringen te faciliteren, diaspora-ondernemers te verbinden met lokale netwerken en ondersteuning te bieden bij regelgeving en financiën.

In zijn toespraak haalde minister Ramdin de onbreekbare band aan tussen Suriname en zijn diaspora en riep op tot samenwerking om economische groei te stimuleren, en dat het Directoraat International Business en het Diaspora Instituut Suriname het platform speciaal gecreëerd hadden om bedrijfsleiders, beleidsmakers en investeerders met elkaar in contact te brengen en een basis te leggen voor verdere economische samenwerking. De Bibis-minister riep verder op tot het benutten van de aanwezige expertise en investeringsmogelijkheden, met als doel Suriname te transformeren tot een welvarende en duurzame economie.

Het event, dat drie dagen beslaat onder het thema ‘Unity overcomes distance’, wordt georganiseerd door het Directoraat International Business van Bibis en het Diaspora Instituut Suriname, een werkarm van het ministerie. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari zijn er diverse workshops, paneldiscussies en een Exhibition gaande in Prince Ballroom waarbij de bevordering van investeringen en handelsmogelijkheden in sectoren zoals landbouw, toerisme, productie, energie, aquacultuur, visverwerking en technologie centraal staan.

…[+]

Thailand geeft olifanten anticonceptie om explosieve geboortegolf te beperken

BANGKOK  –  Thailand gaat dit jaar enkele wilde olifanten geboortebeperkende middelen toedienen. Het land heeft steeds vaker te maken met confrontaties tussen mensen en olifanten. Dat komt doordat het aantal olifanten toeneemt, maar hun leefgebied kleiner wordt. Thailand gaat ongeveer twintig vrouwelijke olifanten in het wild anticonceptie geven. Dat zou ervoor moeten zorgen dat zij zeven jaar lang geen kalveren kunnen krijgen. Vorig jaar werd er al een test gedaan met zeven olifanten in dierentuinen. Zij hielden daar volgens dierenartsen geen langdurige klachten aan over.

Het anticonceptiemiddel wordt via verdovingspijltjes toegediend aan de wilde olifanten. De pijltjes worden in de heup of been van de olifant geschoten. Daarna houden dierenartsen de olifanten nauwlettend in de gaten. De Thaise autoriteiten benadrukken de geboortegolf van olifanten alleen te willen “pauzeren”, niet te beëindigen. “De olifant is ons nationale dier en een symbool van Thailand. Het is verbonden met onze identiteit en geschiedenis”, zegt Supakit Vinitpornsawan, directeur van het departement van natuurbehoud.

De Aziatische olifant is sinds 1986 een bedreigde diersoort. De maatregelen die Thailand sinsdien nam, hebben ertoe geleid dat het aantal olifanten in het land jaarlijks met 8 procent toeneemt. Het redde het dier van uitsterven, maar er is niet genoeg leefgebied voor alle olifanten. Daardoor is de kans groter dat ze in contact komen met mensen. Dat leidt regelmatig tot schade aan dorpen en zelfs dodelijke slachtoffers.

In Thailand leven ongeveer 4.400 olifanten in het wild. Zeker de helft daarvan leeft in bosgebieden waar ook mensen wonen. Door de ontbossing wordt het woongebied kleiner, en olifanten komen vaker in menselijk woongebied op zoek naar water. Vorig jaar werden er 4.700 incidenten met olifanten gemeld. Negentien mensen kwamen om als gevolg van een confrontatie met een olifant. (NU)

King Charles and Queen Camilla to visit Pope Francis

LONDON  – King Charles and Queen Camilla will travel to Italy and the Vatican in April to meet with Pope Francis, as the Catholic Church celebrates a special Jubilee year, which takes place every quarter of a century.

The British monarch will join the expected 32 million people set to make the pilgrimage to the “Eternal City” this year. The Catholic Jubilee Year – or Holy Year – was established in the 14th century by Pope Boniface VIII and is 12 months focused on forgiveness and reconciliation.

Pilgrims are encouraged to pass through one of the “Holy Doors” located in Rome’s four major basilicas, while Francis has called for this jubilee to be centered on “hope,” which he underlined by opening the first “Holy Door” in a prison.

“Their Majesties The King and Queen will undertake State Visits to the Holy See and the Republic of Italy in early April 2025,” Buckingham Palace said on Thursday. “During Their Majesties’ State visit to the Holy See, The King and Queen will join His Holiness Pope Francis in celebrating the 2025 Jubilee Year.”

While in the country, Charles and Camilla are also set to shore up the bonds between Italy and the United Kingdom, carrying out engagements in Rome and Ravenna in the northern Emilia-Romagna region.

King Charles – who as the supreme governor of the Church of England is known to be deeply faithful and regularly attends services – has met Francis on several occasions. In fact, the upcoming trip will be their third encounter – though their first since Charles acceded the throne.

It will also be the second time that Francis has met a British monarch, with the pontiff having hosted Queen Elizabeth II and the Duke of Edinburgh in the Vatican in 2014.

Despite the turbulent past of the Reformation and King Henry VIII’s break with Rome almost 500 years ago, relations between the Vatican and the British monarchy are today marked by warmth and mutual respect. The UK and the Holy See have had full diplomatic relations since 1982.

King Charles and Francis are both passionate defenders of the environment and champion the importance of interfaith dialogue – topics that are likely to come up during their meeting. The King has also expressed support for persecuted Christians in the Middle East through his collaboration with a Catholic charity.

Relations have also been boosted by the King’s interest in religious faith and respect for the Catholic Church, while the Pope gifted relics of the True Cross, two wooden splinters from what is believed to be the cross on which Christ was crucified, for Charles’ coronation. The fragments were incorporated into a new processional cross that was specially made for the lavish religious ceremony in 2023 and was then gifted to the Church in Wales. Charles’ coronation was attended by two cardinals, one of whom was a personal representative of the Pope. It marked the first time in almost half a century that Catholic prelates were involved in a British coronation.

As Prince of Wales, Charles visited Vatican City on five occasions. He was present in St. Peter’s Square for the 2019 canonization ceremony of Saint John Henry Newman, an influential theologian who converted to Catholicism after years as an Anglican priest. At that time, the King wrote an article praising Newman and thanked the Pope for his environmental efforts.

Francis, who regularly meets world leaders when they visit Italy, will see the meeting as a chance to deepen relations with the King. In 2017, the Pope encouraged Charles to be a “man of peace,” to which the future King replied: “I’ll do my best.”

But it hasn’t always been plain sailing for the King when it comes to the Vatican.

In 2005, the then-Prince of Wales had to postpone his wedding to Camilla Parker-Bowles as it clashed with the funeral of Pope John Paul II. The prince himself attended the papal funeral but, awkwardly, during the service he shook hands with Zimbabwe’s brutal then-president Robert Mugabe while performing the sign of peace. (CNN/Getty Images)