25 oktober: Wereld Pastadag

In 1995 werd tijdens een congres van pastaproducenten 25 oktober uitgeroepen tot Wereld Pastadag. Op het eerste World Pasta Congres op 25 oktober 1995 in Rome werd besloten om een jaarlijks terugkerende dag rondom pasta te organiseren. Pasta wordt gezien als een uniek en ongelooflijk veelzijdig product en is één van de meest milieuvriendelijke en voedzame producten die wereldwijd op tafel komen.

Pasta is in de Italiaanse keuken de benaming voor deegwaren van harde tarwe. Pasta is er gedroogd en vers en heeft vele vormen en bereidingswijzen. Recentelijk is er pasta van spelt verkrijgbaar, evenals meergranen- of glutenvrije varianten. Gluten (van het Latijnse gluten, lijm) is de naam van een groep eiwitten die, net zoals het koolhydraat zetmeel, wordt aangetroffen in het endosperm van sommige granen en de producten die ervan worden gemaakt. Het eiwit van gewone tarwe bestaat voor ongeveer 58-65 procent uit gluten, bij durum ligt dat tussen de 56 en 64 procent. Gluten is niet in water oplosbaar en wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel om te dienen als reservevoedsel. Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Granen met prolamines die weinig tot geen overeenkomst in aminozuurvolgorde hebben met de gliadines uit tarwe (zoals rijst, mais, teff) kunnen wel gegeten worden door deze mensen. Niet-granen, zoals wilde rijst, boekweit, quinoa, amaranth, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten.

Al veel langer is de naam noedels bekend, waar de Italiaanse pasta toe behoort, maar waarmee men verwante producten aanduidt die niet van Italiaanse oorsprong zijn. Zo worden noedels gegeten in de hele Noord- en Oost-Europese keuken, evenals in het Midden-Oosten en in Oost- en Zuidoost-Azië. Italiaanse migranten introduceerden de pasta in de Verenigde Staten. Er bestaan twee hoofdsoorten Italiaanse pasta, pasta secca of pastasciutta gedroogde pasta, eventueel met ei bereid, en pasta fresca.

.(Bron: Beleven)(Foto:happymamalife.nl)…[+]