500 duizend bomen omgehakt voor nieuwe Tesla-fabriek Duitsland

4 (21.30 uur) 500.000 bomen omgehakt voor nieuwe Tesla-fabriek

BERLIJN – De aanleg van een Tesla-fabriek dicht bij Berlijn heeft geleid tot de kap van ongeveer 500 duizend bomen. Dat blijkt uit de recente satellietanalyses van het milieubedrijf Kayrros. Elon Musk, eigenaar van Tesla, heeft daarop de lokale politie bekritiseerd omdat ze “de linkse demonstranten” niet hebben aangepakt.
De satellietbeelden tonen aan dat tussen maart 2020 en mei 2023 maar liefst 329 hectare bos is gekapt op de locatie van de fabriek. Deze kap staat gelijk aan de vernietiging van ongeveer 500 duizend bomen. Karolina Drzewo van de campagnealliantie ‘Turn Off Tesla’s Tap’ bekritiseerde Tesla voor de milieuvernietiging die gepaard gaat met hun productieprocessen. “In een van de droogste regio’s van Duitsland is al veel van het milieu vernietigd. Een uitbreiding van de fabriek zou nog meer bosvernietiging en bedreiging van het beschermde drinkwatergebied met zich meebrengen”, aldus Drzewo. Ook klimaatactivisten protesteren al sinds mei tegen de geplande uitbreiding van de fabriek. Zo hebben ze al boomhutten bezet in een nabijgelegen kamp, geprobeerd het terrein binnen te dringen en zelfs een elektriciteitsmast in brand gestoken in maart. Dit leidde tot een tijdelijke stillegging van de productie voor enkele dagen.
Tesla zelf heeft nog niet gereageerd op deze kwestie. Wel heeft Antoine Halff, hoofdanalist bij Kayrros, opgemerkt dat de bomenkap moet worden afgewogen tegen de voordelen van het vervangen van benzineauto’s of dieselauto’s door elektrische voertuigen. Volgens Halff komt de verloren hoeveelheid CO2-uitstoot overeen met ongeveer 13.000 ton, wat vergelijkbaar is met de jaarlijkse uitstoot van 2.800 gemiddelde verbrandingsmotorauto’s in de VS. “Dit is een fractie van het aantal elektrische auto’s dat Tesla elk kwartaal produceert en verkoopt”, aldus Halff. In juli werd goedkeuring verleend voor een uitbreiding van de Tesla-fabriek, waarmee de productie zou worden verdubbeld naar 1 miljoen auto’s per jaar, door het milieuministerie van de deelstaat Brandenburg. Deze beslissing heeft geleid tot verdere bezorgdheid over de milieugevolgen. Daarnaast zijn er tientallen milieu-incidenten gerapporteerd op het fabrieksterrein, waar ook miljoenen batterijcellen worden geproduceerd. Onder deze incidenten vallen lekken en morsen van dieselbrandstof, verf en aluminium. Tesla heeft later verklaard dat deze incidenten geen milieuschade hebben veroorzaakt en dat indien nodig corrigerende maatregelen zijn getroffen. (HLN)…[+]