Omstreden rechtse kandidaat wint presidentsverkiezingen Panama

Omstreden-rechtse-kandidaat-wint

PANAMA – De rechtse politicus, investeerder en voormalig minister van Veiligheid José Raúl Mulino heeft de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft hij 34 procent van de stemmen binnengehaald en is hij uitgeroepen tot winnaar. Zijn rivaal, Ricardo Lombana, behaalde 25 procent van de stemmen. Hij heeft zijn nederlaag inmiddels toegegeven en Mulino met zijn overwinning gefeliciteerd.

De strijd om het presidentschap kreeg twee maanden geleden een opvallende wending. Oud-president Ricardo Martinelli, die op kop stond in de peilingen, werd van het stembiljet geschrapt omdat hij is veroordeeld tot meer dan tien jaar cel wegens witwassen.

De 72-jarige Martinelli kreeg vervolgens asiel van Nicaragua. Hij verblijft sinds maart samen met zijn hond Bruno in de Nicaraguaanse ambassade in Panama. Mulino werd daarop door zijn partij Realizando Metas (Doelen verwezenlijken) aangewezen als vervanger van zijn voormalige baas en ex-staatshoofd Martinelli. In de tijd dat Martinelli president was, van 2009 tot 2014, was hij minister van Justitie en minister van Openbare Veiligheid. Mulino treedt op 1 juli aan voor een termijn van vijf jaar als opvolger van president Laurentino Cortizo, die niet herkiesbaar was.

Ook Mulino’s kandidatuur heeft aan een zijden draadje gehangen, omdat hij niet via de voorverkiezingen van zijn partij genomineerd was, hoewel de wet dat wel voorschrijft. Pas twee dagen voor de verkiezingen besloot het Hooggerechtshof dat Mulino mocht deelnemen aan de verkiezingsstrijd.

Panama wordt geteisterd door onrust, economische problemen, lage waterstanden in het Panamakanaal en de sluiting van een grote kopermijn. Tijdens zijn campagne beloofde Mulino dat hij de welvaart terug zou brengen in het land, onder meer door middel van ambitieuze investeringen in infrastructuur en door het invoeren van een hoger minimumloon. Daarnaast wil hij de corruptie aanpakken en de reputatie van het land als investeringsparadijs herstellen.

(AD)…[+]