Bernie Sanders gaat voor vierde termijn als senator: “Democratie is in gevaar”

Amerikaanse

VS – De huidige presidentskandidaten Joe Biden en Donald Trump zijn respectievelijk 81 en 77 jaar oud. Van dezelfde generatie is ook Bernie Sanders, die in 2016 en in 2020 nog tevergeefs presidentskandidaat voor de Democraten wilde worden. Sanders is 82, maar dat houdt de politicus uit Vermont niet tegen om voor een vierde termijn als senator te gaan.

Bernie Sanders is de langstzittende onafhankelijke in de geschiedenis van het Amerikaans Congres, maar leunt sterk aan bij de Democratische partij. In 2016 en 2020 probeerde hij ook de nominatie van presidentskandidaat voor de Democraten in de wacht te slepen. De eerste keer moest hij het afleggen tegen Hillary Clinton, de tweede keer tegen Joe Biden. Hij was zestien jaar lang lid van het Huis van Afgevaardigde (van 1991 tot 2007). In 2006 werd hij verkozen als senator, en daarna herverkozen in 2012 en 2018. En nu wil hij dus voor een vierde termijn gaan.

In zijn aankondigingsvideo had hij het over “de meest ingrijpende verkiezingen in ons leven”. Hij voegde eraan toe: “Zullen de Verenigde Staten wel blijven functioneren als een democratie, of zullen we overgaan naar een autoritaire regeringsvorm?” Sanders is zelf Joods, maar is kritisch voor het beleid van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de oorlog in Gaza. Sanders vindt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen de “gruwelijke” aanval en gijzeling van 7 oktober door terreurgroep Hamas, “maar dat heeft het land niet gedaan en het heeft niet het recht om oorlog te voeren tegen het hele Palestijnse volk, en dat is precies wat het nu doet”.

“Naar mijn mening zouden de Amerikaanse belastingbetalers geen miljarden meer moeten geven aan de extremistische regering van Netanyahu om haar verwoestende oorlog tegen het Palestijnse volk voort te zetten”, zei hij nog.

(HLN)…[+]